Gusinje i Plav

Sjećanje na Mulić (Saliha) Halima - Harija   (09.06.2022 - 09.06.2024.)   (9. jun, 2024)
  Dvije godine dana boli, sjećanja, dijeljenja uspomena, razgovora o tebi naš Halime. Vrijeme prolazi, a sjećanja na tvoju dobrotu, ljubav i djela žive u svakom našem danu.
   Nedostaješ...
   Sa ljubavlju ćemo te spominjati, po plemenitosti i tvojoj dobroti te pamtiti, a u srcima uvjek nositi. Da ti dragi Allah podari lijep dženet, Amin.
  Tvoji: supruga Filja, sinovi: Fajko i Denis Mulić
  Inna lillahi we inna ilejhi radži'un - "Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo".
Hadži Ragip Čekić posjeto IKC u Gusinju    (8. jun 2024)
   Neumorno hadži Ragip Čekić, koji se ovih dana nalazi u zavičaju, posjetio je budući IKC u Gusinju.
Utisci sa lice mjesta, kako nam reče, su veoma impreseivni. Kvalitet gradnje i ugradjenih elemenata su na visokom nivou, kao i sadržaji u samom objektu.
   To je najveći i najznačaniji objekat koji je dijaspora izgradila u zavičaju i kao takav biće trajna veza rodnog kraja i dijaspore.
NOVO! Fejzulah-Feka Redžepagić: "Prolazi život" (VIDEO)   (7.6.2024.)
TV emisija Wild Beauty Live: ZIJOVA STAZA I   (6.6.2024.)
Na ahiret je preselila Vezirka Mustafe Ðurđević, rođ. Muratagić   (4. jun 2024)
   Dana 04.06.2024.godine u 73.godini života iznenada u Podgorici je na ahiret preselila moja sestra Vezirka Mustafe Ðurđević, rođ. Muratagić
  Hajtar će se primati na mezarju Cijevna 05.06.2024.godine od 10h do 15h, kada će se obaviti dženaza.
   Neka ti Allah podari najljepši dženet i vječni rahmet.
Tvoja sestra Muna Dervišević i sestričići Emil, Edin i Mirza sa porodicama.
U domu Ismeta Šujak ovih dana imaju razloga za slavlje    (31. maj 2024)
  Kraj je školske godine i širom SAD se održavaju svečanosti u povodu završetka još jedne akademske godine. Razloga za slavlje ima i u našoj zajednici u New Yorku, gdje su na desetine naših studenata dobili akademska zvanja u svojim profesijama.
   Jedna od takvih je i porodica velikog humaniste Ismeta Sujak, koja ovih dana ima i te kako razloga za slavlje. Njegov sin Bennis Šujak je magistrirao psihologiju sa maksimalnom ocjenom A, na Adelphi University na Long Island. Kao dokaz ogromnog poštovanja za njegov akademski uspjeh i visoke ocjene Bennis je na svečanoj ceremoniji je bio gonfalonier - u svečanom ešalonu studenata nosio je gonfalon (baner) sa nazivom njegovog Adelphi University. Takodje, Adelphi University je Bennisu ponudio posao, što je on rado i prihvatio.
  U ime naše redakcije Bennisu sve čestitke postignutom uspjehu i akademskom zvanju magistra psihologije, kao i njegovim roditeljima ocu Ismetu i majci Sultaniji, koji su ga odgojili na pravi način.
   Ujedno koristimo priliku da svim studentima završnih godina, bez obzira na stepen obrazovanja i zvanja, čestitamo završetak akademske godine i da na pravi način u budućoj karijeri reprezentuju našu Plavsko-Gusinjsku zajednicu u New Yorku i šire.
Sjećanje na naše drage roditelje baba Idriza i majku Ruvu Koljenović   (31. maj 2024)
   Dragi i poštavani roditelji, godine prolaze ali sjećanje i bol ne prolazi. I nikako ne idu zaboravu, jer vaša toplina i iskreni zagrljaj uvjek nedostaju. Vi ste bili naš ponos i toplina koju smo već osjetili od dana kada ste nas napustili iz ovog svijeta.
   Molimo dragog Allaha da vam podari lijep dženet i sve ljepote dženetske. Jer to zaslužuje vaša lijepa plemenitost i ne damo vas u zaborav, već da se uvek sjećamo ponosni na vas.
   Sin Isko sa svojom familijom naši najdrži, sa svima ostalima koji se sećaju na vas.
Sjećanje na Izetu Bicić, rodj. Omeragić   (19.03.1954 - 30.05.2020.)  (30. maj 2024)
  Danas se navršavaju četiri godine od kako više nijesi sa nama naša draga Izeta.
  Bol i tuga nikad nije prestala za tobom i nikad se ne briše. Uvjek te pamtimo: kao tvoju plemenitost tvoju ljubav prema nama, pažnju prema nama koju ćemo uvjek pamtiti u našim srcima da ne odu u zaborav i vječno će ostati u našim srcima.
  Neka ti Allah podari najlepši dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: suprug Zuko, sinovi Edin, Edis i Emil, snahe i unučad.
Plavsko Gusinski BEHAR iz Holandije proslavio 24 godine postojanja    (29.5.2024.)
  Bošnjačko Udruženje Plavljana i Gusinjana BEHAR iz Holandije još jednom pokazalo da je neprikosnoven kada je riječ o svojim članovima i simpatizerima.
  Već 24 godine Plavsko Gusinski BEHAR iz Holandije neumorno radi na očuvanju naše tradicije te ljubomorno čuva našu kulturu i običaj od zaborava. Svjesni da se moramo integrisat u društvo u koje živimo, i te kako radimo na tome da nedodje do asimilacije. Skoro četvrt vijeka kasnije svi pokazatelji govore u prilog tome da je naša zajednica u Holandiji jedna od najbolje organizovanijih naṣ̌ta smo jako ponosni.
  Kao i svih godina iza nas i ove smo imali goste iz zavičaja, a takodje i zemalja okruženja (Njemačke, Belgije i Luxemburga).
  Na naṣ̌ poziv su se odazvali predsjednik i podpredsjednik Bosnjačkog Nacionalnog Vijeća u CG gospodin Suljo Mustafić i gospodin Bejto Ṣ̌ahmanović. Uz bogat zabavni dio programa valja napomenut i to da smo imali prigodne poklone za novo formirane bračne parove, ali i prezentaciju tek kupljenog kombija za prevoz učenika sa seockih područija OṢ̌-Hajro Ṣ̌ahmanović u Plav. Takodje u WAP salonu je organizovan okrugli sto na temu, popis stanovništva i tek izglasana rezolucija o Srebrenici, na kojem su učeṣ̌će uzeli članovi više udruženja. Na kraju mi ostaje da se zahvalim našim gostima a i članovima koji su svojim činjenjem učinili joṣ̌ jedno nezaboravno druženje u realizaciji Behar-a.
   Glavni odbor
  Slijedi foto-reportaža sa ove proslave BEHAR-A
Na ahiret je preselio Džafer (Osmana) Mrkulić   (1957-2024)   (28. maj 2024)
  Sa dubokom tugom obavještavamo našu rodbinu, prijatelje i komšije da je u ponedeljak, 27. maja, 2024 godine u New Jersey na ahiret preselio naš voljeni Džafer (Osmana) Mrkulić, u 68 godini života.
  Zdravoglava je u utorak, 28. maja od 4pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji. Dženaza namaz će se klanjati u srijedu 29. maja u 9am. Dženaza će nakon toga biti na Balkan Muslim mezarju Upstate NY.
  Ožalošćeni: supruga Hajka, sinovi Elvis i Osman, kćerke Elvisa i Enisa, snaha Eldina, zetovi Ilir i Nuradin, unučad, braća Hakija i Junuz, sestre Selima, Halima i Mirsada i porodice Mrkulić i Srdanović. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Održan XVIII pohod Zijovom stazom na vrh Karaula 1915 mnv    (27.5.2024.)
  Poštovani prijatelji 25.05.2024 godine u organizaciji Psk Očnjak Gusinje održana je 18 put manifestacija "Zijova staza" pohodom na vrh Karaula 1915 mnv. Učešće u manifestaciji uzelo je rekordnih 250 planinara i zaljubljenika prirode iz Crne Gore iz skoro svih republika bivše Jugoslavije, od kojih je njih 220 popelo na vrh... nastavak teksta
ELEMENTS DENTAL Implant Center: Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS, FICOI (27.5.2024.)
  Dr. Zoobi je pravi izbor za stomatološku njegu, na pogodnoj lokaciji u srcu Njujorka. Samo nekoliko minuta udaljen od Brooklyna, Bronxa, Manhattana i Queensa. Naša stomatološka ustanova opremljena je najboljom i najnovijom tehnologijom, osiguravajući da dobijete najbolje i najsigurnije dostupne stomatološke tretmane. Naša digitalna stomatološka ordinacija pridržava se strogih smjernica koje je postavila Američko stomatološko udruženje, garantujući vaše zdravlje i sigurnost.
  U ordinaciji dr. Zoobija razumijemo vrijednost vašeg vremena. Uz naše efikasne procedure, isti dan možete izaći sa zubima i vratiti se svojim svakodnevnim aktivnostima, poput škole ili posla, već sljedeći dan. Dr. Zoobi je ponosan na svoj rad i nudi garanciju, dajući vam mir da je vaš osmijeh u dobrim rukama.
   Pozovite nas da zakažete konsultacije već danas. Naše lokacije su na Manhattnu i Astoriji. Telefoni: 718-777-9662 ili 212 688-8400
Sjećanje na našu dragu Senadu (Hamdije) Šahmanović, rodj. Medunjanin   (09.05.1960-24.05.2022)  (24. maj 2024)
   I danas kao i prije dvije godine dana boli duša. Bilo koje riječi slaba su utjeha, nama koji ne možemo preboljeti da više nisi sa nama i naše duše zaplaču kad zabole sjećanja.
   Još uvijek osluškujemo tvoj glas, tvoj smijeh, još ti se nadamo i teško mirimo sa istinom da te više nikada nećemo vidjeti.
  Hvala ti naša draga Senada što si svoj život podijelila sa nama i što si nas beskrajno voljela…
  Da ti dragi Allah podari lijepi dženet. Amin!
   Tvoji: suprug Izet, sin Adis i kćerka Adisa sa porodicama.
Sjećanje na našu dragu Senadu (Hamdije) Šahmanović, rodj. Medunjanin   (09.05.1960-24.05.2022)  (24. maj 2024)
   Ne postoje riječi koje mogu opisati prazninu... Ne postoji vrijeme koje može olakšati našu bol... Samo činjenica da nikada ne znamo kad nekoga vidimo poslednji put... I da možda nikad ne prežalimo što to nismo znali... Nedostaješ...
  Ti si trag koji se ne može izbrisati, ti si naša bol koja se ne može preboljeti, ti si ta koja je znala sve poštovati i voljeti i koja će vječno biti voljena.
  Ostalo je mnogo želja neostvarenih i mnogo riječi neizgovorenih.
   Prestali su tvoji pozivi, ostala je samo tišina. Ali postoji nešto što nikada umrijeti neće, a to su uspomene na tvoju plemenitu dušu... Nedostaješ...
  Sa ljubavlju ćemo te spominjati, po plemanitosti i tvojoj dobroti te pamtiti i u našim srcima zauvjek nositi...
  Tvoji: otac Hamdija, majka Kima, braća: Ekrem i Šabo, sestre Jasmina i Bilja sa porodicama.
   Neka ti je vječni Rahmet
Sjećanje na Senadu (Hamdije) Šahmanović, rodj. Medunjanin   (09.05.1960-24.05.2022)  (24. maj 2024)
   Vrijeme prolazi, a sjećanje na tvoju dobrotu i ljubav žive u svakom našem trenutku i danu.
  Prošle su dvije godine tuge, praznine i sjećanja, ali ostala je tvoja neizmjerna ljubav.
  Živjet ćeš u nama do poslednjeg otkucaja srca. Neka te u tišini vječnog mira čuvaju meleci. Amin!
  Tvoja sestra Jasmina sa porodicom.
Sjećanje na Senadu (Hamdije) Šahmanović, rodj. Medunjanin   (09.05.1960-24.05.2022)  (24. maj 2024)
   Naša voljena Nana, danas prodje i druga godina bez tebe.
   Nedostaješ nam, svaki trenutak, svaki dan mislimo na tebe i tvoju ljubav koji si nam nesebično uvijek darivala.
   Neizbrisivo nam je sjećanje na tebe, na tvoj Nana nasmijan lik, vedar duh kao i tvoju dobrotu.
   Zauvjek ćeš biti sa nama u našim mislima i sjećanjima...
  Tvoj unuk Emir, unuke: Emina, Lejla, Emma i Alyssa.
Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata. Priznanja IZKC Plav–Gusinje u New Yorku i Ragipu Čekiću    (18.5.2024.)
  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici Medresa “Mehmed Fatih” je večeras ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantica.
  U toku akademije najboljim učenicima, Enveru Kardoviću, Egzoni Salaj i Merjemi Hadžić uručena su priznjanja za učenike generacije.
  Na kraju programa uručena su priznanja organizacijama koje daju nemjerljiv doprinos u radu škole. Direktor je tim povodom uručio priznanja firmama: Putevi Bar, Mevludinu Jusoviću i Mikromont, Muzaferu Ljuci, te Islamskoj zajednici i kulturnom centru Plav – Gusinje u New Yorku, hadži Ragipu Čekiću... nastavak teksta
U MEDRESI "MEHMED FATIH" PROUČENA HATMA DOVA ZA RAHMETLI AVDULJA FERATOVIĆA    (18.5.2024.)
  U prelijepom ambijentu vakuf čitaonice, u medresi "Mehmed Fatih", koju su pred dušom rahmetli šehida Avdulja (Šeća) Feratovića uvakufili njegovi najmiliji, profesori i učenici medrese su proučili hatma dovu i evocirali uspomene na njegov život te ukazali na vrijednost i veličinu ovog djela kojeg je učinila familija rahmetlije.
   Skup je poselamio direktor Amer ef. Šukurica a vazi nasihat je održao hafiz Sulejman ef. Bugari. Familija rahmetli Avdulja Feratovića stipendira učenike medrese koji su kao vid zahvalnosti na tom plemenitom činu, pred dušom rahmetlije proučili hatmu Kur'ana Časnog. Molimo Allaha da familiju nagradi a rahmetliji podari najljepše mjesto u Džennetu.
Sjećanje na Avdulja (Šeća) Feratović    (14. maj 2024)
Četrnaestog maja 2024. navršavaju se 32 godine od tragične smrti na Ilidži (Sarajevo) našeg dragog
Avdulja (Šeća) Feratović
(20.2.1960 - 14.5.1992)

Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo... Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćeš živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Sjećanje je trajno kao naša tuga za tobom.
Tvoji najmiliji
Na ahiret je preselio Zuvdija-Zuvdo (Bajrama) Bajrović   (1943-2024)   (10. maj 2024)
  U New York je u četvrtak, 9. maja, 2024 godine, na ahiret preselio Zuvdija-Zuvdo (Bajrama) Bajrović, u 81 godini života.
  Zdravoglava se održava danas, u petak, 10. maja, 2024. od 4pm, u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Dženaza namaz se klanja u subotu, 11. maja 2024, u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji u 9am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Island.
  Ožalošćeni: supruga Munirka, sinovi Edin i Adis, kćerke Edina, Ervina i Sabina, snahe Senabija i Amra, braća Hilmija i Fazlija, sestre Nadira i Nafija, unucčad, paraunučad, bratanici, bratanične, zetovi Husko, Rusto i Ruždo, bratstva Bajrović, Hot i Čekić, rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Fehim Muminovic / Nemos proci od Pasije trage   (9. maj, 2024.)
KOMBI za prevoz učenika sa seockih područija na putu za Plav    (9. maj, 2024.)
  Imam obavezu da informišem sve ljude dobre volje koji su na bilo kakav način pomogli akciju kupovine kombija za prevoz učenika OŠ "Hajro Šahmanovic" sa seockih područija da je ista uspješno privedena kraju.
   Slike koje možete da vidite u atachmentu potvrdjuju primopredaju, kako auta, takodje i popratne dokumentacije koja ide uz auto.
   Sa radošću mogu da podijelim i informaciju da kupljeni kombi se ovog trenutka nalazi negdje u Njemačkoj i kreće se prema svom odredištu. Izetu i Almiru Šarkinović želim sretan put i finu vožnju.
  U ime koordinacionog odbora:
  Purišić Nevzet
Sjećanje na Dževata-Džeka (Zaja) Mrkulić   (8. maj, 2024.)
  Danas je prošlo dvije godine od tvog odlaska. Sjećanja na tebe su uvjek s nama. Tvoja dobrota i veliko srce nedostaju nam svakog dana.
   Sa ponosom te spominjemo i čuvamo u našim srcima od zaborava. Allah ti podario lijepi dženet.
   Tvoja supruga Sehija sa djecom.
Sa novih €1,170 iz Luksemburga završena akcija za kupovinu KOMBI vozila.   (6.5.2024.)
  Nove donacije iz Luksemburga za kupovinu KOMBI vozila:
- Šarkinović Almir 200€
- Cirikovic Izet 200€
- Steševic Sladjen 50€
- Canovic Adnan 50€
- Canovic Merima 50€
- Pejčinovic Enis Eno 100€
- Pejcinovic Nusret 100€
- Adrovic Harki i Ferka 50€
- Radončic Ferid 20€
- Ganić Fikret 100€
- Bakovic Harun 50€
- Ganić Izet 100€
- Gutić Adis 50€
- Pejcinovic Dzemil (B) 50€
  Do sada ukupno prikupljeno 19,115€ + $14,000 + 2,388€ (26.900 SK) kruna
  Ovim donacijama je zavrsena ova donatorska akcija. Zahvaljujemo se svima koji su ucestvovali u njoj.
   Medijski sponzor je bio web magazin Gusinje-Plav.com.
  Bošnjacko Udruženje Plavljana i Gusinjana BEHAR iz Holandije
Dekoracija svadbi koja odiše luksuzom i stilom - FC AFFAIRS studio: vl. Melinda Medunjanin Dervišević & Elda Dervišević Selimaj    (6. maj 2024.)
   FC AFFAIRS studio specijalizovan je za dizajniranje i dekorisanje ekskluzivnih, elegantnih i luksuznih svadbi u New Yorku i okolini. Ono što nas izdvaja od drugih dekoracija svadbi jeste kvalitet naših usluga i visoki standardi po kojima radimo. Svakom svadbi/venčanju pridajemo posebnu važnost kreirajući savršeni dizajn koji priča vašu priču.
  Dekoracija svadbi je jedan od najvažnijih elemenata koga nikako ne treba zanemariti. FC AFFAIRS studio ne samo što će uljepšati prostor bojom i mirisima, već će simbolizovati Vas, Vaš stil i utisak koji ostavljate na druge. Dekoracija svadbi/venčanja zaista može biti magična. Počevši od cveća, pa sve do unikatnih detalja učinićemo Vaše svadbe nestvarnim.
  Mi smo tu da Vam pomognemo pri svakom koraku – u planiranju, kreiranju, dizajniranju, dekoraciji, organizaciji, koordinaciji i realizaciji Vaše svečanosti u skladu sa Vašim željama, maštom i budžetom.
  FC AFFAIRS studio - vlasnici: Melinda Medunjanin Dervišević & Elda Dervišević Selimaj
  Telefon: 1(646)634-2791
  E-mail: Melinda@fcaffairs.com
Zvanična web prezentacija FC AFFAIRS studio

Tradicionalne Plavo-Gusinjske Nošnje "GUSINJSKE NOŠNJE MIDA"  (6.5.2024.)
   U našem salonu nudimo za Vaše nevjeste i mlade, tradicionalne nošnje Plava i Gusinja.
  Kod nas možete da kupite ili iznajmite sve vrste naše nošnje.
  Nudimo: jeleke, dimije, košulje, šorte i palantre, vjenčeve, fesove, krune, žipone, marame za vjenčanja,...itd.
  Sve ručno izradeno od najljepših i najkvalitetnih materijala koji se nude na tržištu.
  Dodjite i posjetite nas, uvjerite se u naš kvalitet izrade, mi smo tu za Vas da uljepšamo Vaše nevjeste.
  Adresa: Igmanska br.5 Gusinje (kod pekare)
  Kontakt: +382/69-557-222 Viber WhatsApp
  Fix: 051/256-538
  Facebook: Gusinske Nosnje Mida
  Instagram: mida_mulic
Sjećanje na Ismeta (Fejza) Balić   (4. maj 2024)
   Danas se navršava godina dana od kako je na ahiret preselio Ismet (Fejzov) Balić.
   Prošla je godina, ali bol je i dalje isti, jer voljeni se na zaboravljaju. Život ide dalje, ali bez tebe nije više isti. Hvala ti za sve što si nesebično činio za nas cijelog svog života.
   Molimo Allaha dž. š. da ti otvori dženetske bašte jer si ih i zaslužio.
   Tvoja vječno zahvalna porodica.
Na ahiret je preselio Pejčinović (Šaba) Muharem - Muljo   (1950-2024)   (3. maj 2024)
  Obavještavamo rodjake, prijatelje, komšije da je u Plavu na ahiret preselio danas Pejčinović (Šaba) Muharem - Muljo, u 74-oj godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u porodičnoj kući u Korita. Dženaza će se obaviti u subotu, 4.5.2024. u 13:30h na mezarje Hrankovića
   Ožalošćena familija Pejčinović i rodbina. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”.(www.gusinje-plav.com)
OBAVJEŠTENJE IZKC Plav Gusinje New York   (3. maj, 2024.)
Na ahiret je preselila Ismeta (Riza) Dješević, rodj. Mrkulić   (1965-2024)   (3. maj 2024)
  Obavještavamo rodjake, prijatelje, komšije da je u Plavu na ahiret preselila dana 2.5.2024. naša draga mama, supruga, nana, sestra, Ismeta (Riza) Dješević, rodj. Mrkulić.
   Zdravoglava se prima danas, u petak, 3.5.2024. u Domu kulture u Plavu za muškarce, a u porodičnoj kući za žene.
   Dženaza će se obaviti u subotu, 4.5.2024. u 15h i kreće od Šabovića džamije na Šehovića mezarje.
   Ožalošćeni: suprug Rizo, sinovi: Safet i Seadin, kćerke: Sabina i Sajma, zetovi: Kemal i Edin, snaha Suada, unučad: Ćazim, Zara i Mejrema, sestre: Zineta i Nuska. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Haris Metjahić pozvan da bude gost na međunarodni fudbalski turnir Barsa Academy Hungary u Budimpešti    (2.5.2024.)
  Da se geni nasljedjuju govore nam i sljedeći primjeri. Nekoliko puta smo pisali o talentu Allana Kastrat iz New Yorka, koji uspješno nastupa za kadetsku reprezentaciju Crne Gore. Riječ je o unuku Huska Kastrat, proslavljenog fudbalera FK Partizan Gusinje i FK Jezero Plav.
   Ovih dana još jedan unuk (po kćerci) Huska Kastrat je zavrijedio pažnje. Naime, Haris Metjahić član FK Stari Aerodrom iz Podgorice, dobio je poziv od Barsa Academy Hungary da učestvuje na medjunarodnom fudbalskom turniru koji će se 11 i 12 maja održati u Budimpešti.
   Poželimo Harisu da uspjesno nastupi na ovom turniru i da nas u budućnosti obraduje jos većim rezultatima.
Dotle Husko neka u zdravlju i dobru "krčmi" penziju i neka ne brine za fudbalske nasljednike. Oni se već dokazuju! (Gusinje-Plav.com)
Sjećanje na Rahmana (Amira) Purišić    (1. maj 2024)
  Danas se navršavaju četiri godine od kad nije sa nama naš voljeni i nikad zaboravljeni Rahman (Amirov) Purišić.
   Bio si naš ponos, naša snaga, a svaki dan bez tebe je sve teži jer si nam bio oslonac i stub kuće. Mi koji te volimo neizmjerno nikada te nećemo zaboraviti, ostaćeš voljen i zauvjek u našim srcima.
   Neka ti Allah podari dženet, a mi ćemo zauvjek žaliti za tobom.
   Supruga Remka, sinovi Amel i Refik, kćerke Nusreta i Amela, zetovi i unučad.
   Volimo te najviše na svijetu.
Na ahiret je preselila SEBIHA Esadova ČEKIĆ, rođena CUCOVIĆ   (1960-2024)   (30. april 2024)
  Obavještavamo prijatelje, rođake, kumove i komšije da je iznenada dana 28.04.2024. godine preminula naša draga
SEBIHA Esadova ČEKIĆ, rođena CUCOVIĆ
  Hajtar se prima danas, u utorak 30.04.2024. na Mezarju-Cijevna od 10 do 15 časova kada će se obaviti dženaza.
  OŽALOŠĆENI: suprug ESAD, kćerka AIDA, sinovi ARMIN i DAMIR, snaha MARIJA, unuka EMA, sestre SABIRA i SENADA, brat JAKUP i ostala rodbina ČEKIĆ i CUCOVIĆ.
OBAVJEŠTENJE IZKC Plav Gusinje New York   (29. april, 2024.)
   Poštovane džematlije, eselamu alejkum.
Obavještavamo vas da i dalje ima mezara za kupovinu na novoj lokaciji u New Jersey na adresi: 11 Sunset Inn Rd, Lafayette, NJ 07848  Za više informacija obratite se blagajniku Islamske Zajednice Plav–Gusinje u New Yorku, hadzi Ragipu Čekiću, na broj: 1917 749 0187.
Sjećanje na Bajrama (Saliha) Radončića   (1948-2011)    (29. april 2024)
  Dragi naš daidža i jedini brate, svaki dolazak proljeća, budi u nama veliku tugu i prazninu.
   Na današnji dan prije trinaest godina izgubismo tebe najdraži naš.
  Sjećanje na tebe je dio našeg života. Smrt nije znala koliko te volimo, da je znala živjeo bi vječno.
   Vrijeme koje prolazi neće izbrisati, niti umanjiti ljubav kojom te čuvamo duboko u našim srcima.
  Bol nije u riječima i suzama, već u srcima gdje ostaješ voljen i nikad zaboravljen.
   Uvijek ćemo te se sjećati. U suzama, u pjesmi, u smijehu i uvijek ćeš biti tu.
   Uvijek tako drag. Naša podrška, naš ponos i za uvijek naša bol.
   Sa ponosom i ljubavlju čuvat ćemo uspomene na tebe.
   Neka te Uzvišeni Allah dž.š. obraduje svojim vječnim rahmetom i lijepim dženetom Amin.
   Tvoji kojima puno nedostaješ: sestra Nafija, sestrići Nusret i Nermin, sestrične Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama s porodicama .
NAŠA DJELA...    (28.4.2024.)
   Koliko je ljudi koje smo zatekli da su imali planove, vizije, započeli gradnje, projekte i ostalo. Medjutim smrt ga pretekla. Ostavio sve onako kako je. I u glavnom smrt dolazi nenajavljena. Čovjek jadan živi sa planom šta bi sjutra radio. Medutim smrt te navečer zatekne, ne probudiš se ujutro. Ostane ti na stolu sve što ostane. Neko mora tvoj mobitel sa stola da skloni zato što mu tu više nije mjesto. Kada te iznesu iz kreveta neko će sve tvoje satove i sve tvoje košulje i sve tvoje stvari morati da uzme u vreću i da baci. Neko iza tebe mora da počisti ono gdje si ti živio. Ukoliko si bio sam neko mora da ode da isključi struju sa tvog imena, da odjavi vodu sa tvog imena, da odjavi internet sa tvog imena. Da isključi broj mobitela sa tvog imena.
Eh, to je smrt. Iznenadi te!! Ti imao planova i planova, želja, i šta bi i kako bi uradio. Medjutim smrt te pretekla! Sve ti je presjekla! Sve tvoje planove, sve tvoje želje, sve tvoje ambicije, svu tvoju ljubav zašta si ti imao, sve za čim si ti žudio smrt ti je presjekla.
   Vjerovjesnik je, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Umrloga prati troje: njegova porodica, imetak i djela. Dvoje se vraća, a jedno ostaje s njim: vraćaju se njegova porodica i imetak, a s njim ostaju njegova djela.”... Sa nama ostaju samo naša djela ,,dobro upamtite...Smrt je bliža od kragne koja ti je oko vrata...nikada ne znaš kada ćeš da preseliš...zato požuri ka dobrim djelima i mani se loših, jer ćeš ih sve naći na Sudnjem Danu...zasigurno.
Na ahiret je preselila Duraković (Haljima) Surka   (1948-2024)   (26.4.2024.)
   Danas je u Gusinju na ahiret preselila Duraković (Haljima) Surka, rodj. Vukelj, u 75-oj godini života.
  Zdravoglava se prima večeras i sjutra u porodičnoj kući u Dolji
   Dženaza će se obavit subotu 27. aprila na gradskom mezarju u Gusinju u 14:00 sati
  Ožalošćeni: suprug Haljim, sinovi Adis i Denis, kćerke Senada i Mirsada, braća Jusuf, Redzep, Rustem i Dževat, zetovi Fadilj i Bedrija, snahe Meldisa i Ena, unučad, bratstva Duraković, Vukelj, Deljanin, Radončić, Malagić, kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Edmon (Huska) Lončarević   (1981-2024)   (26.4.2024.)
   U New Yorku je sinoć, 25. aprila 2024. godine na ahiret preselio Edmon (Huska) Lončarević u 42-oj godini života.
   Zdravoglava je danas, u petak 26. aprila od 4 sata poslije podne od 12 sati poslije pola noći, u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hillu.
   Dženaza namaz se klanja u subotu, 27.4.2024. u 8 sati izjutra, nakon čega će se obaviti dženaza na novo mezarje u New Jersey na adresi: 11 Sunset Inn Rd. Lafayette, NJ 07848.
   Ožalošćeni: otac Husko, majka Senada, supruga Denisa, sin Malik, kćerka Leila i Minela, brat Elvis, sestra Šejla, bratstva Lončarević, Feratović i Ahmemulić, rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Šeljo (Jupov) Djurković   (1949-2024)   (26.4.2024.)
   U Connecticut (USA) je u srijedu, 24. aprila 2024. godine na ahiret preselio Šeljo (Jupov) Djurković u 75-oj godini života.
   Zdravoglava je danas, u petak 26. aprila od 4 sata poslije podne u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Dženaza namaz se klanja u subotu, 27.4.2024. godine u 9 sati izjutra, nakon čega će se obaviti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
   Ožalošćeni: supruga Ema, sin Rajan, kćerka Elvira, braća Ramo i Ismet, sestra Malića, bratanići, bratanične, sestrići, sestrične, bratstvo Djurković, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
ELEMENTS DENTAL: Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS, FICOI - Nova lokacija na Manhattnu: 342 east 67th street, New York, NY 10065 (26.4.2024.)
   ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS, FICOI,
   NOVA lokacija na Manhattnu:
   342 East 67th Street, New York, NY 10065
   212 688-8400
   Radni dani: ponedeljak, srijeda, četvrtak i subota.

   Astoria office: 28-36 Steinway st. - radni dani od ponedeljka do petka.
Dr. Abdulla Zoobi, DDS, FICOI
   Cosmetic and Dental Implantologist
  Fellow International Congress of Oral Implantology
  Doctor of Dental Surgery
Akademik Smail Čekić: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je obaveza UN-a prema svojoj sigurnoj zoni    (25.4.2024.)
  Povodom najavljene Rezolucije o Srebrenici, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti je danas održala press konferenciju na kojoj je prezentirala rezultate istraživanja Vlade RS od 2004-2005. godine o događajima u i oko Srebrenice od 10-19. jula 1995., koje je, na molbu žrtava genocida nad Bošnjacima, objavila prije dvije godine.
  Na press konferenciji je govorio akademik Smail Čekić koji je istakao da je riječ o autentičnim dokumentima i izvještajima Komisije za Srebrenicu Vlade RS i istoimene radne grupe čiji rezultati potvrđuju i dokazuju, između ostalog, i zločin genocida u sigurnoj zoni UN-a jula mjeseca 1995. godine... nastavak teksta
Na ahiret je preselila Hurka (supruga Adema) Leković, rodj. Kandić   (1932-2024)   (25.4.2024.)
   U New Yorku je u srijedu, 24. aprila 2024. godine na ahiret preselila Hurka (supruga Adema) Leković, rodj. Kandić u 92-oj godini života.
   Zdravoglava je danas, 25. aprila od 4 sata poslije podne do 12 sati navečer u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Dženaza namaz se klanja sjutra, u petak 26. aprila u 9 sati izjutra, nakon čega će se obaviti dženaza na Balkan memorial mezarju u Upstate NY.
   Ožalošćeni: sinovi Besim, Esad, Rahman, Arhen i Adhur, kćerka Eridina, snahe, unučad i paraunučad, mnogobrojna familija Leković i Kandić. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Milo Ðukanovic | ŽIVA ISTINA | 24.04.2024. (Specijalno izdanje)    (25. april, 2024.)
Sjećanje na Nikočević (Hazema) Zuvdiju-Zufka   (1957-2018)   (25.4.2024.)
   Na današnji dan postao si melek čuvar mog života, moje tuge. Prodjoše šest godina od tvog preseljenja na bolji svijet. Danas kao i onog dana, tvoj odlazak jednako boli. Nijesmo te mogli zadržati, niti spasiti, jer smrt nije pitala koliko te volimo i koliko ćeš nam nedostajati.
   Teško se naviknut na život bez tebe, jer više ništa nije, niti će biti kao što je bilo sa tobom prije. Istina je teška i bolna, tuga vječna, a praznina i bol u našim srcima neizmjerna. Ostaćeš vječno u našim sjećanjima.
   Molimo dragog Allaha, dž.š. da te obasja dženetskim nurom i da ti podari lijepi dženet i vječni rahmet. Amin.
   Tvoji najmiliji.
Sjećanje na Atifu-Ticu Koljenović, rodj. Dervišević   (1947-2020)   (21.4.2024.)
   Dvadeset prvog aprila 2024. navršavaju se četiri godine od preseljenja na ahiret naše voljene Atife-Tice Koljenović, rodj. Dervišević.
   Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Tvoja plemenitost i dobrota zauvijek će ostati u našim sjećanjima. Ostaćeš voljena i nikad zaboravljena. Neka ti dragi Allah podari ljepi dženet.
   Tvoji najmiliji: sinovi Nedžad, Almir i Beko, kćerka Almira, unučad, zet i snahe.
Rizah Gruda dobitnik plakete grada Novog Pazara    (20.4.2024.)
Novi Pazar je danas obeležio 563 godine svog postojanja svečanom sednicom skupštine, gde su, povodom Dana grada, uručena brojna priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama.
  Izmedju ostalih plaketu grada Novog Pazara dobio je naše gore list, Rizah Gruda za izuzetan doprinos afirmaciji kulturno – istorijskog nasleđa.
Biografija Rizaha Gruda
I Gusinjani su uradili sebe u put od Podgorice do Kolašina    (17.4.2024.)
Put Podgorica-Kolašin (preko Morače), radjen pedesetih godina prošlog vijeka, pripada jednom od najzahtjevnijih i najtežih gradjevinskih poduhvata koji je ikada uradjen na prostoru tadašnje Jugoslavije. Nadaleko je poznata istina da su mnogi Gusinjani i Plavljani uradili sebe u ovaj projekat, koji je iziskivao hrabrost i snagu. Nažalost, neki od njih su i platili svojim životima.
  Zahvaljujući Omeru (Hama) Radončić, iz njegove porodične arhive prenosimo sliku grupe minera iz Gusinja, napravljena u Bioče, 17. marta 1952. godine, na kojima će te mnogi od vas dragi čitaoci prepoznati vaše rahmetlije.
1.Hamo Mujkov Radončić, 2.Haljit Koljenović, 3.Amir Dervišević, 4.Zeća Radončić, 5.Aljuš Ljušević (Nušević), 6.Ramiz Gruda, 7.Amir Koljenović, 8.Muslija Ahmetović.
ČASOPIS KOMUNA POSTHUMNO DODJELJUJE PLAKETU IBRAHIMU IBRU REKOVIĆU   (16.4.2024.)
  Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to posthumno Ibrahimu Ibru Rekoviću, slikaru, publicisti i nekadašnjem društvenom i kulturnom radniku koji je cio svoj život posvetio radu na očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Plava i Gusinja, pokazujući time da upravo te specifičnosti i autentičnosti čine najveće bogatsvo i vrijednost multikuturne Crne Gore.
  "On se za života svojim radom i djelima trudio da sačuva od zaborava ljude, nekadašnji život, običaje, kulturu i tradiciju plavsko-gusinjskog kraja, da ih sačuva za generacije koje dolaze, a objavio je knjige “Izgubljeni ambijent”, “Plavsko-gusinjski biseri”, “Plavljani i Gusinjani u anegdotama” i Rječnik plavsko-gusinjskog govora (koji posjeduje 5.000 riječi).
  Ako se za nekoga može reći da je bio hroničar svog zavičaja onda je to svakako Reković, iako će neki koji su ga poznavali iz prve reći da je bio slikar, drugi da je bio pisac, ali, ipak, svi su saglasni u jednom, a to je da je Ibro u svakom trenutku živio i stvarao za svoj zavičaj, jer niko kao on nije svoj život posvetio ideji da sačuva Plav, Gusinje i Crnu Goru od zaborava generacijama koje dolaze, a svojim crtežima i slikama trudio se da otrgne od zaborava nekadašnji stari izgled plavske i gusinjske čaršije sa okolinom, jer je bio svjestan da one polako nestaju pred našim očima iz dana u dan", navodi se u obrazloženju ŽIRIJA.
Na ahiret je preselio Mirsad (Avdo) Lepara   (1955-2024)   (16.4.2024.)
  Duboko ožalošćeni obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš dragi MIRSAD (Avdo) LEPARA preselio na ahiret u subotu, 13.04.2024. u 69. godini života.
  Dženaza će se obaviti u srijedu:17.04.2024.godine na mezarju Grličića brdo poslije ikindije namaza u 16:45 sati.
  Ožalošćeni: supruga Suada, sinovi Mevludin i Izudin, kćerka Saida, zet Admir, unuk Ahmed, brat Omer, sestre Mediha i Mejrema, bratići Mirza i Amer sa porodicama, sestrić Salko sa porodicom, tetić Eso i tetična Ramiza sa porodicama, dajdžić Atif i dajdžične Mevlida, Alema i Azra sa porodicama, te porodice: Lepara, Ibrahimagić, Piljević, Ahmetović, Kavazić, Gego, Džino, Čolić, Muharemović, Imamović, Kolar, Čekić, Bicić, Feratović, Balić, Salihović, Blažević, Tandir te ostala rodbina, prijatelji i komšije.
  Tevhid će se proučiti u kući žalosti ul. Ramića banja br.8-Sedrenik istog dana u 16:45 sati.
Istorija (Gusinje): Ali – paša gusinjski i njegovi izvori   (15.4.2024.)
  Čežnja i po koja suza, topla, za hladnim Ali – pašinim izvorima* «ubi ga Zeka šogavi, za pare i na prevaru»* «Čestiti Sultane, ja tvoj muhur poštujem, ali narod nije dao»* «Dobra ti voda, Ali – pašo»
  Kada se u Njujorku, Kaliforniji, Australiji, Sarajevu ili Istambulu zapjeva «Ali – pašin izvor, to je pravi raj» podižu se ruke visoko, zatvore se oči i zamišljaju se slike Prokletija koje iz kamena cijede tu vodu koja izbija na sve strane. Hladna voda koja ključa odsvukud, kao što su Gusinjani i Plavljani razasuti svijetom posvukud. Kada pjesma stane, ruke se spuste i otvore oči, ostaje sjeta, čežnja i po koja suza, topla, za hladnim Ali – pašinim izvorima... nastavak teksta
Tako je govorio rahmetli Ibrahim Ibro Reković   (14.4.2024.)
"Trudim se da mlađim generacijama ostavim nešto što će ih podsjetiti kako je nekada bilo lijepo u ovom mojem i njihovom Plavu - Tako je govorio rahmetli Ibrahim Ibro Reković
Sjećanje na rahmetli Sulja Bicić   (1954-2023)   (14.4.2024.)
  Premalo je riječi a previše tuge na srcu da ti kažemo koliko te volimo i koliko nam nedostaješ. Tvoj lik i dobrota ostati će zauvjek u našim sjećanjima. Vrijeme ne umanjuje tugu, bol ni prazninu. U svemu si ostavio trag i zauvjek si dio nas. Sjećanje na tebe oplemenjuje naše živote, budi ljubav i lijepe uspomene.
   Nosimo te u srcu, sa ponosom i ljubavlju. Neka ti Allah podari najljepše mjesto u Džennetu.
  Tvoji najmiliji: supruga Mujesira, sinovi Nermin i Haris, snahe Samra Aida i unučad.
Sjećanje na rahmetli Sulja Bicić   (1954-2023)   (14.4.2024.)
  Prošla je tužna godina dana od kako vise nijesi sa nama naš brate Suljo.
  Tvoj lik i prisustvo uvjek će nam nedostajati ali dragi brate nikada te nećemo zaboravit. Uvjek ćeš biti u našim srcima dok smo mi živi. Zahvalni smo ti na bratsku ljubav koju si nam poklanjao kao svaki trenutak proveden sa tobom.
  Dragi brate. molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Dženet tvojoj plemenitoj duši. Amin.
   Tvoji najmiliji braća: Zuko, Baco i Džeka, sestre Saljka, Muška i Ćama, bratanići, bratanična, sestrići i sestrične.
Na vijest o preseljenju na ahiret Mirsada Lepare    (13.4.2024.)
  Dragi Mirso, vijest o tvojoj smrti me duboko potresla.
   Ne znam odakle da počnem da ti se zahvaljujem? Da li na prvom logorovanju na Grebajama kada sam bio mali dječak ili mojoj prvoj posjeti najljepšem gradu na svijetu, Sarajevu, sa kojim si me ti upoznao? Da li da ti se zahvalim na svim iskrenim muhabetima i zagrljajima koje si mi bratski davao?
  Znam samo jedno, želim iskreno da ti se zahvalim na tvojim iskrenim dovama koje si dovio za mene i moju djecu. Jednostavno, hvala Ti!
   Molim Allaha dž.š. da tvojoj duši podari lijepi Džennet koja je i na dunjaluku bila čista.
   Hvala ti, moji dobri tetak.
  Edin N. Bicić
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremić    (12.4.2024.)
   Ukoliko ste zbunjeni i neodlučni ko će ispuniti vašu "Income Tax"-u zasigurno niste sami. Ispravna strategija planiranja, plaćanje i sam obračun poreza je jedan od ključeva vašeg finansijskog uspjeha.
Najveći dio mog života sam posvetio računovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naučio čisto, diskretno i efikasno balansirati želje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
  Bilo da ste na početku vašeg radnog vijeka ili raspolažete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najniže troškove imam najbolja rješenja za vaše potrebe.
   Uz sve ovo, možda je vrijeme da počnete i vaš vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
  Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
Na ahiret je preselila Elmaza (Feriz) Hot, rodj. Kastrat   (1944-2024)   (11.4.2024.)
  U Podgorici je u srijedu, 10.4.2024. godine na ahiret preselila Elmaza (Feriz) Hot, rodj. Kastrat, u 81. godini života.
  Zdravoglava za muškarce u Gusinje je danas, u četvrtak, 11.4.2024. od 8 sati izjutra u kafani Rifata Radončića, a za žene u Vezirovoj džamiji.
   Dženaza će se obaviti u Gusinju danas, u četvrtak, 11. aprila 2024. u 15:00h na gradskom mezarju.
  Ožalošćeni: sinovi Fuad i Naser, kćerka Jasmina, zet Dževad, unučad Damir, Jasmin, Irfan, Ramadan, Maki i Lejla, snaha Hajrija, bratstva Hot i Kastrat, rodbina i prijatelji.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTIĆA   (10.4.2024.)
   Kraj kalendarske godine znači i obrada završnih finansijskih računa, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
   Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotića, već dvije decenije se bavi uslugama knjigovodstva i računovodstva.
   Možemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da što više svog novca dobijete nazad od države koji vam pripada. Isto tako da što manje platite ako dugujete. Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
  - Povoljne cijene, - Profesionalna usluga, - Garantujemo naš rad, - Posjedujemo potrebne dozvole, - Sa vama smo do kraja
   Kao sto neko reče;"Naš narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotića radi taksu. On to radi brzo, tačno i povoljno, biće i ove godine novca za sve dovoljno."
Na ahiret je preselila Fikreta Neković   (1952-2024)   (10.4.2024.)
   U Gusinju je danas na ahiret je preselila Fikreta Neković, u 73 godini života.
   Zdravoglava za muškarce se prima danas i sjutra u kuli Nekovića, a za žene sjutra u Novoj džamiji. Dženaza polazi sjutra, u četvrtak od 13 časova od Nove džamije.
  Ožalošćeni: sin Ernel, sestre Muzafera i Izeta, kao i bratstva Neković, Gačević i Rašić i ostala mnogobrojna rodbina.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Bajramska čestitka predsjednika IZKCPGNY, hadži AGA KOLENOVIĆ   (10. april, 2024)
  Draga braćo i poštovane sestre, upravo smo ispratiti mjesec Ramazan, mjesec Allahove milosti i oprosta.
  Molim Allaha da primi vaš post, ibadete i dove.
   Molim Njega uzvišenog da ukabuli svako vaše dobro dijelo koje ste činili u ovom mjesecu, sadake, namaz, zekat, teravije, nafile a posebno post.
  Molim Njega, Onog koji prašta, da nam oprosti grijehe, popravi stanje ummeta i sačuva ummet od svakog zla.
   Molim Njega Uzvišenog da našu braću i sestre cijelog svijeta čuva, posebno našu braću u Palestini, kojima je potreban mir, selam i spas u ovim prestojećim Bajramskim danima.
   Molim Najmilostivijeg da spusti mir, bereket i milost nad svima nama i da ove mubarek dane provedete sa svojim voljenima u veselju i bereketu. Amin.
  BAJRAM MUBAREK OLSUN.
   Predsjednik IZKGPGNY, hadzi Ago Kolenović
BAJRAMSKA ČESTITKA DIREKTORA BOŠNJAČKOG ISLAMSKOG CENTRA U NEW YORK HADŽI SMAJA SRDANOVICA   (10. april, 2024)
  
   Poštovani Imami, naša 3 centra, predstavnici džemata ( Odbornicii), poštovane džematlije naše zajednice i članovi naše zajednice, dragi muslimani i muslimaneke, ovde u Americi i svugde u svijetu.
   Svima vama čestitam nastupajući Ramazanski-Bajram sa željom da nas radost Bajrama približi Božijoj milosti, oplemeni i očisti od grijeha, da nam se omili rad za dobrobit naše vjere, porodice, džemata i naše zajednice.
   Molimo Allaha, dž.š., da nam omili slogu i jedinstvo jer u tome su snaga i napredak.
  Upućujemo dove Svevišnjem Allahu da nam podari zdravlje, sreću i mogućnost raspoznavanja istine od laži, dobra od zla, pravde od nepravde.
  Milostivi Bože podari bolesnima zdravlje, siromašnima opskrbu, usadi ljubav i poštovanje među nama!
  Ramazanski-bajram je prilika da se podsjetimo na najvažnije vrijednosti koje nas čine ljudima, da obnovimo rodbinske veze, da pružimo podršku onome kome je potrebna naša pomoć.
  Podijelimo bajramsku radost sa svojim najmilijim, našom porodicom, komšijama i prijateljima.
  Hadži Smajo Srdanović.
IKC GUSINJE 2024-Ramazanski Bajram    (10.4.2024.)
Iz Ali-pašine džamije Gusinje, Bajram šerif mubarek olsun    (10.4.2024.)
Sjećanje na Radončić Sadriju    (10.4.2024.)
  Dana 10.04.2024.god navršava se devet tužnih godina od smrti dragog supruga i oca Sadrije Zaja Radončić.
  Prošlo je devet tužnih godina kako si nas napustio. Sjećanje na tebe je najteži dio našeg života u kom tebe nema. Sjećanje na tebe će uvijek biti nešto što će nas zbližavati da te sa ponosom i u dovi pomenemo. Nedostaješ...
  Neka ti Allah podari najljepše mjesto u Džennetu-Amin.
  Tvoji najmiliji: supruga Tifa, sinovi Samir, Rusmir, Fikret(Fićo), ćerka Amela, snahe, unučad, unuke.
BAJRAMSKA ČESTITKA GLAVNOG IMAMA ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV–GUSINJE U NEW YORKU, PROF. NERMIN EF. HUSEINOVIĆA    (9.4.2024.)
  Uvažena braćo i cijenjene sestre, poštovane džematlije, eselamu alejkum.
   Želim da Vam čestitam Ramazanski Bajram, uz dovu Allahu Uzvišenom da nam ukabuli post i sva ostala dobra djela učinjena u mubarek mjesecu Ramazanu!
   Neka Uzvišeni Allah ispuni naša srca i duše mirom, srećom i zadovoljstvom, a naše domove Svojim rahmetom i bereketom!
   Bajram Šerif Mubarek Olsun! S'poštovanjem,
   Prof. Nermin ef. Huseinović,
  Glavni Imam Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav–Gusinje u New Yorku.
Večeras je IKC Gusinje i zvanično zasijao.   (9. april, 2024)
   Uoči sjutrašnjeg blagdana Ramazanskog bajrama, večeras je IKC u Gusinje i zvanično zasijao. Večeras se obilježava završetak muslimanskog svetog mjeseca Ramazana i u ovom objektu je puštena struja, što ima i posebnu simboliku.
  Kako su nas obavijestili u Odboru iz New Yorka koji koodinira donatorskom akcijom za izgradnju ovog objekta RAMAZANSKA AKCIJA 2024 se nastavlja i poslije Ramazanskog bajrama i da vaše donacije možete predati bilo kom članu ovog Odbora..
Bošnjačka stranka organizovala iftar u Njujorku (VIDEO)   (9.4.2024.)
Bajramska čestitka Kobilić Alja, predsjednika UO udruženja EURO Gusinje   (9. april, 2024)
  Svim članovima, donatorima, simpatizerima i prijateljima našeg udruženja širom svijeta islamske vjeroispovjesti, kako u dijaspori tako i u zavičaju, želim srećan Ramazanski Bajram.
   Neka Vam Bajram bude vrijeme radosti i druženja s'najmilijima i dragim osobama.
  Bajram Šerif Mubarek Olsun
  Kobilić Aljo, predsjednik UO udruženja EURO GUSINJE New York
Bošnjačka stranka organizovala iftar u Njujorku   (9.4.2024.)
  Povodom mubarek mjeseca Ramazana, u Bošnjačkom Islamskom kulturnom centru Plav-Gusinje u Njujorku organizovan je iftar čiji je pokrovitelj bila Bošnjačka stranka.
   Iftaru su prisustvovali predstavnici udruženja dijaspore iz Plava, Gusinja, Rožaja i drugih gradova, kao i brojni simpatizeri i prijatelji Bošnjačke stranke.
  U ime organizatora, prisutne goste su poselamili potpredsjednik BS Damir Gutić i predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić.
  Iz BS-a ističu da je Iftar organizovan, u znak zahvalnosti dijaspori za sve što radi za svoj zavičaj, za ljude u Plavu, Gusinju, Rožajama i drugim gradovima, za državu Crnu Goru, kao i za nesebičnu pomoć koju su uvijek pružali.
Opširniju reportažu sa ovog dogadjaja možete pogledati na sljedećem linku
Sjećanje na BAHRIJU (JUSUFA) VUKELJ   (1960-2016)   (8. april 2024)
8. aprila 2024 navršava se osam godina od preseljenja na ahiret

BAHRIJE (JUSUFA) VUKELJ
(1960 - 2016)

Majko, obogatila si naš život ljubavlju, humanošću, plemenitošću i poštenjem, a tvojim preseljenjem smo ostali siromašniji za tvoju vječnu ljubav, osmjeh, dobrotu, razumijevanje i praštanje.
S ljubavlju, ponosom i poštovanjem zauvjek ćemo čuvati uspomenu na tebe.
Tvoji: suprug Jusuf, sinovi: Mirsad, Mirzet, i Meldin, kćerke: Mersina i Mirela, snahe: Elinda, Djuljka i Florina, zetovi: Haris i Iko, unučad: Lamia, Naila, Lena, Elda, Eldin, Amil, Anes, Asmin, Irhan i Irmel
LIJEPE VIJESTI IZ SVIJETA UMJETNOSTI    (7.4.2024.)
   Sarajevo, - Godišnja selektivna izložba Collegium Artisticum, posvećena Danu Grada Sarajeva u petak je otvorena u izložbenom prostoru istoimene galerije.Također upriličena je dodjela godišnjih nagrada i priznanja za najbolja ostvarenja.
  Na ovogodišnjoj, 45. izložbi po redu, predstavljeno je 180 radova bosanskohercegovačkih umjetnika, dizajnera i arhitekata, a na otvorenju izložbe dodijeljene su i nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija udruženja.
  I umjetnici porijeklom iz našeg zavičaja su, svako na svoj način, dali svoj doprinos ovoj reprezentativnoj manifestaciji: Dževdet Nikočević, Arijeta Lucević i Berin Spahić (unuk rahmetli Izeta Toskića).
   Fotografijama i tekstom u nastavku prenosimo dio atmosfere sa ovog velikog umjetničkog događaja.
  Za web portal: www.gusinje-plav.com iz Sarajeva izvještava Abdullah Ibrahimagić.
IMENOVAN RUKOVODILAC ZA SARADNJU SA DJASPOROM (6.4.2024.)
  Predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić imenovao je Rukovodioca za saradnju sa dijasporom iz reda zaposlenih Refika Pirovića.
  Pirović je u prethodnom periodu bio Sekretar sekretarijata za inspekcijske poslove, savjetnik u Sekretarijatu za privredu, razvoj i finansije, član Vladinih komisija ispred Opštine Gusinje gdje je učestvovao na raznim projektima od značaja za Opštinu Gusinje.
  Rukovodilac za saradnju sa dijasporom se po prvi put formira u Opštini Gusinje, a cilj jeste bolja povezanost sa dijasporom, jačanje saradnje, kao i direktna komunikacija sa građanima koji se nalaze na privremenom radu, zajedničke aktivnosti na realizaciji projekata, kako individualnih tako i zajedničkih.
  Dijaspora Gusinja je velikobrojna zajednica, kao takva predstavlja ozbiljan razvojni resurs za Opštinu Gusinje, da je tako svjedoče i projekti koji su realizovani do sada.
  Opština Gusinje na čelu sa predsjednikom Opštine Sanelom Balić nastoji valorizovati cjelokupni resurs koji predstavlja dijaspora, uspostavljanje historijske saradnje, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.
  Dijaspora je osnovna ćelija Gusinja, a Gusinje dom svima koji ga doživljavaju svojim.
Aljo Medunjanin - Mejra šeta    (5.4.2024.)
Na ahiret je preselio Rafet (Šaćir) Kolenović   (1954-2024)   (4.4.2024.)
   U New York je u srijedu 3. aprila, 2024. na ahiret preselio Rafet (Šaćir) Kolenović, u 70-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti u rodnom mjestu Gusinju. O datumu i vremenu dženaze naknadno ćemo vas obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Fikrija, sinovi Jasmin i Šaćir, kćerka Armelina, sestre Nevzeta, Nadira i Mirsada, unučad, snahe, zet i ostala rodbina i prijatelji.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje, Fadil Hilma Ferović   (1.1.1949.- 3.4.2019.)  (3. april 2024.)
   Dragi Fadile, Velika je praznina u našim životima. Boli svaki dan bez tebe. Nedostaješ.
  Ponosni na Tebe, nosit ćemo te u našim srcima i čuvati od zaborava.
  Neka ti dragi Allah podari Dženet
  Tvoja porodica
Sjećanje na Benisa (Bećira) Rečković   (3.4.2023. - 3.4.2024.)  (3. april 2024.)
  Dragi naš sine, brate i dajdža Benise,
   Danas se navršava tužna godina od kada nisi s nama.
   Otišao si s mirom u tišini svog Dženetskog doma i raja. Nama ostaje sjećanje na tebe koje ćemo zauvijek nositi u svojim srcima.
  Vrijeme ne liječi tvoj nedostatak, stalno si snama u srcu i mislima, obasjani tvojim osmijehom i toplinom.
  Allah nek ti podari najljepse mjesto u Dženetu i otvori sva Dženetska vrata.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. Amin!
Gusinjani protestovali, više od godinu čekaju novi put Plav-Gusinje (1.4.2024.)
  Grupa građana u Gusinju blokirala je danas na sat vremena magistralni put u ovoj opštini kako bi skrenuli pažnju na probleme koje imaju zbog saobraćajne infrastrukture. Gusinjani više od godinu čekaju završetak radova trasa koja povezuje nekoliko mjesnih zajednica sa oko 400 domačinstava... nastavak teksta
Sjećanje na Izeta (Ramiza) Kolenović   (1.4.2020. - 1.4.2024.)   (1. april 2024)
   Dragi naš Izete,
  Prodjoše 4 tužne godine, a mi još ne možemo da se pomirimo sa time da te nema. Teško nam je jer si nas iznenada ostavio.
  Ne postoji utjeha niti zaborav, samo praznina u našim srcima. Sjećanje na tebe je dio našeg života u kojem ćeš uvjek nedostajati.
   Molimo dragoga Allaha da ti podari najlepši Dženet!
  Tvoja voljena majka Djuljka, braća Safet, Duljo, Almir i Samir, djeca, supruga, snahe, bratanići i bratanične.
   Inna lillahi wa inna ilayhi, raji’un svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. Amin!
Na ahiret preselio Ragip (Abo) Toskić   (1951-2024)  (30. mart 2024.)
   U Gusinju je u petak, 29. marta 2024. godine na ahiret preselio Toskić (Abo) Ragip, u 73-oj godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u subotu, 30 marta u porodičnoj kući u selu Grnčar (Gusinje).
  Dženaza će se obaviti u nedelju, 31. marta, u 13:30h na gradskom mezarju u Gusinju.
   Ožalošćeni: supruga Hajra, sin Damir, ćerke Alma, Bisera, Nermina i Hasiba, brat Skender, unučad, paraunučad i ostala rodbina i prijatelji.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. www.gusinje-plav.com
Priča o hrabrosti četiri muslimanke-partizanke – Heroine Sandžaka Dževa i Ljuljka Hot, Nadira i Fadilja Đurković  (26. mart, 2024.)
  GUSINJE – U srcu sandžačkih planina, tokom najtežih dana Drugog svjetskog rata, četiri mlade muslimanke iz Gusinja postale su simbolom neustrašivosti i borbe za slobodu. Nadira i Fadilja Đurković, Dževa i Ljuljka Hot nisu samo bile dio antifašističkog pokreta; one su redefinirale ulogu žene u društvu i borbi protiv okupatora... nastavak teksta
Sjećanja na Amira (Šaća) Nikočević   (26. mart 2024.)
  Dana 26.03.2024. godine navršavaju se tri godine od kako je na ahiret preselio naš dragi Amir (Šaća) Nikočević.
  Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Ostat ćeš voljen i nikad zaboravljen.
  Neka ti Allah dž.š. podari Dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Fatima, sinovi Dženan i Emir, snahe Jasna i Jelena, unučad Amina, Armin, Kerim i Sara.
FK "Jezero" mladje selekcije: ZAHVALNOST DIJASPORI IZ NEW YORKA  (25. mart, 2024.)
  Zahvalnost našim prijateljima iz SAD na po ko zna koju donaciju za takmičenje naše djece.
   Naši prijatelji Meti Behljuljević i Izet Šabović su prihvatili da organizuju prikupljanje sredstava za takmičenje petlića (2011/12) godiste i pionira (2009/10) godište i iste za dva dana prikupili u vrednosti od $4,640.
  Naravno i moj saigrac iz "Jezera" Rafet Hot je kao i svaki put medijski ispratio ovu humanitarnu akciju.
  Ovim putem želim da se zahvalim u ime djece i u svoje ime svima onima koji su ucestvali u ovoj akciji, posobno Metiju, Izetu i Rafetu.
  Hvala, hvala, hvala.
   Miško Neković, trener mladjih selekcija
Spisak donatora iz koju su u ovoj akciji donirali $4,640
Na ahiret je preselio Šabović (Agana) Rasim  (1967-2024)   (20.3.2024.)
   Danas, 20.3.2024. godine u Connecticut (SAD) je na ahiret preselio Rasim (Agana) Šabović, u 57-oj godinu života.
  Zdravoglava se prima večeras od 5pm na adresi: 31 Lady Slipper Dr, Shelton CT 06484.
Dženaza namaz se klanja sjutra - u četvrtak 21.3.2024. godine u 2pm u džamiji na adresi: 106 Columbia Blvd Waretberry CT 06710, nakon čega će se obaviti dženaza na mezarju na adresi: 180 Montoe Rd Waterberry CT, 06705.
  Ožalošćeni: sinovi Šemso i Suad, kćerka Samila, snahe, unučad braća: Šefkija, Husko i Ragip, sestre Sanija i Sabaheta, bratstvo Šabović i mnogobrojna familjia. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na našu majku i majka - staru, Surku Neljković   (20. mart, 2024.)
  Dana 20. marta navršava se dvadeset godina, od kako nisi sa nama, naša dženetska hanumo. Ostalo nam je da dovimo dragom Allahu da ti podari najljepše mjestu u dženetu, a tvojoj dobroj duši vječni rahmet. Mjesto u našim srcima ćeš uvijek imati i sjećanje na tebe neće izblijediti.
   Tvoja djeca i unučad
Lijepe vijesti ovog ramazanskog dana dolaze iz Plava.  (20. mart, 2024.)
  Nakon 100 godina ulazna vrata se ponovo vraćaju kuli i muzeju Redžepagića. Velika zahvalnost ide gospodinu Minjeviću kao i predsjedniku opstine Nihad Canoviću. Gospodin Minjević kao veliki poznalalac antike, kulture i istorije izrazio je potrebu da pokloni ulazna vrata i vrati ih u Plav kuli Redžepagića.
  Ukupno Kula Redžepagića je dobila jos jedan predmet autetnicnosti koji će je sa ponosom predstavljati kao simbol grada. Ovo je kulturno bogatstvo za Plav kao i za Crnu Goru. Njegujmo ovakve stvari i nedajmo zaboravu.
  Ukupno U svoje ime kao i u ime svih potomaka Redzepagića i Plavljana jos jedanput izrazavam zahvalnost na ovom gestu gospodinu Minjeviću kao i predsjedniku Nihadu Canoviću. Hvala i RTCG koja je popratila ovaj dogadaj.
  Šućo Redžepagić
Nakon 100 godina Plavu vraćena vrata simbolu grada   (20.3.2024.)
Gusinje nekad, u sretna vremena...   (19. mart 2024)
Nekada se Gusinje dičilo sportom. Danas nažalost ni traga od toga... Ostale su samo uspomene...
U New Yorku uspješno završena humanitarna akcija za pionire/petliće FK Jezero iz Plava  (19. mart, 2024.)
  U New Yorku uspješno završena jos jedna u nizu humanitarnih akcija. Ovoga puta rijeć je o humanitarnoj akciji za pionire/petliće FK Jezero iz Plava, kako bi se mogli takmičiti u prolećnoj sezoni.
  Ukupno je prikupljeno $4,640.
  Organizatori su bili Meti Behljuljević i Izet Šabović. Medijski sponzor web portal Gusinje-Plav.com.
Veličanstvena fotografija !    (14.3.2024.)
   Svi pisci svijeta su pisali o ljudima i prijateljstvu, a moja malenkost je imala prilike da upazna ove veličanstvene ljude – gospodu iz Gusinja.
  Najveću dobrotu i poštovanje koje sam doživeo u Gusinje, sam od ovih predivnih – dobrih gusinjana tamo nekih 70 godina.
  Mladost Gusinja, budite ponosni na ove vaše sugrađane.
  Veliko im Hvala !
   Zufer S. Bektešević
MAJKO...    (12.3.2024.)
  Piše: Alen ef. Šabović,

   Dozivam ti ime,
  dok se martovske kiše
  slivaju niz moje lice
  miješajući se sa suzama koje same naviru.

  Sklapam oči u nadi da ću ugledati tvoj lik,
  proizveden željama mojim
   i čežnjom nedostajanja,
  da upotpuniš sve slabine u meni otkad te nema... nastavak teksta
Nove donacije iz SAD za kupovinu KOMBI vozila.   (8.3.2024.)
  Nove donacije iz SAD za kupovinu KOMBI vozila:
- Deljanin Hamko $100
- Deljanin Pajo $100
- Djeca Ilja Cecunjanina (Canada) $300
- Sabovic Beli $100
  Do sada ukupno prikupljeno 17,825€ + $13,800 + 2,388€ (26.900 SK) kruna
  Vaše donacije možete uplatiti preko:
  Koordinator za Ameriku: Šukro Cecunjanin +1 2032581616
  Koordinator za Njemacku: Biljo Srdanovic + 15 222614185
  Koordinatori za Švedsku: Senad Šehovic +46 709448657, Senad Gutic +46 737462046
  Koordinator za Luxemburg: Almir Šarkinovic +35 2661651000
  Koordinator za Holandiju: Nevzet Purišic +31 654640178

  Neizmjernu zahvalnost dugujemo uredniku portala www gusinje-plav.com gospodinu Rafetu Hot, cije portal je naš medijski sponzor.
Bošnjacko Udruženje Plavljana i Gusinjana BEHAR iz Holandije
Na ahiret je preselio Mujović (Riza) Mirsad  (1991-2024)   (7. mart, 2024.)
   U Plavu je 7. marta 2024. godine na ahiret preselio Mujović (Riza) Mirsad u 33-oj godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u četvrtak, 7.3.2024. god. u selo Hoti (Plav) u porodičnoj kući
   Zdravoglava u New Yorku je kod strica Fadilja Mujovića na adresi: 255 east 237 street, apt. 2A, Bronx, NY 10470. Tel. 484-764-3177.
   Dženaza će se obaviti u sjutra, u petak 8.3.2024 u selo Hoti (Plav).
  Ožalošćeni: otac Rizo, majka Sultana, braća, sestre, stričevi, hale, bratstva Mujović i Nikči, rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Metjahić (Arslana) Šaćir  (1937-2024)   (7. mart, 2024.)
   U Podgorici je danas, 7. marta 2024. godine na ahiret preselio Metjahić (Arslana) Šaćir u 87-oj godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u četvrtak, 7.3.2024. god. u gasulhani na mezarju Cijevna od 17 do 22h.
   Zdravoglava u Hakanje (Plav) se otvara u petak, 8.3.2024. godine od 9h u porodičnoj kući u selo Hakanje (Plav).
   Dženaza će se obaviti u Hakanju (Plav) u petak, 8.3,2024. u 14:00h.
  Ožalošćeni: supruga Ferka, sinovi Sead i Edin, kćerka Raska, brat Bajram, snahe Muzafera i Negra, i ostala rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Robert Prosinečki objavio spisak: Poziv za Meldina Dreškovića    (7.3.2024.)
  Selektor seniorske reprezentacije Crne Gore Robert Prosinečki objavio je spisak igrača na koje računa za martovske prijateljske utakmice sa najboljim selekcijama Bjelorusije i Sjeverne Makedonije.
  Na spisku selektora „sokola“ nalazi se 25 igrača, a medju njima je i Meldin Drešković, nekadašnji član FK "Jezero" Plav, koji danas uspješno brani boje ekipe "Debrecin" Mađarska.
Sjećanje na Hot (Nezira) Igbalu, rođenu Radončić  (1933-2023)   (7. mart, 2024.)
   07.03.2024.god navršava se godina dana otkako nisi sa nama, majko naša. Nedostaješ nam! Nedostaju nam tvoje nježne riječi, tvoja ljubav i toplina. Ponosni smo što smo te imali!
  Molimo Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet.
  Tvoji najmiliji: sin Zuvko, ćerke Haska, Kumra i Sana, snaha Ikmeta, zetovi Šućo i Halil, unučad i praunučad.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Feratović (Meda) Huso  (1934-2024)   (6. mart, 2024.)
   U Plavu je 5. marta 2024. godine na ahiret preselio Feratović (Meda) Huso u 90-oj godini života.
  Dženaza u četvrtak, 7.3.2024. god. u 12:30h i polazi od Redžepagica džamije na mezarje Budojevice. Zdravoglava je u Centra Prnjavor.
   Dženaza namaz se klanja kod Redžepagica džamije.
  Ožalošceni: supruga Sevdija, sinovi: Ekrem, Kemal, Erdin sa porodicama, bratstva Feratović, Malagić, Musić, Ljaljić, Redžematović, Preljvukaj, Gutić i ostala rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Hot (Dema) Huso-Baba  (1953-2024)   (5. mart, 2024.)
   U Gusinju je danas, 5. marta 2024. godine na ahiret preselio Hot (Dema) Huso-Baba, u 71-oj godini života.
  Zdravoglava je danas (za muškarce) u Bajrovića restoranu od 18h, a za žene u porodičnoj kući.
   Dženaza je u srijedu, 6. marta 2024. u 12:30h i polazi od Nove džamije.
  Dženaza namaz se klanja ispred Vezirove džamije.
   Ožalošćeni: supruga Hankija, sin Demo, braća Hakija, Ruždija i Džeko, sestre Zinka i Sabaheta, bratanići, bratanične i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Ramazanski poklon paketi iz Holandije.    (5. mart, 2024.)
   Poštovani,
  Povodom nastupajućeg nam mjeseca Ramazana, mjeseca posta i oprosta, dobročinstva i dobrih djela, odbor je donio odluku da odpočne akciju za prikupljanje novčanih sredstava namjenjenih za Ramazanske poklon pakete, koji će se podijeliti u zavičaju, a cijena paketa iznosi €35.
   Ovim putem pozivamo sve naše dosadašnje donatore kao i sve ljude dobre volje da uzmu učešće u ovoj akciji kako bih smo prikupili što veći broj paketa i podijelili tamo gdje je to i najpotrebnije. Vrijedno pohvale je povjerenje koje odbor uživa kod naših redovnih donatora iz Švedske, New Yorka, Njemačke i Holandije koji su već izvršili uplate. Uz nadzor organizacionog odbora kao i naših saradnika novčana sredstva će biti preusmjerena namjeni o čemu ćemo vas kao i uvjek obavjestiti pismom i slikom. Sve vaše donacije možete uplatiti kod dole navedenih članova odbora do 09-03-2024. Unaprijed zahvalni:
  Mehmed Meško Nikočević 0031643957431, Ahman Nikočević 0031638673125, Rifat Hot 0031650992622, Safet Qosaj 0031625123407, Ramo Kobilić 0031653456112, Nedzad Jarović 0031646778190, Dženad Muratagić, Enis Hot 0031655231887, Elvir Malagić 0031616345867, Adis Musić +31619610853
“Nisam krio da sam Albanac iz Sandžaka” Pjevač progovorio o teškom periodu u Beogradu: “To je bilo crno vreme”    (3. mart, 2024.)
   Poznati pjevač narodne muzike, Beki Bekić, poznat je po svojim emotivnim pjesmama i zaraznim osmijehom koji osvaja srca publike širom Balkana. Međutim, iza sjajne karijere krije se priča o borbi, identitetu i preprekama s kojima se susretao zbog svog nacionalnog porijekla... nastavak teksta
33. godine Udruženja "Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana" Sarajevo,    (3. mart, 2024.)
  Svim zavičajcima i prijateljima našega zavičaja, ali i svima koji su u bilo kom svojstvu, na bilo koji način i bilo kojim sredstvima, u bilo kojoj mjeri, i u bilo koje vrijeme, pomogli u dosadašnjem radu Udruženja "Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana" Sarajevo, ČESTITAMO 33. godinu postojanja i rada.(03.03.1991.god.)
   Hvala Vam na svemu što ste učinili da Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana Sarajevo bude prepoznato i priznato širom svijeta, svuda gdje ima naših ljudi.
  SREĆNO SVIMA.
  IDEMO DALJE...
Gusinje i Plav kroz vremeplov: NIJE HTIO DA OKALJA TRPEZU  (2. mart, 2024)
   Nastavljamo sa feljtonom "Gusinje i Plav kroz vremepolov". Za danas prenosimo članak iz lista VREME, od 1. januara 1915. godine:

  NIJE HTIO DA OKALJA TRPEZU
   Poručio knjaz Nikola vidjenom Vasojevićkom prvaku Djolu Labanu da mu uputi neke gusinjske i plavske begove na Cetinje.
  Djole izvrši naredjenje.
  Kada su se vraćali plavsko-gusinjski begovi natrag, gospodar poruči Djolu da ih primi u dom, ugosti i poubija. Djole primi Turke, ugosti ih i isprati.
  Kad čuje knjaz da nije izvršio naredjenje, on mu zaprijeti, a Djole mu odgovori preko naročitog covjeka.:
   - Bilo ih on poubijat' u svojoj kući i na svojoj trpezi. Ja nisam mogao ukaljati svoju trpezu i ognjište, jer jeli su hljeb u mojoj kući...
ISMET PJETROVIĆ sa familijom - SRETAN 1. MART DAN NEZAVISNOSTI BiH   (1. mart 2024.)
Elmela Zlatanić MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti (29.2.2024.)
   Elmela Zlatanić MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
   Dr. Zlatanić Elmela sa 40 godina radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.
   Adresa office:
  132 East 76 Street Suite 2G
  New York, NY 10021
   Posjete možete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
Feridu potreban donor bubrega i novčana pomoć    (1.3.2024.)
  Feridu Skenderović (34) iz Podgorice potrebna je finansijska pomoć za liječenje.
   Njegov otac zamolio je građane i građanke da mu pomognu, jer su mu, kako kaže, otkazali bubrezi, ide na dijalizu i potreban mu je donor bubrega.
   Vaše donacije možete uplatiti putem Gofundme.com
HARIS KOLJENOVIĆ - MOJA DJECA 2024 NOVO    (26. februar, 2024.)
PLAVSKI TAMBURAŠI   (26.2.2024.)
Omeragić: O ulasku BS u Vladu kad budemo zvanično pozvani; Šahman više nije član Glavnog odbora partije    (26. februar 2024)
  Portparol Bošnjačke strane Adel Omeragić saopštio je da na današnjoj sjednici Glavnog odbora nije bilo govora o ulasku te partije u 44. Vladu, budući da nije zvanično ni pozvana da bude dio pregovora oko rekonstrukcije. Takođe, kako je kazao, nije bilo riječi ni oko koalicije u Bijelom Polju...nastavak teksta
Prvo ambulantno vozilo u opštini Plav i prvi vozač Emin Šainović   (26.2. 2024)
   Kada smo kod sanitetskog, odnosno ambulantskog vozila, iz pijeteta i poštovanja, želimo da se prisjetitimo i prvog doniranog ambulantnog vozila u opštini Plav i njegovog prvog vozača.
  Prvo ambulantno vozilo u opstini Plav je bila donacija Vasa Cukovića i datira iz 1958. godine (kliknite na sliku u lijevom uglu). Prvi vozač tog vozila je bio EMIN ŠAINOVIĆ, (sin Šainović Smajlja i Hurke, rodj. Hodžić), rodjen daleke 1924. godine.
  Ono što valja napomenuti da je EMIN od malena zavoleo vozački zanat i da je sa svojih 14 godina počeo da vozi. Stariji Gusinjani i Plavljani se rado sjećaju vozila marke SUDEBAKER (kliknite na sliku), otvorenog tipa, kojim je Emin Šainović prevozio naš narod na relaciji Plav-Gusinje i obrnuto.  U periodu 1958 - 1965 bio je vozač ambulantnog vozila, tada prvog u opštini Plav, kojim su poboljšani zdrastveni uslovi za to vrijeme i kada je pravovremenim intervencijama spašeni mnogi životi.
   Sobzirom da je bio i učesnik rata Emin se penizonisao relativno mlad 1965 godine, kada je napustio Plav i preselio se u Peć (Kosovo).
   Emin je bio oženjen Bahtom Hot, i iz tog braka su izrodili 6 kćerki. Preselio je na ahiret 1998, a dženaza je obavljena u Gusinju. (Gusinje Plav Press)
GUSINJE SLAVI DESET GODINA OD POVRAĆAJA STATUSA OPŠTINE   (26.2.2024.)
Poštovani građani Gusinja, uvažena dijasporo, na današnji dan prije tačno deset godina, odlukom Skupštine Crne Gore, Gusinju je vraćen status samostalne opštine.
  Na taj način, ispravljena je višedecenijska nepravda, a Gusinje je, na zadovoljstvo svih građana povratilo samostalnost u odlučivanju.
  Ovo je prilika da se javno zahvalim svim političkim subjektima, pojedincima i organizacijama, kao i našim uglednim ljudima u dijaspori, koji su dali svoj doprinos, kako bi Gusinje konačno postalo samostalna opština... nastavak teksta
Sjećanje na našu voljenu majku Kimu Radončić    (25. februar 2024)
  Sjećanje na svoju majku Kimu Radončić za koju nikad bol ne prestaje.
   Uvjek ćemo se sjećati tvojih savjeta i uspomena. Sanjam te majko i Allahu se molim, zoro nemoj svitati na san mi je došla moja. Da uživam sa njom kao prije, mada ona sa nama više nije. Gledam majku kao da je živa šest godina zemlja ju pokriva. I u snu toplina me grije, naše majke najmiljije. Da ispričam što nas duša boli, niko ne zna ko majka da voli. Samo majci povjerit se mogu, svojoj majci i dragom Bogu.
   Draga naša majko odmaraj nam u dženetu ti to zasluzuješ. Tvoja dobra dijela što si nam pružila zato ćeš biti večno u našim srcima.
  Sinovi Ragip i Rafet, kćerke Sapka i Surka i ostala familijama.
Alen ef. Šabović: "Ono što udijeliš, imaćeš hajra od toga, ono što ostaviš porodici, vjerovatno da ti ni oni neće znat za to."    (25.2.2024.)
Na ahiret je preselio Kadrić Kolenović (Šeljov) Besim   (1982-2024)   (24. februar, 2024.)
   U New York je u petak 23.02.2024 godine na ahiret preselio Kadrić Kolenović (Šeljov) Besim u 41-oj godini života.
  Zdravoglava se prima danas, u subotu, 24.02.2024 od 3:00pm u “Bosnjačkoj Kući”, kraj Ali-pašine džamije u Astoriji. Za žene je u Ali-pašinu džamiju.
  Dženaza namaz se klanja sjutra u 9:00am u Ali-pašinoj džamiji. Nakon čega će se u 12 časova obaviti dženaza na Balkan Cemetery Upstate NY.
   Ožalošćeni: otac Šeljo, majka Hurmeta, supruga Selma, sin Yusuf, ćerke Lilijana i Suhayla, braća Bekim i Rasim, sestra Vildana, bratanić, bratanične, sestričići, sestrična, snahe Mirela i Nurka, bratstva Kolenović i Aksalić i mnogobrojna rodbina. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Davno je, davno bilo to... prije 52 godine    (24.2.2024.)
  Daleke 1972 god. u Plavu je odigrana fudbalska utakmica veterana: FK "Partizan" i FK "Jezero". Nastupili su igrači koji su 50-tih i 60-tih godina uspješno branili boje ova dva kluba. Ako kliknete na sliku ljivo prepoznaćete nekadašnje fudbalske legende FK "Partizan"-a, od kojih danas mnogi nisu medju živima.
Jedan je bio i ostao, Redžepagić Smako-Tatarin  (23.2.2024)
  U svoje vrijeme je bio strah i trepet za protivničke napadače. Važio je za fudbalera bez mane i straha. Postavljao je glavu, gdje mnogi nebi nogu postavili. Lopta je mogla pored njega proći, a igrač nikako. Sa piscem ovih redova, su bili najbolji bekovski par koji je ikada branio boje fudbalskog kluba "Jezero" iz Plava. Bio je i ostao, jedan i jedini: Redžepagić Smako - Tatarin.
  Neostvarena životna želja mu je bila da zvanično nastupi za komšijskog ligaša FK "Partizan" iz Gusinja. To nikako nije umanjilo njegovu ljubav prema ovom gradu, što je potvrdio izborom Beke Julević, za svoju životnu saputnicu.
  Danas u poodmaklim godinama, u New Yorku gdje provodi životni i radni vijek, rado se prisjeća mladosti i igara, kada smo sa ekipom Jezero iz Plava, žarili i palili po fudbalskim terenima Crne Gore. Kaže, bilo je lijepo i imamo čega da se sjećamo.(Gusinje Plav Press)
Plavska čaršija iz 1918 godine    (22. feb. 2024.)
Izvor: Glasilo na njemačkom jeziku - Cetinjer Zeitung - koje se izdavalo na Cetinju od 1916 do 1918 godine.
Sjećanje na Sadetu Agović, rodjenu Bektešević od oca Culja.   (1960-2004)   (21. februar, 2024.)
  Dana 21.02.2024 navršavaju se 20 godina od kako nisi sa nama.
   Nedostaješ mnogo, nedostaješ svima svakim danom sve više.
  Nedostaje tvoj vedri lik, tvoje iskrene i tople riječi,tvoja iskrena ljubav.
   Sa ljubavlju te čuvamo od zaborava i molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet, a tvojoj dobroj i plemenitoj duši vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji.
Akcija gašenja više požara u Gusinju (FOTO-VIDEO)   (21. feb. 2024)
  Povodom učestalih požara na otvorenom prostoru u opštini Gusinje koji nastaju zbog paljenja biljnih ostataka, trske, suve trave i rastinja na imanjima upozoravamo građane naše opštine da se ovakvi požari veoma brzo šire tako da su ugroženi objekti u ovim područjima. Takođe, ogromne su posledice za biljni i životinjski svijet u prostorima zahvaćenim vatrom...nastavak teksta
Na ahiret je preselio Dervišević (Hazem) Jazo   (1945-2024)   (20.2.2024.)
  U New York je u ponedeljak, 19.2.2024. godine na ahiret preselio Dervišević (Hazema) Jazo u 79 godini.
  Zdravoglava je danas, u utorak - 20.2.2024. godine od 4 sata poslije podne u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
  Dženaza namaz se klanja sjutra u srijedu u 9 sati izjutra, nakon čega će se u 11 časova obaviti dženaza na Washington Memorial park.
   Ožalošćeni: supruga Sanija, šćerke: Enisa, Ehrida, Sanela, Sevdija i Jasmina, sin Kasem, unučad Joesph, Emil, Enis, Meryem i Geraldina, braća Šeko, Šućo i Ćazim, sestra Sabrija, zetovi, brastva Dervišević i Vučetović. “Inna lillahi we inna ilayhi radziuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo.(gusinje-plav.com)
Virdžina: "Kada žensko nije žensko, nego je "muško""   (19. februar 2024)
   "Bračni par Aljo i Hurka Memić iz Gusinja (Crna Gora) dobili su 1910. godine i četvrto žensko dijete. Želje i snovi patrijarhalnih ljudi - da dobiju sina, pravog naslednika doma i imanja, nisu im se ni tada ispunile. Aljo je zato odlučio da Nuriju, to četvrto žensko dijete, smatra za muškarca, pa joj dao muško ime: Drko.
   Drko je potom njegovan i podizan kao muško dijete. Drku se od početka tepalo kao sinu, povijan je i oblačen kao i svako drugo muško dijete i u svemu se prema njemu ponašalo i postupalo kao prema muškarcu, izuzev njegove majke. Rastao je i kretao se samo u muškom društvu. Kada je prirastao i počeo da radi, radio je samo "muške" poslove (kosidba, kopanje, kiridžijanje).
   Pošto mu je otac umro (1922), Drko je počeo da vodi kuću i domaćinstvo kao što to inače čine jedinci muškarci. Godine 1940 uzeo je k'sebi sestrića Hasa Deljanina, dječaka od 8 godina, da raste pored "ujka" i da mu potom ostavi imanje (kliknite na sliku u lijevom uglu). Umro je 1956. a da ga nije i formalno, kod suda, učinio."
  (Zabilježio 1948. godine dr. Mirko Barjaktarović)
Sjećanje na Ismeta (Rustema) Duraković    (18.2.2024.)
  Dana 18. februara navršava se godina dana od kako je na ahiret preselio naš Ismet (Rustema) Duraković.
   Neumitna smrt otrgnula te od nas i ostavila nam veliku tugu i žalost, ali i lijepe i drage uspomene i sjećanja.
   Nedostaje nam tvoja dobrota, toplina, pažnja i briga. Nedostaje nam tvoj optimizam, vedar duh i hrabrost kojima si se suprotstavljao problemima i nedaćama.
   Otišlo sa tobom dio nas, sve ljudsko, plemenito, iskreno, sva ljubav i pažnja.
  Tvoja porodica: majka Hasnija (Sevda), supruga Dejana, sinovi: Elvis, Enis i Mensud, kćerke: Sanela, Samira i Samanta, braća: Izet, Safet, Samir, Edin, Denis i Nedzad, sestre: Mevljuda, Mevlida i Mersida, snahe, zetovi i unučad
VREMEPLOV: Knjiga "PLAV i GUSINJE" - Glava 11. RUDE   (17.2.2024.)
  Dali je u Gusinju u srednjem vijeku postojao rudnik, mnogi se pitaju i danas? Pogledajte šta o tome piše u knjizi "Plav-Gusinje" iz 1926 godine.
Glava 11. RUDE

  "Rudno bogastvo ovih krajeva poznato je još iz srednjeg vijeka. Iznad Gusinja su i sada očuvane ogromne rupčage u zemlji. To su zasuta rudarska okna. Isto onako kao u Novom Brdu, kao u Brskovu, i ovde, kraj Gusinja, bilo je staro rudarsko mjesto. Narod je očuvao u svojim tradicijama uspomenu na rudnike cara Dušana, koji su nesumljivo postojali. Kad je prestao život rudarstva, ko je posjedovao ove rudnike otkriće se, možda, nekada u nekoj od arhiva. Zasad su samo ostali tragovi u zemlji. Možda i osnivanja samoga Gusinja leži u bliskoj vezi sa rudokopima. I najvjerovatnije je da je tu bila najranija rudarska stanica..."
Kompletnu priču možete pročitati ako redom kliknete na slike slijeva u desno.
Portal Gusinje-Plav.com misli na Vaše poslovanje, kao i na Vaš biznis.   (16.2. 2024)
  Ukoliko želite da se za Vas proizvod ili uslugu čuje u New Yorku i okolini, ali i na prostoru čitave Amerike i Evrope, kontaktirajte nas i mi ćemo vam ponuditi najbolje opcije reklamiranja.
  Internet portal Gusinje-Plav.com predstavlja sjajnu mogućnost za napredak Vašeg biznisa. Raznovrsnost sadržaja našeg portala i visoka dnevna posjećenost predstavljaju pravu priliku da Vaša poruka stigne do željene ciljne grupe korisnika.
  Vrlo je važno da znate da ne postoje nikakva ograničenja u biznisu koji promovišemo. Nije bitno jeste li klinika, restoran, ordinacija, prodavnica, salon, kancelarija ili imate neki drugi koncept poslovanja. Čime god da se bavite – ovdje ste i više nego dobrodošli. U interesu naših posetilaca je da budemo sveobuhvatni.
  Budite pravovremeno informisani, ne propustite nijedan dogadaj. Naš portal Gusinje-Plav.com čeka na Vašu reklamu!
Kontaktirajte nas putem:
e-mail: ediedoas@aol.com ili na telefon: 646-808-6490
I Gusinjani su prošli pakao Golog otoka.    (16.2.2024)
  U Jugoslaviji i zemljama koje su nastale njenim raspadom decenijama se nagadjalo o tačnom broju ljudi koji su od 1949. do 1956. prošli kroz logore za informbiroovce, što na Golom otoku, što na drugim mestima. Špekulacije sa brojem uhapšenih i umrlih često su bile deo aktuelnih ideoloških prepucavanja, naročito od sredine osamdesetih na ovamo, kada je Goli otok umnogome poslužio za diskreditovanje čitavog perioda jugoslovenskog socijalizma.
   Eksluzivno došli smo do spiska zatvorenika interniranih po liniji IB-a koji je napravila savezna UDBA, a koji se nalazi Državnom arhivu Hrvatske. Na njemu se nalazi 16.101 ime zatočenika i zatočenica. Na spiskovima se može vidjeti tačan datum hapšenja i datum kada su osudjenici otpušteni, kao i koliko su godina osudjeni
Medju onima koji su prošli pakao Golog otoka su bili i Gusinjani, čija smo imena našli na spiskovima: Radončić Alja Salih, Radončić Šaba Suljo, Radončić Šeca Jupo, Radončić Zaja Mehmed, Radončić Julja Hako, Radončić Julja Hajro, Radončić Zaja Jazo, Radončić Hama Ćazim, Radončić Julje Junuz, Radončić Jakupa Šemso (kliknite na sliku u lijevom uglu).
  Takodje smo na spiskovima pronašli i sljedeća imena: Hot Alije Salih, Hot Nasa Nuro, Hot Redza Hakija, Koljenović Maza Arslan, Koljenović Musa Abo, Mulić Nasa Redžo, Feratović Nasa Ujkan, Dervišević Alije Muharem, Deljanin Ibrahima Fero ...itd.
  Većina zatvorenika nikada nije saznala prave razloge zašta su bili osudjeni. Bilo, ne ponovilo se.(Gusinje Plav Pres)
Sjećanje na Osmana (Hajra) Sujkovića.    (16.2.2024.)
  Danas se navršava 8 godina od tvog rastanka sa nama..
  Svojim postojanjem si nas kao svoju djecu učinio ponosnim, svojim unučadima uljepšao svaki dio njihovog djetinstva.
  Ponosni smo sto si bio dio naših zivota. Čuvamo uspomene na tvoj lik, dobrotu i plemenitost koju si poklanjao. Ostat ćeš voljen i nikad zaboravljen.
  Da ti uzvišeni Allah podari najljepše mjesto u dženetu.
   Tvoji najmiliji: supruga Ema, sin Safet sa porodicom, kćerka Igbala.
Sjećanje na Ismeta - Isa (Ibrahima) Dervišević    (14.2.2024.)
  Dana 14. februara navršava se godina dana od kako je na ahiret preselio Ismet - Iso Ibrahima Dervišević.
  Otišao si, a imao si još želja, planova, toliko toga da pružiš i ispričaš.
  Zahvalni smo ti na tvojoj veličini, odanosti i poštenju u svim životnim ulogama.
   Poštovani naš oče, bio si nesebičan, pun razumijevanja, empatije. Pomagao si, odgajao, okupljao, bio oslonac, podstrek i vođa.
  Raskošna je krošnja tvojih manira, talenata, etike i integriteta.
  Ostavio si brojne uspomene, bezbroj malih i velikih znakova zaštite i ljubavi.
  Zauvijek je čvrsta nit koja nas spaja, jer ti nastavljaš da živiš u nama kroz iskustva, razgovore i mudrosti kojima si nas učio, ispunio, nadahnuo i sve beskrajno volio.
  Hvala ti, imao si se rašta i roditi, za korak ispred svog vremena. Vječni rahmet tvojoj dobroj duši.
  S ljubavlju,
  Tvoja porodica: supruga Muna, sinovi Emil, Edin - Giga i Mirza, unučad Zlatan, Džan i Tarik, snahe Jasminka i Melisa.
Čestitka prof. Džemala Hot    (12.2. 2024.)
  Poštovani rodjače Rafete i uredniče portala “Gusinje-Plav.com”.
  Ovom prilikom izražavam lijepe čestitke u povodu jubileja portala “Gusinje-Plav.com”. Svi mi koji znamo značaj i ulogu javne riječi, pravovremene, objektivne i potpune informacije, posebno u ovom vremenu kada je to nasušna potrebe za naš Plavsko Gusinjski narod kako u zavičaju, tako u dijaspori.
  Iskreno čestitam sa željom da i u narednom periodu nastavite da budete na frontu i prozoru istine o svim dešavanjima i dogadjajiima u našem kraju i dijaspori uopšte.
  Kolumnista prof. Džemal Hot
Postavljanje sanitarije u IKC Gusinje    (12.2.2024.)
  Ovih dana u toku je postavljanje sanitarije u apartmanima i mokrim čvorovima na prvi i drugi sprat u IKC Gusinje.
   Radovi se odvijaju po planu.Vrše se pripreme za ugradnju unutrašnje stolarije i pripreme za početak instaliranja LIFTA.
   Ostale aktivnosti se nastavljaju u cilju da radove polako privedemo kraju i ako Bog da ovog ljeta i svečano otvorimo najveći i najvredniji objekat koji naša dijaspora poklonila svom zavičaju.
Pozivamo Vas da donirate i budite dio ovog velikog projekta.
Na ahiret je preselila Čekić (Kupa) Seva, rođena Murtagić   (1934-2024)   (11.2. 2024.)
  U Gusinju je danas, 11.2.2024. godine na ahiret preselila Čekić (Kupa) Seva, rođena Murtagić, u 90-oj godini života.
   Zdravoglava se otvara u ponedeljak, 12.02.2024 godine u 18h u Bajrovića kafani, a za žene u porodičnoj kući.
  Dženaza polazi od Nove džamije poslije podne namaza u utorak, 13.02.2024 godine u 12:30h.
  Ožalošćeni: sinovi Šeljo i Husko, kćerke Baka Milja, Nanica,Vaka, Ema i Sevda, snahe, unučad, praunučad i ostala rodbina i prijatelji.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”.
Sjećnje na Razu (Osmana) Šahmanović, rođ. Ahmetaj.    (11.2. 2024.)
  Dana 11. 02. 2024. navršavju se četri godine od kako je na ahiret preselila naša majka i nana.
   Molimo dragog Allaha dž.š. da joj podari najljepše mjesto u dženetu.
  Ćerka Kimeta sa porodicom.
Inna Lillahi ve inna ilejhi Radziun. Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sead ef. Jasavić - Smrt, mali kijametski dan    (10.2.2024.)
Upoznavanje Gusinja - BRUKLIN GUSINJE (1987)   (10.2.2024.)
U drami se govori o momcima iz Gusinja koji odlaze u Ameriku na privremeni rad da bi ostvarili san o lakom i bogatom životu. Međutim, sam čin odlaska skopčan je sa znatnim teškoćama, pa se jedan broj ambicioznih mladih ljudi dovija kako bi uspeo da se domogne "obećane perspektive", ali ubrzo se pokazuje da sve priče o uspehu počivaju na iluzijama.
VREMEPLOV: Čestitka iz 2012 godine dragog prijatelja Rizaha - Riza Čekića (9. feb. 2024)
  Rad, trud i odricanje,
  ljubav i poštovanje
  istina protiv laži
   to je ono što ljudska duša traži.

Što god (povodom jubileja) da napišem je malo,
čak ni na tvoju stranicu,
ne bi stalo.
Sloga kuću gradi
nesloga razgradjuje
to svako zna
ali treba uvijek
iznova da se čuje

Sve ove brojke(10 god,4.000.000) su impresivne,
djeluju mi i suhoparno,
kad znam šta sve,
i kako-stoji stvarno;
ovu nepresusnu česmu,
ovu nedopjevanu pjesmutvoga rada
pokušat ću tekstom da opisem sada:


Sve je počelo da "behara i da cvjeta" sada već davne 1998 godine u Plavsko Gusinjskom "Beharu" sa radiom istog imena. Nastavljeno u Bošnjačkom nezavisnom radiu Sevdah 2000-e god kada se uključio i tvoj stariji sin Edvin i na svojoj školskoj stranici otvorio web radiosevdah.cjb.net, a odmah potom i radiosevdah.com. I nas starije, pogotovo tebe, počeo uvoditi u "novi svijet", svijet naučnih dostignuca, svijet kompjutera. Tvoj mladji sin Edin (tada još dijete) je uskočio u tim i ostalo se zna, tu je i piše; urednici, saradnici, brojevi ...
Reklo bi se sve je tu, na "vidik", što bi rekli naši stari. Ipak, ima tu još mnogo toga što ne piše i što promiče ČAK i tebi.
Ono što nije napisano (vjerujem iz skromnosti) jeste istina da je u ovaj "portal", u ovu pjesmu ili bajku, sebe ugradilo jedno divno biće u kome je utkana mudrost, strpljenje, razumijevanje, ljubav i poštovanje. Dok si ti skoro dvije godine "beharao", dvije godine "sevdisao", dok si provodio svaku noć petkom u studiu, pa čak iz studia išao na posao u osam sati ujutro, za vrijeme kada se emitovala emisija u živo "Radio most" za zavičaj, dok...

Kad se sve to,
sabere, oduzme i pomnoži,
ko je bio tu,
da te posavjetuje i oraspoloži,
ko je bio tu snage da ti da ?

Stvarnost je i zbilja,
to je bila,
tvoj životni saputnik,
hanuma BILJA


Zato je za mene GUSINJE-PLAV.COM "više od igre". Pored ostalog to je priča ili bajka o jednoj zdravoj porodici, priča, kako se spajaju pokidane veze sa zavičajem i zavičajcima, formula i primjer za svaku porodicu i cjelokupnu zajednicu, kako se živi i stiže do uspjeha...
U to ime tebi i tvojoj porodici a posebno cijenjenoj Bilji čestitam i zahvaljujem na 14 godina saradnje i doprinosa u našoj iseljeničkoj zajednici i šire, na 12 godina rada na web stranicama i 10 godina rada na "CNN-u"
Od "Behara" preko "Sevdaha" ...."Svi putevi vode za (Rim) WWW.GUSINJE-PLAV.COM"
Tvoj prijatelj Rizah - Rizo Čekić
Živjeti u Gusinju - Dokumentarna emisija iz `72 god. nagrađena na festivalu JRT Bled   (8.2.2024.)
Dokumentarna emisija “Živjeti u Gusinju” koja je emitovana davne 1972. godine na Radio Televiziji Crne Gore prikazuje život i svakodnevnicu stanovnika Gusinja u tom vremenu. Slično kao i danas, mnogi su i tada razmišljali o odlasku iz Gusinja, sanjali su o boljoj budućnosti, uglavnom u Americi. U emisiji se prikazuje i na koje su probleme građani Gusinja tada ukazivali.
Sjećanje na Sabriju-Biju Gačević  (1961 - 8.2.2020)   (8.2.2024.)
  Prošle su četiri tužne godine od kako si nas napustila.
   Vrijeme prolazi, ali nikada neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Nedostaješ nam.
  Da ti Allah podari lijepi Džennet. Amin!
  Tvoja snaha Vezirka sa djecom i unučadima.
Dževad Prekazi: Ispovest fudbalske legende posle moždanog udara i niza ličnih tragedija   (7.2.2024.)
  Legendarni dribler razornog šuta je pre nešto više od tri mjeseca dobio još jednu, najvažniju životnu bitku: preživeo je moždani udar od koga se dobro oporavlja, ali je morao i da prizna sebi da su burna, uspešna karijera na koju je ponosan i gubici dragih ljudi ipak na njemu ostavili traga i da nije od kamena...nastavak teksta
Predsjednik opštine Gusinje Sanel Balić u New Yorku imao susret sa čelnicima IZ Plav Gusinje    (6.2.2024.)
   "Dana 5-og februara 2024. godine predsjednik I.Z. Plav Gusinje NY hadži Ago Koljenović i blagajnik hadži Ragip Čekić susreli su se sa predsjednikom opštine Gusinje Sanelom Balićem.
  Razmjenjene su obostrane informacije i vodjen je razgovor na zadovoljstvo obije strane. Tom prilikom Balić je čestitao kupovinu kuće i donirao ispred opštine Gusinje $2,000. Da ga Allah nagradi i želimo mu puno sreće i uspjeha."- stoji na Fb profilu hadži Ragipa Čekića.
Obraćanje podpredsjednika opštine Gusinje, Suada Djurkovića na prvom Winter festu u Gusinju   (6.2.2024.)
Čestitka predsjednika Opštine Gusinje Sanela Balić    (6.2.2024.)
  Predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić upućuje najiskrenije čestitke povodom jubileja 22. godine postojanja portala Gusinje-Plav.com
  Poštovani g-din Rafete Hot,
  “Želim da Vam u ime Opštine Gusinje i u svoje lično ime uputim najtoplije čestitke povodom Vašeg jubileja, višegodišnjeg postojanja, rada i opstanka koje je prepoznato širom zavičaja i dijaspore.
  Riječi čestitke nisu dovoljne da opišu Vaš trud, volju, vrijeme a i nezaobilazno snagu i djela koja svjedoče Vašem djelovanju.
  Drago mi je da ste u konstantnom usponu, da sa novim idejama, sponzorstvima i promovisanjem svih vrijednosti jačate svoje zajedništvo i saradnju sa zavičajem u kojem ste uvjek dobro došli, vjerujem da će naša saradnja biti intenzivnija, a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg života naših sunarodnika”.
  Zadovoljstvo mi je da vam u ime Opštine Gusinje i svoje lično ime uputim najsrdačnije čestitke povodom Vašeg jubileja.
  S poštovanjem,
  
P R E D S J E D N I K
Sanel Balić
Na ahiret je preselio Šabović (Šelja) Šeko   (1955-2024)   (6.2. 2024.)
  U Plavu je u ponedeljak, 05.02.2024. godine na ahiret preselio Šabović Šelja Šeko, u 68. godini života,
  Zdravoglava za muškarce i žene se otvara danas, 06.02.2024. god, u Centru Prnjavor, od 16:00 h.
   Dženaza namaz je u srijedu, 07.02.2024. god, poslije podne namaza (12:30h), kod džamije Šabovića. Dženaza je na mezarju Šehovići.
   Ožalošćeni: sinovi Džavid i Denis, braća Izet, Dževdet i Nusret, sestre Ismeta i Nusreta, bratstvo Šabović i ostala mnogobrojna rodbina.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”.
Sjecanje na Šemu Baković, rođ. Gavazović    (6.2.2024.)
  Dana 06.02.2024. godine navršavaju se četiri godine od kako si nas napustila voljena majko, nano.
   Molimo milostivog Allaha dž. š. da ti podari najljepše mjesto u Džennet-u i u njemu te sastavi sa tvojim najmilijima.
   Tvoji najdraži: Erhan, Senad i Samir.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu se vraćamo"!
Čestitka Jasmina (Ragip) Radončića    (5.2.2024.)
  Poštovani i uvaženi gosp. Rafete
  Na samom početku, imam osobito zadovoljstvo i čast da vam uputim najjiskrenije čestitke vama kao glavnom uredniku kao i svim saradnicima i dopisnicima na značajnom jubileju - 22 godine rada i postojanja web magazina "Gusinje-Plav.com".
  Redovnim praćenjem svih dešavanja iz naše sredine, posredstvom ove vaše web stranice, vjerujte da me prijatno iznenadila vijest da ste ostali dosledni istini koja 22. godine istrajno pokazuje da je to moguće i vrijedno svakog truda. Jednostavno, ste most spajanja, organizovanja, promovisanja i predstavljanja vrijednosti koje vaš tim svakodnevno ažurira i objavljuje vezane za naš narod i koje čitaoci žele da čuju i znaju. Jer pravovremena i tačna informacija je nešto što mnogo vrijedi i što u pojedinim momentima nema cijenu.
  Za protekli period ovaj web magazin zahvaljujući pravovremenim objavama i tačnim informacijama, na valjan način postao nezaobilazna raskrsnica i servis gdje dnevno svrati na hiljade Plavo - Gusinjana kako iz zavičaja tako i iz dijaspore. Tako da mnogima dan ne može započeti bez posjete magazina i tople kahve.
   Čvrsto vjerujem da će ovaj servis i u narednim decenijama pred nama nastaviti, sa još većim žarom i istrajnošću i naravno ostati sinonim za objektivno i tačno informisanja gradjana Gusinja i dijaspore. Koji uvijek prate dešavanja u zemlji i van nje. Vi ste prva adresa koju svi mi rado i sa zadovoljstvom posjećujemo, magazin kome se vjeruje, iz kojeg se informiše i uči, i to je stanište koje uspjeva da zadovolji naše potrebe za informacijama i želim da tako i u budunosti ostane.
  Tim povodom želimo vam puno sreće, zdravlja i uspjeha u budućem radu.
   S poštovanjem,
  Jasmin (Ragip) Radončić
Čestitka Purišić Nevzeta iz Holandije    (5.2.2024.)
  Redakciji web portala gusinje-plav.com
   Skoro pa četvrt vijeka iskrenog i nadasve profesijonalnog rada na umrežavanju cjelokupne Plavsko - Gusinske dijaspori Vas čine neprevazidjenim informativnim glasilom naše zajednice ma gdje se nalazili. Sve što bih napisao o Vašem radu na svim poljima za koje ste se zauzeli, kako na informativnom tako i na humanitarnom, bilo bi malo.
   Stoga ću Vam poželeti sretnu 22 godinu postojanja i da nam još dugo, dugo postojite.
  Bošnjačko Udruženja Plavljana i Gusinjana BEHAR iz Holandije
   Purišić Nevzet
Sjećanje na NURIJU LONČAREVIĆ, rodj. BALIĆ   (4. februar 2024)

Danas 4. februara 2024. se navršava 12 godina od kako je preselila na bolji svijet naša draga

NURIJA LONČAREVIĆ, rodj. BALIĆ
(10. februar 1939 - 4. februar 2012 )

Vrijeme ne može izbrisati našu ljubav i sjećanje na tebe. Bila si naš ponos, naša dika, supruga, majka i nana. Bila si naš magnet koji nas drži u svom čarobnom krugu oko sebe, dok ti zračiš toplinom i ljubavlju za sve nas.
Volimo te Uba.
Tvoji najmiliji
Čestitka Serveta Šehovića iz New Yorka    (4.2.2024.)
  Samo naprijed. Velika HVALA za tvoj trud, zalaganja, odgovornost, razumjevanju organizovanju u pomoći tj. huminitarnim akcijama sa tvojim bližnjim saradnicima na tvom web. GUSINJE-PLAV...
Nije da si samo prebližio nas koji živimo u New York nego i one preko Atlanskog okeana, što bi mi rekli "sa druge strane ulice" koji te prate: Evropljane, Gusinjane, Plavljane, naravno i ostali narod.
  Želim ti prije svega dobrog zdravlja i ujedno da čestitam 22 godine postojanja tvog, a i našeg web.Gusinje-Plav.com.
   SALUTE!
Ifeta sačuvala dvije hiljade starih predmeta u Gusinjskoj sobi (4.2.2024.)
    Sedamdesetdvogodišnja Ifeta Rašić iz Gusinja uspjela je tokom dosadašnjeg života da skupi preko dvije hiljade predmeta narodne radinosti, napravi takozvanu Gusinjsku sobu i zatim je pokloni Centru za kulturu u tom sjevernom gradu...nastavak teksta
Čestitka Šuća Redžepagića iz Plava    (4.2. 2024.)
  Poštovani Rafete i redakcijo,
  Želim ovom prilikom da vam čestitam 22 rodjendan. Vaša stranica je most izmedju zavičaja i dijaspore. Želimo vam još mnogo uspješnih godina i da nastavite da na pravi način spajate naše ljude, isto tako pomažete, jer ste prepoznatljivi kako u Crnoj Gori tako i u regionu kao humanitaran portal. Israjte i dalje u borbi za istinom kao i promocijom našeg zavičaja kao i aktivnosti u dijaspori raznih naših udruženja. Vaš rad cjene mnogi, jer vi spajate i promovišete Gusinje i Plav u pravom svjetlu.
  Nastavite raditi na ovakav način koji je prepoznatljiv kao medij humanosti kulture i tradicije.
   Srdačan pozdrav i želim vam još mnogo uspjeha u daljem radu.
  Šućo Redžepagić - Plav
Gusinje, 3 feb.2024. ZIMSKI BAZAR    (3.2.2024.)
Obavještenje za članarine Odbora IZ i KC PG u NY    (3.2.2024.)
  Poštovane džematlije, Es-Selamu Alejkum!
  Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku, obavještava sve džematlije koji do sada nisu postali članovi naše Islamske Zajednice da će imati mogućnost učlanjenja u Islamsku Zajednicu sa pet članarina.
  Takodjer svi oni čiji su roditelji plaćali članarine mogu se učlaniti sa samo jednom članarinom a oni koji su manje od tri godine boravka u Americi će takodjer imati mogućnost učlanjenja sa jednom članarinom.
   Po isteku ove promocije, oni koji ce željeti postati članovi Islamske Zajednice i koristiti njene usluge, moraće uplatiti sve članarine od 2015 godine. Ova promocija će trajati do kraja Ramazana.
  Za vise informacija možete se obratiti službenicima i odbornicima Islamske Zajednice
  S poštovanjem
  Odbor IZ i KC PG
  Kontakt:
   Blagajnik Ragip Cekić (917) 749-0187
  Sekretar Selma Mujević (347) 239-9921
VREMEPLOV: Nekada gigant, danas samo ime! (3.2.2024.)
   Kada se spomene OPZ "Aljo Hot" iz Gusinja, onda se u prvom redu misli na preduzeće, koje je početkom druge polovine prosloga vijeka, bilo sinonim za uzoran i uspješan kolektiv. Ne bez razloga stariji gusinjani a i oni srednjih godina, sa pijetetom spominju ime generalnog direktora, Sadrije Demšina Hota, koji je veoma uspješno vodio ovaj kolektiv.
  Nekada gigant, danas samo ime! Iz tog perioda pogledajte nekoliko slika (kliknite na iste), članova kolektiva, od kojih mnogi nisu medju živima.

Alen ef. Šabović: Portal Gusinje-Plav.com je mnogo više od info-kutka. To je MOST POVEZIVANJA.    (2.2.2024.)
  Rafete, es-selamu alejkum. Nek je mubarek ovaj lijep jubilej, dugo da trajete, ako Bog da. Vašim pratiocima mnogo lijepih vijesti i radosti, srećnih trenutaka...

  Portal gusinje-plav.com, nije obični info portal!!! U vremenu globalizacije, kada smo raštrkani na sve krajeve svijeta, kada za potrebe života, sebi i svojim potrebama oskudujemo u najbitnijem, da sebi pružimo kakvo lijepo zadovoljstvo, da smo povezani sa najdražima, da smo u Plavu i Gusinju u toku sa svim informacijama, kao da smo kod kuće, čini i pričinjava ogromno zadovoljstvo.

  Kada ujutru ustanemo, dođemo sebi, većini nas je prva misao, šta li ima "dolje" novo...
  Ovaj portal je odavno prevazišao svoj informativni karakter. Mnogo je više od info-kutka. Prije svega, MOST POVEZIVANJA. Koliko puta samo su na ovaj portal došli oni koji su iz nekog razlog bili udaljeni od nas. Prva pomisao, prva adresa, prva vrata gdje se kuca, je ovaj portal. Da, da, PRVA ADRESA!

  Ovaj portal u svom humanitarnom karakteru čini nešto što mnoge takve i slične organizacije sa tim prefiksom, ne mogu ni da pomisle da mogu ostvarit ovakve uspjehe. Gdje god da pođete u Svijetu, kad se predstavite, prvo što kažu za Vas je, da, Vi ste poznati po humanosti.

  Gospodin Rafet Hot, sa još nekoliko entuzijasta, patriota i stvarnih zaljubljenika u ovom mjestu su se prije par godina uhvatili u koštac sa najvećim projektom koji se realizuje u Gusinju i čiji će trag ostaviti za sva vremena na trajnom dobru- Vakufu, dok je svijeta, da će i on postojat na dobru naroda- Islamski Kulturni Centar- Gusinje. Ovaj milionski projekat, da, MILIONSKI, nakon skoro 5 godina će ugledati svjetlost dana. Građen je u najvećoj pošasti ovog vijeka- Koroni, svjetskom ekonomskom padu, kada su naši ljudi masovno ostajali bez posla, ovaj objekat sekunde nije stao sa izgradnjom.

  Za njegovu izgradnju u mnogome, kao glavni medijski sponzor, gdje gospodin Hot, izvršava svoj domaći zadatak, da 5 godina, svakog trena, neumorno djeluje na ovom PROJEKTU.

  Ponekad se zapitam, odakle toliko snage u ovom čovjeku- čovjeku u pravom smislu? Kažem, eh, nema druge, sem da dušom i srcem voli svoje Plav i Gusinje.
  AFERIM!!!
Vrijedan jubilej, 22. godine sa Vama: Gusinje-Plav.com.    (2.2.2024.)
   Na današnji dan prije 22 godine - 1. februara 2002. godine, na medijskom nebu se pojavio web magazin Gusinje-Plav.com. Zahvaljujući ogromnom radu i odricanju postali smo most povezivanja, kao i sastavni i nezaobilazni dio Vaših domova, kako u dijaspori tako i u zavičaju.
  Hvala Vam što nam vjerujete
Na ahiret je preselila Hadžira (Zufera) Radončić, rodj. Kadribašić  (1940. - 2024.)   (2.2.2024.)
  U Gusinju je 1. februara 2024. godine na ahiret preselila Hadžira (Zufera) Radončić, rodj. Kadribašić u 84-oj godini života.
  Zdravoglava za muškarce se održava u petak, 2. februara u Bajrovića kafani od 17:00h do 24:00h i u subotu, 3. februar od 8:00h do 14:00h.
   Za žene zdravoglava je u subotu, 3. februara u Novoj džamiji.
   Dženaza kreće od Nove džamije u subotu, 3, februara u 14:00h na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: sinovi Bajram i Hajran-Tito, kćerke Emira i Enisa, snahe, unučad, bratstva Radončić i Kadribašić, rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”.(www.gusinje-plav.com)
Zaboravljeni asovi - Mićo Praščević   (31.1.2024)
  Stariji navijači fudbalskog kluba "Jezero", sigurno se sjećaju da je krajem sedamdesetih godina prošloga vijeka boje ovog kluba nosila sjajna generacija, ako ne i najbolja u istoriji ovoga kluba. Igrači Fadilj Ferović, Enver Kačamaković, Ljubo Komatina, Momo Laban, Husko Kastrat, Mijović Branko, Bajram Luković,...itd. su u to vrijeme zarili i palili fudbalskim terenima Crne Gore i šire.
  Svakako zapaženu ulogu u ovoj generaciji fudbalera "Jezera" je dao i Mićo Praščević, nekadašnji desni half ove ekipe. Izvanrede igre koje je pružao za ligaša iz Plava, su bile sjajna preporuka da se okusa i u većem rangu takmičenja, odnosno branio je zajedno sa Fadiljom Ferovićem i boje drugoligaša "Rudar" iz Pljevalja, koji je tada bio član Druge lige Istok (tada je ex-Yugoslavija imala dvije fudbalske lige - Istočnu i Zapadnu).
  Nakon što je "okacio kopačke o klin", posvetio se trenerskom pozivu i svoje znanje je prenio na mladje generacije fudbalera u našem zavičaju. Pisac ovih redova je imao čast da mu Mićo Praščević bude trener u FK"Jezero" i FK"Gusinje" i od koga je saznao mnoge tajne ove magične igre.
  Radni vijek proveo u OŠ"Bećo Bašić" u Plavu, kao nastavnik biologije i hemije. Danas kao penzioner, u slobodnom vremenu se bavi planinarstvom i izučavanjem biljnih vrsta koje egzisiraju na Prokletijama. Ono našta je posebno ponosan je botanička bašta, koja se nalazi na njegovom imaju. Bolji poznavaoci ove oblasti kazu da njegova botanička bašta je jedinstven primjer takve vrste i moze da posluzi kao primjer profesionalnog odnosa i selekcije biljnog svijeta koji okruzuje Prokletije. (Gusinje Plav Press)
RAMAZANSKA AKCIJA 2024 počinje 1. februara   (30.1.2024.)
  Sinoć je u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji održan sastanak Odbora koji rukovidi donatorskom akcijim za izgradnju IKC u Gusinju.
  Prisutne članove odbora Selim H. Čekić, predsjednik istog, upoznao dokle se stiglo sa radovima na tom objektu, kao i sa daljim aktivnostima koje slijede. Generalno, sve teče po planu i polako se blizimo konačnom cilju, tj završetku najvrednijeg i najvećeg objekta koji dijaspora "poklanja" svom zavičaju. Da bi se došlo do tog cilja neophodno je da se prikupi još oko $100,000.00.
  Iz tih raloga Odbor je odlučio da donatorska RAMAZANSKA AKCIJA 2024 počne 1. februara.
  Pozivamo pojednice, udruzenja, kompanije da se odazovu ovom apelu i da, ako Bog da, ove godine dočekamo svečano otvaranje IKC u Gusinju.
Obavještenje IZKC Plav-Gusinje NY za uplatu mezara   (28.1.2024)
  Poštovani džematlije, Es-Selamu Alejkum! Zbog nemogućnosti kupovine mezara na Washingtom Memorial mezaru, odbor Islamske zajednice i kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku je nakon duge potražnje pronašao povoljno kupovinu mezara u New Jersy-u na Eternal Sunset Memorial Parku. Cijena jednog mezara će biti $1,850.00. Ovo je relativno novo mezarje sa posebnom parcelom za muslimane a udaljenost od Astorije je 60 milja.
  Islamska zajednica je zakupila 347 mezara od kojih je 210 prodato. Oko 50 mezara je rezervisano a nije uplaceno. Ukoliko džematlije žele da kupe mezar da se u što kraćem roku jave nama.
  Nekoliko informacija o novom mezarju.
   1.Svi mezari će biti jedan do drugog i niko neće moći da zauzima tuđe mjesto.
   2.Kopanje mezara i način ukopa je kao u našem zavičaju, bez ikakvih betonski zidova ili ploča.
   3.Mogu se podići nišani od 30 inch. Nišani će biti isti i neće biti dozvoljena fotografija na njima.
   4.Uprava mezara je obećala dati zemljište za izgradnju mesdžida i pomoćnih prostorija koje će se koristiti prilikom dženaze.
   5.Kopanje i priprema mezara će koštati oko $1,600.00
   6.Teren je pristupačan, suv i bez vode.
   7.Ovo su fotografije od zemljišta za mezarje i od nišana. Nišani će izgledati kao što su na fotografijama.
Zbog velike potražnje moramo bzro reagovati i svi zainteresovani nek se što prije jave na dole nevedenim brojevima telefona u što kraćem roku, kako biste kupili mezarje.
  Hadži Ragip Cekic: (917)749-0187
  Sekretar IZ-e Selma Mujovic: (347)239-9921
Tužno sjećanje na naše roditelje    (28. januar 2024.)
  Tužno sjećanje na naše roditelje Radončić (Hadži Abaza) Rizo (1929-2011) i Radončić Đulja rođena Ljačković (1933-2020)
  Dragi naši roditelji, sa nama ste u svakom trenutku i zauvjek. Vaše priče, osmjesi i toplina doma ostaće vječna inspiracija u našim životima.
  Vole vas i čuvaju u srcu vasa djeca: sin Rifat, kćerke Remzija, Razija i Fekrija sa porodicama.
Zaboravljeni sportski asovi: Ibrahim - Braho Hot   (26. januar 2024)
  Izgleda da ništa nije brže od zaborava, ni manje trajno od slave.
  Želimo da se ovdje prisjetimo nekih, nekada velikih sportista iz Gusinja, za koje davno, davno niste čuli ....
  Ibrahim - Braho Hot, potiče iz sportske porodice, koja je sem njega dala još nekoliko fudbalskih prvotimaca fudbalskog kluba "Partizan" iz Gusinja (braća Jazo i Meško, te bratanići Rafet i Naser). Braho je veoma uspješno branio boje ovog kluba šezdesetih godina prošloga vijeka, na poziciji lijevog beka. Stariji navijači ga pamte kao veoma britkog odbrambenog igrača i ne bez razloga su onako u sali govorili "da nosi varsak (mesarsku sataru) u gete", aludirajući na njegovo mesarsko zanimanje.
  Poznat kao fudbalski borac bez mane i straha, jednu sezonu je branio i boje fudbalskog kluba "Jezero" iz Plava, tada članom prve fudbalske lige Crne Gore, zajedno sa Šeljom Hodžićem, Ruškom Rašićem i Ljušom Vukelj.
  Ako je za nekoga važilo pravio: " da lopta može proći, a igrač ne", onda je to vazilo za Braha Hota.
  Malo je poznato da je Braho Hot bio i vrstan stonoteniser. Zajedno sa svojim bratom Mehmedom - Meškom je trebao na nastupaju na saveznom takmičenju u Beogradu 1959. godine. Iz porodičnih razloga su bili sprečeni da otputuju na ovo takmičenje
  Danas, živi u Podgorici, uživajući u zasluženoj penziji (84 godine). Sa sjetom se prisjeća generacija fudbalera koji su proslavili fudbal u Gusinju. Kaže da se tada imamo manje uslova, ali da se sa daleko više ljubavi i zara igralo, odnosno branile boje klubova.
  P.S. kliknite na sliku u lijevom uglu i pogledajte aktera ove priče i fudbalski teren na Bedlucima kraj Gusinja. (Gusinje Plav Pres)
ADRIATIC STUDIO za sve vaše svečanosti    (25.1.2024.)
  30 godina strastveno smo poslužili više od 11.000 nevjesta i mladoženja na više od 6.000 svadbi/vjenčanja, snimili preko 2 miliona slika i snimili više od 36.000 sati videa. Bilo da se radi o maloj ili velikoj svadbi/venčanju, u zatvorenom ili na otvorenom, grandioznom ili intimnom, mi smo zadovoljili želje svakog kupca. Svadbe, tradicionalno vjenčanja, formalna vjenčanja, etnička vjenčanja, vjerska vjencanje.

ADRIATIC STUDIO za sve vaše svečanosti

ADRIATIC STUDIO
  Tel: 718-234-5210
  Cell: 917-696-9900
  Email: adriaticstudio@yahoo.com
Dekoracija svadbi koja odiše luksuzom i stilom - FC AFFAIRS studio: vl. Melinda Medunjanin Dervišević & Elda Dervišević Selimaj    (25.1.2024.)
   FC AFFAIRS studio specijalizovan je za dizajniranje i dekorisanje ekskluzivnih, elegantnih i luksuznih svadbi u New Yorku i okolini. Ono što nas izdvaja od drugih dekoracija svadbi jeste kvalitet naših usluga i visoki standardi po kojima radimo. Svakom svadbi/venčanju pridajemo posebnu važnost kreirajući savršeni dizajn koji priča vašu priču.
  Dekoracija svadbi je jedan od najvažnijih elemenata koga nikako ne treba zanemariti. FC AFFAIRS studio ne samo što će uljepšati prostor bojom i mirisima, već će simbolizovati Vas, Vaš stil i utisak koji ostavljate na druge. Dekoracija svadbi/venčanja zaista može biti magična. Počevši od cveća, pa sve do unikatnih detalja učinićemo Vaše svadbe nestvarnim.
  Mi smo tu da Vam pomognemo pri svakom koraku – u planiranju, kreiranju, dizajniranju, dekoraciji, organizaciji, koordinaciji i realizaciji Vaše svečanosti u skladu sa Vašim željama, maštom i budžetom.
  FC AFFAIRS studio - vlasnici: Melinda Medunjanin Dervišević & Elda Dervišević Selimaj
  Telefon: 1(646)634-2791
  E-mail: Melinda@fcaffairs.com
Zvanična web prezentacija FC AFFAIRS studio

Sjećanje na Idriza (Junuza) Kučević   (15.11.1945 - 26.1.2022.)   (26. januar 2024.)
   Danas nam je ponovo tužan dan, dvije godine od kako te nema Tata da nas zagrliš , nazoveš, ispratiš.
  Ljubav, tuga i sjećanja na tebe čvrsto drže mjesto u našim srcima.
  Volimo te Tata i ti si naš ponos.
  Neka ti Allah podari najlepši dženet.
  Zauvjek tvoji voljeni: supruga Šajka, sinovi: Enis, Edin i Ermin, kćerke: Jasmina i Azra, zet, snahe i unučad.
"Bošnjaci, svjedočimo da jesmo": Beharova sehara savremenih bošnjačkih priča   (25.1.2024)
  Knjiga je na bosanskom jeziku i sadrži pobjedničke i odabrane priče sa literarnog konkursa ICC -a Behar 2022, na temu “Bošnjaci, svjedočimo da jesmo”, autora iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Kosova, i SAD.
  The book is in Bosnian language mainly, and contains winning and selected stories from the 2022 Behar’s literary contest with the theme: “Bosniaks, we testify that we are”, of the authors from Bosnia and Herzegovina, Sandžak, Kosovo, and USA.

  Više o knjizi “Bošnjaci, svjedočimo da jesmo” i kako je naručiti u SAD putem interneta na sljedećem linku
Sjećanje na Fehimu (Bajramovu) Gjonbalaj   (8/7/1972 -1/25/2022)   (25. januar 2024)
  Prošle su dvije tužne godine od kako si nas napustila. Vrijeme prolazi, ali nikada neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe.
   Nedostaješ nam u svakoj sekundi života. Uvjek u našim mislima i vječno u našim srcima. Neka je vječni rahmet tvojoj dobroj duši.
   Tvoji roditelji: Bajram i Fata, brat Ramo, sestre Fikreta, Faketa i Ferida sa porodicama.
Sjećanje na Ilijaza-Ilja (Šabana) Duraković   (1963 - 2022)   (25. januar 2024.)
  Dvije godine prođoše bez tebe, naš dragi babo.
  Ni bol, ni tugu vrijeme ne briše, bio si naš ponos, bio si naša snaga u najljepše tvoje doba izgubismo te iznenada.
  Da ti dragi Allah podari najljepše mjesto u Dženet, to ti žele tvoji: supruga: Nevzeta, sinovi: Nihad, Semir, Emil i Almin, kćerke: Semira i Dalida, snaha Dalila, unučad: Iliaz, Harun, Meho, Hasim, Said, Ilma, Ajša, Hava i Jasmina.
Sjećanje na Ilijaza-Ilja (Šabana) Duraković   (1963 - 2022)   (25. januar 2024.)
  Zahvalni na lijepim zajedničkim trenutcima i tužni zbog nenadoknadivog gubitka.
   Neka ti Allah podari dženet naš dragi ILJO, a mi ćemo te čuvati od zaborava.
  Tvoje DRUŠTVO sa Volušnice
Prodavnica mješovite robe SKALINADA Bronx    (24.1.2024.)
   Više od 39 godine nalazimo se u Bronx-u, na istoj adresi i stvaramo kvalitet jedinstvenog ukusa poznatog svima. Posjedujemo veliki asortiman suhomesnatih proizvoda, svježeg mesa, mesa za roštilje, hrane iz Evrope (sireva, začina, pekarskih proizvoda, proizvoda od voća i povrća, čajeva,...,) praktično sve što je neophodno za Vašu kuhinju. Dozvolite da budemo deo Vašeg svakodnevnog života u kupovini.
DOBRE NAVIKE NE TREBA MIJENJATI - KUPUJTE U "SCALINADI".

Adresa: 667 East 187 Street BRONX, NY
Telefon: (718) 367 7256
Radno vrijeme Ponedeljak - Subota: 9:00 prije podne - 6:00 poslije podne
Nedelja: 10:00 prije podne - 5:00 poslije podne

KOMPLETNA PONUDA ZA VAŠU KUHINJU - PRODAVNICA "SCALINADA"
Sjećanje na Nadžiju Radončić, rodj. Koljenović    (24. januar 2024.)
  Prošle su šest godina od kako nisi sa nama naša voljena. Uvijek u našim mislima i srcima. Mnogo nam nedostaje tvoja ljubav i toplina.
   Molimo Allaha da ti podari najlepše mjesto u Džennetu!
   Tvoj suprug Iso, sinovi Elvir i Adis, kćerke Elvira, Samira i Azemina sa familijama.
Sjećanje na Nadžiju Radončić, rodj. Koljenović    (24. januar 2024.)
  Prošle su duge 6 godina od kako je na ahiret preselila naša voljena sestra Nadžija Radončić, rodj. Koljenović.
   Puno nam nedostaješ sestro naša, ali nas tješe tvoja velika djela i plemenitost.
  Da ti dragi Allah podari vječiti Dženet i duši rahmet.
  Tvoji voljeni: brat Šemso sa sestrama: Muradija, Kumrija i Ćamilja i mnogobrojna familija.
Sjećanje na rah. HOT (Alja) JAZA   (24. januar 2024)

Dana 24. januara 2024. navršile su se 20 godina od kada nije sa nama naš dragi

HOT (Alja) JAZO
(4. maj 1932 - 24. januar 2004 )

Ljubav ne prestaje odlaskom, ni sjećanje vremenom.
Uvijek si u našim mislima i srcima

Tvoji najmiliji
Sjećanje na Ramiza (Šefket) Radončić    (1954-2022)   (24. januar 2024.)
  Dvije godine prođoše beze tebe, naš dragi, voljeni tata...
  Postoje neki ljudi koji svijetu donose svijetlo tako veliko, da svijetlo ostane i svijetli čak i nakon što odu...Zauvjek češ svjetliti i žariti u našim srcima i biti putokaz u životu.
  Hvala ti na lijepim uspomenama.
  Tvoji najmiliji.
Sjećanje na Julević Munirku - Munu, rodj. Mrkulić    (24.1.2019 - 24.1.2024)   (24. januar 2024.)
  24. januar 2019 je dan koji je u nama sve promijenio...
  Prestali su tvoji glasovi, bolovi, tvoje poruke i telefon tvoj je ućutao - prestalo je da kuca tvoje hrabro srce.
  Ostala je samo bolna tišina i duboka rana koja nas i sad jako boli.
  Milion naših riječi te nije vratilo - znamo jer smo pokušali. Ni milion suza te nije vratilo - znamo, jer smo ih isplakali.
   Prošli su dani, nedelje, prva godina, sada će i 5-ta ali taj dan proći neće.
  Nema te, znamo...
  Ali nije to zauvjek, jer zauvjek ne postoji. Vraćaš se ti nama kroz naše snove, kroz sjećanja, kroz uspomene. Vraćaš se svaki put kada pomislimo na tebe.
   Postojiš u svakoj suzi koja padne, u svakom trenu kad ti ime izgovorimo, u svakoj dovi koju za te dovimo.
  Nisi ti nestala, samo si negdje daleko zaspala, iz Džennetskog plavetnila nas ćuvaš i na nas ćekaš Insh´Allah. Ali ipak znaj, za sve sto je bilo i sve sto dolazi nedostaješ, svima nam puno nedostaješ.
  Ljubav naša ne prestaje odlaskom niti sjećanje vremenom. U našim srcima i mislima si vjećna i besmrtna.
  Znaj, da uvjek ćeš biti suza u našim očima, rana u srcima i bol u našim grudima.
  Tvoji najmiliji.
Na ahiret je preselio Deli Bećir Sinanaj    (1976-2024)   (23. januar 2024.)
   U Utica (NY) je jučer, 22.1.2024. godine na ahiret preselio Deli Bećir Sinanaj, u 47-oj godini života.
  Zdravoglava se održava sjutra, u srijedu 24.-og januara, 2024. godine, od 11am do 2pm u Bosnian Islamic Association of Utica na adresi: 306 Court St. Utica, NY 13502. Nakon toga izvršiće se dženaza na Bosnian Islamic Cemetary, 10969 Cosby Manor Road, Utica, NY 13502.
   Ožalošćeni: majka Sabahija, brat Hamza, sestre Ajsa, Hedija, Sofija, Sanija, Nedžmija i Mirveta, bratstva Sinanaj i Sahmanović, rodbina i prijatelji.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Hasniju (Rama) Đurković, rodj. Dervišević    (1949-2023)   (23. januar 2024.)
  Na današnji dan, 23. januara prestalo je da kuca srce naše voljene, nikad prežaljene supruge i majke, s'kojom smo se ponosili.
   Bila si supruga i majka puna osjećanja. Tvoje najljepše lice krasio je uvjek osmjeh. Od dana kako si otišla od nas sve je drugačije, nikad više neće biti isto, jer si bila sunce u našim ocima.
  Ostaje samo sjećanje na tebe, na život proveden zajedno i lijepa sjećanja koja će nas držati u životu. Smrt je bila jača od života, ali nikad neće od ljubavi prema tebi.
  Svaka riječ je slaba utjeha onima koji te nikad preboljeti neće ali će se sjećati u mislima u dovama.
Neka ti Allah ukabuli svako tvoje dobro djelo i podari najljepši dženet!!!
S poštovanjem: suprug Ramo, šćerka Nusreta, sinovi Nedžad i Naser, zet Esad, snahe Mirlinda i Sanzilet i unučad.
Čuvajmo ih od zaborava!  (22.1.2024.)
  Iz IZVORA br. 27, objavljen 2000. godine. Na stranici su fotografije ličnosti palih boraca u NOR-u plavsko-gusinjske doline:
  Murat, sin Ramov, Hodžić, rođen 1912. godine u Gusinju, bio zemljoradnik, poginuo je u borbi 1945. kod Kolašina.
  Aljo, sin Redžov, Hot, rođen 1921. godine u Gusinju, istaknuti omladinac, fudbaler, poginuo je u s. Dolja kraj Gusinja sa Bećom Bašićem, Jusufom Redžepagićem i Vojom Novovićem 02. avgusta 1944. godine. Po njemu je Poljoprivredna zadruga u Gusinju nosila njegovo ime. Danas meni nije poznato da li ima te ustanove u Gusinju.
   Džafer, sin Junuzov, Nikočević, rođen 1923. godine u Gusinju, đak Velike medrese u Skoplju, strijeljan 1944. godine u Kuli u Peći. Po njemu i danas u Gusinju osmogodišnja škola nosi njegovo ime.
   Oni i mnogobrojni sa njima bili su i ostali "simbol borbe protiv fašizma". Čuvajmo ih od zaborava!
Na ahiret preselila Ferka (Kadrije) Kolenović, rodj. Mulić    (1954-2024)   (22. januar 2024.)
   U Nju Džerziju (SAD) je u nedelju, 21-og januara 2024, u svojoj 69-oj godini života na ahiret preselila Ferka (Kadrije) Kolenović, rodj. Mulić.
  Zdravoglava se održava danas, u ponedjeljak 22.-og januara, 2024. godine, od 16h (4pm) u Alipašinoj džamiji u Astoriji.
  Dženaza namaz će se klanjati u utorak, 23.-og januara 2024, u 9 časova (9AM) u Alipašinoj džamiji na Astoriji, a dzenaza će se obaviti na Balkan Muslim Cemetery u Upstate New York.
   Ožalošćeni: sin Selman, kćerke Eldana, Selma i Fatima; braća hadži-Ruždija, Šefkija i hadži-Zuvdija Mulić, sestre hadži-Surka i hadži-Zina; zetovi Almir i Mensur, unučad Amil, Emil, Ema i Hanna; bratstva Kolenović i Mulić, dajdže Qosaj, prijatelji Redžematović, te ostala brojna familija i prijatelji.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Islamska arhitektura Gusinja: Mulamekića kula    (21.1.2024.)
   Mulamekića kula nalazi se u Čekića mahali.
  Kulu je sagradio Ram Kata Hot 1902/03. Kula je poznata i pod imenom kula Muškadića, jer se Mulamekići tako zovu po pretku Mušu Alijinom koji je bio kadija. Kula ima prizemlje i dva sprata.
   To je jedina kula u ovom kraju čije je prizemlje imalo prozore.
  U prizemlju su bile prostorije u kojima se obavljalo ucenje Kur'ana i vjerska obuka. Prozori kule su veći od prozora ostalih kula u Plavu i Gusinju.
  Tekst preuzet iz: Kulturne znamenitosti Gusinja, Halil R. Markišić
Sjećanje na Nadžiju Kolenović, rodj. Mrkulić   (1946 - 2023)  (21.1.2024)
   Dana 21. januara se navršava godina od kako je na bolji svijet preselila naša majka i nana Nadžija Kolenović, rodjena Mrkulić.
  Draga majko, iako je prošla godina od tvoga preseljenja, vrijeme ne umanjuje bol, tugu i sjećanje na tebe. Nedostaješ puno, željni smo tvog glasa, tvog osmjeha i tvojih toplih zagrljaja. Ta toplina je nestala onoga dana kad si ti preselila, a nama je ostalo sjećanje na tebe na lijepe uspomene naše divne majke, ostalo nam je da dovimo dragom Allahu da ti podari najlepše mjesto u dženetu.
  Uvjek ćeš imati mjesto u našim srcima a vrijeme koje prolazi godina, dvije, pa čak i večnost neće izblijedeti sjećanje na tebe.
  Tvoji sinovi Esad, Nedžad i Fikret, šćerke Refika, Lidika i Enesa, zetovi, snahe, unučad i paraunuka.
Na ahiret je preselio Ujkan - Kalja (Halil-Agan) Huseinović   (1951 - 2024)  (20.1.2024)
  U New York je danas, u subotu 20. januara 2024. godine na ahiret preselio Ujkan (Halil-Agan) Huseinović, u 73-0j godini života.
  Zdravoglava se održava sjutra, u nedelju 21. januara, 2024. godine, od 4PM, u Bošnjački Islamski Centar na Richmond Hillu.
  Dženaza namaz se klanja u ponedeljak, 22. januara 2024, u 9AM, u Bošnjački Islamski Centar Richmond Hill, nakon čega će se izvršiti dženaza na mezarju Washington Memorial Park na Long Island.
  Ožalošćeni: brat Rama, supruga Sabaheta, šćerke Selma i Balja, zetovi Medin i Dino, unučad Arian, Ariel i Zara, snaha Tifa, bratanična Hata sa djecom Edis i Lejla, bratstvo Huseinović, rodbina i prijatelji Gačević, Čekić i Kolašinac.
  Inna Lillahi we inna llejhi radžin’un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Prvi dan ramazana je 11. marta 2024. godine   (20.1.2024)
  Prvi dan ramazana je 11. marta 2024. godine, navodi se u klandaru značajnih datuma Islamske zajednice BiH. Prva teravija 10. marta kada s akšamskim vremenom nastupa mjesec ramazan. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29, a nekad 30 dana.
  Prvi dan ramazanskog bajrama je 10. aprila 2024. godine.
  Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Ovaj bajram traje tri dana.
NOVO! NOVO! Putnička agencija: CIRIKOVIĆ Travel Agency New York - vlasnik: FAIK-FRANK CIRIKOVIĆ  (21.1.2024.)
  Mogućnost rezervacije i kupovine avio karata za sve destinacije u Evropi i svijetu po najpovoljnim cijenama - Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Kosova,... u putničkoj agenciji CIRIKOVIĆ Travel Agency New York - vlasnik: FAIK-FRANK CIRIKOVIĆ

  Phones: New York 1(860) 502 0070
  Plav 382 67 711 033
  Beograd 381 62 102 5144
  Peć 383 49 977 329
  E-Mail: cirikovictravel@yahoo.com
  
VAŠA PUTOVANJA SU NAŠA BRIGA


Mundësia e rezervimit dhe blerjes së biletave ajrore për të gjitha distacionet ne Evropë dhe botë me qmimet më të mira- Mali i Zi,Serbia,Shqipëri,Bosnje dhe Hercegovinë,Kroaci, Maqedonia e Veriut,Kosovë...në agjencinë turistike CIRIKOVIĆ TRAVEL AGENCY NEW YORK - pronari: FAIK-FRANK CIRIKOVIĆ

Telefonat: New York 1(860)502 0070
Kosova-Pejë:+383 49-977-329
Plavë: +382 67 711-033
Beograd : +381 62 102-5144

E-Mail:cirikovictravel@yahoo.com

UDHËTIMET TUAJA JANË KUJDESI YNË
Sjećanje na Radončić (Sema) Džafera   (19.01.2024)
  Dana 19.01.2024. navršava se godina otkako je preselio na ahiret naš voljeni suprug, otac, djed RADONČIĆ (SEMA) DŽAFER.
  Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav. Svaka misao bolno podsjeća na sve sto smo tvojim odlaskom izgubili. Sa ponosom i poštovanjem čuvamo uspomenu i sjećanje na tvoju ljubav, plemenitost i dobrotu koju si nam darivao.
  Neka ti dragi Allah dž.š podari džennet i vječni rahmet.
  Tvoji: supruga Zemka, ćerke Semiha i Ajla sa porodicama..
Sjećanje na našeg dragog Beća (Haljilja) Srdanović   (18.01.2023 - 18.01.2024)  (18.01.2024)
  Danas se navršava godina dana kako nije sa nama naš, Bećo (Haljilja) Srdanović.
  Januar mjesec je početak Nove godine, novih početaka za budućnost, a za nas je januar početak tuge i življenja bez tebe.
  Godinu dana od kada te nema, a mi još uvijek slušamo priče o tvojoj dobroti ljudi koji su te poznavali.
  Svakome si bio iskreni prijatelj, drug i brat. Nikada se nećemo pomiriti sa činjenicom da nisi više sa nama.
   Od toga 18. januara kada si utonuo u san i otišao bez pozdrava ne prođe ni jedan dan da te ne pomenemo sa suzama niz lice.
  Živjećemo i dalje sa ranom na srcu i sa pitanjima šta da je bilo drugačije, na koje nikad nećemo dobiti odgovore.
   Tvoji najmiliji koji će te zauvijek voljeti, s ponosom čuvati uspomenu na tebe i pominjati tvoje ime Bećko da se sačuva od zaborava.
  Neka ti Allah dž.š. podari lijepi džennet.
Sjećanje na našeg dragog Beća (Haljilja) Srdanović   (18.01.2024)
  Dragi naš Bećo, s tugom i ponosom sjećamo se tvoje vedrine i plemenitosti.
  Žalost zbog preranog odlaska tebe i našeg brata Haljilja nikada nije prestala.
  Uvijek ćete biti u našim srcima.
  Neka vam dragi Allah podari lijepi džennet.
  Tvoje tetke: Seka Redžepagić, Kumrija Parić i Sanija Srdanović sa porodicama
Kula Fera (Zeća) Radončića    (17.1.2024)
  Naspram Vezirove džamije, sakrivena krošnjom džinovskog oraha, u tišini je mirovala davno napuštena stara kula. Ona se razlikuje od svih kula u Gusinju: njena osnova je pravougaonik , a krov na dvije vode, najprije od šindre, a zatim od talasastog salonita. Prethodni vlasnici kule bila su braća Saljih i Zajo Radončić. Od njih je njihov rodak Fero kupio kulu. Promijenila je puno vlasnika ova kula. Iz natpisa na osmanskom jeziku, uklesanog u polukružni završetak ulaznog portala, saznajemo da je kulu podigao Husein sin Nuradinov 1897/1898.
   Lijevi stub ulaznog portala ukrašen je figurama u reljefu, a na desnom je uklesana puška, dolje okrenuta. Profesor Ibrahim Reković, slikar i sakupljac narodnih umotvorina plavsko-gusinjskog kraja, kaže da je to znak mira i dobrodošlice za svakog dobro namjernog musafira.
  Tekst preuzet iz: Kulturno-istorijsko nasljede plavsko-gusinjskog kraja, Halil R. Markišić
Od Rožaja do Gusinja zavladala industrijska sirotinja    (16.1.2024.)
  ... Izostalo je preispitivanje zašto je u tranzicionim procesima nakon privatizacije fabrika došlo do potpunog uništavanja brojnih privrednih kolektiva. Na to ukazuju i ruinirani i napušteni proizvodni pogoni od Gusinja do Rožaja. I pored brojnih obećanja, ništa nije uradjeno da se pokrene proizvodnja u bivšoj fabrici Tremoplast i Titeksovom pogonu u Gusinju, iako je nekada tamo radilo oko 200 radnika. U Plavu je poslednjih decenija, pored uništavanja poznatog Hotelsko-turističkog preduzeća "Plavsko jezero" i likvidacije Šumsko-industrijskog kombinata "Bor", došlo do gašenja Obodovog pogona, čime je u ovom gradu oko 1.000 radnika ostalo bez posla...nastavak teksta
Sjećanje na Duraković Rama Hajriju, rodj. Pjetrović   (16. jan. 2021 - 16. jan. 2024)  (16. januar 2024)
  Na današnji dan, 16 januara prestalo je da kuca srce naše voljene, nikad prežaljene majke, s'kojom smo se ponosili.
Bila si majka puna osjećanja. Tvoje najljepše lice krasio je uvjek osmjeh. Od dana kako si otišla od nas sve je drugačije, nikad više neće biti isto, jer si bila sunce u našim ocima.
Ostaje samo sećanje na tebe, na život proveden zajedno i lijepa sjećanja koja će nas držati u životu. Smrt je bila jača od života, ali nikad neće od ljubavi prema tebi.
Svaka riječ je slaba utjeha onima koji te nikad preboljeti neće ali će se sjećati u mislima u dovama.
Neka ti Allah ukabuli svako tvoje dobro djelo i podari najljepši dženet!!!
S poštovanjem: Tvoja porodica
Sjećanje na Duraković Rama Hajriju, rodj. Pjetrović   (16. jan. 2021 - 16. jan. 2024)  (16. januar 2024)
   Na današnji dan, 16 januara izgubili smo najbolju nanu.
   Vrijeme koje prošlo i koje dolazi nismo prestali da te volimo. Idemo uvjek na ona mjesta koja si voljela. Ostala je velika uspomena na našu voljenu nanu, koju nikad nećemo zaboraviti i nikad preboljeti. A kako da te zaboravimo, kad si ti dio našeg života.
  Volimo te i sad i zauvjek.
   Tvoji unuci Danny i Dilan
Pucnjava u njujorškom metrou: Ima mrtvih    (16.1.2024.)
  Jedan muškarac ubijen je u metrou u Bruklinu, u Njujorku, nakon što je pokušao da interveniše u svađi između dva putnika oko glasne muzike.
  To je sinoć saopštila njujorška policija.
  Ričard Henderson (45) upucan je dok je voz bio na stanici Avenija Frenklin, samo nekoliko stanica od njegove kuće, prenosi Njujork tajms.
  On je pogođen u leđa i rame, nakon čega je prevezen u obližnju bolnicu gdje je ubrzo proglašen mrtvim. Za sada niko nije uhapšen.
Sjećanje na Čekić (Nasa) Riza   (1941-2023)   (16.1.2024.)
  Dana 16. januara, navršava se godina dana od kako je na ahiret preselio naš dragi otac i deda.
   Prolaze dani, u našim srcima neizbrisiv je trag za tobom. Ljubav i sjećanje na tebe dio su naših života u kojim zauvijek ostaješ i neizmjerno nedostaješ. Ne prođe ni dan, a da te ne spomenemo. Hvala ti na ljubavi i miru koji si nam ostavio. Zauvijek ćeš živjeti u našim srcima.
   Tvoje: Nakšija, Resma, Mirsada, Dzeneta, Edina i Ferida sa porodicama.
   Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Sjećanje na našeg dragog rahmetli Hodžić (Envera) Ervina   (1987 - 2022)   (15. januar 2024)
  Zauvjek ćeš biti u našim srcima.
   Neka te čuvaju meleci.
  Majka Emina i sestra Zana sa porodicom.
Projekat modernizacije puta od Gusinja do doline Grebaje vrijedan četiri miliona eura čeka zeleno svjetlo Vlade   (15.1.2024)
  Projekat podrazumijeva izgradnju dvije saobraćane trake, biciklističke staze i druge pateće sadržaje međutim, Vlada nije planirala da u ovoj godini finansira realizaciju ovog izuzetno važnog projekta, iako se zna da lokalna uprava nema sredstva da odradi ovaj posao, kaže Sanel Balić predsjednik opštine Gusinje...nastavak teksta
Gusinje i Plav kroz vremeplov: "Prva muslimanka iz Plava koja je pošla u gimnaziju"   (15.1.2024.)
 Nakon izvjesnog vremena nastavljamo sa našim feljtonom: "Gusinje i Plav kroz vremeplov". Ovoga puta objavljujemo članak iz novina "Vreme", koji datira iz 1934. godine i govori o prvoj ženskoj osobi u Plavu koja je upisala gimnaziju.

Muslimanska žena se emancipuje.
 Prva muslimanka iz Plava koja je pošla u gimnaziju


 31. avgust 1934.- Muslimani iz okoline Plava i Gusinja doskora, nisu davali svoju djecu u školu. Rijetko je koje dijete vidjelo i osnovnu. Naročito ženska. Od prije nekog vremena ima nekoliko djece u Medresi u Skoplju kuda su ih roditelji poslali s' namjerom da će postati (h)odže. Ali su se mnogi prevarili.
 Nijedno žensko dijete nije pošlo u gimnaziju. Prvi slučaj je bio juče. Mala Čeba Redžepagić, iz Plava, položila je prijemni ispit za prvi razred gimnazije, na čudi svih muslimana, dok njen brat, student, odlučno svima kaže, da će ona vidjeti i Beograd, a ne samo Berane. I raduje se, da je on prvi prešao preko svih obzira i ukazao koliko štete donos vjerski fanatizam."
 Oginalni tekst možete pročitati ako kliknete na sliku u lijevom uglu. (Gusinje-Plav.com)
GUSINJEi PLAV - Zabranjeni evropski gradovi u koje ni jedan stranac ne može ući   (15.1.2024)
  Američki listovi “The Sun” i “Omaha Sunday Bee” su 28. jula 1907. godine na cijeloj strani objavili tekst o Plavu i Gusinju nazivajući ova dva mjesta zabranjenim evropskim gradovima
  Berlinskim kongresom, kojim je Bosna i Hercegovina data Austriji i na taj način odsječen jedan dio Otomanskog carstva, odlučeno je da se Plav i Gusinje daju Crnoj Gori na upravljanje. Crnogorci sa svojih 10.000 vojnika pod vodjstvom Marka Drekalovića (Marka Miljanova) poneseni ovim odlukama su krenuli na Gusinje da uberu plodove svog uspjeha nad moćnim Osmanskim Carstvom. Tokom noći su krenuli na grad kad su ih naoružani Gusinjani i Plavljani sa okolnih brda iznenadili i desetkovali njihovu vojsku. Od tada se učinio veliki napor da se ovaj problem riješi premjeravanjem ove teritorije ali Gusinjani to nisu dozvolili. ..nastavak teksta
Sjećanje na Abda (Hasa) Redžepagić   (1956.- 2020.)  (12. jan 2024)
  Danas se navršavaju 4 godine od tvog rastanka sa nama.
Mislili smo da vrijeme liječi rane. Ne postoji ni vrijeme, ni godine koje prolaze da mogu rane, tugu i bol zalečiti. Uspomene i sjećanja na tvoju dobrotu čuvamo u našim srcima.
   Molimo Allaha za tvoj vječiti dženet. Amin!
  Tvoja braća, sestre, snahe, bratanići i bratanične, sestrići i sestrične.
Vodoinstalaterske usluge - QUALITY PIPING SREVICE INC: Vlasnik: Ismet Mrkulić   (12.1.2024)
Vodoinstalaterske usluge - QUALITY PIPING SREVICE INC

Naša vodoinstalaterska firma svoje usluge pruža svojim sugrađanima i pravnim licima – firmama u New York-u, New Jersey-u i Connecticut-u. Naš tim predstavlja pouzdanog saradnika na čije usluge mogu se osloniti svi naši trenutni i budući korisnici.

Vlasnik: Ismet Mrkulić
Kontakt: 1-347-407-2251
U Gusinju autobuska stanica služi za odlaganje sijena    (12.1.2024)
  Ni dvije decenije nakon prodaje i privatizacije, autobuske stanice u Gusinju i Plavu nikada nisu privedene namjeni.
  Na mjestu one u Plavu danas se nalazi čitav stambeni blok, dok je autobuska stanica u Gusinju pretvorena u ostavu za sijeno...nastavak teksta
Obavještenje za uplatu mezara   (11.1.2024)
  Poštovane džematlije Es-Selamu Alejkum!
   Obavještavamo dzematlije koji su rezervisali mezare preko Islamske Zajednice na novom mezarju u Nju Dzerziju da dodju i izvrše uplatu za mezare koje su rezervisali. Uplate mogu izvršiti u Islamskom Centru na Richmond Hillu sjutra od 1 do 5 sati poslije podne ili u Ali-pašinoj dzamiji na Astoriji u isto vrijeme. Uplate se moraju izvršiti što prije radi potpisivanja ugovora i oni koji ne izvrse uplate na vrijeme smatrati ćemo da su odustali. Do sada smo zakupili 210 mezara i ukoliko budemo imali još zainteresovanih moći ćemo zakupiti još jednu parcelu.
  Za više informacija molimo vas da nazovete dole navedene brojeve telefona.
  - Hadži Ragip Čekić: (917)749-0187
  - Sekretar IZ-e Selma Mujović: (347)239-9921.
  S poštovanjem
   Odbor IZ i KCPG NY
Evo kako da dođete do američke penzije i ostalih beneficija socijalnog osiguranja   (11.1.2024)
  Uprava za socijalno osiguranje (SSA) nadgleda programe socijalnog osiguranje koji Amerikancima pružaju beneficije za penzionisanje, preživjele članove i stanja invaliditeta.
  Da bi se kvalifikovao za penziju, radnik mora uplatiti sredstva u socijalno osiguranje, zarađujući 40 radnih poena tokom najmanje deset godina i ne može podneti zahtjev prije 62.godine.
  Supružnici i djeca takođe mogu da zahtjevaju naknade za porodično osiguranje na osnovu istorije zarade radnika.
  Samo radnici koji ispunjavaju strogu definiciju invaliditeta Uprave i koji su zaradili dovoljno poena ispunjavaju uslove za status beneficija na osnovu invaliditeta...nastavak teksta
Na ahiret preselila Helena (Mersima) Koljenović, rodj. Flaschstatz   (1982-2024)   (9. jan; 2024.)
   U New York je u ponedeljak 8. januara 2024. godine na ahiret preselila Helena (Mersima) Koljenović, rodj. Flaschstatz, u 42-oj godini života.
  Zdravoglava je večeras, u utorak, 9. januara 2024 u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji od 4pm do 11 pm.
  Dženaze namaz se klanja sjutra, u srijedu 10.1.2024. u 8am. Nakon toga će se obaviti dženaza na Washington Memorial mezarju na Long Island.
   Ožalošćeni: suprug Mersim, sin Adem, kćerka Ava, roditelji: otac Zelig, majka Riorita, sestra Angela, svekar Etem, svekrva Veza, djever Medzit, jetrva Mevljuda, zaova Medina i ostala mnogobrojna familija Koljenović i Flaschstatz.
  “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Unuk Nezira Radončića - Dino Klapija potpisao za Leipzig. Transver vrijedan 5,2 miliona eura   (9.1.2024)
  Dino Klapija (17), čiji su korjeni, po majci porijeklom iz Gusinja (kćer Nezira Radončića) potpisao za RB Leipzig iz Njemačke. Dino je do danas bio član hrvatskog 3-ligaša Kustošije i od transvera njegov klub će dobiti €5,2 miliona.
  Postoji i klauzula, trećeligaš Kustošija će dobiti deset posto iznosa od Klapijine sljedeće prodaje.
  Tri je mjeseca Klapija proveo u Dinamu, a u Kustošiju je stigao početkom prošlog ljeta, a u mladoj karijeri skupio je i dva nastupa za hrvatsku reprezentaciju do 17 godina.
  Inače, za Dina su interes pokazali i Manchester United i Arsenal, ali on je izabrao ligaša iz Njemačke
Familija Haxhaj održala obećanje i VRAĆA donacije donatorima.   (8.1.2024)
  Kako smo najavili prije par sedmica familija Haxhaj iz New Yorka je održala obećanje i počela je sa povraćajem $198,184.00 (sto devedeset osam hiljada i sto osamdeset četiri dolara). Riječ je o novcu koji su donatori preko GoMundMe uplatili za liječenje Haxhi Smajl Haxhaj, koji je tokom avgusta boraveći na odmoru na Kosovu doživjeo saobraćajnu nesreću.
   Na žalost, 15. novembra 2023. godine Haxhi Smajl Haxhaj je preselio na ahiret, ne dočekavši da ide na operaciju u Turskoj.
   Prije dva dana novac je počeo da se vraća donatorima koji su putem kredit kartica uplaćivali donacije. Medju njima je je i potpisnik ovih redova (atachment u vrhu slijeve strane).
   Gest familije Haxhaj koji nisu želeli da zadrže/prisvoje novac je za svaku pohvalu i respekt. Ovim činom su pokazali duboko poštovanje prema svima koji su svojim donacijama željeli da pomognu liječenje Haxhi Smajla Haxhaj i time su narodski rečeno sačuvali obraz sebi i sjećanje na rahmetliju. AFERIM!
Na ahiret preselila Ema (Hama) Markišić, rodj. Redžematović   (1936-2024)   (6.1.2024.)
   U New York je u petak 5.1.2024 godine na ahiret preselila Ema (Hama) Markišić, rodj. Redžematović u 88-oj godini života.
  Zdravoglava je u subotu, 6.1.2024. godine od 4pm u Bošnjačkom Islamskom Centru na Richmond Hillu.
   Dženaza namaz se klanja u nedelju, 7.1.2024 u 9am, nakon čega će se obaviti dzenaza na Washington mezarju na Long Islandu.
   Ožalošćeni: sinovi Musa i Arslan, kćerka Hajka, zet Etem, snahe, unučad, paraunučad, rodbina, prijatelji, bratstva Markišić i Redžematović. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Podsjećanja: Partizanka Ljuljka Hot-Hodžić  (2. jan. 2024)
  "Povodom 65-te godišnjice pobjede nad fasizmom, predsjednik Ruske federacije, odlikovao je više istaknutih učesnika NOB-a iz Crne Gore. Odlikovanja im je u Ruskoj ambasadi u Crnoj Gori uručio ambasador Jakov Gerasimov. Medju, odlikovanima je i Ljuljka Hodžić, rodj. Hot, jedna od cetiri muslimanke koje su prve u Crnoj Gori skinule feredžu i uzele pušku, aktivno učestvujući u borbi za slobodu. Ona i Dzeva Hot, Nadira i Fadilja Djurkovic iz Gusinja, veoma rano su se uključile u ilegalni rad izvršavajući i razne zadatke, uporno željeći i trazeći da stupe u oružane jedinice. Partizansko rukovodstvo smatralo je da s tim treba sačekati, najpre sto su ove djevojke bile maloljetne, a procjenjujući da bi to u sredini u kojoj su živjele moglo izazvati negativne efekte. Pobjedila je njihova želja. Radost je bila još veća kada su saznale da je njihov čin izazvao oduševljenje ne samo u partizanskim jedinicama veći u masama. Prva vatrena krstenja potvrdila su da su partizanska četa i bataljon dobili borce čija hrabrost izaziva divljenje. Lijepe, vedrog duha, lijepo su i rado pjevale, omiljene i medju drugovima i medju narodom. Izvršavajući kurirski zadatak Ljuljka se iz partizanske baze spustila u Gusinje. Uz svu predostrožnost, neko ju je video i podigao uzbunu. Svuda su je tražili. Uspjela je da se uvuče u kulu jednog od vodja neprijateljske družine. Sakrila se ispod kreveta, uvjerena da je tu neće tražiti. Ubrzo je čula korake. Ocekujući gonioce pripremila je bombu. Vrata su se odškrinula.
  "Ovdje nije"- čula je glas. "Idemo". Gonioci su se povukli...
 ... Posebno su toplo dočekane u oslobodjenom Gusinju, koje nije krilo ponos zbog njihove hrabrosti i ugledu koji su stekle u toku rata. Brzo su oko sebe okupile veći broj djevojaka, od kojih su mnoge bile pod feredžom: Ljuljkina sestra Sabrija, Dževine sestre Igbala, Nadira i Nafija, Ajša Nikočević, Nurija Avdić, Dika i Hatka Čekić, Šefika Deljanin, Hatema Lucević i druge.
  Razvile su bogatu aktivnost, organizovale kurseve, akcije na prikupljanju pomoći, kulturne i sportske manifestacije, tečajeve opismenjavanja, radne akcije, mobe. Zahvaljujući njima u partizanske jedinice odazvao se veliki broj mladih ljudi, a mobilizacija starijih je dobro prihvacena. Kakvu je populatnost Ljuljka uzivala pokazali su i prvi izbori za opstinske odbornike jer su njeno ime zaokruzili svi glasači." (Gusinje-Plav.com)
(p.s. zahvaljujemo se Gusinjaninu, koji nije rodjen u Gusinju, ali se osjeća tako, na ustupljenom materijalu iz Glasnika).
Na ahiret preselio Sejdia (Bajrama) Kolenović   (1973-2023)   (1.1.2024.)
  U New York je u subotu 30.12.2023 godine na ahiret preselio Sejdia (Bajrama) Kolenović u 50-oj godini života.
  Zdravoglava će se obaviti u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, u utorak 2. januara 2024. godine od 4pm do 11pm. Dženaza namaz se klanja u srijedu, 3.1.2024. godine u 9am, nakon čega će se obaviti džanaza na Balkan mezarje u Upstate New York.
   Ožalošćeni: majka Igbala, brat Senad, sestre Senada i Suvada sa familijama, stric Nazif, braća od strica Mujo, Nedžad i Edin, dajdže Murat i Isat, bratstvo Kolenović, rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
U Gusinjskoj sobi preko 2.000 eksponata iz minulih vremena   (1.1.2024.)
  U Plavu i Gusinju najviše su se izrađivali ćilimi zvani granaši, na kojima su bili motivi nalik na grane drveta. Dvije žene za razbojem trebalo je da provedu mjesec dana da bi izatkale jedan takav ćilim. Uz to priprema za izradu ćilima trajala je godinu dana, priča Ifeta Rašić...nastavak teksta

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"