www.Gusinje-Plav.com

NIJE ŠIJA, NO JE VRAT
  Pise: Ibrahim Husejnovic
  Uvazeni čitaoci Portala Gusinje-Plav.com,
Želim Vas podrobnije upoznati sa Odlukom Ustavnog suda Crne Gore od 27.juna 2017.godine, kojom se ukida Sporazum o realizaciji rekonstrukcije seoskog vodovoda Zavrs, Djuricka Rijeka i Kumanice, po kojem su mjestani tri pomenuta sela obavezani da na ime prikljucka za vodu placaju novcane iznose i to: 1.500,00 eura, oni koji su imali prikljucak a zele novo prikljucenje; 3.000,00 eura, oni koji traze nanovo prikljucenje i 3.500,00 eura, ko trazi prikljucak za vikendicu. Sporazum izmedju Reziskog odbora seoskog vodovoda i Predsjednika Opstine Plav je ukinut sa razloga jer su sa njim nezakonito uredjena pitanja koja su zakonska materija, a prije svega cijene prikljucka na seoski vodovod koje su 10 - do 15 puta vece u odnosu na stvarne cijene kostanja. Ukinuti Sporazum je omogucio Reziskom odboru seoskog vodovoda Zavrs, Djuricka Rijeka i Kumanice da sprovodi svoje odluke, suprotno zakonskim propisima koji regulisu ovu oblast i istima je davan legitimitet.
Pomenuti Reziski odbor koji je predmet kritike, je bio obavezan da trazi od organa lokalne samouprave i Javnog komunalnog preduzeca Plav da se mjestani tri pomenuta sela adekvatno snadbijevaju ispravnom pijacom vodom i da ovi pomenuti subjekti rijese to pitanje kao i za ostale gradjane i poreske obveznike koji zivi na teritoriji opstine Plav. Umjesto toga, oni su povrijedili pozitivne propise Drzave Crne Gore i obavezali uglavnom siromasnu populaciju tri pomenuta sela da placaju ono sto nijesu bili duzni da plate. Jednu su familiju oslobodili placanja naknade za prikljucak, dok su jednoj familiji pokidali povrsinsko crijevo za vodu koje su dobili od svog komsije, zbog cega je njihov rad predmet paznje i Specijalnog Drzavnog Tuzioca.

Reziski odbor je takodje bio obavezan da zastiti otvorene i nezasticene sahte ili da od Preduzeca za vodosnadbijevanje trazi da se taj posao valjano odradi, da se voda hlorise, da se pazi na zdravlje korisnika vodovoda i da preduzimaju druge adekvatne radnje. Umjesto tih i drugih radnji, oni su prodavali prikljucke za vodu kao da je voda iz njihove privatne svojine, zaboravljajuci da je ona dobro od opsteg interesa, te da je vodosnadbijevanje stanovnistva od posebnog interesa za Drzavu Crnu Goru i svaku Opstinu.
Reziski odbor i Opstina Plav su bili obavezni da sacine valjani projekat za vodosnadbijevanje seljana, koji bi realizovala TIKA ili drugi subjekti, a ne da korisnike seoskog vodovoda izlazu enormnim i neosnovanim placanjima i izdacima, za nesto sto nijesu duzni da placaju, zbog cega ce svi osteceni mjestani biti u mogucnosti da traze povracaj sredstava, od Opstine i Reziskog odbora. Nikome nije problem da placa desetak eura mjesecno za vodu, preduzecu koje garantuje ispravnu i hlorisanu vodu, a oni koji zele desetak prikljucaka na svom imanju da pijacom vodom navodnjavaju svoj posjed, bice primorani da plate onoliko koliko potrose, jer za navodnjavanje nekretnina postoji seoski jaz koji ostao zapusten upravo sa radnjama i postupcima neodgovornog Reziskog odbora. Raziski odbor seoskog vodovoda je nakon svega sto je uradio postao omrazen ne samo pred svojim komsijama i prijateljima, vec i prema samima sebi. Sada je na drzavnim organima da se odrede prema njihovom postupanju i da ih sprijece od eventualno novih stetnih radnji i postupaka.

Sto se tice Odluke Ustavnog suda Crne Gore, ona na jasan i precizan nacin definise obaveze organa lokalne samouprave Opstine Plav kada je u pitanju pomenuti seoski vodovod. Sprovodenje ove Odluke Ustavnog suda ce uslijediti narednih dana, o cemu cu vas kao podnosilac inicijative blagovremeno obavijestiti.

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com