www.Gusinje-Plav.com

Subota, 1. april 2017 god - Hajtar za Mrkulic (Haka) Muzafera-Muškija otvaraju njegovi sinovi Alen i Denis, braca Dafer, Nijazija i Nusret, sa bratstvom Mrkulic i prijateljima, u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, od 9 sati izjutra do 7 sati navecer

Nedelja, 2. april 2017 god - Hajtar za Gutic (Šarka) Etema otvaraja njegov sin Ismet - Smiri, sa stricom Dzemajljem, bracom od striceva Zekom i Sadatom Gutic, bratstvom i prijateljima, u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, od 9 sati izjutra do 7 sati navecer

RASTA USA TOUR - Friday, 31. mart... MELROSE BALLROOM...Info: 917-568-3496 & 646-220-6485
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTICA  (30. mart 2017)
Kraj kalendarske godine znaci i obrada zavrsnih finansijskih racuna, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotica, vec dvije decenije se bavi uslugama knjigovodstva i racunovodstva.
Mozemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da sto vise svog novca dobijete nazad od drzave koji vam pripada. Isto tako da sto manje platite ako dugujete. Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
- Povoljne cijene, - Profesionalna usluga, - Garantujemo nas rad, - Posjedujemo potrebne dozvole, - Sa vama smo do kraja
Kao sto neko rece;"Nas narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotica radi taksu. On to radi brzo, tacno i povoljno, bice i ove godine novca za sve dovoljno."
Priština: O razgranicenju sa Crnom Gorom 6. aprila   (30. mart 2017)
Poslanici kosovskog parlamenta trebalo bi u cetvrtak, 6. aprila, da se izjasne o Sporazumu o razgranicenju sa Crnom Gorom, prenosi Bota sot izjavu zvanicnika koji je želio da ostane anoniman. Kako je kazao taj zvanicnik kosovskom listu, velike šanse su da ce sporazum biti ratifikovan.
Ratifikacija sporazuma o razgranicenju jedan je od uslova Evropske unije za ukidanje viznog režima Kosovu. To je, nedavno, eksplicitno saopštio evropski komesar Johanes Han.
Predstavnici Crne Gore i Kosova su 25. avgusta 2015. u Becu potpisali Sporazum o demarkaciji, kojem su se odmah snažno suprotstavili predstavnici kosovske opozicije. Crnogorski parlament ratifikovao je Sporazum, dok se na Kosovu, sve do sada, opozicija, ali i dio poslanika vlasti, protivio uz objašnjenje da Sporazumom "Crna Gora Kosovu otima više od 8.000 hektara".
Vlada susjedne zemlje formirala je Komisiju koja je utvrdila da Crna Gora nije oštetila Kosovo u procesu razgranicenja.
Kako piše Bota sot, cini se da je pitanje ratifikacije Sporazuma "pogurala" tek završena posjeta americkog diplomate Hojta Brajana Jia toj zemlji. (RTCG)
Na ahiret je preselio Rifat M. Gruda  (1944-2017)  (30. mart 2017)
U Gusinju je danas na ahiret preselio Rifat M. Gruda, u 73. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti sjutra, u petak, 31. marta u 15 casova na mezarju u Gusinju
Rifat Gruda je bio dugogodisnji dopisnik lista Pobjeda, koji je prenosio aktuelna dogadjanja iz Plava i Gusinja. Vazio je za jednog od najpoznatijih novinara u zavicaju, te otuda i nadimak koji je imao - "Prvo pero zavicaja".
Ozalosceni: braca Skender i Enver, i sestra Sadeta-Sada.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo
Hajtar za Koljenovic (Meda) Malja - Subota, 8. april 2017. god    (30. mart 2017)
U New Yorku je 3. februara, u svojoj 81 godini zivota, na ahiret preselio Koljenovic (Meda) Maljo. Dzenase je obavljeno u rodno mjesto Gusinje.
Tim povodom njegov sin Naser sa bracom od striceva, bratstvom Koljenovica i prijateljima, otvaraju hajtar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, u subotu 8. aprila 2017 god od 9 ujutro do 7 sati navece.
Svi smo alahovi i svi se njemu vracamo.
Proljećni skup humanitarnog udruženja „Plavsko-Gusinjski Merhamet" u Njemačkoj, Subota 29. April    (30. mart 2017)
Želimo da obavijestimo svoje članove, prijatelje i simpatizere da 29. aprila sa početkom u 19 časova organizujemo proljećni skup na adresi:

"BÜRGERHAUS FRICKHOFEN“, Marktstr. 2 u 65599 Dornburg-Frickhofen.

Goste zabavljaju:
Edo Malić, FantomX Band, ELVIRA, Amko Begović i DJ Kenny.

Kontakt: 0117/ 293 00 43 ili merhamet-pg@dmx.de
RASTA USA TOUR - New York, FRIDAY, 31. mart   (29. mart 2017)
Koncerti u Njujorku & MRKI'S Place presents
RASTA USA TOUR - FRIDAY, 31. mart

MELROSE BALLROOM
36-08 33rd Street Astoria, NY 11106

Advance tikcet $40
Doors open 9pm
Info.: MRKI'S Place 917-568-3496 & 646-220-6485

Prodajna mjesta:
EURO Market - 3042 31st St, Astoria, NY 11102 tel. (718) 545-5569
MRKI'S Place - 4403 30th Ave, Astoria, NY 11103 tel. (917) 568-3496
OHRID TRAVEL - 32 Center Street, Clifton, NJ 07011 973-340-3210 & (973) 340-3210
ETERNITY Coffee - 131 Crooks Ave, Paterson NJ 07503 tel.(973) 523-4999
VIP ulaznice mozete nabaviti na melroseballroomnyc.com
Damir Šehović: Engleski jezik biće obavezan i u vrtićima   (29. mart 2017)
Ministarstvo prosvjete sprovodi reformu obrazovanja kroz izmjenu sistemskih zakona, u okviru koje ce u oblast predškolskog obrazovanja engleski jezik biti uveden kao obavezni, saopštio je resorni ministar, Damir Šehovic.
On je najavio da ce nova rješenja sistemskih zakona biti dostupna javnosti narednih dana.
"Ministarstvo je prepoznalo i potrebu kreiranja posebnog fonda za talentovane ucenike i studente koji ce doprinijeti promovisanju i finansiranju najboljih ucenika i studenata i njihovih nastavnika", saopštio je Šehovic.
On je danas izrazio zadovoljstvo zbog ucešca Ministarstva u organizaciji Sajma Dani karijere, u okviru koga se promoviše srednje strucno obrazovanje.
Šehovic je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, rekao da je na Sajmu predstavljeno deset škola iz Podgorice, Bara i Cetinja kako bi se osnovcima ukazalo na prednosti srednjeg strucnog obrazovanja. (Analitika)
Dina Nikočević, rodj. Medunjanin - Zvanični model kompanije SEPHORA   (29. mart 2017)
Dina Nikočević (rodj. Medunjanin), zvanični model kompanije SEPHORA. Više od 150 hiljada pregleda

Hajtar za Gutic (Šarka) Etema - Nedelja, 2. april 2017. god    (29. mart 2017)
U Plavu je 28. januara 2017, u 84. godini zivota na ahiret preselio Gutic (Šarka) Etem.
Tim povodom njegov sin Ismet - Smiri, sa stricem Dzemajljem, bracom od striceva Zekom i Sadatom Gutic, bratstvom i prijateljima, otvaraju hajtar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, u nedelju 2. aprila 2017 god od 9 ujutro do 7 sati navece.
Svi smo alahovi i svi se njemu vracamo.
Hadza i Saka Gutic donirali materijal i finansiraju dio izgradnje za kucu rah. Hajra Redzematovica    (29. mart 2017)
Obavjestavamo komsije, prijatelje, bracu, da prikupljanje novcanih sredstava i donacija u materijalu za porodicu rah. Hajra (Redzov) Redzematovic je u toku.
Ovim putem Vas obavjestavamo da su braca Hadza i Saka Gutic donirala sav materijal za izradu stiroporne fasade na kucu, kao i oluke sa slijevnicima. Isto oni ce finansirati izvodjenje ovih radova, vezanih za fasadu i oluke.
Molilmo Allaha da bracu Gutic mnogostruko nagradi i sve druge donatore koji ucestuju u ovoj i svakoj drugoj humanoj akciji.
Rukovotstvo MZ Prnjavor:
predsjednik Admir Kolasinac
blagajnik Asmir Pupovic
Hajtar za Mrkulic (Haka) Muzafera-Muškija - Subota, 1. april 2017. god    (29. mart 2017)
U New Yorku je 27. februara 2017, u 62. godini zivota na ahiret preselio Mrkulic (Haka) Muzafer-Muški.
Tim povodom njegovi sinovi Alen i Denis, braca Dafer, Nijazija i Nusret, sa bratstvom Mrkulic i prijateljima, otvaraju hajtar u Ali-pašinoj dzamiji u Astoriji, u subotu 1. aprila 2017 god od 9 ujutro do 7 sati navece.
Svi smo alahovi i svi se njemu vracamo.
Senat ratifikovao clanstvo Crne Gore u NATO   (29. mart 2017)
Americki Senat ratifikovao je u utorak Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Rezolucija o clanstvu Crne Gore usvojena je ogromnom vecinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.
“Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji cvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja”, saopštila je za Glas Amerike demokratska senatorka Džin Šahin.
“Crnogorsko clanstvo u NATO-u ce ojacati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvijek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas ucvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje”, naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.
Za okoncanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsjednika Donalda Trampa, cija je administracija prethodnih dana ocijenila da je clanstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD. (Glas Amerike)
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremic   (28. mart 2017)
Ukoliko ste zbunjeni i neodlucni ko ce ispuniti vasu "Income Tax"-u zasigurno niste sami. Ispravna strategija planiranja, placanje i sam obracun poreza je jedan od kljuceva vaseg finansijskog uspjeha.
Najveci dio mog zivota sam posvetio racunovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naucio cisto, diskretno i efikasno balansirati zelje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
Bilo da ste na pocetku vaseg radnog vijeka ili raspolazete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najnize troskove imam najbolja rjesenja za vase potrebe.
Uz sve ovo, mozda je vrijeme da pocnete i vas vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
Kemal Purišic: Vlada ce, iako više nema protesta, pronaci rješenje za majke   (28. mart 2017)
Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišic izjavio je danas da uprkos cinjenici da je dio korisnica naknada za majke sa troje i više djece prekinuo protest Vlada radi na cjelovitom i pravicnom rješenju problema koji je nastao izglasavanjem neodrživog zakona.
„Želim u ime Vlade Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja da izrazim zadovoljstvo što korisnice naknada više ne protestuju, narocito što radikalno ne protestuju na ulicama Podgorice i želim da izrazim zahvalnost svim korisnicama naknada koje se nijesu pridružile politickom okupljanju kako bi se uz medijsku potporu nekih opozicionih medija stvorio strahoviti pritisak na Vladu da napravi ustupke a vezano za odluku o umanjenju naknada koju je Vlada donijela u sklopu sanacionih mjera za budžetsku potrošnju u tekucoj godini“ – rekao je Purišic.
On je dodao da su naknade, kakve ne postoje nigdje u svijetu uvedene odlukom Skupštine i da su stvorile trošak od oko 60 miliona u 2016. što je iznos koji nadmašuje sva socijalna davanja. Kazao je i da uprkos svemu tome Vlada radi na cjelovitom i pravicnom rješenju i da ocekuje da uskoro medjuresorska radna grupa uskoro sa predloženim rješenjem izade pred Vladu i crnogorsku javnost.
„Za Vladu su prihvatljiva samo ona rješenja koja nijesu plod pritisaka, pogotovo politicki motivisanih pritisaka, vec rješenja koja su održiva i pravedna, koja nece ugroziti javne finansije posebno potrebu da Vlada uredno finansira penzije i ostala socjalna davanja“ – zakljucio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišic u izjavi za javnost.
"Go Smart" Plumbing and Heating Company - Jadadic Alija-Aljo, cell (347) 603 6959   (28. mart 2017)
"Go Smart" Plumbing And Heating Company can help supers, contractor and buildings owners.
24 hour emergency plumbers NYC is available for all of your plumbing emergencies day or night. We service all of the Manhattan NYC area and we can be reached at 347 603 6959 Alija-Aljo Jadadic.
We offer a full range of residential and commercial plumbing services. We work 24 hours a day 7 days a week we are true emergency plumbers. Some of the plumbing repairs we do are broken pipes, replace toilet bowls, drain clogs, hot water heater repairs, new installs, leaks behind the walls, replace busted valves and much more.
We Obtain a NYC plumbing permits for the Buildings.
We perform all necessary inspections with the Department of Buildings and comply with their codes.
• All Plumbing & Heating Repairs
• Water Heaters & Boilers Installed
• Sewer and Drain Cleaning
• Pipe Repair and Installation
• Ejector Pumps
• Sump Pumps
• All Faucets Repaired
• All Toilets Repaired
• All Leaks Fixed
• Appliance Hook-Ups
• Sewage Ejector Pumps Repaired & Installed
• Underground Slab Leaks Repaired
• All Drain Blockages Electrically Cleared
• Gas Boilers Installed & Repaired
• We Do Bathrooms!
• Gas Piping Installed & Pressure Tested
• Heating Zones Added
• Radiant Heat Installed
• Steam Boilers Installed & Repaired
• Baseboard Heating
• Radiators Installed
Turska: Šahmanovic sa Erdoganom na promociji AKP partije   (28. mart 2017)
Predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanovic sastao se sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom tokom promocije vladajuce stranke u Istanbulu.
Šahmanovic je na Facebook nalogu objavio slike sa zvanicnicima AKP partije, tokom skupa na kojem je promovisan referendum o uvodenju predsjednickog sistema u Turskoj, pišu “Vijesti”.
“Susret je bio kratak na marginama skupa. Dogovoreno je da se sretnemo poslije referenduma i govorimo o zajednickim projektima”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti” iz BS.
Šahmanovic je pocetkom godine, sa delegacijom Demokratskog fronta, boravio u službenoj posjeti predsjedniku Cecenije Ramzanu Kadirovu. (Revija Fokus)
Hajtar za Ismeta (Hakova) Kolenovic - Subota, 15. april 2017. god   (28. mart 2017)
U New Yorku je 14. februara 2017. na ahiret preselio Ismet (Hakov) Kolenovic, u 63. godini zivota.
Dzenaza se obavila u rodnom Gusinju.
Tim povodom otvaraju hajtar njegovi: sin Ernest, braca Mustafa i Zaim, bratstvo Kolenovic, rodbina i prijatelji, u nasoj Ali-pašinoj dzamiji u Astoriji, u subotu, 15. aprila 2017 godine od 9:00 sati izjutra do 7:00 sati navecer.
Senat SAD na korak do ratifikacije članstva Crne Gore u NATO   (28. mart 2017)
Crna Gora je preskočila važnu prepreku na putu do punopravnog članstva u NATO. Američki senat podržao je u ponedjeljak proceduralnu mjeru kojom je ograničena rasprava i omogućeno da se senatori izjasne o Protokolu o prijemu Crne Gore u NATO.
Za ograničenje rasprave glasalo je 97 senatora. Protiv su bili senator iz Kentakija, Rend Pol, i njegov stranački kolega iz Jute, Majk Li.
Nije glasao senator Džoni Ajsakson iz Džordžije.
Senatorima je na raspolaganju 30 sati za raspravu o rezoluciji kojom se daje zeleno svijetlo članstvu Crne Gore. To znači da bi završno glasanje moglo da bude održano već u srijedu, ali izvori Glasa Amerike u Senatu navode kako bi Senat već u utorak mogao ratifikovati Protokol.
Za usvajanje rezolucije o ratifikaciji protokola potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. (Glas Amerike)
Novih $3,880 za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic. Ukupno $13,560, plus 150 eura    (27. mart 2017)
Od Odbora iz New Yorka koji prikuplja donacije za porodicu rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovica dobili smo spisak lica koja su donirali novih $3,880.00. Rijec je o sledecim donatorima:
Purisic S. Sanel $100, Purisic S. Izeta $180, Pupovic Dzemajlje $50, Redzematovic Medo $200, Redzematovic Ekrem $200, Redzematovic Hamo $200, Redzematovic Esmir $200, Redzematpvic Nijaz $100, Redzematovic Orhan $100, Redzematovic Bekim $100, Redzenatovic Rifat $100, Redzematovic Rasim $100, Pirovic Sajo $50, Pejcinovic Zamo $50, Desic Ruzdo $50, Gutic Miran-Pako 50, Feratovic Hasim $100, Feratovic Miro $100, Deljanin Rifat $100, Radoncic Ramiz-Raka $50, Gacevic Edin $50, Mrkulic Mrki $100, Purisic Saka $50, Feratovic Reuf $50, Julevic I. Zajo $50, Cekic Rizo $50, Koljenivic S. Kumrija 50, Koljenovic Bajram-Babi $50, Cecunjanin H. Miralem $100, Redzematovic S. Ruzdo $200, Redzematovic Dzemal $100, Perlesi Argon i Anela $100, Metjahic Serif i Adela $50, Cekic Ferid i Kika $50, Metjajic Sefket $100, Ibric Ramadan $100, Ibric Skendo $100, Ibric Enver $100, Kandic Rafet $50, Kandic S. Dzevat $50, Kandic A. Dzevdet $50, N.N. $100
Ukupno za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic do sada je prikupljeno 13,560, plus 150 eura
Pozivamo Vas da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovu humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
Albanija otvorila arhivu tajne policije Envera Hodže   (27. mart 2017)
Više od 25 godina nakon pada komunizma, albanska vlada je otvorila arhivu bivše tajne policije Sigurimi, radi "uspostavljanja mira na albanskoj politickoj sceni", na kojoj su optužbe za saradnju sa tom policijom, cesto bez ikakvih dokaza, vrlo efikasno oružje diskreditacije. U arhivu "zloglasne tajne policije" nalaze se milioni stranica dokumenata i na desetine hiljada dosijea.
Kako navode mediji, "ostavština dikature Envera Hodže", koji je cetiri decenije, do smrti 1985. godine, vladao Albanijom, "i dalje truje albansku politiku".
"Trebalo bi iskoreniti zlo koje i dalje truje albansko društvo. Kao uklanjanje apscesa – bolna, ali neizbježna hirurška operacija", ocenjuje albanski pisac Ismail Kadare.
Za vrijeme Hodžine vladavine, više od 100.000 ljudi završilo je u radnim logorima, 20.000 u zatvorima, a oko 6.000 ih je ubijeno ili je nestalo.
U decembru 2016. godine osnovano je nezavisno tijelo zaduženo da kroz arhivu vodi one koji žele da istraže neciju sudbinu. Tijelo je takodje ovlašceno za izdavanje "potvrda o nesaradnji" s komunistickim režimom, što je danas uslov za bilo koju javnu dužnost.
Ipak, dokazi o saradnji sa Sigurimijem su vrlo rijetki – u 26 godina od pada komunizma, samo su dvojica politicara javno priznala saradnju sa Sigurimijem, a pojedini politicari s nižih pozicija diskretno su se povukli iz javnog života, pošto se protiv njih povela kampanja tog tipa. Medjutim, uprkos otvaranju arhiva Sigurimija, mnoga ce pitanja vjerovatno ostati bez odgovora.
"Mnogo dokumenata je uništeno u tranziciji, ali i poslije nje", rekao je bivši direktor arhiva Ministarstva unutrašnjih poslova Kastriot Derviši. Dodao je da istinu nece biti lako ustanoviti, ali da je važno do nje doci kako bi se otkrili svi apekti, smatra on, jednog od najrepresivnijih režima 20. vijeka. (Analitika)
Suljovic Sulejman pobjednik medjunarodnog šahovskog turnira u Plavu   (27. mart 2017)
Šahovski klub „Plavsko jezero“ organizovao je 25.03.2017. godine šahovski turnir u ubrzanom šahu koji se održao u sportskoj sali u Plavu.
Šahovski turnir je zapoceo svecanim otvaranjem, na kojem je okupljene šahiste i goste pozdravio i zaželio im dobrodošlicu sekretar Šahovskoh kluba „Plavsko jezero“ Safet Kojic. Sekretar ŠK se zahvalio spozorima koji su pomogli da se ovaj turnir održi: ŠSCG, direktoru SMŠ „Beco Bašic“ Rifatu Balicu i donatorima iz Amerike Izetu Šabovicu, Hajru Redžicu, Hajru Ljajlicu, Šukriji Cecunjaninu, Ahmetu Musicu i Ziju Musicu.
Na turniru je ucestvovalo 48 igraca iz Crne Gore i Srbije. Titulu pobjednika je ponio Suljovic Sulejman, FIDE majastor iz Novog Pazara. Drugo mjesto je osvojio Almir Mušovic, dok je trece mjesto osvojio velemajstor Milan Draško. Medu nagradenima su i omladinski prvak CG u šahu Andrej Šukovic, Husejn Alic i Alija Ikic. Najbolji domaci igrac je Sokol Bašic.
Sudijske poslove su obavljali FA sudije Mitar Vucinic i Zoran Perunicic.
Nagrade je urucio predsjednik ŠK “Plavsko jezero” Kemal Purišic koji je zvanicno zatvorio turnir i poželio srecan put svim ucesnicima sa željom da se vidimo i sljedece godine.
Rezultate i konacne tabelu možete pogledati na sledecem linku.
Za web magazin Gusinje-Plav.com - Safet Kojic, sekretar ŠK "Plavsko jezero"-Plav
Sa ovog medjunatornog sahovskog turnira odrzanog u Plavu slijedi foto-reportaza od 34 fotografije (Gusinje-Plav.com)
Plavski i rožajski srednjoškolci obilježili Svjetski dan poezije   (27. mart 2017)
Pise: prof. Senada Đeševic - Plav
Povodom „Svjetskog dana poezije“, 21. 03. 2017. pod sloganom "Poezija nema granice", clanovi literarne sekcije, (nih 25) iz Gimnazije "30 septembar“ iz Rožaja sa Mirsadaom Bibic Šabotic, profesoricom maternjeg jezika, su uzvratili posjetu clanovima literarne sekcije (njih 28) iz JU SMŠ "Beco Bašic"-Plav, ciji je rukovodilac Senada Đeševic, prof. maternjeg jezika. Napomenula bih da su prošle godine clanovi literarne sekcije iz Plava posjetili clanove literararne sekcije iz Rožaja povodom „Svjetskog dana knjige i autorskih prava“.
Cilj posjete je bio da se nastavi medjuopštinska saradnja kroz upoznavanje i povezivanje ucenika putem pisane rijeci, razmjenu iskustava, kroz sticanje novih znanja, vještina, novih poznanstava i prijatelja.
Nakon obilaska škole u Centru za ucenje prisutnima se obratio pomocnik direktora škole gospodin Ranko Bojovic, a profesorica Senada ih je upoznala sa istorijatom škole. Zatim se prisutnima obratila Mirsada Bibic Šabotic koja je pohvalno govorila o plavskoj školi.
Ucenica iz Rožaja Azra Sutovic kroz video prezentaciju predstavila je rad sekcije u svojoj školi, doksu ucenici: Muhamed Hasovic, Eldin Šutkovic, Kanita Šabotic i Elma Hajdarpašic se predstavili igrokazom, a Amina Kuc i Dženan Kujevic recitacijama, koje je pratio ucenik Ensar Dedeic na gitari... nastavak teksta
Novih $1,150 i 150 eura za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic. Ukupno $9,680, plus 150 eura    (26. mart 2017)
Od Odbora iz New Yorka koji prikuplja donacije za porodicu rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovica dobili smo spisak lica koja su donirali novih $1,600.00. Rijec je o sledecim donatorima:
Feratovic Rasim $50, Feratovic Ragip $50, Feratovic G. Senad 50, Feratovic Hakija $50, Uchar Taskila 50 eura, Omeragic Suljo $100, Pupovic Hajrudin $200, Meskovic Ermin i Fikreta $100, Soskic Halil $50, Pupovic Rafeta 100 eura, Feratovic S. Rustem $100, Pupovic Rasim $100 Sinanaj M. Beco $50, Refzematovic Rusmir $100, Redzematovic Sadudin $100.
Ukupno za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic do sada je prikupljeno 9,680, plus 150 eura
Pozivamo Vas da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovi humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
Hajtar za Rasima (Haljima) Markišic - Nedelja, 9. april 2017. god   (26. mart 2017)
U New Yorku je 19. febuara na ahiret preselio Markisic (Haljima) Rasim u 55-toj godini zivota.
Tim povodom otvaraju hajtar sin Albin, brat Rusmir i ostala rodbina sa brastvom Markisic i prijateljima u Ali-pašinoj dzamiji u Astoriji, u nedelju, 9 aprila 2017 godine od 9:00 sati izjutra do 7:00 sati navecer.
Ispitace kako su otvorene sporne vjerske škole    (27. mart 2017)
Ispitace kako su otvorene sporne vjerske škole Mješovita komisija na jucerašnjoj sjednici, nakon javnog upozorenja reisa Rifata Fejzica da u Crnoj Gori nesmetano rade ilegalne vjerske škole, odlucila je da istraži taj slucaj i prvo ispita da li su nadležne ustanove dobijale zahtjev za otvaranje škola od nekih drugih država ili vjerskih zajednica Na sjednici su, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnici Islamske zajednice opet ukazali na sumnju da postoje nelegalne srednje vjerske škole na sjeveru države zbog cega su pozvali još jednom da se utvrdi kako su one otvorene i kako im je dozvoljeno da djeluju u Crnoj Gori.
- Clanovi/ice komisije su saglasni da je potrebno intenzivirati rješavanje problematike koju je Islamska zajednica u Crnoj Gori u nekoliko navrata pokušavala da osvijetli, a tice se vjerskih škola koje, prema njihovim saznanjima, rade bez dozvole – navedeno je u saopštenju.
Iz ovog resora su istakli da Medresa ,,Mehmed Fatih“ je jedina vjerska škola u Crnoj Gori koja izvodi javno važeci obrazovni program, a dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti da i formalno dobije licencu kako bi se brže i uspješnije rješavala postojeca i prevenirala buduca sporna pitanja. Reis Fejzic je nedavno u intervjuu za Pobjedu porucio da se mora utvrditi da li su i kako „registrovani“ djecji vrtici i škole Casnoga Kurana, ženska Medresa i razne druge paravjerske parainstitucije i paraorganizacije. Islamska zajednica, kako je rekao, cini ono što je u njenoj moci i jasno upozorava na štetnost djelovanja Muftijstva sandžackog. I ombudsman Šucko Bakovic nedavno je formirao predmet o spornim vjerskim školama. Mješovitom komisijom kopredsjedavaju ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad Cekic.
Novih $1,600 za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic. Ukupno $8,480.00    (25. mart 2017)
Od Odbora iz New Yorka koji prikuplja donacije za porodicu rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovica dobili smo spisak lica koja su donirali novih $1,600.00. Rijec je o sledecim donatorima:
Mrkulic Ismet $500, Nikocevic Ruzdija $200, Nikocevic Zuvdija $200, Sujak Senad $100, Zilkic Sako $100, Zilkic Mervin $100, Zilkic Meho $100, Zilkic Merdin $50, Zilkic Fadilj $100, Feratovic J. Esko $100, Feratovic Ekrem $50
Ukupno za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic do sada je prikupljeno 8,530.00
Pozivamo Vas da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovi humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
OSNIVANJE UDRUZENJA PLAVLJANA I GUSINJANA U SVEDSKOJ I ODRZAVANJE ZABAVNE VECERI    (25. mart 2017)
Ekskluzivna vijest iz Svedske:
OSNIVANJE UDRUZENJA PLAVLJANA I GUSINJANA U SVEDSKOJ I ODRZAVANJE ZABAVNE VECERI
Subota, 29 april 2017 godine - restoran Checkpoint, Astorp kod Helsingborga
OSNIVACKA SKUPSTINA zavicajnog udruzenja Plavljana i Gusinjana u Svedskoj odrzace ce se u subotu, 29 aprila 2017 godine u 18.00 sati a ZABAVNO VECE odmah poslije toga sa pocetkom u 19.30 casova. Sve nas ce zabavljati popularni AMKO-BEND.
Cijena ulaza po osobi je 250 kruna - sa vecerom. Za djecu do 7 godina je besplatno.
Pozivamo sve nase zemljake iz cijele Svedske i sire da se odazovu ovom skupu kako bismo formirali svima nama potrebno udruzenje i naravno dobro se zabavili. Pozeljno bi bilo da se mjesta unaprijed i na vrijeme rezervisu.
Adresa odrzavanja je:
Restoran"Unique-Events" (Checkpoint)
Turistgatan 5, 26539 Astorp

Inicijativni odbor za osnivanje udruzenja:
Damjanovic Izet, Kastrat Husnija, Sehovic Senad, Omeragic Abaz,Kandic Ramo, Radoncic Refko, Krcic Sucko, Music Husko-Hulja.
Za sve informacije i rezervacije obratite se na telefone.
Kastrat Husnija, Perstorp - tel.nr: 0765606717
Kandic Ramo, Helsingborg - tel.nr: 0704899915
Krcic Sucko,Varberg - tel.nr: 0766 33 6022
Music Husko-Hulja, Norrkoping - tel.nr: 0704656106
Radoncic Refko, Halmstad - tel.nr: 0703588699
Omeragic Abaz Helsingborg, - tel.nr: 0762277614
TRAMP DOŽIVIO OZBILJAN UDARAC Republikanci srušili njegov prijedlog zdravstvene reforme    (25. mart 2017)
Americki predsjednik Donald Tramp doživio je teški politicki poraz jer je morao zatražiti od republikanaca da povuku nacrt zakona o reformi zdravstvenog sistema zbog nedovoljnog broja glasova.
Time su republikanski lideri željeli izbjeci ponižavajuci poraz za predsjednika Trampa, ocjenjuju americki mediji.
Republikanci su za veceras planirali glasanje o novom zakonu a trebalo im je 216 glasova od 430 zastupnika donjeg doma koji ima 237 republikanaca i 193 demokrata.
Odluka o povlacenju nacrta zakona donesena je kada se pokazalo da broj protivnika medu republikancima prelazi trideset, dok su sve demokrate bili protiv.
Novi zakon o zdravstvenom osiguranju, koji podržava Donald Tramp, trebalo je da unese znatne promjene u dosadašnji zakon, tzv. Obamacare (Affordable Care Act), koji je prvi put omogucio zdravstveno osiguranje velikom broju siromašnih Amerikanaca.
Tramp je u petak porucio republikancima da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace Obamacare ili ce izgubiti svaku priliku da ga reformišu.
Poništenje Obamacarea, zdravstvene politike bivšeg predsjednika koja je i jedan od zaštitnih znakova njegova dva mandata, jedno je od temeljnih predizbornih Trampovih obecanja. (Analitika)
Ucenici JU SMS "Beco Basic" - Plav posjetili i donirali porodici rah. Hajra Redzematovica    (24. mart 2017)
Danas su ucenici JU SMS "Beco Basic" - Plav posjetili porodicu nedavno preminulog rahmetli Redzematovic Hajra, donirajuci im 150 eura. Naglasila bih da je od urucenog novca 100 eura donirao nas sugradjanin koji je zelio da ostane anoniman, dok je ostatak novca 50 eura donirala profesorica Senada zajedno sa ucenicima iz odjeljenja IV-1 i IV -2.
Ovom prilikom se zahvaljujemo donatoru, kao i ucenicima, koji su solidarisuci se i ovaj put pokazali humanost kao jednu od najvrijednijih ljudskih osobina, a porodici rahmetljije sabur i napredak u ostatku.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava - Sena Djesevic.
Na ahiret je preselio Ljucević (Sejda) Zećir    (1943-2017)   (24. mart 2017)
U New Yorku je 20. marta na ahiret preselijo Ljucević Sejda Zećir u 74-toj godini zivota.
Dženaza će se obaviti u subotu, 25. marta 2017. u Sarajevu, u 13:30 na mezarju Grlića Brdo Sedrenik. Tehvod će se proučiti istog dana u stanu u Blažuju, ul. Mali Kiseljak br. 17.
Ožalošćeni: supruga Bahta, sin Muamer, kćerka Mersiha, snaha Enisa, braća Redžo i Braho, sestre Kima, Idajeta i Djulja, zet Elvis, bratanići, bratanične, sestričići i sestrične, unučad i mnogobrojna rodnina i prijatelji.
Prodajem kucu na Glavice (Plav)    (24. mart 2017)
Prodajem kucu na Glavice (Plav)sa tri sprata, svaki sprat oko 120 kvadrata.
Plac ima 11 ari.
Moguce je i da se kupi stan po spratu sa 3 ara baste.
Cijena po dogovoru.
Ko je za interesovan moze se javiti na e-mail: jadadic@outlook.de.
Kontakt telefoni :0049-6436-28134 ili 00382-69035894.

Zbog Orhana Šahmanovica ponovo Rusija kritikuje crnogorsku vlast    (23. mart 2017)
Portparolka Ministartva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova kritikovala je crnogorske vlasti zbog kako je navela politickog linca gradonacelnika Plava, Organa Šahmanovica, koji je nedavno posjetio rusku republiku Čečeniju, kojom vlada kontroverzni Ramzan Kadirov, blizak Kremlju. Tom prilikom je pokrenuta incijativa o bratimljenju Plava i Groznog.
"Dobili smo informaciju o presudi koju je izrekao Vrhovni sud u Podgorici gradonacelniku opštine Plav, koji je clan Bošnjacke stranke. Po našem mišljenju slucaj protiv Šahmanovica još jedna je demonstracija da je Crna Gora daleko od pravde i da je njena priroda selektivna i više instrumntalizovana za politicki rat protiv disidenata, umjesto da se bore protiv korupcije i kriminala" porucila je Zaharova dodajuci:
"Loša praksa politickih progona i politickog linca Crnogoraca koji zagovaraju, medu ostalim, bliskije veze sa Rusijom je zaprepašcujuca" kaže ona, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Orhan Šahmanovic, predsjednik Opštine Plav, osuden je 13. marta u Višem sudu u Podgorici na godinu zatvora jer je nezakonito investitore oslobodio placanja uredenja gradevinskog zemljišta.
Prema navodima optužnice, Šahmanovic je zajedno sa kolegama Đonbalaj Tahirom (54) i Jovanom Loncarevicem (38) pocetkom aprila 2014. godine zloupotrijebio položaj i oštetio opštinu za 11.952,68 eura, te pribavio korist privatnim investitorima Sandru i Šaban Mehaju.
Đonbalaj je osuden na deset, a Loncarevic na osam mjeseci zatvora.
Šahmanovic je na sudenju izjavio je da je specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega iz politickih motiva. (Analitika)
NYPD Cops Rescue Teen Who Fell Through Icy Pond In Central Park    (23. mart 2017)
NYPD Counterterrorism officers rescued a 16-year-old boy who fell through the ice on The Pond in Central Park Monday afternoon. Park goers flagged down two Critical Response Command officers, who first attempted to use a ladder to get out on the ice to where the teen was. Officers Anthony DiSpigna and Eddie Radoncic could not reach the teen who was halfway submerged in the water. The duo quickly removed their gear to make themselves lighter and went out onto the ice to save the boy.
“We’re here to save people when we put this uniform on that’s our priority,” said Officer Eddie Radoncic.
“Time being of the essence, the young man in the water for quite a period of time, Officer Radoncic took one length of the ladder, took his gun belt off, walked out onto the ice with the ladder, slid the length of the ladder to the individual,” Chief of Counterterrorism James Waters said.
“He was soaking wet, he turned blue, he was shaking and in shock,” Officer Radoncic said. “We were able to comfort him and take him to the hospital. He’s doing OK.”
“Bystanders were giving us clothes, we took off some of our clothes, we got some blankets and heat packs trying to warm him up,” Officer Dispigna said.
The teen was taken to NYU Medical Center and is in stable condition.
“Parents need to speak to their children about the dangers,” Chief Waters said. “We talk about water safety in the summer time with swimming pools and lakes. They should also talk to their children about the dangers of ice and breaking ice. Had it not been for these offices here right now, the results could have been tragic.”
Rasim Feratovic o najpoznatijoj mušteriji: Rokfelera sam posljednji put vidio prije pola godine, bio je bolestan    (23. mart 2017)
Rasim Rosi Feratovic, krojac iz Gusinja koji u Njujorku oblaci brojne poznate licnosti, posljednje odijelo Dejvidu Rokfeleru sašio je prije pola godine. Tada ga je vidio posljednji put.
“Primijetio sam da je bio bolestan. Nije bio pricljiv kao ranije. Volio je da prica o svojoj porodici, a interesovala ga je i Jugoslavija”, ispricao je za Portal Revije Fokus Feratovic. Poznatom milijarderu Feratovic je skrojio 18 odijela, a nekoliko starih mu je prepravio.
“Žao mi je Dejvida Rokfelera. Bio je dobar covjek, veliki humanista. Ne želim da komentarišem neke teorije zavjere i slicno. Mogu da pricam samo o onome što znam”, kazao je Feratovic.
Prisjetio se kada je dobio poziv od Rokfelerove sekretarice, koja je za svog poslodavca tražila krojaca na Menhetnu sa pet zvjezdica. Uskoro se na vratima pojavio i poznati bankar.
Feratovic, zanatlija sa dugogodišnjim iskustvom, znao je da ce zadovoljiti Rokfelerove kriterijume. Poslije dvije probe, Dejvid Rokfeler je došao da preuzme odijelo.
“Rekao mi je: ‘Nikada do sada nijesam obukao odijelo koje je sašiveno iz prve’! Svidjelo mu se kako radim i kako mu stoji odijelo”, ispricao je ranije Feratovic za Portal Revije Fokus.
Od tada je Rokfeler postao njegova redovna mušterija.
Dejvid Rokfeler umro je prekjuce u 101. godini života. Imao je sedam transplantacija srca zbog cega je bio meta kritika u javnosti jer je, navodno, htio da živi 200 godina. Sa druge strane, bio je poznati filantrop. Bavio se dobrotvornim radom, zbog kog je dobio i najvece americko priznanje za civile - Predsjednicki orden slobode 1998. godine. (Revija Fokus)
Kemal Purišic pozvao majke da odluku suda sacekaju kuci i porucio: Ovo nije socijalni protest!    (23. mart 2017)
Vlada ne namjerava da koriguje odluku kojom su naknade za majke sa troje ili više djece smanjene. To je za TVCG kazao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišic, koji je majke pozvao da prekinu sa protestima, i da odluku Ustavnog suda koja je najavljena za petak docekaju u svojim kucama. Iako u Ministarstvu rade na izmjenama Zakona o djecijoj i socijalnoj zaštiti, koje ce, kako kažu, biti mnogo pravednije i održivije rješenje, majke porucuju da od svojih zahtjeva nece odustati.
Više od dvadeset dana majke sa troje i više djece protestuju tražeci da im se naknade vrate na staro. Na kompromise, opet su porucile, ne pristaju.
Iz Ministarsva rada i socijalnog staranja odgovaraju da je odluka Vlade ispravna i da, uprkos brojnim pritiscima nemaju namjeru da Parlamentu predlože da povuce zakon kojim su one smanjene.
"Naša saznanja su da je vrlo mali broj korisnica ovih naknada bio ranije korisnik materijalnih davanja iz Budžeta, što sve govori da dominantno ovo nije socijalni protest, nego ima i druge dimenzije", kazao je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišic.
On podsjeca da se na naknade za majke izdvaja koliko i za sva socijalna davanja i usluge u Crnoj Gori, što sebi ne mogu priuštiti ni mnogo bogatije države. Zato poziva majke da kompromisom dodu do najprihvatljivijeg rješenja.
"Korisnice naknada pozivam da prekinu proteste, narocito da prekinu radikalne proteste i da u svojim domovima sa svojom porodicom docekaju novi zakon koji se upravo radi, i da tako docekaju i odluku Ustavnog suda. Od ove vlade se svakako ne može ocekivati bilo šta na metodu iznudjivanja", naveo je Purišic, prenosi portal rtcg.
Organizacija "Oko naroda" sačinilo spisak za likvidacije    (23. mart 2017)
Prištinski dnevnik Bota Sot je objavio spisak ljudi koje organizacija "Oko naroda" namjerava da ubije jer su “izdali interese Kosova”.
List podsjeća na to da je ta organizacija preuzela odgovornost za nedavni pokušaj ubistva bivšeg kosovskog i jugoslovenskog zvaničnika i prištinskog advokata Azema Vlasija.
Na spisku, koji je prvo objavljen na sajtu Gazeta Fjala, nalaze se imena 30 ljudi sa Kosova, iz Makedonije i Preševske doline, medju kojima su i opozicioni političari, publicisti i poznate ličnosti.
Tačnije, na tom spisku za likvidaciju se nalaze i imena: Hasim Tači, Bujar Bukosi, Isa Mustafa, Azem Vlasi, Kaćusa Jasari, Veton Suroi, Ekrem Krueziu, Agim Čeku, Behgjet Pacolli, ...,i dr. (PCNEN)
NABC honors skidmore's Aldin Medunjanin    (22. mart 2017)
KANSAS CITY, Mo. – The postseason awards continue for both senior guard Aldin Medunjanin (son Kemal and Esma Medunjanin) and sophomore guard Edvinas Rupkus of the Skidmore College men's basketball team. Both student-athletes were named to the 2017 National Association of Basketball Coaches (NABC) Coaches' Division III All-East District team, the organization announced on Wednesday. Medunjanin was named to the first team, while Rupkus earned second team honors.
Aldin Medunjanin earns NABC All-District honors for the second time in his career, having earned a first team honor in 2014-15. The Liberty League's Player of the Year for 2016-17, the senior co-captain capped off an incredible comeback season for the Thoroughbreds, starting in all 28 games after missing most of last season due to injury. Medunjanin led the Liberty League in assists (5.7) and was second among all Thoroughbreds in scoring (15.8). He sports one of the nation's best assist-to-turnover ratios at 2.27.
Medunjanin wraps up his Skidmore career as the all-time leader in assists (552) and is second all-time in career points (1,684). He is also the Liberty League's first two-time Player of the Year award winner after winning the honors in the 2014-15 season and has been named to the d3hoops.com All-East Region team twice. (Skidmoreathletics)
SAD zabranile prenošenje elektronskih uredaja na letovima iz osam država    (22. mart 2017)
SAD su uveleu privremenu zabranu prenošenja elektronskih uredaja vecih od mobilnih telefona u rucnom prtljagu na letovima iz osam država pretežno sa Bliskog istoka i sjevera Afrike, koja je prije dva dana stupila na snagu, javljaju agencije. Rojters prenosi da putnicima na odredenim letovima iz Egipta, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata nije dozvoljeno prenošenje laptopova, ajpedova (iPad), kamera i drugih elektronskih uredaja u rucnom prtljagu.
Neimenovani americki zvanicnici rekli su Rojtersu da je zabrana objavljena prije dva dana i da se donosi zbog mogucih teroristickih prijetnji. Zabrana je prethodno objavljena u ponedeljak u saopštenjima Jordanske kraljevske aviokompanije (Royal Jordanian Airline) i državne novinske agencije Saudijske Arabije, prenosi RSE. Jedan americki zvanicnik rekao je agenciji AP da se zabrana odnosi na direktne letove sa 10 medunarodnih aerodroma iz osam zemalja u SAD.
Aviokompanija dodaje da se zabrana prenošenja elektronskih uredaja odnosi na letove iz Jordana ka Njujorku, Cikagu, Detroitu i Montrealu. U saopštenju saudijske agencije je navedeno da se zabrana odnosi na letove iz Rijada i Džede. Aviokompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Emirates i Etihad Airways rekli su Rojtersu.
Novih $3,180 za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic. Ukupno $6,930.00    (22. mart 2017)
Od Odbora iz New Yorka koji prikuplja donacije za porodicu rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovica dobili smo spisak lica koja su donirali novih $3,180.00. Rijec je o sledecim donatorima:
Nikocevic Kadrija $200, Radoncic Edin $100, Kastrat Damir $100, Gutic Orhan-Orkic $50, Gutic A. Sadat $100, Redzematovic H. Sead i Fiktet $200, Redzematovic Zamo $100, Redzematovic Edin $100, Redzematovic Ramo $50, Redzematovic Skendo $100, Ganic H. Mustafa $100, Djesevic S. Eko $200, Lukovic Beco $100, Cecunjnin Adem $100, Cecunjanin Saban $100, Cecunjanin Sejdo $100, Cecunjanin S. Skendo $100, Cecunjanin Hasan $50, Cecunjanin Zeco $50, Jevric Nedzad $60, Djonbalic Džema $50, Music Cako $100, Music Halim $100, Canovic Biska $20, Mrkulic Sefer $50, Bašic Hamza $100, Basic H. Denis $100, Basic Haljilj $100, Basic Zuko $100, Basic Seco $100, Basic Ramo $50, Basic Elsad $50, Basic Haris $50, Basic Senad $100, Lukovic Saka $50
Ukupno za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic do sada je prikupljeno 6,880.00
Pozivamo Vas da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovi humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
Ko kontroliše vjerske škole na sjeveru CG? I Prosvjetna inspekcija se proglasila nenadležnom    (22. mart 2017)
Prosvjetna inspekcija je utvrdila da u Rožajama i Petnjici rade dvije vjerske škole po obrazovnom programu Rijaseta islamske zajednice Bosne i Hercegovine, ali i utvrdila da nije nadležna da kontroliše njihov rad, jer ne podliježu postupku licenciranja od strane države kao i da njihove diplome nijesu važece u Crnoj Gori, saopšteno je portalu Analitika iz Uprave za inspekcije poslove.
"Na osnovu tvrdnji gospodina Rifata Fejzica, reisa islamske zajednice Crne Gore da u Rožajama i Petnjici postoje dvije nelegalne srednje vjerske škole-medrese, Prosvjetna inspekcija je utvrdila da u Rožajama radi srednja vjerska škola-medresa, da ima 21 ucenicu, da ista funkcioniše kao istureno odjeljenje „Gazi Isa-beg“ medrese iz Novog Pazara, a da u nastavi koriste javno važeci obrazovni program Rijaseta islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Navedena medresa se nalazi u privatnoj kuci, cije prostorije koristi i NVO Bošnjacka kulturna zajednica Rožaje, registrovana kod Ministarstva unutrašnjih poslova, kojashodno Statutu i odluci o osnivanju ima osnovan Klub „Škola kurana casnog“, u kome se organizuju kursevi stranih jezika (arapskog, turskog, engleskog injemackog), kao i izucavanje uticaja kuranske misli na tradiciju i kulturu BošnjakaSandžaka i Crne Gore", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da „Škola kurana casnog“ pored Rožaja, radi i u Petnjici,u prostorijama koje su u vlasništvu Bošnjacke kulturne zajednice - Petnjica, i u tim prostorijama nije organizovana srednja vjerska škola-medresa.
Odredbama clana 5a opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju, propisano je da srednje vjerske škole koje izvode javno važece obrazovne programe imaju status srednjih škola i javne isprave (diplome), koje izdaju te škole, su javno važece i uvažavaju se za nastavak obrazovanja, navodi se u saopštenju i dodaje da je medresa u Tuzima jedina vjerska škola koja izvodi javno važeci obrazovni program.
"Polazeci od ustavnog nacela odvojenosti vjerskih zajednica od države i njihove ravnopravnosti i slobode uvršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova, vjerske škole se ne licenciraju popropisanim procedurama, u skladu sa navedenim zakonom, kao privatne i javne obrazovne ustanove. Na osnovu navedenog, konstatujemo da Prosvjetna inspekcija nije nadležna dakontroliše rad vjerskih škola, jer iste ne podliježu postupku licenciranja od strane države, a što korespondira sa stavom Ministarstva prosvjete", kaže se u saopštenju.
I Ministarstvo prosvjete i MUP su ranije saopštile da nijesu nazležne za pitanje vjerskih škola na sjeveru Crne Gore i medije uputili na Upravu za inspekcijski nadzor u okviru koga funkcioniše Prosvejtna inspekcija.
Evo ruka    (21. mart 2017)
Dana 21. 03. 2017. Dnevni centar "Lipa" je obiljezio medjunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, pod sloganom "Evo ruka" u Domu za kulturu. U programu su ucestvovali i ucenici iz skole JU SMŠ "Beco Basic" koje je pripremila Senada Đeševic, prof. maternjeg jezika. Program je vodila ucenica Tea Selimaj. Ucenici su svojom glumom, recitacijom, originalnim kostimima i pjesmom "Ne rugaj se" izazvali odusevljenje prisutnih u prepunoj sali.
Ju Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Lipa” u Plavu, po prvi put, obilježio je Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.
Tim povodom organizovan je svecani program koji se održao u punoj sali Centra za kulturu Plav, na kojem su izmedu ostalih prisustvovali lokalni funkcioneri i direktori Dnevnih centara Berane -Miloš Brakocevic, Rožaja - Dženita Kurtagic.
Ovogodišnji Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom u Plavu, obilježen je pod sloganom "Evo ruka" sa ciljem da se ukaže na pravo osoba sa Daunovim sindromom,kako bi na ravnopravnoj osnovi sa svojim vršnjacima bili ukljuceni u sve aktivnosti društvene zajednice.
U Programu su uceucestvovali:
JU SMŠ „BECO BAŠIC“ – dramska sekcija,
OŠ HAJRO ŠAHMANOVIC- dramska sekcija,
JU SMŠ „BECO BAŠIC“ - volonteri,
JU Dnevni centar “ Lipa”.
Kao plod cetiri godine profesionalnog rada i postojanja dnevnog centra "Lipa" danas smo imali priliku da pogledamo kratki dokumentarni film "Na klupi pod Lipom".
Program je emotivno završen pjesmom "Ne rugaj se kad me sretneš" u izvodenju svih zajedno.
Ucimo djecu da nas razlicitost obogacuje!
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava - Sena Vatic.
Izet B. Derviševic prikupio novih $1,300 za porodicu rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovic. Ukupno $3,750.00    (21. mart 2017)
Nakon sto smo prije tri dana objavili apel za pomoc porodici rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovic iz Plava, kontaktirao nas je jucer, nas poznati biznismen i donator Izet B. Derviševic i saopstio da je prikupio $1,300 za ovu porodicu Rijec je o sledecim donatorima:
Derviševic Bajrama Izet $500, Derviševic Rama Šacir $50, Derviševic Saliha Esad $100, Derviševic Saliha Ragip $50, Derviševic Bajrama Rifat $50, Derviševic Galja Safet $50, Derviševic Galja Senad $50, Derviševic Smajlja Erdan $50, Derviševic Šacira Hakija $50, Derviševic Šacira Aljo $50, Derviševic Hiljma Husko $50, Derviševic Braha Dzeka $50, Derviševic Braha Esko $50, Derviševic Kupa Šeka $50 i Tošic Senad i Senada $100.
Ukupno za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic do sada je prikupljeno 3,750.00
Pozivamo Vas da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovi humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio Ljucevic (Sejda) Zecir    (1943-2017)   (21. mart 2017)
Sinoc je u Njujorku na ahiret preselijo Ljucevic Sejda Zecir u 74-toj godini zivota. Zdravoglava ce biti danas, u utorak, u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, od 2 sata poslije podne. Dzenaza namaz ce se klanjati sjutra, u srijedu 22. marta u 9 sati izjutra. Dzenaza ce se izvrsiti naknadno u Sarajevo.
Ozalosceni: supruga Bahta, sin Muamer, kcerka Mersiha, snaha Enisa, braca Redzo i Braho, sestre Kima, Idajeta i Djulja, zet Elvis, bratanici, bratanicne, sestricici i sestricne, unucad i mnogobrojna rodnina i prijatelji.
TV emisija "Bez Granica" - Gost: Predsjednik Opstine Plav - Orhan Šahmanovic    (21. mart 2017)
Na ahiret je preselio Mrkulić Hariz    (1976-2017)   (21. mart 2017)
U Gusinju je 20. marta preselio na ahiret Mrkulić Hariz u 41. godini života. Đzenaza ce se obaviti danas, 21.03.2017 u Gusinju.
Ožalošceni: kcerka Merima, sestre Ismeta, Zineta i Nusreta, bratanic Edin i ostala mnogobrojna rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP   (20. mat 2017)
Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obeštećenje (novac). Advokati u našoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa više od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.

Naša široka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješačke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vas bližnji povredjeni, rado ćemo pružiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a naši advokati pored engleskog i španskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završi vaš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVINA HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi naš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
Novih $2,250 za porodicu rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovic iz Plava. Ukupno $2,450.00    (20. mart 2017)
Prije dva dana smo vas obavijestili da je u dijaspori i zavicaju pokrenuta humanitarna akcija za porodicu rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovica iz Plava. Nakon sto je Ismet Šujak iz New Yorka donirao $200, dobili smo informaciju od Zulja Redzematovica o novim donacijama za ovu porodicu. Rijec je o sumi od $2,250.00 koje su donirali sledeca lica:
Redzematovic Ragip $500, Redzematovic Z. Seko i Medo $200, Redzematovic S. Sadat i Sanel $200, Redzematovic Fahrudim $200, Redzematovic Nedzad $200, Redzematovic Zufer $200, Feratovic R. Raif $100, Feratovic B. Nuro $50, Gutic H. Dzevdo $100, Gutic H. Selja $100, Markovic Edin $100, Dreskovic Izet $100, Music Bajram $100, Sehovic Dzavid $100.
Ukupno za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic do sada je prikupljeno 2,450.00
Jos jednom Vas pozivamo da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovi humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170. Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
Rafet Husovic: Šahmanovncu je izrecena drakonska kazna.   (20. mart 2017)
Kako je koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom socijalista sklopljen, na isti nacin može biti i raskinut, kazao je predsjednik Bošnjacke stranke Rafet Husovic.
On je u intervjuu za Dan istakao da su u proceduri smjene Adnana Muhovica sa mjesta predsjednika petnjickog parlamenta prekršeni Poslovnik, Statut i drugi pravni akti iako je Bošnjacka stranka tražila da se postigne kompromis.
Prije nekoliko dana istaknuti funkcioner BS-a Orhan Šahmanovic osuden je prvostepenom presudom na godinu dana zatvora. Husovic smatra da je Šahmanovncu izrecena drakonska kazna.
“Bošnjackoj stranci, ni meni licno, nije svojstveno komentarisanje nepravosnažnih sudskih presuda. Ne želimo svojom politikom uticati na sudstvo, ali svakako pratimo taj proces. Smatram da je, prije svega, potrebno sacekati da presuda postane pravosnažna. Ono što je uocljivo u ovoj fazi postupka koji je voden pred Višim sudom jeste da je izrecena drakonska kazna i nije primjerena onoj krivici koja se optuženom stavlja na teret. Smatram da nijedno sudenje, kao ni izricanje kazne ne treba da imaju politicke primjese. Bošnjacka stranka ce, ukoliko to bude potrebno, pružiti pravnu pomoc clanu Glavnog odbora Orhanu Šahmanovicu”, istakao je on.
Uvjeren je da ce u slucaju smjene Muhovica kao i osude Šahmanovica konacni pravni epilog biti bitno drugaciji. (Antena M)
JEDNA VREĆA ZLATA ZA MOG BAKIRA    (20. mart 2017)
Tokom rata u BiH, porodica Bakira Izedbegovica je nalazila u Turskoj, i za to vrijeme clanovi ove porodice su sa domacinima, organizovali nekoliko donatorskih akcija za pomoc narodu BiH. Donacije su bie u zlatu i novcu. Medjutim, poodavno se spekulise da sve te milionske (neki kazu da je rijec o milijardama) donacije iz Turske i drugih drzava, nikada nisu stigle u ruke onima kojima su bile i namjenjenje, vec su zavrsine na nekom drugom mjestu. Dio tih sumlji je i predocen na sljedecem videu.

PRIRODNIM PUTEM DO ZDRAVLJA   (19. mart 2017)
"NE POSTOJE NEIZLEČIVE BOLESTI. AKO STE  SPREMNI DA PREUZMETE ODGOVORNOST I  SOPSVEN ŽIVOT U SVOJE RUKE, ONDA ĆETE  MOĆI DA SE IZLIJEČITE OD SVAKE BOLESTI"
 Program čišćenja organizma je za svakoga ko želi  da u podpunosti promijeni i unaprijedi svoje fizičko,  emocionalno i duhovno zdravlje. Nije bitno kakav  zdrastveni problem imate, pa čak i da nemate  nikakvih problema. Ovaj program je za sve one koji  žele dramatične promjene na bolje u svom životu.  Poslije programa bićete fizički, emocionalno i duhovno druga osoba. Garantovano!
Nemate šta da izgubite, a možete samo da dobijete.
Samo treba da budete spremni i voljni da promijenite svoj život.
Za sve informacije možete se javiti Pajazitu-Paju Deljanin, (diplomirani ljekar prirodne medicine) na telefon 514 244 8133 i njegovoj supruzi Nazi Deljanin, (diplomirani nutricionist prirodne medicine) na telefon 438 939 6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com


Crna Goro, crna li si    (19. mart 2017)
Piše: Senad Šahmanović
Godinu dana zatvora, izriče sudija presudu Bošnjaku, zbog krijumčarenja i distribucije narkotika. Dokazni materijal, našli mu u rutinskoj kontroli škatulu duhana, legalnog marlbora (valjda je trebao imati onog iz Milove zaostavštine). Obrazlozenje, mogao je tom škatulom zatrovati mlade generacije i nanijeti veliku štetu ekološkoj Croj Gori.
Drugi predmet, sudi se crnogorcu, našli mu 5 kg heroina. Sudija oslobadja optuženog, obrazloženje; "za ovo te dovode meni, pa tu nema ni nos da napuniš, mrš kući, te nastavlja hvaleći drogeraša kako on čuva "dobru" sliku CG u svijetu, jer on prodaje i koristi heroin najvise čistoće, ne zagadjuje okolinu. To je slika sudstva današnje CG. Time ne cudi sramna presuda Višeg Suda u Podgorici, Predsjedniku Opštine Plav gosp. Orhanu Šahmanoviću za djelo koje u normalnim uslovima nije ni za prekršaj a kamoli krivicno gonjenje. Djelo navodne zloupotrebe službenog polozaja, nakon oslobadjanja od plaćanja nekih opštinskih dažbina investitoru, koji se drznuo da ulaže u Plav i obećao zaposliti 5-10 radnika u visini od 2.100 eura. 2.100 eura - godina dana zatvora.

Više je nego očigledno da se ovdje radi o političkom procesu. Zato je bolje onima koji su ga pokrenuli DPS i Duško, i oni koji su ga prešutno odobrili, Dugouško (Rafet Husović) da ga i zaustave. Ne ide se u Evropu (koje su im puna usta) sa ovakvim procesima. To je nepovratna prošlost iz koje pomenuti nijesu još izašli. Simptomaticno je to da je presuda donijeta ranije i da se čekalo na Dugouškovo aminovanje, da bi se aktivirala. Samo dan ranije je odrzana sjednica OOBS u Plavu, gdje je učešće uzeo i Predsjednik Stranke, podpredsjednik Vlade, Ministar regionalnog razvoja, gospodar života i smrti Bošnjaka u CG gos. Dugouško. Poslije "političkog šamara" koji je doživio u Plavu i koji ce teško zaboraviti, te jasne poruke da nece sa DPS-om i da ne dira u ponos Bošnjaka i BS Plava pa i šire, proradila je sujeta (osobina malih ljudi) koja je donekle ocekivana, ali ovolika gadost, nije. Od tada njegovi potezi, svjesni ili nesvjesni idu u pravcu razbijanja stranke. Ovo već dobija svoje obrise. Dogadjanja u Petnjici, Plavu sa mogucim prosirenjima na Bijelo Polje, pa cak i na samo Rožaje. Sa of pravom se pitamo koliko zaslužnih bošnjačkih glava treba da padne, koliko godina robije zaslužnih Bošnjaka treba, da bi Dugouško sacuvao Duška i DPS. Na kraju će, kad obavi posao(2020 )podnijeti ostavku i uzivati u dobrima (stanovi, hoteli, moteli, vjerovatno kasnije i diplomatija) kojima je poslušnost DPS-u naplaćena.

Sve našta se Dugouško ponosi, da je htio mogao je Bošnjacki narod puno bolje proći. Dugouško zadovoljan sa 3 ministarstva, a Orhanova priča i pritisak na DPS su mogli donijeti 5 uključujući i veoma vazno za Bošnjake sjevera Ministarstvo poljoprivrede. Zasto su pregovori završeni prije nego su i počeli je jedna u nizu izdaja g. Dugouška. Ponosni zastupljenošcu Bošnjaka u drzavnim institucijama, a da su se uzela jos ova Ministarstva, zastupljenost bi bila priznacete duplo veca. Jos jedna izdaja g. Dugouška. Njegovo je djelo i jos jedna izdaja sto je BS postala potparol DPS-a, izdaja je i sto nam koalicioni partner bira i smjenjuje kadrove. Izdaja je i sto se ne insistira na promjeni drzavnih simbola, sto ne zaživi dogovor o Sandžaku kao prekogranicnoj regiji. Ako se u ovakvoj situaciji ne postave ta pitanja, onda ja ne znam kad ce se. Jos jedna u nizu izdaja. Zar treba izdati majke samo zato sto ih podrzava i opozicija. I to je izdaja. Presaberi se Abdulahu, rekao bi nas narod. Ako je i od Dugouška, puno je.

Poslije svega, zar ima vece i bolje satisfakcije za svoj rad, nego kad mladi, buducnost i snaga partije i drzave, stanu iza tebe. Ima li veceg šamara onima koji montiraju ovakve procese, nego kad ih ova buducnost vraca na put sa koga su skrenuli. Ne mozete nekoga cije je opredjeljenje stranka i narod, grad koji voli i za koji žrtvuje sebe, zaustaviti nekakvim montiranim procesima. Ovi mladi, pored svega, vjeruju u pravdu. Oni su i nada, da uz casne ljude, kojih još ima u BS, stanu na put onim koji su se otudjili i od naroda i od stranke. Zajedno trebaju traziti od svih koji trenutno zauzimaju fotelje u Vladi CG da podnesu ostavke na funkcije u stranci, jer realno govoreci, od aktivnosti spasavanja Vožda i DPS-a nemaju vremena se posvetiti stranci i narodu.
Na kraju poruka koja se šalje Bošnjacima od Duška i Dugouška i njihove vlade je ista kao i ona 1912,13 od Kralja Nikole. Put pod noge pa u muhadzire. Da vam pomognu Duško i Dugouško ce se potruditi da vam putevi u tom naumu budu asfaltirani.
Ismet Šujak donirao $200 za porodicu rahmetli Hajra (Redzov) Redzematovic    (18. mart 2017)
Nije proslo prakticno ni jedan sat od nase objave za humanitarnu akciju za porodicu rahmetli Hajra (Redzov) Redzematovica iz Plava, a vec nam se javio covjek koji ne propusta nijednu humanitarnu akciju ili akciju slicnog sadrzaja. Rijec je o Ismetu Šujak, nasem poznatom biznismenu iz New Yorka, vlasnik restorana "Čakor".
Nakon kraceg razgovora kojeg smo obavili vezano za rah. Hajra Redzematovica, rece nam da donira $200.
Takodje, smo dobili informaciju od Zulja Redzematovica, koji je clan odbora za prikupljanje pomoci za porodicu rah. Hajra Redzematovica, da je nasa dijaspora iz New Yorka vec pocela sa uplatama za ovu porodicu i da cemo uskoro na nasem web portalu poceti sa objavama imena donatora.
Jos jednom Vas pozivamo da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovi humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
RTCG - NESPORAZUM OKO MEDRESE U ROŽAJAMA    (18. mart 2017)
Usljed velike hajke koju je reis Islamske zajednice u CG Rifat Fejzic pokrenuo protiv Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, odjeljenja u Rožajama, koju je kako i sam navodi „osnivao“, ali mu više ne treba, Radio Televizija Crne Gore uradila je specijalnu emisiju TV Magazin posvecenu ovom problemu.
Akteri emisije su Reis Fejzic, muftija Kujevic, muftija Zukorlic, te Rijaset IZ-e u BiH koji je za potrebe emisije izdao saopcenje, i svakako nadležno Ministarstvo obrazovanja u RCG i Zaštitnik gradana te države.
Kao glavni problem i optužbe Fejzica na racun ove škole, iznose se planovi i programi rada Medrese, te „šta se zapravo u Medresi uci“.
Muftija sandžacki hfz. Abdurahman Kujevic kazao je da Medresa radi „po planu i programu Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini“, te da je program skoro nepromijenjen od onda kada je Reis Fejzic bio jedan od profesora u toj Medresi.
Narodni poslanik u Parlamentu Republike Srbije muftija Muamer Zukorlic kaže da je problem i nepostojanju komunikacije, u nesporazumu, te da Muftijstvo sandžacko nema nikakve pretenzije na administrativne jurisdikcije Islamske zajednice u Crnoj Gori, ali se nipošto ne odrice svog vjersko-prosvjetnog djelovanja koje mu omogucava Ustav Rijaseta IZ-e u BiH.
Fejzic vrlo žustro odbija bilo kakvu mogucnost pregovora i dogovora, obrazloženjem da „ne možete nekome uzeti malo teritorije, a onda doci da se dogovarate – To malo sutra“, kaže Fejzic.
Iz Rijaseta IZ-e u BiH takodjer porucuju da se Reis Fejzic strpi dok ne dode do rješavanja problema, koje ce po njihovim rijecima uslijediti do nove školske godine, a do tada Fejzic da se uzdrži od neodmjerenih izjava.
Muftija Kujevic kaže da je Medresu posjetio i Republicki inspektor, da je upoznat sa svim detaljima rada Medrese, te da nije imao niti jednu primjedbu na rad.
Iz Ministarstva porucuju da se vjerske škole ne licenciraju standardnom procedurom, vec da im država daje autonomnost u planovima i programima koje samostalno javno promoviraju.
Fejzic na kraju još žustrije prijeti državi Crnoj Gori da u koliko ne zabrani rad Medresi Gazi Isa-beg u Rožajama da ce povuci svoj potpis sa Ugovora koji je Islamska zajednica potpisala sa Vladom Republike Crne Gore. (Sandzak Press)
Humanitarna akcija za pomoc porodici rah. Hajra (Redzov) Redzematovic    (18. mart 2017)
Uvaženi komšije, gradjani, naši ljudi iz dijaspore, svi ljudi dobre volje. Mjesna Zajednica Prnjavor je na svojoj sjednici 13.03.2017. godine donijela odluku da pomogne porodicu sada vec rahmetli Redzematovic (Redzov) Hajra, na nacin sto ce prikupljati finansijska sredstva i uruciti ih njegovoj porodici.
Smatramo da u našim srcima i dalje ima mehrameta da smo duzni kao pripadnici Islama da pomazemo jedni drugima u nevolji. Ne zaboravimo da ruka koja daje uvjek je iznad one koja prima. Tako da se niko nece osiromašiti ako pomogne drugom samo ce biti na dobitku. Nadamo se uz pomoc Allaha da cemo i ovu akciju uspješno završiti kao i ostale do sada.
Novac mozete uplatiti kod blagajnika Pupovic Asmira 068/798-170 ili u Prvoj banci, gdje MZ ima otvoren racun eurski žiro-racun br. 535-15767-17 i devizni (vidljiv u prilogu na dnu objave)
U dijaspori, odnosno u New Yorku, svi koji zele da doniraju mogu se obratiti sl. licima: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav .com.
Rukovodstvo MZ Prnjavor
1. Kolašinac Admir - Predsjednik MZ
2. Pupovic Asmir - Blagajnik MZ
ELEMENTS DENTAL OFFICE Astoria - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS  (17. mart 2017)
Lijep osmjeh pocinje ovdje... Ocekujte najbolje !
Danas, više nego ranije, ljudi imaju potrebu da vode racuna o svom zdravlju i izgledu. Oralno zdravlje je jedan od najvaznijih pokazatelja dobrog opšteg zdravlja i znacajno doprinosi prijatnoj spoljašnosti.
Redovne posete stomatologu kljuc su Vašeg dobrog oralnog zdravlja i lijepog osmeha. Na taj nacin cuvate zdravlje svojih zuba i sprecavate ostale zdravstvene probleme.
Stomatološka ordinacija ELEMENTS DENTAL sa office-ma u Astoriji i Manhattnu, pruza Vam kompletnu stomatološku uslugu u prijatnoj i opuštenoj atmosferi, a naša poslovna filozofija zasniva se na strucnom i kvalitetnom pristupu svakom pacijentu ponaosob. Zahvaljujuci konstantnom strucnom usavršavanju kao i pracenju najnovijih svetskih trendova i dostignuca u stomatologiji naš tim ce Vam predloziti najbolje rešenje u datom trenutku, a sve sa ciljem da Vam pruzimo najkvalitetniju uslugu.
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplanst & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682


Office in Manhattan
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom i petkom)
212 668-8400
Podavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" - vlasnik Almir Bektesevic  (17. mart 2017)
Pogledajte sta sve za vase kuhinje nudi prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" u Astoriji, vlasnistvo Almira Bektesevica.

Doktor interne medicine - Jasmina Krstic, New York   (17. mart 2017)
Doktor internista Jasmina Krstic, je zavrsila specijalizaciju na Mount Sinai School of Medicine Residency New York - Program in Internal Medicine.

Ordinacija gdje je mozete posjetiti nalazi se na adresi:
132 East 76 Street Suite 2G
New York, NY 10021

Posjete mozete zakazati na:
Tel.: 212 - 794 - 0833
Fax. 212 - 585 - 1764
Ponovo u New Yorku mozete kupiti knjigu Ibrahima Rekovica "Plavljani i Gusinjani u anegdotama"   (17. mart 2017)
Pocetkom 2016. godine poznati hronicar Plava i Gusinja, pisac i umjetnik, Ibrahim Rekovic je objavio knjigu “Plavljani i Gusinjani u anegdotama". U knjizi je objavljeno 300 prica koje je autor prikupljao tokom proteklih 11 godina.
Do sada smo putem nase redakcije prodali tri kontigenta knjiga, a ovih dana nam je pristigao i cetvrti. Knjigu, koju treba da ima svaka nasa porodica, pogotovu u dijaspori, mozete naruciti preko nase redakcije, ako nazovete glavnog urednika web magazina Gusinje-Plav.com, Rafeta Hot na 646 808 6490. Cijena je veoma pristupacna i iznosi svega $20.
Pozivamo sve one koji su narucili knjigu da nam se jave, kao i one koji zele da istu kupe, da nas nazovu na gore naznaceni telefonski broj.
Kao i sto sam autor knjige rece: “Knjiga je pisana plavsko-gusinjskim govorom. Imamo mi nešto što je naše, specificno, što nas cini posebnim, ali nas ne odvaja od drugih."
U knjizi “Plavljani i Gusinjani u anegdotama” obuhvacene su i price vezane za ovo podrucje. Tu je i nekoliko legendi o Plavu i Gusinju, o nastanku Plavskog jezera, o Ali-pašinim izvorima i Prokletijama, o Hridskom jezeru i njegovim gorskim vilama, kao i o plovecem ostrvu na Visitorskom jezeru. Želja autora je bila da na jednom mjestu pruži citaocima sve ono što je interesantno o plavsko-gusinjskom kraju. (Gusinje Plav Press)
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli   (17. mart 2017)
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli

Profesionalno-Kvalitetno-Brzo-Povoljno
SNIMANJE I MONTIRANJE SVIH VRSTA VIDEO MATERIJALA
Svadbe, Rodjendani, Suneti, Kane, Reklame, Utakmice, Dzenaze

Kontakt: + 382(0)68/543-222,   +382(0)51/251-131,
FB: Mirza Mekuli,   E-mail: mirza.mekuli@gmail.com
Nastavak Stranice (News Archive)


TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"