www.Gusinje-Plav.com

Prigovor na tekst: Dali ste znali pricu o DJEVOJACKOM KAMENU (GROBU) ?
Pise: Hasan Pupovic - New York

Istorija treba da je svetinja ljudskog bica koje je zeli opisati u tancine ili pak najtacnije sto je to moguce.Uz to mora se pozivati na sto veci broj dokumenata i detalja koji ce mu potvrditi da govori istinu bar uvidjajnu ili od nekle procitanu.Onda takvom opisu mora se pridrzavati i tacnosti detalja da ne pokusava kamuflirati citaoca sa strane potpuno neupoznatog o detaljima opisivanja. A kamoli tek da se zavarava da obmane i ucini okolno stanovnistvo coravim da sto vide ne vide jer on opisuje drugacije.

Takvi pisci su najopasnije osobe koje zele istinu pretvoriti u neistinu a po svim prilikama iz njima nekakvih ljicnih interesa ili kave slave proglasavanja kao i mrznje koju nemoze ispoljiti na drugi nacin. Ovo do nekle i pripada nama nazalost danasnjim Balkancima u vecem broju bar opet nazalost jer u tom hrljenju za mutno bilo kakvo obogacivanje covjek postaje ne covjek a kao takav on je i svastocina ili neuracunljivi.

Ovaj pisac koji je zelio opisati pricu o djevojackom krsu-Kamenu ima u njoj jedno istinito sto se docepao zaista lijepe slike jos ljepseg priodnog dragulja Hridskog jezera. Fala Bogu sto se jos nijesu poceli i o njemu otimati sto nece biti za cudo u skorijoj buducnosti. O niocemu u tekstu nije vodio racuna a najmanje istini dogadjaja kada se i koja radnja i gdje desavala ne samo vremenski nego i fizicki.
Pominje harmoniku, koje u to doba kada su te djevojke Bula, Aza i Madzika poginule pred kraj 14 vijeka ni u nicijem snu nije bilo. Onda pominje doticna sela gdje je i najblize udaljeno od tog Djevojackog kamena i vise od petnaest kilometara. Pa pominje Planinu Bogicevicu da je nadomak jezera a ona je i vazdusnom linijom udaljena sigurno i vise od pet kilometara.
Mnostvo je tu nedostataka s istine svarnog dogadjaja koje ni ja nemogu u potpunosti opisati za te prosle vjekove pa i ako imam nekoliko slikovitih potvrda i godinama prepricavanih izjava.

Kraci opis cu iznijeti radi upoznavanja tacnosti tada tog nemilog dogadja a sada plemenitog i poucnog kako se treba braniti svoj vatan i svoja ocevina i djedovina. Te tri djevojke su se hrabro borile do svoje nezmoglosti sa mnogo jacim brojnijim i naoruzanijim neprijateljem bandom zvanom ,,Gasani". Oni su sami izrekli da te tri djevojke vrijede vise nego trist i tri oke. Gasanima je prioritet bio pljackanje karavana, a kako je Gusinje u ta vremena bilo carsija i glavna raskrsnica karavana od Dubrovnoka, Skoplja, Prizrena, Djakovice ,Peci i Podgorice. Te bande su cesto napadali karavane i time sticali izvjesna bogastva.Od Turske vlasti naredjeno je bilo Ram Pupu kao Gusinjskom Sejmenu (to je danasnji gradonacelnik) da stane na put tim bandama. Normalno sa svojom druzinom. To je zasmetalo Gasanima i u osveti su mu napali katun ubili zenu Hankusu i dvije sestre Bulu i Azu.Opljackali stoku i uputili se za tadasnju Scipniju-Albaniju.
Pri napustanju zapalili su sve stanove a Madziku je jedan zametnuo na rame i zelio odvesti sa sobom. Na njeno kobno mjesto gdje ce biti kasnije pokopane, gine i Gasanin koji je nosio na ledjima. I u tom njegovom hodanju on se nasmijao pri cemu je ona uspjela da ubaci svoju ruku u njegova usta i sa stisnutom pesnicom on je tu izdahnuo gdje je malo kasnije ubija drugi Gasanin.

To su stari potvrdjivali pricama pri njenom sahranjivanju da je imala modre obje bubrezne povrsine od udaranja njegovih pesnica. A njena vriska bas sa tog mjesta se cula do Redzematovica katuna odakle je otisao haber (vijest) njihovom bratu Ram Pupu u Gusinje.
Mnogo visi opis i pjesma postoje u mojoj buducoj knjigi: Na ocevom pragu sunce najtoplije grije.

Sa ovim zelim opomenuti sve znatizeljne da ne hrlimo u opisivanju istorija koje i onako su sarene a i pisane samo rukom pobjednika. A druga stana je uvijek bila ucutkana i tek se sada zadnjih dvadesetk godina po malo budi i iznosi na vidjelo svoje i svojih zapise iz proslih godina i vjekova od kad se nije smio ni pojaviti.

Postovanje dajem uredniku ovog portala gospodinu Hotu koji bogato informise svoje gradjanstvo i iznosi sve mjestanske dogadjaje vesejla pa i zalosne slucajeve sta je Bog Milostivi dosudio svome robu. Jedna takva stranica je i Bosnjacki Savez Crne Gore iz Njujorka koja ima vise politicki znacaj a kojoj i ja pripadam.

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN
 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com