Gusinje i Plav

I bi jos jedno ljeto i to Gusinjsko ukupno 2017-sto.    (3. avg 2017)
   Poslije izuzetno hladne zime nekako smo ga jedva cekali. Em da se ugrijemo, em da nam stigne dijaspora, pa da se nekako nesto pokrene sa mrtve tacke. Ali eto malo se toga pokrenulo...
Zapravo jeste opet se lopta kotrljala na Gusinjskom bedluku. I to peti put po redu. Peti put je organizovan Memorijalni turnir u malom fudbalu "Elmaz-Mazo Cekic". Donatori "Drustvo iz NY" i ove se godine potrudilo da obezbjedi finansijska sredstva za nagrade koje su medju najvecim u Crnoj Gori. Organizacione aktivnosti u samom Gusinju pocele su znantno ranije kako bismo ucesnicima kao i gledaocima obezbjedili maksimalne uslove za uzivanje, ali i priliku posebno nasoj dragoj dijaspori da imaju razlog zbog cega bi svake godine dolazili. Jer samo sa ovakvim ili slicnim manifestacijama kod njih a posebno kod mladje populacije mozemo probuditi zelju da dolaze svake godine.
Mnogo prije samog pocetka mi kao organizatori imali smo mnogo poziva sa pitanjima u vezi turnira. To nam je bila potvrda da cemo i ove godine imati puno ekipa ali i da ce kvalitet biti bar za jedan stepenik veci. Sasvim sigurno sa kvalitetom raste i broj gledalaca sto nas je posebno obradovalo. Na ovogodisnjem turniru prijavile su svoje ucesce 22 ekipe iz Gusinja, Plava, Murine, Berana, Podgorice, Spuza i Niksica. Organizatori su procijenili, sto se kasnije ispostavilo kao odlicna procjena, da ove godine po cetri najbolje plasirane ekipe iz cetri grupe idu dalje, pa smo tako nakon utakmica po grupama imali i osminu-finala. Zrijebanje grupa obavljeno je u Caffe "Coloseum" - u uz live prenos kako bi sve bilo cisto i posteno.
U okviru turnira svoje ucesce po spiskovima koje su ekipe predavale prije svoje prve utakmice ucesce je uzelo 176 igraca, ukupno je odigrano 62 utakmice, 58 meceva rijeseno je u regularnom dijelu a 4 nakon boljeg izvodjenja penala, ukupno je postignuto 355 golova sto iznosi 5,7 po mecu, te se moze zakljuciti da ako se fudbal igra zbog golova da je publika uzivala. Kada smo vec kod publike procjena organizatora je da je utakmice grupne faze gledalo u prosjeku po 300-400 gledalaca, dok je utakmice eliminacione faze pratilo duplo vise, a finalni mec je privukao rekordan broj nesto preko 1000 gledalaca. Najbolji pokazatelj jeste da je skolski poligon bio pun pola sata prije pocetka finala. Da ne zaboravimo da pomenemo da smo ove godine prvi put u istoriji imali i live prenos finala, kao i snimanje cjelokupnog meca dronom. Time smo pokrili sve aspekte turnira i omogucili onima koji su daleko od zavicaja da makar i na taj nacin budu na popularnom "Bedluku" i zajedno sa nama uzivaju u finalu.
U finalnom mecu gledali smo izvanredan fudbal, pun lijepih akcija, golova, preokreta i na kraju odluka je pala sa penala. Ovoga puta miljenik srece bila je ekipa Real Dolja ne cemu im od srca cestitamo. Svakako cestitamo i zahvaljujemo i svim ostalim ekipama na fer i sportskom nadmetanju, publici na fer i sportskom navijanju, a djeliocima pravde na fer i sportskom dijeljenju pravde.
Uz zahvalnost donatorima turnira koji su imali povjerenja u nas kada su nam dodijelili organizaciju turnira zelimo se zahvaliti i Opstini Gusinje i predsjednici Aneli Cekic koja nas je primila u svojoj kancelariji i dala punu podrsku kao i za prisustvo na finalnom mecu i dodjeli nagrada, zahvaljujemo se pripadnicima OB Plav kao i nacelniku Dzemalu Saboticu na podrsci i izdvojenom vremenu za razgovor sa organizatorima, zahvaljujemo se IZ u Gusinju na ustupljenim klupama, kao i svima onima koji su nam pomogli na bilo koji nacin. Uz zelju da se i naredne godine gledamo u zdravlju, sreci i veselju zelimo vam svako dobro.
U ime donatora i organizatora turnira Samin Radoncic.
Zuvdija Radončić: EURO Gusinje Piknik 2017 (video)   (2. avgust 2017)
Promocija zbirke anegdota "Plavljani i Gusinjani u anegdotama" - Plav, 1. 8. 2017. Dom za kulturu    (2. avg 2017)
Promocija zbirke anegdota "Plavljani i Gusinjani u anegdotama", uvaženog, cijenjenog i svestranog umjetnika, gospodina Ibrahima Ibra Rekovica.
Promoteri: Faruk Dizdarevic, Bogic Rakocevic i Senada Dješevic.
Moderator: Sena Vatic.
Djevojke u pozadini: Edona Celic, Fahreta Cecunjanin, Amna Markišic i Semra Markišic.(Gusinje Plav Press)
Ministar sporta Nikola Janovic u zvanicnoj posjeti opštini Gusinje    (2. avg 2017)
U ponedeljak, 31.jula 2017.godine u zvanicnoj posjeti opštini Gusinje boravio je ministar sporta u Vladi Crne Gore Nikola Janovic sa svojim saradnicima. Predsjednica Opštine Gusinje Anela Cekic, saopštila je na sastanku sa ministrom Janovicem, da je uz dva sportska kluba, košarkaški i fudbalski, sport u Gusinju „na veoma niskim granama“, te da je prioritet nad prioritetima izgradnja Sportske školsko - gradske hale. Predsjednica Cekic je sa saradnicima podsjetila da je taj infrastrukturni sportski objekat vec dugo na cekanju, nadajuci se, kako je kazala, u vladinu i podršku resornih ministarstava, da se s tom kapitalnom investicijom pocne u 2018-oj godini.
Janovic se na inicijativu pocasnih clanova Fondacije „Gusinje“ sa sjedištem u Njujorku, sastao i sa predstavnicima dijaspore, koja je za jedanaest godina postojanja uložila u zavicaj blizu pola miliona dolara. Sastanku su pored predsjednice opštine prisustvovali i potpredsjednik opštine mr Huso Brdakic, glavni administrator Hasret Radoncic i direktor direkcije za investicije Šemso Jarovic kao i direktor osnovne škole u Gusinju Šerif Feratovic. Ispred Fondacije tu su bili potpredsjednik Ruždija Pjetrovic i koordinator Sulja Djonbalic kao i proslavljeni sportista i reprezentativac u rukometu Damir Radoncic.
Nakon sastanka predstavnici opštine i ministarstva su posjetili i dolinu Grebaje gdje se održavao Dan dijaspore a prisutnima su se obratili predsjednica opštine Anela Cekic poželjevši iseljenicima toplu dobrodošlicu i ministar sporta Nikola Janovic koji im se zahvalio što, baš kao i sportisti, reprezentuju Crnu Goru u inostranstvu, na castan i dostojanstven nacin.(Gusinje Plav Press)
Gusinje je danas centar Crne Gore i regiona    (2. avg 2017)
   Danasnjim okupljanjem na Ali-pasinim izvorima, kada ce ka ovom poznatom turistickom izletistu pohrliti na desetine hiljada posjetioca i zvanicno se zavrsavaju planirane manifestacije u nasem zavicaju, odnosno Gusinju i Plavu. Zijova staza, Turnir Enver Kacamakovic, okupljanje na Ali-pasinim izvorima za 13. jul, Dani borovnice, Sportske igre u Vusanju kraj Gusinja, Dan dijaspore, Hamdova staza, Turnir Elmaz Mazo Cekic, su dogadjaji koji su obiljezili ovo ljeto u nasoj domovini.
Decenijama je poznato da hiljade Gusinjana i Plavljana, koji zive i rade sirom svijeta, svoje godisnje odmore planiraju upravo tokom navedenih manifestacija, odnosno tokom mjeseca jula do pocetka avgusta mjeseca. Tada je izvanredna prilika da se sretne rodbina, priatelji i poznanici, sto godisnjim odmorima daje i posebnu draz.
Upravo takvu priliku imale su sestre Satka Radoncic i Zehra Deljanin, koje su na stadionu malih sportova u Gusinju, na kojem se odrzava Turnir Elmaz Mazo Cekic, jucer, tokom finalne utakmice, imale priliku da se stretnu i sa prvom damom Gusinja - predsjednicom Anelom Cekic (kliknite na sliku u lijevom uglu). U vise nego prijateljskom razgovoru uz razmjenu utisaka, jednoglasne su bile da pored postojecih, tokom ljeta treba poboljsati turisticku ponudu i drugim manifestacijama, kao na primer koncertima poznatih pjevaca i estradnih licnosti.
Sve u svemu, dijaspora vec od veceras "pakuje svoje kofere", puni nadamo se pozitivnih utisaka sa godisnjeg odmora iz zavicaja, uz nadu da ce se neki nedostaci u narednom periodu otkloniti i da ce dolasci u rodni kraj biti dogadjaj kojemu ce se svi radovati i sa nestrpljenjem iscekivati. U to ime svima koji ovih dana budu krenuli na put, u pravcu destinacija za koje su zivotno vezani, zelimo srecan i bezbijedan put. (Gusinje Plav Press)
Prodaje se u Gusinju dvospratna porodična stambena zgrada (vila)   (1. avg 2017)
  Prodaje se dvospratna porodična stambena zgrada (vila) kompletno namještena na najljepšoj lokaciji u Gusinju- Jovandže(Američka ulica) 240 m2.ž. Ogroman dnevni boravak (11mX11m), 4 spavaće sobe, (potencijalana 5. soba, trenutno rekreaciona soba), trpezarija, kuhinja, prostrani hodnici, 2 velika kupatila, 3 špajza-ostave, 2 terase, veliko nezavršeno potkrovlje, centralno grijanje u svim prostorijama.
Ispred kuće park sa šadrvanima, čempresima, jelkama, brezama, voćkama (500m2). Iza kuće - njiva 1. klase (3000m2) i garaža. Sve je ograđeno.
Cijena $265.000 Kontakt: 069801645, Viber: 069857682
Plav: DANI BOROVNICE 2017    (1. avgust l 2017)
Nove donacije za djecu sa posebnim potrebama i porodice slabog materijalnog stanja    (1. avgust l 2017)
  Postovana redakcijo uvazeni donatori dragi citoci donacije i dalje pristizu za nasu djecu i omladinu s poteskocama kao i stanovnistvo tezeg materijalnog primanja donatori su uvazeni Maney Lin $50 Ekrem (Jasara) Feratovic s'porodicom $300, Zilkic Esad $100 Ibric Skendo $100, Ibric Enver $100, Ibric Dzafer $100, Pupovic Hakija $100, Pupovic Harun $100, Pupovic Ramiza Sanela $100, Bakovic Nijal $100, Ahmemulic Safet $100, dzurlic Selman $100, Krcic Aljo $100, Music Ahmet $100, Ljaljic Ismet $100, Mackic Sacira Esad $100, I. I. $50, Ahmemulic Sajo i Hajrudin $100.
Stoga u ime djece i omladine u nasem udruzenju, porodica koje cemo opskrbiti namjernicama i u svoje licno ime upucujemo veliko hvala. Nek dragi Allah svim ljudima dobre volje i donatorima da nafaku.
S postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica NVU"HELP" Plav
Sjecanje na Sajmu Stojkovic, rodjenu Medunjanin  (1. avgust 2017)
Prvog avgusta 2017. godine navrsavaju se sedam godina od kako nije sa nama nasa draga Sajma Stojkovic, rodjena Medunjanin
Vrijeme prolazi i prolazi i nista ne lijeci, a Ti nedostajes sve vise i vise.
Ostavila si sjecanja koja ne blijede i ljubav koja je vjecna.
Tvoji: majka Milka, sin Stevan, brat Sead-Sejo, suprug Aco, snaha Edita i bratanicne Arijana i Anela.
EURO GUSINJE NY - Piknik, 30. jul 2017. god    (31. jul 2017)
  "U nedelju, 31 jula German Masonic Park nedaleko od Njujorka bio centar okupljanja Gusinjana i Plavljana i nihovih prijatelja. Lijepo vrijeme i sadrzajan program organizatora ucinili su da posjeta bude rekrdna. Upravni odbor udruzenja EURO Gusinje koristi priliku da se zahvali svima koji su juce prisustvolali ovom, sada vec tradicionalnom druzenju, a posebno konzulu Ameru Cikoticu,, predstavnicima Zavicajnog drustva Plavljana i Gusinjana iz Kanade, predstavnicima Fondacije Gusinje, kao i nasim vjernim sponzorima koji su pomogli organizaciju piknika.
Atrakcije za najmladje, povlacenje konopca, trcanje u vrecama turniri u kosarci i malom fudbalu, vrhunski specijaliteti sa rostilja brace Koljenovic (Brothers Pizza) kao i muzicki program ,Mikija Koljenovica, Harisa Koljenovica i Envera Metjahica ucinili su da organizatori dobiju samo pohvale.
Pobjednik turnira u malom fudbalu bila je ekipa Jezera. Oni su u finalu savladali ekipu United Balkan. Fudbalsku pravdu su dijelili Merim Djesevic, Sajo Koljenovic i Šuco Markovic, koji su ucinili sve da turnir protekne u fer i korektnoj igri, na cemu smo takodje zahvalni." - stoji u saopstenju UO EURO Gusinje iz New Yorka

EURO GUSINJE NY - Piknik, 30. jul 2017. god (foto-reportaza)
Doktor interne medicine - Jasmina Krstic, New York   (31. jul 2017)
Doktor internista Jasmina Krstic, je zavrsila specijalizaciju na Mount Sinai School of Medicine Residency New York - Program in Internal Medicine.

Ordinacija gdje je mozete posjetiti nalazi se na adresi:
132 East 76 Street Suite 2G
New York, NY 10021

Posjete mozete zakazati na:
Tel.: 212 - 794 - 0833
Fax. 212 - 585 - 1764
Na ahiret je preselila Hurka Radončić   (1934-2017)  (31. jul 2017)
Danas, 31. jula 2017. u Gusinju je preselila na ahiret Hurka Radončić u 83. godini života. Dženaza će biti 01. avgusta u Gusinju.
Ožalošćeni: sinovi Safet i Dževdet; kćerke Sevdija i Kumrija; unučad i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji
.Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.
Sjecanje na Muminović (Rustema) Redžepa-Grgu   (1940-2016)  (31. jul 2017)
  Godina dana prodje, a sve više nam nedostaju tvoja dobrota, plemenitost i vedrina duha. Mada tužni zbog preranog odlaska, sretni smo što si bio i ostao dio naših života.
Tvoji najmiliji: sin Faruk, snaha Elvira, kćerke Merima, Azra, Alma, Fikreta, i Nadžija, sestra Sabra, supruga Senada, unučad i paraunučad.
Sjecanje na Ahmetovic Eldina   (31. jul 2017)
  Prosla je bolna godina bez tebe u nasim zivotima, ali sa tobom svaki dan u nasim mislima. Tvoj osmjeh je vjecno ucrtan u nasim ocima, a tvoja dobrota u nasim dusama. Nedostajes nam previse, ali te je Allah htio vise.
Nek ti Allah podari ljepi dzenet.
Tvoji najmiliji
Odrzana "Hamdova staza" na Prokletijama    (31. jul 2017)
   I ove godine u organizaciji porodice Hamdije Cekica, Planinarskog društva "Karanfili" i NP Prokletije organizovan je uspon na tri vrha u jednom danu: Popadiju, Talijanku i Maja e Can.
U pohodu je ucestvovalo preko 150 ljubitelja prirode iz zemlje i okruženja.
Vodic je bio Admir Lalic, dugogodišnji clan PD Karanfili i strucni saradnik za promociju u NP Prokletije.
Program druženja poceo je u petak 28.07.2017 u krugu PD Karanfili gdje je manifestaciju otvorio Rifat Mulic, predsjednik PD, i uz loženje logorske vatre poželio ucesnicima dobrodošlicu.
Ove godine na uspon dug 11km imali smo najstarijeg i najmladjeg ucesnika do sada to su: Omer Lalic, 74 godine, bivši predsjednik opštine Plav i sekretar društva i Žaric Milica 6 godina iz Podgorice, clanica Sportske Škole Olimpia. Nakon uspona za ucesnike je organizovan rucak u krugu doma.
Za web magazin gusinje-plav.com - Admir Lalic
Odrzan sastanak celnika Opštine Gusinje sa Dijasporom.    (31. jul 2017)
Dana, 30.07.2017. godine sa početkom 19.30 časova organizovan je Sastanak Opštine Gusinje sa Dijasporom. Sastanku su prisustvovali predsjednica opštine Anela Čekić, potpredsjednik opštine Huso Brdakić, predsjednik skupštine Dženadin Radončić, glavni administrator Hasret Radončić, direktor direkcije za investicije Šemso Jarović, sekretar skupštine Enver Dedušaj, sekretar za finansije Irfan Dervišević, sekretar za uređenje prostora Havaja Prelvukaj, sekretar za inspekcijske poslove Refik Pirović, direktorica Centra za kulturu Medina Hot i direktor Komunalnog preduzeća Demir Bajrović. Sastanku je prisustvovalo oko 50 naših građana iz dijaspore među kojima i predstavnici organizacija i udruženja Fondacija Gusinje, Euro Gusinje, Merhamet iz Njemačke.
Cilj sastanka je davanje mogućnosti iseljenicima da se upoznaju sa stanjem u opštini i da svojim učešćem i prijedlozima doprinesu razvoju opštine Gusinje. Sastanak je trajao nešto više od 3 sata tokom kojeg su iseljenici imali priliku da aktivno učestvuju i upoznaju se sa trenutnim stanjem u opštini kao i planiranim aktivnostima i projektima u narednom periodu. (Gusinje Plav Press)
Jarovic Ruzdija gostuje u utorak, 1. avgusta u Jutarnjem programu RTCG   (31. jul 2017)
  Jarovic Ruzdija-Ruska clan UO EURO Gusinje, koji se trenutno nalazi u Podgorici i gdje je u svojstvu potpredsjednika Savjeta za odnose za dijasporu prisustvovao Drugoj sjednici ovog tijela, gostovace u UTORAK, 1. avgusta 2017, u Juranjem programu RTCG, koji pocinje od 7 sati izjutra po evropskom vremenu.
Tacnije, kako nam je rekla Marija Markovic, urednica i voditeljka Jutarnjeg programa RTCG gostovanje Ruzdije Jarovica u ovoj emisiji je predvidjeno od otpocne u 9:30h.
Da spomenemo i to da ce tom prilikom sirokom gledalackom auditorijumu Crne Gore i dijaspore, gos. Jarovic Ruzdija, izmedju ostaloga, iznjeti i svoje vidjenje odnosa u nasoj dijaspori u SAD, kao i modalitete saradnje udruzenja iz dijaspore sa Upravom sa dijasporu pri Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.
Nasa redakcija ce pokusati da obezbijedi snimak nastupa gos. Jarovica na RTCG, o cemu cemo vas blagovremeno obavijestiti. (Gusinje Plav Press)
Almiir Bektesevic donirao $200 za danasnji PIKNIK 2017   (30. jul 2017)
Za dansnji PIKNIK 2017 koji ce se odrzati u GERMAN MASONIC PARK,(adresa: 89 Western Highway, Tappan, NY 10983), orrganizator humanitarno udruzenje EURO Gusinje ocekuje rekordan broj Gusinjana i Plavljana, i njihovih prijatelja, koji ce doci da provedu ugodni nedeljni dan, u krugu rodbine, prijatelja i poznanika.
Iako je Upravni odbor odlucio da se ne obraca donatorima za sponzorstvo, istinski prijatelji ovog udruzenja su samoinicijativno prilozili donacije, kako bi se zatvorila finansijska konstukcija troskova koje ovakva manifestacija iziskuje.
Jedan koji nikada ne propusta da donira prilikom ovakvih skupova nase dijaspore u New Yorku je svakako i Almir Bektesevic, vlasnik prodavnice "Royal Kitchen & Bath Corp"., koji je donirao $200.
I kad smo kod prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp", koja se nalazi u Astoriji, samo da vas podsjetimo da u tom objektu mozete nabaviti sve sto je neophodno da osvjezite vase kuhinje i kupatila. A da biste se uvjerili u sve ovo sto smo vam predocili, mozete ih posjetiti na
Royal Kitchen & Bath 25-06 34th ave Astoria NY 11106.
Takodje mozete ih kontaktirati na:
Office 929 522 0926, Fax 929 522 0927, Cel 646 286 1420 646, E-mail: royalkitchen15@gmail.com
Sjecanje na Enesa Sabovica    (1966 - 2015)   (30. jul 2017)
Dragi brate, prodoše dvije tužne godine otkako nisi sa nama, ali ti si uvijek sa nama, u našim srcima,u našim mislima i tu ceš ostati zauvijek i uvijek cemo te se rado sjecati jer voljeni nikad ne umiru. Vrijeme kažu lijeci sve ali tugu i bol za tobom ne može izlijeciti.
Neka ti je vjeciti rahmet, uvijek ce te se rado i sa cežnjom sjecati oni u cijim si srcima urezao dubok trag
Abica, Džafer, Miki, Haris, Ramo i Reško
DAN DIJASPORE 2017 - Grebaje, 31. jul 2017    (29. jul 2017)
POŠTOVANI SUGRADJANI
POZIVAMO VAS NA TRADICIONALNI

DAN DIJASPORE 2017

koji se odrzava u Grebajama
31. jula 2017. godine.

Za ovaj dan priredjujemo bogat kulturno-zabavni program.

DOBRODOŠLI !

Organizaror i donator:
Fondacija Gusinje

Pod pokroviteljstvom:
Opštine Gusinje
EURO Gusinje New York - PIKNIK, nedelja, 30. jul 2017    (28. jul 2017)
Humanitarno Udruženje EURO GUSINJE, nedelja, 30. jula 2017 godine organizuje tradicionalni Piknik na adresi:
GERMAN MASONIC PARK
89 Western Highway, Tappan, NY 10983

• Turnir u malom fudbalu (za djecu i odrasle)
• Turnir u košarci
• Odbojka
• Zaboravljeni sportovi (povlacenje konopca i trčanje u vrećama)
• Atrakcije za najmladje (bounce house, slides, sports interactive)
• Specijaliteti sa roštilja i osvježavajuća pića
• Muzički program Enver Metjahić
• Informacije na tel. 917-669-4468
• Email: eurogusinje@yahoo.com
German Masonic Park se nalazi na oko 19 milja od NYC
Prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" - vlasnik Almir Bektesevic  (28. jul 2017)
Pogledajte sta za vase kuhinje nudi prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" u Astoriji, vlasnistvo Almira Bektesevica.

Novih $650 za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $45,320    (28. jul 2017)
   Od Mirze Vukelj, clana nase redakcije imamo informaciju da je Hiljmo Bektesevic donirao $100 za lijecenje Emila (Hasana) Gutic iz Plava.
Omer Gutic, clan odbora iz New Yorka, dostavio nam je ime lica koje je doniralo $550 za Emila Gutica, koji su odnijeli novac i dali Ismetu Gutic, a to su: Hako Kandic $100, Sejdo Cecunjanin $100, Sokolj (Skala ) Gutic $100, Denis Lukovic $100 Edin Lukovic $100, Hiljmo Lješnjanin $50

Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $45,320. Takodje na ovom linku su i ostale donacije iz Plava, SAD i Evrope
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Održana Druga sjednica Savjeta za saradnju sa iseljenicima   (28. jul 2017)
Danas je u Podgorici održana Druga sjednica Savjeta za saradnju sa iseljenicima. Na istoj su prisustvovali i predstvanici udruženja porijeklom iz Crne Gore, koji su prosle godine izabrani u ovaj Savjet. Da napomenemo da je iz udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka u svojstvu potpredsjenika Savjeta za saradnju sa iseljenicima prisustvovao i Ruždija Jarović, clan UO ovog udruzenja.
Takodje ovoj sjednici su prisustvovali i predsjednik države, Filip Vujanović, ministar inostranih poslova Srdjan Darmanović, princ Nikola Petrović, direktor uprave za dijasporu Predrag Mitrović, ambasador Zoran Janković, predsjednici opstina, predstavnici grada domacina i veliki broj lica iz politickog i kulturnog zivota Crne Gore
Izdvajamo dio diskusije Filipa Vujanovića koji je naglasio da su iseljenci nesebično pomogli u obnovi crnogorske državnosti, i pozvao ih da ulažu u Crnu Goru naročito njen sjeverni region. Vujanović je podvukao da su iseljenici, kao organski dio države i bitan dio njene promocije u međunarodnoj zajednici, učinili mnogo za Crnu Goru i njen prosperitet.
„Učinili ste to, prije svega, dajući nesebičnu pomoć obnovi crnogorske državnosti. To se u Crnoj Gori prepoznalo, vrlo se uvažava i pamti“, naveo je Vujanović.
On je pozvao iseljenike da ulažu u Crnu Goru, naročito one koji su uspjeli u biznisu i stvorili kapital. (Gusinje Plav Press)
Izet B. Dervisevic donirao $500 za PIKNIK 2017.    (28. jul 2017)
   Ogromna vecina Gusinjana i Plavljana iz New Yorka i okoline ovih dana provode svoje godisnje odmore u zavicaju, kod svojih biznjih. Mjesecima se planiraju ovi odlasci put rodne grude i svoje rodbine.
Mnogi od njih bice sprijeceni da prisustvuju najavljenom PIKNIK-u 2017, koji u nedelju, 30. jula organizuje EURO Gusinje, nase najbrojnije i najpoznatije udruzenje porijeklom iz Crne Gore.
No, bez obzira na fizicki izostanak sa ovog tradicionalnog okupljanja nase dijaspore, ima i onih koji ne zele da "propuste ovaj dogadjaj", makar to bilo "prisustvo" na neki drugi nacin.
Naime, iako ce na dan PIKNIK-a, u nedelju 30 jula biti u zavicaju, nas poznato biznismen i donator Izet B. Dervisevic je pozelio da domacinu ovog okupljanja pomogne finansijski u organizaciji, doniravsi $500.
Upravni odbor udruzenja EURO Gusinje se zahvaljuje Izetu na donaciji, uz zelje za lijep provod u zavicaju, kako njemu i njegovim bliznjim, tako i svim Gusinjanima i Plavljanima, koji trenutno godisnje odmore povode u zavicaju. (Gusinje Plav Press)
Promocija filma "MI DJECA SA STANICE ZOO", u Gusinju - Subota, 29. jul 2017.god    (29. jul 2017)
  
Promocija filma "MI DJECA SA STANICE ZOO"
Gusinje - DOM ZA KULTURU, 29. 7. 2017. sa pocetkom 20:00 casova.

Glumci: Samra Neljkovic, Almas Ahmemulic, Almedina Dreskovic, Edis Markisic, Enis Markisic, Tea Selimaj, Adrijana Prascevic, Alis Music, Fahreta Cecunjanin.

Reditelj, scenarista i kostimograf: Senada Djesevic
Kamera i montaza: Adis PejcinovicMuziku birao: Alen Cekic

DOBRO DOŠLI!!!
Promocija manifestacije „Dani borovnice“ započela u Budvi metropoli turizma    (28. jul 2017)
   Manifestacija „Dani borovnice“ ove godine započela je u Budvi u cilju promovisanja turističke ponude Opštine Plav kao i same manifestacije. To je rezultat saradnje Opštine Plav i Opštine Budva odnosno turističkih organizacija obije opštine. Tom prilikom susreli su se predsjednik Opštine Plav, Orhan Šahmanović, predsjednik SO Plav, Izet Hadžimušović i prvi čovjek Budve, Dragan Krapović. Dogovoren je nastavak kao i proširivanje saradnje.
Promocija je održana na Trgu slikara gdje su se predstavile beračice borovnica, tamburaši i folklorni ansambl. (Plav.me)
SASTANAK SA DIJASPOROM - Gusinje, nedelja 30 jul 2017    (28. jul 2017)
POŠTOVANI sugradjani iz dijaspore,
OPŠTINA GUSINJE VAS POZIVA NA

SASTANAK SA DIJASPOROM

Poziv je otvoren za sve Gusinjene iz dijaspore.
Molimo vas da svojim učešćem i prijedlozima doprinesete razvoju Gusinja.
Dobrodosli !

NEDELJA, 30 jul 2017. u 19:30h
CENTAR ZA KULTURU GUSINJE - Velika sala
HAMDOVA STAZA 2017 - 28, 29 i 30 jula 2017   (21. jul 2017)
Porodica rahmetli Hamdije-Hamda Čekića i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje
Organizuju 28. 29. i 30. jula tradicionalni medjunarodni planinarski skup pod motom
DRUŽŽENJEM   PROTIV   ZABORAVA    i uspon HAMDOVOM STAZOM   

V A L U ŠŠ N I C A    2 0 1 7.

P R O G R A M    D R U ŽŽ E NJ A

Medijski sponzor ove manifestacije web magazin Gusinje-Plav.com
Stoka na putu Plav-Gusinje problem za vozače   (27. jul 2017)
Krdo krava na prometnoj saobraćajnici Plav-Gusinje i ove ljetnje turističke sezone upotpuniće utisak mnogobrojnih turista koji borave u ovim opštinama na sjeveru Crne Gore.
Čitalac CdM-a koji nam je poslao fotografiju kaže da je ovo uobičajen prizor svakog dana, a da ovaj problem može prouzrokovati saobraćajne nesreće.
“Apelujemo na nadležne službe da konačno stanu na put ovom problemu, mada konkretnih rezultata mislim da neće biti. Stoka po putu je problem koji se mora riješiti, naročito kada je ljetnja sezona i stižu turisti koji žele da posjete naše prirodne ljepote. Tu su i ljudi iz dijaspore koji dolaze u Plav i Gusinje baš u ovom periodu. Ovo je ujedno i apel na mještane koji posjeduju stoku da povedu računa o njoj, posebno tokom ljetnjih mjeseci, kada je frekventnost saobraćaja povećana. Trebalo bi i kažnjavati vlasnike jer će neko da nastrada”, navodi čitaoc našeg portala. (CdM)
Pocinju Dani borovnice u Plavu: Od sevdalinki do Dare Bubamare    (27. jul 2017)
U Plavu sjutra pocinje tradicionalna manifestacija Dani borovnice koja ce trajati do 1. avgusta.
Planirane su brojne aktivnosti: od izložba slika, preko sajma poljoprivrede do koncerata narodne muzike i estradnih zvijezda Al Dina i Dare Bubamare.
Al Dinov koncert planiran je na samo dan otvaranja Dana borovnice, kada ce biti i održan defile KUD-a i plavskih tamburaša.

Narednog dana, 29. jula najavljena je tradicionalna berba borovnice i izlet u Nacionalnog parku Prokletije, kao i vece folklora.

Sajam poljoprivrede sa štandovima proizvoda domacih radinosti planiran je za 30. jul, dok ce se isto vece održati koncert pod nazivom Biseri narodnog melosa, gdje ce izmedu ostalih nastupiti Branka Šcepanovic, Žuti Serhatlic i Esad Merulic.

Koncert Dare Bubamare najavljen je za 31. jul, a 1. avgusta to jest na zatvaranju manifestacije birace se i mis Dana borovnice.
Takode, bice i degustacija proizvoda od borovnice i prezentacija plavske sobe. (CdM)
Održan sastanak sa investitorom za izgradnju male hidroelektrane „Meteh“    (26. jul 2017)
Predsjednik opštine, Orhan Šahmanović, razgovarao je danas sa predstavnicima „Normal Company“ D.O.O. Podgorica, na čelu sa vlasnikom, Burić Žarkom, u svojstvu koncesionara odnosno investitora za izgradnju mHE „Meteh“ na vodotoku rijeke Komarača.
Predsjednik Opštine je pozdravivši prisutne, istakao prioritete kada su u pitanju vodni resursi. U prvom planu su, kako je naveo, voda za piće, voda za navodnjavanje, ekolioški minimum vode, i na kraju, nakon zadovoljenja prethodnih uslova, slijedi iskorištavanje vodnog potencijala za električnu energiju. To su prioriteti kojih ćemo se držati i nećemo dozvoliti ugrožavanje navedenih prioriteta, zaključio je Šahmanović.
Investitor je kazao da su apsolutno spremni na saradnju, da neće proizvoditi električnu energiju tokom jula i avgusta, odnosno kada je vodostaj najmanji. Naglasio je i, da će po zahtjevima građana i kada za to bude bilo potrebe, vršiti obustavu rada. Istakao je spremnost za svaki vid saradnje, na zadovoljstvo građana, Opštine i njega kao investitora. (Plav.me)
"NE POSTOJE NEIZLECIVE BOLESTI"    (26. jul 2017)
(Prva lekcija na medicinskom fakultetu koju naši ljekari cesto zadoravljaju glasi:
Da je naš organizam sposoban da izlijeci samog sebe !)
Sve takozvane neizlecive bolesti možete izlijeciti vrlo lako i uspješno sa našom terapijom za jacanje organizma koja sadrži:
-- ljekovite biljne tinkture i cajevi
-- nacin ishrane
-- hidro terapijom
-- oblogama i masažama
-- naravno I sa fizickim aktivnostima
Na taj nacin cete ojacati vaše organe to jest organizam. Tada ce vaš ojacani organizam uspjeti da izbaci sve štetne materije i toksine koje su zagospodarile vašim tijelom. Tako dolazi do izlecenja svih vrsta, takozvanih "NEIZLECIVIH BOLESTI"
Za sve savjete možete se javiti diplomiranom ljekaru prirodne medicine, Deljanin Pajazit Pajo na tell. 514-244-8133 ili Deljanin Naza diplomirani nutricionist prirodne medicine Tell. 438-939-6292
email. pajo-naza@hotmail.com
Na predstojeci PIKNIK 2017 za hranu i pice brine restoran ‘’Brothers Pizza’’    (26. jul 2017)
   Za predstojeci PIKNIK 2017, koji ce se odrzati u nedelju, 30 jula i koji organizuje humanitarno udruzenje EURO GUSINJE, svi posjetioce tog dana u German Masonic Parku ne moraju da brinu za hranu i pice, jer ce se za to pobrinuti braca Koljenovic, vlasnici restorana ‘’Brothers Pizza’’

Pored specijaliteta sa rostilja i svih vrsta pica, kod njih mozete naruciti i jagnjece pecenje za taj dan, na brojeve telefona:
Izet 646 242-4664
Almir 917 554-3798.
Sjecanje na Djurkovic (Meda) Erdana    (1979 - 2016)   (26. jul 2017)
Prodje godina odkako nisi sa nama. Nedostaješ nam...
Ostalo je hiljadu neizgovorenih misli, a svaka misao se pretvara u dovu da ti Allah podari lijepi džennet i vjecni rahmet.
Tvoji: babo Medo, majka Mirsada, sestre Edina, Sabina i Hatema, i rodbina.
Hridsko jezero, jezero sreće    (25. jul 2017)
   Hridsko jezero je jedno od ljepših naših jezera (u izrazito jakoj konkurenciji), a (ne)opravdano nedovoljno poznato. Razlog je, prije svega, njegova lokacija. Naime, do njega se ne može doći “u prolazu”. Kao uostalom ni do Nacionalnog parka Prokletije kojem pripada. Prije četiri godine sam konačno uspjela da dođem do Hridskog jezera. Išli smo sami, pješačili od kraja asfaltnog puta, promašili markacije za prečicu kroz šumu, pa išli makadamskim putem i stigli na 100 metara iznad jezera, do Velikog hrida (2062 mnm). Bila je sredina jula i izrazito toplo. Hodanje po takvoj vrućini na otvorenom bilo je izrazito naporno. Želja da vidimo jezero je nadjačala više odluka o odustajanju.
Kada smo tako premoreni stigli do jezera, očarani njegovom ljepotom, bili smo izloženi udruženom napadu svih mogućih insekata. Morali smo napustiti “zauzeti položaj”. Tada sam obećala sebi da ću se vratiti, pod povoljnijim okolnostima, da doživim jezero na pravi način.
I tako, poslije tačno 4 godine, ovog puta idući na sigurno, odlučismo da autom odemo do Bajrovića katuna, odnosno do početne tačke od koje se prečicom kroz šumu stiže do Hridskog jezera. Nismo ni slutili koliko je to bila loša odluka. Jeste da je naša Toyota navikla na svakakve puteve, ali je ovo sigurno bilo jedno od njenih gorih iskustava... nastavak teksta
Trojica visokih funkcionera Ulcinja i Plava posjetili Kulu Haradinaja u selu Glođane    (24. jul 2017)
Trojica visokih funkcionera Ulcinja i Plava, Nazif Cungu (lider Force), Ljoro Nrekić (DPS) i Orhan Šahmanović (Bošnjačka stranka), duboko su se poklonili senima poginulih pripadnika OVK na groblju u Kuli Haradinaja u selu Glođane, nedaleko od Dečana.
Na taj privatni kompleks, koji je u slavu terorista podigao Ramuš Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, a danas lider Alijanse za budućnost Kosova, članovi ove delegacije iz Crne Gore položili su cveće.
Vest i fotografije o ovom događaju i poseti porodici Haradinaj objavio je Cungu na svom fejsbuk-profilu.
– Bio sam danas gost u Kuli Haradinaja, kod porodice koja je dala mnoge heroje za oslobođenje Kosova. Takođe, odali smo počast Oslobodilačkoj vojsci Kosova, koja je svojom uzvišenom žrtvom omogućila slobodu Kosova i podigla slavu albanske nacije – napisao je Nazif Cungu.(Kosovo24sata)
Memorijalni fudbalski turnir "ENVER KAČAMAKOVIĆ" - Plav, 25. i 26. jul 2017.    (24. jul 2017)
   Plav - Kao i svake godine tako i ove, 25 i 26 jula, odrzace se tradicionalni memorijalni fudbalski turnir "ENVER KAČAMAKOVIĆ". Utakmice se igraju na stadionu Fk Jezera. Organizator turnira je hadzi Ragip Čekić iz New Yorka.
Ucesnici ovogodisnjeg turnira su:
Fk Ibar iz Rozaja,
Fk Berane iz Berana,
Fk Jezero iz Plava
Ekipa "DIJASPORA".
Utakmice prvog kola se igraju 25. jula u 16 i 30 h, a druga u 18 i 30 h. Narednog dana, 26. jula, porazeni iz grupa igrace za trece mjesto u 16 i 30, a finale u 18 i 30.
Igraci iz dijaspore mogu u Plavu da se jave Saljihu Bajraktarević br.tel 069803685 i Besimu Ahmemulić na broj 060022014, a u Gusinju mogu da se prijave kod Mihreta-Miša Radončić na tel. broj 917 815 6223 (viber). (Gusinje Plav Press)
"Otišao sam u KRAÐU, nisam imao namjeru bilo koga da ubijem"    (24. jul 2017)
Jedan od osumnjicenih za ubistvo Gordane Dašic (84), Bjelopoljac Aleksandar Konatar (35) priznao je "Vijestima" da je 31. maja otišao u kucu Plavljana da ih opljacka, ali tvrdi da nema veze sa ubistvom starice i mucenjem njenog supruga Vuka Dašica (86).
Konatar i Plavljanin Marko Šoškic (24) osumnjiceni su da su posljednjeg dana maja, tri sata poslije ponoci, provalili u kucu starijeg bracnog para, a potom tražeci novac, ugušili ženu, a njenog osamdesetdvogodišnjeg supruga teško povrijedili. U pismu poslatom "Vijestima", koje je "Vijestima" dostavio njegov branilac, advokat Damir - Dado Lekic, piše da je vidio Gordanu prekrivenu pokrivacem, ali da mu je Šoškic rekao da je pokrio jer se onesvijestila.
"Tacno je da sam sa Markom Šoškicem došao na ideju da ukrademo novac od Dašica. Tacno je da smo 31. maja ušli u njihovu kucu, kroz prozor od podruma, i stepenicama iz hodnika popeli se u hodnik na prizemlju, ali tada smo se razdvojili. Ušao sam u sobu u kojoj je spavao Vuk Dašic, a Marko u sobu u kojoj je spavala Gordana Dašic”, tvrdi Konatar.
Bjelopoljac objašnjava da je u sobi zatekao Vuka kako spava, uhvatio ga za ruke i rekao mu da mu nece uraditi ništa, ali da mu mora reci gdje drže novac.
"Rekao sam mu da ne brine. Odgovorio je da im je novac u banci i da jedino ima nešto novca u staklenoj posudi. Za vrijeme dok sam boravio u Vukovoj sobi nijesam mogao da vidim što se dešava u sobi u kojoj su se nalazili Marko i Gordana. U jednom trenutku u sobu u kojoj sam se nalazio sa Vukom ulazi Marko, rekao sam mu da ostane tu, da bih ja otišao na prvi sprat da potražim novac. Poslije toga nisam mogao da vidim što se dešavalo u sobi u kojoj je ostao Vuk", napisao je osumnjiceni za zlocin u plavskom selu Brezopjevice.
Dodaje da se vratio u Vukovu i Šoškicu rekao da Dašici nemaju novca u kuci, osim toga što je pronašao na spratu.
"Rekao sam mu da nema više novca i da treba da idemo odatle. U tom trenutku u sobi sam vidio pušku. Marko je uzeo. Kad smo izlazili iz kuce ušli smo u prostoriju u kojoj je bila Gordana. Vidio sam da je prekrivena pokrivacem i pitao Marka šta joj je. Odgovorio mi je da se onesvijestila od straha kada ga je ugledala. Nakon toga sa puškom i novcem iz posude napustili smo njihovu kucu. Nijesam imao namjeru bilo koga da ubijem, niti povrijedim i nisam to uradio. Nisam ubio Gordanu Dašic i nijesam povrijedio njenog muža. Otišao sam u kradu i potpuno sam spreman da odgovaram za to", napisao je on.
Prema spisima iz istrage, Konatar i Šoškic staricu su ubili zbog 600 eura i puške. Plavljanin Nikola Kneževic osumnjicen je da im je pomagao nakon ubistva.(Kolektiv.me)
Ika Ibric donirala za udruzenje EURO Gusinje i poodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja    (24. jul 2017)
   Od nase dugogodisnje čitateljke iz New Yorka Ike Ibric, nedavno su stigle donacije za humanitarno urduzenje EURO Gusinje i porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja.
Humanitarnom udruzenju EURO Gusinje ona je donirala $100.
Ika Ibric za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja je donirala $60.
Takodje od Kemala A. Koljenovica smo dobili spisak novih donatora za ovu porodicu, koji su donirali novih $1,390. To su: Senad Bajraktarevic $100,Zuvdija Kucevic $50, Murat Koljenovic $20, Emro Cecunjanin $150, Elvis Seferagic $20, Bajram Kolašinac $100, Orlo Music $100, Nijal Dešic $100, Huso Feratovic $200, Mirsad Redžic $50, Remzo Kolenovic $100, Murat (Zajov) Kolenovic $100, Husna Feratovic $100, Abedin Music $100 Ermin i Bela Cekic $100.
Za ovu porodicu ukupno u SAD je prikupljeno $12,700, plus 500 eura, 1,200 kanadskih $ (Gusinje Plav Press)
Humanitarno udruzenje EURO Gusinje organizuje klanje KURBANA u zavicaju    (23. jul 2017)
   "Nakon sto smo poslednjih nekoliko godina veoma uspjesno organizovali klanje KURBANA u zavicaju, odnosno u Gusinju i Plavu, nas Upravni odbor je odlucio da i ove godine za sve one koji zele preko naseg udruzenja mogu da obave klanje KURBANA, koji ce se dijeliti u Gusinju i Plavu.

O ostalim detaljima, vezanim za cijenu KURBANA i rok do kada se moze vrsiti uplata istih, nasi sugradjani u Njujorku i okolini bice uskoro obavijesteni"
- stoji su saopstenju Upravnog odbora humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz Njujorka, koje je dostavljeno nasoj redakciji. (Gusinje Plav Press)
Vlast u Plavu optužuje Gusinje – Zbog vas ne možemo da se razvijamo!    (23. jul 2017)
   Povodom Dana opštine Plav u sali Centra za kulturu održana je svečana sjednica Skupštine opštine, na kojoj je predsjednik SO Izet Hadžimušović, čestitajući građanima Dan opštine, pozdravio malobrojne prisutne, podsje­tivši na istorijat ovog datma.
Svečanoj sjednici su prisustvovali potpredsjednik Vlade Rafet Husović, ministarka bez portfelja Marija Vučinović, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljnin, predsjednik grada Novog Pazara, predstavnici opština Rožaje, Pljevlja, Budva, Herceg Novi, Kotor i Andrijevica, kao i predstavnici vjerkih zajednica i drugi gosti i zvanice.
"Formiranjem opštine Gusinje, opština Plav je ostala bez trećine te­ri­to­ri­je i sta­nov­ni­štva i vi­še od tre­ći­ne bu­džet­skih pri­ho­da, a či­tav pre­đa­šnji lo­kal­ni pre­di­men­zi­o­ni­ra­ni jav­ni sek­tor ko­ji je pro­jek­to­van i or­ga­ni­zo­van za op­šti­nu od oko 20.000 sta­nov­ni­ka ostao je na te­ret op­šti­ne Plav. Zbog neo­prav­da­nog ka­šnje­nja u ve­zi po­dje­le imo­vi­ne i pre­u­zi­ma­nja za­po­sle­nih od stra­ne Op­šti­ne Gu­si­nje, vi­še od tri go­di­ne sve oba­ve­ze iz­mi­ru­je Op­šti­na Plav -po osno­vu na­sli­je­đe­nih za­jed­nič­kih kre­di­ta, oba­ve­ze pre­ma iz­vo­đa­či­ma ra­do­va i za objek­te ko­ji su ra­đe­ni u Gu­si­nju. Ta­ko­đer, tu su i oba­ve­ze pre­ma re­pro­gra­mu po­re­za i do­pri­no­sa svih za­po­sle­nih, kao i is­pla­ta pla­ta rad­ni­ci­ma sa te­ri­to­ri­je op­šti­ne Gu­si­nje u or­ga­ni­ma lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve i u jav­nom sek­to­ru op­šti­ne Plav, a raz­gra­ni­če­njem tre­ba da ih pre­u­zme Op­šti­na Gu­si­nje. Sa­mo po osno­vu tog ne­pre­u­zi­ma­nja Op­šti­na Plav je is­pla­ti­la pre­ko mi­li­on i dve­sta hi­lja­da eura. Za­to i s ovog mje­sta ape­lu­jem na Vla­du Cr­ne Go­re da se iz­vr­ši pri­ti­sak na dr­žav­nu ar­bi­tra­žnu ko­mi­si­ju da se taj pro­ces raz­gra­ni­če­nja konačno privede kraju”, istakao je Šahmanović... nastavak teksta
Ruždija Jarović: Pojedinci su razočarani što članovi njihovih minijaturnih udruženja nijesu primljeni u Savjet za saradnju sa iseljenicima Crne Gore    (23. jul 2017)
   Vlada Crne Gore formirala je prošle godine Savjet za saradnju iseljenicima, a za potpredsjednika je izabran Ruždija Jarović, član jednog od najuspješnijih i najbrojnijih iseljeničkih udruženja - “Euro Gusinje” iz Njujorka.
Iako su pojedina iseljenička udruženja iskazala nezadovoljstvo zbog toga što njihovi kandidati nijesu izabrani u Savjet, Jarović kaže da su pored njega iz Sjedinjenih Američkih Država izabrana još dva člana iz udruženja koja su prepoznata po svom radu, te da nema nikakvog govora da je taj izbor bio pogrešan.
“Za sva udruženja važila su ista pravila: da kanditat ima biografiju o aktivnostima u udruženju, a udruženje je moralo da dokaže da ima rezultate u radu, kao i planove za budućnost. Zainteresovani su poslali aplikacije i ko je ispunio uslove njihov član je primljen. Po mojim saznanjima, nijedno udruženje iz dijaspore Crne Gore nije imalo primjedbu na ono što je tadašnja vlada tražila od udruženja. Sva udruženja imala su pravo učešća, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i političko opredjeljenje. Zamislite situaciju: neko prihvati sve tražene uslove i prijavljuje čak tri kandidata, a kada ne ispuni uslove ne priznaje ono što je na početku prihvatio! Nažalost, pojedinci su sebe vidjeli kao političkog lidera, čekajući pobjedu DF-a i ostalog djela opozicije, da dođu tamo gdje im je obećavano”, kazao je na početku razgovora za Portal Revije Fokus Jarović... nastavak teksta
Dani borovnice u Budvi: Sa obale Visitora do obale Jadrana    (22. jul 2017)
   Kao rezultat saradnje Turističkih organizacija Budve i Plava, ali i povezivanja južne i sjeverne regije Crne Gore tokom glavne turističke sezone, u Budvi će se u ponedeljak, 24.07.2017. u 20 sati i 30 minuta održaće se promocija 18. manifestacije „Dani borovnice“.
Na Trgu slikara, ispred Starog grada, brojnim turistima i mještanima predstaviće se beračice borovnica u pratnji tamburaša i folklornog ansambla.
Cilj ovakvih projekata je promocija raznolikosti i bogatstva turističke ponude naše države.
Manifestaciji u Budvi će prisustvovati Orhan Šahmanović – predsjednik Opštine Plav, Edin Jadadić – direktor TO Plav i Sulejman Šabović – direktor Centra za kulturu Plav.
Na ahiret je preselio Ramo Aksalic    (1925 - 2017)   (22. jul 2017)
Dana 21. jula 2017 u New Yorku je preselio na ahiret Ramo Aksalic u 92 godini života.
Zdravoglava se održava u subotu, 22 jula od 2 sata posle podne do 11 navece u našoj Ali-pasinoj džamiji u Astoriji. Dženaza će se naknadno obaviti u Vitomirici kod Peći, Kosovo
Ožalošćeni: sinovi Hako, Dževat i Hilmija, kćerke Hurmeta i Hilda, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo
Krenula pobuna na sjeveru Crne Gore: Danas u Plavu održan protest    (21. jul 2017)
  Danas je u Plavu kako je i najavljeno u “Pet do dvanest”, krenula pobuna na sjeveru Crne Gore zbog mini hidrocentrala, koje su krenule da se izgradjuju po čitavom sjevernom regionu, od Plava, Adnrijevice, Murina, Berana, do Bijelog Polja i drugim opštinama na sjeveru, a što je razlog da se danas na protestu okupe gradjani iz ovih opština koji se protive izgradnji.
Iber Hoti predstavnik organizicionog odbora, za Portal sjever Crne Gore je kazao, da su danas poslali jasan odgovor, da neće dozvoliti izgradnju mini hidrocentrala i dozvoliti da ostanu bez vode. Jedan od osnovnih naših zahtjeva je da Vlada Crne Gore poništi sve koncesione ugovore dosada potpisane, a koji nijesu završeni, da Vlada Crne Gore preispita i ekonomski izračuna računicu za mogućnost zatvaranja i postojećih mini hidoelektrana, jer tamo gdje se naprave hidroelektrane nastaje pustoš i nema ničega.
Takodje, donijeli smo zaključak i predložili da Skupština Crne Gore donese moratorijum na izgradnju mini hidrocentrala, na vodoticima rijeka sjevera Crne Gore , sledećih 50 godina. Ovdje nećemo stati! Nastavićemo borbu za naša prava, jer bez vode mi nemamo života. Nastavljamo sa protestima, od Andrijevice, Berana, Kolašina i u svim opštinama na sjeveru Crne Gore, gdje su ugroženi vodotoci rijeka,kazao je za Portal sjevercg predstavnik organizicionog odbora protesta Iber Hoti. (Sjevercg)

Gusinje posjetila ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore g-dja Suzana Pribilovic    (21. jul 2017)
   Danas je u zvanicnoj posjeti opstini Gusinje boravila ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore g-dja Suzana Pribilovic sa svojim saradnicama. Tokom sastanka sa gdjicom Anelom Cekic predsjednicom opstine Gusinje i njenim saradnicima razmijenjene su informacije o funkcionisanju opstine Gusinje.
Teme razgovora bile su, izmedu ostalog, uloga jedinica lokalnih samouprava u procesu reforme javne uprave, potencijalna saradnja pri realizaciji projekata iz oblasti E-uprave i kljucni razvojni projekti opštine. Takodje se govorilo o razgranicenju opstina Gusinje i Plav, ucincima arbitrazne komisije kao i o prijedlozima novih Zakona o lokalnoj samoupravi i finansiranju lokalnie uprave.
Ministarka Suzana Pribilovic je sa predsjednicom opstine Anelom Cekic posjetila i tradicionalnu Gusinjsku sobu.
Sastanku su u ime opstine Gusinje prisustvovali i Dzenadin Radoncic, predsjednik skupstine, Huso Brdakic, potpredsjednik opstine, Hasret Radoncic, glavni administrator i Sefkija Bektesevic, sekretar za opstu upravu i drustvene djelatnosti. (Gusinje Plav Press)
Enis Deljanin donirao $500 za urduzenje EURO Gusinje    (21. jul 2017)
  Sad vec slobodno mozemo reci da je postala ustaljena praksa da Enis Deljanin lijepom donacijom svake godine pred tradicionalni Piknik obraduje udruzenje EURO Gusinje.
Ostao je dosledan i ovoga puta, onako kako on zna, donirajuci $500.
Upravni odbor humanitarnog udruzenja EURO Gusinje se najsrdacnije zahvaljuje Enisu na ovoj donaciji.
P.S. Jos da vas podsjetimo da u nedelju, 30 jula 2017, humanitarno udruzenje EURO Gusinje organizuje tradicionalni Piknik 2017, na adresi
GERMAN MASONIC PARK
89 Western Highway, Tappan, NY 10983
Nove donacije za djecu sa posebnim potrebama i porodice slabog materijalnog stanja    (20. jul 2017)
   Poštovana redakcijo, dragi čitaoci, uvazeni donatori,
Kako prethodnih godina tako i ove, postoji volja ljudi odnosno donatora koji prikazuju zelju za pomoc nasem udruzenju. Ponovo se dokazalo i to sa veoma velikom podrskom iz New Yorka, odlukom da se novac preostao od iftara, u iznosu od $3,360, pokloni nasoj djeci i omladi sa posebnim potrebama i porodicama slabog materijalnog stanja. Za tu odluku su zahvalni Ago Kolenovic Almir Bektesevic Sajo Deljanin kao i hadzi Smajo Srdanovic.
Stoga u ime djece i omladine u nasem udruzenju, porodica koje cemo opskrbiti namjernicama i u svoje licno ime upucujemo veliko hvala. Nek dragi Allah svim ljudima dobre volje i donatorima da nafaku.
S postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica NVU"HELP" Plav
Emisija: Agrosaznanje - Nufrija-Nufko Mulamekic - Gusinje    (20. jul 2017)
Dijaspora iz New Yorka podrzava zahtjeve za obustavu izgradnje mini hidrocentrala u zavicaju.    (20. jul 2017)
   Dijaspora Plava i Gusinja, pogotovu ona iz New Yorka, i ako hiljadama kolimetara daleko, uvjek je sa paznom pratila dogadjaje u zavicaju. Bilo kao direktni ucesnik istih ili samo kao aktivni posmatrac u vidu sugestija.
Najjnovija zbivanja u vezi najave izgradjnje novih mini hidrocentrala, kao i predstojeci protesni skup, odnosno protesno okuplajnje gradjana predvidjeno za u PETAK, 21. jula u Plavu, itekako su "uzburkala duhove" medju nasom dijasporom New Yorku. Razlog vise ako se zna da ogromnom broju gradjana Plava, koji trenutno radi u New Yorku i okolini, izgradnja novih mini hidrocentrala je direktno povezna i ugrozava vodosnabdijevanje njihovih zemljisnih posjeda. Iz tih razloga u New Yorku je formiran odbor, na celu sa Hajrom Ljaljicem, kojega cine jos i: Dino Redzic, Seco Basic, Gutic Izet-Zeko i Izet Sabovic.
Oni bezrezervno podrzavaju odluke koje su prije dvije noci donijeli predstavnici gradjana mjesnih zajednica na sjeveru Crne Gore, u kojima je predvidjena izgradnja mini hidrocentrala, da se stane u odbranu rijeka i voda, koje su od zivotnog znacaja za opstanak stanovnistva na tim prostorima.
Takodje, kako nam rece Hajro Ljaljic, podrzavaju predstojeci PROTEST zakazan za PETAK, 21. jula u 5 minuta do 12 na podne, i pozivaju gradjane opstina Plav i Gusinje da se odazovu u sto vecem broju.
Ujedno porucuju da je dijaspora spremna da u svakom obliku pomogne, odnosno moralno i materijalno, kako rekose, opravdane zahtjeve gradjana za stopiranje daljnje izgradnje mini hidrocentrala, sto podrazumjeva i obracanje Evropskom sudu za ljudska prava sa sjedistem u Strazburu, kao krajnjoj istanci. (Gusinje Plav Press)
U Plavu preksjutra protest: Pobuna zbog gradnje hidrocentrala    (19. jul 2017)
Kako su za Portal Sjever CG kazali predstavnici organizicionih odbora, boriće se da odbrane svoje rijeke i vode.
U Plavu je sinoć održan i sastanak predstavnika mjesnih zajednica iz ovih opština u kojima su planirane izgradnje mini hidrocentrale. Predstavnici građana ovih mjesnih zajednica iz opština na sjeveru su se jednoglasno na sastanku dogovorili da svi zajedno krenu u odbranu njihovih rijeka i voda, koje su bitne za njihov opstanak.
“Nećemo odustati od te borbe”, poručuju mještani.
Prema saznanju Portala Sjever CG, Vlada Crne Gore je dala odobrenje čak na 84 rijeke u opštinama na sjeveru da se grade mini hidrocentrale, a da je planirano 170 rijeka na kojim će se graditi.
Mještani Murine su proteklih mjeseci protestovali više puta zbog izgradnje hidrocentrale na lokalitetu Murinska rijeka, Dosova rijeka i Nenov potok.
Koncesionar je krajem juna pokušao da sa mehanizaciom otpočne radove, ali su oko 50 mjesštana Murine od investitora izdejstovali da povuče mehanizaciju. (CdM)
Osam osoba iz Plava, Berana i Bijelog Polja osudjeno zbog droge    (19. jul 2017)
Vijece sudije Šefkije Ðeševica u Višem sudu u Bijelom Polju osudilo je osmoricu optuženih iz Bijelog Polja, Plava i Berana zbog krivicnih djela kriminalno udruživanje, nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.
Suad Mujezinovic (39) iz Bijelog Polja osudjen je u odsustvu na 7,6 godina; Halilj Jasavic (30) iz Plava na 3,6 godina koliko je osudjen i njegov sugradjanin Smail Mujovic (30), Žarko Cavic (45) iz Bijelog Polja na 2,1 godinu, Fehim Jasavic (27) iz Plava na 1,6 godina, Rusmir Rugovac (25) iz Berana na 2,6 godina koliko je osudjen i Elvis Jasavic (25) iz Plava i Muhedin Drpljanin (43) iz Bijelog Polja na godinu zatvora.
Prema navodima optužnice Mujezinovic je na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije, organizovao kriminalnu grupu, ciji clanovi su uz pomoc više NN lica, izvršili krivicna djela preprodaja droge, u periodu od 30. jula do 01. decembra 2015. godine. (CdM)
Premijer Duško Marković sa čelnicima Plava    (19. jul 2017)
   Vlada Crne Gore snažno je posvećena valorizaciji potencijala Plava i cijelog sjevera kako bi se ojačao ekonomski razvoj tog kraja i obezbijedio bolji i kvalitetniji život građana, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa predsjednikom Opštine Plav Orhanom Šahmanovićem, predsjednikom Skupštine opštine Izetom Hadžimušovićem i savjetnikom predsjednika Opštine Šukrijom Cikotićem, upriličenom povodom predstojećeg Dana opštine Plav.
Marković je čestitao praznik rukovodstvu i građanima i rekao da Vlada želi da zajedno sa lokalnim rukovodstvom nađe rješenja za probleme koji usporavaju realizaciju razvojnih planova.
Šahmanović je kazao da imaju problema sa lokalnim finansijama, te istakao da prevazilaženje izazova sa koncesijama na šume i vode može doprinijeti boljem i kvalitetnijem punjenju budžeta te otvaranju novih radnih mjesta. Iskorišćavanje vodnih resursa kroz gradnju mini hidroelektrana, Šahmanović vidi kao zamajac razvoja za plavsku opštinu... nastavak teksta
EURO Gusinje - PIKNIK 2017 - Nedelja, 30. jul 2017    (19. jul 2017)
Humanitarno Udruženje EURO GUSINJE, nedelja, 30. jula 2017 godine organizuje tradicionalni Piknik na adresi:
GERMAN MASONIC PARK
89 Western Highway, Tappan, NY 10983

• Turnir u malom fudbalu (za djecu i odrasle)
• Turnir u košarci
• Odbojka
• Zaboravljeni sportovi (povlacenje konopca i trcanje u vrecama)
• Atrakcije za najmladje (bounce house, slides, sports interactive)
• Specijaliteti sa roštilja i osvježavajuca pica
• Muzicki program Enver Metjahic
• Informacije na tel. 917-669-4468
• Email: eurogusinje@yahoo.com
German Masonic Park se nalazi na oko 19 milja od NYC
ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA    (18. jul 2017)
Ni jedna bolest se ne pojavljuje preko noći. Bolest srca,rak...skoro sve bolesti se razvijaju mesecima, pa čak i godinama, nakon što jetra prestene da čisti tijelo.

ZAŠTO MORAMO DA ČISTIMO I ISPIRAMO NAŠU JETRU?

Posao jetre jeste da pročisti sve što jedemo i pijemo i ukloni sve što je štetno iz naše svarene hrane prije nego što udje u krvotok. Jetra uklanja holesterol i štetne masti usled preteranog konzumiranja hrane živitinjskog porijekla i uklanja hiljade aditiva u hrani i tečnosti koje konzumiramo. Jetra uklanja sve one štetne materije u krvi, koje bi, ukoliko bi se zadržale, mogle da prouzrokuju srčane napade, moždane udare, probleme sa cirkulacijom, rak, neurološke bolesti i stotine drugih bolest. Nezdrav način života i ishrana prouzrokuju da se jetra umori i sama postaje zapušena istim toksicnim odpadom koji je uklanjala iz vaše krvi. Kad je zapušena i bolesna, jetra ne može da uklanja otrov iz vas. Taj nagomilan odpad čini da jetra oboli, pa čak izaziva i rak jetre. Čišćenjem i ispiranjem jetre, jetra se oslobadja otrovnog sadrčaja, kada je zapušena i pretrpana.
Zato smo napravili program za 5 dana čišćenja jetre. Svaka osoba bi trebala da čisti jetru makar jednom godišnje! Svi koji su zainteresovani da očiste jetru za samo 5 dana prirodnim proizvodima mozete se javiti Pajazitu-Paju Deljanin, (diplomirani ljekar prirodne medicine) na telefon 514 244 8133 i njegovoj supruzi Nazi Deljanin, (diplomirani nutricionist prirodne medicine) na telefon 438 939 6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
TV emisija: Jutro iz gradova - Gusinje, 16. jul 2017    (17. jul 2017)


    TV emisija: Jutro iz gradova - Gusinje, 16. jul 2017
Novih $60 za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $45,220    (17. jul 2017)
   Od Omera Gutic, clana odbora iz New Yorka, koji prikuplja donacije za lijecenje Emila Gutica dostavio nam je ime lica koje je doniralo $60 za Emila Gutica. Rijec je o Ismeti Ibric iz New Yoka

Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $45,220. Takodje na ovom linku su i ostale donacije iz Plava, SAD i Evrope
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Prodajem dvospratnu kucu u Sarajevu   (17. mart 2017)
Prodajem dvospratnu kucu u Sarajevu, sa sentralnim grejanjem, zasebnim ulazima za spratove, na placu od 800 m2, na kojem se nalazi i poslovni prostor.
Papiri uredni 1/1.
Za sve informacije zvati na telefon broj 068 279 801


TV emisija: Jutro iz gradova - Plav, 15. jul 2017    (16. jul 2017)


    TV emisija: Jutro iz gradova - Plav, 15. jul 2017
Emisija: Agrosaznanje - Elijaz Feratovic - Gusinje    (16. jul 2017)
Sjecanje na JAŠARA RADONCIC   (1966-2015)    (15. jul 2017)
Prosle su dvije godine kako si nas ostavio brate, ali nikako da te zaboravimo. Tvoja iznenadna smrt ostavila nas je u velikoj zalosti jer to niko nije ocekivao. Tvoju plemenitost, tvoj osmjeh i sve sto si ucinio za nas, bice duboko urezano u nasoj dusi. Nek ti Allah dz.s podari lijep dzenet.
Tvoji najmiliji: majka Emina, braca Amir i Šuco, sestra Sanija, snaha Halisa, bratanic Haris, bratanicne Sajma, Altana i Hana.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Potrebni radnici u Pranzi Pizza & Restaurant  (14. jul 2017)
Pranzi Pizza & Restaurant
2323 Route 516
Old Bridge NJ 08857

Looking for Experienced:
Pizzaman & Pizza Cook
Waitresses ( counter / phone orders )
delivery guys
Contact: 347-975-3535

Grand opening should be around July 20th
Na ahiret je preselio Bajram (Hasov) Kolenovic    (1925 - 2017)   (14. jul 2017)
U New Yorku je jutros, 14. jula na ahiret preselio nas dragi Bajram (Hasov) Kolenovic u 92. godini zivota.
Zdravoglava se odrzava danas, u petak 14. jula od 2 sata poslije podne u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji.
Dzenaza namaz ce se klanjati u subotu 15. jula u 9 sati izjutra, nakon cega ce se izvrsiti dzenaza na Balkan mezarju.
Ozalosceni; supruga Muna, sin Safet, snaha Fahreta, kcerke Ljatifa, Senada Safeta i Suada, brat Ramo, sestre Malja, Vaka i Haska, unucad i ostala mnogobrojna rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Na ahiret je preselio Gutic (Sema) Salih-Saljo    (1938 - 2017)   (14. jul 2017)
U Njemackoj je 9. jula na ahiret preselio Gutic (Sema) Salih-Saljo u 79. godini zivota.
Dzenaza ce se obaviti danas, 14. jula u 14:00 sati na mezarje Sehovica.
Ozalosceni: supruga Sadika, sinovi Nedžad i Senad, sestra Nurija, snaha Eniza, unuci Lejs i Faiz kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo
U Crnoj Gori se vise umire nego sto se radja  (13. jul 2017)
U Crnoj Gori zabilježen je negativan prirodni priraštaj u prvom kvartalu ove godine.
Prema podacima MONSTAT-a, za prva cetiri mjeseca broj umrlih veci je za 117 od broja rodenih, a neslavni rekord zabilježen je u Pljevljima. U toj opštini, u kojoj godinama više ljudi umire nego što se rada, prirodni priraštaj iznosio je minus 98 - umrlo je 162 ljudi, a rodeno 64 djece.
Cak 16 opština u prvih cetiri mjeseca imalo negativan prirodni priraštaj i vecina je sa sjevera. Iza Pljevalja, najveci negativni prirodni priraštaj registrovan je u Nikšicu - minus 80, Beranama (-39), Cetinju i Kolašinu (-22), Žabljaku (-20), Plužinama (-19), Bijelom Polju (-18), Mojkovcu (-17), Gusinju (-15), Andrijevici, Herceg Novom i Ulcinju (-13), Petnjici (-7), Danilovgradu (-6) i Šavniku (-5).
Od gradova na sjeveru, jedino Rožaje (45) i Plav (2) imaju pozitivan prirodni priraštaj. (Vijesti)
Čestitka amb. Zeljka Stamatovića povodom 13 jula-Dana državnosti Crne Gore  (13. jul 2017)
Svim iseljinicima porojeklom iz Crne Gore upućujem iskrene čestitke, povodom Dana drzavnosti naše domovine i njenog hiljadugodišnjeg trajanja.
13 JUL je jedan od najznacajnijih datuma u istoriji Crne Gore,kako 1878 kada je priznata kao nezavisna una Kongresu u Berlinu,tako i 1941godine kada su u antifašističkoj borbi dodatno potvrđene njene tradicionalne vrijednosti zasnovane na multinacionalnoj, multikulturalnoj i multivjerskoj tradiciji i stvoreni uslovi za obnovu nezavisnoti i buduće državnosti na principima jednakosti,ravnopravnosti i zajedništva svih njenih građana.
Napredak Crne Gore je evidentan, ne samo učlanjenjem u NATO,Savez savremenih država svijeta, nego i njenim uspjehom u evropskim integracijama i ekonomskom napretku, čemu svakako pripadnici iseljenika u SAD-u daju značajan doprinos.
Uz najiskrenije čestitke,
Amb. Zeljko Stamatović, generalni konzul CG u Njujorku

Congratulation on the occasion of July 13 - Statehood Day of Montenegro
I send sincere congratulations to all the migrants from the country of Montenegro, on the occasion of the Statehood Day of our homeland and its millennium.
With the most sincere congratulations
Amb. Zeljko Stamatovic, Consul General
Sjecanje na Durakovic Ahmeta Elvira    (1975-2016)   (13. jul 2017)
Danas, 13. jula 2017 navrsava se tuzna godina od kada nijesi sa nama nas dragi brat Durakovic Ahmeta Elvir
Sa velikim bolom i tugom u nasim srcima, ne mozemo da vjerujemo da te nema nas dragi brate Elvire, a jos teze se pomirit sa sudbinom da si nas zauvjek napustio.
Zauvjek je nestao tvoj pogled pun ljubavi i dobrote sa kojima si nas uvjek docekivao tvoje najniljije. Otisao si tiho bez zadnjeg pozdrava. A bio se pun zivota a nas ostavio vjecno u bol i tugu za tvojim prerano prekinutim zivotom ostale samo bolne uspomene.
Uvjek ces biti u nasim srcima, mnogo nam nedostajes nas dragi brate Elvire. Bili smo ponosni sto smo te imali nikad te nemozemo zaboravit i uvjek cemo se sjecati na tebe i na tvoju lijepu mladinu i sve sto si nam bio ostaces zauvjek sa nama.
Neka ti dragi Allah podari djenet, tvoja Braca Ragip i Eriz, sestre Zineta i Sabaeta i zetovi Bedrija Deljanin i Safet Deljanin, snahe Bisera i Izeta, brastvo Durakovic, rodbina i prijatelji.
Čestitka rukovodstva opštine Gusinje u povodu Dana državnosti   (12. jul 2017)
Povodom 13. Jula, Dana državnosti, u ime opštine Gusinje kao i naše lično ime, svim građankama i građanima Gusinja i Crne Gore upućujemo najiskrenije čestitke. Dan je kada evociramo uspomene na period kada je Crna Gora dobila međunarodno pravno priznanje. Takodje se podsjećamo na trenutke naših predaka koji su podigli ustanak protiv fašističkog okupatora. Zahvaljujući očuvanim i trajnim vrijednostima naših predaka, Crna Gora je demokratska i stabilna multietnička država, a zahvaljujući novijim generacijama nezavisna medjunarodno priznata država i članica NATO saveza koja krupnim koracima gradi put ka evropskoj budućnosti.
Uvaženi sugrađani i sugradjanke još jednom Vam čestitamo Dan državnosti uz želju da provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju.
Anela Čekić, predsjednica opštine
Dženadin Radončić, predsjednik skupštine
Huso Brdakić, potpredsjednik opštine
Odgovor mr. Husa Bradakica potpredsjednika opštine Gusinje    (12. jul 2017)
 Poštovani predstavnici Humanitarnog udruženja Euro Gusinje, uvaženi predsjednice gospodine Radoncic,
koristim priliku da Vam se srdacno zahvalim za upucenu cestitku povodom mojeg stupanja na funkciji potpredsjednika opštine Gusinje. Siguran sam da cemo zajedno znacajno unaprijediti funkcionisanje naše opštine i uciniti napore da što bolje i brže realizujemo naše buduce zajednicke projekte.
U opštini Gusinje i meni licno uvijek možete imati pouzdanog partnera a sve u pravcu da naša saradnja bude plod mnogo realizovanih projekata na obostrano zadovoljstvo. Ocekujem da cemo vec tokom Vašeg boravka na ljetnjim odmorima znati da Vam se zahvalimo za do sada ucinjeno kao i da zajedno definišemo našu dalju saradnju za koju vjerujem da ce kao uspješna biti predstavljena na Vašoj tradicionalnoj Veceri Dijaspore.
U nadi da cemo i kroz skorije konkretne aktivnosti nastaviti do sada vec ostvarenu saradnju sa opštinom Gusinje srdacno Vas pozdravljam...
S poštovanjem,
mr Huso Brdakic, potpredsjednik opštine Gusinje
Novih $500 za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $45,160    (12. jul 2017)
Zeko Gutic, clan odbora iz New Yorka, koji prikuplja donacije za lijecenje Emila Gutica dostavio nam je ime lica koja su donirala $500.
To su sljedeca lica:Cekic Suco 100, Cekic Fako 100, Cekic Ramo 100, Cekic Rusmir 100, Cekic Ragip 100
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $45,160. Takodje na ovom linku su i ostale donacije iz Plava, SAD i Evrope
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Ministar Nuhodzic u posjeti opstini Gusinje    (11. jul 2017)
Danas je u redovnoj posjeti Opstini Gusinje boravio ministar unutrasnjih poslova Mevludin Nuhodzic, direktor Uprave policije Slavko Stojanovic, sef kriminalisticke policije Enis Bakovic i sef saobracajne Nikola Janjusevic sa svojim saradnicima.
Ministar Nuhodžić je saopštio da je Vlada u kontinuitetu posvećena daljem razvoju sjevernog regiona naše države. U tom kontekstu, naveo da podržava opredjeljenje opštine da, koristeći vlastite potencijale, obezbijede viši nivo ekonomskog i društvenog napretka. Takodje prilikom posjete opštini Gusinje, ministar Nuhodžić i predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić zajedno sa saradnicima su obišli postojeći objekat Stanice policije i Filijale za građanska stanja, za čiju rekonstrukciju su opredijeljena sredstva iz budžeta.
Predstavnici lokalne uprave zajedno sa predsjednicom su upoznali ministra Nuhodzica sa aktuelnim projektima i razvojnim planovima. Takođe, izrazena su očekivanje da će vlast nastaviti da pruža pomoć u projektima putne infrastrukture i valorizacije turističkih resursa.
Ministar Nuhodžić je istakao spremnost Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova da, u partnerstvu sa lokalnim administracijama, realizuju sve što je neophodno za osiguranje bezbjednosti, kvalitetnog javnog reda i mira i bolji i kvalitetniji život građana.
Sastanku su pored predsjednice opstine Gusinje gdjice Anele Cekic prisustvovali i njeni saradnici predsjednik SO Dzenadin Radoncic, potpredsjednik opstine mr Huso Brdakic i direktor direkcije za investicije Semso Jarovic. (Gusinje Plav Press)
Finansijski izvjestaj u vezi priredjenih iftara    (11. jul 2017)
Poštovani džematlije es selam alejkum.
Sa malim zakašnjenjem želimo da se u nase ime zahvalimo svim ljudima dobre volje koji su podržali našu akciju priredivanja iftara u našoj Ali pasinoj džamiji u Astoriji. Da postoji volja ljudi koji prikazuju želju za našom dzamijom to se i ovoga puta dokazalo, sa veoma velikom podrškom od naših dzematlija. Zato, našim dragim donatorima želimo da im se zahvalimo i poželimo da im Allah u kabul upise i nadoknadi imetak.
Isto tako naša obaveza je da vam ispostavimo i finansijsko stanje utrosenog novca. Ukupno od naših i vaših donacija je prikupljeno $35,000. Od tog iznosa je isplaceno:
- nadoknade radnicama: Safeti Jahjagic, Zineti Ljuljanaj i Sultani Omeragic: ukupno $7,100. - meso koje je kupovano u prodavnicu KOHA $8,354.
- kupovina u Castco i ostale namjernice ukupno $16,186.
Želimo da kažemo da je od svih donacija ostalo viska $3,360.
U pred dogovoru sa Smajom Srdanovicem i Agom Koljenovic dogovorili smo se, da ako ostane viska para taj novac bude doniram u humanitarne svrhe i to humanitarnoj organizaciji HELP u Plavu, za pomoc djeci sa urodenim poteškocama, tako da želimo da toj djeci koliko toliko vratimo osmjeh na licu i napravimo njih srecnim.
Ovom prilikom zelimo da se zahvalimo redakciji web portala Gusinje-Plav.com, koja je dostojanstveno ispratila i objavljivala iftare.
Srdacan pozdrav za sve vas od Saja Deljanin i Almira Bektesevic
DA SE NIKAD NE ZABORAVI   (11. jul 2017)
U New Yorku odrzan sastanak predstavnika udruzenja porijeklom iz Crne Gore    (10. jul 2017)
  Na zahtjev Uprave za dijaspore Crne Gore, u New Yorku je u organizaciji Ruzdije Jarovica, potpresjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima, u nedelju je odrzan sastanak predstavnika udruzenja porijeklom iz Crne Gore, koja djeluju u SAD. Tema sastanka su bila sva pitanja koja mi u dijaspori smatramo bitnim i korisnim kako u dijaspori, tako i u Crnoj Gori.
Ovom sastanku, koji je odrzan u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku, prisustvovao je generaln konzul ambasador Zeljko Stamatovic. Takodje, bio je prisutan i predstavnik udruzenja Cetinje iz Indijane.
Jednom rijecju ovom sastanku su prisustvovali predstavnici udruzenja koji za sobom imaju videne rezultate rada i zavidan broj clanova.
Valja istaci, da su na licni zahtjev, ovom sastanku prisustvovali i predstavnici grupe gradjana iz Plava, koji zive i rade u New Yorku, koji su iznijeli opravdane primjedbe na trenutnu situaciju u opstini Plav, vezane za izgradnju trece mini hidroelktrane, koja je ovih dana uzburkala javnost kako u zavicaju, tako i u dijaspori.
Zapisnik sa ovog sastanka ce biti proslijedjen Upravi za dijasporu.
Sastanak su medijski propratili Sead Hodzic, vlasnik revije Fokus i Rafet Hot, glavni urednik web magazina Gusinje-Plav.com.
Na ahiret je preselila Hasnija Nikocevic, rodj. Kolašinac    (1934 - 2017)   (10. jul 2017)
Jutros, 10. jula 2017 u Dosudju, (Gusinje) je na ahiret preselila Hasnija Nikocevic, rodjena Kolasinac u 83. godini zivota.

Dzenaza krece sjutra, 11. jula u 2 sata poslije podne od Nove fzamije, a dzenaza namaz ce se klanjati u Vezirovoj dzamiji.
Ozalosceni: sinovi Ferat, Esad i Mirsad, kcerka Senada, bratstva Nikocevic i Kolasinac, i ostala mnogobrojna rodbina.

Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo
Ko je kriv? Narod ili lideri? Svi krivi-niko odgovoran. Narod ponavljac, prevaren i opljackan svojom greškom?   (10. jul 2017)
  Piše: prof. Dzemail Hot
Narod je u globalu dobar, ali....
Cini se da živimo u vremenu kad ono narod obicno kaže "je .. lud zbunjenog". U ovom vrucem ljetnjem vremenu , kad mnogi planiraju ili su vec otputovali za domovinu uliti zavicaj kako god hoceš možete ga nazvati. Vecina niti zna šta ih tamo ceka ili na šta ce naici. No to je druga tema.
Pored ekonomske problematike i dostojanstvenog života, u moru neimaština s kojim se svakodnevno suocava nas narod, bez obzira na boje i razlike koje mu neki radikalni tupusi namecu.
Boraveci u domovini, bio sam pune cetiri hefte preko bare. Sve u svemu, lijep osjecaj sto sam bio u mjesecu Božje milosti, rahmeta Ramazanu, kad se prema izvorima Islama kaže da su u tom svetom mjesecu "shejtani svezani"!!!). Mnogo puta za vrijeme mog boravka, gledajuci informativne emisije na TV i citajuci pisane medije , pitao sam se kako u na ovom prolaznom dunjaluku zavezati (djavolje kolo) s' kojim se svakodnoveno srecemo pojedinih prevaranata, hopstaplera, ratnih i drugih profitera koji nemaju ni duše niti srca (a doduše nisu ni imali) koji u zadnjih 25 godina pljackaju sve sto mogu i to danas cine guleci i onako izguljenu kožu ojadenog naroda. A narod kao narod, znajuci sve to nepopravljivo daje glas za te tzv. "kvazi vodje koje nekoliko decenija bira"... nastavak teksta
Adem Ado Mulić (10. Jul 2015)    (10. jul 2015 - 10. jul 2017)   (10. jul 2017)
Prodje i ova teška godina druga, a nama bol osta ista. Roditeljska bol nikad ne blijedi isto kao sunce što sija, tvoja bol je usijana u našim srcima...sine nedostaješ kao nebu sunce, tvoja dobrota i snaga koja si bio uz nas.
Vole te tvoji babo Dzeko i majka Mida najvise na svijetu!
Adem Ado Mulić (10. Jul 2015)    (10. jul 2015 - 10. jul 2017)   (10. jul 2017)
Prodjose i pune dvije godine...kao dva vijeka a svakim danom bol osta ista, kao da je danas bilo. Moj jedini BRATE! Zauvijek ćeš ostati u našim srcima. Tvoja dobrota i ljubav, tvoja djela i život koji je ostao i ako tebe nema...ostalo je ime da se pominje svakim trenom...i da se podseća na tebe.
Tvoj jedini brat Amel, snaha Aida i bratanić Ado!
Čestitka na izboru za podpredsjednika opštine Gusinje    (9. jul 2017)
  Poštovani gospodine Brdakić,
Želim da Vam čestitam što ste preuzeli na sebe važnu ulogu da obavljate funkciju podpresjednika opštine Gusinje. Duboko me obradovala vijest da ste Vi izabrani na tako odgovornu funkciju.
Ne sumnjam da ćete svojim radom i rezultatima doprinijeti da se naša opština konačno počne razvijati, a samim tim i život u njoj poboljšati.
U ime UO Euro Gusinje Vas pozdravljam i želim mnogo uspjeha i nadam se da će saradnja lokalne samouprave i Humanitarnog udruzenja Euro Gusinje biti podignuta na još veći nivo.
Humanitarno udruzenje, Euro Gusinje
Mihret Radoncic, predsjednik
Demir Bajrovic (DPS) imenovan je za VD Direktora d.o.o „Komunalne djelatnosti“ Gusinje    (9. jul 2017)
   Odbor direktora (sastav: Edin Mulic-predsjednik, Myftar Balidemaj, Semih Nikocevic) je na jucerašnjoj sjednici, a na osnovu statuta Društva sa ogranicenom odgovornošcu "Komunalne djelatnosti" Gusinje imenovao VD Direktora Demira Bajrovica, Diplomirani pravnik-kriminalista.
Imenovanjem VD Direktora stvaraju se uslovi za obavljanje poslova i radnih zadataka društva.
Demir Bajrovic je službenik opštine Gusinje, odbornik u I i II sazivu Skupštine opštine Gusinje, visoki funkcioner Opštinskog odbora DPS Gusinje, te clan Izvršnog i Opštinskog odbora.
Da bi ste prociali CV odnosno biografiju VD Direktora Demira Bajrovica kliknite: C V - B I O G R A F I J A     
Rafet Hot, gl. urednik
Memorijalni turnir u malom fudbalu "ELMAZ MAZO CEKIC"    (9. jul 2017)
U nedelju, 9. jula u Gusinju, na skolskom poligonu pocinje
Memorijalni turnir u malom fudbalu
"ELMAZ MAZO CEKIC"

Ekipe uplacuju po 80 eura, a igra se po sistemu 4+1 - tri izmjene.

Nagrade:
Prvo mjesto $3,500.00,
Drugo mjesto $1,000.00
Trece mjesto $500.00

Kontakt telefoni:
Emir Cekic 069 554 204
Samin Radoncic 069 422 818
Enko Omeragic 069 237 220

Organizator:
"DRUSTVO" New York
Na ahiret je preselio Skender (Ibrahima) Julević    (1960-2017)   (9. jul 2017)
   U petak, 7. jula je u Gusinju na ahiret u 56. godini zivota preselio Skender (Ibrahima) Julević. Dzenaza ce biti obavljena na mezarju u Gusinju, danas u nedelju, 9. jula 2017 i krece ispred Nove dzamije u 2 sata poslije podne.
Ozalosceni: majka Nafija, braca Sadrija, Abaz i Bajram sa porodicama, bratstvo Julevic i ostala mnogobrojna rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo
Nove donacije za djecu sa posebnim potrebama i porodice slabog materijalnog stanja    (7. jul 2017)
   Donacija za djecu s poteskovama u razvoju kao i za stanovnistvo s tezim materijalnim primanjima.
Donatori su:
Vasel Marku Camaj $200,
Esko i Hasna Pupovic $160,
Hakhaj Haxhija i Hajrija 100€,
Faro Hodzic $100.
Uz veliku duznost i postovanje prema donatorima upucujemo veliko Hvala.
S postovanjem oresjednik udruzenja Bela Medunjanin (Gusinje Plav Press)
Sjecanje na Šahmanović Vaku, rodj. Koljenović    (2015-2017)   (7. jul 2017)
   Danas, 7. jula navrsile su se dvije godine od kako nas napusti nasa supruga i majka Vaka Šahmanovic, rodj. Koljenovic. Godine prolaze, a tuga ostaje. I sve nam je teze bez tebe.
Tvoji najmiliji: suprug Ibro, sinovi Beki i Deni, kcerke Aida i Albina, snaha Ardita i mnogobrojna unucad.
Sjecanje na Šahmanović Vaku, rodj. Koljenović    (2015-2017)   (7. jul 2017)
   Danas, 7. jula navršavaju se dvije godine od kad nas ostavi naša draga sestra Vaka.
Neka ti Allah dz.s. podari lijep dženet i vječni rahmet.
Tvoja braca: Hamdo, Šeko, Husko, Ljana, Zamo, Fiko i Beli, i sestra Saka
Potrebni radnici u Pranzi Pizza & Restaurant  (6. jul 2017)
Pranzi Pizza & Restaurant
2323 Route 516
Old Bridge NJ 08857

Looking for Experienced:
Pizzaman & Pizza Cook
Waitresses ( counter / phone orders )
delivery guys
Contact: 347-975-3535

Grand opening should be around July 20th
Ismet Šujak za potrebe suncanja i kupanja na Plavskom jezeru nudi besplatno svoje zemljiste   (6. jul 2017)
Ljeto je u punom zamahu. Dnevne temperature u zavicaju vec sada dostizu temperature preko 35 stepeni celzijusovih. Svakako na tim vrucinama treba pronaci nacina da se rashvadite, a Plavsko jesero je jedno od najidealnijih mjesta za to.
Nas poznati biznismen Ismet Šujak, nedavno je uz samo Plavsko jezero, kupio zemljiste koje je voljan ustupiti besplatno na koriscenje Gusinjanima i Plavljanima, onosno za potrebe suncanja i kupanja na Plavskom jezeru, u ovim vrelim danima.
Do ovog lokaliteta mozete doci kolima ako koristite put pored Šehidske dzamije u Vojnom selu, sve do samog kraja, gdje je smjestena "prva livada", koja moze da se koristi kao parking prostor, a dalje livade za suncanje i kupanje.
Za detaljnije informacije kako doci do ovog imanja na obali Plavskog jezera, mozete da se obratite u Plavu - Enveru Muminovicu. (Gusinje Plav Press)
Novih $600 za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $44,660    (5. jul 2017)
Omer Gutic, clana odbora iz New Yorka, koji prikuplja donacije za lijecenje Emila Gutica dostavio nam je ime lica koja su donirala $600 za Emila Gutica.
To su sljedeca lica:
Ruzdo Durakovic $100*, 
Shpen Cosovic $100 Redzematovic Azema Rifat $100 Sahmanovic Haljilj $200 
Koljenovic Džeri $100
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $44,660. Takodje na ovom linku su i ostale donacije iz Plava, SAD i Evrope
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Dzenan Radoncic: Od fudbalera do poljoprivrednika   (4. jul 2017)
Press centar KBSA2000: Bosna od pocetka do danas- Sadzak otrgnut od Bosne    (3. jul 2017)
U Bošnjačkom kulturnom centru na Ricmond Hillu, Queen's New York, gostovao akademik prof. Dr. Suad Kurcehajic, profesor na univerzitetu Sarajevo i predsjednik foruma bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, prošle subote, jula,01.2017. godine, održao je predavanje na temi: "Bosna od početka do danas-Sandžak otrgnut od Bosne".
Ovaj vrsni poznavalac historijskih prilika kroz prošlost i sadašnjosti u BiH i Sandzaku, posebno o stanju u bošnjačkom korpusu, akademik Kurcehajic, je ovom aktuelnom temom kroz brojne historijske fakte, činjenice i primjere, ukazao na potrebu i značaj jačanja i izgradnje svijesti o matici Bošnjaka BiH i neraskidivoj vezi Sandzaka sa njom.
Organizator ovog predavanja su bili: Islamska zajednica i kulturni centar "Plav-Gusinje" New York u sadašnji sa američkom bošnjačkom nacionalnom asocijacijom New York i Bosasno-Hercegovačkim islamskim i kulturnim centrom Astoria. Na ovom predavanju pored ostalih, bili su prisutni, Azem Dervisevic, predsjednik Kongresa Bošnjaka Svijeta, magistar Denisom Strikovic član UOKBS, hadzi Ragip Cekic, podpredsjednik Kongresa Bošnjak Sjeverne Amerike 2000, članovi upravnog odbora koordinacije KBSA2000 New York, Fuad Sabovic i Mirsad Rasic.
Kako smo informirani, akademik prof. Dr. Kurcehajic će u nedjelju, Jula,09. Biti gost BiH islamskog i kulturnog Centra Astoria, u nedjelju, 09.Jula na istoj temi. To će biti dobra prilika da se još jednom naša Zajednica upozna sa aktuelnom temom. (Gusinje Plav Press)
Negodovanje mjestana nekoliko sela u plavskoj opstini    (3. jul 2017)
Izgradnjom mini elektrana u Nacionalnom parku Prokletije, mještani nekoliko sela u plavskoj opštini ostali su, kako kažu, bez vode za piće i vrela sa kojih su godinama navodnjavali svoja imanja.
"Vlada Crne Gore ne znam zbog čega, iz nekih sebi poznatih razloga, odlučila je da te naše vode da u koncesijama određenim privatnicima i da naše područje u potpunosti ostavi bez vode, vode za piće koja je elementarno ljudsko pravo, vode za navodnjavanje naših imanja , vode za našu stoku, vode za divljač", kaže za TV Vijesti Iber Hoti, mještanin sela Hoti.
"Prošle godine kako je vodozahvat napravljen pa je voda počela da ide ka centrali od tada više vode nema za navodnjavanje, ne samo za mene nego za MZ Prnjavor", kaže Zamo Pupović, mještanin sela Komarača.
Mještane plavskih sela, njih oko hiljadu koji žive od poljoprivrede, posebno vrijeđa to što država prije donošenja takve odluke nije tražila njihovu saglasnost. Nizvodno od već izgrađenih mini elektrana gdje je voda prevedena u cijevi, kako kažu, korita rijeka su suva i djeluju avetinjski jer investitori, iako su bili obavezni, nisu izvršili geološka istraživanja.
"Nijesu izračunate površine za navodnjavanje njiva, bašta, livada, pašnjaka tako da se vidi da li je adekvatno zahvat urađen snazi rijeke za potrebe ostalog i ostatak recimo da se grade mini hidroelektrane ali uz saglasnost i dogovor sa građanima", kaže Branislav Otašević, mještanin Murina.
Svoje nezadovoljstvo mještani plavskih sela pokazali su potpisivanjem peticije kojom traže samo jedno. "Da Vlada Crne Gore poništi odluku o davanju na koncesije ovih naših voda", kaže Iber Hoti.
Isti zahtjev imaju mještani sela u Andrijevici,Beranama i Bijelom Polju u kojima su izgrađene ili se planira izgradnja mini elektrana.Svi oni će takav zahtjev uputiti Vladi na zajedničkom protestu koji će se održati 21. jula u Plavu. (Vijesti)
Sjecanje na nase drage; Abaza, Mahiju i Orkana Sahmanovic   (3. jul 2017)

   Prolaze godine, vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav vec ljubav i sjecanje na vas. Vasa dobrota i iskrena ljubav koju ste nam pruzali ostaju vjecno u nama. Nedostajete…
Neka vam Allah dz. s. podari lijepi dzenet i vjecni rahmet.
Razija, Medina, Hasiba i Esefa
Na ahiret preselio Jusuf-Ljuljo (Šecov) Hodzic    (1937-2017)   (2. jul 2017)
   U Podgorici je u 81. godini zivota na ahiret preselio Jusuf-Ljuljo (Šecov) Hodzic. Po njegovoj zelji dzenaza je obavljena 1. jula u krugu porodice.
Ozalosceni supruga Fadilja, sin Orhan - Oki, kcerke Sanela i Raba, braca Besir, Zuvdo i Hamdija, sestra Bahtija-Baca, sa porodicama.
Zahvaljujuci Ismetu Šujak djeca iz OS "Dz. Nikocevic" vec letuju na more    (2. jul 2017)
I ime ucenika, njihovih roditelja, te nastavnika, predsjednice Opštine, kao i u svoje licno ime, zahvaljujemo se na ovako vrijednom i humanom gestu gospodina Ismeta Šujaka iz New Yorka.
Izabrani su ucenici od strane razrednih starješina su primjernim vladanjem i odlicnim uspjehom zavrijedili da se nadu na ljetovanju u trajanju od 10 dana, a sve to u aranzmanu ovog humaniste.
Gest koji je gospodin Šujak ucinio ce postati praksa da se najboljim ucenicima priredi ovakav vid nagrade. Time bi se stvorio bolji radnji ambijent za uspjeh naših ucenika.
Srdacno,
Šerif Feratovic, direktor škole u Gusinju.
P.S. Rijec je o 20 ucenika i 3 prosvjetna radnika, koji se vec nalaze u Herceg Novom.
Novih $1,100 za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $44,060    (2. jul 2017)
Mujo Beskovic, clana odbora koji prikuplja donacije za lijecenje Emila Gutica dostavio nam je ime lica koje je doniralo $200 za Emila Gutica. To je Huso Feratovic.
Od Zeka Gutica, imamo informaciju o novim donatorima iz New Yorka, koji su donirali novac u iste svrhe. To su sljedeca lica:
Radoncic Ramiz 50, Radoncic Salko 100, Radoncic Adis 100, Kastrat Senad 100, Neljkovic Samir 100, Kandic Senad 100, Kandic Dzemo 50, Kandic Ferid 50, Gutic Faco 100, Gutic Zeka Eli 100, Nikocevic Avdija 50 (sve cifre su u $)
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $44,060. Takodje na ovom spisku su i ostale donacije iz Plava, SAD i Evrope
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Bajramski paketi u zavicaju   (1. jul 2017)
Povodom Ramazanskog Bajrama Euro Gusinje New York je i ovoga puta u Gusinju i Plavu obradovalo 50 porodica sa Bajramskim poklonima.

Zahvaljujemo se DOO Balkan Market Gusinje (Kenan Koljenovic) koji nam je izasao u susret i podijelio Poklone za Gusinje. Beloj Medunjanin, predsjednici NVU HELP se zahvaljujemo na odradjenom poslu u Plavu.

Za UO udruzenja Euro Gusinje New York
Mihret Radoncic, predsjednik
VELIKI POŽAR U PLAVU: Gori hotel "Kula Damjanova"   (1. jul 2017)
Požar je izbio na jednom od gornjih drvenih spratova
Veliki požar je zahvatio hotel "Kula Damjanova" u Plavu.
Požar je izbio na jednom od gornjih drvenih spratova.
U toku je intervencija vatrogasaca koji pokušavaju da ugase požar, potvrdio je načelnik Službe za zaštitu spasavanja Abidin Musić.
U hotelu je boravilo preko 70 djece iz Podgorice, ali srećom nisu bili u hotelu u momentu požara.
(Antena M)
Na ahiret preselio Radončić Salja Ermin- Nina    (27.9. 1964- 28.06.2017g.)   (1. jul 2017)
   Dana 28.06.2017 u Skoplju od iznenadne smrti preselio je na ahiret Radoncic Salja Ermin- Nina u 53 godini zuvota. Dzenaza ce se obaviti u Skoplju na dan 01.07.2017. u 13 casova.
Ozaloscena majka Isa, brat Erol, bratanac Adrijan, snaha Nisera i ostala mnogo brojna famijila Radončić i Čekić.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Novih $4,000 iz New Yorka za lijecenje Emila Gutica    (30. jun 2017)
U New York prikupljeno novih $4,000, a novac je urucen Emilovom bratu Ismetu Gutic od:
Ruzdo Markovic $200, Adil Saljanin $1,000, Adis Saljanin $500, Kemal Saljanin $500, Edin Metjahic $100, Ervin Metjahic $150, Denis Klapija $100, Sanel Klapija $100, Elvir Feratovic $100, Dzavid Cekic $50, Nedzad Cekic $50, Jasmin Gutic $50, Srdanovic Kembi $100, Cecunjanin Zufko 100, Cecunjanin Džaka 100, Cecunjanin Dzemal 100, Cecunjanin Dzeno 100, Cecunjanin Aljo 100, Cecunjanin Nedzad 100. Cecunjanin Sanel 100, Cecunjanin Eka 50, Cecunjanin Esko 50, Cirikovic Sadat 100, Cirikovic Almir $50, Ahmemulic Bekim $50
Napominjemo da je ovo akcija za nastavak lijecenja Emila Gutica iz Plava.(Gusinje Plav Press)
Bajramska cestitka Hajra Dervisevica    (30. jun 2017)
Hajro Dervisevic sa ocem Himzom, bracom Kemom, Senadom i Fahrudinom, bratom od strica Huskom, stricevima Hakijom i Aljom, cestitamo bajram svim plavo-gusinjanima i ostalim bosnjacima, redakciji gusinje-plav.com, sa porukom: "Ne moze nam niko nista, (plav – gusinje ) zajedno smo jaci".
Ujedno cestitamo Edinu i Edvinu Hot doktorat i zelimo im sve najlepse u daljem zivotu i radu.
Humanost Plavljana i Gusinjana i ovih dana na djelu    (29. jun 2017)
Humanost ne staje od nasih Plavljana i Gusinjana iz Amerike.
Humanitarno druzenje EURO Gusinje iz New Yorka, je kao i svake godine i ove, u povodu Ramazanskog bajrama doniralo je 20 paketa porodicama slabog materijalnog stanja.
Montenegro Golf Klub iz Njujorka je donirao $1,750. Igraci golfa, sinovi Metka Srdanovic $300, Cirikovic Asmir, Asmira i Dzenan $400.
U ime 30 familija koje smo obisli upucuju vam veliku zahvalnost uz poruku: "Oni nama, Allah njima".
Jos jednom u ime udruzenja HELP Plav hvala na podrsci nasih aktivnosti.
Spostovanjem
Bela Medunjanin, pred. NVU"Help" Plav
U Plavu premjerno prikazan film "MI DJECA SA STANICE ZOO"    (29. jun 2017)
U prepunoj sali Doma za kulturu u Plavu, na "Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge", prije dva dana uspješno je završena premijera amaterskog igranog filma "Mi djeca sa stanice Zoo".
- Zahvalila bih se svim gostima koji su došli da podrže naš prvijenac: ministru rada i socijalnog staranja, gospodinu Kemalu Purišiću, predsjedniku opštine Plav, gospodinu Orhanu Šahmanoviću, predstavnicima mnogih institucija iz Podgorice, Petnjice, Berana, Bijelog Polja, Rožaja, Plava, mojim prijateljima, komšijama, rodbini, kolegama, roditeljima učenika-glumaca, učenicima akterima u filmu, bivšim i sadašnjim učenicima, medijskoj podršci i svima koji su došli da proprate projekciju našeg filma - rijeci su profesorice Senada Đešević, koja je reditelj i scenarista ovog filma. Nakon odgledanog filma priređen je prigodan koktel u prostorijama Doma za kulturu. (Gusinje Plav Press)
Novih $1,740, plus $1,010 za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $42,960    (28. jun 2017)
Rasim Gutic obavjestava da su za lijecenje Emila Gutica u New Yorku donirali: Dervisevic A. Zaim $200*, Ago Ahmov Kolenovic $250, Huso Sucov Kolenovic 100, Haris Ramov Kolenovic 50, Ruzdo Lukovic 100, Harun Pejcinovic 100, Ahmet Pepic 20 Miralem Bujlo Salic 20 (sve cifre su u $)
Od Omera Gutica smo dobili spisak sljedecih donatora: Kovacevic Hasim $300, Koljenovic Ragipa Jasmin $100, Šahmanovic Irfan $100, Music Alija $200, Koljenovic Renzo $100, Šaljanin Jašara Esad $100
Iz Connecticut pokupljeno i poslato western union, direktno Ismetu Emilovome bratu: Gutic Azema Ruždija $300, Cecunjanin Rušid $100, Cecunjanin Abidin $100, Cecunjanin Orhan $100, Cecunjanin Rustem $100, Denis Ibra $100, Ljaljic Sanel i Safet $100, Avdiahmetaj Valon $40, Seljimaj Kujtim $50, Morina Redzep $20 (u atacmentu je kopija uplatnice za $1,010)
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $42,960, (plus u Plavu 4,030 eura i $1,900 )
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Potrebni radnici u Pranzi Pizza & Restaurant  (28. jun 2017)
Pranzi Pizza & Restaurant
2323 Route 516
Old Bridge NJ 08857

Looking for Experienced:
Pizzaman & Pizza Cook
Waitresses ( counter / phone orders )
delivery guys
Contact: 347-975-3535

Grand opening should be around July 20th
Aljo Sujak imenovan za Igraca godine za Sjeverni New Jersey  (27. jun 2017)
Aljo Sujak je clan bejzbol ekipe Tenafly, NJ. Sin je Crystal i Sammy Sujak. Trece je dijete od sestoro djece. Sestre: Samira, Anisa, Dejana. Braca: Haris i Edin. Aljo ce igrati bejzbol Divizija 1 na college of William & Mary. On je lider state of New Jersej sa 11 homrana. On je proglasen za Igraca godine za Sjeverni New Jersey
Baseball igrac godine: Aljo Sujak clan tima Tenafly

Od sada u Plavu i Gusinju - Respect security d.o.o Podgorica društvo za zaštitu lica i imovine    (27. jun 2017)
Respect security d.o.o Podgorica društvo za zaštitu lica i imovine pruža kompletne usluge fizicke i tehnicke zaštite svojim klijentima. Agencija koja je specijalizovana za pružanje zaštite opremljena je savremenom tehnikom, monitoring pracenjem 24 sata i patrolom koja obilazi objekte koji se štite i reaguje izlaskom na lice mjesta u slucaju aktiviranja alarma. Da bi zaštitili vašu imovinu u vasim objektima instaliramo sisteme tehnicke zaštite kao što su alarmni sistem kako protivprovalni tako i protivpozarni, koji se prati od strane operatera u monitoring centru 24 casa, video nadzora koji klijent moze da prati na svom mobilnom telefonu, kontrola prostupa, interfoni i video interfoni!
Agencija posjeduje i GPS narukvice (gumene)sa SOS tasterom za starije osobe koje pokazuju realno vrijeme i poziciju lica, a aktiviranjem SOS dugmeta u slucaju napada na lice trenutno aktivira alarm u monitoring centru kao i na telefonu nalogodavca.
Za gradjane Gusinja i Plava popust za mjesecnu naknadu šticenja objekta i lica od 30%.
Posetite našu web stranicu www. respectsecurity. me.
Kontakt: Igor +382 (0)67881080, Slobo+382 (0)67623991 (Oba broja su Viber)

U Svedskoj prikupljena pomoc za Emila Gutica u iznosu od 2,040 eura    (27. jun 2017)
Kako javlja nas dopisnik iz Svedske Senad Sehovic, na osnovu spiska koji mu je dostavio Senad Smaja Gutica u ovoj zemlji je prikupljeno 2,040 eura za lijecenje Emila Gutica. To su sljedeca lica:
Senad Smajov Gutic 120e, Safet Smajov Gutic 100e, Sadat Smajov Gutic 100e, Abdo Mazov Gutic 100e, Cazo Aljov Gutic 100e, Husnija Haljimov Gutic 50e, Aldin Hasnije Gutic 25e, Kemal H. Koljenovic 100e, Rusmin S. Koljenovic 100e, Skender H. Koljenovic 50e, Damir Ahmov Jahdadic 100e, Enver Gruda 100e, Jasmin Avdic 100e, Sadudin Alic 100e, Djulbo Adrovic 50e, Alden Cazov Ahmemulic 50e, Admir Vrabac 50e, Senad Sehovic 50e, Ramo Duljov Cecunjanin 50e, Senad C. Sabanovic 50e, Ragip R. Feratovic 50e, Rafet Z. Koljenovic 50e, Semir S. Kukic 40e, Armin Sijaric 30e, Ramadan H. Rugovac 30e, Jasmina J. Avdic 30e, Camilj Abeski 30e, Razim Halilovic 30e, Redzep O. Kojic 30e, Muharem F. Koljenovic 30e, Izudin Fejzic 25e, Sucko Balic 20e, Skender Gruda 20e, Medo Besirovic 20e, Kenan R. Feratovic 20e, Senad Nikocevic 20e, Izudin H. Feratovic 20e.
Napominjemo da ovo akcija za nastavak lijecenja Emila Gutica iz Plava.(Gusinje Plav Press)
U Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji bajram klanjan u dvije ture   (26. jun 2017)


Nedelja 25 Jun i lijepo vrijeme u svjetckoj metropoli Njujorku bio je povod da se ovog puta kao nikad do sada u nasoj zajednici Plavljana i Gusinjana masovno izade i klanja Bajram. Ovog puta je nasa omladina bila u velikom broju sto je veliko ohrabrenje za nasu zajednicu.
Prenosimo vam dio atmosfere iz Ali- pasine dzamije. Ovog puta se u njoj klanjalo u dvije ture.


Foto: Mirza Vukelj
Sjecanje na našu dragu majku Bademu Radoncic, rodj. Lješnjanin    (6.26.2006 - 6.26.2017. )   (26. jun 2017)
   Istina je bolna. Tuga beskrajna, rijeci malo. Tvoj lik i tvoja neizmjerna dobrota ostat ce zauvijek u našim srcima....ostavila si tragove koji se ne brišu. Mnogo nam nedostaješ!
Neka ti dragi Allah podari lijepi dzenet.
Tvoji: kcerke i sinovi kojima neizmjerno nedostaješ.
Korijeni porodice Ferri su uvijek duboko usađeni u albansku istoriju   (25. jun 2017)
  Korijeni porodice Ferri su uvijek duboko usađeni u albansku istoriju Sa susreta Ferrija u Prištini Istorija porodice Ferri ne može biti drugčija od istorije našega zavičaja Plava i Gusinja. Ova fotografija članova porodice Ferri sa susreta u Prištini 20 juna govori više od obične fotografije.
Na slici su Prof.Dr. Naser Ferri, Mr. Arben Ferri i njihov rođak Ismet Šabović iz Plava, koji sada živi u Americi. Legendarna porodica Ferri i porodica Shabaj-Šabović iz Plava i Gusinja su dio istoga porodičnog stabla čiji su se članovi, sticajem raznih okolnosti, pritisaka, progona, tortura , ubistava i likvidacija od strane Crnogoraca i srpskih agentura poslije 1912 godine, raselili u mnogo zemalja svijeta silom prinuđeni da napuste vekovna ognjišta. A poznata narodna poslovica „da se rijeka uvijek vraća starom toku“ je vrlo vrijedna i duboko značajna u prilog čemu govori i današnji susret članova porodice Ferri u Prištini. Ismet Šabović živi i radi u Nju Jorku i marljiv je aktivista za albansko nacionalno pitanje iako nam je, kako on sam kaže, jezik jedina prepreka jer stablu Ferrija niko ne može da iskida porodične korijene kao ni korijene slavne istorije naših predaka. Prof.Dr.Naser Ferri, arheolog, praunuk Jakupa Ferrija je pri ovom susretu naglasio da onako kako su se stari Ferri kad je trebali borili oružjem mi, današnji Ferri, potomci Jakupovi ćemo se odužiti perom Plavu i Gusinju.
Mr. Arben Ferri, inače unuk Šemsa Ferrija je izjavio da je vizija Ferrija još uvijek prisutna u srcima svih Albanaca Plava i Gusinja kako u vrijeme Šemsa Ferrija tako i u doba ostalih junakaporodice Ferri. Susretr Ferrija i Šabovića je vrlo značajan i u pogledu osvešćivanja da je asimilacija živa rana koja je za više od jednoga vijeka učinila svoje, no zahvaljujući ovakvim susretima i jasnoj nacionalnoj orijentaciji potomaka porodice Ferri i Šabović, albanstvo će se održati u Plavu i Gusinju, zaključili su nakon današnjeg susreta potomaka porodice Ferri. Esad Donbaljaj 1.Fotografija je napravljena u Albanološkom institutu u Prištini, 20.juna 2017. S lijeva na desno Mr. Arben Ferri, u sredini Ismet Šabović i s desma Prof. Dr. Naser Ferri. 2.Ismet Šabović 18. juna 2017 na plavskome groblju u posjeti grobu svoga pretka Jakupa Ferrija.Prošle godine, tačnije 1. avgusta 2016. je obilježen grob Jakupa Ferrija, i na grob postavljen nišan 137 godina nakon njegove pogibije u bitci na Nokšiću.
Esad Gjombalaj

Bajramska čestitka Spalević Ranka   (25. jun 2017)
  - Praznični dani su prilika da se uvijek sjetim gusinjskih dana prijateljstava, kumstava, pobratimstvava i ljudovanja za okupljanje, darivanje i slavlje. Za ljepotu odrastanja u čovjeka.
Želim vam, dragi moji Gusinjci i Plavljani prije svih da u najljepšoj tradiciji provedete Bajramske dane u dobrom raspoloženju. Čuvajmo vrijednosti na kojima smo kao porodica živjeli i živimo sa nama dragim prijateljima, pobratimima i kumovima Radončićima, Juljevićima, Šarkinovićima, Hotima, Čekićima, Preljvukićima...vrijednosti koje nas čine dobrim ljudima. Budimo i dalje oni ljudi koi su iz zavičaja poklonili svijetu ono najvrednije - čovjekoljublje lijepo i zvjezdano kao naš Zavičaj
Zauvijekk Vaš Gusinjac
Ramko R. Spalević
ŽIVA ISTINA: Gost DAMIR ŠEHOVIC - Nedelja, 25.jun u 19:30 sati   (25. jun 2017)
Sjećanje na doktoricu Mahiju Hot   (25. jun 2017)
25.06.2017. godine navršava se 8. godina od kada je preminula naša draga koleginicaDr Mahija Hot
Specijalista pedijatrije

Bila si dobra i plemenita koleginica, cijenjeni i poštovani ljekar, tvoja prerana smrt ostavila je veliku prazninu kod svih nas koji smo te poznavali, ali zato ćemo se uvijek sa ponosom sjećati tvog imena i djela.
Udruženje ljekara Doma zdravlja Plav
Bajramska čestitka rukovodioca Opštine Gusinje   (25. jun 2017)
   U ime lokalne uprave Opštine Gusinje i naše lično ime svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti upućujemo iskrene čestitke povodom Ramazanskog Bajrama. Da uz iskrene želje dane koji nastupaju provedete u zdravlju, radosti i veselju, u duhu sreće i blagostanja, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Dzenadin Radoncic, predsjednik Skupstine.
Anela Čekić, predsjednica opštine
Huso Brdakić, potpredsjednik opštine
Bajramska čestitka Jarovic Ruzdije, potpredsjednika Saveza za iseljenike iz Crne Gore.   (24. jun 2017)
   Molim Allaha, dz, s, da mubarek dani Bajrama, sa svoim ibadetima, ocisti nase duse i srca, da nam pokloni mir, nama i svim ljudima, da nam daruje suzivot i napredak.
BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUM.
Jarovic Ruzdija, potpredsjednik Saveza za iseljenike iz Crne Gore
Bajramska čestitka Almira Bektesevic   (24. jun 2017)
  Svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti želimo Mubarak Bajram Olsun da ga uzdravlje sreću i biricet docekate sa svim svojim najmilijim.
Almir Bektesevic, vl. kompanije Montenegro home LLC
Bajramska čestitka osoblja restorana "Čakor" Bronx   (24. jun 2017)
   Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti povodom ramazanskog Bajrama, kada se radosno i dostojanstveno obilježava završetak mjeseca Ramazana i kada se uzdižu na najviši stepen poštovanja moralne i ljudske vrijednosti koje krase islamsku vjeru, upucujem svoje licno ime, i u ime osoblja, iskrene cestitke sa željom da veliki praznik proslavite u zdravlju i miru, okruženi porodicom i prijateljima.
Neka ovaj veliki praznik doprinese širenju uzajamnog uvažavanja, tolerancije i dobrote u najoj zajednici u New Yorku, i neka nas sve zajedno uputi na njegovanje zajedništva i medusobnog poštovanja - za dobro pojedinca i zajednice u kojoj živimo.
Bajram šerif mubarek olsun!
Ismet Šujak, vlasnik restorana "Čakor" Bronx
Bajramska čestitka Humanitarnog udruženja EURO Gusinje New York   (24. jun 2017)
   U povodu velikog blagdana ramazanskog Bajrama svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti upućujemo najiskrenije čestitke u želji da dane ovog velikog muslimanskog blagdana provedu u iskrenoj sreći, radosti i u okruženju svojih najmilijih.
Ramazanski Bajram nam stize nakon mjeseca Ramazana u kojem se svaki musliman preispitao o svojima djelima i zatražio od dragog Boga ljubavi za sebe, svoje najmilije, komšije i prijatelje. Zato, želja nam je da dani ramazanskog Bajrama budu prilika za čestitanja i susrete ne samo u krugu svojih porodica, već i za čestitanja i susrete sa našim komšijama i prijateljima kako se u nasem zavicaju Plavu i Gusinju godinama uobičavalo u ovakvim prilikama.
Predsjednik UO humanitarnog udruzenja EGNY
Mihret-Mišo Radončić
Bajramska čestitka generalnog Konzulata Crne Gore u Njujorku   (24. jun 2017)
   Poštovani,
svim vašim čitaocima islamske vjeroispovijesti, a posebno našim dragim iseljenicima iz CRNE GORE, povodom predstojećeg Ramazanskog BAJRAMA, upućujemo iskrene čestitke, uz želju da taj veliki praznik provedete u zdravlju i veselju, u krugu svoje porodice i prijatelja.
Želimo da Bajram bude praznik praštanja i pomirenja, dobročinstva i radosti.
U ime generalnog Konzulata Crne Gore u Njujorku,
Amb. Željko Stamatović
Konzul, Amer Cikotić
Sjećanje na Demira Olevića    (Jun 24 2013 - Jun 24 2017)   (24. jun 2017)
  Vrijeme koje dolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Tvoja dobrota i iskrena ljubav koju si nam pružao ostaju zauvijek u nama.... puno nedostaješ!
Tvoji: Nana Iljka i stric Ervin sa familijom.
Sjećanje na Demira Olevića    ( 24 jun 2013 - 24 jun 2017)   (24. jun 2017)
   Dana, 24. juna 2017. Godine, navršavaju se četiri godine od kako je tragično izgubio život moj unuk Demir (Enesov) Olević.
Kao i svaki dan za ove četiri tužne godine, čekam da se pojaviš sunce nanino sa tvojim divnim osmijehom, da progovoriš tvojim umiljatim glasom, da me zagrliš, ali ovaj put ne sam, već zajedno sa mojom prvom radošću, sa mojim prvim sinom, a tvojim ocem Enkom, kojem prepuče srce za tobom. Čekam i nadam se da ću se probuditi iz najružnijeg sna.
Teku neprestano suze niz nanino ostarilo lice, gledam kroz prozor, osluškujem i čekam, čekam, ali čekanje je uzaludno. Prolaze dani, prolaze godine, a tuga i žalost se uvećavaju, proći će, kada ispustim svoju napaćenu dušu i dođem i ja kod vas, da budemo opet zajedno.
Neka ti dragi Allah dž.š. podari lijepi džennet i vječni rahmet
Tvoja neutješna nana Nailja-Iljka Olević
Magistar Huso Brdakić (PzG) imenovan je za Potpredsjednika opštine Gusinje   (23. jun 2017)
     Skupština opštine Gusinje je na današnjoj redovnoj trećoj sjednici na Rješenje predsjednice opštine Gusinje g-đice Anele Čekić, a na osnovu Statuta opštine i Zakona o lokalnoj samoupravi dala saglasnost na imenovanje mr Husa Brdakića za Potpredsjednika opštine Gusinje. Za saglasnost su glasali odbornici svih partija u lokalnom parlamentu.
Mjesto Potpredsjednika opštine Gusinje saglasno koalicionom dogovoru partija koje čine lokalnu vlast, pripao je Partiji za Gusinje, a ispred nje tu funkciju će obavljati Huso Beli Brdakić, magistar informatičkih nauka i primijenjenog računarstva.
Imenovanjem potpredsjednika opštine značajno će se unaprijediti rad opštine, kao i potrebe za efikasnijim obavljanjem poslova i radnih zadataka u lokalnoj samoupravi, stoji između ostalog u obrazloženju Odluke o davanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednika opštine.
Da biste pročitali CV odnosno biografiju potpredsjednika opštine Gusinje mr Husa Brdakića kliknite: C V - B I O G R A F I J A     
Rafet Hot, gl. urednik
U ime Dine Kardibašić donacija od $1,000 od njenog oca Mersida i majke Elvire, rodj. Canović   (23. jun 2017)
   Poštovana familijo Kardibašić, ostatak da vam je zdravo, a Dini da Allah podario ljep dzenet.
Jos jednom, u ime roditelja i djece s poteskocama u razvoju veliko HVALA na vasoj donaciji od $1,000 (hiljada dolara). Allah vas nagradio svakim dobrom.
Safetu Saju kao i Canu Kolašinac zahvaljujemo na podrsci i pomoci kako nasoj djeci tako i djeci kojim roditelji zive s teskim materijalnim primanjem, te su obezbjedili djeci obrok u toku skolske godine.
Jos jednom: Veliko Hvala, kako roditeljima rah. Dine Kardibašić, tako i Safetu Saju i Canu Kolasinac
S postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP Plav
Sjećanje na mog oca Bajrama (Cufov-Taljević) Koljenović   (23. jun 2017)
Prošle su dvije godine duge, teške i preteške bez mog voljenog oca.

    Bajrama (Cufov-Taljević) Koljenović
          (Jun 23, 2015 - Jun 23, 2017).

  Dragi moj Tata,
Tužne su godine dvije prošle od kada nisi sa nama!
Svidjelo se Bogu da uljepša Raj, pa te je uzeo od nas u svoj zagrljaj. Kad pogledam tvoju sliku onako punog života, još ne mogu da vjerujem da je tvoje srce prestalo da kuca.
Tata, i ako više nisi sa nama, znaj da često mislimo i pricamo o tebi. Nikad sjećanje na tebe neće nestati. Eh da mogu da ti čujem glas bar još jednom, da ti kažem koliko te volim i koliko mi nedostajes.
S ljubavlju i ponosom cemo te spominjati, po dobrom te pamtiti i u srcu nositi te zauvijek.
Tvoja kćerka Enesa, zet Izet i unučad Mervan i Alen.
We love you and miss you so much!!
Novih $4,570, plus 500 eura za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $40,710    (22. jun 2017)
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za NASTAVAK liječenja Emila (Hasan) Gutića.
Od Zeka Gutic smo dobili spisak donatora koji su donirali $2,820:
Deljanin Haso $200, Dervisec Izet $500, Koljenovic Hasa Zeko $100, Radoncic (Husa) Ismet $100, Radoncic (Ismeta) Ismir $100, Kandic Haljilj $100, Kandic Hakija $100, Dervisevic Saliha Esko $100, Dervisevic Saliha Ragip $50, Dervisevic Galja Safet $50, Dervisevic Galja Senad $50, Dervisevic Dzeka $50, Dervisevic Nisera $20, Bedro Meho $100, Rasic Skendo $100, Desic Samir $100, Nikocevic Haris $50, Bektesvic Almir $50, Nelkovic Izet $100, Šehovic Servet $100, Mrkulic Fajko $100, Mrkulic Fikret $100, Koljenovic Šeka $50, Koljenovic Sajo $50, Koljenovic Emin $100, Koljenovic Dzako $100, Cekic Ismeta $50, Ljubljankic Sanin $50, Redzic Mirsad $50, Bektesevic Naksija $50
Od Omera Gutica imamo informaciju da je na odrzanoj Skupštini moto kros kluba Plav-Gusinje prikupljena je novcana pomoc za lijecenje Emila Gutica u iznosu od 450 eura i 50 eura od simpatizera kluba sa Kosova Ramiza Hadžaja.
Takodje Omer nam rece da su u New Yorku donirali:
Nijal Dješevic $100, Miralem Džemajlja Canovica $100, Bašic Šeco $100, Sujkovic Dževahira Vaka $100, Lalicic Alen $100, Gutic Beko $150, Edo Dješevic $50, Sead Pajka Feratovic $200 i Edona Demaj $150.
Rasim Gutic nam je dostavio spisak sljedecih donatora: Dzaferovic Musa 100, Ramusevic Hajrija $200, Lukolic Fadil $100 Lukolic Musa $100, Kolenovic Murat Sultan $100, Kolenovic Ahma Aasan $100
Ukupno do sada u SAD je donirano $40,710, (plus u Plavu 4,030 eura i $1,900 )
Napominjemo da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490. Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Potrebni radnici u Pranzi Pizza & Restaurant  (22. jun 2017)
Pranzi Pizza & Restaurant
2323 Route 516
Old Bridge NJ 08857

Looking for Experienced:
Pizzaman & Pizza Cook
Waitresses ( counter / phone orders )
delivery guys
Contact: 347-975-3535

Grand opening should be around July 20th
Donatori iz New Yorka za vec izvrsenu operaciju za Emila Gutica    (22. jun 2017)
Kao sto smo i najvili, objavljujemo spisak donatora koji su donirali novac za operaciju Emila Gutica, koja je vec obavljena u Istambulu (Turska) i koja je kostala 18.500 eura.
Uplaćeno direktno u Plavu - Suljadin Gutic $1,000, Omer Gutic $1,000, Numan Gutic $1,000, Zijad Gutic $500, Ismet Sabovic $100, Elvis Metjahic $100, Faruk Redžepagic $100, Suad Ahmemulic $100
Sledeći uplatili u New York: Gutic Seljmana Edin $500,Gutic Haka Edin $500, Gutic Zeća Husko $500, Gutic Melja Džemal $100, Gutic Beka Sead $200, Gutic Beća Džafer $200, Gutic Arslana Skendo $100, Gutic Hamda Meli $300,Gutic Rama Mirsad $300, Gutic Goran $300, Gutic Hasim $200, Gutic Amira Sadat $200, Gutic Ibra Šućo $300, Gutic Šuća Arnel $200, Besim Shabaj $200, Avdi Fetahu $100, Purišic Fero $300, Bilal Meha $20, Bašic Damir i Rusmir $500, Lukovic Saka $100, Abedin Musić $300, S .N N $20, M. N N $20, M . N N $20, K. N N $20, S. N N $20
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Na ahiret je preselio Nikocevic Bajrama Hilmija    (1975 - 2017)   (22. jun 2017)
   U SAD je, 7. juna 2017. u 42 godini zivota na ahiret preselio Nikocevic Bajrama Hilmija.
Dzenaza ce se obaviti u rodnom Sarajevu u Aleji veterana na Vlakovu u petak, 23. juna 2017 u 14:30 sati.
Ozalosceni: majka Tica, supruga Sanela, sinovi Muhamet, Hamza i Amer, kcerka Medina, braca Nijaz i Ruzdija, sestra Alta i mnogibrojna familija
Novih $600 donacija za odlazak na more djece i omladine sa specijalnim potrebama u NVU HELP Plav    (22. jun 2017)
   Tragom nasih saopstenja o novcanim donacijama koje uplacuju donatori za odlazak na more djeci i omladini sa posebnim potrebama u NVU HELP iz Plava, javljaju nam se i dalje nasi citaoci sa zeljom da i oni ucestvuju u ovoj humanitarnoj misiji.
Svakako ni ova humanirarna akcija, kao ni jedna do sada, nece proci bez donacije Ismeta Šujak, poznatog biznismena i vlasnika restorana "Cakor" u Bronx-u. On nam se javio i donirao $300.
Takodje, javio se i Amer Radoncic, sa donacijom od $300.
U ime djece i omladine sa posebnim potrebama u NVU HELP iz Plava, kao i njihovih roditelja, Ismetu Šujak i Ameru Radoncicu se najsrdacnije zahvaljujemo. (Gusinje Plav Press)
Iftar u Zavičajnom društvu Plava i Gusinja “Izvor” - Kranj    (21. jun 2017)
   Poštovani, esselamu alejkum!
Povodom prelijepog mjeseca Ramazana upućujemo Vam čestitku sa dovom uzvišenog Allaha dž.š. i sa željom da svi koji postite u zdravlju i rahatluku da ga provedete. Također, u krugu vaših porodica i prijatelja u radosti I veselju Bajram dočekate.
Ramazan je mjesec Allahove milosti i oprosta, mjesec ibadeta, iftara i sefura, radosti, veselja i zajedničkog druženja. Zato smo odlučili da priredimo prvi skromni iftar. Skroman je bio po prisustvu a bogat po izobilju zahvaljujući dobroj volji, trudu i donacijama.
Iftar se održao 10. juna 2017. godine u našem prostoru u Medgenercijskom centru uz veliki trud Kemala i Fikrete Juljević, koji su bili inicajatori za organizaciju iftara. Veliku pomoć i podršku su pružili Rasida Gara Deljanin, Safeta Bajrović, Nermina Muljković i još niz drugih dobronamjernih i velikodušnih domaćica te je iftar protekao kako smo i poželjeli.
Naravno, nisu nam ni ovog puta donacije izostale. Restoran “Črnuški dvor” Ćazima Krcića se pobrinuo za predjelo i glavno jelo, a “Hitri kruhek” Mirzeta Bajrovića za hljeb, pite, kolače i slana peciva. Bilo je tu svega od širupa, limunade, hurmi, voća, torte, kafe... jednom riječju, od čorbe do ošafa – i to sve domaće.
Zahvaljujemo se svim uručlijama što su se odazvali pozivu.
Izvršni odbor Zavičajnog društva Plava i Gusinja “Izvor” - Kranj
Ramo i Veza Šiljkovic donirali $200 za odlazak djece na more u NVU HELP Plav    (21. jun 2017)
  Sezona godisnjih odmora je pocela. Nekoliko porodica nasih sugradjana iz New Yorka vec je doputovalo u zavicaju, dok drugi polako pripremaju svoje kufere za put za tu destinaciju.
Medju onima koji uzivaju u ljepoti zavicaja su Ramo i Veza Šiljkovic iz New Yorka, koji su prije par dana stigli u Plavu. Za to kratko vrijeme su vec stigli da obidju svoje najmilije i prijatelje.
Napravili su i humani gest, posjetom djeci i omladini sa posebnim potrebana u NVU HELP u Plavu. Tokom boravka medju njima, Ramo i Veza su se interesovali o uslovima rada i nacinu na koji se ovo udruzenje oraganizuje i aktivnostima njegovih clanova. Na kraju posjete ovaj bracni par, koji je i vlasnik na daleko poznate prodavnice mjesovite robe SKALINADA u Bronx-u, je djeci i obladini poklonio $200 za predstojeci odlazak na more, koji se zahvaljujic dijaspori iz New Yorka organizuje za clanove NVU Hepl svake godine pocetkom septembra mjeseca.
U ime djece i roditelja, Ramu i Vezi Šiljkovic, na ovoj donaciji najsrdacnije se zahvalila Bela Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP iz Plava. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselila Radončić Munirka-Ljuma, rodj. Hot    (1935 - 2015)   (21. jun 2017)
   U New Yorku je u utorak, 20. juna 2017. u 82 godini zivota na ahiret preselila Radončić Munirka-Ljuma, rodj. Hot.
Zdravoglava se prima u srijedu, 21. juna od 2 sata poslije podne u Ali pasinoj djamiji u Astoriji. Dzenaza namaz se klanja 9:30 u srijedu vece 21. juna. Dzenaza ce se naknadno izvrsiti u Gusinju.
Ozalosceni sinovi Ragip i Rifat, kcerke Haska, Sofka i Bisera, brat Jusuf, sestra Sefka, snahe, zetovi, unucad, paraunucad, familije Radončić i Hot.
Novih $1,200 iz New Yorka i 985 eura i $1,500 iz Plava za Emila (Hasana) Gutića.    (20. jun 2017)
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za NASTAVAK liječenja Emila (Hasan) Gutića.
Nasoj redakciji web magazina je dostavljeno $550 od strane sljedecih lica:
Radoncic E. Mihret $50, Radoncic E. Mithad $50, BMR $50, Koljenovic A. Kemal $100, Koljenovic A. Haljit $100, Ziljkic Sanel $100, Ziljkic Rasim $100.
Takodje od Omera Gutic samo dobili spisak lica koja su donirala $650, a to su sljedeci:
Zaim Ćaza Purišić $100, Ismet Purišić ( Belji ) $50, Hajradin Kolar ( Dino ) $300, Radončić Amer $100, Feratovic I. Jusuf $100
Od Odbora iz Plava imamo informaciju je od strane Kafe Tim u Plavu, vlasnika Fara Toskića, prikupljeno 985 eura i $1,500
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $36,140, (plus u Plavu 3,530 eura i $1,900 )

Napominjemo da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490. Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Aidin Deljanin (5) i Demir Deljanin (5) buduce fudbalske zvijede nase zajednice    (20. jun 2017)
U subotu 17 juna, East Meadow Soccer Club Academy U6 su osvojili prvo mjesto na Massapequa Father's Day turnir, u Long Island-u. U toj ekipi nastupaju i nasi mladjani, Aidin Deljanin (5) i Demir Deljanin (5) (unuci Paja Deljanin).
Njihova ekipa je odigrala cetiri utakmice na turniru i sve cetiri su pobjedili.
To je prvi put istoriji East Meadow Soccer Club-a da su osvojili taj turnir.
Aidin i Demir imaju po 5 godine, a fudbal treniraju tek drugu godinu. Za East Meadow Soccer Club Academy natupaju evo vec godinu dana.
Ono sto je sigurno je i to da nasa zajedncia u New Yorku sigurno ne treba da brine za fudbalsku buducnost, jer nam nailaze nove generacije talenata poput Aidina i Demira Delanin. U to ime im pozelimo srecu. (Gusinje Plav Press)

Od Izeta B. Derviševica vrijedna donacija za Bosnian Herzegovinian Islamic Center u Astoriji    (20. jun 2017)
   Izet B. Derviševic sem sto je dobar majstor, zna da i da donira. Allah njemu daje, a on daje drugima.
U dane mjeseca Ramazana, obradovao je džematlije u Bosnian Herzegovinian Islamic Center u Astoriji vrijednom donacijom - novom nadstrešnicom (awning) za džamiju i lusterima na samom ulazu u dzamiju.
Da Allah dž.š. nagradi Izeta Derviševica na ovoj donaciji ... i sve one koji su mu pomagali da se ona postavi. Amin! (Gusinje Plav Press)

Sjećanje na Julević (Hasa) Envera    (31.8.1960.god. - 20.6.2015. god)   (20. jun 2017)
Bilo koje riječi slaba su utjeha, onima koji ne mogu preboljeti i onima cije duše zaplaču kad zabole sjećanja. I posle dvije duge godine osluškujemo tvoj glas, tvoj smijeh, harmoniku. Još ti se nadamo i teško mirimo sa istinom, da te više nećemo vidjeti.
Hvala ti što si svoj život dijelio sa nama i što si nas beskrajno volio.
Od stare majke sa porodicom.
Prodajem novu namjestenu kucu u Ulcinju    (19. jun 2017)
Prodajem novu namjestenu kucu (sagradjena 2008god.) u Ulcinju ukupne povrsine 80m² na placu povrsine 400m². Kuca se nalazi u Donjoj Bratici na 500m od benzinske pumpe na ulazu u Ulcinj. Cijena €80.000,00.
Za vise informacija obratiti se na telefon +1 347-870-9899 ili +387 6 1784586

Montenegro Golf Klub, Mujo Beskovic i Mersim Cecunjanin obradovali 34 porodice u zavicaju    (19. jun 2017)
Postovana redakcijo, uvazeni citaoci, dragi donatori
Cast mi je i ponos objaviti uvazene donatore: Montenegro Golf Klub NY, Muja Beskovica i Mersima Cecunjanina, koji su u ovim cestitim danima Ramazana obradovali 34 familije sa tezim materijalnim stanjem.
U ime porodica koje su primile materijane donacije, gospodica Azra Ibric se najsrdacnije zahvaljuje, uz zelju da im dragi Allah da zdravlje i uveca nafaku.
S'postovanjem
Bela Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP Plav

Opstini Gusinje vrijedan poklon od Feratovic Hamda Eska iz Podgorice    (19. jun 2017)
   Za opstinu Gusinje, odnosno za jedino vozilo u njenom voznom parku, ovih dana je iz Podgorice pristigla vrijedna donacija. Tacnije rijec je o donaciji vrijednoj 400 eura od strane Auto servisa Ambasador d.o.o - Phenix Guma, vl. Feratovic Hamda Eska.
Naime, ova renomirana firma iz Podgorice je poklonila kompletnu opremu za opstinski automobil "škoda", ukljucujuci i sve cetiri gume.
Predsjednica Anela Cekic, se srdacno zahvalila darodavcu na vrijednom poklonu, kao i prvi vozac opstinskog auta Irfan-Iko Hasandjekic, kojemu ce nova oprema za automobil itekako služiti da saputnici udobnije i sigurnije stizu do željenih destinacija.
Ovo je jos jedan u nizu primjera da pravi GUSINJANI gdje god da se nadju ne zaboravljaju svoj zavicaj. (Gusinje Plav Press)
Novih $7,000 za Emila (Hasana) Gutića. Ukupno u New Yorku do sada prikupljeno $34,840    (17. jun 2017)
Napominjemo donatore i citaoce naseg web magazina postoje lica koji su donirali novac za operaciju Emila Gutic koja je vec izvrsena u Istambulu i da cemo imena donatora za tu operaciju uskoro objaviti.
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za NASTAVAK liječenja Emila (Hasan) Gutića.
Nasoj redakciji web magazina je dostavljeno $500 od strane sljedecih lica:
Hajrija Murata Cekic (Njemacka) $100, Hot Redza Salmir $200, Beslim Toskic $100, Zehdija Toskic $100,
Takodje od Omera Gutic samo dobili spisak lica koja su donirala $3,800, a to su:
Nikocevic Hakija $100, Canovic Sefketa Irfan 100, Koljenovic Dzafera Husko $100 Koljenovic Dzafera Medzid $100, Gutic Haka Edin $1,100, G. E. $1,500, Feratovic Ruzda Asmir $500, Ifeta Zaja Djurkovica 200 Kolenovic Backo $100
Isto od Zeka Gutica smo dobili spisak lica koja su donirala $2,700:
Kucevic Sado $100, Loncarevic Eko $100, Dervisevic Rifat $50, Neljkovic Salem $50, Deljanin M. Rifat $100, Deljanin Culja Safet $100, Deljanin Pajo $100, Radoncic Hiljma Samir $50, Markovic Saba Suco $200, Feratovic Hasim $100, Markisic Murat $100, Markisic Beadin $100, Beskovic Bako $100, Beskovic Beno $100, Radoncic Avda Eko $100, Bektesevic Kupa Hamdo $100, Radoncic Fadilj $100, Jadadic Rahman $50, Jadadic Ragip $50, Jadadic Dzeljo $50, Jadadic Kemal $50, Jadadic Dzevat $50, Jadadic Harun $50, Jadadic Aljo $50, Jadadic Mirsad $50, Jadadic Mili $50, Jadadic Rafet $50, Jadadic Seko $100, Mujovic Edin $50, Hot Hiljmo $100, Gacevic Amil $100, Gacevic Edin $50, Mustafalic Dehar $150.
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $34,840, (plus u Plavu 2,545 eura i $400 )
Napominjemo da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Zeću Šujak se licno zahvalio bivsi predsjednik SAD Barak Obama  (17. jun 2017)
Nasa zajednica Plavljana i Gusinjana u SAD datira od pocetka sezdesetih godina prosloga vijeka. U njoj vec odrasta treca generacija americkih drzavljana, ciji su roditeji porijeklom iz naseg zavicaja. Samim rodjenjem u ovoj zemlji proisticu prava i obaveze prema istoj. Jedna od takvih je i profesionalno sluzenje vojnog roka u armiji SAD, gdje se prolazi kroz rigorozne kriterijume i gdje se moraju zadovoljiti visoki standadri, kada je u pitanju psiho-fizicki sklop kandidata.
Cast da bude u tim jedinicama, imedju njih nekoliko, pripala je i Zeću Šujak (34), (sinu Ismeta i Sultanije Šujak), koji u cinu podoficira armije SAD, veoma savjesno i profesionalno obavljao i obavlja svoju duznost na raznim meridijanima svijeta.
Kao posljedica takvog drzanja u redovima svoje jedinice, nase gore list Zećo Šujak, je od bivseg predsjednika Baraka Obame, kao vrhovnog komandanta armije SAD, dobio i zvanicnu zahvalnicu, sa njegovim potpisom. Istu mozete pogledati pogledati ako kliknete na sliku ispod. (Gusinje Plav Press)
Ramazanski zijaret u Medzlisu IZ-e Gusinje  (17. jun 2017)
   Prije dva dana Medzlis IZ-e Gusinje posjetila je delegacija Mesihata IZ-e u Crnoj Gori. U delegaciji su bili svajetnik reisa hfz. Sulejman ef. Bugari i Rahman ef. Kačar direktor Uprave za davu i obrazovanje.
Poslije obavljenog teravih namaza u Vezirovoj dzamiji, u ime domaćina dobrodošlicu je izrazio imam Rešad ef. Dautović. U ime Uprave za davu i obrazovanje obratio se ef. Kačar.
Poslije njega prigodno predavanje održao je hfz. Sulejman Bugari koji je govorio o ramazankim ljepotama i o potrebi ispravnog razumijevanja osnova islama. Poslije teravije domaćini i gosti su nastavili druženje do sehura. (Monteislam)
Dritan Abazović posjetio etno muzej kulu Redzepagica i muzej Šuća Redzepagića   (17. jun 2017)
  Juce je Plav posjetio Dritan Abazovic narodni poslanik u Skupstini Crne Gore i predsjednik gradjanskog pokreta URA. Gospodin Dritan Abazovic je ovu priliku iskoristio i zajedno sa svojim saradnicima posjetio etno muzej kulu Redzepagica kao i privatni muzej Šuća Redzepagica.
Dritan se odusevio zbirkom eksponata u kuli kao i svim predmetima koje je vidjeo u privatnom muzeju.
Kao veliki ljubitelj starina i kultura sa ovih podrucja istakao bi da je ovo veliko bogastvo za Plav kao i za Crnu Goru. Kula Redzpagica je sigurno medju najznacajnim kulturnim spomenicima i gradjevinama u Crnoj Gori i ovom regionu. O kuli Redzepagica koja je poznata u Crnoj Gori i regionu govori se na mnogim univerzitetima u Evropi, i fino je da su ostale ovakve gradjevine na ovim prostorima, koje ukazuju na jednu kulturnu bastinu iz jednog perioda. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselila Badema Balic, rodj. Radoncic   (1929 - 2017)   (16. jun 2017)
U Gusinju je u cetvrtak, 15. juna u 88. godini zivota preselila Badema Balic, rodj. Radoncic.
Zdravoglava se prima danas i sjuta do 12:30 sati, u porodicnoj kuci u selu Grncar. Dzenaza ce se klanjati, u subotu 17. juna ispred Vezirove dzamije u Gusinju u 14;00sati
Ozalosceni; porodice Balic i Radoncic.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracmo
Na ahiret je preselila Muzafera (Alija) Lalicic, rodj. Kukic   (1951 - 2017)   (16. jun 2017)
U Sarajevu je u cetvrtak, 15. juna u 66. godini zivota preselila Muzafera (Alija) Lalicic, rodj. Kukic. Dzenaza namaz ce se klanjati u subotu, 17. juna ispred Centralne dzmije u Hrasnici u 14:30 casova. Dzenaza ce se obaviti na mezarju Kovaci - Hrasnica.
Ozalosceni; suprug Enver, kcerka Malica, sinovi Denis i Damir, unucad Zaim, Alem, Ajla, Dalima, Samir, Benjamin , Faris, Melinda, Bakir i Ajlin, braca Ruzdija, Skender i Hakija, sestre Hasnija, Hajka i Bejta, snahe Azra i Aldijana, zet Musa i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Tehvid ce se prouciti istog dana u Centralnoj dzamiji u Hrasnici sa pocetkom u 14:30 casova
Od Gusinje do Berana prevozili marihuanu: “Miris je bio poput konjske balege”    (16. jun 2017)
Državljanin Albanije Arben Dermani (39) i Novak Novović (30) iz Andrijevice, tvrdili su juče da nisu znali da od Gusinja do Berana prevoze 80 kilograma marihuana. Optuženi za šverc narkotika, u bjelopoljskom Višem sudu saopštili su da su mislili da 6. aprila prevoze duvan.
Građevinski inženjer Dermani, kazao je da je tog dana pošao u Gusinje gdje je radio poslove nadzora i da je pristao da za jednu osobu preveze duvan do Berana. Objasnio je da mu je to bilo usput a da je od tog posla trebalo da zaradi 500 eura.
“Taj čovjek mi je kazao da ću za to biti veoma nagrađen i ja sam pristao da prenesem džakove do Berana, gdje je trebalo da ih preuzme. Pozvao sam Novovića, kojeg sam više puta angažovao kao taksi prevoznika za prevoz do Albanije sa radnicima koji rade na građevini”, ispričao je Dermani.
Dodao je da su se tog dana našli u centru Gusinja i zajedno otišli do graničnog prelaza Grnčar i preuzeli dva džaka.Objasnio je da je novac trebalo da dobije po predaji u Beranama, dok je u istrazi tvrdio da će biti plaćen po povratku u Albaniju.
Za razliku od njega, Novović je ispričao da ga je Dermani čekao sa džakovima pored puta u Grčaru, odakle su utovarili džakove i otišli prema Beranama.
“Idući prema Andrijevici, svratili smo u jednu kafanu da popijemo kafu i tada su prišli policajci u civilu i uhapsili”, kazao je Novović, koji je ranije pet puta osuđivan.
Dermani nije pominjao da su svratili u kafanu. Na pitanje – kako nije osjetio miris tolike količine “trave” – Novović je odgovorio:
“Vjerujte, miris je bio poput konjske balege i ja sam dva puta pitao Dermanija je li siguran da je to duvan, na šta je on odgovarao potvrdno”. (Vijesti)
Predsjednik Opštine Plav ugostio predstavnike najvece turske sindikalne organizacije  (16. jun 2017)
Predsjednik Opštine, Orhan Šahmanovic, razgovarao je prosle sedmice sa predstavnicima Konfederacije sindikata „Hak-is“.
Sastanku su prisustvovali:
Mahmut Arslan - predsjednik Konfederacije sindikata „Hak-is“;
Esma Hatun Taspinar - predsjednica nadzornog odbora sindikata i predsjednica udrudenja žena u sindikatu. Zaposlena u jednoj od 81 opštine cija sindikalna organizacija je clanica konfederacije; i
Sami Sandal - predstavnik sindikada zadužen za odnose sa medijima
Predsjednik Šahmanovic se zahvalio gostima na posjeti, upoznao ih sa istorijskim dešavanjima u opštini Plav, sa aktuelnim stanjem, kao i sa poteškocama i planovima razvoja. Izmedu ostalog, Šahmanovic je kandidovao odredene projekte koji bi bili interesantni i od znacaja za finansiranje. Predsjednik je iskazao spremnost da goste, nakon sastanka, licno upozna sa istorijskim znamenitostima opštine, što su oni sa zadovoljstvom prihvatili.
Mahmut Arslan je na pocetku obracanja izrazio zahvalnost Predsjedniku na izdvojenom vremenu i naglasio da pored funkcije predsjednika Konfederacije obavlja i funkciju predsjednika jedne od clanica sindikalnih organizacija , Hizmet, koju cine upravo opštinske službe. Objasnio je strukturu organizacije ciji je predsjednik. Istakao je da je Konfederacija sindikata organizacija koja broja 22. sindikalne organizacije kao i da je to najveca sindikalna organizacija u Turskoj. Hak-is je clanica Evropskog sindikata.
Dijaspora za mjesec Ramazan obradovala zavicaj  (15. jun 2017)
Postovana redakcijo, uvazeni donatorii i citaoci web magazina Gusinje-Plav.com
Kao mnogo puta tako i sada, stali ste uz nase aktivnosti i obradovali u ove cestite dane nase iznemogle familije. Za njih su se pobrinuli:
Ibric Asad $250 Sacir Mackic $100, Hamdo Mackic $100 Senad i Mensura Dacic $50.
Asad Ibric je nahranio dve familije pred dusom svoje nane Djuljke.
Takodje i ovi prethodni donatori takodje su u ove cestite dane opskrbili nekoliko familija sa zivotnim namernicama i robom.
S postovanjem
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica udruzenja "HELP"Plav
Iftar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Srijeda, 14. jun  (15. jun 2017)
  Iftar priredili Nedzad i Dzenan (Hamda) Bicic

Video koji će vas rasplakati: Dražena Petrovića majka upoznala djevojku koja je bila u “golfu” u kojem joj je sin poginuo  (15. jun 2017)
Bivša djevojka pokojnog košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića, Klara Szalatny, nikad poslije nesreće nije dala izjavu za medije. Kao da je veliku bol odlučila zauvijek da zaključa u sebi.
Međutim, nije i Hilal Edebal, bivša turska košarkašica koja je bila s Klarom i Draženom u kobnom crvenom “golfu”. Ona je doživjela teške tjelesne povrede i život joj nakon nesreće nikad nije bio isti. Probala je i da se ubije...
Kreće izgradnja graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna - Grabon  (14. jun 2017)
Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je Ministarstvu unutrašnjih poslova građevinsku dozvolu za gradnju savremenog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna - Grabon. U pitanju je novi granični prelaz sa susjednom Albanijom koji će biti urađen shodno Prostornom planu do 2020. godine.
Prema podacima iz građevinske dozvole, objekat je bruto površine 1017 metara kvadratnih od čega je pod nastrešnicom 607 metara kvadratnih.
Projekat je uradio arhitekta Ilija Radulović.
Sporazum o određivanju zajedničkog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna - Grabon za međunarodni drumski saobraćaj i granične tačke Vranica - Čerem između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije, potpisan je u Podgorici 25. januara 2012. godine.
Granični prelez je finansirala EU, a nije poznata precizna vrijednost građevinskih radova.
Podsjetimo Bošnjačka stranka tražila je sredinom prošle godine da put koji građanima Gusinja rastojanje do Podgorice, umjesto 210 kilometara skraćuje tri puta, bude otvoren sa izgradnjom ZGP Zatrijebačka Cijevna - Grabon. Riječ je o putnom pravcu Gusinje - Vrmoša -Tamara - Dinoša - Podgorica. (Analitika)
Novih $4,000 za Emila (Hasana) Gutića. Ukupno u New Yorku do sada prikupljeno $27,840    (14. jun 2017)
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića. Nasoj redakciji web magazina je dostavljeno $550 od strane sljedecih lica:
Ismet Šujak $100, Durakovic Zuko $100, Radoncic Zumber - Burazer $50, Radoncic Smajlje $50, Radomcic Zuvdo $50, Redzepagic Feka $100, Redzepagic Dino $100
Takodje od Omera Gutica samo dobili spisak lica koja su donirala $3,450, a to su sljedeci:
Sabahudin Lješljanin 500, Ljaljic Isljam 100, Šucko Rugovac 100, Ermin Feratovic 100, Zuko Bašic 100, Zijad Tošic 100, Miralem Cecunjanin 50, Ago Redzic 100, Esad Sehovic 100, Redzo Rama Bajraktarevica 200, Ruzdo Redzematovic 100, Sadat Amira Gutica 200, Edin Seljmana Gutica 300, Arslani Robert Robi 100, Zuvdija Ujkana Kucevica 50, Edita Cekic 200, S. C. 100, K. G. 50, Nasko Kucevic 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100 i Elvir Bektesevic 100.(Sve cifre su u dolarima).
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $27,840, (plus u Plavu 2,545 eura i $400 )
Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Sjecanje na Bektesevic Jusufa  (14. jun 2017)
Dana 14. juna navrsavaju se 5. tuzne godine od kako nas je ostavio nas dragi muz otac brat i deda Jusuf Bektesevic.
Kako vrijeme izmice tako je sve teze shvatiti da te nema medju nama. Otisao si i ostavio nas kad si nam bio najpotrebniji.
Dobio si unuka koji jos ne zna za tebe ali ce saznati za tvoju dobrotu plemenitost i sve ljudske dobrote koje moze neki covjek da ima. Voljeni nikad ne umiru. Sa ljubavlju i ponosom sjecamo se i cuvamo tvoj lik i uvijek ces biti medju nama prisutan.
Neka ti dragi Allah podari dzenet i rahmet tvojoj dusi.
Tvoji najmiliji supruga Muska, sin Almir, kcerke Adila i Eldina, snaha Anela, zetovi i tvoja mnogobrojna unucad.
Sjecanje na Halima (Junuza) Kolenovic   (9/23/62 - 6/14 /15)   (14. jun 2017)
Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, nedostaješ nam sve više svaki dan!
Ostaceš voljen i nikad zaboravljen!
Bol i gubitak za tobom je dio našeg života, u nama ces ostati vjecan.
Da ti Allah podari Dženetske ljepote!
Tvoji: supruga Amela, sin Semih, kcerke Anisa i Suma
Svi smo Allahovi, svi se njemu vracamo
Irma Omeragić osvojila Porto Montenegro stipendiju u iznosu od 25.000 eura  (13. jun 2017)
Stipendiju u vrijednosti od 25.000 eura, za studiranje na američkom koledžu RIT Croatia, koju i ove godine dodjeljuje Porto Montenegro, nakon tri kruga selekcije više od 20 kandidata iz Crne Gore, dobila je osamnaestogodišnja Tivćanka Irma Omeragić (kćerka Omeragić Ahmeta i Sabie, rodj. Nikočević).
Omeragićeva, koja je upravo završila četvrti razred SMŠ „Mladost“ u Tivtu, prvu studentsku godinu pohađaće na preddpiplomskim studijama International Hospitality and Service Management u Dubrovniku, a osim stipendiranja, biće u mogućnosti da stručnu praksu završi u kompaniji Adriatic Marinas.
- Smatram da je ovo jedinstvena prilika za moje dalje usavršavanje, sticanje iskustva i odskočna daska za obrazovanje i uspješnu karijeru. Ono sto bih izdvojila kod RIT-a jeste pozitivna energija koja vas motiviše za davanje ličnog maksimuma za što boljim rezultatima. Srećna sam što ću od septembra biti dio takve zajednice i što sam dobila šansu da predstavim predivna iskustva stečena sezonski radom u Porto Montenegru tok sam bila srednjoškolka, kao i svoj grad i Crnu Goru u najboljem svijetlu, - istakla je stipendistkinja Irma Omeragić.
Uspjeh, komunikativnost i dobro poznavanje engleskoj jezika, vannastavne kao i lični stavovi, analitičko razmišljanje, ambicioznost, kao i pokazana odgovornost, samo su neki od razloga zašto je baš Irma Omeragić prošla intenzivan proces regrutacije sa ostalim kandidatima: od pisanja eseja na temu preko intervjua sa predstavnicima RIT-a u Dubrovniku, do razgovora sa top menadžmentom kompanije Adriatic Marinas.
RIT Croatia je dio Rochester Institute of Technology, jednog od 10 najvećih privatnih koledža u SAD-u. U Hrvatskoj je ovaj koledež prisutan 20 godina i to kroz RIT Croatia i kampuse u Dubrovniku i Zagrebu, gdje studentima nudi tri svjetski priznata američka visokoobrazovna programa koji se u potpunosti izvode na engleskom jeziku: International Hospitality and Service Management, International Business i Information Technology. (BokaNews)
RAMZANSKI ZIJARET MEDZLISU IZ-E PLAV  (14. jun 2017)
Prije dva dana Medzlis IZ-e Plav posjetila je delegacija Mesihata IZ-e u Crnoj Gori. U delegaciji su bili svajetnik reisa hfz. Sulejman ef. Bugari i Rahman ef. Kacar direktor Uprave za davu i obrazovanje.
Hfz. Bugari je predvodio teraviju u Šabovica dzamiji kod imama Muhamed ef. Cecunjanina dok je ef. Kacar teraviju predvodio u Staroj dzamiji kod imama Mersid ef. Halilovica. Oni su nakon namaza održali prigodna predavanja. Na kraju svog predavanja hfz. Bugari je urucio hedije prijevod Kurana na bosanskom jeziku gl.imamu Sinan ef. Laticu i predsjedniku Šeku Šabovicu. Posjeta delegacije Mešihata prihavcena je sa velikim oduševljenjem posebno zbog hfz. Bugarija. Na sabah namazu hafiz je odrzao kratko predavanje u Staroj dzmaiji a poslije podne namaza u Redžepagica dzamiji. Poslije posjete Plavu delegacija se uputila put Bijelog Polja gdje je predvidena naredna posjeta.(Monteislam)
Novih $1,250 za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja. Vec donirano $11,150, plus 500 eura, plus 1,200 kanadskih dolara    (13. jun 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Slijedi spisak donatora koji je nasoj redakciji dostavio Kemal A. Koljenovic, a rijec je o donacijama od $1,250
Sead Ciriković $100, Arniti Jakupaj $100, Enera Kolenović $100, Dr. Mersim Ziljkić $50, Smako Redžepagić $100 Ahmo Cirikovic $300 (ranije donirao vec $100), Husko (Muharemov) Kolenovic $50, Hasko (Ahmov) Kolenovic $100, Almir (Hamda) Feratovic $100. Edin Jarovic $50, Zeko Gutic $100
Do sada za porodicu rah. Fahrudina Korac ukupno u SAD je prikupljeno $11,150, plus 500 eura, 1,200 kanadskih $
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine: Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Sukro Cecunjanin 203-258-1616, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Kompanija BRAĆA ČEKIĆ New York - Gradjevinske usluge u niskogradnji   (12. jun 2017)
Kompanija BRAĆA ČEKIĆ New York, vrši gradjevinske usluge:
izradu puteva, proširenje puteva, iskop kanala, nivelacija terena, utovar i odvoz zemje...
Usluge vrše u sledeće state:
New York, New Jersey, Pennsylvania i Connecticut.

Za više informacija možete nazvati vlasnike kompanije:
Zuko 646-247-9612 ili Safet 646-644-9582
Novih $5,220 za Emila (Hasana) Gutića. Ukupno u New Yorku do sada prikupljeno $23,840    (8. jun 2017)
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića. Od Muja Beskovica, clana Odbora koji prikuplja donacije dobili smo spisak lica koja su mu donirali tokom ovih dana i na Golf turniru odrzanom u nedelju, 11. juna. Rijec je o sumi od $5,220:
Cecunjanin Nuro 100, Cecunjanin Mersim 100, Cecunjanin Fikret 100, Cecunjanin Alen 100, Cecunjanin Sead 50. Cecunjanin Senad 100. Cecunjanin Rusit 300. Cecunjanin Saban 100. Cecunjanin Sukro 300, Cecunjanin Ramiz 100, Cecunjanin Kadro 100. Cecunjanin Fehim 50, Cecunjanin Suad 50, Cecunjanin Backo 50, Cecunjanin Gano 100, Beskovic Rafet 100, Beskovic Mujo 200, Beskovic Haljilj 200, Bicic Baco 100, Bicic Suljo 50, Bicic Dzeka 100, Bicic Nedzad 100, Bicic Dzenad 100. Bicic Suco 100, Bicic Rasim 50, Bicic Ragip 100. Bicic Edin 50, Bicic Husko 50,Durkovic Hasim 50. Durkovic Samir 50, Durkovic Ermin 50, Durkovic Semir 50, Durkovic Suljejman 50, Kandic Denis 50, Kandic Elvis 50 Kandic Redzo 50, Cekic Hamdo 20, Malagic Beko 500, Purisic Semko 50, Purisic Edo 50, Tosic Behmen 50, Jasavic Rusko 50, Redzepagic Eldis 100, Basic Edo 50, Kojic Medo 50, Cemaj Pasko 100, Redzematovic Adis 100, Srdanovic Ahmet 50, Pupovic Denis 100, Pupovic Rizo 100, Ibric Ramadan 200, Ibric Denis 100, Kajic Jasmin 50, Albanac 50.(Sve cifre su u dolarima).
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $23,840, (plus u Plavu 2,545 eura i $400 )

Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
SD: “IZABRAN NOVI OPŠTINSKI ODBOR SOCIJALDEMOKRATA PLAV”   (12. jun 2017)
Socijaldemokrate Plav su održale redovnu izbornu Konvenciju na kojoj je izabran novi Opštinski odbor koji broji 67 clanova.
Potpredsjednik SD CG, prof. dr Vujica Lazovic, obracajuci se prisutnima, istakao je da su Plavljani na parlamentarnim izborima prepoznali kvalitet Socijaldemokrata i nagradili ga znacajnom podrškom, cime su Socijaldemokrate postale nezaobilazni politicki faktor u Plavu.
“Plavljani su i na tim izborima pokazali da znaju da prepoznaju one prave, istinske socijaldemokratske vrijednosti, za razliku od onih koje uveliko blijede i u Plavu i u Crnoj Gori, a kojima su jasno porucili “No pasaran!”. Odlican izborni rezultat koji smo ostvarili na oktobarskim izborima u Plavu, uz kadrovski potencijal i kvalitet ljudi koji se nalaze u sastavu novog Opštinskog odbora, garantuju nam izuzetan uspjeh na predstojecim lokalnim izborima, a Plavljani vrlo dobro znaju da ih nikad nismo, niti cemo ih ikad iznevjeriti” - kazao je Lazovic.
Potpredsjednik SD CG, dr Damir Šehovic, istakao je da mu veliko zadovoljstvo pricinjava cinjenica da se, kao rodeni Plavljanin, nalazi u izuzetno kvalitetnom društvu koje predstavlja novi saziv Opštinskog odbora SD Plav... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Purišić (Ahmeta) Feriz-Fero   (1935-2017)  (12. jun 2017)
  U New Yorku je u nedelju, 11. juna na ahiret preselio Purišić (Ahmeta) Feriz-Fero, u 82. godini života.
Zdravoglava se održava u ponedeljak, 12. juna u Bosnjački islamski kulturni centar na Richmond Hill-u, od 12 sati na podne do 11:30 navecer. Dženaza će se obaviti naknadno u Plavu.
Ožalošćeni: supruga Sabrija, braća Mehmed i Hazem, sestre Hajka, Hama i Čaka, sinovi Safet, Ervin, Nedžad, scerke Mahija, Sabaheta, Sanela i Belinda i ostala rodbina.
Iftar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Nedelja, 11. jun  (11. jun 2017)
  Iftar priredio Ismet Mrkulic

STUKICE NA KLACKALICI  (11. jun 2017)
Pise: Becir-Beco Sahmanovic, Svedska
Stukice su u vrijeme kad su se otapali gleceri i kad su bile velike vode, zaposjele pitomu dolinu sto se prostirala od PLAVSKOG JEZERA i dalje duz rijeke LJUCE pa save do GRNCARA. Pretpostavlja se, bar kako nam je stari ribar OMER COCA ostavio pricu, da su u pocetku nabrojnije stukice bile u BERBERACU I SARKINA MODRISU. S vremenom su promjene ucinile svoje. Sada kada pogledate JEZERO odmah primjecujete obale koje su zarasle u trave, lokvanje, preslicu, sevar. To sve zatvara prilaze plavo modroj vodi ali je, sa druge strane pogodan teren da stukice prave svoje skrivene iglue odaklle vrebaju, napadaju i love.
Vrijeme je brzo pårolazilo zato su stukice nastojale da u svom notescicu-cuvenom QVADERNU zapisuju promjene, da biljeze znacajnija dogadjanja, da se nekako sve to otrgne od zaborava koji uvijek ,kad se dodje do raspravljanja o istorijskim zbivanjima PiG-u, nadjaca onu stranu koja nije zapisivala.
Kad se u najnovije vrijeme pojavila ta takozvana TRANZICIJA dvije krupne ribe u PODGORICKOM JATU napisale su neki PROGLAS neku PLATFORMU pod nazivom BIRZIMINIJSKE /Crnogorske/ MUSLIMANSKE STUKE. Ispod glavnog naslova stajalo je da se STUKICE u BIRZIMINIJI, u CG razlikuju. Glavna stukica koja je stavila potpis na taj PROGLAS zvala se KURPEJIVIC, doktor iz ROZAJSKOG JATA... nastavak teksta
Sjecanje na našeg dragog Etema (Haka) Omeragića,   (11. juna 2007 - 11. juna 2017)  (11. jun 2017)
Ni godine koje su prošle, ni život koji teče, sjećanja na tebe izbrisati neće.
S ljubavlju i poštovanjem čuvamo uspomenu na tebe, tvoje riječi i tvoja djela.
Neka ti Allah dz.š. podari lijep džennet i viječni rahmet.
Tvoji najmiliji: supruga Hasiba, braća Skender, Enver, Ibrahim, Sefkija, sestre Mahija i Hasnije, snahe, zetovi, bratanični, bratanične, sestrići i sestrične i mnogobrojna familija.
Deset su godina od smrti našeg dragog Etema (Haka) Omeragića   (11. 6. 2007 - 11. 6. 2017)  (11. jun 2017)
Postoji ljubav koju smrt ne prekida, bol koju vrijeme ne liječi, sjećanja koja za uvijek ostaju.
Premalo je riječi, a previše bola i tuge da ti kažemo koliko nam nedostaješ i koliko te volimo.
Neka ti je viječni rahmet i nek ti dragi Allah dž.š. podari lijep džennet koji si i zaslužio.
Tvoj brat Enver, snaha Hurka, bratanić Mirza, bratanične Alma i Azra, zetovi Rusmin i Denis, snaha Jasmina i njihova djeca Ajla, Dina, Naila, Din, Dzan i Hana.
Danas je deset tužnih godina od smrti mog dragog brata Etema Haka Omeragića   (11.6.2007 god.-11.6.2017. god.)  (11. jun 2017)
Sjećanje na tebe je dio našega života u kome ćeš nam vječno nedostajati. Učio si nas kako da se pazimo, pomažemo jedno drugime, ali nas nijesi savjetovao kako da živimo bez, tebe dragi moj Etko. Ja samo mogu biti ponosna na tebe i trudiću se da budem dostojna tvog imena....
Tvoj životni moto je bio: biti i ostati čovjek. Ti si osvjedočeno bio to. Vječno ćeš živjeti u nama kroz najljepše uspomene, koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo izgubili tvojim odlaskom.
Neka te u tišini vječnog mira prati naša ljubav jača od zaborava.
Allahu dragi podari mu dženet, jer je tvoja duša to zaslužila.
Tvoja sestra Haska, zet Redžo sa djecom.
Golf turnir za prikupljanje novcane pomoci u lijecenju Emila (Hasan) Gutica   (7. jun 2017)
Montenegro Golf Klub zajedno sa vlasnicima restorana( Mujo Beskovic i Mersim Cecunjanin) na Hunter Memorial Golf Club u Meriden, Connecticut, organiziraju golf tunir za prikupljanje novcane pomoci u lijecenju Emila (Hasan) Gutica. Golf turnir ce se odrzati u Nedjelju June 11th sa pocetkom u 12:30.
Za dalje informacije mozete nazvati jedan od navedenih brojeva:
Ramadan Ibric, 917 376-5547
Mujo Beskovic 860 581-0711
Denis Pupovic 917 376-5525
Hvala unaprijed
Novih $2,400 za Emila (Hasana) Gutića. Ukupno u New Yorku do sada prikupljeno $18,620    (8. jun 2017)
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića. Od Zeka Gutica, clana Odbora koji prikuplja donacije dobili smo spisak lica koja su donirala $2,450:
Pupovic Hajrudin $100, Kastrat Huskov Damir $100, Redzematovic S. Ragip $100, Nikocevic Hazema Zufko $100, Sujak Senad $100, Radoncic Hasana Ismet $100, Deljanin Hamko $100, Deljanin Backo $100, Ibric Baka Skendo $100, Ibric Baka Enver $100, Feratovic Jakup Ekrem $100, Feratovic Jakup Esko $100, Feratovic Hadzije Esnaf $100, Feratovic Seca Emin $50, Feratovic Rafet $100, Neljkovoc Seko $100, Bektesevic Culja Mirsad $100, Mrkulic Ismet $100, Jarovic Edin $100, Basic Senad $50, Purisic Becira Omar $100, Gutic Etema Ismet $100, Mrkulic Mustafa-Mrki $100, Radoncic Osmana Safet $100, Aljo Krcic $100.
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $18,620, (plus u Plavu 2,545 eura i $400 )

Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Neredi u Zenici nakom meca BiH - Grčka  (10. jun 2017)
Nakon remija reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Grčke (0:0) nastala je prava pometnja prije ulaska u tunel. Sukob su, sudeći prema novim snimcima, započeli saigrači iz Rome Edin Džeko i Kostas Manolas, a sve je "začinio" pomoćni trener bosanske reprezentacije Stephane Gilli.

POLUMATURANTI OŠ "Džafer Nikocevic" iz Gusinja proslavili malu maturu    (9. jun 2017)
Polumaturanti OŠ "Džafer Nikocevic" iz Gusinja obilježili su kraj devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja i tim završetkom stasali za nove školske izazove. Svecano odjeveni i nasmijani ucenici završnog razreda Osnovne škole "Džafer Nikocevic" iz Gusinja, prodefilovali su glavnom ulicom u pratnji svojih roditelja, brace i sestara, prijatelja i profesora. A na maturi došli su dotjerani i elegantni. Dje­ca­ci kao pravi džentlmeni sa ružom u ruci ceka­li su svoje pratilje, prave male princeze i pr­vi put po­ka­za­li da su nestašluci ostavljeni iza njih, koracavši ulicama grada ka hotelu po­ka­za­li svu svoju ljepotu i mladost i plijenili su šarmom i veselošcu...

Pobrinuli su se da budu najljepši te veceri i da im ona ostane u sjecanju do kraja života. Ovo je trenutak kada postajemo od­ra­sli, zre­li­ji, svje­sni va­žno­sti sop­stve­ne od­go­vor­no­sti, zbog ce­ga smo ra­do­sni, ali s dru­ge stra­ne i po­ma­lo tu­žni, jer se opra­šta­mo od škol­skih dru­ga­ra i pro­fe­so­ra. Bi­li su im naj­bo­lji dru­go­vi, u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma cak i ro­di­te­lji. Za­jed­no su pre­bro­di­li od­ra­sta­nje, sa­zri­je­va­nje i sa­vla­da­li su po­treb­no gra­di­vo... Te veceri bi­li su tu­žni i na­stav­ni­ci, jer, ka­ko ka­žu „nji­ho­va dje­ca od­la­ze”. Ipak, bi­li su i srecni jer su od njih napravili ozbiljne ljude spremne za život. Osta­la im je na­da da ih ne­æe za­bo­ra­vi­ti i da æe ih se sje­ti­ti i po­sje­ti­ti ih. Kao što ih ni­je­su za­bo­ra­vi­li ni biv­ši uce­ni­ci ko­ji su im se pri­dru­ži­li te vece­ri. Ovoj generaci­ji po­luma­tu­ra­na­ta po­ru­ce­no je da pra­te sno­ve i da ostva­re sve što po­že­le, jer je ži­vot tek pred njima. Vra­ta ove ško­le za­tvo­ri­ce se za nji­ma, ali se otva­ra­ju dru­ga. Njihova mla­dost i upor­nost uci­ni­ce da od­luc­no kre­nu da­lje. Oce­ku­jemo da cete nas i svo­jim bu­du­cim rezultatima zadiviti. Vaši životni uspjesi ce predstavljati zadovoljstvo ne sa­mo vas nego i vaših najbližih. A školovanje ce pamtiti najviše po drugarstvu. Polumatursko slavlje bilo je upriliceno u restoranu hotela "ROSI".
Specijalno za web magazin Gusinje-Plav.com tekst i foto-reportazu pripremio i uredio iz Gusinja Radoncic Jasmin. (Gusinje-Plav.com)
Predsjednik Orhan Šahmanovic boravio u Briselu    (8. jun 2017)
U okviru Zajednickog savjetodavnog odbora izmedu Komiteta regiona EU i Crne Gore Predsjednik Opštine Plav, Orhan Šahmanovic, boravio je u Briselu u periodu od 31.maja do 1.juna 2017. godine.
U Briselu je održana osma sjednica Zajednickog savjetodavnog odbora izmedu Komiteta regiona EU i Crne Gore, kao i Dan proširenja, koji je okupio lokalne i regionalne predstavnike zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, Evropske komisije i Komiteta regiona.
Delegaciju predstavnika crnogorskih opština su predstavljali clanovi ZSO-a:
Aleksandar Bogdanovic, Gradonacelnik Prijestonice i kopredsjedavajuci sa crnogorske strane;
Orhan Šahmanovic, Predsjednik Opštine Plav;
Branislav Ðuranovic, Predsjednik Opštine Danilovgrad.
Sjednici su prisustvovali i: Refik Bojadžic, Generalni sekretar Zajednice opština; i Vanja Starovlah, sekretar za evropske integracije i medunarodnu saradnju u Sekretarijatu Zajednice.
Predsjednik Opštine Plav je tražio od Savjeta Komiteta regiona da se omoguci podrška lokalnim samoupravama za projekte kojim bi se apliciralo za IPA projekte, slicno tome, kao što Vlada Crne Gore ima "Taiex" program i da se u okviru tog ili novog programa iznadu finansijska sredstva za pomoc lokalnim samoupravama.
Na kraju sastanka je dogovoreno da se deveta sjednica Zajednickog savjetodavnog odbora Komiteta regiona EU i Crne Gore održi krajem septembra u Danilovgradu. (Plav.me)
Iz New Yorka novih $1,740 za Emila (Hasana) Gutića. Ukupno u New Yorku do sada $16,220.00    (8. jun 2017)
Sem Odbora koji prikuplja donacije za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića, u New Yorku nasi citaoci se samoinicijativno organizuju i prikupljaju novac. Takav humanitarni gest napravili su: Meti Behljuljevic, koji je od osoblja restorana koje sa njim radi prikupio $1,040, i to od sljedecih lica:
Meti Behljuljevic $100, Mirza Feratovic $100, Damir Selimovic $100, Edin Kolenovic $100, Esmir Redzepagic 100, Sejo Radoncic $100, Hamo Bajraktarevic $50, Bojan Vukadinovic $50, Emil Behljuljevic $50, Melvin Bajraktarevic $50, Alen Purisic $50, Musa Rugova $50, Rafi Kolenovic $40, Zajo Kolenovic $50, Leutrim Gonbalaj $50.
Humanista Sacir Mackic, je ponovo aktivan i prikupio je $500: Esad Ziljkic $100, Ibric Dzafer $100, Pupovic Hakija $100, Srdanovic Metka sinovi: Iso $50, Haso $50, Isljam $50 i Mirsad$ $50
Takodje, nasoj redakciji je dostavljeno $200: Hakija Feratovic $50, Raif Feratovic $50, Redzematovic Zufer $100
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $16,220, (plus u Plavu 2,545 eura i $400 )
Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Kemal Purišic razgovarao sa novoimenovanom ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori    (8. jun 2017)
Sprovodenje politike i aktivnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) kljuc je uspješnosti cjelokupnog društva, rekla je britanska ambasadorka u Podgorici Alison Kemp, navodeci da je Ambasada spremna da podrži dalje aktivnosti tog resora.
Kemp se danas sastala se ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišicem, kojoj joj je cestitao novi mandat i poželio uspjehe u daljem radu u Crnoj Gori.
„Purišic je upoznao Kemp sa programom rada MRSS za ovu godinu, sa procesom, aktivnostima i radom na donošenju brojnih zakona u okviru predpristupne politike, kao i sa aktivnostima Vlade Crne Gore na poljima socijalne i djecije zaštite, penzijskog osiguranja i zapošljavanja“, kaže se u saopštenju Ministarstva.
Kako se navodi, pomenuta je i odlicna saradnja sa ekspertima Evropske unije i Medunarodne organizacije rada koju Ministarstvo planira da nastavi.
„Kemp je rekla je da je uspješno sprovodenje politika i aktivnosti MRSS kljuc uspješnosti cjelokupnog društva. Ukazala je na spremnost Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori da pruži podršku u daljim aktivnostima Ministarstva“, navodi se u saopštenju. (Vijesti)
Novih $700 i 1,200 kanadskih dolara za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja. Vec donirano $9,900, plus 500 eura, plus 1,200 kanadskih dolara    (8. jun 2017)
   Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Slijedi spisak donatora koji su dostavili donacije nasoj redakciji i Kemalu A. Koljenovic, a rijec je o sumi od $700 i 1,200 kanadskih dolara od sledecih lica:
  Damir Kastrat $100, Hakija Feratovic $50, Raif Feratovic $50, Redzematovic Zufer $100, Fadilj Radoncic $100, Hamko Deljanin $100, Pajo Deljanin $100, Enver Cekic $100, Fako Cekic $300(kanacki $), Nurija Cekic $300 (kanacki $), Ramo Cekic $100 (kanacki $), Rusmir Cekic $100 (kanacki $), Ragip Cekic $100 (kanacki $), Skendo Markovic $100 (kanacki $)Skendo Cekic $100 (kanacki $), Sadro Cekic $100 (kanacki $)
Do sada za porodicu rah. Fahrudina Korac ukupno u SAD je prikupljeno $9,900, plus 500 eura, 1,200 kanadskih $

Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine: Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Sukro Cecunjanin 203-258-1616, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Merhum Hadži REDŽEP ef. RADONCIC    (8. jun 2017)
Rodjen je 1912 godine u Gusinju, od oca Adema Dervova i majke Bahtije (Balje), kcerke hadži Džema KOLENOVICA. Bio je ozenjen Djulsumom, kcerkom rahmetli Sulja HOTA. S njom je imao cetvoro djece, Zinku (udatu za rahmetli Zijom Ibrahimagicem), rahmetli Hajriju (udatu za rahmetli Murata Lucevicem), Djulsumu (udatu za Salihom Hasandjekicem) i sina rahmetli Muhamed ef. koji je radio kao profesor i vaspitac na Gazi Husrev Begovoj medresi, a kasnije i direktor biblioteke na Islamskom fakultetu u Sarajevu.
Pošto mu je umrla žena, drugi put se oženio sa Mejremom ŠEHOVIC (kcerka rahmeti BECIRA ŠEHOVICA iz Trebinja, a rodjaka (koga je ona kao brata znala) rahmetli HAJRAGA ŠEHOVIC). Sa njom je imao sina REDŽEPA, koji je posle završenih studija u SARAJEVU 1976 godine preselio u TURSKU.
Prvo vjersko obrazovanje dobio je od rahmetili mula RAŠA KOBILICA. Bio je vrlo diciplinovan, i volio je nauku i vjeru koja mu je bila u duši i srcu. I sa velikom ljubavi poceo prvo kao muezin a poslije kao imam u Vusanje, gdje je naucio vrlo dobro i albanski jezik. Poslije smrti njegovog Hodže do 1959 godine bio je imam "nove džamije" u Gusinju . Vrlo težak zivot i bolest natjerala ga je da se preseli u BOSNU, u gradicu ROGATICI. Od 1959 do 1971 godine bio je imam u Rogatici. Za to vrijeme u oblasti Rogatice je popravljeno ili novo napravljeno i pušteno u rad 16 džamija. 1960 godine poceo je prvi u Bosni sa radom u mektebu za ucenje vjeronauke. Bio je poštovan i voljen i od muslimanskog i pravoslavnog življa. Od Reis Uleme, Rahmeti Kemure dobio je i posebna odlikovanja. Son period svoga imamskog službovanja proveo je u VLASENICI kod ZVORNIKA. Govorio je arapski, turski i albanski. Od 1986 godine živio je kod sina REDŽEPA u Istanbulu, gdje je i 2001 godine preselio na ahiret. (El fatiha)
Novih $4,250 za Emila (Hasana) Gutića. Ukupno do sada u SAD prikupljeno $14,480, (plus u Plavu 2,545 eura i $400)    (7. jun 2017)
Nastavlja se akcija za prikupljanje novčanih sredstava za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića, (koji je obolio od tumora na mozgu, a koji se trenutno nalazi na post operacionom lijecenju u Turskoj, gdje je i operisan). Nasoj redakciji web magazina Gusinje-Plav.com, i Rasimu i Omeru Gutic, clanovima Odbora donirane su novih $2,050 od sljedecih lica: Feratovic Junuza Ismet (Čikago) $100, Srdanovic Sabana Mirsad $200, Hadzimusovic Senad $150, Vucetovic Ruzdo $100, Koljenovic Esad $100, Koljenovic Becir $100, Kojlenovic Himzo $100 Koljenovic Hako $100, Koljenovic Muhamed $100, Srdanovic Elsad $200 Gutic Harun $100, Gutic Adin $100, Khalid Awan $200, Biberaj Musa $100, Biberaj Haris $100, Sadri Metaj $100, Beli Cekic $100, Kadribasic Mersid 1.100, Ilir Gjediku 100, Irfan Canovic 100, Vladimir Vata 100, Shpend Marku 100, Muharem Bakovic 100, Murat Bakovic 100, Haljilj Basic 100, Sabina Sujkovic Kadic 100, Sujkovic Rifat 100, Dzavid Omeragic 100, Ferida Kuc 100 .
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $14,480, (plus u Plavu 2,545 eura i $400 )
Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Sjecanje na našeg supruga, oca i djeda Ruždija Muratov Kolenovic   (7. jun 2017)
Kažu da vrijeme lijeci svaki bol, ali naša bol za tobom dragi oce ne prestaje, vec kako koji dan cežnja i bol za tobom je sve veca. Teško je što nisi sa nama, da budes tu uz nas i našu djecu; da vidiš njihove uspjehe i da oni osjete toplinu tvoju. Ponekad bi dali sve na svjetu da možemo te još jednom vidjeti. Tvoji savjeti su zvezda vodilja koja nas prati u ovom dalekom i nepoznatom putu. Dragi oce prije 20 godina si iznenada preselio i nisi mnogo toga doživjeo. Bio si ponos svih nas i ostavio iza sebe pošteni glas.
Secanja na tebe su i dalje sa nama i u ovom Mubarek mjesecu se sjetimo tebe u dovama "Da ti dragi Allah oprosti grijehe i podari lijepi dzenet ".
Dove ti upucuje tvoja familija: supruga Nadzija Kolenovic, sinovi Esad, Nedzad i Fikret, kcerke Refika, Lidika i Enesa sa svojim familijama.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
I zavicaj u slucaju Emila Gutica pokazao visoki stepen humanosti    (6. jun 2017)
Uporedo sa nasom dijasporom u SAD-a, takodje i u Plavu je pokrenuto niz akcija za pomoc Emilu Guticu, za njegovo postoperativno lijecenja u Istambulu (Turska), nakon sto mu je uklonjen tumor na mozgu.
Od odbora iz Plava koji rukovodi ovom akcijom smo informisani da je odziv gradjana Plava i Gusinja vise nego sto se ocekivalo. Jos jednom su Emilovi sugradjani pokazali da im nema ravna kada je humanost u pitanju.
U tom cilju uprava i igraci OKK" Balkanski ris" Plav su prikupili 2.165,15€ i $300.
Takodje nastavno osoblje i ucenici u SMŠ"Beco Bašic" u Plavu uspjeli su da prikupili 380€ i $100.

Organizovana je i akcija u caffe "Timm" Plav i o visini donacija cemo vas uskoro obavijestiti.
Isto i Obbor u Plavu kojeg cine: Besim Gutic, Gutic Senada, Gutic Ismeta i Pupovic Asmira je prikupio novcana sredstva, a o prikupljenim donacijama cemo vas obavijestiti u narednim javljanjima. (Gusinje Plav Press)
Podjela ramazanskih paketa u medzlisima Islamske zajednice u Crnoj Gori    (6. jun 2017)
Predstavnici fonadije "Zekat" proteklih su dana obišli gotovo sve medžlise Islamske zajednice u Crnoj Gori.
Oni su tom prilikom u saradanji sa HASENE fondacijom iz Njemacke kao i IHH fondacijom iz Republike Turske podijelili pakete pomoci. Ovim jako vrijednim paketima namirnica obradovalo se blizu hiljadu porodica koliko je i podijeljeno do sada.
Realizaciji projekata u gotovo svim medzlisima prisustvovao je i direktor Zekat fondacije Sadmir Satki Hadzijic koji se zahvalio donatorima te izrazio nadu da ce ubuduce ova saradnja biti jos bolja. (Monteislam)
Novih $2,550 za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja. Vec donirano $9,200, plus 500 eura    (6. jun 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Slijedi spisak donatora koji je dostavio hadzi Smajlje Srdanovic, a rijec je o sumi od $2,550 od sledecih lica:
Rafet Čekić $150, Munir Čekić $100, Dževat Koljenović $100, Nijal Baković $100, hadzi Smajlje Srdanović $200, Selim Srdanović $200, Ermin Dervišević $100, Ismet Pjetrović $200, Rafet Pjetrović $200, Mirsad Klapija $100, Nazmo Mujević $500, Ujkan Todić $100, Haljilj Lješnjanin $200, Ahmo Ciriković $100, Kemal Hot $100, Dzavid Gutic $100
Do sada za porodicu rah. Fahrudina Korac ukupno je prikupljeno $9,200, plus 500 eura
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine: Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Za vize i podaci sa društvenih mreža    (6. jun 2017)
Vlasti SAD-a odlucile su da pooštre proces dobijanja vize, a kako se u viznom režimu za turiste i dalje nalazi Crna Gora, ta bi vijest mogla biti zanimljiva svima koji planiraju uskoro putovati "preko bare".
Naime, tražioci viza za SAD, za pojedine lokalne ambasade, od sada ce biti suoceni s nešto rigoroznijim procesom provjere.
Kada neko od nadležnih procijeni da je potrebno dodatno prouciti identitet i "ispravnost" tražioca vize, dace mu na ispunjavanje mnogo opsežniji upitnik. U njemu se, pored uobicajenih pitanja, nalazi i nekolicina njih vezanih za online život.
Za dobijanje vize ce, tako, neki morati dati na uvid i svoje profile na društvenim mrežama – i to sva korisnicka imena koja su koristili tokom posljednjih pet godina na bilo kojoj od društvenih mreža ili srodnih aplikacija.Isto tako, tražice se i brojevi telefona te sve e-mail adrese kojima su se služili u zadnjih pet godina.
Dodatno, bice potrebno ispuniti i detalje o svim putovanjima, adresama stanovanja te zaposlenju u zadnjih cak petnaest godina. Novi formular vec je moguce pronaci na Internetu.
Trampova administracija pojašnjava da je rijec o mjeri koja bi trebalo da jamci bolju sigurnost i olakša borbu protiv terorizma, dok kriticari smatraju da ce dodatne provjere odvratiti brojne turiste i studente od putovanja u SAD. (Vijesti)
Novih $550 za Emila (Hasana) Gutića. Ukupno do sada $10,230.00    (5. jun 2017)
Nastavlja se akcija za prikupljanje novčanih sredstava za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića, (koji je obolio od tumora na mozgu, a koji se trenutno nalazi na post operacionom lijecenju u Turskoj, gdje je i operisan). Nasoj redakciji web magazina Gusinje-Plav.com, javio se Sacir Mackic, koji je samoinicijativno prikupio $400 od sljedecih lica: Mackic Ruzdija $100, Bektesevic Jasmin $100, Ahmemulic Safet $100, Ahmemulic Hajrudin $100.
Obratio nam se i Ibrahim A. Koljenovic sa donacijom $50 i njegov brat Jusuf A. Koljenovic $100.
Ukupno za Emila Gutic do sada je donirano $10,230.00
Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Smatramo da u našim srcima i dalje ima merhameta i da smo dužni da pomažemo jedni drugima. Ne zaboravimo da niko nece osiromašiti ako pomogne drugom, samo ce bit na dobitku. Molimo Allaha dz.š.da nagradi mnogostruko sve donatore koji se odazovu u ovoj i svakoj drugoj akciji.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Džavid Šabović: SDP za NATO od samog početka  (5. jun 2017)
Partija koja se od samog osnivanja zalagala za evropske i evroatlantske integracije Crne Gore - Socijaldemokratska partija (SDP), takođe pozdravlja ulazak Crne Gore u NATO.
"Naša partija je od današnjih aktuelnih partija bila prva za NATO. Mi smo bili za to kada su ovi koji žele da se okite pričom u NATO-u bili protiv NATO-a, koji su ratovali s NATO-om. Neko pokušava da reducira istoriju i to im je nažalost do sada uspijevalo, ali vjerujem da narod ima malo duže sjećanje i da neće zaboraviti kako je bilo devedesetih godina prošlog vijeka. Crna Gora je stigla do cilja i ja i moja partija imamo razloga da budemo zadovoljni. Vjerujemo da će ulazak Crne Gore u NATO smanjiti mogućnost ratovanja na ovim prostorima, posebno kada je Crna Gora u pitanju“, smatra Džavid Šabović, poslanik SDP-a.
Adam i Daud Pejcinovic $400 i Husko Celic $300 za mladje selekcije FK "Jezero" Plav. Ukupno $3,050.00   (5. jun 2017)
Prije par nedelja objavili smo apel za pomoc mladim selekcijama FK "Jezero" iz Plava, koje ce u pocetkom juna mjeseca u Podgorici ucestvovati u zavrsnicu prvenstva Crne Gore u Djetic ligi. Takodje, pocetkom jula u Plavu ce biti organizovan memorijalni turnir ENVER DJESEVIC DJESO, na kojem je ucesce najavilo oko 50 ekipa iz Crne Gore i BIH (Zeljeznicar Sarajevo). Isto, u avgustu mjesecu 4 generacije FK Jezera ucestvuju na medjunarodnom turniru u Sarajevo koji ce trajati pet dana.
Iz tih razloga u New Yorku pokrenuta akcija sa ciljem da se pomogne u realizaciji ovih aktivnosti, te je i formiran odbor koji prikuplaju sredstva:
Husko Celic br.tel 347-988-9670, Necko Muljov Julevic br tel. 917-863-2198, Armen Meti Behljuljevic br.tel. 646-321-3211.
Od Huska Celic smo dobili imena lica koji su donirali novih $700.00. To su:
Adam i Daud Pejcinovic $400 i Husko Celic $300
Do sada je za mladje selekcije FK "Jezero" Plav u New Yorku prikupljeno $3,750.00
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.(Gusinje Plav Press)
Predsjednik Šahmanović razgovarao sa ambasadorom SR Njemačke    (4. jun 2017)
Predsjednik Opštine, Orhan Šahmanović, je na početku prekjučerašnjeg sastanka istakao zadovoljstvo povodom posjete NJ.E Hans Günther Mattern, ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori.
Predsjednik Šahmanović je informisao ambasadora sa tekućim dešavanjima u Plavu, o poteškoćama i pravcima razvoja plavske opštine, ističući da ona posjeduje prirodna bogastva, turistički potencijal i neiskorišćene resurse koji se mogu na pravi način iskoristiti valorizovati a sve u cilju razvoja opštine. Istakao je da Opština fokusira svoje planove na razvoj poljoprovrede, unapređenje i valorizacija turističkih potencijala, kao i razvoj drvoprerađivačke industrije sa akcentom na ekološki aspekt i održivi razvoj, za šta je potrebna i pomoć države. Takođe je predstavio razvojne planove lokalne uprave.
Ambasador, NJ.E Hans Günther Mattern, se interesovao o svim pitanjima značajnim za razvoj opštine, o načinu funkcionisanja lokalne uprave kao i problemima sa kojima se susreću građani opštine. Na samom kraju sastanka se zahvalio Predsjedniku Opštine na dobrodošlici i kvalitetnom sastanku. (Plav.me)
Novih $2,650 Emila (Hasan) Gutića. Ukupno do sada $9,680.00    (4. jun 2017)
Nastavlja se akcija za prikupljanje novčanih sredstava za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića, (koji je obolio od tumora na mozgu, a koji se trenutno nalazi na post operacionom lijecenju u Turskoj, gdje je i operisan), nasoj redakciji web magazina Gusinje-Plav.com, javio se Zeko B. Gutic, clan Odbora koji prikuplja novcana sredstva sa spiskom lica koji su donirali $2,650, a to su:
Deljanin Hama Izet $100, Deljanin Hama Admir $100, Deljanin Izeta Enes $100, Bektesevic dzafer $100, Betesevic Envera Mirsad $100, Bektesevic Zama Idriz $50, Ljesnjanin Hasa Miki $100, Koljenovic Isa Gago $100, Koljenovic Dzafera Orlo $100, Sabovic Nusko $100, Music Hako $100, Music Rafet $50, Jadadic Sanel $100, Basic Ramiz $100, Krcic Sato $100, Bajraktarevic R. Senad $250, Gutic Haljima Sefket $250, Gutic Haljima Dzevdo $250, Gutic Izet-Zeko $500.
Ukupno za Emila Gutic do sada je donirano $9,680.00
Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Smatramo da u našim srcima i dalje ima merhameta i da smo dužni da pomažemo jedni drugima. Ne zaboravimo da niko nece osiromašiti ako pomogne drugom, samo ce bit na dobitku. Molimo Allaha dz.š.da nagradi mnogostruko sve donatore koji se odazovu u ovoj i svakoj drugoj akciji.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
OBAVJESTENJE ZA JAVNOST    (4. jun 2017)
Rukovodstvo MZ Prnjavor sa uspjehom je zavrsilo jos jednu humanitarnu akciju. Ovoga puta je MZ Prnjavor iz svog budzeta od samodoprinosa i donatora prikupilo novcana sredstva za porodicu rahmetli Hajra Redzematovica u iznosu od 550 eura koja su urucena 03.06.2017. Novac je predat zeni rahmetli Hajrovoj - Djulji i njegovom bratu Harunu. Novcana sredstva su urucili predsjednik i blagajnik MZ Prnjavor.
U prilogu objavljujemo spisak donatora, slike renoviranja kuce, i priznanicu o predatim sredstvima:
Kojic Sabita Alan -100€, Dnevni Centar "Lipa" direktor Mirza Sabovic -200€, Radoncic Esko-100€, Ramovic Enver i Bahtija-50€, Kojic Sefer-20€, Music Amira -20€, Kolasinac Anesa-10€, Kolasinac Ruvin- 10€, Pejcinovic Omer-10€, N.N -20€, N.N -10€. Ukupno prikupljeno 550€ za porodicu rah. Hajra Redzematovic.
Zahvaljujemo se svim donatorima, neka ih Allah mnogostruko nagradi za ovo djelo u mubarek mjesecu Ramazanu.
Rukovodstvo MZ
Predsjednik MZ Kolasinac Admir
Blagajnik MZ Pupovic Asmir
Podjela Kur'ana na bosanskom jeziku u Podgorici    (4. jun 2017)
Direkcija za vjerske poslove pri ambasadi Republike Turske u Crnoj Gori u saradnji sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori pokrenula je u Podgorici danas akcija dijeljenja primjeraka islamske svete knjige Kur'ana na bosanskom jeziku. Osim toga, podijeljeno je i 250 vaucera za kupovinu u marketima za porodice kojima je to najpotrebnije, javlja Anadolu Agency (AA). U zgradi Mešihata IZCG u Podgorici, reis Rifat ef. Fejzic i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip podijelili su prve primjerke Kurana na bosanskom, a urucili su i prve vaucere za kupovinu namjernica u marketima za osobe kojima je to najpotrebnije.
Muslimanima širom Crne Gore bice podijeljeno 4.000 primjeraka Kur'ana.
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzic kazao je da je mjesec ramazan ujedno i mjesec Kurana, kada je i pocela objava ove svete knjige.
„Akcija „Neka moj poklon bude Kuran“, koju je pokrenula Islamska zajednica u Turskoj, prevod Kurana na našem jeziku, za muslimane sa ovih prostora, ima svoju simboliku da zapocne u ramazanu. Mi imamo potrebu da na najbolji nacin prezentujemo islam, našu vjeru, a stvar koja originalno može da predstavi našu vjeru jeste Kuran. Jer, danas je islam napadnut od strane onih koji nose islamska imena i prezimena, a ustvari oni krivotvore islam i pogrešno ga predstavljaju svijetu i javnosti. Islam je vjera mira, tolerancije, života i svega onoga što je pozitivno“, kazao je reis Fejzic.
Ambasador Serhat Galip istakao je da je ambasada Turske u Crnoj Gori uvijek uz „našu bracu ovdje“. (Monteislam)
Iftar i teravija u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Subota, 3. jun    (4. jun 2017)
Iftaru u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, odrzanom u subotu, 3. juna, prisustvovao je i konzul Amer Cikotic sa suprugom.
PJESNIK ISKRENOG SRCA    (4. jun 2017)
Vjekovima su duvali razni vjetrovi kroz Plav i Gusinje. Sa njima dolazili mnogi musafiri, voljom ili teškom potrebom nalazeći utočište. Domicilni narod našega kraja, otvorenog srca udomili su i pomogli svakog dobro namjernog, koji su potražili spas u teškim ratnim i drugim zla vremenima. Tragedija i ratni vihor na prostoru naše bratske zajednice bifše Jugoslavije natjerala je veoma veliki broj ljudi iz Bosne i Hercegovine, Kosova i drugih mjesta, da nađju spas u Plav i Gusinje. Kako vrijeme odmiče, takva zbivanja kod ljudi pokriva zaborav. Pečat ne zaborava je samo pisana riječ.
Pa, evo od tih muhadzera izdvaja se kniževnik Meho Baraković iz Trebinja, koji je do sada napisao 32 knjige, dvije o Plavu i Gusinju i narodu koji tamo živi: ” IZMEĐU PLAVA I ZABORAVA” i ”PLAVSKA ZVIJER».
Pisanom i usmenom riječju, uzdiže i veliča njihovo čojstvo i dobroćudnost na svim skupovima kada se spontano nađe u razna društva i doslovice kaže:
"- Staram i ne zaboravljam. Ma, sve i da hoću (Alahu dragi, Ti mi posvjedoči da neću, nikada i za nikada) i ne mogu zaboraviti, vrijeme provedeno u Plavu i Gusinju, kad ono bijah izbjeglica, kad bijah raseljeno lice ili raskućnik. Stanovnik Plava i stare zgrade Hotela ”Plavsko Jezero" i sobe 303, sam bio skoro dvije godine. I sami Plavljani i Gusinjani u to vrijeme živjeli su dosta oskudno, jer je u Bosni bio rat, a miris baruta, opšteg meteža, haosa i nesigurnosti, osjećalo se svuda naokolo. Ljudski život nije imao skoro nikakvu vrijednost. Straha,smrtnog straha i nelagode, bilo je i previše. A ja došao sam pušten iz srpskog zatvora u Trebinju i skrasio se tu sa porodicom. Kao izbjeglica, a u plavskoj čaršiji, imao sam novca. O tome su brinuli, prije svega: Ferid Šarkinović, Sabit Kojić, Adem Džurlić, Džavid Šabović, Ismet Čekić, Braho Rugovac, Zuko O.Bašić i drugi.
Nijesu nikako dali da prognani pisac bude bez para. Oni koji mi nijesu davali para, zvali su me počesto kući na ručak. Često bi dolazila njihova djeca, te bih mi se obraćali riječima: ”SELAMI TE BABO, I BABO JE PORUČIO”, da dožeš na ručak. I odlazio sam kod Plavljana na ručak. Ono najljepše od hrane, što se nalazilo u domaćina, stavljeno je pred mane. Svi su me zagledivali, propitivali i tražili da što više saznaju šta se to sa trebinjskim muslimanima događa. Kada bi se spustila noć, u zavežljaju sam nosio nešto hrane, da mi se nađe i u hotelskoj (izbjegličkoj) sobi. Da bih pisao pisac mora i da jede.
Dosta sam kroz život putovao i golgote prelazio, ali da nijesam nigdje sreo boljih ljudi i i džumertana od plavljana i gusinjana. Od srca sam posvetio vremena i truda da im se pisanom riječju zahvalim sa dva romana i treci sam u procesu, jer nemogu stati. Ovom prilikom šaljem puno pozdrava svima one koje nabrajam i one koje se nemožem sjetit sa kojima sam provodio to teško vrijeme prilikom boravka u Plavu i Gusinju, kada sam često isao na Alipašine Izvore i pazarni dan. Gospodina Meha Barakovića, kniženika srce i misli su često tamo nosile sa Plavsko Gusinjskim narodom i želeo bih ponovo tamo otici a do tada svima njima ma gdje bili šaljem puno pozdrava, MEHO"


No, Mehov zivot je tako dugacak i tako kratak da on ne stize jos jednom da se povrati u Plav i Gusine i sa postovanjem susretne sa ovim dobrim ljudima i nasim krajem, nego preseli na AHIRET, sto se ja u ime svih molim Allahu da mu podari DZENET
Text pripremio: HAMO MULIC
Novih $950 za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja. Vec donirano $6,650, plus 500 eura    (3. jun 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Od Kemala A. Koljenovica nasa redakcija je dobila spisak novih donatora koji su donirali $950, od sledecih lica:
Izet Sahmanovic $100, Amer Mulic $100, Sehija Canovic $100, Haris Omeragic $100, Ismet (Junuza) Feratovic $100, Alen Ramdedovic $50, Redzematovic Ragip $100, Senad Sujak $100, Zufko (Hazema) Nikocevic $100, Mensur Balic $100
Do sada za porodicu rah. Fahrudina Korac ukupno je prikupljeno $6,650, plus 500 eura
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine: Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Na ahiret je preselio Dzevdet (Sejda) Feratovic   (1959-2017)     (3. jun 2017)
Danas je u Kranju (Slovenija) na ahiret preselio Dzevdet (Sejda) Feratovic u 58. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti u ponedeljak, 5. juna u Kranju (Slovenija).
Ozalosceni: majka Zinka, supruga Muradija, sin Sejdo, kcerke Santina, Sabina i Armina, braca Ismet i Rifat, sestre Isa, Ismeta i Ifeta.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Novih $2,330 Emila (Hasan) Gutića. Ukupno do sada $7,030.00    (3. jun 2017)
Drugog dana od objave saopstenje u vezi akcije za prikupljanje novčanih sredstava za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića, (koji je obolio od tumora na mozgu, a koji se trenutno nalazi na post operacionom lijecenju u Turskoj, gdje je i operisan), glavnom uredniku redakcije web magazina Gusinje-Plav.com i clanovima Odbora koji prikuplja novcana sredstva doniran je novac u iznosu od $2,330 od sljedecih lica: Sead Balic $100, Cekic H. Selim $100, Cekic H. Senad $100, Nuska i Elvis Mujakic $50, Iljo Durakovic $50, Edin Haka Gutic $500, Muharem Srdanovic $100, Avdi Fetahu $100, Nehat Selami $50, Edo Celic $80, Aida Sarkinovic $100 Gutic Saka $250, Gutic Hadza $250 
Gutic Ruzdija $200 Gutic Atko $100, 
Gutic Esmir $100, Gutic Dzevata Dzemal 100
Ukupno za Emila Gutic do sada je donirano $7,030.00
Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Takodje svi ljudi dobre volje uplatu mogu izvršiti na tekuci il devizni žiro racun Ismeta Gutica, brata Emila Gutica. Instrukcije i broj tekuceg i deviznog žiro racuna dat je uz ovaj tekst.
Kao i kod Gutic Besim kog mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Smatramo da u našim srcima i dalje ima merhameta i da smo dužni kao pripadnici islama da pomažemo jedni drugima. Ne zaboravimo da niko nece osiromašiti ako pomogne drugom, samo ce bit na dobitku. Molimo Allaha dz.š.da nagradi mnogostruko sve donatore koji se odazovu u ovoj i svakoj drugoj akciji. Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
U Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji od sinoc počelo sa priredjivanjem iftara i teravija    (3. jun 2017)
Kao sto smo i najavili, od sinoc je u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji pocelo sa priredjivanjem iftara i teravija. Kako nam rekose donatori Safet-Sajo Deljanin i Almir Bektesevic, svake veceri do kraja mjeseca Ramazana, u ovoj dzamiji ce se priredjivati iftari i teravije.
Svi koji zele da doniraju, mogu da se obrate njima.
Sa sinocnjeg iftara pogledajte nekoliko slika.
Od srca za svog sugradjanina Emila Gutica    (3. jun 2017)
Pise: prof. Senada Ðeševic
U prepunoj sali Doma za kulturu u Plavu, u petak vece, uspješno je realizovana pozorišna predstava "ÐE MOŽE JEDNA, MOGU I DVIJE". Ucenici su svojim glumackim sposobnostima, kreativnošcu, samo pouzdanjem, znanjem, te raznim vještinama uspjeli da pokupe ovacije prisutnih.
Nazalost, svjesni smo da nam se svakodnevnica sve više svodi na gledanje niskobudžetskih sapunica, rijalti šoua, gubljenje vremena na mjestima na kojima možemo samo padati u ponor iz kojeg se teško možemo izvci. Knjige nam ostaju na policama upijajuci prašinu, a zamjenjuju je pojedine društvene mreže, koje nas "obrazuju" i "oplemenjuju", dajuci nam žig neobrazovanih, te da nam je nemoguce sa takvim kvalitetom znanja ici dalje u život.
Kroz oblike ucenja, poput danasnjih, ucenicima se sve više knjiga približava i "servira", opominjajuci ih, da ih kao feniks iz pepela neznanja diže i šalje u svijet obrazovanih.
Pored edukatovnog i kulturnog karaktera, predstava je imala i humanitarni karakter.
Bez obzira na pol, godine, vjeroispovjest, materijalni status,... sinoc se cio Plav udružio i pokazao da su visokomoralne osobine: humanost, solidarnost i ljudskost olicenje ljudi sa ovog prostora.
Doniranjem za mladog EILA GUTICA pokazali smo da saosecamo i ucestvujemo zajedno sa njim u uspješnoj borbi za njegov mladi život. Želimo mu ozdravljenje i brz povratak u Plav.
Koristim priliku da se zahvalim svima koji su ucestvovali u sinocnoj akciji!!!
Prikupljeni novac bice uplacen na žiro-racun našeg sugradjanina.
Zlocin koji je uznemirio zavicaj i dijasporu    (2. jun 2017)
Zlocin u selu Brezojevice kraj Plava, kada je u srijedu oko dva sata poslije ponoci u svojoj kući ubijena Gordana Dašić (84), a teško povrijeđen njen suprug Vuko (82) i dalje zaokuplja medijsku paznju, kako u zavicaju tako i u dijaspori. Gradjani opstina Plav i Gusinje, kao i sirom Crne Gore i dijaspore, prosto su zateceni cinjenicom da se ovako nesto moglo desiti u danasnje vrijeme. Posebno su zateceni i sokirani komsije, prijatelji, kao i dugogodisnji kolelege sa koima je Vuk radio u SIK"Bor" Plav, OUR "Visitor", od kojih je jedan i pisac ovih redova.
Brzom i efikasnom akcijoj policije u Plavu, u roku od samo par sati, uhapsene su tri osobe koje su osumnjicene da su pocinili ovaj zlocin. Kako prenose mediji, dvojica od njih Marko Soskic (24) iz Plava i Aleksandar Konatar (35) iz Bijelog polja su osumnjiceni za ubistvo Gordane Dasic i nanosenje teskih telesnih povreda njenom suprugu Vuku Dasic. Treci osumljiceni Nikola Knezevic, koji je osumljicen da je prekrivao zlocin, nakon sto je saslusan, pusten je iz pritvora.
(Gusinje Plav Press)
OSUMNJICENI ZA UBISTVO I NANOSENJE TESKIH POVREDA
Za Emila (Hasan) Gutića prvog dana prikupljeno $4,700.00    (2. jun 2017)
Samo par sati nakon sto smo objavili saopstenje u vezi akcije za prikupljanje novčanih sredstava za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića, (koji je obolio od tumora na mozgu, a koji se trenutno nalazi na post operacionom lijecenju u Turskoj, gdje je i operisan), glavnom uredniku redakcije web magazina Gusinje-Plav.com, su se javili sinovi Isa Pjetrovica i Šaćir Mačkić, sa zeljom da doniraju. Tacnije, braća Pjetrović su donirali $400 i to: Šucko Pjetrovic $100, Almir Pjetrovic $100, Damir Pjetrovic $100, Šabo Pjetrovic $100 i Šaćir Mačkić $100.
Takodje javili su nam se Rasim Gutić i Omer Gutic, clanovi Odbora koji prikuplja novcana sredstva u New Yorku i okolini, sa spiskom donatora koji su donirali $4,200. Rijec je o sljedecim licima: Halim Gutic $500, Srdanovic Sead $500, Ahmemulc Eldin $500, Arslan Gutic $100, Kandic Bekim $100 i Rasim Gutic $1.000, Omer Gutic $1.000, Zijad Gutic $500. Ukupno do sada $4,700.00
Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Takodje svi ljudi dobre volje uplatu mogu izvršiti na tekuci il devizni žiro racun Ismeta Gutica, brata Emila Gutica. Instrukcije i broj tekuceg i deviznog žiro racuna dat je uz ovaj tekst.
Kao i kod Gutic Besim kog mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Smatramo da u našim srcima i dalje ima merhameta i da smo dužni kao pripadnici islama da pomažemo jedni drugima. Ne zaboravimo da niko nece osiromašiti ako pomogne drugom, samo ce bit na dobitku. Molimo Allaha dz.š.da nagradi mnogostruko sve donatore koji se odazovu u ovoj i svakoj drugoj akciji. Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Prodaje se u Gusinju basta sa starom kucom i okucnicom    (2. jun 2017)

Prodaje se u centru Gusinja u ul. Alja Hot-a, basta sa starom kucom i okucnicom 30 ari koja izlazi na tri ulice.
Cijena po dogovoru.

Zainteresovani se mogu obratiti na slijedece tel:
?00134 75830 513 i ?00387 61 188 004.
Oba telefonska broja su viberi.
Obavještenje za javnost    (2. jun 2017)

Obavještavamo gradjane Opštine Plav i dijasporu da je i dalje u toku uplata za finalne gradjevinske radove na centru u Prnjavoru. Za uspješnost i realizaciju ovog projekta uplatu su izvršili:

1. Ibrić Dzafer- $50
2. Mačkić Šaćir - $50

3. Ibrić Ismeta Ika - $40

4. Pupović Hakija- $50

5. Baković Edin - $50 
6. Purišić Fehim - 30 €.

MZ Prnjavor se zahvaljuje svim donatorima koji pomažu izgradnju višenamjenskog centra. Molimo Allaha dz.š da nagradi mnogostruko sve donatore koji se odazivaju u ovoj i svakoj drugoj akciji.

Rukovodstvo MZ:

Predsjednik Admir Kolašinac

Blagajnik Asmir Pupović
Obavjestenje za javnost    (2. jun 2017)
Poštovana braco, sestre, rodjaci i komšije, naši ljudi iz dijaspore,
bavještavamo Vas da je u toku akcija prikupljanja novcanih sredstava za nastavak lijecenja Emila(Hasan) Gutica, koji je obolio od tumora na mozgu, a koji se trenutno nalazi na post operacionom lijecenju u Turskoj, gdje je i operisan. Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Takodje svi ljudi dobre volje uplatu mogu izvršiti na tekuci il devizni žiro racun Ismeta Gutica, brata Emila Gutica. Instrukcije i broj tekuceg i deviznog žiro racuna dat je uz ovaj tekst.
Kao i kod Gutic Besima kog mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Smatramo da u našim srcima i dalje ima merhameta i da smo dužni kao pripadnici islama da pomažemo jedni drugima. Ne zaboravimo da niko nece osiromašiti ako pomogne drugom, samo ce bit na dobitku. Molimo Allaha dz.š.da nagradi mnogostruko sve donatore koji se odazovu u ovoj i svakoj drugoj akciji. Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Zahvalna porodica Gutic
Poslusajte intervju Ruske Jarovica, dat za Radio Crne Gore    (1. jun 2017)
Poslusajte radio intervju Ruske Jarovica, potpredsjednika Savjeta za dijasporu CG i clana Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka, koji je dat za Radio Crne Gore.
I u domu Zama i Sadije Pejcinovic ovih dana imaju razloga za slavlje    (1. jun 2017)
I poslednjeg vikenda nastavljene su svecanosti na univerzitetima i fakultetima sirom SAD, u povodu zavrsetka skolovanja svrsenih studenata. U New Yorku su takodje na hiljade studenata imali prilike da sa svojim roditeljima i bliznjima proslave zvanicno promovisanje u akademske gradjane.
Razloga za slavlje je bilo i u porodici Zama i Sadije Pejcinovic, cija je miljenica Adina , u utorak, 30 maja i zvanicno zavrsila cetvorogodisnje skolovanje na poznatom Hunter College na Manhattan-u, smjer biologija i hemija.
Znajuci da je Hanter College poznat po izvarednim referencama kada je medicina u pitanju i ovaj smjer koji je Adina zavrsila, to ce joj biti odlicna prilika da nastavi daljnje skolovanje za doktora stomatologije, sto i planira da uradi.
Upravo, zavrsetkom faklulteta sa svoje 22 godine, svoje bliznje je obradovala i polozenim vozackim ispitom.
Redakcija naseg magazina cestita Adini na zavrsetku fakulteta, sa zeljom da za nekoliko godina, ponovo, njene najblize, rodbinu i nase citaoce obraduje sa diplomom doktora stomatologije. (Gusinje Plav Press)
Uhapšene ubice Gordane Dašić (84) iz Plava: Tukli nesrećnu ženu, pa je udavili krpom!    (1. jun 2017)
Za svega nekoliko sati policija je uspjela da rasvijetli svirepi zločin u Brezojevicama kod Plava, kada je u srijedu oko dva sata u svojoj kući ubijena Gordana Dašić (84), a teško povrijeđen njen suprug Vuko (82)(na slici u lijevom uglu).
Kako Novosti saznaju iz pouzdanih izvora, za sada su uhapšena četvorica osumnjičenih, a za nekolicinom se još traga. Trojica su sa područja opštine Plav, tačnije iz zaseoka Ekonomija, koji se nalazi u blizini mesta zločina, tako da nema nikakve sumnje da su zločinci dobro poznavali žrtve.

Prema našim saznanjima, dve osobe su u bliskom srodstvu i prezivaju se Šoškić. Treća uhapšena osoba iz Plava preziva se Knežević. Jedan od učesnika teškog razbojništva i pljačke mirnih staraca koji su živjeli sami, kako saznaju Novosti, građanin je Bijelog Polja i preziva se Konatar.

- Policija je razriješila ceo slučaj. Tragamo za još nekoliko sooba. Uhapšeni su priznali zločin, a pronađeni su i dokazi koji ih terete - puška koja je ukradena iz kuće Dašića i 300 evra. Novčance su bile okrvavljene, jer su bile u novčaniku teško povređenog Vuka, koga su razbijnici tukli krvnički, zbog čega je on nekoliko puta padao u nesvijest - saznaju Novosti iz izvora bliskih istrazi.

Razbojnici su u kuću uglednih Dašića upali razbijajući vrata, a potom je usledila tortura kakva se ne pamti. Nesrećnu Gordanu su odvukli u drugu sobu, batinajući je. Tukli su je, a potom je ugušili krpom koju su joj stavili u usta.
Dok su tukli, Vuko je čuo kako jedna "ekipa" tumara po gornjem spratu kuće, tragajuči za novcem, koga nisu pronašli. Ubice su u jednom momentu čak imale u rukama džačić u kome je bilo 20.000 evra, ali su ga bacilli, ne pretresajući njegov sadržaj.

Uspijevši da se nekako osvijesti, Vuko je izbauljao iz kuće i uputio sa ka prvom susjedu, bivšem policajac.
Ubrzo je počela potraga, a policija je na Ekonomiji pronašla sumnjivo lice koje je pokušalo da "proda" priču kako je bio na nekoj sahrani I da je navodno iz Plava. Posle par sati, četovrica svirepih ubica su stavljena iza brave a istražitelji su došli do nesumnjivih dokaza o ovom zločinu.

Vuko Dašić se nalazi na lečenju u beranskoj Opštoj bolnici. Pored polomljena tri rebra, ima brojne povrede po cijelom tijelu, ali srećom nije životno ugrožen. (Novosti)
Svi termini za iftare za mjesec Ramazan u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji su popunjeni    (31. maj 2017)
Poštovani dzematlije Gusinjani i Plavljani.
Obavještavamo vas da naša dobronamjerna akcija prikupljanja za iftare u našoj Ali-Pasinoj džamiji je završena zahvaljujući vama i vašoj velikoj podršci iznad svih očekivanja, zasta smo vam zahvalni. Sva preostala 23 dana džamija će biti otvorena za iftare, od ovoga petka, 2. juna, pa do kraja Ramazana.
Svi su dani popunjeni i molimo vas da dođete u sto većem broju, kako bi zajednicki ove naše iftare proveli u miru i u slozi. U Kabulu da vam Allah upise na vašoj velikoj podršci.
Selamimo vas,
Almir Bektesevic i Safet Sajo Deljanin
DRUGO SAOPŠTENJE ODBORA ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV-GUSINJE, NEW YORK    (31. maj 2017)
Poštovane džematlije i članovi Islamske Zajednice,
Es selamu ʿalejkum.
Nakon izražavanja želje dvojice donatora, Almira Bekteševića i Safeta Saja Deljanina da organizuju iftare u Alipašinoj džamiji, nakon njihovog sinoćnjeg sastajanja sa dvojicom članova Odbora IZ-e, uz prisustvo hadži Aga Koljenovića, nakon postignutog dogovora i nakon što se u obzir uzme stav Odbora IZ-e po pitanju organizovanja iftara, saopštavamo vam slijedeće:

1. Almir Bektešević i Safet Sajo Deljanin su spremili donaciju kojom će se moći prirediti skoro svi iftari do kraja Ramazana u Alipašinoj džamiji.

2. Odbor IZ-e ponovo apeluje na sve članove Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav-Gusinje, New York, ukoliko žele da učestvuju u priređivanju iftara, da se obrate ef. Haku Omeragiću i njemu proslijede donacije, radi evidentnosti i radi unošenja tačnih i preciznih podataka u papirologiju IZ-e.

3. Zabrana koja je tužiocima poslata na kućnu adresu zbog sramotnog čina, to jest njihovog podnošenja prve i druge tužbe vrhovnom sudu u Queens-u protiv Odbora IZ-e, je i dalje na snazi. Dakle, njima je zabranjeno da organizuju bilo kakve skupove u Zajednici, da organizuju bilo kakve sastanke u zajednici, da imaju pravo glasa po pitanju IZ-e, da održavaju javne govore, da ulaze u mihrab Alipašine džamije i u mihrab Bošnjačkog Islamskog Centra, zabranjuje im se remećenje reda i mira u Zajednici i sve ostalo što spada u navedeno, u ovom slučaju i orgaizovanje iftara u prostorijama IZ-e im nije dozvoljeno. Jedino im je dozvoljeno da dolaze na dnevne namaze, džumu, manifestacije koje organizuje Odbor IZ-e, dženaze i hajtare.

Napomena: Allahovom voljom i Njegovim određenjem vrhovni sud je obe tužbe opovrgnuo u korist Odbora IZ-e, te isti proglasio legalnim po svim pitanjima.
Molimo našeg milostivog i plemenitog gospodara da obilato nagradi sve donatore, da im sačuva njihova dobra djela, molimo ga da isto tako nagradi i sve one članove koji na bilo koji način doprinose razvoju i napretku naše Zajednice.
U želji i s molbom Stvoritelju da nam svima Ramazan protekne u ljepoti, rahatluku, miru i slozi,
Odbor IZ-e i Kulturnog Centra Plav-Gusinje, New York
Revija FOKUS: Vuk Dašić na svoju ruku izašao, pa vraćen u bolnicu, zlikovci ukrali pušku i 300 eura   (31. maj 2017)
Starac nije mario za polomljenu lobanju, rebra i povrede lica, već je, nakon zbrinjavanja u Hitnoj pomoći u Plavu i bolnici u Beranama, tokom dana ipak na svoju ruku napustio bolnicu i vratio se kući. Pretpostavlja se da su počinioci ovog gnusnog zločina u kuću ušli kroz jedan od podrumskih prozora koji je bio vidno oštećen. Tražili su novac i dragocjenosti, kojih nije bilo.
Vuk Dašić (82), u čiju kuću su provalnici upali protekle noći oko tri ujutro i na svirep način ubili njegovu suprugu Gordanu Dašić (84), prebačen je oko 18 sati ponovo u bolnicu u Beranama.
Posljedice napada na njega danas su bile i te kako vidljive. (Revija FOKUS)

Ubistvo u Plavu  (31. maj 2017)
Stravičan zločin u Plavu: Pljačkaši ubili staricu, njen suprug teško povrijeđen    (31. maj 2017)
Gordana Dašić ubijena je a njen suprug Vuko zadobio je teške tjelesne povrede u noći između utorka i srijede, kada su u njihovu kuću u Brezojevcima, opština Plav, upali maskirani napadači u namjeri da ih opljačkaju.
„Vuko Dašić (82) danas je oko 03,00 časa prijavio Dežurnoj službi OB Plav da su dvije njemu nepoznate osobe upale u njegovu kuću, koja se nalazi selu Brezojevci kod Plava, zahtjevajući od njega i njegove supruge Gordane (84), da im predaju novac. Maskirane osobe su fizički nasrnule na njih, usljed čega je on zadobio povrede a njegova supruga preminula“, saopšteno je CdM-u iz Uprave policije.
Na lice mjesta su odmah upućeni policijski službenici koji su zatekli Vuka Dašića sa povredama i beživotno tijelo njegove supruge Gordane.
O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. Na licu mjesta se vrši uviđaj.
„Preduzimaju se sve potrebne aktivnosti radi rasvjetljavanja okolnosti događaja i utvrđivanja činjenica u vezi mrti Gordane i povrjeđivanja Vuka Dašića“, poručeno je iz Uprave policije. (CdM)
Sejo Pejcinovic $200 i Enver Mujovic $100 za mladje selekcije FK "Jezero" Plav. Ukupno $3,050.00   (31. maj 2017)
Prije nekoliko dana smo objavili apel za pomoc mladim selekcijama FK "Jezero" iz Plava, koje ce u pocetkom juna mjeseca u Podgorici ucestvovati u zavrsnicu prvenstva Crne Gore u Djetic ligi. Takodje, pocetkom jula u Plavu ce biti organizovan memorijalni turnir ENVER DJESEVIC DJESO, na kojem je ucesce najavilo oko 50 ekipa iz Crne Gore i BIH (Zeljeznicar Sarajevo). Isto, u avgustu mjesecu 4 generacije FK Jezera ucestvuju na medjunarodnom turniru u Sarajevo koji ce trajati pet dana.
Iz tih razloga u New Yorku pokrenuta akcija sa ciljem da se pomogne u realizaciji ovih aktivnosti, te je i formiran odbor koji prikuplaju sredstva:
Husko Celic br.tel 347-988-9670, Necko Muljov Julevic br tel. 917-863-2198, Armen Meti Behljuljevic br.tel. 646-321-3211.
Od Metija Behljuljevic smo dobili imena lica koji su donirali novih $300.00. To su:
Sejo Pejcinovic $200 i Enver Mujovic $100
Do sada je za mladje selekcije FK "Jezero" Plav u New Yorku prikupljeno $3,050.00
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.(Gusinje Plav Press)
Reis Rifat ef. Fejzic boravi u Kraljevini Maroko   (31. maj 2017)
Na poziv ministra vakufa Kraljevine Maroko Ahmeda al-Tevfika, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzic boravi u Kraljevini Maroko, prisustvujuci tradicionalnoj manifestaciji “Durus el-Hasenije”. Tokom prve sesije predavanja reis Fejzic se susreo sa kraljem Muhammedom VI, javlja Anadolu Agency (AA).
Tokom susreta, reis Fejzic se zahvalio na pozivu, izrazio zadovoljstvo što prisustvuje dostojnom programu, te naglasio dobre odnose izmedu Crne Gore i Kraljevine Maroka, narocito Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Ministarstva vakufa i islamskih poslova Kraljevine Maroko.
“Durus el-Hasenijje” su dersovi koji se tokom mjeseca ramazana održavaju u prisustvu zapovjednika vjernika u Kraljevini Maroko (Muhammeda VI). Dersovima prisustvuju odabrani ucenjaci, šejhovi, daije, ucaci Kur'ana, mislioci i intelektualci iz Maroka i drugih država, a njima aktivno predsjedava kralj.
Da prisustvuju ovim dersovima pozivaju se najvece licnosti u Maroku, nacelnici, savjetnici, generali, ministri, predsjednici parlamentarnih grupa, službenici ministarstava, predsjednici naucnih savjeta, dekani i rektori univerziteta, kao i brojni naucni i kulturni djelatnici, mislioci i intelektualci i diplomate.
U delegaciji Islamske zajednice Crne Gore je i pomocnik reisa Džemo Redžematovic. (Monteislam)
SAOPŠTENJE ODBORA ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV-GUSINJE, NEW YORK    (30. maj 2017)
"27 Maj 2017g
Poštovane Džematlije i Članovi Islamske Zajednice,
Es selamu ʿalejkum.

Nastupio je mjesec Ramazan i Odbor Islamske Zajednice svima vama želi da mjesec Ramazan maksimalno iskoristite u ispravnom postu, u sticanju sevaba, dobrih djela, u čuvanju od nevaljalih stvari, kako bi nam naš Gospodar primio post, podario nagradu i očistio nas od loših djela, amin!

S obzirom na iskustvo u organizovanju i priređivanju iftara prošle godine u Alipašinoj Džamiji i u našem novom Bošnjačkom Islamskom Centru, Odbor IZ-e je donio odluku da ove godine odbornici budu zaduženi i odgovorni za organizovanje iftara isključivo u našem novom Centru, i da se sve veće manifestacije i svako organizovanje većih skupova obavljaju isključivo u njemu. Razlog tome je obimnost i više nego zadovaljavajuća opremljenost Centra, kao i dozvola od državnih institucija. Svjedoci smo da dugi niz godina Alipašina Džamija ne zadovoljava kriterij okupljanja većeg broja ljudi u njoj, zbog svoje skučenosti i zbog mnogobrojnih prekršaja u njenoj samoj konstrukciji, koje je nemoguće rješiti, jer po zakonu države, temelji Džamije nisu namjenjeni objektu za okupljanje većih masa, a i kao što je opšte poznata činjenica, Alipašina Džamija je prvobitno bila porodična kuća prije nego je preobražena u Džamiju.

Organizovanje iftara ne spada u obavezu jedne zajednice, tako da je iz tog razloga budžet izuzet kada je plaćanje organizovanja iftara u pitanju. Uvjek se to svodilo na darežljivost donatora i dobrovoljaca. Pošto je prošle godine, veliki broj donatora izrazio želju da organizuje iftar u našem Novom Centru, svi troškovi Centra su bili pokriveni, što nije bio slučaj sa Alipašinom Džamijom. Stoga je Odbor odlučio:

Iftari u našem Novom Centru će biti priređivani tokom cjelog Ramazana od donacija, gdje će biti prisutna nadzornost odbornika, dok u Alipašinoj Džamiji broj priređenih iftara će zavisiti od broja donatora koji se budu javili Odboru i koji budu rezervisali datume koje žele, s tim što će donatori uzeti u obavezu i odgovornost nadgledanja i nakon iftara vratiti prostorije u stanje koje su zatekli o njihovom trošku. Za Alipašinu Džamiju su već obezbjeđene hurme i voda za iftar. Minimalna cijena iftara je $1,000.00.

Teravije i Džuma namazi će se obavljati i u Alipašinoj Džamiji i u Bošnjačkom Islamskom Centru. Teravije i Džumu u Centru će predvoditi hfz. Hako ef. Omeragić, a Teravije i Džumu u Džamiji predvodiće Ernad ef. Husović.

Molimo našeg Gospodara da nas pomogne u svim našim postupcima, da nam podari razumjevanje vjere, da nas učvrsti na Njegovom putu, da nam čuva zajednicu i jedinstvo, da nam zajednicu sačuva od svake podjeljenosti. Obaveza svih nas džematlija, kao i članova naše zajednice je da se neumorno borimo za jedinstvo i zajedništvo, a haram je i zabranjeno da na bilo koji način, svjesno ili nesvjesno doprinosimo razdoru unutar naše zajednice.

U želji i s molbom Stvoritelju da nam svima Ramazan protekne u ljepoti, rahatluku, miru i slozi,
Odbor IZ-e i Kulturnog Centra Plav-Gusinje, New York"
Od petka, 2. juna u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji priredjivace se iftari i teravije    (30. maj 2017)
"Poštovani dzematlije Gusinjani i Plavljani, es-selamu alejkum .
Želimo da vas obavijestimo da od petka, 2. juna, pa do kraja mjeseca ramazana, u Ali--pasinoj dzamiji u Astoriji ce se priredivati iftari. Donatori Sajo Deljanin i Almir Bektesevic, su se potrudili da se pocne od njihovih dobrovoljnih pripremanja, pa svi drugi, koji su raspoloženi da ih podrže u ovoj humanoj akciji.
Ovom akcijom zelimo su svjetla upaljena i vrata Ali-pasine džamije otvorena, za sve dzematlije Plavljane, Gusinjane i ostale, kako bi iftar i teravije proveli u sto boljem ambijentu.
Zato drago braco kog god želi da podrži ovu akciju možete kontaktirati nas dolje potpisane, bez ikakvih ogranicenja na iznos.
Sajo Deljanin (917 468-6448) i Almir Bektesevic (646 286-1420)"
Sjecanje na Hakiju Music    (30. maj 2015-30. maj 2017)  (30. maj 2017)
Neka te u tisini vjecnog mira prati nasa ljubav jaca od vremena i zaborava.
Tvoji : supruga Hatema, sinovi Rijad i Adis, kcerka Azra i unucad.
Neka uzviseni Allah nagradi tvoju dusu najljepsim Dzenetskim ljepotama. Amin
Sjecanje na Hakiju Music   (30. maj 2015-30. maj 2017)  (30. maj 2017)
Danas, dvije godine su prošle otkad nisi sa nama, naš dragi sine, brate, dajo, strice. Nedostaje nam tvoj lik, tvoja dobrota i ljubav koju si nam pružio. Ostaje nam samo sjećanje na tebe, na tvoju dobru dušu i tvoja dobra djela koja nikad nećemo zaboraviti. Svaki dan je teži od prethodnog i kako vrijeme više prolazi sve nam više nedostaješ.
Molimo Allaha dž.š.da ti otvori sva Dzennetska vrata.
Tvoji najmiliji... majka Ljuma, braca Muharem i Hako, sestre Ljaka i Semsa.
U Plavi danas otvaranje Zajedničkog centra za policijsku saradnju između Crne Gore, Albanije i Kosova    (30. maj 2017)
U Plavu će danas 30. maja 2017. godine, biti svečano otvoren Zajednički centar za policijsku saradnju između Crne Gore, Albanije i Kosova.
Ceremonija svečanog otvaranja predviđena je za 14:00 časova, a tim povodom prisutnima će se obratiti ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić, ministar unutrašnjih poslova Albanije Dritan Demiraj, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Valdet Hodža, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori,. Margaret En Uehara i ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Hans Ginter Matern.
Nakon uvodnih izlaganja, predviđen je obilazak prostorija Centra ( I sprat CB Plav).
Uspostavljanjem Zajedničkog policijskog centra između Crne Gore, Albanije i Kosova unaprijediće se međusobna razmjena informacija, ubrzati protok operativnih podataka i time stvoriti bolji uslovi za sprovođenje zajedničkih koordinisanih aktivnosti na povećanju sigurnosti zajedničkih granica. (CdM)
Damiru Radoncicu, sve ide od ruke, pa i posao menadzera    (30. maj 2017)
Ako se za nekoga porijeklom iz Gusinja može reci da je imao najbogatiju sportsku karijeru, onda je bez konkurencije bivši rukometaš Damir Radoncic.
Karijeru je poceo u Partizanu iz Tivta. Veliki potencijal nije promakao celnicima Proletera, pa se preselio u Zrenjanin. Osvojio je duplu krunu sa Proleterom, nakon cega je usledio poziv u reprezentaciju Jugoslavije, a selektor je bio Veselin Vujovic.
Radoncic je posle Proletera ispisao sjajne stranice karijere. Branio je boje Metaloplastike, mocnih klubova u Nemackoj i Španiji. Nosio je dres tri reprezentacije – Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD.
2004 godine je na poziv velikog prijatelja i kuma, takode vrhunskog rukometaša i reprezentativca Blaža Lisicica, odlucio da promeni destinaciju i ode u Katar, zemlju koja je u meduvremenu postala velesila u rukometu.
U Kataru je upoznao Pepa Guardiola, slavno ime iz svijeta fudbala i stekao prijateljstvo koje traje i dan danas.
Sva ta sportska i oko sporta poznanstva, Damiru Radoncicu su pomgla da danas sa velikim uspjehom vodi agenciju ‘Mont Sport RD’, ciji je i vlasnik. Damir kao menadzer se bavi otkrivanjem mladih talenata sa prostora ex-Yugoslavije i on ih preporucuje za svjetrske sportske gigante Barcelonu i Real iz Madrida.
Dokaz tome je i jucersnji potpus, koji je posredstvom Damirove agencije, na ugovor sa fudbalskim klubom Barcelona, stavio talentovani Lazar Carevic, 18-to godisnji golman FK "Grbalj" iz Grblja, clana Prve fudbalske lige Crne Gore. Nezvanicno, rijec je o najvecem finansijskom ugovoru, koji je bio koji fudbaler sa prostora Crne Gore do sada potpisao.
Jedno je sigurno, Damiru, sem sto mu je za rukom dobro isao rukomet, takodje za rukom mu ide i posao menadzera.
Jos da napomenemo da Damirov sin Dino, veoma uspjesno brani boje kosaraskog prvaka Spanije i Evrope - Reala iz Madrida, a clan je i seniorske reprezentacije Crne Gore. (Gusinje Plav Press)
Zbog terorizma, SAD bi mogao uvesti zabranu unošenja laptopa na svim medunarodnim letovima    (30. maj 2017)
Uslijed zabrinutosti zbog mogucih teroristickih napada, administracija americkog predsjednika Donalda Trumpa mogla bi proširiti zabranu unošenja laptopa u avione na svim medunarodnim letovima prema i iz Amerike, izjavio je americki ministar za unutrašnju sigurnost John Kelly u intervjuu za Fox News Sunday.
Konacno usvajanje ove odluke drasticno bi proširilo zabranu koja je uvedena u martu, a koja se sada primjenjuje na oko 50 letova dnevno za putnike koji dolaze u Ameriku iz Jordana, Egipta, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Maroka i Katara. Zabrana se odnosi na elektronske uredaje vece od mobilnih telefona, poput tableta, prenosivih DVD playera, laptopa i kamera.
Na pitanje voditelja Fox mreže da li je moguce proširenje zabrane unošenja laptopa na svim medunarodnim letovima prema i iz SAD-a, Kelly je rekao kako bi se to moglo desiti. On nije precizirao kada bi mogla biti usvojena ova zabrana.
Zabrana unošenja elektronskih uredaja vecih od mobitele u avione na letovima iz i prema Americi i Velikoj Britaniji stupila je na snagu 25. marta ove godine. Nakon uvodenja ove zabrane, avio kompanija Turkish Airlines pocela je VIP putnicima nuditi laptope prilikom leta kako bi povecala komfor tokom putovanja.
Restoranu ČAKOR - Svake večeri od 9pm - 4am muzika uzivo   (30. maj 2017)
U Restoranu ČAKOR - Svake večeri od 9pm - 4am nastupaju

Nertila Selmanaj
Anida Linaj
Jelena Shanti
Kristina Marku
Enkelejda Qesku

Restoran ČAKOR
632 E 186th St, Bronx, NY 10458
(718) 733-2300
"Bjež' tamo": Sejo Sadikovic kao Tramp (Video)    (29. maj 2017)
Potez americkog predsjednika Trampa bio je dovoljno upecatljiv da inspirise i autora emisije "Bez granica" Seada sadikovica. Pogledajte kako u svom stilu Sejo najavljuje vecerasnju emisiju
Prodaje se livada u Gusinju, sa predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline   (29. maj 2017)
U Gusinju se prodaje livada (podijeljena na placeve) povrsine od 40 ari, povoljna za gradnju kuca. Ukupno je 8 placeva od po 5 ari, i svaki se moze kupiti zasebno. Nalazi se na raskrsnici puteva Gusinje - Plav i Gusinje - Grnacar, na veoma atraktivnoj lokaciji i predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline. Placevi imaju put i sredjene imovinsko-pravne odnose (vlasnistvo 1/1).
Za vise informacija zvati u Gusinju na : 382 69 754 025 (Viber)

Muftija Dudić obišao porušenu džamiju u Zemun Polju    (29. maj 2017)
Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u pratnji generalnog sekretara Samira Škrijelja i šejh Muhammeda el-Matrudija 29.05.2017. nakon podne namaza obišao je džamiju u Zemun Polju.
Nakon obilaska porušenog objekta muftija Dudić je u razgovoru sa džematlijama i imamom Emin ef. Zejnulahuom istakao da je ovo vandalski čin jer je umjesto ramazanske čestitke Opština Zemun sa policijskim snagama porušila ovu džamiju, iako su na ovom prostoru i pravoslavna crkva a i preko 80% kuća sagrađene bez građevinske dozvole, znači li to da muslimanima nema mjesta u ovoj državi.
“Ovo je moja posjeta porušenoj džamiji i muslimanima Zemun Polja. Najoštrije osuđujem ovakav čin i da ranije vlasti nisu ugrozile jedinstvo Islamske zajednice ovako nešto se ne bi moglo ni zamisliti a kamoli desiti. Imaćete našu podršku i danas upućujem dovu da ova žrtva bude zalogom za izgradnju džamije u Zemun Polju i svugdje gdje žive muslimani kao i rješavanje brojnih problema sa kojima se suočavaju pripadnici islama u Srbiji.”, istakao je mufija Dudić.
Tom prilikom uručio je novčanu pomoć u ime Mešihata. Imam Emin ef. se zahvalio muftiji Dudiću na posjeti u ovom za njih veoma teškom trenutku. (Sandzak Press)
Novih $900 za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja. Vec donirano $5,700, plus 500 eura    (27. maj 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Imamo nove donacije u iznosu od $900, od sledecih lica:
Fero Purisic $200, Avdo Metjahic 200, Edin Methahic 100, Gare Methahic 50, Denis Klapija 100, Sanel Klapija 100, Bido Mahmutovic i 50 Kemal Saljanin 100.
Do sada za porodicu rah. Fahrudina Korac ukupno je prikupljeno $5,700, plus 500 eura
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine: Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Crna Gora poslala Rusiji protestnu notu zbog Vukovića    (29. maj 2017)
Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uputilo je protestnu notu zvaničnoj Moskvi zbog privođenja i deportacije poslanika DPS-a Miodraga Vukovića.
Vuković je sinoć priveden na moskovskom aerodromu Domodedovo, jer je navodno persona non grata u Rusij.
Ruski bezbjednjaci su mu uručili rješenje o protjerivanju i on je jutros stigao u Crnu Goru letom Moskva – Tivat.
Vuković je u kratkoj izjavi za CdM kazao da je “veoma umoran i iscrpljen jer nije spavao i da će se o ovoj situaciji govoriti nakon prespavane noći”. (CdM)
Podjeljena jos dva Ramazanski poklon paketa iz Holandije - ukupno 94    (29. maj 2017)
Postovani,
Nakon sto smo sa zakasnjenjem kontaktirani od jos jednog donatora, a u zelji da uplati sredstva za dva ramazanska poklon paketa, odmah smo stupili u kontakt sa nasim saradnikom gospodinom Kenanom Koljenovic, koji je i ova dva paketa spremio i podjelio tamo gdje je to bilo najpotrebnije! Ukupan broj ramazanskih poklon paketa sada iznosi 94! Sve pakete pripremio je i podijelio gospodin Kenan Koljenovic DOO Balkan Gusinje. Paketi su podijeljeni u Gusinju, Plavu te okolnim mjestima odnosno tamo gdje je to bilo najpotrebnije.
Organizacioni odbor zeli da se od srca zahvali svim nasim donatorima kao i nasim saradnicima i svim drugim koji su na bilo koji nacin uzeli ucesca u ovoj akciji! Takodje smo zahvalni i na ukazanom povjerenju, pa se u buducnosti nadamo jos boljem odzivu! Na kraju zelimo svim vjernicima cestitati odabrani mjesec Ramazan da ga akobogda u zdravlju dobru i rahatluku ispostite i sretni i veseli u okruzenju svih svojih najmilijih docekate Bajram. Sa postovanjem Odbor!
Miodrag Vuković uhapšen na moskovskom aerodromu    (29. maj 2017)
Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković uhapšen je sinoć na moskovskom aerodromu Domodedovo, jer je navodno persona non grata u Rusiji, saznaje CdM.
U telefonskom razgovoru za njihov portal Vuković je kazao da njegova destinacija nije bila Moskva, već je bio u tranzitu i putovao je u Minsk sa svojim kolegom na parlamentarni skup Centralno-evropske inicijative.
Vuković nam je kazao da je njegov saradnik ostao u Moskvi, ali nije zadržan.
“Kao čovjek sam poražen. Sjeli su me ispred granične policije, gdje su mi kazali da sam ja po nekom njihovom članu zakona persona non grata. Sada sam u nekoj prostoriji izolovan sa nekim Arapima. Po nalogu ruske države sjutra oko pola osam ujutru biću vraćen za Crnu Goru. Ovo je čist politički čin, a osjećam se vjerujte mi nikad bolje”, ironično je prokomentarisao Vuković svoje hapšenje. (CdM)
Ismet Šujak iz New Yorka bogato nagradjuje najbolje ucenike OŠ "Dzafer Nikocevic" iz Gusinja    (29. maj 2017)
Kako nezvanicno saznaje nasa redakcija, odnosno Plavsko-Gusinjski CNN, za najbolje ucenike osnovne skole "Dzafer Nikocevic" iz Gusinje, sa ove strane Atlanskog okeana, odnosno iz New Yorka, stize vijest koja ce ih itekako obradovati. Naime, "Farma Mujka Šujak" i Restoran "Čakor" iz Bronx-a, vlasnika ISMETA ŠUJAK, obezbijedila je za 20 ucenika, koji budu pokazali najbolje rezultate (ocjene) na kraju ove skolske godine, 10-to dnevni boravak (puni pansion) u Nerceg Novom.
Tacnije, njih 20-oro, plus 3 vaspitaca, boravice u odmaralistu "Norma" na hercegnovskoj rivjeri, a sve o trosku Ismeta Šujak, velikog humaniste i covjeka koji je bezbroj puta svojim donacijama pokazao kao se istinski voli zavicaj. Dakle, donacija ovog poznatog bizmismena iz New Yorka, ukljucuje prevoz do odmaralista "Norma", 10-to dnevni puni pansion za 23 osobe u istom odmaralistu, kao i prevoz do Gusinja.
Tragom ove informacije kontaktirali smo ovog humanistu u njegovom Restoranu "Čakor" u Bronx-u, i u kratkom razgovoru nam rece:
" - OŠ"Dzefer Nikocevic" je nesto zasta smo mi gusinjani emotivno vezani. Zelja mi je da ovom nagradom stimulisem ucenike ove osnovne skole, da sto bolje uce i da postizu sto bolje rezultate tokom skolovanja. Ova godina je samo pocetak, jer zelim da i narednih godina ova moja nagrada postane tradicionalana, odnosno da svake godine najbolji ucenici pod sponzorstvom "Farme Mujka Šujak" i Restorana "Čakor" borave na ljetovanje na more."- rece nam Ismet.
Znajuci ga, ne sumljamo da ce tako i biti. (Gusinje Plav Press).
Sa novih $700 donacija zavrsena hum. akcija za porodicu rah. Hajra Redzematovica. Prikupljeno $33,350, plus 150 eura    (28. maj 2017)
Sa novih $500 donacija od sljedecih lica: Mirza Vukelj $200, Purisic Becir $100, Gutic Rasim $100, Zilkic Mersim $100, Koljenovic A. Kemal i Koljenovic A. Haljit $100, zavrsena je humanitarna akcija za porodicu rah. Hajra Redzematovica iz Plava.
Ukupno za tu porodicu je prikupljeno $33,350, plus 150 eura

Slijedi zahvalnica Redzematovic Zufera iz New Yorka:
U ime Odbora koji je prikupljao novcana srdstva, kao i u ime porodice rah. Hajra (Redzova)Redzematovic, hvala svima koji su pomogli da se ova humanitarian akcija uspjesno zavrsi. Da vas dragi Allah nagradi i uveca Vas imetak.
A da se sve zavrsilo ovako uspjesno, velika je zasluga i mediskog sponzora ove humanitarne akcije, web magazina Gusinje-Plav com na celu sa gos. Rafetom Hot.
Od srca, jos jedno veliko HVALA!!!
(Gusinje Plav Press)
Bošnjaci nezadovoljni zastupljenošcu u medijskom prostoru    (28. maj 2017)
Predstavnici bošnjacke zajednice u Crnoj Gori iskazali su nezadovoljstvo zastupljenošcu u crnogorskim medijima, s akcentom na javni servis. Istaknuto je da je veoma malo programskog sadržaja o Bošnjacima, da ne postoji informisanje na bosanskom jeziku, a medu kadrovima u javnom servisu veoma je mali broj pripadnika ove zajednice.
Na okruglom stolu pod nazivom „Bošnjaci i mediji u Crnoj Gori-realnost i perspektive“, koji je organizovalo Bošnjacko vijece u Crnoj Gori, predstavljeni su i podaci monitoringa javnog servisa, sa akcentom na Bošnjake.
Suljo Mustafic, predsjednik Odbora za medije Bošnjackog vijeca, kazao je u svom izlaganju da ono što se za sada nudi, ne može zadovoljiti potrebu manjinskih naroda, konkretno bošnjackog, za informisanjem na vlastitom jeziku i za prezentacijom vlastitog nasljeda u javnim medijima - državnom i lokalnim emiterima.... nastavak teksta
Podjeljeni Ramazanski poklon paketi iz Holandije    (28. maj 2017)
Postovani,
Sa zadovoljstvom zelimo da vas obavjestimo o jos jednoj uspjesnoj akciji, u kojoj su prikupljena novcana sredstva za 92-a ramazanska poklon paketa! Poklon paketi su podjeljeni u Gusinju, Plavu i okolnim mjestima, odnosno tamo gdje je to bilo najpotrebnije!
Zelimo da istaknemo da smo ove godine imali par donatora iz Njemacke kao i naseg redovnog donatora iz Svedske. Pakete je i ove godine pripremio i podijelio gospodin Kenan Koljenovic, DOO Balkan Gusinje.
Organizacioni odbor zeli da se od srca zahvali svim nasim donatorima, kao i nasim saradnicima i svim drugim koji su na bilo koji nacin uzeli ucesca u ovoj akciji! Takodje smo zahvalni i na ukazanom povjerenju, pa se u buducnosti nadamo jos boljem odzivu!
Na kraju zelimo svim vjernicima cestitati odabrani mjesec Ramazan da ga akobogda u zdravlju dobru i rahatluku ispostite i sretni i veseli u okruzenju svih svojih najmilijih docekate Bajram.
Sa postovanjem Odbor!
Zukorlic trazio da se obezbijediti prostor za vjernike u Skupštini    (28. maj 2017)
Predsjednik BDZ-a Muamer Zukorlić očekuje da u Skupštini Srbije bude obezbijeđen prostor za obavljenje vjerskog obreda tokom Ramazana.
On je najavio i da će organizovati iftar za kolege poslanike.
Zukorlić, koji je bivši muftija, a sada poslanik u parlamentu, rekao je za beogradski Alo i da je zahtjev o tome već upućen nadležnima u Skupštini Srbije, ali da za sada nije dobijen odgovor.
"Iako smo uputili zvaničan zahtjev da nam se omogući adekvatan prostor u Skupštini za obavljanje vjerskog obreda, što je ustavna i zakonska obaveza svakog državnog organa, uključujući i parlament, to još nije riješeno, tako da ćemo otežano provoditi Ramazan", rekao je Zukorlić.
On je rekao i da očekuje od predsjednice parlamenta Maje Gojković i Generalnog sekretarijata da ubrzaju rješavanje tog pitanja kako bi, kako je naveo, "mi vjernici muslimani tokom ramazana mogli nesmetano da radimo u Skupštini".
Zukorlić je osudio rušenje džamije u izgradnji u Zemun Polju, jer nije imala građevinsku dozvolu, i pozvao najviše predstavnike države da hitno počnu da rješavaju probleme u vezi sa Islamskom zajednicom. (RTCG)
Sjecanje na Omera Palavrtica    (1962-2011)  (28. maj 2017)
Danas je najtuzniji dan u nasim zivotima jer se puni 6 godina od kako smo te izgubili. Bol je svakim danom sve veci, kako vreme prolazi, sve je teze pomiriti se sa sudbinom da te vise nema kraj nas. Tesko je ziveti bez tebe pomiriti se sa sudbinom da te nikad vise necemo gledati, cuti glas i osmeh na tvom licu. Kad si nam bio najpotrebniji napustio si nas, Allah te uzeo. Ali iz srca nikad nece.
Sve se nadamo da ces od nekud doci. Nikad se necemo pomiriti sa sudbinom da te vise nema. Zivot bez tebe je jako tezak pun boli i patnje. Puno je suza palo kad je tvoje srce stalo, suze te ne mogu vratiti, ali nase dove uvek ce te pratiti. U srcu tuga, na groblju tisina u tvom domu velika praznina... Da ti dragi Allah podari dzenet. Voljeni nikad ne umiru dok postoje oni koji ih vole...
Majka Pasa, supruga Isa, sin Elvis, kcerke Elvisa, Edisa i Edina, sestre Ismeta Ifeta i Fikra sa porodicama.
Reis Fejzić oštro osudio rušenje džamije u Beogradu   (28. maj 2017)
Reis Rifat Fejzić uputio je pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije, Seadu ef. Nasufoviću, u kojem najoštrije osuđuje rušenje džamije u Zemunskom Polju. Sadržaj pisma prenosimo u cjelosti.
Uvaženi Reisu-l-ulema,
Esselamu alejkum!
Zatečeni smo i užasnuti rušenjem džamije u Zemun Polju. Danas, kada muslimani širom svijeta dočekuju Ramazan vjernici Zemun Polja obilaze ruševine svoje Bogomolje. Mislili smo da su rušenja i paljenja bogomolja zauvijek iza nas, ali nas je aktuelna vlast u Srbiji na način bez presedana razuvjerila. Prevazišla je i samog ideološkog oca koji se ipak nije usuđivao na ovakav vandalizam u mirnodopskim uslovima. Nema ljudskih prava bez slobode vjeroispovjesti niti slobode vjeroispovjesti bez vjerskih objekata. Bez sumnje uzrok rušenja džamije nije u nelegalnoj gradnji i poštovanju zakona već u nakaradnoj svijesti i mržnji rušitelja prema svemu različitom. Nadamo se da građani Beograda uviđaju pogubnost politike rušenja i tlačenja svojih sugrađana druge vjere od strane vlasti i da će dići glas protiv.,br> Islamska zajednica u Crnoj Gori i ja najoštrije osuđujemo „ramazansku čestitku“ beogradskih vlasti i duboko saosjećamo sa vama!
Poštovani Reisu-l-ulema,
Želim Vam mubarek Ramazan i istrajnost u teškoj ali nadasve časnoj borbi za svoja prava. Molim Vas da čestitke prenesete i pripadnicima Vaše zajednice. (Monteislam)
Novih $500 za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja. Vec donirano $4,800, plus 500 eura    (27. maj 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Imamo nove donacije u iznosu od $500, od sledeci lica:
Hamo Gutic $100, Murat Bektesevic $50, Dzafer Bektesevic $50, Anonimni $50, braca Kolenovic: Izet, Safet, Duljo i Almir i Samir $200, Samir Desic $50 (donirao prije isto $50).
Do sada za porodicu rah. Fahrudina Korac ukupno je prikupljeno $4,800, plus 500 eura
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine: Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
ZAHVALNICA DONATORIMA    (27. maj 2017)
Kao dugogodišnji ucesnik FIRST LEGO League takmicenja, ove godine sam pozvan da ucestvujem kao sudija na dva FIRST LEGO League svjetska takmicenja. Put i ucestvovanje na ovom takmicenju mi je omogucila podrška donatora iz dijaspore sa sajta Gusinje-Plav. Takmicenja su se održala u Houston-u i St'Louis-u, u periodu od 17. aprila do 1. maja. Zahvaljujem se Rafetu Hotu, uredniku sajta Gusinje-Plav i donatorima iz dijaspore, koji su me podržali i omogucili mi odlazak na svjetsko takmicenje u Americi.
Na takmicenjima u Houston-u i St.Louis-u je ucestvovalo oko 60.000 djece iz cijelog svijeta, i preko 200 volontera, vecinom iz Sjedinjenih Americkih Država. Ucestvovalo je 6 volontera iz Evope ukljucujuci i mene, Edvina Medunjanina, kao jednog od 2 volontera sa Balkana. Volontirao sam na oba takmicenja kao najmladi sudija za kategoriju Robot Game (Referee). Na takmicenjima su ucestvovali pronalazaci i inženjeri kompanija iz oblasti nauke i tehnologije (Google, Boeing, NVIDIA, Nokia, Twitch, Qualcomm itd.). Takode sam imao priliku da se upoznam i ostvarim kontakte sa tim osobama.
Za ovaj period od 15 dana stekao sam veliko znanje, kontakte i iskustva koje ce mu poslužiti u buducnosti. Zbog posvecenosti, profesionalnosti i dobrog obavljanja date uloge na navedenim takmicenjima, pozvan sam od strane FIRST organizacije da ucestvujem kao volonter-sudija na narednim takmicenjima, koja ce se održati sljedece godine u Houstonu i Detroitu.
S poštovanjem,
Edvin Medunjanin
Ramazanska čestitka Mihreta Radončić    (27. maj 2017)
U svoje lično ime, i u ime Upravnog odbora humanitarnog udruženja "EURO Gusinje" New York, upućujem iskrene čestitke Gusinjanima i Plavljanima širom svijeta povodom predstojećeg mubarek mjeseca ramazana.

Želim da ovaj mjesec dočekate u sreći i zdravlju, da ga u miru i rahatluku ispostite i da ga provedete u krugu vaših porodica i prijatelja. 

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Mihret Radončić, predsjednik UO "EURO Gusinje" New York
Ramazanska čestitka redakcije web magazina Gusinje-Plav.com    (26. maj 2017)
Ramazan Šerif Mubarek Olsun svim muslimanima širom svijeta, da Ramazan ispostite i Bajram docekate u zdravlju i veselju, od srca vam zeli redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Ramazanska čestitka Ismeta Šujak    (26. maj 2017)

Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Restoran "Čakor" Bronx
vl. ISMET ŠUJAK
Ramazanska čestitka Almira Bektešević    (26. maj 2017)

Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Kompanija "Royal Kitchen & Bath Corp" Astoria
vl. ALMIR BEKTEŠEVIĆ
Ruzdija-Ruska Jarovic gostuje na talasima Radia Crne Gore u emisiji "Dijaspora"    (26. maj 2017)
U subotu, 27. maja 2017. godine, sa pocetkom u 10 sati izjutra po srednjoevropskom vremenu, a u 4am po njujorskom vremenu, na talasima Radia Crne Gore, u radio emisiji "Dijaspora" gostuje Ruzdija-Ruska Jarovic, najveci bard novinarstva i zive rijeci, kada je u pitanju nasa dijaspora u SAD.
Kao osoba koja, bez konkurencije, najbolje poznaje stanje u dijspori porijeklom iz Crne Gore, a znajuci da je podpredsjednik Savjeta za dijasporu i clan Upravnog udruzenja EURO Gusinje, onda urednistvo Radia Crne Gore nije moglo izabrati bolju i kompetentniju licnost kada je dijaspora u pitanju.
Svi koji zele da u subotu, 27. maja od 10 sati izjutra prate uzivo nastup gos. Ruske Jarovica na talasima ovog radia, putem interneta to mogu uraditi ako kliknete na link web perezentacije Radia Crne Gore.
Nezvanicno imamo informaciju da je glavni urednik emisije "Dijapora" pripremio dosta interesantnih pitanja, vezanih za dijasporu u SAD i odnosima koji vladaju u njoj. Znajuci gospodina Rusku Jarovica, kao osobu "bez dlake na jeziku", onda ne sumljamo da ce to njegovo gostovanje na talasima Radio Crne Gore biti veoma interesantno, kako za nas u dijapori, tako i za slusaoce u Crnoj Gori, pogotovo one u Gusinju i Plavu. (Gusinje Plav Press)
Centralna proslava Maturanata Plav - Gusinje, 24.05.2017    (26. maj 2017)
Defile mladosti i ljepote maturanata Sred­nje mje­šo­vi­te ško­le „Be­ćo Ba­šić” u Pla­vu obilježili završetak školovanja i na ve­li­čan­stven na­čin kru­ni­sa­li dru­že­nje, stu­piv­ši na ste­pe­ni­cu pu­no­ljet­stva i za­ko­ra­čiv­ši u no­ve ži­vot­ne iza­zo­ve. Njihovo okupljanje i šetnju ispred škole ispratilo je puno građana, uglavnom njihova rodbina i prijatelji, a nakon fotografisanja praćenog pozitivnom tremom, prodefilovali Plavom i Gusinjem, a ulice Plava i Gusinja zracile mladoscu, ljepotom i elegancijom. Ta ras­ko­šna Plav­sko-Gu­sinj­ska mla­dost pro­še­ta­la je uli­ca­ma Pla­va i Gu­si­nja, za­su­ta svje­tlo­šću mno­štva bli­ce­va svo­je rod­bi­ne i dru­ga­ra ka­ko bi na taj na­čin ovje­ko­vje­či­li tu nji­ho­vu naj­lu­đu noć.
U svečanim haljinama, sa savršenim frizurama, djevojke su izazivale divljenje u očima posmatrača, izgledom holivudskih zvijezda, stasom i hodom manekenki sa svjetskih modnih pisti, mamile poglede ne samo rodbine, već i svih onih koji su došli da im razbiju tremu,dok su momci paradirali u svojim svečanim odijelima. Lijepo odjeveni momci i djevojke su, uz muziku i ples, do kasnih sati proslavljali završetak školovanja.U restoranu vladala je neka druga atmosfera. A matursko slavlje bilo je upriliceno u restoranu „AQUA“ na sa­moj oba­li Plav­skog je­ze­ra.
Specijalno za web magazin Gusinje-Plav.com foto-reportazu od 70 slika pripremio i uredio iz Gusinja Radoncic Jasmin. (Gusinje Plav Press)
Muamer Zukorlić osnovao udruženje “Za pomirenje”, koje čine predstavnici bošnjačkog, srpskog, hrvatskog, albanskog i rumunskog naroda    (25. maj 2017)
U Beogradu je danas održana Osnivačka skupština udruženja “Za pomirenje” koje je okupilo predstavnike intelektualnog, političkog i javnog života sa prostora cijele Srbije.
Za predsjednika udruženja jednoglasno je izabran akademik prof. dr. Refik Šećibović, za potpredsjednicu doktor medicine Binasa Sokolović, a za generalnog sekretara ekonomistica Ana Abramović.
Osnivačkom skupštinom predsjedavao je predsjednik Odbora za obrazovanje Narodne skupštine Republike Srbije Muamer Zukorlić, a među osnivačima ima predstavnika bošnjačkog, srpskog, hrvatskog, albanskog i rumunskog naroda.
Na skupštini su predstavljena i Programska načela djelovanja, među kojima su i procesi dijaloga i pomirenja među narodima u Republici Srbiji i na Balkanu, borba za jednakopravnost naroda i građana, borba protiv siromaštva, korupcije, kriminala i nemorala, afirmacija humani unapređenje obrazovnog sistema, zdravstvenog sektora, decentralizacija i ravnomjeran regionalni razvoj, afirmacija porodice, žene i djece te zaštita životne sredine.
Udruženje će u narednom periodu raditi na formiranju lokalnih ogranaka u svim sredinama u Republici Srbiji. (Sandzak Press)
Prodajem kucu u centru Plava    (25. maj 2017)
Prodajem kucu u centru Plava, stambene povrsine 116 m2 i apartman od 20 m2, na istom placu od 3,10 ari (310 m2).
Plac posjeduje i sopstveni bunar sa pitkom vodom,prikljucena na gradski vodovod i kanalizaciju>
Vlasnistvo 1/1, bez opterecenja....
Mico Vujosevic,
tel: 00382 63 259 005,
viber: 00382 68 271 966, (poslije 16 sati po evropskom vremenu)
E-mail: comi68@hotmail.comIsmet Medunjanin: Dobro nam dosao mjesec Ramazan    (25. maj 2017)
Dolazi nam mjesec objave Kur'ana Casnog. Mjesec u kome se otvaraju vrata Dzenneta i zatvaraju vrata Dzehennema, a prokleti sejtan gubi moc djelovanja.
Mjesec dana ustezanja od jela, pica i drugih uzitaka od zore do zalaska sunca jedinstvena je godisnja prilika ciscenja duse, tijela i razum, javanjem duha morala, odgovornosti i humanosti u sebi.
Snaga samokontrole donosi osjecaj dostojanstva i stvarne slobode u srcu i svijesti. Covjek vrijedi onoliko koliko moze da se ustegne od losih i prizemnih postupaka. Prepustanjem tjelesnim uzicima pojedinac i zajednica srljaju u propastkojamoze dovesti do potpunog samounistenja.
Snaga volje nad tjelesnim potrebama i uzicima lijeci bolesti sebicnosti i pohlepe, cime se unapredjuje solidarnost i drugi pozitivni odnosi medju ljudima.
Ramazanskim postom jaca se plemenitost na kojoj gradimo duhovno, kulturno inacionalno jedinstvo.
Jedinstvo u slobodi i dobrocinstvu je mjera napretka svake zajednice. U tom duhu, svim pripadnicima islama RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN, sa dovom da ga u zdravlju, sreci i ibadetu provedemo.
Novih $1,300 za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja. Vec donirano $4,300, plus 500 eura    (25. maj 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Imamo nove donacije u iznosu od $1,300, od sledeci lica:
Adil Saljanin $500, Adis Saljanin $500, Samir Desic $50, Beko Koljenovic $100, Sanel Koljenovic $100, Anonimni $50.
Do sada za porodicu rah. Fahrudina Korac ukupno je prikupljeno $4,300, plus 500 eura
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine: Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Defile maturanata u Plavu    (25. maj 2017)


DEFILE MATURANATA U PLAVU - 24. maj 2017. god

(Foto-reportazu od 120 slika pripremio EDIN JADADIC)
Ovo su najgori svjetski aerodromi    (25. maj 2016)
Lista je pomalo iznenadjujuca...
Aerodrom "Džon F. Kenedi" u Njujorku proglašen je najgorim na svijetu jer se užasno dugo ceka kako bi putnike proverila imigraciona služba. Ovu listu sastavio je sajt "Resolver" koji se bavima pravima potrošaca, nakon što je utvrdjeno da na tom aerodromu ima najviše pomjeranja i otkazivanja letova.
Samo prošle godine, "Džon F. Kenedi" je primio 84.287 žalbe za kašnjenje letova!
Na drugom mjestu je Medjunarodni aerodrom u Johanesburgu (Južna Afrika), a prate ga aerodromi u San Francisku, Singapuru i Majamiju.
Osnivac sajta "Resolver" Džejms Voker kaže da su dugacki redovi za prijavljivanje "presudili" aerodromima na ovoj listi.
Osim toga, putnici su se žalili da im upravo na ovim aerodromima najcešce zagube prtljag.
Sjecanje na Bahtu Omeragic   (25. maj 2017)
25. maja 2017, navrsava se 2 godine od tvoje smrti.
Sestro nasa draga, godine prolaze, a tuga i bol za tobom nikad nece prestati, uvijek ces zivjeti u nasim srcima. Nek ti Allah dz. s. Podari podari lijepi dzennet.
Tvoji najmiliji: brat Hazem sa porodicom, sestre Nafija, Emina i Nadira.
Sjecanje na Zufera (Zama) Omeragic   (24. maj 2017)
Dana 16.05.2017. godine navrsilo se 25 godina od pogibije naseg dragog Zufer (Zama) Omeragic.
Kao zlatna zvijezda kada zadje. Neka ti je vjecni rahmet i neka ti dragi Allah dz. s. podari lijepi dzennet, tebi koji si dao zivot boreci se na njegovom putu. Sjecanje na tebe ostace vjecno u nasim srcima, jer si bio posten i plemenit covjek kakav se rijetko moze sresti.
Zauvijek s bolom u dusi, tvoj brat Hazem sa porodicom, Nafija sa porodicom, sestra Nadira sa porodicom i sestra Emina sa porodicom, i tvoja supruga sa djecom.
Porodica Shefketa i Zade Novaj imaju razloga za slavlje    (24. maj 2017)
Krajem maja mjeseca na Univerzitetima i fakultetetima sirom SAD odrzavaju se svecanosti u povodu zavrsetka studija. To je dogadjaj o kojemu sanjaju milioni studenata. Istom dogadjaju se stakodje raduju i njihovim roditeli i bliznja rodina.
Ne mali broj nase dijaspore, odnosno studenata, takodje su dio ovih ceremonija, na dobrobit svojih najblizih i zajednice uopste.
Jedan od takvih studenata je i Arian Novaj (21), (sin Shefketa i Zade Novaj, rodj. Celaj), koji je prije dva dana sa uspjehom zavrsio studije na College of Mount Saint Vincent - smjer biologija/hemija.
Medjutim, Arian nece stati samo na ovom nivou obrazovanja. On je zahvaljujuci dobrom prosjeku ocjena i smjeru biologija/hemija, koji je zavrsio, vec primljen na doktorske studije na University Of Connecticut - Pharmacy School.
A kako prilici, prilikom dogadjaja koji se desavaju jednomu zivotu, onda to se proslavi u porodicnom krugu, kao sto su uradili Shefket i Zade Novaj, zajedno sa kcerkom Fitore i slavljenikom--sinom Arianom.
U ime nase redakcije porodici Novaj sve cestitke na uspjehu njihovog sina jedinca, sa zeljom da uskoro proslavljaju i titulu doktora farmacije. (Gusinje Plav Press)
Zahvalnica dijaspori od uprave FK"Jezero" iz Plava    (24. maj 2017)
Mladje selekcije FK "Jezera" 2007 i 2005 godiste, zahvaljujuci nasim ljudima iz dijaspore(SAD-e) koji su poslali $2000, ucestvovali su na medjunarodnom turniru u Budvi na kojem su ucestvovali C. Zvezda iz Beograda, Velez iz Mostara, Novi Pazar i druge jake ekipe i osvojili trece mjesto sa generacijom 2005 godista.
Vec 11 i 12 juna nas ocekuje finale "Djetic lige" za 2007 i 2006 godiste u Podgorici. Krajem juna tj 30.juna kao i prosle godine organizujemo memorijalni turnir ENVER DJESEVIC DJESO za mlade u Plavu, gde se do sada prijavilo oko 60 ekipa u pet kategorija i racuna se da ce biti jedan od jacih u Crnoj Gori sto nas obavezuje da budemo dobri organizatori. Nadamo se da ce nam dijaspora pomoci da sto bolje organizujemo ovaj turnir, za covjeka koji je do zadnjeg dana bio u fudbalu i dao veliki doprinos za razvoj fudbala u Plavu i Gusinju.
Jos jednom veliko hvala nasim ljudima iz dijaspore, na celu sa Armenom Meti Behljuljevic, Husku Celic i Necku Julevic, koji nesebicno pomazu.
Posebno se zahvaljujemo redakciji web magazina Gusinje-Plav.com, koja nam uvjek izadje u susret i koja redovno medijski proprati uspjehe nasih selekcija.
Uprava FK"Jezreo" Plav
Porodici rah. Fahrudinna Korac iz Rozaja vec donirano $3,000, plus 500 Eura    (23. maj 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Vec imamo prve donacije u iznosu od $3,000, plus 500 eura od sledeci lica:
Ago Koljenovic $1,000, Kemal Koljenovic $1,000, Samir Canovic 500 Eura, Halit Koljenovic $500, Mance Desic $200, Braho Djokovic $200, Almir Bektesevic $100.
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine:
Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Damir Šehovic: Jedni drugima smo najbliži    (23. maj 2017)
"Bez obzira na specificnosti i istorijske ožiljke koje imamo, zemlje Zapadnog Balkana moraju shvatiti da mi bližih od nas samih, koji smo upuceni jedni na druge, niti imamo niti cemo ikada imati. To saznanje je preduslov da bismo unaprijedili regionalnu saradnju, ali nije dovoljan. Osim što moramo jacati institucije i stabilizovati ekonomiju, moramo naci nacin da zajedno konkurišemo za regionalne projekte kako bismo za njih svi skupa tražili investitore", rekao je ministar Damir Šehovic na Sarajevo Biznis Forumu.
U radu Foruma ucestvuju i Mladen Ivanic, predsjedavajuci Predsjedništva BiH; Muhamed Jusuf Kala, potpredsjednik Indonezije; Stjepan Mesic, bivši hrvatski predsjednik; Danilo Tirk, bivši slovenacki predsjednik; Jirki Katjanen, potpredsjednik Evropske komisije; Ismir Jusko, ministar za komunikacije i promet BiH.
ZDPiG u R.Sloveniji "I Z V O R" ORGANIZIRA susret članova i prijatelja - 28.05.2017   (23. maj 2017)
Poštovani!
Izvršni odbor ZDPiG u R.Sloveniji "I Z V O R" ORGANIZIRA susret članova i prijatelja našeg društva. Susret će se održati 28.05.2017 u ŠPORTNEM PARKU Voklo u Voklem sa početkom u 11h.
S obzirom na "infrastrukturu" koju nudi ova lokacija susret će se održati ne gledajući vremenske prilike tog dana.
Poštovani članovi, dragi prijatelji, organizator susreta će se maksimalno potruditi, da se svi prisutni tog dana osjećaju prijatno i ugodno i da će svima susret ostati u prijatnom i lijepom sjećanju.
Za sport irekreaciju biti će na volju :
- mali nogomet, pikado, odbojka na pijesku i šetnja u prirodi.
Uz prijateljske razgovore izmjeniti ćemo mišljenja o budućem radu našeg društva.
U nadi da će Vas neka od ovih aktivnosti privući, očekujemo vas u što većem broju.
Kontakti:Muzafer Deljanin-tel 040 775916,
Srdačno vas pozdravljamo.
Organizacioni odbor društva IZVOR.
Zijova staza 2017. oznacila pocetak sezone u nacionalnom parku Prokletije    (24. maj 2017)
Planinarski pohod „Zijova staza 2017“, koji je ove godine održan jedanesti put, na najljepši nacin otvorio je turisticku sezonu u nacionalnom parku Prokletije. Oko 70 planinara uživalo je u lijepom druženju, a nagrada za sve bili su suncem okupani vrhovi Karanfila, još uvijek prekriveni snijegom. Pogled na te vrhove sa Karaule bio je lijep motiv za uživanje, odmor i fotografisanje, kao i predjeli Valušnice, Popadija, Talijanka, Trojan, a pogled se preko Gusinja, pružao sve do Plava i Plavskog jezera.
Medju ucesnicima pohoda, osim planinara iz Pava i Gusinja, bili su i clanovi planinarskih klubova Andrijevice, Berana, Rožaja, Bijelog Polja, planinari iz Podgorice, Novog Pazara.
Planinarski pohod na vrh „Karaula“, pod nazivom „Zijova staza“ organizuje se od 2007.godine u znak sjecanja na Zija Ibrahimagica, koji je bio osnivac i višegodišnji predsjednik planinarskog društva „Karanfil“ – Gusinje. Pohod su pokrenuli clanovi kluba, prijatelji i porodica, a posljednje tri godine aktivno su se u organizaciju i promociju ukljucili i Turisticka organizacija Plav, i nacionalni park Prokletije. Ove godine, svoj doprinos promociji pohoda dao je i planinarski savez Crne Gore, i Zijovu stazu ukljucio u svoj plan aktivnosti.
Predsjednica Opštine Gusinje Anela Cekic redovni je ucesnik ovog pohoda. Ona je kazala da su Zijova staza i slicni pohodi dobra prilika da se upozna podrucje Gusinja, a narocito planine i Prokletije. Ona je kazala da ce Opštine ubuduce podržavati ovu, ali i sve slicne manifestacije.
U ime nacionalnog parka Prokletije Enes Dreškovic je kazao kako se nada da ce sezona na Prokeltima ove godine biti znatno uspješnija nego prošlogodišnja, i da ce nacionalni park posjetiti mnogo više turista nego što je bilo prethodnih godina.
Suad Ibrahimagic, sin rahmetli Zija Ibrahimagica, po kojem je pohod dobio naziv, se u ime porodice zahvalio svima koji su ucestvovali i dali doprinos da se jedanaesta Zijova staza uspješno realizuje.
Na ovogodišnjem pohodu bilo je 70 ucesnika, a vodic je bio predsjednik planinarskog društva Prokletije Zuvdija Bajraktarevic. Polazište Zijove staze ove godine je bilo „Etno selo - Pavicevic“ u dolini Grebaje, a sponzor organizacije rucka za sve ucesnike nakon pohoda bila je porodica Dževdeta Džeke Lalicica.
Za web magazin Gusinje-Plav.com tekst i foto-reportazu od 50 slika pripremio i uredio , nas dopisnik Edin Jadadic
Apel za pomoc cetvoroclanoj porodici rah. Fahrudina Korac iz Rozaja.    (22. maj 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine:
Smajo Srdanovic 917-335-2580,
Dzevat Koljenovic 917-332-7422,
Almir Koljenovic 917-554-3798,
Kemal Koljenovic 201-704-2006,
Amer Sahmanovic 347-410-0151,
Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
GUSINJSKE PRITKE    (22. maj 2017)
Autor teksta: Fahrudin-Fujko Dervišević (Gusinje)
Iako su zvaničnu državnu zastavu Crne Gore povodom 21. maja Dana nezavisnosti po gradu okačili na pritke za mahune, opstinska uprava je i na sam Dan nezavisnosti pokušala da okači istoriju na tu istu pritku.
Opstinska adminstracija je u nedostatku bitnijih ekonomskih kulturnih i socijalnih događaja vezanih za opštinu posegla za falsifikovanjem istorijskih činjenica te je tako antifašistički praznik povezala sa novijom istorijom odnosno 21. majem 2006. godine.
Iako je vremenska distanca između ta dva datuma veća od 60 godina, u poimanju opštinske administracije sve je to moguće samo ako se ima dobra volja i dovoljno pritki (hvali još jedna šargarepa).
Prosječan građanin Gusinja se pita šta li se sve dešava sa ovom zastavom u novoformiranoj opštini od te iste administracije? U početku je nijesu nikako htjeli isticati a onda je uslijedila pritka odozgo, te je na sledećoj sjedinici Skupstine i okačena, pa se gradjani pitaju da li je ovo još jedan pokušaj ne poštovanja državnih simbola države Crne Gore.
Isti građani se pitaju gledajući jučerašnji performans sa buketom cvijeća da li smo se 2006. godine izjašnjavali na četnike i partizane, ili na ljude koji su u tom momentu imali dva različita pogleda na budućnost nacije i države. Znači li to da oni koji su glasali protiv su fašisti a oni koji su bili u suverenističkom bloku su antifašisti?!
Po mojem skromnom sudu ovdje se radi o jednom totalnom ne poznavanju istorije, ne samo novije nego i antifašističke. Istorije za koju se oni deklarativno zalažu, pa su uhabili datume umjesto 13. Jula kad je ispaljena prva antifašistička puška u II svjetskom ratu mi to u Gusinju slavimo 21. maja i polažemo cvijeće živim 'antifašistima' današnjice. Da je to 4 avgusta na Dan oslobođenja Gusinja shvatili bi ali ne i 21. maja Dana nezavisnosti.
Dok se po drugim gradovima Crne Gore Dan nezavisnosti obilježava uz prigodne manifestacije kao što su koncerti na trgovima, pozorišne predstave, svečane akademije itd. građanima Gusinja se nudi pritka i šargarepa ali ovog puta šargarepa je trula čak iz Drugog svjetskog rata samo je upakovana u noviji celofan iz 2006. godine.
Gusinje, 22. maja 2017.god.
Na ahiret je preselila KANDIC MUVEDETA - rodjena BISIC    (22. maj 2017)
U nedelju, 21. maja 2017. godine u Conecticutu (USA) na Ahiret je preselila Kandic Muvedeta, rodjena Bisic.
Zdravoglava se prima u ponedeljak, 22. maja od 3 pm do 12 am, na adresi: Bosnian American Islamic Center 595 Franklin Ave, Hartford CT.
Dzenza namaz ce se klanjati u utorak, 23. maja u 1pm na istoj adresi.
Dzenaza ukop ce se obaviti na adresi: "Muslim cemetery" 96 N. Maple street, Enfield, CT 06082
Ozalosceni; suprug Denis, sinovi Demir i Edis, kcerke Melina i Alisa.
Inna Lillahi ve inna Illejhi Radziun.
Povodom dana Nezavisnosti CG polozeni vijenci palim borcima   (21. maj 2017)
Gusinje- Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, delegacija opštine Gusinje na čelu sa predsjednicom Anelom Čelić i predsjednikom SO Gusinje Džaniadinom Radončićem, te Saveza SUBNOR-a i antifašista iz Gusinja na čelu sa Hakijom Nikočevićem položili su cvijeće i vijence na bistu heroja Džafera Nikočevića čije ime nosi škola u Gusinju, zatim na spomeniku prvoborcima Ju­su­fu Re­dže­pa­gi­ću, Be­ću Ba­ši­ću, Vo­ju No­vo­vi­ću i Alju Ho­tu i Amiru Omeragiću u mjestu Dolja, te ispred Veziropve džamije u Gusinju.

"Ovaj veliki praznik današnje Crne Gore svakako je prilika, da ukažemo veliko poštovanje prema prvoborcima iz naše opštine, jer smo svjesni žrtve koju su oni dali za slobodu. Crna Gora se temelji na antifašizmu, te samim tim svaki važni trenutak kao što je ovaj dan moramo iskoristiti kako bi našu omladinu podsjećali na to, kako ne bi zaboravili važne ljude i datume naše istorije. Svim građankama i građanima želim srećan Dan nezaviusnosti Crne Gore" , kazala je predsjednica opštine Anela Čekić.
PR služba opštine Gusinje
Hamo Mulić - Ronjenje, Boka Kotorska, Montenegro   (20. maj 2017)
Dino Radoncic uništio Fenerbahce! (VIDEO)   (20. maj 2017)
Crnogorski reprezentativac pruža blistave partije za mladu ekipu Real Madrida.
U drugom kolu F8 turnira Evrolige za mlade, Real Madrid je od starta pokazao vršnjacima iz Turske da nemaju cemu da se nadaju. Nemilosrdni Madridani, predvodeni našim reprezentativnim bekom Dinom Radoncicem, zaustavili su Fener na svega 11 poena u prvoj cetvrtini, a 26 na poluvremenu. Dino je do poluvremena upisao 19 poena, od 45 koliko je njegova ekipa ukupno postigla.
Drugo poluvrijeme bilo je klasicno “odradivanje posla”, Fenerbahce tokom citavog meca nije imao vodstvo, dok je samo u jednom trenutku razlika bila jednocifrena (65:56).
Dino Radoncic vodio je Real do konacne pobjede od 82:64 sa cak 31 poenom, 7 skokova i 5 asistencija. Iako nije pogodio nijednom van linije 6,75, djelovao je nezaustavljivo. Zrelost koju posjeduje na parketu vidno ga izdvaja od ostalih, može se reci da je prerastao svoju generaciju i naslucuje se da je upravo on jedan od igraca koji ce ciniti buducnost evropske košarke. Za Fenerbahce, istakao se Ivedi Cengizhan sa 19 poena.
Na ahiret je preselio Kolenovic (Husa) Sead    (1984-2017)   (19. maj 2017)
U New Yorku je u petak, 19. maja na ahiret preselio Kolenovic (Husa) Sead, u 33. godini zivota.
Zdravoglava se odrzava u petak vece u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza ce se obaviti u utorak, 23. maja u Hillside cemenary na adresi: 1033 Oregon road Cortland manor, NY 10567
Ozalosceni: otac Huso, majka Heda, stricevi: Rizo, Ragip, Ismet i Enes, hale: Nurija, Fikreta, Ifeta, Nusreta i Elizabeta, i ostala rodbina i prijatelji
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo
Na ahiret je preselio Šućo (Tahir) Hot   (19. maj 2017)
Dana 18. maja 2017. godine u Sarajevu je na ahiret preselio Šućo (Tahir) Hot.
Dženaza će se obaviti u subotu, 20. maja poslije podne namaza na mezarju Kovači - Hrasnica.
Ozalosceni: supruga Seljka, braca Sulejman, Esad i Dzevat, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Obiljezen dan osnovne škole Dzafer Nikocevic   (19. maj 2017)
Danas je u Gusinju obiljezen dan osnovne škole Dzafer Nikocevic, program je poceo polaganjem cvijeca revolucionaru i borcu Dzaferu Nikocevicu cija se bista nalazi u školskom parku i cije ime škola nosi.
Proslavi 153 rodjendana ove vaspitno-obrazovne ustanove uz prigodan kulturno zabavni program koji su pripremili nastavnici i ucenici prisustvovali je predsjednica Opstine Gusinje Anela Cekic sa saradnicima, direktori osnovnih i srednjih škola iz okruženja kao i predstvnici kulturnog i javnog života Gusinja i Plava.
Poziv da prisustvuju ovoj svecanosti upucen je i predstavnicima naših humanitarnim organizacija koje djeluju u dijaspori, humanitarnim udruženju Euro Gusinje i Fondacija Gusinje.
Humanitarno udruzenje Euro Gusinje predstavljao je sekretar Mirza Vukelj dok je ispred Fondacije Gusinje prisutan bio koordinator za zavicaj Sulja Djonbaljic.
Direktor škole Serif Feratovic u svom obracanju podsjetio je na bogatu istoriju ove ustanove, izmedju ostalih priznanja škola je svojevremeno bila dobitnik nagrade "Oktoih" najveceg priznanja iz oblasti školstva u CG. Poseban pecat ovoj priredbi ostavili su clanovi KUD-a Dzafer Nikocevic, igrajuci naše tradicionalne igre, cime na najljepsi nacin doprinose ocuvanju tradicije i kulture Gusinjsko-Plavskog kraja.
Za web magazin Gusinje_plav.com iz Gusinja - Mirza Vukelj. (Gusinje Plav Press)

Kompanija "Montenegro Home Improvement LLC" zavrsila spoljno uredjenje zidova na Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji   (19. maj 2017)
Prije tri dana smo objavili vijest da su na nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji otpoceli radovi spoljasnjeg uredjenja zidova i stolarije. Danas, mozemo sa radoscu da vas obavijestimo, da su radnici gradjevinske kompanije "Montenego Home Improvement LLC", vlasnika Almira Bektesevic, priveli kraju ovaj posao.
Nase dzematlije koje ovaj vjerski objekt budu koristile tokom predstojeceg mjeseca Ramazana, docekace sasvim novo lice ovog objekta, sto se mozete videti iz prilozenih fotografija ispod.
Podsjecamo da je kompanija Almira Bektesevic sve ove radove izvela besplatno.
Jos da napomenemo da je on takodje i vlasnik kompanije "Royal Kitchen & Bath Corp" sa sjedistem u Astoriji (25-06 34th ave Astoria NY 11106), gdje mozete nabaviti sve sto vam je neophodno za vase kuhinje i kupatila. (Gusinje Plav Press)

11. ZIJOVA STAZA 2017 - Grebaje, subota - 20. maj    (19. maj 2017)
U znak sjecanja na Zija Ibrahimagica, koji je bio osnivac i višegodišnji predsjednik planinarskog društva „Karanfil“ - Gusinje, clanovi kluba, prijatelji i porodica od 2007. godine organizuju pohod na vrh „Karaula“, pod nazivom „ZIJOVA STAZA“. Staza svake godine dobija na znacaju i masovnosti, kako klubova, tako i pojedinaca.

ZIJOVA STAZA je tradicionalni planinarski pohod koji se ove godine organizuje 20. maja.
Staza je duga oko 6 kilometara, cijelom duzinom prolazi kroz nacionalni park.
Pohod na najljepši nacin otvara turisticku sezonu u nacionalnom parku Prokletije.

Uspon traje oko tri sata, a povratak sat i po, do dva. Na pohod se krece u 9h, od restorana Maja Karanfil u Grebajama. Staza velikim dijelom prolazi kroz bukovu šumu.
Nije mnogo zahtjevna, i pogodna je za sve kategorije planinara, rekreativce i izletnike.
Staza se u pocetku prikljucuje na šumski put, koji kasnije ponovo prelazi na pješacku stazu, sve do kote 1402 mnv. Tu se razdvajaju putevi za Volušnicu (jugozapadno) i Karaulu (sjeverozapadno).
Oznake su ucrtane na bukovom stablu.
Kroz sitnu mješovitu šumu, prema vrhu vodi granicna patrolna staza, koja se pruža grebenom, ispod stijena Karaule. Usponom uz strme, ali interesantne kamenite stepenike, i preko travnatih padina stiže se do samog vrha na 1915 mnv.

Sa Karaule se pruža, možda, i najljepši pogled na Karanfile i vrhove iznad Grebajskog Zastana, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Karaula je izvanredan vidikovac sa kojeg se prostire vidik , preko Gusinja, dolinom rijeke Ljuce, sve do Plava i Plavskog jezera.
O snazi divlje prirode Prokletija najbolje svjedoce uklesane, stepenaste kamene ploce na vrhu Karaule, i stabla koja kao da nicu iz stijene.

Za sve ucesnike pohoda, nakon povratka, obezbijeden je rucak i osvježenje.
Medijski sponzor ove manifestacije, kao i svake godine je web magazin Gusinje-Plav.com
Enis Baković i Dragan Blagojević pomoćnici Stojanovića   (18. maj 2017)
Enis Baković i Dragan Blagojević, dosadašnji vršioci dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije i Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata, su rješenjem ministra unutrašnjih poslova juče postavljeni na funkcije pomoćnika direktora za ove sektore, saopšteno je iz Uprave policije.
“Ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić rješenje o postavljanju pomoćnika direktora Uprave policije donio je na prijedlog direktora UP Slavka Stojanovića, a shodno prethodno sprovedenom javnom konkursu“, dodaje se u saopštenju UP.
Inace, Enis Baković je rodjen u Plavu i sin je Šućka Bakovića (Zastitnik za ljudska prava) i Razije Baković, rodj. Radončić.
Turska gradi Islamski centar u Bijelom Polju   (18. maj 2017)
Delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori na celu sa reisom Rifatom ef. Fejzicem 14. maja 2017. godine prisustvovala je programu kojeg je pod rukovodstvom reisa Mehmeta Görmeza priredio Diyanet Republike Turske u muftijstvu grada Konya. Pored reisa, programu su prisustvovali pomocnici Rahman ef. Kacar i Enis ef. Burdžovic i direktor Zekat fondacije Sadmir ef. Hadžijic.
Program je zapocet sabah namazom u Konya Kapu džamiji. Nakon turskog reisa, pred više hiljada okupljenih vjernika obratio se i reis Fejzic, uputivši dovu Allahu Uzvišenom da sacuva jedinstvo, napredak i uspjeh turskog naroda i islamske zajednice.
Muftijstvo grada Konya je na zahtjev reisa Rifata ef. Fejzica bratimljeno sa Mešihatom IZ-e u Crnoj Gori, i kao znak bratimljenja pomenuti program je uprilicen za prikupljanje sredstava za izgradnju Islamskog centra u Bijelom Polju.
U sklopu programa, delegacija je posjetila žensku školu Kur'ana “Sureyya Yildiz”, gdje je upriliceno prigodno obracanje dvojice lidera islamskih zajednica.
Prisustvom svecanom programu mature studenata “Sedam kontinenata” kojim su studije i srednjoškolske diplome dobili studenti sa svih krajeva svijeta, medu brojnim uglednim zvanicama, obratio se i reis Fejzic.
Na susretu sa biznismenima Konye kojem je prisustvovalo oko dvije stotine najuglednijih biznismena ovog grada, prisustvovali su valija i gradonacelnik Konye. Reis Görmez i reis Fejzic su u svojim obracanjima predstavili projekat Islamskog centra u Bijelom Polju i pozvali poslovne ljude da uzmu ucešce u ovom velikom hajratu. (Monteislam)
Oki Hodzic i Beki Bekic posjetili Generalni konzulat Crne Gore u New Yorku   (18. maj 2017)
Proslog vikenda u New Yorku su mnogi Gusinjani i Plavljani imali prilike da se susretnu sa nama poznatim licima iz dzet seta, porijeklom iz nasih krajeva.
Naime, u privatnoj posjeti u ovoj svjetskoj metropoli su boravili Orhan-Oki Hodzic, predsjednik kompanije Oki Air i vlasnik Elmag Radija, i Beki Bekic, poznati izvodjac i tekstopisac narodnih pjesama.
Svoj boravak ovom gradu, u kojem je na hiljade Plavljana i Gusinjana, pored privatne svadbe na kojoj su prisustvovali, iskoristili su da posjete i Generalni konzulat Crne Gore u New Yorku. Tom prilikom domacini su im bili ambasador generalni konzul Zeljko Stamatovic i konzul Amer Cikotic.
Da napomenemo, ovom susretu je prisustvovao i Faro Hodzic, clan upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka.
Nezvanicno, saznajemo da je ovaj susret protekao u opustenoj i prijateljskoj atmosveri, iz razloga sto je ambasador Stamatovic dugogodisnji prijatelj familije Hodzic u Podgorici, (Gusinje Plav Press))
Kemal Purišić: Nijedna korisnica naknada neće biti oštećena   (18. maj 2017)
Ministar rada i socijalnog stranja Kemal Purišić saopštio je da je završeno više od 6.000 rješenja po žalbama na umanjenje iznosa naknada za žene koje su rodile troje ili više djece, kojima su žalbe odbijene kao neosnovane, pišu Dnevne novine.
U skladu sa svakodnevnim prilivom predmeta i žalbi korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, to ministarstvo nije u mogućnosti da, kako je kazao, ispoštuje rok od 30 dana koji je propisan članom 242 Zakona o opštem upravnom postupku.
“Ministarstvo rada i socijalnog staranja koristi ovu priliku da Vas obavijesti da je rok za rješavanje po žalbama instrukcioni rok i uvjeravamo Vas da nijedna korisnica naknade neće biti oštećena zbog prekoračenja zakonom predviđenog roka i da je namjera Ministarstva da se započeti postupak dostavljanja rješenja po žalbama završi do kraja juna 2017.”, rekao je Purišić.
U Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako je kazao, stiglo je i preko 600 urgencija, koje se odnose na prekoračenje roka za odgovor na žalbu i ti predmeti su prioritetno uzeti u razmatranje, i oko 1.000 tužbi na rješenje o odbijanju žalbe zbog umanjenja naknade po osnovu rođenja troje ili više djece.
“Svaki predmet u Ministarstvu mora biti zaveden u arhivi po redosljedu prispijeća. Time se svakodnevna ažurnost, uz druge poslove, teško postiže, a kako je obim posla u upravnom postupku višestruko uvećan i angažovanjem brojnih političkih i drugih subjekata u državi kroz medijsku i pravnu podršku, Ministarstvo rada i socijalnog staranja ulaže maksimalan napor da otkloni ove barijere uvodeći, prije svega, dvosmjenski rad u arhivi, prekovremeni rad u centrima za socijalni rad, povećanu podršku u kadrovskom i tehničkom smislu”, zaključio je Purišić.

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"