www.Gusinje-Plav.com

DINO MERLIN - New York, 19. septembar 2014...CLUB PURE, Woodside 62-05 30th Ave Queens 11377...Doors open @ 9PM... Info: MRKIS PLACE 917-568-3496/646-261-3252
Pobjeda poklonjena dijaspori i svim prijateljima kluba   (20. avgust 2014)
Ako se po jutru dan poznaje, pocetak ovogodišnje fudbalske sezone nagovještava bolja vremena i rezultate za FK „Jezero“. U prvom kolu Druge fudbalske lige Jezero je savladalo Bratstvo rezultatom 3-0. Tako su, na neki nacin, i opravdali povjerenje dijaspore i gradana koji su ljetos, na skupštini kluba, pokrenuli akciju prikpljanja donacija kako bi pocetak sezone docekali spremni. Inicijator ove akcije hadži Ragip Cekic je tokom prijateljske utakmice izmedu Jezara i Dijaspore kazao da je svjestan teške finansijske situacije u kojoj se klub nalazi, ali da slicnu sudbinu doživljavaju i mnogo veci klubovi. Zato i on i kao i brojni Plavljani i Gusinjani širom svijeta, uvijek rado priteknu u pomoc kada je to potrebno.
- Prva skupština kluba, na kojoj nisam prisustvovao, protekla je u kritikovanje, nadmudrivanju, i iznalaženju krivaca za sve ovo što se dešava. Uglavnom, svi znamo da je problem finansijske prirode. I veci klubovi u Crnoj Gori, pa i na prostoru bivše Jugoslavije to ne mogu podnijeti i izdržati. Kao gradanin Plava i Gusinja, to me malo dirnulo i potaklo. Došao sam na drugu skupštinu, malo razocaran i ljut, i kad su pocele iste price kritikovanja, ja sam ustao, prekinuo to, i poveo akciju. Rekao sm da svi oni koji žele i hoce da pomognu Jezeru, da se odmah ovdje iskažemo, necemo price, hocemo donacije. Ja sam svoje ime upisao nekom malom donacijom. Dao sam donacije i u ime mojih prijatelja iz Amerike hadži Aga Koljenovica, hadži Smaja Srdanovica, i još nekoliko njih. Ljude je to potaklo i poceli su da se javljaju, tako da smo sakupili nekih 7.000 eura, i otpisali dug od oko 3-4.000 eura, saopštio je Cekic... nastavak teksta
Sjecanje na ČEKIĆ ADEMA  (20. avgust 2014)
Dvadesetoga avgusta 2014. godine navrsava se godina od kako je preselio na ahiret nas daragi ADEM ČEKIĆ.
Dragi, voljeni nas, nema tih rijeci koje mogu opisati koliko nam nedostajes i koliko smo siromasniji bez tvoje ljubavi, tvojeg osmjeha, bez dobrote i sigurnosti koju si nam pruzao u svakom nasem danu.
Tragovi dobrih ljudi kao sto si ti bio zauvjek ostaju i zato nikakvo vrijeme nece donijeti zaborav i ublaziti nasu tugu. Ti jesi i uvjek ces biti s nama, u nasim srcima i mislima.
Tvoji: supruga Muradija, sinovi Adis i Asmir i kcerka Amelia sa familijom.
Odrzan fudbalski mec u Plavu: JEZERO - DIJASPORA   (19. avgust 2014)
U Plavu je odrzan veoma zanimljiv fudbalski mec izmedju mjesnog ligasa JEZERO i ekipe DIJASPORE. I dok su za ekipu Jezera nastupili igraci na koje trener Brnovic racuna u prvenstvu druge fudbalske lige Crne Gore, dotle su "boje dijaspore" branili igraci poreijeklom iz USA i zemalja Zapadne Evrope, ukljucujuci i Almira Dreskovica nekadasnjeg igraca Pristine i ekipe SEBILA iz New Yorka.
Pokrovitelj ovog meca je bio hadzi Ragip Cekic, menadzer i vlasnik fudbalskog kluba SEBIL iz New Yorka, koji je uspio da okupi igrace iz dijsapore koji su trenutno u zavicaju i organizuje ovaj fudbalski mec.
Akteri meca nam rekose da rezultat nije bitan, vec druzenje i podsjecanje kada su mnogi iz tima DIJASPORE uspjesno branili boje fudbalskih klubova iz zavicaja.
Specijalno za web magazin Gusinje-Plav.com, foro-reportazu od 77 slika je napravio nas dopisnik Edin Jadadic. (Gusinje Plav Press)
Plav: Turistički kamp "Camp Lakeviews", nadomak "Ušća"   (19. avgust 2014)
Ove fotografije napravili smo u Plavu "Camp Lakeviews", nadomak "Ušća", mjesta odakle počinje da izvire rijeka Lim iz Plavskog jezera.
Odmah smo se sjetili davnih vremena, kada su nasi roditelji bili mladi i kada je bilo mnogo turista u našim krajevima sa svih strana.
Oni davni mogli su da se smjeste u nekoliko hotela i motela koji su krasili ovaj kraj. Danas kada nijedan od njih ne radi turisti se nikako ne predaju jer oni znaju da je prirodna ljepota od svih u širem regionu najljepša u ovom kraju i da ih ništa u tome ne moze spriječiti. Mogu oni i ovako da se smjeste i uživaju.
Ima ih iz Njemačke, Češke, Francuske, Slovenije i dr. Za svaku pohvalu.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava dopisnik Senad Šehović

Nedelja, 31. avgust 2014. god - Hajtar za Radoncic (Braha Ademova) Redza   (19. avgust 2014)
U New Yorku 12. avgusta na ahiret preselio Radoncic Braha Ademova REDZO u 54. godini zivota.
Dzenaza je obavljena u New Jersey.
Tim povodom otvaraju hajtar braca Izet i Rafet i sin Braho, sa bratstvom Radoncic i prijateljima u nedelju, 31. avgusta 2014. godine u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji od 9 izjutra sati do 7 sati navece.
Plav – Kula Redžepagica   (18. avgust 2014)
Pise: Portal Montenegrina
Sredinom avgusta 2014. godine posjetili smo Plav i Gusinje. Prije polaska, provjerili smo šta je to što obavezno moramo posjetiti, odnosno šta je to što na neki nacin predstavlja znamenitost i obilježje ovih mjesta.
U ovom prilogu govorimo o Plavu, pa vjerovatno nikom nije teško zakljuciti da su kula Redžepagica i Plavsko jezero upravo ono što neizostavno morate posjetiti kad dodjete u ovaj grad. Naravno, prioritet ima kula Redžepagica kao najznacajniji kulturno istorijski spomenik. Sacuvano je još nekoliko kula u Plavu, ali se kula Redžepagica izdvaja i predstavlja najstariju i najljepšu.
Vecina plavskih kula gradjena je na slican nacin – kvadratne je osnove i sastoji se od tri sprata. Gradjene su od kamena, a veza medju spratovima ostvarena je unutrašnjim drvenim stepenicama. Stepenište oduzima znacajan stambeni prostor, ali je moralo tako da se radi uzimajuci u obzir da su kule osim stambene imale i odbrambenu funkciju. Prostorije su kvadratnog oblika. Prizemlje je najcešce korišceno kao magacinski prostor i za smještaj stoke, a ostali spratovi za odbranu i stanovanje... nastavak teksta
I dok Gusinje i Plav muku muce kuda sa smecem, dotle Švedskoj nedostaje smece   (18. avgust 2014)
Vec nekoliko godina putem naseg web magazina i ostalih elektronskih i pisanih medija imali ste prilike da se upoznate sa problemom zvani SMECE, koji je postao toliko aktuelan da vlast u opštini Plav, a sada ni vast u novoformiranoj opstini Gusinje, ne vide nacina kako riješiti ovaj problem.
Mnogi iz dijaspore koji su godišnje odmore proveli u zavicaju, više su nego ogorceni stanjem u ova drva grada kada su u pitanju deponije smeca, kojih je kako kazu na svakom mjestu i koje nicu preko noci, kao pecurke poslije kiše.
I dok vlasti u Gusinju i Plavu muce muku kuda sa smecem, dotle Švedska ima neobican problem - nedostaje joj smeca, pa ga mora uvoziti.
S dugogodišnjom tradicijom recikliranja i paljenja otpada, Švedska ima previše spalionica koje smece pretvaraju u energiju.
Ne uvozi smece samo Švedska - od zemalja EU-a to cine i Njemacka, Belgija i Holandija. Njemacka pojedinacno uvozi najvece kolicine, ali je Švedska prvi uvoznik po udjelu spaljenog smeca.
Mozda ove informacije posluze nikome u zavicaju, u prvom redu vlastima u lokalnoj samoupravi, pa iznadju put da se nekako rijese visegodisnjeg problema zvanog SMECE.(Gusinje Plav Press)
Prodajem kucu na veoma atraktivnoj lokaciji u Gusinju   (18. avgust 2014)
Prodajem kucu na veoma atraktivnoj lokaciji u Gusinju.

Nalazi se na raskrsnici kod "Stare vrbe" i buduceg puta Gusinje-Podgorica.
Kuca je idealna za zivot i odmor, jer posjeduje stambeni prostor povrsine 340 m2.

Takodje, kuca posjeduje i poslovni prostor povrsine od 170 m2, koji pruza mogucnost otvaranja kafane, restorana ili bara.

Za detaljnije informacije mozete kontaktirati vlasnika na sledeci broj telefona (718)-813-4870.

Nesto novo u Plavu i Gusinju - "Grejanje Heizung"   (17. avgust 2014)
Nesto novo u Plavu i Gusinju - "Grejanje Heizung"
Projektovanje i izvodenje radova u grejanju, sistemi grejanja, nove instalacije, rekonstrukcija postojecih, kotlarnice, podstanice, toplovodi, vodovodne instalacije...
Kontakt:
SENAD +381 64 345 84 06
EMIR + 381 64 22 01 999
E-mail: eekoemir@gmail.com
Na ahiret je preselila Feratović Elisa, rodj. Čekić  (1974 - 2014)   (16. avgust 2014)
U Gusinju je danas, 16.08.2014. god. preselila na Ahiret, u najljepšem cvijetu mladosti, u 40. godini života. naša draga i plemenitra Feratović Nasera Elisa, rodjena Čekić. Dženaza ce se obaviti u Gusinju, u nedelju, 17.08.2014. god. u 15 casova.
Ožalošceni: suprug Naser, sinovi: Edber i Daris, majka Hasnija, braca: Emil i Emir, snaha Adisa, tetka Sofija i dajo Ruždija, svekar Iso, djeveri: Hamdo, Fazlija, Inenija i Husko, jetrve: Emina, Vahida i Alma, i mnogobrojna porodica Feratović i Čekić.
Hajtar za Redzic Bahtiju, rodjenu Sahmanovic - Nedelja, 17. avgust 2014. godine   (16. avgust 2014)
Dana 11 jula 2014 u Plavu je na ahiret preselila Redzic Bahtija, rodj. Sahmanovic, u 75. godini zivota. Dzenaza je obavljena u Plavu.
Tim povodom otvaraju hajtar njeni sinovi Rasim-Rasko i Ekrem - Ekro, sa bratstvom Redzic, rodbinom i prijateljima, u nedelju, 17. avgusta 2014. godine u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji od 9 izjutra sati do 7 sati navece.
Udruzenje EURO GUSINJE iz New Yorka doniralo $500.00 za put u selo Koljnovice (Kolenovice)   (15. avgust 2014)
Na svom poslednjem sastanku, Upravni odbor udruzenja EURO GUSINJE iz New Yorka izmedju ostaloga razmatralo je i pristigle zahtjeve, medju kojima je bio i zahtjev bratstva Koljenovic iz Gusinja.
Resavaju po ovom zahtjevu, nas Upravni odbor je odlucio da iz svog budzeta za bratstvo Koljenovic (Kolenovic), odnosno za asvaltiranje puta u selo Koljenovic izdvoji $500.00, koje ce biti urucene jednom od clanova Odbora za prikupljanje sredstava za put u selo Koljnovice (Kolenovice), koji egzistira u New Yorku.
Upravni odbor
EURO GUSINJE New York
GAGA FILIPOVIC & Restoran ČAKOR Bronx, svake veceri od 29. avg do 15. okt   (14. avgust 2014)
U restoranu ČAKOR u Bronx-u od 29 avgusta do 15. oktobra,
svaku noc nastupa estradna zvijezda Dragana Gaga Filipovic.

Ulaz je besplatan
Bogata ponuda jela sa rostilja i pecenja.

Restoran ČAKOR se nalazi na adresi:
632 E 186th St, Bronx, NY 10458.

Info: 917 418 1682
Muzicki spektakl decenije u New Yorku: DINO MERLIN - Petak, 19. septembar   (14. avgust 2014)
MUZICKI SPEKTAKl DECENIJE U NEW YORKU

DINO MERLIN
FRIDAY, SEPTEMBER 19

PURE NYC NIGHTCLUB
62-05 30 Ave
WOODSIDE, NY 11377

Door opens - 9 p.m.
Info. MRKI'S PLACE
(917) 568 - 3496 ili 646 261 3252

Mozete nas pratiri i na FB - Koncerti u New Yorku
Ulaznice u preprodaji od 1. septembra. O lokacijama na kojima mozete nabaviti ulaznice obavijesticemo vas blagovremeno.
Zahvalnica NVU "Help" Plav   (14. avgust 2014)
Postovani i uvazeni donatori,
NVU "Help" Plav je i ove godine ostvario uspjesnu saradnju sa donatorima iz dijaspore koji su i ove godine posjetili kancelarije naseg udruzenja i donirali za djecu 650 dolara.
Donatori su: Srdanovic (Metka) Iso, Haso, Isljam i Mirsad, Pupovic (Ramiza) Harun i Sanela, Ibric (Rama) Dzafer i Pupovic (Meda) Esko.
Osim donacija za djecu braca Srdanovic su posjetili i donirali zivotne namjernice za socijalno ugrozene stanovnike u nekoliko domacinstava.Ovom prilikom upucujemo veliku zahvalnost donatorima.
S postovanjem,
Predsjednik udruzenja
Bela Medunjanin
SNP: Nadležni da se bave zaštitom Plavskog jezera   (13. avgust 2014)
Socijalisticka narodna partija (SNP) pozvala je nadležne državne organe da se pocnu baviti zaštitom Plavskog jezera i svih drugih prirodnih bogatstava koji taj prostor cine jedinstvenim.
Plavski odbor SNP saopštio je da je Plav medu prvim, ako ne i prva opština u Crnoj Gori u kojoj je poslije majskih izbora formirana lokalna vlast.
SNP je, kako su naveli, cijeneci tešku ekonomsku situaciju u opštini, a prije svega ostajuci vjerna i dosljedna prema gradjanima i svojim biracima zajedno, sa Socijaldemokratskom partijom i Bošnjackom strankom formirala lokalnu vlast, kako bi se taj biser Crne Gore na najbolji moguci nacin valorizovao.
“Sa druge strane, pozivamo nadležne državne organe da se konacno pocnu baviti zaštitom Plavskog jezera i svih onih drugih prirodnih bogatstava, ukljucujuci i šume, koje ovaj prostor cine jedinstvenim, ne samo u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.
Iz SNP-a su porucili da niko nema pravo da se igra sa izbornom voljom gradjana i da su izbori samo trenutni odraz snaga politickih partija, a da je, kako su dodali, istinsku razliku lako primijetiti u odnosu na nacin kako ko vodi racuna o gradjanima.(CdM)
Haris Medunjanin danas potpisuje za Deportivo   (13. avgust 2014)
Španski prvoligaš Deportivo iz La Corune objavio je kako je blizu potpisivanja ugovora s bh. reprezentativcem Harisom Medunjaninom.
Medunjanin, koji dobro poznaje špansku Primeru, jer je dvije sezone proveo u Valladolidu, nalazi se na korak od potpisa za Deportivo, klub koji se vratio u prvu ligu i koji ima bogatu povijest.
Kako su objavili iz Deportiva, Medunjanin je stigao u utorak navecer u La Corunu i srijedu u 13 sati obavit ce lijecnicke preglede u HM Modeo bolnici.
Nakon toga, kako to obicno biva, potpisat ce ugovor s klubom i bit ce predstavljen javnosti i novinarima.
Olakšavajuca cinjenica za Deportivo ce biti ta što ce Medunjanin doci kao slobodan igrac, a njegova cijena iznosila je 3 miliona eura.
Medunjanin je od 2009. godine A reprezentativac BiH. Odigrao je 32 utakmice za reprezentaciju i postigao je pet golova. Nakon Valladolida, igrao je u izraelskom Maccabi Tel Avivu i turskom Gaziantepsporu. (Sport033)
Sjecanje na dragog unuka Enisa Ugljanin   (13. avgust 2014)
Najdraže sunce naše.
Sreca, radost i nada koju smo u tebe imali ugasila se zauvjek toga avgustovoga dana.
Sve se teze mirimo se surovom istinom da tebe više nema sa nama i da je jedan mladi život zauvjek nestao. Na tvome mjestu ostala je praznina, a rodost zamjenila bol i tuga u našim dusama. Tvoje ce mjesto ostati nepopunjeno do kraja našeg života i nikad neceš biti zaboravljen. Za nas si bio ljepotan kakog više nece biti. Godine prodje ali sve je teze sto više nisi medju nama.
Tvoji neutjeseni: dedo Jazo, i nana Kumrija Pjetrovic, dajdze Edin i Elvis, dajdzinice Aldijana i Dzenita i mala Alina.
Sjecanje na Enisa Ugljanin   (13. avgust 2014)
Danas, 13 avgusta navrsava se pretuzna godina od kako nas dragi Enis Ugljanin prerano na ahiret preseli.
Dragi nas Enise, tvoj zivot bi prekratak na ovom dunjaluku, ali nasa ljubav i sjecanje na tebe vjecito ce trajati. Neopisivo je koliko nam nedostajes, srce nase malo.
Tvoji voljeni: otac Senad, majka Almira i sestra Elma Ugljanin.
Na ahiret je preselio Radoncic Braha Ademova REDZO (1960 - 2014)   (12. avgust 2014)
U New Yorku je jutros na ahiret preselio Radoncic Braha Ademova REDZO u 54. godini zivota.
Zdravoglava se prima danas od 2 pm u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza se klanja sjutra, u srijedu 13. avgusta u 9 am, nakon cega ce se izvrsiti pokop na mezarju u New Jersey.
Ozalosceni: majka Emira, supruga Vaska, sinovi Rusmin, Almir i Braho, kcerka Minka, braca Rizo, Izet i Rafet, sestre Remka, Veska, Naka i Zumka, bratstvo Radoncic i mnogobrojna familija i prijatelji.
Zahvalnica NVU"Help" Plav   (12. avgust 2014)
Postovani gospodine Rafete, uvazeni clanovi redakcije web magazina Gusinje-Plav.com, postovani donatori i igraci golf igara,
NVU "Help" Plav zeli da u svoje ime i u ime svih clanova Udruzenja uputi zahvalnost Vama na nesebicnoj podrsci i donaciji nasoj djeci koja se zahvaljujuci Vama pripremaju i raduju odlasku na more. Vasim donacijama ste omogucili da i ove godine clanovi naseg udruzenja, djeca i omladina sa potrebama osjete cari i lepotu mora.
Takodje se zahvaljujemo donatorima na ortopedtska pomagala. Posebnu zahvalnost dugujemo gospodji Pauline Plunket kao i nasem gospodinu Saciru Mackic iz New Yorka.
S posovanjem,
Predsjednica NVU"Help"
Bela Medunjanin
Dentist ABDULLA ZOOBI otvorio novu stomatološku ordinaciju na Manhattan-u  (12. avgust 2014)
Zbog povecanog obima poslova, odnosno velikog broja pacijenata, dentist ABDULLA ZOOBI je, nakon Astorije, na Manhattan-u otvorio jos jednu stomatološku ordinaciju. Na taj nacin mnogi njegovi pacijenti ce imati prilike, da u zavisnosti od blizine stanovanja, biraju u kojoj ce od dvije stomatološke ordinacije koristiti usluge, medju našom dijasporom veoma poznatog i strucnog dentista.
Nova ordinacija se nalazi na adresi:
352 East 51 Street (izmedju 2 Ave i 1 Ave) Dental Suite
New York, NY 10022
tel. 718 - 777- 9662

Osoblje ovih stomatoloskih ordinacija Vam porucuje:
U cilju što boljeg ocuvanja zdravlja Vaših usta i zuba, a samim tim i Vaseg opsteg zdravlja mi Vam nudimo sljedece usluge: Ortodonske terapije, inplanti, bijeljenje zuba, lijecenje kanala korijena, krune, mostovi, totalne i parcijalne proteze, vadjenje i cišcenje zuba... Primamo skoro sva zdrastvena osiguranja. Veoma pristupacne cijene. Za pacijente bez osiguranja vrsimo besplatne konsultacije.
U New Yorku je preminuo Nikci Nuha Rrok (1950 - 2014)   (11. avgust 2014)
Obavestavamo bracu i prijatelje da je nas otac, brat, rodjak i prijatelj Rrok Nikci, sin Nuha Nikci preminuo u New Yorku, u nedelju, 10. avgusta 2014 godine u 64 godini zivota.
Funeral ce se odrzati u srijedu, 13. avgusta 2014 godine na adresi:
Fareenga brothers 920 Allerton av. Bronx , NY od 2pm do 9pm.
Sahrana ce se obaviti u cetvrtak, 14. avgusta u 12:00, na adresi: Gates oh Haven Cemetery 10 west Stevens av. Hawthorne NY 10532.
Ozalosceni: sin Toni, kcerka Antoneta, supruga Liza, braca Koljoš i Doda, sestre Marija i Viktorija, kao i mnogobrojna familija i prijatelji.
Liberali nastavljaju saradnju sa Partijom za Gusinje   (11. avgust 2014)
Predsjednik Liberalne partije Andrija Popovic sa svojim saradnicima, generalnim sekretarom LP Esadom Šainovicem, savjetnikom Mirzom Krcicem i predsjednikom OO LP Gusinje Ragipom Deljaninom, susreo se juce tokom radne posjete Gusinju sa rukovodstvom Partije za Gusinje.
Lideri dvije partije razgovarali su o aktuelnoj politickoj situaciji u Crnoj Gori i Gusinju nakon povratska statusa Opštine.
Na prvim lokalnim izborima 25.maja u Gusinju, Liberalna partija i Partija za Gusinje nastupili su sa zajednickom listom i osvojili 10 mandata u lokalnoj Skupštini u kojoj su druga najjaca i najveca opoziciona politicka grupacija.
“Liberalna partija i Partija za Gusinje dogovorile su nastavak saradnje na temeljnim nacelima gradanskog i liberalnog društva koja baštine obije politicke opcije. Predsjednik LP Andrija Popovic kazao je da ce kao poslanik u Skupštini Crne Gore i dalje zastupati stavove Partije za Gusinje, koja u ovom trenutku nema parlamentarni status, i zalagati se za rješavanje problema sa kojima se susrijecu gradani i gradanke Gusinja, doprinoseci aktivinijem i kvalitetnijem razvoju Opštine Gusinje“, navodi se u saopštenju.(CdM)
Na ahiret je preselio Mrkulic (Jusufa- Julje) Nuro (1959 - 2014)   (10. avgust 2014)
U nedelju, 10. avgusta 2014. godine u Plavu je na ahiret preselio Mrkulic (Jusufa-Julje) Nuro u 55. godini zivota. Dzenaza ce se klanjati u Vezirovoj dzamiji, u ponedeljak, 11. avgusta 2014. u 13:00 casova, nakon cega ce se obaviti pokop na gradskom mezarju u Gusinju.
Ozalosceni: supruga Muza, sinovi Adnan i Alden, kcerka Sanela, braca Senad i Nedzad, sestre Bakica, Galja-Naka, Senada i Ismeta, snaha Edita, unucad, unucad Amna, Hamdo i Amina, prijatelji Osmancevici i bratstvo Mrkulic.
Fejzic uz turskog premijera: Ko nam može braniti da podržavamo Erdogana   (10. avgust 2014)
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori reis Rifat Fejzic smatra da nema ništa sporno u tome što je premijeru Turske Redžepu Tajipu Erdoganu poslao pismo podrške pred izbore u toj zemlji i da ne vidi na osnovu cega bi neko zabranio takav vid podrške.
"Mi imamo odlican odnos sa Turskom, prije svega sa tom garniturom koja je puno pomogla IZ u Crnoj Gori, sa puno projekata. Ne znam na osnovu cega bi nam neko zabranio da na taj nacin izrazimo zahvalnost", kazao je Fejzic "Vijestima".
IZ je Erdoganu poslala pismo uoci predsjednickih izbora u Turskoj, a pismo podrške je u Fejzicevo ime urucio profesor medrese "Mehmed Fatih", Sadmir Hadžajlic.
On u ime IZ u Crnoj Gori aktivno ucestvuje u Erdoganovoj predizbornoj kampanji."To je nacin da izrazimo zahvalnost prema toj politici koja je bila uz nas i pored velikih obaveza, jer to nije neka mala zemlja nego zemlja koja utice na mnogo vece tokove. To je samo jedan znak naše pažnje prema svemu dobrom što su ucinili za Islamsku zajednicu", rekao je Fejzic.
Gusinje: Grad koji je dao cetiri paše, 25 doktora nauka i ciji gradani žive u 104 države svijeta   (10. avgust 2014)
Gusinje je mjesto smješteno u neposrednoj blizini granice sa Albanijom, na sjeveroistoku Crne Gore. Okruženo je visokim Prokletijama, a do ovog mjesta može se doci samo jednim putem.
Istorija ovog mjesta veoma je bogata. Za vrijeme Osmanske imperije, ovaj gradic koji sada broji oko cetiri hiljade stanovnika, imao je znacajnu ulogu u politickom, društvenom i ekonomskom životu tadašnjeg prostora Crne Gore, piše agencija Anadolija.
Gusinje je imalo cetiri paše, a takode ovaj kraj je imao i 11 aginskih plemena. Nakon 1912. godine, pocinje iseljavanje iz ovog kraja, najprije za Tursku, a kasnije i za Evropu i Ameriku. Gusinjana danas ima u 104 države svijeta.... nastavak teksta koji je objavio CdM
Sjecanje na Koljenovic Rasima - Vucka   (10. avgust 2014)
Navršava se šest godina od kada nije sa nama
Koljenovic Rasim – Vucko
Tvoje ime bez suza pomenuti ne možemo. Tvoja plemenita duša, veliko srce i castan život zaslužuju da te ne zaboravimo. Dani prolaze, a tuga za tobom postaje sve jaca.
Ostavio si neizbrisiv trag svojom dobrotom, plemenitošcu, toplim osmjehom.
Vjecno živiš u našim srcima kao najdraža uspomena.
Tvoji najmiliji: braca Zaim, Fikret i Ragip, sestra Nisera i sinovi Alen i Anes
Crnoj Gori od dijaspore 83,5 miliona eura  (10. avgust 2014)
Gradjani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici u poslali su u domovinu u prvom ovogodišnjem kvartalu oko 83,5 miliona eura, što je 3,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke.
Od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva, oko 48,6 miliona eura odnosi se na kompenzacije zaposlenih, odnosno rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu.
Na licne transfere odnosilo se 26,88 miliona eura i na ostale tekuce transfere, koji obuhvataju socijalna primanja, oko osam miliona.
Iako se ne zna tacan broj iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori. (CgM)
Našim roditeljima Koljenovic Sahit (1932 – 2012) i Koljenovic Aiša (1939 – 2011)   (9. avgust 2014)
Našim roditeljima Koljenovic Sahit (1932 – 2012) i Koljenovic Aiša (1939 – 2011)
Ne možemo se pomiriti sa sudbinom, da više nijeste sa nama, velika je tuga i praznina koju ste ostavili. Bili ste nam sve, naš ponos, naša snaga, naša radost i primjer kako treba biti covjek. Hvala vam što ste nas izveli na pravi put, da sa ponosom i najljepšim sjecanjem nosimo vjecnu uspomenu na vas, jer ste živjeli tiho, casno i dostojanstveno. Postoji nešto što nikad ne umire, a to je vjecno sjecanje na vas.
Zauvijek vaša porodica.
Cestitka Husu Brdakic i Mersihi Sabovic u povodu sklapanja braka   (8. avgust 2014)
Postovani Huso,
Kao nasem dugogodisnjem saradniku i dopisniku, tebi i tvojoj izabranici Mersihi, u povodu stupanja u brak zelimo da se uvjek osjecate onako voljeno kao na dan vase svadbe. Neka vasi zivoti budu darovani dobrim zdravljem, vas dom ispunjen srecom, koja ce vas cuvati od zivotnih oluja. Neka vasa ljubav s godinama bude sve jaca i vasa buducnost ljepsa nego sto ste sanjali da moze biti.
Sad kad zapocinjete ovo putovanje ljubavi, nade i razumjevanja, neka vasi bracni dani budu ispunjeni radoscu i srecom, i neka vam svaki dan donese, neko prelijepo novo iskustvo, koje cete zajedno podijeliti. Cestitamo sklapanje braka.
Srecnim roditeljima Ismetu i Ismeti Brdakic srecna snaha.
Redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Advokatska kancelarija ROSS & HILL, Esqs.   (8. avgust 2014)
Advokatska kancelarija ROSS & HILL, Esqs.
ROSS & HILL, Esqs. je jedna od vodecih advokatskih kancelarija u New Yorku sa širokim spektrom efikasnih i kvalitetnih pravnih usluga i savjeta za fizicka lica. Odgovornost i visoki profesionalni standardi temelji su ove advokatske kancelarije. Dobar pravni savjet, mišljenje ili pružena pravna pomoc utice na život svakog pojedinca.

Saobracajni udesi * Povrede na poslu * Nesavjesno medicinsko lijecenje * Nezakonito hapšenje * Imigraciono pravo * Razne vrste padova i povrede.

Besplatne konsultacije. Ništa ne placate do konacne odluke suda.

ROSS & HILL, Esqs.
16 Court St., 35 Floor * Brooklyn, NY 11241
Razgovor i konsultacije možete zakazati na 718 - 855 - 2324
Fudbaleri Jezera ce se u narednoj sezoni boriti za opstanak u drugoligaškom karavanu   (6. avgust 2014)
Prema rijecima trenera Brnovica, ekipa je znatno podmladjena, klub je napustilo nekoliko standardnih igraca iz prošle sezone tako da je jedini cilj borba za opstanak u Drugoj ligi...
Stigao je iskusni Marko Raicevic iz Rudara iz Prijedora, Krušcic iz Buducnosti, Cakaj(Berane), Damjanovic (Brskovo). Klub su napustili: Matic (Jedinstvo Putevi), Krušcic Stefan (Mogren), Mijovic (Iskra), Djokovic (Decic), Ceklic (inostranstvo), Komatina (?)Osmajic (?) Laban (?) Music (?).
Trener Jezera Ivan Brnovic istice da njegovu ekipu ocekuje grcevita borba za opstanak.
- Cilj kluba je opstanak u 2. Ligi. Napustilo nas je nekoliko standardnih prvotimaca. Podmladili smo ekipu, angažovali nekoliko pojacanja. Najviše ocekujemo od Marka Raicevica koji je stigao iz Rudara iz Prijedora. Takodje, blizu dolaska u naš tim bio je i Luka Tiodorovic, ali je iznenada promijenio odluku i otišao u Srbiju,- kazao je za CG- fudbal Brnovic.
Prodaje se imanje u Plavu, sa prekrasnim pogledom na Plavsko jezero i okolinu   (6. avgust 2014)
Prodaje se imanje u Plavu, nedaleko od Sehovica groblja, s'gornje strane puta, velicine 84 ara. Ima najljepsi pogled na Plavsko jezero i okolinu. Na imanju se nalazi stara kuca i ima dva puta i vodu
Cijena po dogovoru.
Svi zainteresovani za blize informacije mogu nazvati na tel. 068-118-066 ili 1718-777-3890


  
Video: "EURO GUSINJE", 2. avgust 2014. godine u New Yorku   (6. avgust 2014)
Video majstor: Armin Cekic
Šabovic zgrožen izjavom Amfilohija: Mislio sam da je to ostalo u 19.vijeku   (5. avgust 2014)
Poslanik Socijaldemokratske partije SDP Džavid Šabovic osudio je izjavu mitropolita Amfilohija sa Ilindanskog skupa na Sinjajevini, na kojem je mitroploit pripadnike islama nazvao "lažnim ljudima sa lažnom vjerom", a rijecima "spasavanje Crne Gore'' opravdao je tzv. istragu poturica.
"Žalosno je kad vjerski dostojanstvenik, koji ima ambiciju da bude i vrhovni vjerski dostojanstvenik, tako nešto kaže. Možda bi bolji komentar dao neko ko nije iz moje konfesije, a ja sam zgrožen takvim izjavama i ne bih mogao da kažem ništa drugo osim da sam mislio da je to nešto što je ostalo u 19. vijeku i da danas toga nema nigdje osim u udžbenicima'', kazao je za radio Antena M Šabovic.
Uzdignimo svijet na visi nivo, da nam se ne bi desavalo ono sto nam se desava   (5. avgust 2014)
Autor teksta Ibrahim Husejnovic iz Plava
Dan dijaspore u Grebajama, 1.avgust u Vusanju i 2.avgust - teferidz na Alipasinim izvorima i Gusinju su iza nas. Sunce je naopokon progrijalo zadnja dva dana onako punom mjerom i kapacitetom, no sta je vajde kada se na drustvenim mrezama i dalje koketira sa krilaticom da je ove godine kisa padala samo dva puta i to prvi put u trajanju od 20 dana i drugi put u trajanju od nekih 45 dana. Tako nepovoljne vremenske prilike su se nepovoljno odrazile na priliv turista i nasih ljudi iz dijaspore, kojima su i visoke cijene prevoza onemogucile da posjete svoj zavicaj, da obidju rodbinu i prijatelje u Plavu i Gusinju, da prouce koju dovu na mezarju svojih predaka, da skoknu do Bara i Ulcinja na obalu mora ili da posjete Velipoju kod Skadra, jednu prelijepu turisticku destinaciju koja iz godine u godinu dobija na svom znacaju i posatje sve prestiznija i prepoznatljivija po obimu i kvalitetu turistickih usluga. Ranijih godina smo se molili da padne koja kap kise vise kako dugotrajne suse ne bi sprzile nafaku na nasim parcelama, a ove godine iscekujemo sunce kako nas ciglasti puzevi ne bi dokrajcili, buduci da se naglo namnozavaju i sisaju sve pred sobom nasta stignu... nastavak teksta
 
Apel Ismeta Sujaka iz New Yorka   (5. avgust 2014)
Braco gusinjani, lijepi moj narode.
Mnogo sam razocaran na Vas kad sam dobio slike gusinjskog groblja koje postaje deponija smeca,nasih djedova, oceva. majki sestara,.... Sta se desava nasim postenim gusinjanima,koji su vjekovima u teza vremena ocuvali Gusinje,nas i cistocu naseg groblja,koji nebi dopustili ovo sto se danas desava pored njihovih grobova. Nije mi jasno, meni kao gusinjaninu, zasto se dozvolilo da neko za rad svog interesa i saku eura napravi pored groblja deponijom smeca ..Ovo se ne dozvoljava nigdje u svijetu, samo u Gusinje.. Mesto da je groblje i okolina zakiceno razim cvijecem, mi smo zakitili raznim smecem... Sad se nasi rahmetli preci pitaju koga mi ostavismo da nam makar groblje odrzava.. .
Molim moje gusinjane da pod hitno pokrenu akciju ciscenja groblja i okoline oko groblja. Pod hitno da se zabrani bacanje smeca. Iznenadjen sam na islamsku zajednicu, to su ljudi koji treba da cuvaju vjekovnu tradiciju i kulturu a ne da se prikljucuju politici i zaboravljaju svoja zaduzenja.
Molim novoga predsjednika Skupstine opstine Gusinje i lokalnu upravu da hitno pokrenu akciju odrzavanja svih vjerskih objekata i da zakonom regulisu ocuvanje istih. Iz kog interesa ste vi pkrenuli glavu?
Veliko hvala mom dragom prijatelju Mrkiju Mrkulicu na slikama koje su mnogo dirnule i njega i mene i sve gusinjane..
Pozdrav.
Ismet Sujak - New York

Ali-pasini izvori, 2. avgust 2014. godine   (4. avgust 2014)


Kako je na Ali-pasinim izvorima bilo 2. avgusta 2014. godine
pogledajte u foto-reportazi od 65 slika naseg dopisnika Edina Jadadica
Udruzenje EURO GUSINJE organizovalo za pamcenje jubilarni piknik, 2. avgust   (3. avgust 2014)
Ni jutarnja subotnja kisa, 2. avgusta, nije poljuljala moral, clanova Upravnog odbora udruzenja EURO GUSINJE, kao i clanovima i simpatizerima ovog udruzenja, da se u velikom broju, tacnije vise od hiljadu posjetilaca, okupe i zajednicki proslave, 2. avgust - Dan oslobodjenja Gusinja. Kako se blizilo podne i kako je kisa prestala, parking prostor na HENRY KAUFMANN PARKU, je poceo da bude pretijesan za sve Gusinjane i Plavljane, kao i njihove prijatelje, koji su dosli da prisustvuju pikniku, za koji se sada sa sigurnoscu moze reci, da je vise nego uspjesno organizovan od strane udruzenja EURO GUSINJE iz New Yorka.
Medju prisutnima, od pozvanih, na ovom pikniku izmedju ostalih su i bili: konzul Crne Gore u New Yorku Selim Lika, sa suprugom, kao i Petar Vojvodic , vice-konzul Crne Gore u New Yorku.
Pozivi su bili zvanicno upuceni, pored nekoliko nasih udruzenja, i Upravnom odboru i predsjedniku IZ i KC Plav-Gusinje, koji i pored obecanja se nisu pojavili na ovom skupu.
I kad smo kod prisutnih da naglasimo je Ragip A. Cekic, sa suprugom i djecom, specijano za ovaj dan doputovao iz Montreala (Canada), kao i Semso Bajraktarevic sa porodicom iz Njemacke.
U jedinstvenom programu, za sve ukuse i uzraste, od najmladjeg - cetiri dana tek rodjenog sina Almira Bektesevica, pa do 84-njeg Avdulja Kukaj, svi posjetioci na ovom skupu su uzivali u svemu sto im je organizator priustio. Prakticno je nemoguce u par recenica opisati sve ono sto se u subotu zbivalo na terenima ovoga parka, ali cemo pokusati da ukratko opisemo desavanja.
Program je otvoren, fudbalskom utakmicom, na kojoj su ucesce uzeli najmladji - djecaci i djevojcice predskolskog uzrasta, koje je organizaror sve nagradio majicama i medaljama.
I dok je na fudbalskom terenu vec poceo turnir u malom fudbalu, na kojem se prijavilo 9 ekipa, dotle, u obliznjoj kosarkaskoj dvorani uveliko je tekao turnir u kosarci, na kojem je ucesce uzelo 6 ekipa.
Nakon takmicenja po grupama i eliminacija, u finalu turnira u malom fudbalu su se sastale ekipe "DERVISEVICI" i "SANDZAK". Nakon veoma zanimljive utakmice, koja je bila u granicama fer-pleja, sto je bila i odlika svih utakmica na oba turnira, pobjedila je ekipa "DERVISEVICI" rezultatom 2:1. Za najboljeg igraca je proglasen Amel Dervisevic, clan pobjednicke ekipe. Pobjedniku je pripao veliki pehar i novcana nagrada u iznosu od $400. Medjutim, pobjedinici su se pokazali vise nego galantni i odrekli su se dijela novcane nagrade ($250), koji su poklonili udruzenju EURO GUSINJE.
U kosarci prvo mjesto je osvojila ekipa "SERVANT of ALLAH" i pobjednicki pehar, dok je za najboljeg igraca proglasen clan ekipe "KUJOVICI", 13-to godisnji Nino Radoncic, kome je pripao MVP trofej.
Najvise uzbudjenja izazavlo je takmicenje u "starim sportovima", koja su naisla na odusevljenje svih prisutnih. Po prvi put na nekom od nasih piknika, organizator EURO GUSINJE, je "iznenadio" prisutne i na "mala vrata" vratio natjecanja: "trcanje u vrecama" i "povlacenje konopca", gdje su ucesce uzela djeca i odrasli. Pobjednicima su urucene novcane nagrade.
Za muzicki dio bio je zaduzen DJ DELITO , koji je, u prvom redu nasim narodnim kolima uveselio ovaj skup.
Za hranu sa rostilja i jagnjece pecenje pobrinuo se Izet R. Koljenovic, vlasnik restorana "Two star", u cije specijalitete su se mnogi i licno uvjerili.
Medijski ovaj piknik su propratili i televizija FASTV, koja priprema specijalnu video emisiju sa ovog skupa. Kad smo vec kod FASTV, oni su jednom posjetiocu (izvucen lutrijom) dodijelili TV konzolu i tri mjeseca besplatno gledanje njihovih kanala ( vrijednost ($200.00).
"Upravni odbor udruzenja EURO GUSINJE zeli da se zahvali svima koji su dosli na ovaj skup i time dali podrsku nasem radu i djelovanju. Time je jos jednom pokazana neraskidljiva nit koja postoji medju nasom dijasporom, odnosno izmedju udruzenja EURO GUSINJE i naseg plavsko-gusinjskog ili gusinjsko-plavskog naroda ( svako neka uzme sta mu odgovara).
Hvala, takodje svim sponzorima: Beko Vukel, Enis Deljanin, braci Mustafi, Bajku i Cigu Mrkulic, Emin i Dzako Koljenovic, Izet Sabovic, Hajro Ljaljic, Sacir Radoncic i N.N,
Hvala medijima: televiziji FASTV, Reviji Fokus, web magazinu gusinje-plav.com, Radio Gusinje, video redakciji Euro Gusinje, koja ujedno priprema video klipove sa ovoh prvog jubilarnog piknika 2. avgust.
Koristimo priliku da se zahvalimo i Saciru Mackic, Erminu Deljanin, Kemalu Dervisevic, Husku Dervisevic i Hajru Djurkovic na nesebicnoj pomoci oko organizovanja ovog skupa, kao i braci Saju i Senadu Dervisevic koji su nam ustupili "golove" za turnir u malom fudbalu.
Jos jednom HVALA SVIMA. Obecavamo, sledeci put ce biti jos bolje-
stoji u saopstenju Upravnog odbora EURO GUSINJE New York. (Gusinje Plav Press)
Kako je u New Yorku u organizaciji udruzenja EURO GUSINJE proslavljen prvu jubilarni piknik, 2. avgust 2014  (3. avgust 2014)

Kako je u New Yorku u organizaciji udruzenja EURO GUSINJE proslavljen prvi jubilarni piknik, 2. avgust 2014
Pogledajte foto-reportazu od 190 slika

Uskoro kompletan izvjestaj sa ovog piknika, koji je okupio nekoliko hiljada Gusinjana i Plavljana i njihovih prijatelja...Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina    Web dizajneri: Hot Edvin, Doctor of Law (J.D.) i Hot Edin
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"