www.Gusinje-Plav.com
Korijeni porodice Ferri su uvijek duboko usađeni u albansku istoriju   (25. jun 2017)
  Korijeni porodice Ferri su uvijek duboko usađeni u albansku istoriju Sa susreta Ferrija u Prištini Istorija porodice Ferri ne može biti drugčija od istorije našega zavičaja Plava i Gusinja. Ova fotografija članova porodice Ferri sa susreta u Prištini 20 juna govori više od obične fotografije.
Na slici su Prof.Dr. Naser Ferri, Mr. Arben Ferri i njihov rođak Ismet Šabović iz Plava, koji sada živi u Americi. Legendarna porodica Ferri i porodica Shabaj-Šabović iz Plava i Gusinja su dio istoga porodičnog stabla čiji su se članovi, sticajem raznih okolnosti, pritisaka, progona, tortura , ubistava i likvidacija od strane Crnogoraca i srpskih agentura poslije 1912 godine, raselili u mnogo zemalja svijeta silom prinuđeni da napuste vekovna ognjišta. A poznata narodna poslovica „da se rijeka uvijek vraća starom toku“ je vrlo vrijedna i duboko značajna u prilog čemu govori i današnji susret članova porodice Ferri u Prištini. Ismet Šabović živi i radi u Nju Jorku i marljiv je aktivista za albansko nacionalno pitanje iako nam je, kako on sam kaže, jezik jedina prepreka jer stablu Ferrija niko ne može da iskida porodične korijene kao ni korijene slavne istorije naših predaka. Prof.Dr.Naser Ferri, arheolog, praunuk Jakupa Ferrija je pri ovom susretu naglasio da onako kako su se stari Ferri kad je trebali borili oružjem mi, današnji Ferri, potomci Jakupovi ćemo se odužiti perom Plavu i Gusinju.
Mr. Arben Ferri, inače unuk Šemsa Ferrija je izjavio da je vizija Ferrija još uvijek prisutna u srcima svih Albanaca Plava i Gusinja kako u vrijeme Šemsa Ferrija tako i u doba ostalih junakaporodice Ferri. Susretr Ferrija i Šabovića je vrlo značajan i u pogledu osvešćivanja da je asimilacija živa rana koja je za više od jednoga vijeka učinila svoje, no zahvaljujući ovakvim susretima i jasnoj nacionalnoj orijentaciji potomaka porodice Ferri i Šabović, albanstvo će se održati u Plavu i Gusinju, zaključili su nakon današnjeg susreta potomaka porodice Ferri. Esad Donbaljaj 1.Fotografija je napravljena u Albanološkom institutu u Prištini, 20.juna 2017. S lijeva na desno Mr. Arben Ferri, u sredini Ismet Šabović i s desma Prof. Dr. Naser Ferri. 2.Ismet Šabović 18. juna 2017 na plavskome groblju u posjeti grobu svoga pretka Jakupa Ferrija.Prošle godine, tačnije 1. avgusta 2016. je obilježen grob Jakupa Ferrija, i na grob postavljen nišan 137 godina nakon njegove pogibije u bitci na Nokšiću.
Esad Gjombalaj

Bajramska čestitka Spalević Ranka   (25. jun 2017)
  - Praznični dani su prilika da se uvijek sjetim gusinjskih dana prijateljstava, kumstava, pobratimstvava i ljudovanja za okupljanje, darivanje i slavlje. Za ljepotu odrastanja u čovjeka.
Želim vam, dragi moji Gusinjci i Plavljani prije svih da u najljepšoj tradiciji provedete Bajramske dane u dobrom raspoloženju. Čuvajmo vrijednosti na kojima smo kao porodica živjeli i živimo sa nama dragim prijateljima, pobratimima i kumovima Radončićima, Juljevićima, Šarkinovićima, Hotima, Čekićima, Preljvukićima...vrijednosti koje nas čine dobrim ljudima. Budimo i dalje oni ljudi koi su iz zavičaja poklonili svijetu ono najvrednije - čovjekoljublje lijepo i zvjezdano kao naš Zavičaj
Zauvijekk Vaš Gusinjac
Ramko R. Spalević
ŽIVA ISTINA: Gost DAMIR ŠEHOVIC - Nedelja, 25.jun u 19:30 sati   (25. jun 2017)
Sjećanje na doktoricu Mahiju Hot   (25. jun 2017)
25.06.2017. godine navršava se 8. godina od kada je preminula naša draga koleginicaDr Mahija Hot
Specijalista pedijatrije

Bila si dobra i plemenita koleginica, cijenjeni i poštovani ljekar, tvoja prerana smrt ostavila je veliku prazninu kod svih nas koji smo te poznavali, ali zato ćemo se uvijek sa ponosom sjećati tvog imena i djela.
Udruženje ljekara Doma zdravlja Plav
Bajramska čestitka rukovodioca Opštine Gusinje   (25. jun 2017)
   U ime lokalne uprave Opštine Gusinje i naše lično ime svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti upućujemo iskrene čestitke povodom Ramazanskog Bajrama. Da uz iskrene želje dane koji nastupaju provedete u zdravlju, radosti i veselju, u duhu sreće i blagostanja, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Dzenadin Radoncic, predsjednik Skupstine.
Anela Čekić, predsjednica opštine
Huso Brdakić, potpredsjednik opštine
Bajramska čestitka Jarovic Ruzdije, potpredsjednika Saveza za iseljenike iz Crne Gore.   (24. jun 2017)
   Molim Allaha, dz, s, da mubarek dani Bajrama, sa svoim ibadetima, ocisti nase duse i srca, da nam pokloni mir, nama i svim ljudima, da nam daruje suzivot i napredak.
BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUM.
Jarovic Ruzdija, potpredsjednik Saveza za iseljenike iz Crne Gore
Bajramska čestitka Almira Bektesevic   (24. jun 2017)
  Svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti želimo Mubarak Bajram Olsun da ga uzdravlje sreću i biricet docekate sa svim svojim najmilijim.
Almir Bektesevic, vl. kompanije Montenegro home LLC
Bajramska čestitka osoblja restorana "Čakor" Bronx   (24. jun 2017)
   Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti povodom ramazanskog Bajrama, kada se radosno i dostojanstveno obilježava završetak mjeseca Ramazana i kada se uzdižu na najviši stepen poštovanja moralne i ljudske vrijednosti koje krase islamsku vjeru, upucujem svoje licno ime, i u ime osoblja, iskrene cestitke sa željom da veliki praznik proslavite u zdravlju i miru, okruženi porodicom i prijateljima.
Neka ovaj veliki praznik doprinese širenju uzajamnog uvažavanja, tolerancije i dobrote u najoj zajednici u New Yorku, i neka nas sve zajedno uputi na njegovanje zajedništva i medusobnog poštovanja - za dobro pojedinca i zajednice u kojoj živimo.
Bajram šerif mubarek olsun!
Ismet Šujak, vlasnik restorana "Čakor" Bronx
Bajramska čestitka Humanitarnog udruženja EURO Gusinje New York   (24. jun 2017)
   U povodu velikog blagdana ramazanskog Bajrama svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti upućujemo najiskrenije čestitke u želji da dane ovog velikog muslimanskog blagdana provedu u iskrenoj sreći, radosti i u okruženju svojih najmilijih.
Ramazanski Bajram nam stize nakon mjeseca Ramazana u kojem se svaki musliman preispitao o svojima djelima i zatražio od dragog Boga ljubavi za sebe, svoje najmilije, komšije i prijatelje. Zato, želja nam je da dani ramazanskog Bajrama budu prilika za čestitanja i susrete ne samo u krugu svojih porodica, već i za čestitanja i susrete sa našim komšijama i prijateljima kako se u nasem zavicaju Plavu i Gusinju godinama uobičavalo u ovakvim prilikama.
Predsjednik UO humanitarnog udruzenja EGNY
Mihret-Mišo Radončić
Bajramska čestitka generalnog Konzulata Crne Gore u Njujorku   (24. jun 2017)
   Poštovani,
svim vašim čitaocima islamske vjeroispovijesti, a posebno našim dragim iseljenicima iz CRNE GORE, povodom predstojećeg Ramazanskog BAJRAMA, upućujemo iskrene čestitke, uz želju da taj veliki praznik provedete u zdravlju i veselju, u krugu svoje porodice i prijatelja.
Želimo da Bajram bude praznik praštanja i pomirenja, dobročinstva i radosti.
U ime generalnog Konzulata Crne Gore u Njujorku,
Amb. Željko Stamatović
Konzul, Amer Cikotić
Sjećanje na Demira Olevića    (Jun 24 2013 - Jun 24 2017)   (24. jun 2017)
  Vrijeme koje dolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Tvoja dobrota i iskrena ljubav koju si nam pružao ostaju zauvijek u nama.... puno nedostaješ!
Tvoji: Nana Iljka i stric Ervin sa familijom.
Sjećanje na Demira Olevića    ( 24 jun 2013 - 24 jun 2017)   (24. jun 2017)
   Dana, 24. juna 2017. Godine, navršavaju se četiri godine od kako je tragično izgubio život moj unuk Demir (Enesov) Olević.
Kao i svaki dan za ove četiri tužne godine, čekam da se pojaviš sunce nanino sa tvojim divnim osmijehom, da progovoriš tvojim umiljatim glasom, da me zagrliš, ali ovaj put ne sam, već zajedno sa mojom prvom radošću, sa mojim prvim sinom, a tvojim ocem Enkom, kojem prepuče srce za tobom. Čekam i nadam se da ću se probuditi iz najružnijeg sna.
Teku neprestano suze niz nanino ostarilo lice, gledam kroz prozor, osluškujem i čekam, čekam, ali čekanje je uzaludno. Prolaze dani, prolaze godine, a tuga i žalost se uvećavaju, proći će, kada ispustim svoju napaćenu dušu i dođem i ja kod vas, da budemo opet zajedno.
Neka ti dragi Allah dž.š. podari lijepi džennet i vječni rahmet
Tvoja neutješna nana Nailja-Iljka Olević
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP   (13. jun 2017)
Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obešštećenje (novac). Advokati u naššoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa višše od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.

Našša šširoka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažžemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a našši advokati pored engleskog i ššpanskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završši vašš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi našš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
Magistar Huso Brdakić (PzG) imenovan je za Potpredsjednika opštine Gusinje   (23. jun 2017)
     Skupština opštine Gusinje je na današnjoj redovnoj trećoj sjednici na Rješenje predsjednice opštine Gusinje g-đice Anele Čekić, a na osnovu Statuta opštine i Zakona o lokalnoj samoupravi dala saglasnost na imenovanje mr Husa Brdakića za Potpredsjednika opštine Gusinje. Za saglasnost su glasali odbornici svih partija u lokalnom parlamentu.
Mjesto Potpredsjednika opštine Gusinje saglasno koalicionom dogovoru partija koje čine lokalnu vlast, pripao je Partiji za Gusinje, a ispred nje tu funkciju će obavljati Huso Beli Brdakić, magistar informatičkih nauka i primijenjenog računarstva.
Imenovanjem potpredsjednika opštine značajno će se unaprijediti rad opštine, kao i potrebe za efikasnijim obavljanjem poslova i radnih zadataka u lokalnoj samoupravi, stoji između ostalog u obrazloženju Odluke o davanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednika opštine.
Da biste pročitali CV odnosno biografiju potpredsjednika opštine Gusinje mr Husa Brdakića kliknite: C V - B I O G R A F I J A     
Rafet Hot, gl. urednik
U ime Dine Kardibašić donacija od $1,000 od njenog oca Mersida i majke Elvire, rodj. Canović   (23. jun 2017)
   Poštovana familijo Kardibašić, ostatak da vam je zdravo, a Dini da Allah podario ljep dzenet.
Jos jednom, u ime roditelja i djece s poteskocama u razvoju veliko HVALA na vasoj donaciji od $1,000 (hiljada dolara). Allah vas nagradio svakim dobrom.
Safetu Saju kao i Canu Kolašinac zahvaljujemo na podrsci i pomoci kako nasoj djeci tako i djeci kojim roditelji zive s teskim materijalnim primanjem, te su obezbjedili djeci obrok u toku skolske godine.
Jos jednom: Veliko Hvala, kako roditeljima rah. Dine Kardibašić, tako i Safetu Saju i Canu Kolasinac
S postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP Plav
Sjećanje na mog oca Bajrama (Cufov-Taljević) Koljenović   (23. jun 2017)
Prošle su dvije godine duge, teške i preteške bez mog voljenog oca.

    Bajrama (Cufov-Taljević) Koljenović
          (Jun 23, 2015 - Jun 23, 2017).

  Dragi moj Tata,
Tužne su godine dvije prošle od kada nisi sa nama!
Svidjelo se Bogu da uljepša Raj, pa te je uzeo od nas u svoj zagrljaj. Kad pogledam tvoju sliku onako punog života, još ne mogu da vjerujem da je tvoje srce prestalo da kuca.
Tata, i ako više nisi sa nama, znaj da često mislimo i pricamo o tebi. Nikad sjećanje na tebe neće nestati. Eh da mogu da ti čujem glas bar još jednom, da ti kažem koliko te volim i koliko mi nedostajes.
S ljubavlju i ponosom cemo te spominjati, po dobrom te pamtiti i u srcu nositi te zauvijek.
Tvoja kćerka Enesa, zet Izet i unučad Mervan i Alen.
We love you and miss you so much!!
Iftar u Gusinju za Blagu noć    (22. jun 2017)
   Iftar u Restoranu Centar u Gusinju za blagu noć organizovao Izet Bajramov Dervišević sa porodicom iz New Yorka

Novih $4,570, plus 500 eura za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $40,710    (22. jun 2017)
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za NASTAVAK liječenja Emila (Hasan) Gutića.
Od Zeka Gutic smo dobili spisak donatora koji su donirali $2,820:
Deljanin Haso $200, Dervisec Izet $500, Koljenovic Hasa Zeko $100, Radoncic (Husa) Ismet $100, Radoncic (Ismeta) Ismir $100, Kandic Haljilj $100, Kandic Hakija $100, Dervisevic Saliha Esko $100, Dervisevic Saliha Ragip $50, Dervisevic Galja Safet $50, Dervisevic Galja Senad $50, Dervisevic Dzeka $50, Dervisevic Nisera $20, Bedro Meho $100, Rasic Skendo $100, Desic Samir $100, Nikocevic Haris $50, Bektesvic Almir $50, Nelkovic Izet $100, Šehovic Servet $100, Mrkulic Fajko $100, Mrkulic Fikret $100, Koljenovic Šeka $50, Koljenovic Sajo $50, Koljenovic Emin $100, Koljenovic Dzako $100, Cekic Ismeta $50, Ljubljankic Sanin $50, Redzic Mirsad $50, Bektesevic Naksija $50
Od Omera Gutica imamo informaciju da je na odrzanoj Skupštini moto kros kluba Plav-Gusinje prikupljena je novcana pomoc za lijecenje Emila Gutica u iznosu od 450 eura i 50 eura od simpatizera kluba sa Kosova Ramiza Hadžaja.
Takodje Omer nam rece da su u New Yorku donirali:
Nijal Dješevic $100, Miralem Džemajlja Canovica $100, Bašic Šeco $100, Sujkovic Dževahira Vaka $100, Lalicic Alen $100, Gutic Beko $150, Edo Dješevic $50, Sead Pajka Feratovic $200 i Edona Demaj $150.
Rasim Gutic nam je dostavio spisak sljedecih donatora: Dzaferovic Musa 100, Ramusevic Hajrija $200, Lukolic Fadil $100 Lukolic Musa $100, Kolenovic Murat Sultan $100, Kolenovic Ahma Aasan $100
Ukupno do sada u SAD je donirano $40,710, (plus u Plavu 4,030 eura i $1,900 )
Napominjemo da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490. Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Potrebni radnici u Pranzi Pizza & Restaurant  (22. jun 2017)
Pranzi Pizza & Restaurant
2323 Route 516
Old Bridge NJ 08857

Looking for Experienced:
Pizzaman & Pizza Cook
Waitresses ( counter / phone orders )
delivery guys
Contact: 347-975-3535

Grand opening should be around July 20th
Donatori iz New Yorka za vec izvrsenu operaciju za Emila Gutica    (22. jun 2017)
Kao sto smo i najvili, objavljujemo spisak donatora koji su donirali novac za operaciju Emila Gutica, koja je vec obavljena u Istambulu (Turska) i koja je kostala 18.500 eura.
Uplaćeno direktno u Plavu - Suljadin Gutic $1,000, Omer Gutic $1,000, Numan Gutic $1,000, Zijad Gutic $500, Ismet Sabovic $100, Elvis Metjahic $100, Faruk Redžepagic $100, Suad Ahmemulic $100
Sledeći uplatili u New York: Gutic Seljmana Edin $500,Gutic Haka Edin $500, Gutic Zeća Husko $500, Gutic Melja Džemal $100, Gutic Beka Sead $200, Gutic Beća Džafer $200, Gutic Arslana Skendo $100, Gutic Hamda Meli $300,Gutic Rama Mirsad $300, Gutic Goran $300, Gutic Hasim $200, Gutic Amira Sadat $200, Gutic Ibra Šućo $300, Gutic Šuća Arnel $200, Besim Shabaj $200, Avdi Fetahu $100, Purišic Fero $300, Bilal Meha $20, Bašic Damir i Rusmir $500, Lukovic Saka $100, Abedin Musić $300, S .N N $20, M. N N $20, M . N N $20, K. N N $20, S. N N $20
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Na ahiret je preselio Nikocevic Bajrama Hilmija    (1975 - 2017)   (22. jun 2017)
   U SAD je, 7. juna 2017. u 42 godini zivota na ahiret preselio Nikocevic Bajrama Hilmija.
Dzenaza ce se obaviti u rodnom Sarajevu u Aleji veterana na Vlakovu u petak, 23. juna 2017 u 14:30 sati.
Ozalosceni: majka Tica, supruga Sanela, sinovi Muhamet, Hamza i Amer, kcerka Medina, braca Nijaz i Ruzdija, sestra Alta i mnogibrojna familija
Novih $600 donacija za odlazak na more djece i omladine sa specijalnim potrebama u NVU HELP Plav    (22. jun 2017)
   Tragom nasih saopstenja o novcanim donacijama koje uplacuju donatori za odlazak na more djeci i omladini sa posebnim potrebama u NVU HELP iz Plava, javljaju nam se i dalje nasi citaoci sa zeljom da i oni ucestvuju u ovoj humanitarnoj misiji.
Svakako ni ova humanirarna akcija, kao ni jedna do sada, nece proci bez donacije Ismeta Šujak, poznatog biznismena i vlasnika restorana "Cakor" u Bronx-u. On nam se javio i donirao $300.
Takodje, javio se i Amer Radoncic, sa donacijom od $300.
U ime djece i omladine sa posebnim potrebama u NVU HELP iz Plava, kao i njihovih roditelja, Ismetu Šujak i Ameru Radoncicu se najsrdacnije zahvaljujemo. (Gusinje Plav Press)
Iftar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Srijeda, 21. jun    (22. jun 2017)
   Iftar je priredila Fondacija Gusinje.


LASER STUDIO 17 (at Sola Salon Studios) - vl. MINA ČEKIĆ   (21. jun 2017)
LASER STUDIO 17 (at Sola Salon Studios) - vl. MINA ČEKIĆ
Microblading Artist
Laser specialist
Cellulite and Fat Removal
Laser Hair Removal

Adresa:
222 EAST 34th Street
NEW YORK N.Y. 10016

Phone: 212 658-1834
E-mail: studio17nyc@gmail.com
Instagram: Laser_Studio_17

Zvanicna web prezentacija Laser Studio 17

Prodaje se kuća u Sokolović koloniji (Sarajevo)  (21. jun 2017)
  Prodaje se kuca sa dva stana u Sokolović koloniji (Sarajevo). Svaki stan je dvosoban, površine 100m2 i svaki ima zaseban ulaz, grejanje i elektriku. Kuća se nalazi na placu površine od 4 ara, sa garažom i upravo je renovirana.
Posjeduje sve neophodne dozvole i svi papiri su 1/1
Kontakt: Mujo Bešković 860 581 0711 (viber).
Cijena po dogovoru.
Iftar u Zavičajnom društvu Plava i Gusinja “Izvor” - Kranj    (21. jun 2017)
   Poštovani, esselamu alejkum!
Povodom prelijepog mjeseca Ramazana upućujemo Vam čestitku sa dovom uzvišenog Allaha dž.š. i sa željom da svi koji postite u zdravlju i rahatluku da ga provedete. Također, u krugu vaših porodica i prijatelja u radosti I veselju Bajram dočekate.
Ramazan je mjesec Allahove milosti i oprosta, mjesec ibadeta, iftara i sefura, radosti, veselja i zajedničkog druženja. Zato smo odlučili da priredimo prvi skromni iftar. Skroman je bio po prisustvu a bogat po izobilju zahvaljujući dobroj volji, trudu i donacijama.
Iftar se održao 10. juna 2017. godine u našem prostoru u Medgenercijskom centru uz veliki trud Kemala i Fikrete Juljević, koji su bili inicajatori za organizaciju iftara. Veliku pomoć i podršku su pružili Rasida Gara Deljanin, Safeta Bajrović, Nermina Muljković i još niz drugih dobronamjernih i velikodušnih domaćica te je iftar protekao kako smo i poželjeli.
Naravno, nisu nam ni ovog puta donacije izostale. Restoran “Črnuški dvor” Ćazima Krcića se pobrinuo za predjelo i glavno jelo, a “Hitri kruhek” Mirzeta Bajrovića za hljeb, pite, kolače i slana peciva. Bilo je tu svega od širupa, limunade, hurmi, voća, torte, kafe... jednom riječju, od čorbe do ošafa – i to sve domaće.
Zahvaljujemo se svim uručlijama što su se odazvali pozivu.
Izvršni odbor Zavičajnog društva Plava i Gusinja “Izvor” - Kranj
Ramo i Veza Šiljkovic donirali $200 za odlazak djece na more u NVU HELP Plav    (21. jun 2017)
  Sezona godisnjih odmora je pocela. Nekoliko porodica nasih sugradjana iz New Yorka vec je doputovalo u zavicaju, dok drugi polako pripremaju svoje kufere za put za tu destinaciju.
Medju onima koji uzivaju u ljepoti zavicaja su Ramo i Veza Šiljkovic iz New Yorka, koji su prije par dana stigli u Plavu. Za to kratko vrijeme su vec stigli da obidju svoje najmilije i prijatelje.
Napravili su i humani gest, posjetom djeci i omladini sa posebnim potrebana u NVU HELP u Plavu. Tokom boravka medju njima, Ramo i Veza su se interesovali o uslovima rada i nacinu na koji se ovo udruzenje oraganizuje i aktivnostima njegovih clanova. Na kraju posjete ovaj bracni par, koji je i vlasnik na daleko poznate prodavnice mjesovite robe SKALINADA u Bronx-u, je djeci i obladini poklonio $200 za predstojeci odlazak na more, koji se zahvaljujic dijaspori iz New Yorka organizuje za clanove NVU Hepl svake godine pocetkom septembra mjeseca.
U ime djece i roditelja, Ramu i Vezi Šiljkovic, na ovoj donaciji najsrdacnije se zahvalila Bela Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP iz Plava. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselila Radončić Munirka-Ljuma, rodj. Hot    (1935 - 2015)   (21. jun 2017)
   U New Yorku je u utorak, 20. juna 2017. u 82 godini zivota na ahiret preselila Radončić Munirka-Ljuma, rodj. Hot.
Zdravoglava se prima u srijedu, 21. juna od 2 sata poslije podne u Ali pasinoj djamiji u Astoriji. Dzenaza namaz se klanja 9:30 u srijedu vece 21. juna. Dzenaza ce se naknadno izvrsiti u Gusinju.
Ozalosceni sinovi Ragip i Rifat, kcerke Haska, Sofka i Bisera, brat Jusuf, sestra Sefka, snahe, zetovi, unucad, paraunucad, familije Radončić i Hot.
Od sada u Plavu i Gusinju - Respect security d.o.o Podgorica društvo za zaštitu lica i imovine    (21. jun 2017)
Respect security d.o.o Podgorica društvo za zaštitu lica i imovine pruža kompletne usluge fizicke i tehnicke zaštite svojim klijentima. Agencija koja je specijalizovana za pružanje zaštite opremljena je savremenom tehnikom, monitoring pracenjem 24 sata i patrolom koja obilazi objekte koji se štite i reaguje izlaskom na lice mjesta u slucaju aktiviranja alarma. Da bi zaštitili vašu imovinu u vasim objektima instaliramo sisteme tehnicke zaštite kao što su alarmni sistem kako protivprovalni tako i protivpozarni, koji se prati od strane operatera u monitoring centru 24 casa, video nadzora koji klijent moze da prati na svom mobilnom telefonu, kontrola prostupa, interfoni i video interfoni!
Agencija posjeduje i GPS narukvice (gumene)sa SOS tasterom za starije osobe koje pokazuju realno vrijeme i poziciju lica, a aktiviranjem SOS dugmeta u slucaju napada na lice trenutno aktivira alarm u monitoring centru kao i na telefonu nalogodavca.
Za gradjane Gusinja i Plava popust za mjesecnu naknadu šticenja objekta i lica od 30%.
Posetite našu web stranicu www. respectsecurity. me.
Kontakt: Igor +382 (0)67881080, Slobo+382 (0)67623991 (Oba broja su Viber)

Novih $1,200 iz New Yorka i 985 eura i $1,500 iz Plava za Emila (Hasana) Gutića.    (20. jun 2017)
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za NASTAVAK liječenja Emila (Hasan) Gutića.
Nasoj redakciji web magazina je dostavljeno $550 od strane sljedecih lica:
Radoncic E. Mihret $50, Radoncic E. Mithad $50, BMR $50, Koljenovic A. Kemal $100, Koljenovic A. Haljit $100, Ziljkic Sanel $100, Ziljkic Rasim $100.
Takodje od Omera Gutic samo dobili spisak lica koja su donirala $650, a to su sljedeci:
Zaim Ćaza Purišić $100, Ismet Purišić ( Belji ) $50, Hajradin Kolar ( Dino ) $300, Radončić Amer $100, Feratovic I. Jusuf $100
Od Odbora iz Plava imamo informaciju je od strane Kafe Tim u Plavu, vlasnika Fara Toskića, prikupljeno 985 eura i $1,500
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $36,140, (plus u Plavu 3,530 eura i $1,900 )

Napominjemo da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490. Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Aidin Deljanin (5) i Demir Deljanin (5) buduce fudbalske zvijede nase zajednice    (20. jun 2017)
U subotu 17 juna, East Meadow Soccer Club Academy U6 su osvojili prvo mjesto na Massapequa Father's Day turnir, u Long Island-u. U toj ekipi nastupaju i nasi mladjani, Aidin Deljanin (5) i Demir Deljanin (5) (unuci Paja Deljanin).
Njihova ekipa je odigrala cetiri utakmice na turniru i sve cetiri su pobjedili.
To je prvi put istoriji East Meadow Soccer Club-a da su osvojili taj turnir.
Aidin i Demir imaju po 5 godine, a fudbal treniraju tek drugu godinu. Za East Meadow Soccer Club Academy natupaju evo vec godinu dana.
Ono sto je sigurno je i to da nasa zajedncia u New Yorku sigurno ne treba da brine za fudbalsku buducnost, jer nam nailaze nove generacije talenata poput Aidina i Demira Delanin. U to ime im pozelimo srecu. (Gusinje Plav Press)

Od Izeta B. Derviševica vrijedna donacija za Bosnian Herzegovinian Islamic Center u Astoriji    (20. jun 2017)
   Izet B. Derviševic sem sto je dobar majstor, zna da i da donira. Allah njemu daje, a on daje drugima.
U dane mjeseca Ramazana, obradovao je džematlije u Bosnian Herzegovinian Islamic Center u Astoriji vrijednom donacijom - novom nadstrešnicom (awning) za džamiju i lusterima na samom ulazu u dzamiju.
Da Allah dž.š. nagradi Izeta Derviševica na ovoj donaciji ... i sve one koji su mu pomagali da se ona postavi. Amin! (Gusinje Plav Press)

Sjećanje na Julević (Hasa) Envera    (31.8.1960.god. - 20.6.2015. god)   (20. jun 2017)
Bilo koje riječi slaba su utjeha, onima koji ne mogu preboljeti i onima cije duše zaplaču kad zabole sjećanja. I posle dvije duge godine osluškujemo tvoj glas, tvoj smijeh, harmoniku. Još ti se nadamo i teško mirimo sa istinom, da te više nećemo vidjeti.
Hvala ti što si svoj život dijelio sa nama i što si nas beskrajno volio.
Od stare majke sa porodicom.
Iftar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Ponedeljak, 19. jun    (20. jun 2017)
Iftar je priredila Safeta Jahjagic.
Nakon iftara na inicijativu Almira Bektesevica i Saja Deljanina odrzan je neformalni sastanak predstavnika nasih udruzenja, odnosno kako rece jedan od inicijatora sastanka: "predstavnika Eura Gusinje, Fondacije Gusinje, odbora IZ i privremenog odbora, u namjeni da se održi zajednicki iftar tj iftar pomirenja."
Isti izvor navodi: "Bilo je predloga da se poslije Bajrama ponovo sastanu predstavnici ovih organizacija, kako bi se izaslo iz krize koju je zadesila IZ Gusinje Plav Njujork, ali zbog teravije sastanak je morao biti prekinut. O daljim aktivnostima (ako ih bude) vezanim za ovu inicijativu javnost ce biti naknadno obavijestena." (Gusinje Plav Press)

Prodajem novu namjestenu kucu u Ulcinju    (19. jun 2017)
Prodajem novu namjestenu kucu (sagradjena 2008god.) u Ulcinju ukupne povrsine 80m² na placu povrsine 400m². Kuca se nalazi u Donjoj Bratici na 500m od benzinske pumpe na ulazu u Ulcinj. Cijena €80.000,00.
Za vise informacija obratiti se na telefon +1 347-870-9899 ili +387 6 1784586

Montenegro Golf Klub, Mujo Beskovic i Mersim Cecunjanin obradovali 34 porodice u zavicaju    (19. jun 2017)
Postovana redakcijo, uvazeni citaoci, dragi donatori
Cast mi je i ponos objaviti uvazene donatore: Montenegro Golf Klub NY, Muja Beskovica i Mersima Cecunjanina, koji su u ovim cestitim danima Ramazana obradovali 34 familije sa tezim materijalnim stanjem.
U ime porodica koje su primile materijane donacije, gospodica Azra Ibric se najsrdacnije zahvaljuje, uz zelju da im dragi Allah da zdravlje i uveca nafaku.
S'postovanjem
Bela Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP Plav

Opstini Gusinje vrijedan poklon od Feratovic Hamda Eska iz Podgorice    (19. jun 2017)
   Za opstinu Gusinje, odnosno za jedino vozilo u njenom voznom parku, ovih dana je iz Podgorice pristigla vrijedna donacija. Tacnije rijec je o donaciji vrijednoj 400 eura od strane Auto servisa Ambasador d.o.o - Phenix Guma, vl. Feratovic Hamda Eska.
Naime, ova renomirana firma iz Podgorice je poklonila kompletnu opremu za opstinski automobil "škoda", ukljucujuci i sve cetiri gume.
Predsjednica Anela Cekic, se srdacno zahvalila darodavcu na vrijednom poklonu, kao i prvi vozac opstinskog auta Irfan-Iko Hasandjekic, kojemu ce nova oprema za automobil itekako služiti da saputnici udobnije i sigurnije stizu do željenih destinacija.
Ovo je jos jedan u nizu primjera da pravi GUSINJANI gdje god da se nadju ne zaboravljaju svoj zavicaj. (Gusinje Plav Press)
Prodaje se kuća u Baru   (19. jun 2017)
Na veoma atraktivnoj lokaciji u Baru, prodaje se kuca povrsine 500m2, na placu od 9 ari.
Kuca je u tri nivoa (dva sprata i potkrovlje). Ima 4 spavace sobe, 2 kupatila, 2 kuhinje sa trpezarijama i dnevnim boravakom, 2 garaze.
Kuca posjeduje sa 2 pomocna objekta, vocnjak (smokve i mandarine) i bastu sa zelenom povrsinom. Kontakt: 069-032-531 (Viber).
Iftar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Nedelja, 18. jun    (19. jun 2017)
  Iftar priredilo humanitarno udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka. Ovom iftaru je izmedju ostalih prisustvovao i Amer Cikotic, konzul u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku.
  
Hajtar za Kadric (Naja) Idriza - Subota, 1. jul 2017. god   (18. jun 2017)
Dana 6. maja 2017. godine u Martinoviće kraj Gusinja na ahiret je preselio Kadrić (Naja) Idriz, u 87. godini života.
Tim povodom otvaraju hajtar njegovi sinovi Senad i Saka, sa bratstvom i prijateljima, u našoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, u subotu 1. jula 2017. godine, od 9 sati izjutra do 7 sati navečer.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Iftar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Subota, 17. jun    (18. jun 2017)
   Iftar priredili braca: Mustafa-Mrki, Bajko i Izet Mrkulic

Novih $7,000 za Emila (Hasana) Gutića. Ukupno u New Yorku do sada prikupljeno $34,840    (17. jun 2017)
Napominjemo donatore i citaoce naseg web magazina postoje lica koji su donirali novac za operaciju Emila Gutic koja je vec izvrsena u Istambulu i da cemo imena donatora za tu operaciju uskoro objaviti.
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za NASTAVAK liječenja Emila (Hasan) Gutića.
Nasoj redakciji web magazina je dostavljeno $500 od strane sljedecih lica:
Hajrija Murata Cekic (Njemacka) $100, Hot Redza Salmir $200, Beslim Toskic $100, Zehdija Toskic $100,
Takodje od Omera Gutic samo dobili spisak lica koja su donirala $3,800, a to su:
Nikocevic Hakija $100, Canovic Sefketa Irfan 100, Koljenovic Dzafera Husko $100 Koljenovic Dzafera Medzid $100, Gutic Haka Edin $1,100, G. E. $1,500, Feratovic Ruzda Asmir $500, Ifeta Zaja Djurkovica 200 Kolenovic Backo $100
Isto od Zeka Gutica smo dobili spisak lica koja su donirala $2,700:
Kucevic Sado $100, Loncarevic Eko $100, Dervisevic Rifat $50, Neljkovic Salem $50, Deljanin M. Rifat $100, Deljanin Culja Safet $100, Deljanin Pajo $100, Radoncic Hiljma Samir $50, Markovic Saba Suco $200, Feratovic Hasim $100, Markisic Murat $100, Markisic Beadin $100, Beskovic Bako $100, Beskovic Beno $100, Radoncic Avda Eko $100, Bektesevic Kupa Hamdo $100, Radoncic Fadilj $100, Jadadic Rahman $50, Jadadic Ragip $50, Jadadic Dzeljo $50, Jadadic Kemal $50, Jadadic Dzevat $50, Jadadic Harun $50, Jadadic Aljo $50, Jadadic Mirsad $50, Jadadic Mili $50, Jadadic Rafet $50, Jadadic Seko $100, Mujovic Edin $50, Hot Hiljmo $100, Gacevic Amil $100, Gacevic Edin $50, Mustafalic Dehar $150.
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $34,840, (plus u Plavu 2,545 eura i $400 )
Napominjemo da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Zeću Šujak se licno zahvalio bivsi predsjednik SAD Barak Obama  (17. jun 2017)
Nasa zajednica Plavljana i Gusinjana u SAD datira od pocetka sezdesetih godina prosloga vijeka. U njoj vec odrasta treca generacija americkih drzavljana, ciji su roditeji porijeklom iz naseg zavicaja. Samim rodjenjem u ovoj zemlji proisticu prava i obaveze prema istoj. Jedna od takvih je i profesionalno sluzenje vojnog roka u armiji SAD, gdje se prolazi kroz rigorozne kriterijume i gdje se moraju zadovoljiti visoki standadri, kada je u pitanju psiho-fizicki sklop kandidata.
Cast da bude u tim jedinicama, imedju njih nekoliko, pripala je i Zeću Šujak (34), (sinu Ismeta i Sultanije Šujak), koji u cinu podoficira armije SAD, veoma savjesno i profesionalno obavljao i obavlja svoju duznost na raznim meridijanima svijeta.
Kao posljedica takvog drzanja u redovima svoje jedinice, nase gore list Zećo Šujak, je od bivseg predsjednika Baraka Obame, kao vrhovnog komandanta armije SAD, dobio i zvanicnu zahvalnicu, sa njegovim potpisom. Istu mozete pogledati pogledati ako kliknete na sliku ispod. (Gusinje Plav Press)
Prodaje se luksuzna vila u Plavu   (17. jun 2017)
   Prodaje se velika i luksuzna vila od 200 m2 sa pet spavacih soba. Kuca se nalazi u Ribarskoj mahali, blizu Plavskog jezera i centra grada.
Na prvom spratu su dve spavace sobe (jedna sa balkonom), kompletan toalet sa bideom i djakuzijem, dnevni boravak i kuhinja sa velikom terasom.
Na drugom spratu su tri spavace sobe, dnevni boravak i skladište. Na drugom spratu takodje ima jedan veliki balkon i jedan mali balkon s pogledom na jezero.
Plac je od 7 ari i takodje ima garaža sa elektrickim vratima od 40 m2. Cijela vila je okružena betonskom ogradom.
O konacnoj cijeni se možemo dogovoriti, i postoji mogucnost placanje u rate.
Za više informacija zvati Miralema na: +38164 322 72 26 ili putem Vibera +4672 280 95 93. Ako se niko ne javi, napišite poruku.
Ramazanski zijaret u Medzlisu IZ-e Gusinje  (17. jun 2017)
   Prije dva dana Medzlis IZ-e Gusinje posjetila je delegacija Mesihata IZ-e u Crnoj Gori. U delegaciji su bili svajetnik reisa hfz. Sulejman ef. Bugari i Rahman ef. Kačar direktor Uprave za davu i obrazovanje.
Poslije obavljenog teravih namaza u Vezirovoj dzamiji, u ime domaćina dobrodošlicu je izrazio imam Rešad ef. Dautović. U ime Uprave za davu i obrazovanje obratio se ef. Kačar.
Poslije njega prigodno predavanje održao je hfz. Sulejman Bugari koji je govorio o ramazankim ljepotama i o potrebi ispravnog razumijevanja osnova islama. Poslije teravije domaćini i gosti su nastavili druženje do sehura. (Monteislam)
Dritan Abazović posjetio etno muzej kulu Redzepagica i muzej Šuća Redzepagića   (17. jun 2017)
  Juce je Plav posjetio Dritan Abazovic narodni poslanik u Skupstini Crne Gore i predsjednik gradjanskog pokreta URA. Gospodin Dritan Abazovic je ovu priliku iskoristio i zajedno sa svojim saradnicima posjetio etno muzej kulu Redzepagica kao i privatni muzej Šuća Redzepagica.
Dritan se odusevio zbirkom eksponata u kuli kao i svim predmetima koje je vidjeo u privatnom muzeju.
Kao veliki ljubitelj starina i kultura sa ovih podrucja istakao bi da je ovo veliko bogastvo za Plav kao i za Crnu Goru. Kula Redzpagica je sigurno medju najznacajnim kulturnim spomenicima i gradjevinama u Crnoj Gori i ovom regionu. O kuli Redzepagica koja je poznata u Crnoj Gori i regionu govori se na mnogim univerzitetima u Evropi, i fino je da su ostale ovakve gradjevine na ovim prostorima, koje ukazuju na jednu kulturnu bastinu iz jednog perioda. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselila Badema Balic, rodj. Radoncic   (1929 - 2017)   (16. jun 2017)
U Gusinju je u cetvrtak, 15. juna u 88. godini zivota preselila Badema Balic, rodj. Radoncic.
Zdravoglava se prima danas i sjuta do 12:30 sati, u porodicnoj kuci u selu Grncar. Dzenaza ce se klanjati, u subotu 17. juna ispred Vezirove dzamije u Gusinju u 14;00sati
Ozalosceni; porodice Balic i Radoncic.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracmo
Iftar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Cetvrtak, 15. jun  (16. jun 2017)
  Iftar priredio: Ismet Radoncic sa familijom

Na ahiret je preselila Muzafera (Alija) Lalicic, rodj. Kukic   (1951 - 2017)   (16. jun 2017)
U Sarajevu je u cetvrtak, 15. juna u 66. godini zivota preselila Muzafera (Alija) Lalicic, rodj. Kukic. Dzenaza namaz ce se klanjati u subotu, 17. juna ispred Centralne dzmije u Hrasnici u 14:30 casova. Dzenaza ce se obaviti na mezarju Kovaci - Hrasnica.
Ozalosceni; suprug Enver, kcerka Malica, sinovi Denis i Damir, unucad Zaim, Alem, Ajla, Dalima, Samir, Benjamin , Faris, Melinda, Bakir i Ajlin, braca Ruzdija, Skender i Hakija, sestre Hasnija, Hajka i Bejta, snahe Azra i Aldijana, zet Musa i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Tehvid ce se prouciti istog dana u Centralnoj dzamiji u Hrasnici sa pocetkom u 14:30 casova
Istraga zločina u Plavu: Konatar i Šoškić se međusobno optužuju    (16. jun 2017)
Istraga o brutalnom razbojništvu i ubistvu Gordane Dašić u Plavu još nije završena jer tužilaštvo očekuje saslušanje njenog supruga Vuka Dašića (82) koji je tom prilikom zadobio teške povrede, nakon kojeg će se jasnije znati koji je od dvojice osumnjičenih Marko Šoškić (24) i Aleksandar Konatar (35) direktni izvršilac ubistva starice, pišu Dnevne novine.
Naime, obojica osumnjičenih su priznali da su počinili razbojništvo, međutim kada je u pitanje prebijanje i ubistvo starice, počeli su međusobno da se optužuju.
U naredbi o sprovođenju istrage stoji da su 31. maja ove godine, oko pola noći, u mjestu Brezojevice, kod Plava, u namjeri da od oštećenih Vuka i Gordane Dašić oduzmu novac, po prethodnom dogovoru iz koristoljublja, Šoškić i Konatar sa umišljajem lišili života Gordanu, a pokušali da liše života i Vuka.
Šoškić je do detalja ispričao sve pojedinosti zločina, navodeći da je bio prisutan ovom činu, ali da je glavni krivac njegov saučesnik Aleksandar Konatar. Takođe je ispričao da je prethodno Konataru pokazao kuću u kojoj žive supružnici Dašić, navodeći da mu je rekao da se radi o starijim osobama.
“Konatar je tražio da mu nabavim fantomku, patike i metalnu štanglu. Rekao je da ukoliko se budu opirali, treba ih ubiti, na šta sam se usprotivio. Rekao sam da to nikako ne dozvoljavam jer ja živim tu i ne želim da mi puca takva bruka”, ispričao je osumnjičeni. U nastavku je do tančina ispričao kako su ušli u kuću Dašića koju je on dobro poznavao. Sličnu verziju je ispičao i Konatar koji je priznao da je razbojništvo počinio jer su mu trebale pare kako bi vratio neke dugove, ali je zato negirao da je ubio staricu.
Konatar i Šoškić uhapšeni su 31. maja. Policija je za samo nekoliko sati rasvijetlila ovaj slučaj koji je šokirao mještane ove opštine na sjeveru.
Novac koji je nađen kod osumnjičenih, kako je rečeno iz policije, bio je krvav. Šoškić je inače iz naselja koje je u blizini mjesta zločina.
Ovo nije prvi put da su pljačkaši napali Dašiće, a staračka domaćinstva i napuštene kuće su česte mete razbojnika u ovom gradu. Već nekoliko godina unazad pljačkaši obijaju napuštene kuće u selima ili vikendice gdje vlasnici dolaze samo preko ljeta. (CdM)
Od Gusinje do Berana prevozili marihuanu: “Miris je bio poput konjske balege”    (16. jun 2017)
Državljanin Albanije Arben Dermani (39) i Novak Novović (30) iz Andrijevice, tvrdili su juče da nisu znali da od Gusinja do Berana prevoze 80 kilograma marihuana. Optuženi za šverc narkotika, u bjelopoljskom Višem sudu saopštili su da su mislili da 6. aprila prevoze duvan.
Građevinski inženjer Dermani, kazao je da je tog dana pošao u Gusinje gdje je radio poslove nadzora i da je pristao da za jednu osobu preveze duvan do Berana. Objasnio je da mu je to bilo usput a da je od tog posla trebalo da zaradi 500 eura.
“Taj čovjek mi je kazao da ću za to biti veoma nagrađen i ja sam pristao da prenesem džakove do Berana, gdje je trebalo da ih preuzme. Pozvao sam Novovića, kojeg sam više puta angažovao kao taksi prevoznika za prevoz do Albanije sa radnicima koji rade na građevini”, ispričao je Dermani.
Dodao je da su se tog dana našli u centru Gusinja i zajedno otišli do graničnog prelaza Grnčar i preuzeli dva džaka.Objasnio je da je novac trebalo da dobije po predaji u Beranama, dok je u istrazi tvrdio da će biti plaćen po povratku u Albaniju.
Za razliku od njega, Novović je ispričao da ga je Dermani čekao sa džakovima pored puta u Grčaru, odakle su utovarili džakove i otišli prema Beranama.
“Idući prema Andrijevici, svratili smo u jednu kafanu da popijemo kafu i tada su prišli policajci u civilu i uhapsili”, kazao je Novović, koji je ranije pet puta osuđivan.
Dermani nije pominjao da su svratili u kafanu. Na pitanje – kako nije osjetio miris tolike količine “trave” – Novović je odgovorio:
“Vjerujte, miris je bio poput konjske balege i ja sam dva puta pitao Dermanija je li siguran da je to duvan, na šta je on odgovarao potvrdno”. (Vijesti)
Predsjednik Opštine Plav ugostio predstavnike najvece turske sindikalne organizacije  (16. jun 2017)
Predsjednik Opštine, Orhan Šahmanovic, razgovarao je prosle sedmice sa predstavnicima Konfederacije sindikata „Hak-is“.
Sastanku su prisustvovali:
Mahmut Arslan - predsjednik Konfederacije sindikata „Hak-is“;
Esma Hatun Taspinar - predsjednica nadzornog odbora sindikata i predsjednica udrudenja žena u sindikatu. Zaposlena u jednoj od 81 opštine cija sindikalna organizacija je clanica konfederacije; i
Sami Sandal - predstavnik sindikada zadužen za odnose sa medijima
Predsjednik Šahmanovic se zahvalio gostima na posjeti, upoznao ih sa istorijskim dešavanjima u opštini Plav, sa aktuelnim stanjem, kao i sa poteškocama i planovima razvoja. Izmedu ostalog, Šahmanovic je kandidovao odredene projekte koji bi bili interesantni i od znacaja za finansiranje. Predsjednik je iskazao spremnost da goste, nakon sastanka, licno upozna sa istorijskim znamenitostima opštine, što su oni sa zadovoljstvom prihvatili.
Mahmut Arslan je na pocetku obracanja izrazio zahvalnost Predsjedniku na izdvojenom vremenu i naglasio da pored funkcije predsjednika Konfederacije obavlja i funkciju predsjednika jedne od clanica sindikalnih organizacija , Hizmet, koju cine upravo opštinske službe. Objasnio je strukturu organizacije ciji je predsjednik. Istakao je da je Konfederacija sindikata organizacija koja broja 22. sindikalne organizacije kao i da je to najveca sindikalna organizacija u Turskoj. Hak-is je clanica Evropskog sindikata.
Dijaspora za mjesec Ramazan obradovala zavicaj  (15. jun 2017)
Postovana redakcijo, uvazeni donatorii i citaoci web magazina Gusinje-Plav.com
Kao mnogo puta tako i sada, stali ste uz nase aktivnosti i obradovali u ove cestite dane nase iznemogle familije. Za njih su se pobrinuli:
Ibric Asad $250 Sacir Mackic $100, Hamdo Mackic $100 Senad i Mensura Dacic $50.
Asad Ibric je nahranio dve familije pred dusom svoje nane Djuljke.
Takodje i ovi prethodni donatori takodje su u ove cestite dane opskrbili nekoliko familija sa zivotnim namernicama i robom.
S postovanjem
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica udruzenja "HELP"Plav
Iftar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Srijeda, 14. jun  (15. jun 2017)
  Iftar priredili Nedzad i Dzenan (Hamda) Bicic

Video koji će vas rasplakati: Dražena Petrovića majka upoznala djevojku koja je bila u “golfu” u kojem joj je sin poginuo  (15. jun 2017)
Bivša djevojka pokojnog košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića, Klara Szalatny, nikad poslije nesreće nije dala izjavu za medije. Kao da je veliku bol odlučila zauvijek da zaključa u sebi.
Međutim, nije i Hilal Edebal, bivša turska košarkašica koja je bila s Klarom i Draženom u kobnom crvenom “golfu”. Ona je doživjela teške tjelesne povrede i život joj nakon nesreće nikad nije bio isti. Probala je i da se ubije...
Kreće izgradnja graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna - Grabon  (14. jun 2017)
Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je Ministarstvu unutrašnjih poslova građevinsku dozvolu za gradnju savremenog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna - Grabon. U pitanju je novi granični prelaz sa susjednom Albanijom koji će biti urađen shodno Prostornom planu do 2020. godine.
Prema podacima iz građevinske dozvole, objekat je bruto površine 1017 metara kvadratnih od čega je pod nastrešnicom 607 metara kvadratnih.
Projekat je uradio arhitekta Ilija Radulović.
Sporazum o određivanju zajedničkog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna - Grabon za međunarodni drumski saobraćaj i granične tačke Vranica - Čerem između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije, potpisan je u Podgorici 25. januara 2012. godine.
Granični prelez je finansirala EU, a nije poznata precizna vrijednost građevinskih radova.
Podsjetimo Bošnjačka stranka tražila je sredinom prošle godine da put koji građanima Gusinja rastojanje do Podgorice, umjesto 210 kilometara skraćuje tri puta, bude otvoren sa izgradnjom ZGP Zatrijebačka Cijevna - Grabon. Riječ je o putnom pravcu Gusinje - Vrmoša -Tamara - Dinoša - Podgorica. (Analitika)
Novih $4,000 za Emila (Hasana) Gutića. Ukupno u New Yorku do sada prikupljeno $27,840    (14. jun 2017)
U New Yorku i dalje traje prikupljanje donacije za nastavak liječenja Emila (Hasan) Gutića. Nasoj redakciji web magazina je dostavljeno $550 od strane sljedecih lica:
Ismet Šujak $100, Durakovic Zuko $100, Radoncic Zumber - Burazer $50, Radoncic Smajlje $50, Radomcic Zuvdo $50, Redzepagic Feka $100, Redzepagic Dino $100
Takodje od Omera Gutica samo dobili spisak lica koja su donirala $3,450, a to su sljedeci:
Sabahudin Lješljanin 500, Ljaljic Isljam 100, Šucko Rugovac 100, Ermin Feratovic 100, Zuko Bašic 100, Zijad Tošic 100, Miralem Cecunjanin 50, Ago Redzic 100, Esad Sehovic 100, Redzo Rama Bajraktarevica 200, Ruzdo Redzematovic 100, Sadat Amira Gutica 200, Edin Seljmana Gutica 300, Arslani Robert Robi 100, Zuvdija Ujkana Kucevica 50, Edita Cekic 200, S. C. 100, K. G. 50, Nasko Kucevic 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100, Z. N. N. 100 i Elvir Bektesevic 100.(Sve cifre su u dolarima).
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $27,840, (plus u Plavu 2,545 eura i $400 )
Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu, u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Kao i kod Gutic Besima koga mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Sjecanje na Bektesevic Jusufa  (14. jun 2017)
Dana 14. juna navrsavaju se 5. tuzne godine od kako nas je ostavio nas dragi muz otac brat i deda Jusuf Bektesevic.
Kako vrijeme izmice tako je sve teze shvatiti da te nema medju nama. Otisao si i ostavio nas kad si nam bio najpotrebniji.
Dobio si unuka koji jos ne zna za tebe ali ce saznati za tvoju dobrotu plemenitost i sve ljudske dobrote koje moze neki covjek da ima. Voljeni nikad ne umiru. Sa ljubavlju i ponosom sjecamo se i cuvamo tvoj lik i uvijek ces biti medju nama prisutan.
Neka ti dragi Allah podari dzenet i rahmet tvojoj dusi.
Tvoji najmiliji supruga Muska, sin Almir, kcerke Adila i Eldina, snaha Anela, zetovi i tvoja mnogobrojna unucad.
Sjecanje na Halima (Junuza) Kolenovic   (9/23/62 - 6/14 /15)   (14. jun 2017)
Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, nedostaješ nam sve više svaki dan!
Ostaceš voljen i nikad zaboravljen!
Bol i gubitak za tobom je dio našeg života, u nama ces ostati vjecan.
Da ti Allah podari Dženetske ljepote!
Tvoji: supruga Amela, sin Semih, kcerke Anisa i Suma
Svi smo Allahovi, svi se njemu vracamo
Memorijalni turnir u malom fudbalu "ELMAZ MAZO CEKIC"    (13. jun 2017)
U nedelju, 10. jula u Gusinju, na skolskom poligonu pocinje
Memorijalni turnir u malom fudbalu
"ELMAZ MAZO CEKIC"

Ekipe uplacuju po 80 eura, a igra se po sistemu 4+1 - tri izmjene.

Nagrade:
Prvo mjesto $3,500.00,
Drugo mjesto $1,000.00
Trece mjesto $500.00

Kontakt telefoni:
Emir Cekic 069 554 204
Samin Radoncic 069 422 818
Enko Omeragic 069 237 220

Organizator:
"DRUSTVO" New York
ELEMENTS DENTAL OFFICE Astoria - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS  (13. jun 2017)
Lijep osmjeh pocinje ovdje... Ocekujte najbolje !
Danas, visše nego ranije, ljudi imaju potrebu da vode racuna o svom zdravlju i izgledu. Oralno zdravlje je jedan od najvaznijih pokazatelja dobrog opsšteg zdravlja i znacajno doprinosi prijatnoj spoljasšnosti.
Redovne posjete stomatologu kljuc su Vasšeg dobrog oralnog zdravlja i lijepog osmjeha. Na taj nacin cuvate zdravlje svojih zuba i sprecavate ostale zdravstvene probleme.
Stomatolosška ordinacija ELEMENTS DENTAL sa office-ma u Astoriji i Manhattnu, pruza Vam kompletnu stomatolosšku uslugu u prijatnoj i opusštenoj atmosferi, a nasša poslovna filozofija zasniva se na strucnom i kvalitetnom pristupu svakom pacijentu ponaosob. Zahvaljujuci konstantnom strucnom usavrsšavanju kao i pracenju najnovijih svetskih trendova i dostignuca u stomatologiji nasš tim ce Vam predloziti najbolje resšenje u datom trenutku, a sve sa ciljem da Vam pruzimo najkvalitetniju uslugu.
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplanst & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682


Office in Manhattan
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom i petkom)
212 668-8400
Prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" - vlasnik Almir Bektesevic  (13. jun 2017)
Pogledajte sta sve za vase kuhinje nudi prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" u Astoriji, vlasnistvo Almira Bektesevica.

HAMDOVA STAZA 2017 - 28, 29 i 30 jula 2017   (13. jun 2016)
Porodica rahmetli Hamdije-Hamda Čekića i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje
Organizuju 28. 29. i 30. jula tradicionalni medjunarodni planinarski skup pod motom
DRUŽŽENJEM   PROTIV   ZABORAVA    i uspon HAMDOVOM STAZOM   

V A L U ŠŠ N I C A    2 0 1 7.

P R O G R A M    D R U ŽŽ E NJ A

Medijski sponzor ove manifestacije web magazin Gusinje-Plav.com
Doktor interne medicine - Jasmina Krstic, New York   (13. jun 2017)
Doktor internista Jasmina Krstic, je zavrsila specijalizaciju na Mount Sinai School of Medicine Residency New York - Program in Internal Medicine.

Ordinacija gdje je mozete posjetiti nalazi se na adresi:
132 East 76 Street Suite 2G
New York, NY 10021

Posjete mozete zakazati na:
Tel.: 212 - 794 - 0833
Fax. 212 - 585 - 1764
Nastavak Stranice (News Archive)


ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"