www.Gusinje-Plav.com

Piknik, 2. avgust 2014 - HENRY KAUFMANN PARK 75 Colonial Spring Rd, WHEATLEY HEIGHTS Long Island, NY 11798 (36 mile od Manhattn-a)
Pocela berba borovnica u Plavu   (30. jul 2014)
Kao sto smo objavili prije dva dana na Prokletijama je otpocela berba borovnica. Ovoga puta, za razliku od ranijih godina, sezona branja ovog "sumskog blaga", je propracena vise nego skromno. Dali zbog nedostatka novca u kasi Opstine Plav ili zbog neceg drugog, tek ove godine video i pisani mediji sa daleko manje paznje pricaju i pisu o pocetku sezone berbe borovnica.
Bice mozda da se narod vise i zasitio kojekakvim obecanjima o otvarnju pogona za preradu ovog sumskog blaga, usta vise niko i ne vjeruje.
A tek izjava gospodina Emila Redzematovica:
"Zašto ne bi Montenegro Erlajns i takve kompanije koristili plavsku borovnicu u avionima i slatko od borovnica, a ne da ga uvoze možda iz nekih drugih država", moze se posmatrati u sveri naucne fantastike ili utopije. Montenegro Erlajns da koristi borovnicu iz Plava??!! Ajde molim te!
Ovako i dalje cemo svake godine u ovo vrijeme na "racun borovnica" slusati iste price - "Veliki potencijal Plava i sansa za razvoj", a konkretno NISTA.
A sa ovogodisnjeg pocetka berbe borovnica pogledajte foto-reportazu od 48 slika sa Kofiljace , koja je specijalno za web magazin gusinje-plav.com napravljena od naseg dopisnika Edina Jadadica.(Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio Kolenovic (Selmana) Kadrija  (1940 - 2014)   (29. jul 2014)
Danas, 7/29/2014 u Wolcott, CT je na ahiret u 74 godini zivota preselio Kolenovic (Seljmana) Kadrija. Zdravoglava se prima danas od 4 sata poslije podne u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Pokop ce se izrsiti naknadno u Gusinju.
Ozalosceni: supruga Ferka, sin: Selman, zet: Mensur, kcerke: Selma i Fatima, brat: Adem, Bratanici: Jusuf, Junuz, Buto, Braho, Halim, Izet, Hamdo, Fajko i Emrus, prijatelji: Mulici i Redzematovici i mnogobrojno bratsvo Kolenovica, sa rodbinom i prijateljima
Na ahiret je preselila Cekic Rustema Nadira, rodj. Cecunjanin  (1929 - 2014)   (29. jul 2014)
U Plavu je 22. jula ove godine na Ahiret preselila nasa draga i plemenitaNadira Rustemova Cekic, rodjena Cecunjanin, u 85toj godini zivota.
Molimo Alaha da joj podari Dzenet.
Ozalosceni: suprug Salih, sinovi Hako i Hamdo i kcerke Nadzija, Hajrija, Ismeta i Afrodita, unucad Amir, Elvir,Ricard,Besir,Kleopatra,Ardijana, Selma, Tijana, Ema, Lili, Alina i Iris, praunuka Sandra; braca Zaim i Sadrija; sestra Sabrija, snahe, zetovi i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji
Na ahiret je preselila hadži Hajrija Bekteševic, rodj. Redžepagic  (1934 - 2014)   (29. jul 2014)
Duboko ožalošceni obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša draga hadži Hajrija Bekteševic, rod. Redžepagic preselila na Ahiret u nedjelju, 27. jula 2014. godine, u 84. godini života. Dženaza ce se obaviti u utorak, 29. jula 2014. godine u 14 30 sati na mezarju GRLICA BRDO.
Ozalosceni: sinovi Enver, Zufer i Nusret, snahe Sapka i Fina, braca Fehrat, Skender i Redžep, sestre Sadika, Ema, Igbala i Nimeta sa porodicama, zaova Iljka, unucad Alma, Arijeta, Mersiha, Sanel, Elvin, Merima, Deniz, Omer i Alisa, praunucad,
Udruzenje EURO GUSINJE za Bajram obradovalo i djecu u zavicaju   (29. jul 2014)
Sem sto je 50 porodica sa minimalnim prihodima obradovalo u Gusinju i Plavu bajramskim poklon paketima vrijednim $1000, udruzenje EURO GUSINJE iz New Yorka je prvog dana Ramazansko Bajrama djeci u Gusinju pricinilo izuzetno zadvovoljstvo da mogu besplatno koristiti usluge ringispila koji je smjesten na nekadasnjoj autobuskoj stanici u Gusinju.
U periodu od tri sata, tacnije u ponedeljak, od 16 - 19 casova, djeca su imala prilke da uzivaju, koristeci besplatno karisel, elektricne automobile, ringispil, ..., sve to zahvaljujuci sponzoru - udruzenju EURO GUSINJE iz New Yorka.
Jos da napomenemo da su ovu akciju izvrsno odradili clanovi Upravnog odbora ovog udruzenja Ibro Deljanin i Rafat Dervisevic, koji se trenutno nalaze u zavicaju na odmoru i Fujko Dervisevic, koordinator ovog udruzenja za Gusinje.
A kako je izgledalo sve to, pogledajte u mini foto-reportazi. Slike poslao Amil Seferagic.(Gusinje Plav Press)
Iftar u Sarajevu   (29. jul 2014)
U cetvrtak 24. 7. 2014. u hotelu Hollywood odrzan je iftar u organizaciji UOZDPiG. Pored brojnih privrednika iz Plava i Gusinja koji su prisustvovali iftaru bili su prisutni akademik prof.dr. Smail Cekic, prof. dr. Dzevad Termiz i gosti iz Udruzenja Sandzaklija u BiH te njihov predsjednik gosp. Ekrem Lekic.Nakon iftara odrzana je prosirena sjednica UOZDPiG kojom prilikom je predsjednik UOZDPiG gosp. Salih Sabovic detaljno informisao privrednike i clanove UO o dosada provedenim aktivnostima, prikupljenim i obecanim sredstvima potrebnim za realizaciju naucno-istrazivackog projekta.
Pored informacije o ucinjenom na projektu, dogovorene su i daljnje aktivnosti na izradi studije o projektu. U narednom periodu dogovoren je put u Albaniju i Istanbul, a kao posebnu cinjenicu predsjednik UOZDPiG Salih Sabovic istakao je apsolutnu transparentnost u realizaciji projekta te mogucnost uvida od bilo koga ko je zainteresovan da mu se pruzi uvid u dosadasnju realizaciju i troskove projekta, kao i da se projekta mora realizovati u okviru pozitivnih zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini. Sabovic je istakako i mogucnost angazovanja jednog ili vise Crnogoraca u izradi studije. Projekat treba biti opomena a ne osveta, a u okviru tih aktivnosti najavio je obilazak ambasade Crne Gore u Sarajevu i relevantnih crnogorskih institucija i njihovo upoznvanje sa aktivnostima UOZDPiG, kao i aktivnosti koje nam prethode u Njemackoj, Sloveniji, i Crnoj Gori. Nas cilj je naucna istina. Nadamo se da ce Crna Gora htjeti da pokaze svoju demokratsku opredijeljenost, a mi kao legalisti, prijvatit cemo rezultate naucne istine i te dogadjaje zvati imenom rezultata istrazivanja istakao je Salih Sabovic.
>
Cestitka ambasadora Zorana Jankovica. generalnog konzula CG u New Yorku   (28. jul 2014)
Poštovani,
Želja mi je da citaocima Vašeg web magazina koji su pripadnici islamske vjeroispovjesti, u ime Generalnog konzulata Crne Gore i u moje licno ime, uputim najiskrenije cestitke povodom Ramazanskog Bajrama.
Neka Vam Bajram protekne u zdravlju i dobrom raspoloženju i neka ucvrsti Vašu vjeru, dobrosusjedsku toleranciju i uzajamno uvažavanje i poštovanje, a svima donese licnu i porodicnu srecu, ljubav i blagostanje.
Srdacan pozdrav,
Ambasador Zoran Jankovic
Hadzi Ago Koljenovic i Began Beny Cekic u zavicaju darivali 100 baramskih paketa   (28. jul 2014)
Poznati biznismeni i humanisti iz Njujorka hadži Ago Koljenovic i Began Benny Cekic, kako bi pružili pomoc najsiromašnijim porodicama u Plavu i Gusinju obezbijedili su više od 100 Bajramskih poklon paketa za porodice koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i nijesu u mogucnosti da priušte sebi bajramski trošak.
Drago im je što mogu makar na trenutak da obraduju clanove tih porodica za prvi dan Bajrama.
Vrijednost poklon paketa je preko $2.000,00.
Za web magazin gusinje-plav.com iz zavicaja Beli Brdakic
Bajramska cestitka Aga Koljenovica, predsjednika IZiKC Plav-Gusinje New York   (28. jul 2014)
Ramazan mjesec Allahove Milosti je vec za nama i na nama je da ono sto smo naucili tokom ovog mjeseca cuvamo i praktikujemo tokom nasih zivota. Ramazan nas je naucio da robujemo samo dragom Allahu i da se cuvamo onog sto je On zabranio i sto ce skrnaviti nasu vjeru. U ovom mubarek mjesecu smo kroz ibadete i cuvanje nasih pogleda i naseg jezika, maksimalno radili na usavrsavanju nasih moralnih osobina. Gospodar Ramazana je i Gospodar svih ostalih mjeseci i mi moramo nastaviti zvijeti u skladu sa propisima nase uzvisene vjere kako bi postigli Allahovu Milost, oprost i vjecitu srecu. Mi ne smijemo dozvoliti sejtanu da nas ponovo povrati na put nepokorstva svome Gospodaru i time upropastiti nase djela i dozivjet sopstvenu propast na oba svijeta. Molimo Uzvisenog Allaha da primi nase ibadete i nasa dobra djela i ocisti nas od svih grijeha, mana i nedostaka i ucini nas dostojnim stanovnicima dzenneta.
U ime Imama i odbora Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav-Gusinje u New Yorku, vama i vasim familijama zelimo srecu, blagostanje i svako dobro.
Predsjednik odbora IZ i KC PG
Ago Kolenovic
Bajramska cestitka udruzenja EURO GUSINJE iz New Yorka   (28. jul 2014)
Svim gradjanima, pripadnicima islamske vjeroispovijesti u zavicaju i dijaspori, povodom nastupajucih bajramskih praznika, upucujemo iskrene cestitke.

Želimo Vam da bajramske dane provedete u miru, dobrom zdravlju i raspoloženju, te da Vas praznicni duh ramazanskog Bajrama ispuni istinskim i duhovnim vrijednostima i zbliži sa Vašim porodicama, prijateljima i komšijama.
Bajram Šerif Mubarek Olsun
Upravni odbror,
EURO GUSINJE iz New Yorka
Poznati su polufinalni parovi na turniru "Sjecanje na Maza Cekica"   (28. jul 2014)
Blizi se kraj na turniru u malom fudbalu u Gusinju koji nosi ine po doajenu sporta i kulture toga kraja, rah. Mazu Cekicu.
Ekipe koje su izborile prolazak medju cetiri najbolje su sledece:
COLOSEUM koja je pobjedila ekipu Selca reultatom 4:2.
PORTABELA koja je na penale pobjedila ekipu Miki Gorna Rzanica rezultatom 3:1.
DJULI je bila bolja od ekipe Gacevic Gradnje. Pobjedili su reziltatom 3:2.
RABATON je penalima izbacila ekipu Kriva Breza rezultatom 3:2
Parovi za polufinale su sljedeci: PORTABELA - DJULI & COLOSEUM - RABATON
Slike sa danasnjih cetvrtfinalnih utakmica nam je poslao Amil Seferagic
EURO GUSINJE iz New Yorka u zavicaju podijelilo 50 bajramskih paketa   (27. jul 2014)
U povodu predstojeceg RAMAZANSKOG BAJRAMA udruzenje EURO GUSINJE iz New Yorka je u zavicaju, odnosno u Gusinju i Plavu podjielilo 50 baramskih paketa.
Akciju u Gusinju su uspjesno odradili Fujko Dervisevic, koordinator ovog udruzenja i Duljo Pirovic, vlasnik prodavnice "Djuli".
U Plavu bajramske pakete su podiljeni preko NVU"Help", odnosno taj posao je odradila Bela Medunjanin, predsjednica ovog udruzenja.
Da napomenemo i to da udruzenje EURO GUSINJE iz New Yorka, svake godine redovno, od svog osnivanja, u zavicaj u povodu BAJRAMA poklanja bajramske pakete.(Gusinje Plav Press)

Bajramska cestitka Bosnjackog udruzenja Plavljana i Gusinjana BEHAR iz Holandija   (27. jul 2014)
Bosnjacko udruzenje Plavljana i Gusinjana " BEHAR " iz Holandije svim muslimanima zeli
BAJRAM AERIF MUBAREK OLSUN.

U ime odbora " BEHAR "
Purisic Nevzet, predsjednik
Sa protesta u Plavu: Crna Gora da pokaže cojstvo i osudi zlocin Izraela   (27. jul 2014)
Više stotina gradana Plava tražilo je danas, na protestnom skupu u tom gradu, da Crna Gora osudi zlocine Izraela nad narodom Palestine u Gazi.
Nakon što su klanjali podne namaz, imami iz Plava i Gusinja zajedno su sa okupljenim gradanima prošetali glavnom plavskom ulicom, a zatim se i molili za žrtve u Gazi, prenosi agencija Anadolija.
Okupljeni gradjani nosili su transparente na kojima je pisalo "Free Palestina", "I djeca Gaze su djeca", kao i mnoge druge.
Imam Šabovica džamije u Plavu Muhamed Cecunjanin je pozvao zvanicne organe Crne Gore da ne cute, vec da osude zlocine koje Izrael sprovodi nad civilima Gaze.
"Zašto svijet šuti? Crna Gora se tradicionalno pozivala na cojstvo i junaštvo. Evo sada prilike da Crna Gora pokaže i svoje cojstvo i svoje junaštvo. Da osudi zlocine, da osudi ubijanje palestinskih civila i palestinske djece. Ti životi imaju istu vrijednost kao i životi naše djece. Neka mala Crna Gora bude velika, neka osudi zlocine Jevreja i Izraela. Neka osudi ubijanje djece, staraca, rušenje džamija, rušenje škola i bolnica. Neka Crna Gora pokaže moralnu velicinu. A ako izabere drugi put, put poginjanja glave, kukavicluka i put cutnje, na taj nacin podržava ono što Izrael radi narodu Palestine", porucio je Cecunjanin.
Okupljeni su zatim krenuli u protestnu šetnju, a kasnije su u nebo puštena cetiri goluba, kao poziv da stanovnici Palestine konacno osjete slobodu.
Skup je organizovala omladina Plava, a podršku skupu pružili su Odbori Islamskih zajednica Gusinje i Plav. (CdM)
Slijede fotografije sa ovog skupa od nase dopisnice Sene Vatic
Plav: Pocela berba borovnica   (27. jul 2014)
U Plavu je juce pocela sezona berbe borovnice. Za berace tog šumskog voca nece biti odmora do sredine avgusta. Ovogodišnji rod je izuzetno dobar, a od plodova se može i dobro zaraditi.
U vecini plavskih domacinstava prodaja borovnica predstavlja dodatni izvor prihoda. Za mlade je to veoma unosan posao od kojeg lijepo zaraduju.
"Ovo je osma godina kako dolazim u berbu borovnica. Fino je jer imam svoj džeparac i ne moram da tražim od roditelja", kaže jedna od beracica Anisa Camovic.
Zbog poznatih ljekovitih svojstava borovnice ona je veoma tražena na tržištu. Ove godine obilato je rodila, ali ce beraci za plasman morati sami da se izbore. "Toliko je borovnice da se može ub
rati oko 65 tona samo sa plavske regije, a šire možda i više kad bi bio otkup organizovan", kaže organizator berbe Emir Radžematovic.
Plavljani smatraju da bi borovnici trebalo posvetiti više pažnje jer može da donese i solidan devizni priliv, jer je ima, ne samo za domace, vec i za inostrano tržište. Interes treba naci i u dobrom predstavljanju bobicastih plodova.
"Zašto ne bi Montenegro Erlajns i takve kompanije koristili plavsku borovnicu u avionima i slatko od borovnica, a ne da ga uvoze možda iz nekih drugih država", istice Redžematovic.
Imajuci u vidu cinjenicu da interesovanje za borovnicama na tržištu raste, u kraju prepoznatljivom po tom šumskom vocu, vjeruju u to da ce na kraju sezone ubirati plodove svog rada na nepristupacno planinskom terenu. (RTCG)
Novi donatori za selo Koljnovice (Koljenovice)   (27. jul 2014)
Bratstvo Koljenovic (Kolenovic) je nedavno u New Yorku pokrenulo akciju prikupljanja novcanih sredstava za postavljanja rasvjete u selu Koljnovice (Koljenovice) kraj Gusinja, kao i za asvaltiranje puta u duzini od jednog kilometra.
Rasvjeta je vec uradjena dosadasnjim donacijama, a ceka se na asvaltiranje, zasta je neophodno jos novcanih sredstva.
Ovom prilikom bratstvo Koljenovic (Kolenovic) upucuje apel svima u dijaspori da se ucesce u ovoj akciji.
Novi donatori su: Backo Sacira Koljenovic $500,.Isko Idriza Koljenovic $500, Safeta Rexhepa Koljenovic $500, Maljo Medov Koljenovic $1,000, Ujkan Maza Koljenovic $300, Himzo Idriza Koljenovic $300,Juljevic Mulja Necko $200, Braho Sulja Radoncic $200 i .Safet Deljanin $200
Objavljujemo spisak dosadasnjih donatora.
Za donacije i informacije, u New Yorku se mozete obratiti sledecim licima: Etem Kolenovic (917)-494-7415, Hamdo Kolenovic (718)-506-4084, Dzeri Kolenovic -(646)-299-3278. (Gusinje Plav Press)
Rent a Car In Montenegro   (26. jul 2014)
Rent a Car In Montenegro je profesionalna agencija koja vec godinama pruža sigurno, udobno i jeftino iznajmljivanje automobila u Podgorici.
Rent a Car In Montenegro se nalazi u Tuzima nedaleko od Podgorice, na 7. kilometru od aerodroma Golubovci. U zavisnosti od Vaših potreba nudimo Vam ekskluzivne automobile i besplatnu dostavu do aerodroma (Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat), kao i dostavu vozila na Vašu adresu ili u hotel.
Omogucavamo Vam placanje putem kreditnih kartica Visa, MasterCard i Diners.
Bilo da ste u Crnoj Gori poslom ili na odmoru, mi imamo automobil za Vas.
Edin Krnic, tel: +382 67 400 700
E-mail: edin.krnic@rentacar-for.me
Ammar Krnic, tel: +382 67 311 214
E-mail: ammar.krnic@rentacar-for.me
Iftar u nasem Bosnjackom Kulturnom Islamskom Centru na Richmond Hillu   (26. jul 2014)
U petak vece u nasem Bosnjackom Kulturnom Islamskom Centru na Richmond Hillu uprilicen iftar pod pokroviteljstvom kompanije "Stellar", u kojoj je zaposljen veliki broj plavo-gusinjana koji ziv i rade u New Yorku i okolini. Valja napomenuti da je ovo petnaista godina po redu kako ova renomirana kompanija za nekretnine organizuje iftar za svoje radnike. Domacin iftara je bio menadzer ove kompanije hadzi Smajlje Srdanovic. Prije samog iftara pisac ovih redova je imao prilike da zajednom sa hadzi Smajljem Srdanovicem, glavnim i odgovornim licem za gradjevinske radove na ovom objektu, obidje detaljnije prostorije ovog naseg buduceg Bosnjackog Islamskog Centra. Impresije su veoma snazne i svakom nasem muslimanu bi preporucili da podje i licno se uvjeri u dinamiku i kvalitet dosadasnjih radova. Vjerujte da ce mnogi ostati bez daha, kada vide sta je sve do sada uradjeno na ovom objektu i kako izgleda lijepo i funkcionalno.
Jednom rijecju, kada uskoro bude zavrsen, nas Bosnjacki Kluturni Islamski Centar na Richmond Hillu ce biti najljepsa gradjevina takve vrste, izgradjena u USA.
Slijedi foto-reportaza sa ovog iftara. (Gusinje Plav Press)
Iftar u Gusinje   (25. jul 2014)
U Gusinju je u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, u cetvrtak vece, uprilicen zajednicki plavsko – gusinjski iftar. Iftaru je prisustvovao reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzic, predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanovic, predsjednik skupštine opštine Plav Izet Hadžimuhovic, predsjednici odbora IZ, imami i veliki broj vjernika.
U svom obracanju vjernicima reis Fejzic se osvrnuo na vrijesnost ramazana, noci Lejletul – kadr i upozorio vjernike da budu svjesni Allahovih blagodeti. Takode je skrenuo pažnju vjernicima da u ovim mubarek nocima i danima kada ima jako puno trenutaka u kijuma se dova prima intezivno mole Allaha da pomogne našoj braci u Gazi koji su zaboravljeni.
Iftar je organizovan pod pokroviteljstvom Refika Radoncica, uspješnog gusinjskog biznismena iz SAD-a. A na iftaru je bilo oko 250 postaca. (Monteislam)
KUJOVICI, porijeklom iz Kruseva kraj Gusinja, su spremni za kosarkaski turnir   (25. jul 2014)
Kako sto smo najavili prije neki dan, interesovanje nase dijaspore u New Yorku i okolini za predstojeci PIKNIK, koji ce se odrzati u subotu, 2. avgusta prevazilazi sva ocekivanja. Organizatorima, udruzenju EURO GUSINJE javljaju se pojedinci i grupe, raspitujuci se o pojedinostima vezanim za ovaj skup,
Pocele su prijave za turnire u malom fudbalu i kosarci. Koliko se sa ozbiljnoscu i intuzijazmom razmislja o nastupima na ovim turnirima, govori i informacija koju smo dobili od lica zaduzenih za prijave ekipa.
Naime, kako ih je obavijsetio Zumber Radoncic, za turnir u kosarci uveliko se priprema i ekipa KUJOVICI, ciji su svi clanovi porijeklom iz sela KRUSEVO kraj Gusinja. Za ovu priliku oni vec intezivno treniraju i specijalno za ovu priliku su narucili jednoobraznu opremu. Normalno, kazu zbog ponosa na svoje porijeklo, ekipi su dali ime KUJOVICI, aludirajuci na "trbuh" od kojega poticu. U to ime na njihovim dresovima je i ugravirano ime KUJOVICI - pod kojim ce nastupiti na kosarkaskom turniru.
Na kraju, u ime organizatora udruzenja EURO GUSINJE zelimo da vas obavijestimo da su pripremili jos par iznenadjenja, medju kojima ce biti i takmicenje u "starim sportovima", o cemu cete se licno uvjeriti kada budete prisustvovali PIKNIKU, 2. avgust, koji cese odrzati na adresi:
HENRY KAUFMANN PARK
75 Colonial Spring Rd, WHEATLEY HEIGHTS
Long Island, NY 11798
Gusinje: 27. noc ramazana   (24. jul 2014)
Bismillahir Rahmair Rahim...
Mi smo ga poceli objavljivati u noci Kadr...Noc kaderska,noc bolja od hiljadu mjeseci...Noc kada se nebo otvara i odredjuju se sudbine svih nas...Nebo iznad Prokletija puno zvijezda, prosvijetljeno molbama i dovama ruku onih koji mole.
A sve je pocelo tako lijepo, iftarom koji je priredio nas brat Rafet Zaja Cekica, da bi kako rece, bio prisutan medju nama u carima ramazana. Neizmjerno smo mu zahvalni.
Ovom prilikom zahvalnost dugujemo i nasim marketima Djuli, Balkan, Rosi, perioni Emila Mrkulica. Sehur je obezbijedio Adis Huska Haljilja Avdagina...
Sve u svemu, noc za vjernicko uzivanje. Neka slike govore...
Udruzenje EURO GUSINJE u povodu bajrama za djecu u Gusinju obezbjedilo besplatnu voznju na ringispilu   (24. jul 2014)

U povodu predstojeceg ramazanskog bajrama, udruzenje EURO GUSINJE iz New Yorka je prvog dana bajrama, odnosno u ponedeljak, 28. jula, za djecu u Gusinju organizovalo i obezbjedilo BESPLATNU voznju na ringispilu, u treminu od 16 h - 19 h.
Zahvaljujemo se vlasnicima Nele "Turbo car" ringišpila, koji su nam i ove godine, zajedno sa nasim koordinatorima u Gusinju, izasli u susret i pomogli da organizujemo ovu akciju.
Upravni odbor udruzenja EURO GUSINJE New York
Obilježena noc Lejletul – Kadra u Astoriji (New Yorku)   (24. jul 2014)
U Ali-pasinoj džamiji u Astoriji (New York), u srijedu vece je obilježena 27. noc, jedna od noci koju muslimani širom svijeta obilježavaju kao noc Lejletul – Kadr. Ova nasa dzamija je bila puna vjernika i vjernica.
Za noc Lejletu-l-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjoj trecini mjeseca ramazana, ali, prema rasprostranjenom mišljenju, to je upravo 27. noc tog svetog mjeseca, kojega muslimani provode u postu.
U ovoj odabranoj noci je pocela objava Kur'ana, a, takoder, objavljena je i istoimena sura koja govori o vrijednostima ove noci. U suri "Kadr", koja se sastoji od pet ajeta, govori se o posebnoj, blagoslovljenoj, mubarek noci, koja vrijedi više od hiljadu mjeseci u kojima nema te noci.
To je noc sudbine, noc odluke, praštanja grijeha i noc u kojoj se odreduje opskrba covjeka. Razlog je to zbog kojeg vjernici tu odabranu noc provode u dobrovoljnim molitvama, upucivanju dova Bogu.
Prije teravije uprilicen je bio iftar koji je oganizovao i isfinansirao nas biznismen Izet Šabovic.
Prenosimo foto-reportazu od 56 slika iz Ali-pasine dzamije u Astoriji. (Gusinje Plav press)
JEZERU PRIJETI GAŠENJE   (23. jul 2014)
Plav­sko Je­ze­ro su­o­ca­va se ni­kad te­žom fi­nan­sij­skom si­tu­a­ci­jom pa je i osta­nak klu­ba do­ve­den u pi­ta­nje. U Pla­vu je, na­i­me, ju­ce odr­ža­na re­dov­na Skup­šti­na, na ko­joj su su­mi­ra­ni re­zul­ta­ti u pret­hod­noj se­zo­ni, ali sve ri­je­ci pri­sut­nih su bi­le usmje­re­ne – ka­ko da­lje?
– Op­šti­na Plav je naj­si­ro­ma­šni­ja u Cr­noj Go­ri, i u ta­kvim uslo­vi­ma za ovaj klub ne mo­že odvo­ji­ti iz op­štin­skog bu­dže­ta vi­še od 25.000 eura. To ni­je do­volj­no, i ova sred­stva ne mo­gu ga­ran­to­va­ti nor­ma­lan rad u klu­bu. Dru­go, tro­ško­vi su­di­ja su isu­vi­še ve­li­ki, pa bi tre­ba­lo da ih FSCG sma­nji, ako je to uop­šte mo­gu­ce. Klub je u naj­te­žoj ma­te­ri­jal­noj si­tu­a­ci­ji od svog po­stan­ka. Uko­li­ko se ne obez­bi­je­de po­treb­na sred­stva, ka­ko da poc­ne­mo pri­pre­me i tak­mi­ce­nje? Po­treb­no je da se svi an­ga­žu­je­mo na iz­na­la­že­nju rje­še­nja, jer bi bio ve­li­ki gri­jeh da se ovaj klub uga­si – is­ta­kao je di­rek­tor klu­ba Enes Dre­ško­vic.
Pred­sjed­nik Op­šti­ne Or­han Šah­ma­no­vic je ka­zao da je stav­ka od 25.000 eura mi­ni­mal­na za ovaj klub, ali op­šti­na to­li­ko mo­že da fi­nan­si­ra. Eko­nom­ska kri­za je uci­ni­la svo­je. Za­to bi bi­lo neo­p­hod­no da se an­ga­žu­ju lju­di iz upra­ve klu­ba i iz­na­du ne­ka dru­ga rje­še­nja o ma­kar mi­ni­mal­nom fi­nan­si­ra­nju klu­ba kroz do­na­ci­je i po­moc od pri­vat­nih pred­u­zet­ni­ka.
Tre­ner mla­dih ka­te­go­ri­ja Mi­ško Ne­ko­vic je is­ta­kao da u slu­ca­ju ga­še­nja klu­ba, ga­se se i ka­ri­je­re mla­dih fud­ba­le­ra, po­seb­no ka­de­ta iz ovog klu­ba, od ko­jih je njih ne­ko­li­ko u sa­sta­vu ka­det­ske re­pre­zen­ta­ci­je Cr­ne Go­re.
– Pri­je svih, tu mi­slim na Kr­ci­ca, Dre­ško­vi­ca, Re­dže­pa­gi­ca i dru­ge. Za­to se mo­ra­mo mo­bi­li­sa­ti i što pri­je u to­ku ove ne­dje­lje odr­ža­ti sjed­ni­cu na ko­joj bi po­zva­li sve po­ten­ci­jal­ne do­na­to­re ka­ko bi se obez­bi­je­di­la po­treb­na fi­nan­sij­ska sred­stva – re­kao je Ne­ko­vic.
Or­han Re­dže­pa­gic, biv­ši pred­sjed­nik Op­šti­ne Plav i biv­ši pred­sjed­nik Je­ze­ra, is­ta­kao je da ovaj klub mo­ra da na­sta­vi tak­mi­ce­nje a da rje­še­nje za fi­nan­si­ra­nje tre­ba tra­ži­ti kroz do­bru or­ga­ni­za­ci­ju klu­ba.
– Ne­ce­mo do­zvo­li­ti da se klub uga­si – ka­zao je on
Prodaje se imanje u Plavu, sa prekrasnim pogledom na Plavsko jezero i okolinu   (23. jul 2014)
Prodaje se imanje u Plavu, nedaleko od Sehovica groblja, s'gornje strane puta, velicine 84 ara. Ima najljepsi pogled na Plavsko jezero i okolinu. Na imanju se nalazi stara kuca i ima dva puta i vodu
Cijena po dogovoru.
Svi zainteresovani za blize informacije mogu nazvati na tel. 068-118-066 ili 1718-777-3890


  
I u Francuskoj se u superlativu prica o udruzenju EURO GUSINJE iz New Yorka   (23. jul 2014)
Pripreme za predstojeci PIKNIK, koji ce se uorganizaciji udruzenja EURO GUSINJE odrzati u subotu, 2. avgusta 2014, na terenima HENRY KAUFMANN PARK na Long Islandu, teku u najboljem redu. Od lica zaduzenih za prijave ekipa u malom fudbalu i kosarci imamo informacije da vec imaju prijava, o cemu cemo vas uskoro opsirnije i obavijestiti.
Sve dosadasnje aktivnosti udruzenja EURO GUSINJE iz New Yorka, zahvaljujuci elektronskim medijima, pomno se prate kako u USA, tako i u Evropi. Da se cijeni rad i zalaganje osoba koje cine okosnicu ovog udruzenja govore i nove clanarine i donacije iz New Yorka i Pariza (Francuska), koje su uplacene na ziro-racun ovog udruzenja.
Kako nas je obavijestio Faro Hodzic, zam. sekretara i blagajnika u ovom udruzenju, zelju da svoju porodicu uclani u nasu "najbrojniju familiju" realizovao je Bajrovic Fero iz New Yorka, uplatom od $150 (5 cl.)(kliknite na sliku u lijevom uglu)
A da se dobar glas daleko cuje, cak do Pariza (Francuska), govori i cinjenica da i Ferova kcerka Sanela Bajrovic i njen suprug J.P., koji zive u "gradu svetlost", na obalama Sene, sa odusevljenjem i respektom prate cjelokupan rad udruzenja EURO GUSINJE. To je i bio razlog da se i oni uclane i doniraju $100 (kliknite na sliku u desnom uglu).
Upravni odbor udruzenja EURO GUSINJE, jos jednom poziva nasu dijasporu i njene prijatelje, da dodju da se zajedno druzimo na predstojeci PIKNIK na terenima HENRY KAUFMANN PARK na Long Islandu, na samo 36. milja od Menhettna. Jer, ako tog dana ne mozemo biti na Ali-pasinim izvorima u Gusinju, mozemo na HENRY KAUFMANN PARK. (Gusinje Plav Press)
IZET KOLENOVIC i osoblje restorana TWO STAR ce brinuti za kvalitetnu i ukusnu hranu za predstojeci PIKNIK   (22. jul 2014)
Kao sto smo i obecali, za predstojeci PIKNIK, koji ce se odrzati u subotu 2. avgusta 2014. god, organizator udruzenje EURO GUSINJE je mislio i za one koji vole kvalitetnu i ukusnu hranu. U tom cilju sponzorstva se prihvatio IZET KOLENOVIC, vlasnik restorana TWO STAR iz Bronx-a, koji ce toga dana, sa osobljem svoga restorana, brinuti da prisutni u HENRY KAUFMANN PARK na Long Islandu, uzivaju u jelima sa rostilja: jagnjece i telece pecenje, cevapi, raznjici, ..., kao i svim vrstama osvjezavajucih napitaka. Dugogodisnje iskustvo IZETA KOLJENOVICA u ovim poslovima dovoljan je garant kvaliteta.

Ramazanska posjeta džematu Carske džamije u Plavu   (22. jul 2014)
Generalni sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad ef. Cekic u sklopu redovnih ramazanskih aktivnosti posjetio je džemat Carske džamije u Plavu. Nakon teravije održao je predavanje u kojem je analizirao hadis Poslanika a.s. ” Tri su stvari koje srce vjernika ne smije nikad iznevjeriti:
Iskren odnos prema Allahu dž.š., iskren savjet pretpostavljenom i privrženost zajednici”
Iskrenost u nasem odnosu prema Bogu je srž naše vjere. Niko nece za sebe reci da je musliman a da ga Allah dž.š. nece staviti na iskušenje. Deklarisanje da smo muslimani povlaci za sobom obavezu da stalno potvrdujemo naš iman, tako što cemo raditi ono što islam traži od nas i kloniti se onoga što je on zabranio.
Na haremu džamije prije pocetka ramazana su završeni radovi koji su trajali nekoliko mjeseci. Oko džamije je prosle godine izgraden kameni zid i kaskadne staze. Prije pocetka ramazana izgradena je drvena ograda i rasvjeta. Poslije ramazana u planu je sanacija drvene munare. (Monteislam)
Dr Elvis Omeragic za Pobjedu: "Prirodni i privredni resursi – okosnica ekonomskog razvoja"   (21. jul 2014)
Privredni i prirodni resursi gusinjskog kraja cine okosnicu ekonomskog razvoja. Turizam, poljoprivreda, drvoprerada, hidropotencijal i put Gusinje – Podgorica preko teritorije Republike Albanije, koji je u izgradnji, su preduslov da se krene sa mrtve tacke. Obradive zemlje je oko 8.000 hektara njiva koje su danas vecinom bašte, livade i utrine. Treba ubrzati radove na izgradnji puta Gusinje-Podgorica , preko Albanije , koji ce za ovaj kraj biti put u novi život. I više od toga. Ljudi iz naše dijaspore iz Njujorka su kupili bivšu zgradu fabrike „Titeks“ u Gusinju, u kojoj ce , kako se ocekuje, biti par proizvodnih linija. Bilo bi dobro, kada bi se organizovala prerada poznatog gusinjskog krompira, pakovanje voca i ljekobilja, mlijecnih proizvoda, proizvodnja vocnih sokova od borovnice i drugog voca, gdje bi se zaposlio odredjen broj mladih ljudi i strucnjaka. Sve te proizvode uz dobru organizaciju i marketing, pored domaceg tržišta, mogli da plasiraju u Njujorku i zemljama zapadne Evrope. To je izvodljivo – kaže dr Elvis Omeragic, predsjednik Skupštine opštine Gusinje... nastavak teksta
Islamska zajednica Turske donirala 350 ramazanskih paketica  (21. jul 2014)
Islamska zajednica Turske (Diyanet) podsredstvom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori donirala je 350 ramazanakih paketica ishrane manje imucnim porodicama na podrucju našeg Mešihata. Vrijednost paketica je 30€. Raspodjelu ove hairli akcije su dogovorili Reis Islamske zajednice Rifat efendija Fejzic i koordinator Dijaneta u Crnoj Gori Teufik efendi Yucesoy.
Mešihat Islamske zajednice izražava svoju veliku zahvalnost bratskom Turskom narodu i vjerskoj instituciji Dijanetu. (Monteislam)
VALUŠNICA 2014 - HAMDOVOM STAZOM, 26 i 27 jul 2014  ( 20. jul 2014 )


VALUŠNICA 2014. godine
  HAMDOVOM STAZOM, 26 i 27. jul 2014. god. Druzenjem protiv zaborava.
/Tri vrha u jednom danu/
Orhan Šahmanovic ostaje predsjednik Opštine Plav  (19. jul 2014)
Za predsjednika opštine Plav juce je izabran Orhan Šahmnovic, koji je tu dužnost obavljao i u prethodnom periodu.
Na sjednici Skupštine opštine izabrani su i clanovi radnih tijela, dok je Šahmanovicevu kandidaturu podržala je parlamentarna vecina (BS-SDP-SNP) sa 18 glasova. Devet odbornika DPS-a bilo je protiv, a dva odbornika DF-a su bila uzdržana.
U Savjet za izbor i imenovanja izabrano je sedam clanova, na celu sa Šukrijom Cikoticem. U Savjet za pracenje i ostvarivanje Ustava i Statuta izabrano je pet clanova na celu sa Mirsadom Barjaktarevic, u Savjet za pretstavke, prijedloge i društveni nadzor imenovana su tri clana, na celu sa Branislavom Laban, dok je u Savjet za propise imenovano pet clanova, na celu sa Dževatom Musicem.
U Savjet za medjuopštinsku saradnju izabrano je pet clanova, na celu sa Medom Markišicem, u Savjet za zaštitu životne sredine pet clanova, koji ce voditi Sabina Markišic, a Savjet za vjerska pitanja pet clanova, na celu sa Damirom Šarkinovicem.
U Odbor za lokalnu samoupravu izabrano je pet clanova, na celu sa Zoranom Jokicem, u Odbor za stambeno komunalnu oblast, zaštitu životne sredine, razvoj i finansije, pet clanova, na celu sa Enesom Dreškovicem i u Odbor za društvenu djelatnost pet clanova, na celu sa Samirom Guticem.
Za mjesnu kancelariju Plav odbornici koji ce prisustvovati vjencanju su Dževat Music, Iber Hoti, Šeco Purišic i Dina Gutic, a za mjesnu kancelariju u Murinu Dragic Garcevic i Branka Prašcevic.
Plavski parlament u narednom cetvorogodišnjem mandatu brojace 31 odbornika.(CdM)
Na ahiret je preselio Radoncic (Halima) Ismet  (1937 - 2014)   (19. jul 2014)
Dana 18.07.2014. u Gusinju je preselio na ahiret u 77 godini zivota Radoncic (Halima) Ismet. Dzenaza ce se obaviti 20. 07. 2014. godine u 13:00h casova u Gusinju.
Ozalosceni: supruga Nurija, sinovi: Refik i Teufik, kcerke: Rusmina i Salmira, sestre: Ajsa i Hasnija, bratanic Ramiz i porodica rahmetli Abidina Radoncic, kao ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Jos jedan iftar u Gusinju   (19. jul 2014)
21. dan mjeseca Ramazana je arhiviran u bogatoj riznici dobrih djela vjernika svih krajeva svijeta, kao i onih koji dijele nebo iznad Prokletija...
Upaljeni kandilji na minaretima gusinjskih dzamija, miris pecene halve koji dopire ispod pendzera i cepenaka gusinjskih kuca, zamor vesele djece na ulicama,oslikavaju panoramu Gusinja u ovoj blagdanskoj noci..
.A ova noc je posebna,kao i ona prethodna jer je u njoj osoba koja je dusom u Gusinju uvijek prisutna...
Ovom prilikom zelim izraziti posebnu zahvalnost našem bratu koji je uz nas, pomaže i doprinosi svom vatanu, covjeku,koji je organizovao iftar za pedesetak dzematlija, sa nijjetom da zajednicki podijele zalogaj hljeba i osjete bratsku bliskost, Jusufu Koljenovicu iz New Yorka i njegovoj familiji. Velika vam hvala sto nas ne date zaboravu,vec ste uvijek tu...Jusufe i Mihrete, aferim braco,i Allah vam svako dobro dao!!!
Tekst i slike: Alen ef. Sabovic
Odrzan sastanak celnika Opstine Plav i Opstine Gusinje   (18. jul 2014)
Danas je u Opštini Plav održan sastanak predsjednika opštine Plav Orhana Šahmanovica i predsjednika SO Gusinje dr Elvisa Omeragica, sastanku su takode prisustvovali predsjednik SO Plav Izet Hadžimušovic, glavni administrator opštine Plav Ervin Kandic, direktor JKP Mehmed Đonbaljaj, rukovodilac jedinice za komunalne djelatnosti Gusinje Šabo Radoncic i odbornik SO Gusinje Šefkija Bekteševic.
Na sastanku su donešeni sledeci zakljucci:
1. Da se pocev od 21.07.2014. godine pojacaju aktivnosti u pogledu održavanja komunalnog reda u novoosnovanoj opštini Gusinje koje podrazumijevaju ucestalo cišcenje komunalnog otpada, tj. smeca i pranje ulica u opštini Gusinje, takode da se adekvatno riješi nelegalno odlaganje smeca na privremenoj deponiji kraj gusinjskog groblja, kao i da se ista kvaliteno uredi.
2. Da se promijene table na saobracajnim znacima, i da se uspostavi rezim saobracaja u gradskom jezgru Gusinja u skladu sa zakonskim propisima i vazecim odlukama skupštine opštine.
3. Da predsjednik opštine Plav zakaže sastanak sa predsjednikom SO Plav i SO Gusinje, sekretarom za Inspekcijske poslove, nacelnikom OB Plav i predstavnikom centra za socijalni rad, kako bi se riješio problem prosjacenja, koji je prisutan u obije opštine, a koji je u pojacanom intezitetu u toku ljetnje turisticke sezone.
4. Da se i dalje nastavi zapoceti nivo komunikacije izmedu rukovodstva dvije opštine, a u cilju kvalitetnog i pravovremenog rješavanja eventualnih problema u skladu sa mogucnostima i zakonskim propisima.
PR služba SO Gusinje
Novi sponzori za Piknik, 2. avgust 2014. godine Lpng Island (New York)   (18. jul 2014)
EUROCRAFT STONE - vl. Izet Saboivc i EUROSUCCESS 2006 - vl. Hajro Lalic
Nesto novo u Plavu i Gusinju - "Grejanje Heizung"   (18. jul 2014)
Nesto novo u Plavu i Gusinju - "Grejanje Heizung"
Projektovanje i izvodenje radova u grejanju, sistemi grejanja, nove instalacije, rekonstrukcija postojecih, kotlarnice, podstanice, toplovodi, vodovodne instalacije...
Kontakt:
SENAD +381 64 345 84 06
EMIR + 381 64 22 01 999
E-mail: eekoemir@gmail.com
Iftar u Gusinju   (18. jul 2014)
20-tog dana Ramazana 1435.h.g. ili 17.07.2014.g. u Novoj ili dzamiji Radoncica je organizovan iftar za pedesetak brace i sestara. Ovaj zgoditak mozda i ne bi bio toliko vazan, da povod nije poseban, a mi ga moramo naznaciti. Naime, nas brat, koji je trenutno u pecalbi, u Americi, Radoncic Envera Mihret-Miso, je izrazio želju da sa svojom bracom podijeli radost mjeseca Ramazana i zalogaj hljeba prepolovi, iako nije sa njima...
Alen ef. Sabovic je rekao, "da nije rijetko da spominje ovog cednog mladica, koji nikada nije zaboravio na svoj kraj, posebno njegov narod koji voli, kao i da je uvijek sinonim za bilo kakvu akciju i pomoc u kojoj ce se pomoci ovaj narod i ovo divno Prokletijsko gnijezdo svih nas..."
Dovu je Allahu uputio Resad ef. Dautovic, koji se Allahu zahvalio sto imamo ovakve dobrotvore, moleci Uzvisenog da mu podari bereket, rahmet i svako dobro i srecu u zivotu...
Pogledajte slike jedne divne ramazanske veceri u gusinjskoj dzamiji...
Tekst i slike: Alen ef. Sabovic
Odgovor dr. Elvisa Omeragica na cestitku udruzenja EURO GUSINJE   (18. jul 2014)
Skupština Opštine Gusinje
Poštovani Rafete, uvaženi prijatelji u Euru Gusinje
Hvala na lijepim željama i cestitki povodom mog imenovanja za prvog predsjednika SO Gusinje.
Ne sumnjajuci u podršku ljudi u dijaspori, podršku Eura Gusinje, a imajuci u vidu da smo svi na zajednickom zadatku, a to je poboljšanje života u Gusinju, stvaranje uslova da se u Gusinje rado dolazi, a iz Gusinja teško odlazi, da mladi imaju šansu i perspektivu da svoj potencijal usmjere ka razvoju Gusinja, da zajednickim snagama mnoge propuštene stvari ostvarimo. U tome ime prihvatio sam se teškog zadatka da budem dio tima, (jer samo timskim radom možemo zamišljeno ostvariti), tima kojem je jedini interes Gusinje. Pred tim izazovom sve druge stvari treba da stavimo u drugi plan, i licne i profesionalne i partijske. Mjesta ima za sve , svaka pomoc, a narocito pomoc od vas iz dijaspore je dobro došla.
Iako medusobna komunikacija i saradnja nama Gusinjanima nisu jaca strana, nadam se da cemo shvatajuci ozbiljnost trenutka, prevazici sebe, zaboraviti svoje razmirice i staviti se na stranu Gusinja.
Ja licno, i tim ljudi koje predvodim bicemo iskreni i dobri partneri.
U to ime, iskrena zahvalnost svima vama, i tebi licno.
Sve najlepše, svaku srecu i uspjeh, privatno i poslovno.
S poštovanjem,
Gusinje, 16.07.2014.        dr Elvis Omeragic, predsjednik SO Gusinje
PIKNIK 2 AVGUST 2014. LONG ISLANDU, NY   (17. jul 2014)
Za sve one iz New Yorka i okoline, koji iz bilo kojih razloga nece moci prisustvovati 2. avgusta na Ali-pasinim izvorima, udruzenja EURO GUSINJE New York u subotu, 2. avgusta 2014. godine organizuje PIKNIK, na adresi:

HENRY KAUFMANN PARK
75 Colonial Spring Rd, WHEATLEY HEIGHTS
Long Island, NY 11798

Predvidjeni su turniri u malom fudbalu i kosarci. U muzickom dijelu nastupa DJ DOLETO
Kompletan piknik ce video popratiti televizija FASTV, i snimak ce biti emitovan na FASTV PLUS Channel 20. Medijski ce takodje ovaj piknik pokriti Revija FOKUS i web magazin gusinje-plav.com.
Prvi sponzor je VUKEL GROUP INSURANCE.Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina    Web dizajneri: Hot Edvin, Doctor of Law (J.D.) i Hot Edin
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"