www.Gusinje-Plav.com

Subota, 19. april 2014. god - Hajtar za Cekic Nailu, rodj. Redzepagic otvaraju njeni sinovi Redzo, Arslan, Hasan, Began i Sefket, sa bratstvom Cekic i prijateljima u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, od 9 sati izjutra do 7 sati navece.
Nedelja, 20. april 2014. god - Hajtar za Bektesevic Bahtu (rodj. Corovic) otvara sin Mazo sa familijom, bratstvom Bektesevica i prijateljima u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, od 9 sati izjutra do 7 sati navece.
Otvoren prvi mesdžid u Herceg Novom   (17. april 2014)
Nakon više od tri stotine godina muslimani Herceg Novog docekali su otvaranje vjerskog objekta – mesdžida. U utorak 01.04.2014. godine otvoren je prvi mesdžid u Herceg Novom. Svecanost otvaranja mesdžida pripala je reisu Rifatu ef. Fejzicu i koordinatoru Diyaneta Tevfiku Yucesoy. Naime, Turski Diyanet je dao cjelokupna sredstva za kupovinu kuce koja je adaptirana u mesdžid. Historijski podaci govore da je i ranije bilo pokušaja da se napravi džamija u Herceg Novom, te da je Hasiba hanuma, majka poznatog alima rahmetli Tajiba Okica, dala cijela sredstva za izgradnju džamije, te da je bio pokrenuta akcija prikupljanja novcanih sredstava pod imenom “Za ezan-i Muhammedije na plavom Jadranu”.
Iako je akcija bila uspješna nedugo nakon toga poceo je Prvi svjetski rat, pa je sve bilo uzaludno. Ovaj mesdžid je zato i nazvan “Mesdžid Hasiba-hanume”. Ovim dogadajem otpoceta je manifestacija “Mjesec rodenja Allahovog poslanika, s.a.v.s.” koja ce trajati do kraja aprila. Džematlije je u mesdžidu poselamio Adem ef. Emrovic, Rahman ef. Kacar je proucio ašere, a nako toga predavanje je održao reis Rifat ef. Fejzic. Ovim povodom održano je vece ilahija i kasida u Domu kulture se prisutnima obratio reis Rifat ef. Fejzic, a pored ostalih gost je bio predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandic.(Monteislam)
Novih $350 za Hamdiju Kolenovic   (17. april 2014)
Objavljujemo imena novih donatora za Hamdiju Kolenovica:
Beko (Semsov) Koljenovic $100. Hasko (Mazov) Koljenovic $100, Zajko (Idrizov)Koljenovic $100 i Etem (Abov)Koljenovic $50.
Ukupno do sada je prikupljeno $19,140.00.
Osobe koje mozete kontaktirati u vezi donacija su: Almir (Hilmov) Kolenovic 646-399-1843, Hilmo (Cazov)Kolenovic/Kadric 347-806-4034 i Almir (Ramizov) Kolenovic 917-554-3798. Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin www. gusinje-plav.com i agencija Gusinje Plav Press.
Djeci sa invaliditetom u zavicaju jos $250 iz New Yorka  (16. april 2014)
Zahvaljujuci donacijama hamanih i svjesnih ljudi iz New Yorka, djeci sa invaliditetom u zavicaju svakim danam se povecava budzet, odnosno suma novca koja im je neophodna za ljetovanje na primorju.
Za danas imamo tri donatora:
Smajlje Srdanovic $100, Zeko Koljenovic $100 i Almir Bektesevic $50.
Do sada u ovoj humanitarnoj akciji je prikupljeno $2,480.00 .
Organizator i medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina gusinje-plav.com. (Gusinje Plav Press)
H A M D O V A   S T A Z A   2014   (16. april 2014)

Porodica rahmetli Hamdije-Hamda Čekića i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje organizuju 26. i 27. jula tradicionalni planinarski skup u Grebajama i uspon H A M D O V O M   S T A Z O M, pod motom DRUŽENJEM PROTIV ZABORAVA.

/Više informacija u linku Hamdova staza 2014 /.
Hajtar za Gutic Saliha Haljima - Nedelja, 27. april 2014. god  (16. april 2014)
U Plavu je 27. Marta 2014 godine u svojoj 57-oj godini zivota na ahiret preselio Gutic Saliha Haljim. Dzenaza je obavljena u Plavu.
Tim povodom njegov sin Sead sa amidzom Hasimom, bratanicem Sadatom i bratstvom Gutica i prijateljima otvara hajtar u nasoj Ali-Pasinoj dzamiji u Astoriji u nedelju 27. aprila 2014 godine od 9 sati izjutra do 7 sati uvece.
Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo!
Sjecanje na Ruždiju Šarkinovic   (16. april 2014)
Danas, 16. aprila 2014. godine navrsava se tuzna godina od smrti naseg, voljenog, dragog i nikad prezaljenog tate Ruždije Šarkinovic.
Dragi tata bio si i ostao olicenje plemenitosti i postenja. Puno nam nedostaje tvoj dragi lik, blagi osmijeh, topla rijec i zagrljaj. Postoji nesto sto nikad umrijeti nece, a to je ljubav, ponos i sjecanje na tebe. Hvala ti za sve sto si za nas ucinio.
Neka ti dragi Allah dz.s. podari lijepi dzenet i vjeciti rahmet. Amin!
Tvoji najmiliji kojima najvise nedostajes
Sjecanje na Music Etema   (15. april 2014)
Danas 15. 04. 2014 se navrsava tuzna godina od kako nas je napustio nas dragi otac, djed, svekar i tast Etem Music.
Neizmjerno smo zahvalni za sve sto si za nas ucinio i ponosni sto smo te imali. Tvoja plemenitost i dobrota su krasili tvoj lik.
Molimo uzvisenog Allaha da mu podari vjecni Dzenet !!
Tvoji, kojima najvise nedostajes...
TAXI "EPI" - vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)   (15. april 2014. god)
TAXI "EPI" je tu samo za Vas, kako bi udobno i na vrijeme stigli na Vašu željenu destinaciju – pouzdano, brzo, sigurno, povoljno, 24/7/365!

Podgorica - Sarajevo - Tivat - Beograd - Skoplje

Nazovite nas i Vaše povjerenje bit će potvrda naše kvalitete i Vašeg zadovoljstva.

Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)

Kontakt tel. 069 202 661 ili 917 310 7110
Demantije Radoncic Redzepa - Redza   (15. april 2014. god)

Povodom nezvanicne informacije objavljene na vasem web portalu, a shodno zakonu o medijima, molim vas da objavite sledece saopstenje:
Ja, Redzep Radoncic dematujem da sam podnio ostavku na kandidata za predsednika Opstinskog odbora DPS u Gusinju.
Redzep Radoncic, aktuelni kandidata za predsednika OO DPS Gusinje
 U povodu 22 godine Armije Republike BiH - 15. april 2014 god   (15. april 2014)
Sponzor priloga: Aljo Kobilić - New York

NJIMA U ČAST, A NAMA NA PONOS

Nestajala je plavsko-gusinjska mladost, daleko od svog rodnog kraja u svojoj novoj domovini Bosni i Hercegovini, gdje su se opredjelili da žive i rade, da njima i njihovoj djeci bude sigurnije, ljepše i bolje. A kada se nad Bosnom i Hercegovinom nadvila opasnost, stali su na branik svoje nove domovine ne žaleći ni svoje živote, ostajući kao vječni spomen koji će novim naraštajima pričati kako se treba boriti i živjeti za svoj narod,tradiciju, vjeru, kulturu, običaje...
Oni su bili da misle kako su htjeli, da sude o svemu slobodno i neograničeno, oni su bili smjeli da govore šta su htjeli i za mnoge od njih te riječi su bile isto što i njihova djela. Njih, 76 šehida - poginulih boraca, civilnih žrtava rata i nestalih Plavljana i Gusinjana ušli su u istoriju i legendu.... Neka im je veliki i vječni rahmet!

POGINULI I NESTALI U RATU 1992-1995

Sjecanje na Izetu Šarkinovic, rodjena Muminovic  (15. april 2014. god)
Danas, 15. aprila 2014. godine, navršava se tužna godina od smrti naše najdraže i nikad prežaljene Izete Šarkinovic, rodjene Muminovic.
Majko, bila si nam sve, uzor i snaga. Otišla si tiho misleci da nas poštediš bola i patnje. No, naša tuga za tobom je neizmjerna i neizbrisiva. Puno nam nedostaje tvoj topli docek, zagrljaj i rijec, tvoja briga kad nismo pored tebe. Neka te u tišini vjecnog mira prati naša ljubav, a mi cemo te cuvat od zaborava.
Neka ti dragi Allah dz.s. podari lijepi dženet i vjecni rahmet. Amin!

Tvoja porodica, kojoj najviše nedostaješ.
Dali je na pomolu rijesenje Gvordijevog cvora u OO DPS Gusinje?!!!!   (15. april 2014. god)
Kako nezvanicno saznaje nasa agencija Gusinje Plav Press na pomolu je rijesenje Gvordijevog cvora u Opstinskom odboru DPS Gusinje.
Naime, nakon sto je u prosli petak prekinuta sjednica OO DPS Gusinje, kada ogromna vecina clanova ovog odbora nije prihvatila predlozeni dnevni red od strane predsjedavajuceg Radoncic Redzepa-Redza, koji je bio i kandidat za predsjednika ovog odbora, danas je njegovim odustajanjem od te kandidature, stvoren uslov da se i sazove nova sjednica ovog organa. Tim cinom je izgleda napravljen kompromis izmedju radne frupe Predsjednistva DPS Crne Gore i Opstinskog odbora DPS Gusinje.
Nova sjednica ce najvjerovatnije biti odrzana u naredna dva-tri dana, i na njoj ce biti izabrani organi, predsjednik OO DPS Gusinje i napravljena lista kandidata za poslanike u buducoj Skupstini opstine Gusinje.
Kad smo kod lista poslanickih kandidata, stranke vec od sjutra mogu Opstinskoj izbornoj komisiji da dostavljaju iste, jer je Skupstina Crne Gore na danasnjoj sjednici verifikovala mandat Opstinsko izbornoj komisiji Gusinje, na cijem celu se nalazi pravnik Hasim Radoncic (DPS), cime su se stekli i zakonski okviri da se 25. maja 2014 mogu odrzati lokalni izbori. Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika krajnji rok za podnosenje izbornih lista je 30. april (Gusinje Plav Press)
Svecanost u dnevnom centru Lipa u Plavu   (14. april 2014. god)
U dnevnom centru „Lipa“ organizovana je proslavila povodom rodjendana Emine Omeragic. U proslavi su ucestvovali i ucenici iz JU SMŠ “Beco Bašic” iz Plava, koji su ukljuceni u projekat “Zajedno možemo više”.
Od pocetka realizacije projekta do danas kod polaznika dnevnog centra i ucenika škole došlo je do velikog napredka koji se ogleda kroz sklapanje prijateljstva i poboljšanje razumijevanja i medusobne komunikacije. Svaku radionicu predvidenu projektom sa nestrpljenjem ocekuju kako polaznici dnevnog centra tako i ucenici škole zajednicki ucestvujuci u razlicitim projektnim aktivnostima.
Danas na rodjendanskoj proslavi pjevale su se pjesme i igralo, a potom se sladilo rodjendanskom tortom, o cemu govore i fotografije napravljene ovom prilikom.
Projekat “Zajedno možemo više” koji implementira NVU “Euro za Gusinje” u saradnji sa JU SMŠ “Beco Bašic” omogucio je Fond za aktivno gradanstvo – FAKT kroz program Gradjanske akcije.
Raisa Omeragic, koordinatorka projekta
Za Irmu Bejdic uplacene iz New Yorka novih $750   (14. april 2014. god)
Iz New Yorka za Irmi Bejdic su pristigle sledece donacije:
Dervisevic H. Senad$50*, Sradanovic Metka sinovi: Iso, Haso, Isljam i Mirsad - $200*, Pupovic Hakija $50*, Smajlje Srdanovic $100*, Ago Koljenovic $150*, Kastrat Safet $100 i Alen Dedic $100
Ukupna suma prikupljenog novca Irmu Bejdic do sada iznosi $1,000, plus 130 eura
Irma Bejdic je unuka Bajra Hadzialjevica iz Gusinja i rahmetli Muzafere Basic Hadzialjevic iz Plava. Prije 2,5 godine je dozivjela tesku saobracajnu nesrecu u kojoj je izgubila desnu ruku i zadobila teske ozljede lica i glave. Lijeci se u Minhenu sve vrijeme, do sada je imala 20 operacija. Irma ima 25 godina, prije nekoliko mjeseci je magistrirala u Sarajevu. Zivi u Sarajevu. Potrebne su donacije za lijecenje i protezu za ruku. Vase donacije mozete licno uruciti gos. Tariku Basic, broj mobitela u New Yorku: 1917-714-3143.
Donacije mozete uplatiti i putem Irminog ziro racuna:
Account owner: IRMA BEJDIC
Name of bank: STADTSPARKASSE BANK MUNCHEN, 80791, Munchen
IBAN: DE22701500001002130829
SWIFT: SSKM DE MM

Za one koji zive u Njemackoj broj racuna kada se placa iz Njemacke:
Irma Bejdic
Kontonummer: 1002130829
Bankleitzahl: 701 500 00

Medijski sponzor i organizator ove humanitarne akcije je redakcija web magazina gusinje-plav.com. (Gusinje Plav Press)
RADA MANOJLOVIC - SATURDAY, APRIL 19. 2014   (14. april 2014)
RADA MANOJLOVIC - SATURDAY, APRIL 19. 2014

CLUB PURE

62-05 30th Ave Woodside, Queens 11377

DOORS OPEN @ 8PM
INFO: MRKIS PLACE 917-568-3496 / 646-261-3252
TICKETS: $35 IN ADVANCE ....
facebook/koncertiunewyorku.com


Tickets sold at locations
RK PLAV - RK KOMOVI 23:20   (13. april 2014)
Danas je u sportskom centru u Plavu odigrana utakmica XI kola druge crnogorske rukometne lige izmedju RK Plav i RK Komovi iz Andrijevice.
Slavili su domacini rezultatom 23:20. Najefikasniji u RK PLav bili su Alija Toskic i Mensur Redzepagic koji su postigli po sest golova, dok je Dino Bakovic dao pet. Nakon ove utakmice RK Plav nalazi se na trecem mjestu na tabeli iza Rudara i Berana. Sljedecu utakmicu XII kola igraju u Baru sa RK Mornar i nadaju se pobjedi.
Pogledajte slike sa danasnje utakmice...
Za web magazin gusinje-plav.com iz Plava - Sena Vatic
Šaban Šaulic - New Jersey, 12. april 2014. god samo na FASTV   (13. april 2014. god)
Concert was sponsored and recorded by FASTV Team. This video is a trailer the full concert will be shown only on FASTV! More info visit www.fastv.com or call 1-866-639-8911.

Husnija Radoncic nastavlja humnitarnu misiju nase dijaspore u SAD   (13. april 2014)
Nasa dijaspora iz SAD i dalje nastavlja humanitarnu misiju. Redakcija naseg web magazina je primila novcane donacije od naseg stalnog citaoca Radoncic Husnije iz New Britain (CT), za sledece projekte.
Za naucno-istraživacki projekt “Zlocin protiv covjecnosti i medjunarodnog prava nad Bosnjacima i Albancima u Plavsko-Gusinjskoj oblasti 1912-1913" Husnija Radoncic je donirao $100. Ukupno do sada je prikupljeno $97.050.00
Kako nam rece u telefonskom razgovoru Husnija, zelja mu je da bude i clan €URO GUSINJE naseg najbrojnijeg udruzenja u dijaspori i zato je uplatio clanarinu za 2014. godinu u visini od $50.
Nije Husnija zaboravio da obraduje ni djecu i omladinu sa invaliditetom u zavicaju, tj u NVU"HELP". Njima je za boravak na ljetovanje na primorju donirao $50. Ukupno do sada u ovoj humanitarnoj akciji je prikupiljeno $2,230<
U ime primaoca donacija Husniji radoncicu se naiskrenije zahvaljujemo.(Gusinje Plav Press)

Sjecanje na Nadiru Deljanin, rodj. Gruda  (13. april 2014)
Danas, 13. aprila 2014 navrsava se tuzna godina od smrti nase drage i nikad prezaljene majke, sestre, taste, svekrve, babe i prababe Nadire Deljanin rodj. Gruda.
Draga majko, prodje godina a mi jos ne mozemo da se pomirimo sa time da te nema, da ne cujemo tvoj glas i korake tvoje. Tesko nam je jer si nas iznenada ostavila. Zivjela si tiho, tako si i otisla. Hvala ti za sve sto si za nas ucinila, ponosni smo bili i ostali na tebe.
Neka ti dragi Allah dz.s. podari lijepi dzennet i vjecni rahmet. Amin!
Tvoji, kojima najvise nedostajes.
Odrzan sastanak Prosirenog odbora za izgradnju buduceg Islamskog Bosnjackog Centra New York   (12. april 2014. god)
U petak vece je u prostorijama naseg buduceg Islamskog Bosnjackog Centra New York odrzan sastanak Prosirenog Odbora koji rukovdi gradjevinskim radovima na ovom prelijepom vjerskom objektu. Pored clanova ovog tijela ovom skupu su prisustvovali brojni gosti iz okolnih dzemata, kao i pojedinci iz nase zajednice. Prije radnog dijela prisutni su imali prilike da vide i da se upoznaju dokle se stiglo sa radovima na ovom centru. Impresije dosadasnjeg ulozenog rada i ljepota unutrasnjeg izgleda naseg buduceg centra, mnoge je ostavila bez teksta. Kada bude zavrsen ovo ce biti jedan od najfunkcionalnijih i najljepsih Bosnjackih vjerskih objekata u SAD.
U ime IZ i KC Plav Gusinje, prisutnima se obratio hadzi Ago Koljenovic, predsjednik ove nase krovne institucije, naglasivsi izmedju ostalog vaznost ovog objekta za nasu zajednicu u New Yorku i sire, kao i nemjerljivu ulogu naseg cjelokupnog dzemata u realizaciji kupovine i izgradnje istog.
O tome koliko se stiglo i kako teku gradjevinski radovi na ovom centru prisutne je upoznao hadzi Smajlje Srdanovic, predsjednik Odbora za izgradnju.
Iako nije bilo planirano, na ovom skupu je od strane prisutnih uspjelo da se prikupi $16,500 donacija za zavrsetak ovog objekta, koji ce biti ponos svih Plavljana i Gusinjana i njihovih prijatelja sa ove strane Atlantika.
P.S. Slijede i fotografije sa ovog sastanka. (Gusinje Plav Press)
Za Irmu Bejdic pristiglo iz Njemacke novih 130 eura   (12. april 2014. god)
Iz Njemacke su na ziro racun Irmi Bejdic pristigle sledece donacije:
Nisera Cengic50 eura, Nusreta Bettinger 50 eura, Nedzad Nikocevic 20 eura i Purisic Semir 10 eura. Ukupna suma prikupljenog novca Irmu Bejdic do sada iznosi $250, plus 130 eura
Irma Bejdic je unuka Bajra Hadzialjevica iz Gusinja i rahmetli Muzafere Basic Hadzialjevic iz Plava. Prije 2,5 godine je dozivjela tesku saobracajnu nesrecu u kojoj je izgubila desnu ruku i zadobila teske ozljede lica i glave. Lijeci se u Minhenu sve vrijeme, do sada je imala 20 operacija. Irma ima 25 godina, prije nekoliko mjeseci je magistrirala u Sarajevu. Zivi u Sarajevu. Potrebne su donacije za lijecenje i protezu za ruku. Vase donacije mozete licno uruciti gos. Tariku Basic, broj mobitela u New Yorku: 1917-714-3143.
Donacije mozete uplatiti i putem Irminog ziro racuna:
Account owner: IRMA BEJDIC
Name of bank: STADTSPARKASSE BANK MUNCHEN, 80791, Munchen
IBAN: DE22701500001002130829
SWIFT: SSKM DE MM

Za one koji zive u Njemackoj broj racuna kada se placa iz Njemacke:
Irma Bejdic
Kontonummer: 1002130829
Bankleitzahl: 701 500 00

Medijski sponzor i organizator ove humanitarne akcije je redakcija web magazina gusinje-plav.com. (Gusinje Plav Press)
** ELITNI ODREDI NYC Balkan Bash Concert - Friday, April 25 **  (12. april 2014)
ELITNI ODREDI performing LIVE alongside DJ aRPi
Location: System Danceclub - 3210 37th Ave in Long Island City (Astoria, Queens) NY 11101
Doors open 10pm and Ages 18+ for all
DJ aRPi will be spinning the Balkan & House music all night long

Pre-Sale $35 Tickets can be bought at:
Euro Market - 3042 31st St in (Astoria) Queens, NY 11102
Ohrid Travel Agency - 32 Center St in Clifton, NJ 07011
Bosna Market - 547 Franklin Ave in Hartford, CT 06114


Please TEXT Rasim Pjetrovic (Russ) 201-458-2187 for VIP & info.
Sign up at www.BALKANBASH.com for a chance to win FREE entrance & FREE VIP
THE BEST PARTY KEEPS ON GETTING BETTER...SEE YOU THERE!!!
Pitanja pljevaljskih džematlija  (12. april 2014)
Na ahiret je preselio Sadija (Zajo) Radoncic (1937 - 2014)   (12. april 2014)
Duboko ozalosceni obavjestavamo rodbinu prijatelje i komsije da je nas dragi Sadrija (Zajo) Radoncic preselio na ahiret u cetvrtak 10. 4. 2014. godine u sarajevu u 77. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti u nedelju, 13. 4. 2014. godine u 14:00 sati na gradskom mezarju u Gusinju.
Ozalosceni: supruga Tifa, sinovi Samir, Rusmin i Fikret, kcerka Amela, brat Hilmo, zet Rizo, snahe Sabra, Safeta, Sadika i Azra, unucad Ajla, Ajdin, Aldin, Benjamin, Melisa, Alisa, Lejla i Alina, i ostala mnogobrojna rodbina, komsije i prijatelji.
Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radzi'uun - Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo!
Radna grupa predsjednistva DPS Crne Gore u klin, Opstinski odbor DPS Gusnje u plocu.   (11. april 2014. god)
Radna grupa predsjednistva DPS Crne Gore u klin, Opstinski odbor DPS Gusnje u plocu. Tako bi se u najkracim crtama remizirao epilog vecerasnje sjednice Opstinskog odbora DPS Gusinje.
Naime sastanak skori i da nije poceo, a vec se zavrsio. Razlog? Iako je Radna grupa predsjednistva DPS iz imala svog kandidata, koji je trebao da vodi vecerasnji sastanak u Gusinju, dnevni red koji je predlozio Radoncic Redzep - Redzo i clan Glavnog odbora DPS Crne Gore Drago Cantic, nezvanicno vecinom glasova od 70 (sedamdeset) protiv i samo 7 (sedam), predlozeni dnevni red nije prihvacen, cime je sastanak prekinut. Dnevni red koji ogromna vecina clanova OO DPS Gusinja nije prihvatila su cinile i sledece tacke:
Izbor izbornog staba za predstojece lokalne izbore
Izbor Operativnog staba
Predlaganje odbornika za izbornu listu.
Bolji poznavaoci prilika u Gusinju kazu da je vecerasnja odluka da se "izbojkotuje" predlog Radne grupe, epilog nedavne ostavke na kandidaturu za predsjednika OO DPS Gusinje Ibrahima-Braha Omeragica.
Ovaj razvoj dogadjaja najbolje pokazuje koliko su GUSINJANI cvrsti u opredeljenju da ne primaju nametnuta resenja, vec zele da se postuje volja baze, u ovom slucaju volja Opstinskog odbora DPS Gusinje.(GusinjePlav Press)
Feratović (Sadrije) Rasim donirao za Irmu Bejdic i djecu iz NVU"HELP"  (11. April 2014)
Imamo jos jednog donatora u humanitarnoj akciji za pomoc Irmi Bejdic iz Sarajeva, kojoj je neophodna proteza za ruku. Rijec je o Feratović (Sadrije) Rasimu, nasem poznatom modnom krojacu iz New Yorka, koji nam je danas urucio donaciju za Irmu u iznosu od $100.00. Ukupna suma prikupljenog novca Irmu Bejdic iz Sarajeva do sada iznosi $250.00.
Uskoro cemo objaviti i imena jos nekoliko donatora iz Njemacke.
Nije Rasim zaboravio ni djecu i omladinu sa invaliditetom iz Plava i Gusinja u NVU"HELP". Njima je za odlazak na toliko zeljeno ljetovanje na primorju poklonio donaciju u iznosu $100.
Ukupno do sada za ovu djecu i omladinu je prikupljeno $2,180.00
Medijski sponzor i organizator obje humanitarne akcije je redakcija web magazina gusinje-plav.com. (GusinjePlav Press)
Forum žena Bošnjacke stranke OO Gusinje za socijalno ugrozenu djecu   (11. april 2014. god)
U cetvrtak, 10. aprila, u Domu kulture u Gusinju, realizovana je humanitarna akcija prikupljanja polovne garderobe i obuce za djecu iz socijalno najugroženijih porodica na teritoriji Gusinja, a u organizaciji Foruma žena Bošnjacke stranke opštinskog odbora Gusinje.
U subotu, 12.aprila, svu prikupljenu odjecu i obucu cemo podijeliti djeci iz siromašnih porodica u Gusinju bez obzira na vjersku, nacionalnu i politicku pripadnost njihovih roditelja.
Zahvaljujemo se svim osobama koje su uzele ucešce i dale svoj doprinos u realizaciji ove humanitarne akcije. Ubjedjene smo da cemo ovakvim i slicnim aktivnostima doprinijeti zaživljavanju istinskih vrijednosti i plemenitih ciljeva kao što su razvijanje duha zajedništva, prijateljstva i solidarnosti, a koje cemo i dalje promovisati preko Foruma žena. Želja nam je da sve gradjanke i gradjani Gusinja prepoznaju vrijednost društvene brige o našim sugradanima, koji su slabijeg imovinskog stanja, i da nam se pridruže na ovom putu.
Forum žena Bošnjacke stranke OO Gusinje
U petak ce se znati ko ce predvoditi OO DPS Gusnje?   (10. april 2014. god)
Kako nezvanicno sazaje nasa agencija Gusinje Plav Press u petak se ocekuje da ce delegacija Predsjednistva DPS Crne Gore, na celu sa ministrom zdavlja Miodragom Radunovicem, posjetiti Plav i Gusinje, odnosno imace odvojene susrete sa clanovima Opstinskih odbora DPS Plav i Gusinje. Tema razgovora bice predstojeci lokalni izbori, koji ce se odrzati 25. maja 2014. godine.
Kada smo kod Opstinskog odbora DPS Gusinje, da napomenemo da je prije par dana troclana delegacija ovog odbora boravila u Podgorici, na konsultacije u Predsjednistvu DPS u vezi izbora predsjednika Opstinskog odbora Gusinje. Na tom sastanku nije doslo do imenovanja prvog covjeka DPS Gusinje. Ocekuje se da ce u sjutra, tj u petak, kada se u Gusinju budu satalli visoka delegacija iz Podgorice i clanovi OO DPS Gusinje, biti stavljena tacka na izbor predsjednika Opstinskog odbora DPS Gusinje, a time i nosioca izborne liste DPS Gusinje.
I ako nijedna stranka iz Gusinja (PZG, BS, DPS, SDP, SNP i Albanske partije) nisu istakli izborne liste, nezvanicno u gradu kraj Grncara to nije nepoznanica, izuzimajuci DPS. Ocekuje se da ce dr. Rusmin Lalicic predvoditi listu PZG , Sefkija-Seljo Bektesevic listu BS, dr. Elvis Omeragic listu SDP i Mihailo Jovovic ispred SNP. Nosioce Albanskih partija nismo uspjeli saznati
Medjutim ne iskljucuje se mogucnost koalicija, sto je realno i ocekivati, jer svi zele da budu dio buduce vlasti u Gusinju. Sta ce naredni dani donijeti u ovom gradu izpod Prokletija saznacemo uskoro. Niko ne iskljucuje iznenadjena, kako sa imenima na listama, tako i sa izbornim koalicijama.(Gusinje Plav Press)
Ismet Šujak donirao $200.00 za djecu i omladinu sa invaliditetom u NVU"HELP" Plav  (10. april 2014)
Sem clanova redakcije naseg web magazina, koja neumorno radi kada su u pitanju humanitarni projekti i akcije, tu je i velika pomoc nasih prijatelja i vjernih citalaca, koji i sami preuzimaju ulogu clanovaa redakcije i prikupljaju novcana sredstva. Jedan od takvih je humanista i veliki zaljubljenik zavicaja Šacir Mackic iz New Yorka.
Danas nas je Šacir nazvao i obavijestio da je, jos jedan veliki humanista i donator u skoro svim nasim akcijama, poznati biznismen i vlasnik restorana "Čakor" u Bronx-u Ismet Sujak (na slici), za djecu i omladinu sa invaliditetom u NVU"HELP" Plav donirao $200.00.
Do sada u ovoj akciji je prikupljeno $2,080.00 , i ovaj novac je namjenjen za odlazak ove populacije na more, odnosno u jedan od gradova na nasem primorju.
Organizator i medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina gusinje-plav.com. (Gusinje Plav Press)
Za Irmu Bejdic jos novih $100   (10. april 2014. god)
Nakon naseg apela da se pomogne Irmi Bejdic i kada se prvi odazvao Adem Shabana Hadzaj, doniravsi $50*, danas smo dobili i dva nova donatora iz New Yorka: Šacir Mackic $50* i Rafet Kandic $50. Ukupno do sada je prikupljeno $150.00.
Irma Bejdic je unuka Bajra Hadzialjevica iz Gusinja i rahmetli Muzafere Basic Hadzialjevic iz Plava. Prije 2,5 godine je dozivjela tesku saobracajnu nesrecu u kojoj je izgubila desnu ruku i zadobila teske ozljede lica i glave. Lijeci se u Minhenu sve vrijeme, do sada je imala 20 operacija. Irma ima 25 godina, prije nekoliko mjeseci je magistrirala u Sarajevu. Zivi u Sarajevu. Potrebne su donacije za lijecenje i za aktivnu protezu za ruku. Vase donacije mozete licno uruciti gos. Tariku Basic, broj mobitela u New Yorku: 1917-714-3143.
Donacije se mogu uplatiti i putem Irminog fundraising profila sa gofundme stranice: http://www.gofundme.com/5ebu1o
Takodje vas novac mozete uplatiti putem Irminog ziro racuna:
Account owner: IRMA BEJDIC
Name of bank: STADTSPARKASSE BANK MUNCHEN, 80791, Munchen
IBAN: DE22701500001002130829
SWIFT: SSKM DE MM

Medijski sponzor i organizator ove humanitarne akcije je redakcija web magazina gusinje-plav.com. (Gusinje Plav Press)
Na Ahiret je preselio Jusuf-Cufo (Melja) Pjetrovic (1933-2014)  ( 09. april 2014)
Pec (Kosovo) - U svojoj 81. godini zivota, u utorak 08. april 2014. na Ahiret je preselio Jusuf-Cufo (Melja) Pjetrovic. Srijeda, 09. april 2014. obavljena je dzenaza, na gratskom mezarju u Peci.
Ozalosceni: sinovi Esad i Alben, cerke Ermina, Safeta, Alma, Suzana, Izeta, Emina, brat Zeco, bratanici Redzep, Ljuljo, Šeki i Semir, bratstvo Pjetrovic i mnogobrojna rodbina.
Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radzi'uun - Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo!
Na pragu parlamentarnih izbora na Kosovu  (9. april 2014)
Autor teksta: Sahit Kandic, politicki analiticar - Pec (Kosovo)
Od prošlih parlamentarnih izbora iz 2010 godine, pa do ovih koji uskoro slijede, je bilo dosta politickih turbulencija i prestrojavanja u našoj zajednici, a to dobrano mijenja konstelaciju odnosa i pretenzija, te reflektuje sasvim novu “krvnu sliku” sadašnje politicke zbilje.
Pa i kod vecinske zajednice je došlo do glasackog preorjentiranja a taj proces se ekspanzionisticki i dalje širi a to ce se izravno odraziti na Thaçijevu PDK kojoj su vec okrenuli leda kljucne stranacke okosnice kao Jakup Krasniqi i Fatmir Limaj stvorivši subjekat Inicijativa za Kosovo. Gospodarstvena iscrpljenost gradjanstva, nezadovoljstvo pregovarackim dostignucima oko integriranja sjevera zemlje, dvomandatna monotonija od istog subjekta, korupcija i brojne druge frustracije ce bez dvojbe rezultirat smjenom PDK a u korist Mustafijeve LDK i Kurtijevog pokreta “Samoopredijeljenje”, kao i djelimice oporavit Haradinajevu AAK od pehova sa lanjskih lokalnih izbora. To su bitne pojedinosti kojima se ne “zamara” naš obicni puk, ali o svemu tome moraju razmišljati naši buduci zastupnici koji ce se nadmetati prvo medusobno na izborima a potom sa vladajucim establišmentom na ostvarenju plasiranih obecanja svojim “šticenicima”... nastavak teksta
Sjecanje na rahmetli RAMADANA Sali HAXHAJ (1943 - 2011)  ( 09. April 2014)
Danas, 09. aprila, 2014 navrsava se treca godina od kako je tvoje srce prestalo da kuca, a u nama i dalje tuga, bol i svakodnevna nezaboravna sjecanja na tebe, koja su ispisala istoriju u nasim srcima. Odgoj koji si usadio u nama, izveo nas je na svijetli i pravi put sa vlastitim vrijednostima s'ljubavlju, istinom i postenjem za sve sto si ucinio za nas.
Sa neizmjernim ponosom na tebe molimo dragog Allaha dz. s. da ti podari Nur u kaburu i naljepse mjesto u dzenetu, od srca ti zele tvoji najmiliji supruga Nevzeta, sinovi: Enes, Almas, Adis i Esmar, snahe i unucad braca i sestre.
Radoncic Halima Mirsad iz Dallasa uclanio porodicu u udruzenje EURO GUSINJE   (9. april 2014. god)
Iz Dallasa (Teksas) stizu nove informacije vezane za nase najbrojnije udruzenje u dijaspori uopste - EURO GUSINJE. Kako nas je obavijestio Safet Pjetrovic, koordinator i osoba koja je osmislila i organizovala formiranje podruznice humanitarnog udruzenja EURO GUSINJE za Teksas, ovoj humanitarnoj porodici se prikljucio, odnosno uclanio se sa porodicom Radoncic Halima Mirsad (3cl. $100) (slika u uglu lijevo)
Sada vec mozemo reci da je nasa zajednica u ovom gradu uspjela prepoznati djelovanje humanitarnog udruzenja EURO GUSINJE, te zato mu i poklanjaju povjerenje svojim uclanjenjem.
A clanom je lako postati. Godisnja pretplata po osobi iznosi samo $12. Dovoljno je kontaktirati nekog od clanova Upravnog odbora ovog udruzenja i dobicete sve neophodne informacije.(Gusinje Plav Press)
Zrno po zrno pogaca, dolar po dolar i djeca sa invaliditetom ce ici na more   (8. april 2014)
Zahvaljujuci humanim ljudima iz dijaspore, u prvom redu iz New Yorka, sada je vec izvjesno da ce djeca sa invaliditetom iz naseg zavicaja, odnosno djeca i omladina u NVU"Help" ici na ljetovanje u jednom od gradova na primorju.
Za danas imamo dva donatora:
Mackic Hako $80, i Music Rafet $50.
Do sada u ovoj humanitarnoj akciji je prikupljeno $1,880.00 , sa trendom da se ovaj izvos uveca.
Organizator i medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina gusinje-plav.com. (Gusinje Plav Press)
Protest Albanaca u Plavu: Država sistematski ugrožava naša prava   (8. april 2014)
Pripadnici albanskog naroda, njih oko 350, organizovali su danas u Plavu protest na kom su tražili bolji status u Crnoj Gori. Ucesnici protesta, koji su nezadovoljni sadašnjim satatusom albanskog naroda u Crnoj Gori, su CdM-u kazali, da su diskriminisani, te da traže da rade, da nakon završetka studija žele odgovarajuca radna mjesta, i zahtijevaju da njihovu zastavu isticu gdje i kad hoce.
Jedan od organizatora današnjeg protesta Memi Balidemaj kazao je da je protest organizovala studentska korporacija u saradnji sa Albanskim udruženjima u Sjedinjenim Americkim Državama.
On je, za CdM, kazao da je protest organizovan jer su prava albanskog naroda u Crnoj Gori ugrožena od državnog aparata na celu sa premijerom Milom Đukanovicem, dodajuci da su Albanci bili odlucujuci faktor za stvaranje države Crne Gore.
Prema njegovim rijecima, jedan od glavnih problema stanovnika Plava i Gusinja predstavlja deponija smeca koja je smještena u naselju Martinovici, a stvaranjem Nacionalnog parka Plav- Gusinje ugrožava se egzistencija naroda koji vjekovima živi od poljoprivrede i stocarstva.
Balidemaj tvrdi da se protesti nece zaustaviti i da ce se organizovati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a ukoliko država Crna Gora ne bude imala sluha za njihove probleme,oni su spremni da pomoc zatraže od, kako je kazao “njihove dvije države Kosova i Albanije”.(CdM)
Big Apple Benefits Inc - Vas Insurance Broker   (8. april 2014)
Big Apple Benefits Inc je Independent Insurance Broker sa 15 godina iskustva u poslovima osiguranja. Imamo osiguranje za sve. Za individualne osobe imamo:
Obamacare -drzavno zdrastveno osiguranje za koje upis traje do 03/31/2014
Medicare - Za sve starije od 65 godina i mladje od 65 koji su u Disability
Osiguranje za ljude koji su u USA bez legalnih papira
Osiguranje za vasu rodbinu kada vam dolaze u posjetu u USA
Osiguranje za vas kada idete u posjetu u stari kraj
Disability osiguranje
Osiguranje vasih kuca i stanova
Za sve vrste vasih Business kompanija nudimo:
Grupno zdrastveno i zubno osiguranje
General Liability, Workers Compensation i Umbrella osiguranje

Imamo vrlo povoljne cijene za osiguranje vasih ureda, kuca ili zgrada. Nazovite 646 244-1594 na vasem materinjem jeziku i saznajte koliko mozete ustedjeti ako angazirate Big Apple Benefits kao vaseg Insurance Brokera.
Mario Croner
Big Apple Benefits Inc
31-14 35th St. #3C
Astoria, NY 11106
Tel: 646 244-1594, Fax: 718 274-9055
Hajtar za Nailu Čekić, rodj. Redzepagić - Subota, 19. april 2014. godine   (8. april 2014. god)
U Brooklynu (NY) je u ponedeljak, 24. marta 2014, na ahiret preselila Naila Čekić, rodj. Redzepagić u 94 godini zivota. Dzenaza je obavljena u New Jersey
Tim povodom njeni sinovi Redzo, Arslan, Hasan, Began i Sefket, sa bratstvom Cekic i prijateljima otvaraju hajtar u nasoj Ali-Pasinoj dzamiji u Astoriji, u subotu, 19. aprila 2014. godine, od 9 sati izjutra do 7 sati uvece.
Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo!
Na ahiret je preselio Tosic Emra Medo (1942 - 2014)   (7. april 2014)
Duboko ožalošceni obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je da je u Sarajevu, u ponedeljak, 7. aprila 2014. godine preselio na ahiret naš dragi MEDO (EMRO) TOŠIC, u 72. godini života. Dženaza ce se obaviti u srijedu, 09. aprila 2014. godine u 15 00 sati na Bakijskom mezarju FALETICI 2.
Ozalosceni: supruga Nurija, sinovi Ekrem i Erol, kcerka Elvira, snahe Meleka i Samina, zet Nedim, unucad Denis, Selma, Tarik, Amer i Iman, braca Sefer i Etem, sestre Hasnija i Vasvija, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radzi’uun – Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo!
Hajtar za rah. Bektesević Bahtu (rodj. Ćorović)   (7. april 2014)
U Podgorici je 3. marta, 2014 godine u svojoj 85-oj godini zivota na ahiret preselila Bektesević Bahta, rodjena Ćorović. Dzenaza je obavljena u Gusinju.
Tim povodom njen sin Mazo sa familijom, bratstvom Bektesevica i prijateljima otvara hajtar u nasoj Ali-Pasinoj dzamiji u Astoriji, u nedelju 20 Aprila, 2014 godine od 9 sati izjutra do 7 sati uvece.
Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radzi’uun – Svi smo Allahovi I svi se Njemu vracamo!
Hasim Radoncic predložen za predsjednika OIK u Gusinju   (7. april 2014)
Hasim Radoncic predložen je za predsjednika, a Merima Balic za sekretara Opštinske izborne komisije OIK u Gusinju.
Za clanove OIK predloženi su Sadija Nukovic, Ragip Gocaj, Demir Bajrovic i Radojko Dašic, prenosi agencija MINA.
Predvideno je da clanove OIK imenuje Skupština Crne Gore, na predlog Administrativnog odbora, iz reda politicke partije, odnosno izborne liste koji imaju odbornike u skupštini opštine kod koje dolazi do teritorijalne promjene.
Kandidata za predsjednika OIK predlaže koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije DPS-SDP, za sekretara Bošnjacka stranka BS, a za clanove DPS-SDP, BS, Demokratska unija Albanaca i Socijalisticka narodna partija.
Izbori u Gusinju bice održani 25. maja. (CdM)
Bošnjačka stranka - Forum žena BS OO Gusinje   (7. april 2014)
Pozivamo sve gradjanke Gusinja, posebno članice i pristalice Bošnjačke stranke, da daju svoj doprinos i učestvuju u humanitarnoj akciji prikupljanja polovne garderobe i obuće za djecu iz socijalno najugrozenijih porodica sa teritorije opštine Gusinje.

Četvrtak, 10. april 2014. godine, od 10 do 15 casova,
Hol Doma kulture u Gusinju.
Organizacioni odbor
Forum Žena Bošnjačke stranke OO Gusinje
Na ahiret je preselila Djuljba Ljesnjanin, rodj. Lukovic (1936 - 2014)   (6. april 2014)
U New Jersey je u petak, 4. aprila na ahiret preselila Djuljba Ljesnjanin, rodj. Lukovic, u 78. godini zivota. Zdravoglava se prima danas, u nedelju, 6. aprila od 3:00 sata poslije podne u Bosnjackoj kuci, kraj Ali-pasine dzamije u Astoriji. Poslije 7pm, zdravoglava se prima u Ali-pasinoj dzamiji. Pokop ce biti obavljen u rodnom Plavu, u srijedu, 9. aprila 2014. godine.
Ozalosceni: sinovi Bajro, Sucko, Murto, Arslan, kcerke Veza, Vaka, Mejra, Sana i Pemba, zetovi, snahe, unucad i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Bruno Selimaj donirao $300 za djecu sa invaliditetom u NVU"HELP" Plav   (6. april 2014)
Apel djece sa invaliditetom iz zavicaja koji su izrazili zelju da im se pomogne da i ove godine idu na more i dalje zaokuplja paznju nase dijaspore. Sama pomisao da se moze pomoci onima sa se kojima zivot i sudbina itekako poigrali, duboko do srca dira istinske humaniste i one koji uvjek imaju razumjevanja da se izadje u susret osobama koje su u nevolji. A vasa pomoc djeci sa invaliditetom u NVU"Help" vraca osmjeh na licu i zivot im cini koliko toliko srecnijim.
I kad smo kod humanizma, ime naseg poznatog biznismena Bruna Selimaj iz New Yorka je uvjek prisutno. Rijec je o covjeku koji ne propusta nijejdnu humanitarnu akciju, vec se uvjek odaziva kada je nas zavicaj, odnosno Gusinje i Plav u pitanju. Kako takav, Bruno je pokazao da bogastvo ne moze promjeniti covjeka. naprotiv...
Zahvaljujuci, izmedju ostalog i njegovoj donaciji od $300.00, djeca sa invaliditetom mogu sa daleko vise radosti i osmjeha na licu ocekivati vijesti sa naseg web portala, jer sa ovom Brunovom donacijom ukupna suma do sada prikupljenog novca iznosi 1,750.00.
Jos jednom pozivamo ljude dobre volje, da u granicama mogucnosti ucestvuju u ovoj akciji. Medijski sponzor i organizator je redakcija web magazina gusinje-plav.com.(Gusinje Plav Press)
Orhan Šahmanovic na samom dnu ljestice zarada predsjednika Opstina u Crnoj Gori   (6. april 2014. god)
Centar za demokratsku tranziciju (CDT) iz Podgorice došao je do podataka o zaradama predsjednika Opstina u Crnoj Gori za 2013. godinu, koji ce neke iznenaditi, a mnoge i ostvaiti ravnodusnim.
Ako pazljivo pogledate visine neto zarada "prvih gradjana" lokalnih samouprava u Crnoj Gori, videcete da se rasponi krecu izmedju: najvece 19.131 eura, koje je primio predsjednik Opštine Tivat, Miodrag Kankaraš, do najmanje 6,946 eura koju je primio predsjednik Opstine Berane Vuka Golubovic.
Sigurno ce vas zanimati koje mjesto na ovoj ljestvici od 22 lokalna celnika, (uskoro ce biti jos jedan vise iz Opstine Gusinje) zauzima predsjednik Opstine Plav, Orhan Šahmanovic. I tu smo u trendu, kako je razvijena opstina, takva je i zarada njenog predsjednika. Gos. Orhan Šahmanovic je na zacelju ove ljestvice i nalazi se na 18-om mjestu, sa primljenih neto 10,820 eura za 2013. godinu.
Ako se ovo podijeli na 12 mjeseci, ispade da je titula "prvog covjeka" Opstine Plav teska tacno 901 eura mjesecno. Malo ili mnogo, zakljicite vi sami, postovani citaoci. Normalno sve zavisi iz kojeg ugla se gleda.(Gusinje Plav Press)
U iscekivanju formiranja lokalne vlasti opstine Gusinje   (05. April 2014)
Autor teksta: Ibrahim Husejnovic - Plav
Prvi dan je vikenda, a napolju davno iscekivana bericetna kisa napokon pada. Onako lagano i odvazno, kao da hoce da nas uvjeri da na nas ovakve kakvi jesmo ipak Svevisnji nece i ne zaboravlja. Oslanjamo se na vremenske prognoze, kratkorocne i dugorocne, a ova dugorocna nam ne uliva veliki optimizam, buduci da se prognoziraju enormne suse na prostoru Balkana. Narod iscekuje boljitak i izlazak iz recesije, koja je kako kazu zahvatila ne samo nas, vec i cio bijeli svijet. U nedostatku zdrave ili bilo kakve ekonomije, novih radnih mjesta i veceg standarda, mladi a i stariji predmet svoje paznje usmjeravaju na politiku i politicke kombinatorike, ne bi li se makar u toj bransi skrasili i pronasli sebe. Gusinje se odvojilo od Plava, a po onoj narodnoj "da se novo sito visoko vjesa", svi smo uprli oci prema Gusinju kao najmladjoj, najmanjoj i rekao bih najsiromasnijoj opstini. Mozda jednog dana Gusinje nece biti najmladja opstina, jer su zahtjeve za dobijanje opstine podnijeli i Tuzi, Sutomore, Zeta, Golubovci, Sutomore, Petrovac...
Moguce je cak da se gusinjani rasuti po bijelom svijetu vrate u svoj zavicaj tj. u svoju opstinu i na taj joj nacin uvecaju brojnost tj. njenu populaciju. Ali, valja samo reci - moguce je.... nastavak teksta
Braca Zuko i Rafet Cekic zajedno za udruzenje EURO GUSINJE   (04. April 2014)
Vise se ne moze govoriti da je slucajnost, kada braca zajednicki uclanjuju porodice i doniraju u udruzenju EURO GUSINJE. Jednostavno to postaje nepisano pravlilo i praksa.
Potvrda tome je vijest koju smo dobili iz press sluzbe ovog udruzenja, koja kaze da su braca Cekic Z. Zuko (5cl) $100 i Cekic Z. Rafet ( cl) $100, iz New Yorka prije neki dan uclanili svoje porodice u ovo nase najmnogobrojnije udruzenje.
Zelimo da podsjetimo nase citaoce da humanizam i dobrocinstvo Zuka i Rafeta Cekic i njihove brace nije od juce. Pogotovu kada je u pitanju zavicaj. Oni su zajedno, prije nekoliko godina za potrebe Islamske zajednice u Gusinju kupili putnicki kombi.
Jos jednom da napomenemo da clanom udruzenja EURO GUSINJE, mozete postati vi i vasa porodica, ako kontaktirate nekog od clanova Upravnog odbora. Clanarina je veoma skromna - $12 za godinu dana.
Revija FOKUS - Intervju sa povodom  (05. april 2014)
RAFET HOT, predsjednik udruzenja "EURO GUSINJE":
"UKOLIKO RUKOVODSTVO OPŠTINE GUSINJE NE NAĐE NACIN DA SAMO SEBE FINANSIRA, PLAŠIM SE DA CE BITI TAOC POJEDINACA IZ DIJASPORE"

„Ono što nas posebno cini ponosnim i srecnim je saznanje da je djelovanjem u dijaspori, a zatim i u zavicaju udruženje ‘Euro Gusinje’ dalo jedan od presudnih doprinosa u referendumskoj kampanji za vracanje statusa opštine Gusinju. U tom cilju, mi smo kao ozbiljna i respektabilna organizacija u decembru 2012. godine održali donatorsko vece. Tada smo prikupili 24.000 dolara, a ono što želim istaci i što je posebno važno za citavu dijasporu u Njujorku je podatak da su sva prikupljena sredstva, dakle 24.000 dolara, utrošena za ono za šta su i donirana - referendum za opštinu Gusinje..."
nastavak teksta
Beko Vukel, vlasnik "Vukel Group Insurance" donirao za EURO GUSINJE i NVO"HELP" Plav   (04. April 2014)
Pazljivim citaocima naseg web portala sigurno nije promakla cinjenica da u udruzenju EURO GUSINJE iz New Yorka je zastupljena siroka lepeza clanstva kada su u pitanju zanimanja. Od radnika svih profila, pa sve do menadzera, biznismena, doktora medicine i doktora prava. Jednom rijecju prava familija, za sve prilike.
Za danas imamo cast da vam predstavimo iz New Yorka jos jednog uspjesnog biznismena, koji je obnovio clanarinu za svoju porodicu u udruzenje EURO GUSINJE, doniravsi $150.00. Rijec je o Beku Vukel, vlasniku agencije "Vukel Group Insurance" Astoria, koji dugi niz godina nasoj zajednici stoji na usluzi kada je rijec o svim vrstama osiguranja (licna, kola, kuce,..,itd).
Takodje, Beko Vukel izlazi u susret i zahtjevu NVU"HELP" iz Plava, te za djecu sa invaliditetom u zavicaju donira $100.00, koje ce biti od velike pomoci da se ovoj djeci omoguci boravak odnosno odlazak na more ovoga ljeta.
U ovoj akciji, koju medijski spozorira i organizuje nasa redakcija do sada je prikupljeno ukupno $1,450.00. (Gusinje Plav Press)
Adem Shabana Hadzaj prvi donirao za Irmu Bejdic   (04. april 2014. god)
Nasem apelu da se pomogne Irmi Bejdic prvi se odazvao Adem Shabana Hadzaj iz New Yorka, doniravsi $50.00.
Irma Bejdic je unuka Bajra Hadzialjevica iz Gusinja i rahmetli Muzafere Basic Hadzialjevic iz Plava. Prije 2,5 godine je dozivjela tesku saobracajnu nesrecu u kojoj je izgubila desnu ruku i zadobila teske ozljede lica i glave. Lijeci se u Minhenu sve vrijeme, do sada je imala 20 operacija. Irma ima 25 godina, prije nekoliko mjeseci je magistrirala u Sarajevu. Zivi u Sarajevu. Potrebne su donacije za lijecenje i za aktivnu protezu za ruku.
Vase donacije mozete licno uruciti gos. Tariku Basic, broj mobitela u New Yorku: 1917-714-3143.
Donacije se mogu uplatiti i putem Irminog fundraising profila sa gofundme stranice: http://www.gofundme.com/5ebu1o
Takodje vas novac mozete uplatiti putem Irminog ziro racuna:
Account owner: IRMA BEJDIC
Name of bank: STADTSPARKASSE BANK MUNCHEN, 80791, Munchen
IBAN: DE22701500001002130829
SWIFT: SSKM DE MM
Konstituisan novi sastav Sabora Islamske zajednice u C. Gori  (03. April 2014)
Podgorica – Izborom predsjednika i potrpedsjednika Sabora Islamske zajednice okoncani su izbori za organe Islamske zajednice. Nakon nedavno održanih izbora za odbore Islamskih zajednica u Plavu i Gusinju stvorili su se uslovi za održavanje sjednice Sabora i okoncanje izbornog procesa. Za predsjednika Sabora izabran je glavni imam Odbora Islamske zajednice u Baru Muidin ef. Milaimi, a za njegovog zamjenika Alen ef. Šabovic (na slici) iz Gusinja.
Na prijedlog reisa Rifata ef. Fejzica potvrden je mandat clanovima Mešihata uz dopunu clana iz Ulcinja gdje je na prijedlog reisa izabran Sabro Bozukovic. (Monteislam)
Regularnost izbora u Gusinju može biti ugrožena, jer nije imenovana OIK   (03. April 2014)
Skupština Crne Gore kasni više od 10 dana sa imenovanjem Opštinske izborne komisije (OIK) Gusinje cime se može ugroziti regularnost izbora u tom gradu, objavio je portal CDT-a. Administrativni odbor je u srijedu utvrdio Predlog odluke o imenovanju OIK Gusinje, ali još nije poznato kada ce poslanici glasati o toj odluci.
Bez imenovanja OIK-a, kako se navodi, ne mogu biti dodjeljena ni finansijska sredstava, pa taj organ za sprovodenje lokalnih izbora u najboljem slucaju može poceti sa radom tek za sedam dana, nakon naredne sjednice Vlade. Na taj nacin se dodatno dovode u neravnopravan položaj sve partije koje nemaju poslanike u Skupštini i koje moraju prikupljati potpise za ucešce na lokalnim izborima u Gusinju jer im je ostalo svega dvadesetak dana za tu aktivnost.
Ovo kašnjenje se može ozbiljno odraziti i na druge važne izborne radnje koje su odnose na biracki spisak, nabavku izbornog materijala, izradu veb sajta i izbornog kalendara OIK-a itd.
Clanica Administrativnog odbora Azra Jasavic kazala je da ocekuje da se danas na Kolegijumu predsjednika Skupštine to pitanje stavi na dnevni red i da se utvrdi termin kada ce se plenum izjasniti o OIK Gusinje. Jasavic smatra da OIK Gusinje nije imenovana na vrijeme jer je kasnilo usvajanje izbornih zakona.
Na pitanje da li ovo kašnjenje može uticati na zakonitost izbora, poslanik Demokratske DPS Miodrag Vukovic je pojasnio da svako neispunjavanje zakonom predvidenih rokova može da iskomplikuje izbornu proceduru.
"Ne znam da li može da utice na zakonitost izbora, ali sve što kasni i nije u skladu sa predvidenom procedurom može da iskomplikuje izbornu proceduru i same izbore. Može da izazove nesporazume i to je više nego izvjesno", kazao je Vukovic.
Novih $350 za Hamdiju Kolenovic   (03. April 2014)
Objavljujemo imena novih donatora za Hamdiju Kolenovica:
Seka (Kupa) Dervisevic $ 50. Esko (Braha) Dervisevic $ 50, Redzep (Rustema) Radoncic $ 50, Esad (Ruzdije) Kadric $ 100 i Haza Bjelic (prodavnica Black Bull) $ 100.
Ukupno do sada je prikupljeno $18,790.00.
Osobe koje mozete kontaktirati u vezi donacija su: Almir (Hilmov) Kolenovic 646-399-1843, Hilmo (Cazov)Kolenovic/Kadric 347-806-4034 i Almir (Ramizov) Kolenovic 917-554-3798. Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin www. gusinje-plav.com i agencija Gusinje Plav Press.
Zuko A. Durakovic: "Zavicaj se nikada ne zaboravlja."   (03. april 2014. god)
Iz plodne Dolje kraj Gusinja, trbuhom za kruhom, u svijet je krenuo Zuko A. Durakovic. Krenuo u svijet, ali nikada nije zaboravio mjesto rodjenja, mjesto u kome je proveo najbolje dane svog djetinjstva i mladosti.
A jedan od nacina da se oduzi svom rodnom zavicaju Zuko redovno praktikuje, uplacuje clanarinu u udruzenju EURO GUSINJE, ciji je clan od samog postojanja. U kratkom razgovoru nam i rece:
"- Od prvog dana od kada sam sa porodicom postao clan udruzenja EURO GUSINJE, znao sam da cu istinski biti povezan sa rodnim mjestom, jer ste mi preko ovog humanitarnog udruzenja omogucili tj vasim programima i akcijama pruzili priliku da i ja budem aktivni sudionik dogadjaja u mom i vasem zavicaju. Na tome sam vam nezimjerno zahvalan."
I da napomenemo da je Zuko A. Durakovic za svoju troclanu porodicu za 2014. godinu , prilozio na ime clanarina i donacija $100, u udruzenju EURO GUSINJE New York, cime nastavlja kontinuitet clanstva.(Gusinje Plav Press)
Javna zahvalnost Adema Hadzaj donatorima njegovog unuka Rronija Kacaniku  (2. april 2014)
Na zavrsetku donatorske akcije za mojeg unuka, (sina od kcerke), Rronija Kacanikua, osecam bratsku obavezu da se iz dubine srca i duse zahvalim svim onim humanim, plemenitim i nesebicnim, mojim zemljacima plavogusinjanima i mome bratstvu Haxhaj, Hoti i ostalima koji su se brojno odazvali i omogucili da se Rroniju zakaze dan operacije, a to je 25 april 2014 godine.
Veliku zahvalnost i priznanje dugujem redakciji web magazina gusinje-plav.com, posebno humanisti Rafetu Hot, koji je mesecima uporno i neumorno, danonocno radio na prikupljanju novcanih sredstava.
Sada, kada smo uz Vas doprinos preskocili novcanu prepreku, upucujem stvoritelju moju i Vasu zelju i molbu da nas 25. aprila obraduje i nagradi za sve ovo sta ste Vi, moji dobri zemljaci, uradili za mog unuka Ronija Kacaniku.
Sa velikim postovanjem vas,
ADEM SHABANA HAXHAJ
ČETVRTAK, 3. APRIL - Restoran ČAKOR - GRAND OPENING   (02. april 2014. god)
ČETVRTAK, 3. APRIL - Restoran ČAKOR - GRAND OPENING

Nastupaju: AMELA HUSOVIĆ, LUKA HAJDINI & HAJREDIN GJETA

MUZIKA 7 DANA U NEDELJI; 9PM - 4AM

Adresa: 632 East 186 Street BRONX, NY 10458

tel. 347 - 928 - 6018
Izabrani moguci kandidati za predsjednika Opstinskog odbora DPS Gusinje. U petak odluka.   (2. april 2014. god)
Kako javljaju nasi dopisnici u utorak vece u Gusinju je po prvi put od osnivanja, zasjedao Opstinski odbor DPS Gusinja, koji je formiran u subotu, 30 marta 2014. godine. Kako smo tada i najvili na ovom sastanku glavna tacka dnevnog reda je bila predlaganje kandidata za buduceg predsjednika OO DPS Gusinje.
Odbor se odlucio za sledece kandidate: Dervisevic Fahrudin-Fujko, Omeragic Ibrahim, Radoncic Naser, Radoncic Hasret, Radoncic Hasim, Radoncic Redzep-Redzo, Jarovic Ferka, Cekic Anela, Feratovic Serif, Seferagic Muradija i Nikocevic Sead.
O ovoj listi, odnosno kandidatima svoje misljenje ce do petka, 4. aprila dati Predsjednistvo DPS Crne Gore, na celu sa Milom Djukanovicem. Nakon toga ce se konacno znati ko ce biti prvi predsjednik Opstinakog odbora DPS Gusinja.
Iz iskustva znamo da je stav tj preporuka Predsjednistva stranke od predsudnog znacaja, mada ni to ne mora biti "sveto pismo". Zato se strpimo do petka i znacemo ko ce u Gusinju voditi DPS, stranku koja je jedna od "glavnih favorita" za buduci saziv Skupstine opstine Gusinje, koja ce brojati 30 poslanika.(Gusinje Plav Press)
Islamski Bosnjacki Centar - Richmond Hill, NY 2014   (01. april 2014. god)
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTIĆA   (1. april 2014)
Kraj kalendarske godine znaci i obrada zavrsnih finansijskih racuna, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotića, vec punih 13 godina na istoj lokaciji se bavi uslugama knjigovodstva i racunovodstva.
Mozemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da sto vise svog novca dobijete nazad od drzave koji vam pripada. Isto tako da sto manje platite ako dugujete.
Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
- Povoljne cijene
- Profesionalna usluga
- Garantujemo nas rad
- Posjedujemo potrebne dozvole
- Sa vama smo do kraja

Kao sto neko rece;"Nas narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotića radi taksu. On to radi brzo, tacno i povoljno, bice i ove godine novca za sve dovoljno."
Sjecanje na rah. Balju M. Radoncic, rodj. Koljenovic (1926-2008)   (1. april 2014)
Dana 01.04.2014 godine navrsava se 6 godina od preseljenja na ahiret nase majke, svekrve i bijace Radoncic M. Balje, rodj. Koljenovic
Neka te dragi ALLah dz.s. obasja dzenetskim nurom i da ti podari lijepi dzennet i vjecni rahmet. Amin.
Tvoji: sinovi, kcerke, snahe i unucad.
''Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radzi'uun'' - '' Svi smo ALLahovi i svi se njemu vracamo''.
Kosarkasi "Strsljen"-a iz Gusinja putuju na turneju u Svajcarskoj   (31. mart 2014. god)
Kako javljaju nasi dopisnici iz Gusinja, ekipa kosarkaskog kluba "Strsljen" naredne nedelje putuje u Svajcarsku, tacnije grad La Chaux-de-Fonds, kanton Neuchâtel,
Kosarkasi kluba iz Gusinja ce tokom boravka u ovom gradu na sjeverozapadu Svajcarske, odigrati nekoliko utakmica sa klubovima iz ovog grada, treceg po velicini u Svajcarskoj.
Ekspedicija kosrakaskog kluba broji 16 clanova. Putne troskove jednim djelom snosi kosarkaski klub "Strsljen", dok ostali dio troskova ce pokriti domacin, odnosno prijatelji ovog kluba iz Svajcarske.
"- Veliku zahvalnost dugujemo Ramu Kolasincu, direktoru mjesovite skole "Beco Basic" iz Plava, koji je ulozio velike napore da dodje do realizacije ove turneje. Ujedno ovo putovanje i nastupe u Svajcarskoj cemo iskoristiti kako za promociju naseg kluba, tako i za promociju turistickih potencijala naseg zavicaja, odnosno prezentaciju prirodnih ljepota Gusinja i Plava-" izjavio je za medije Alen Rugovac, kapiten kluba i najbolji igrac KK "Strsljen" iz Gusinja.
Da napomenemo da ce KK"Strsljen" ovoga ljeta nastupiti na MOSI, koje ce se odrzati u Novom Pazaru. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselila Cirikovic (Ahmeta) Šemsija, rodj. Šabovic (1936-2014)   (31. mart 2014. god)
U Plavu je 28. 03. 2014. godine preselila na ahiret u svojoj 78-oj godini Cirikovic (Ahmeta) Šemsija rodjena Sabovic. Dzenaza je obavljena 29. 3. 2014 u Skicu-Plav.
Ozalosceni: suprug Mustafa, cerka Ikmeta sinovi Kemal, Dzemal i Dzafer, sestre Aljka i Pasa brat Amir i ostala rodbina i prijatelji.
Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radz uun - Svi smo Alahovi i svi se njemu vracamo
Predsjednik Bošnjacke stranke Rafet Husovic sa saradnicima posjetio OO BS Gusinje   (31. mart 2014. god)
Na radnom sastanku Bošnjacke stranke opštinskog odbora Gusinje, održanom 29.marta tekuce godine u prostorijama stranke, osim clanova odbora, na celu sa predsjednikom Šefkijom Šeljom Bekteševic, prisustvovali su i predsjednik Bošnjacke stranke Rafet Husovic, zajedno sa svojim saradnicima Halilovic Amerom i Azemovic Mirsadom (kliknite na sliku u lijevom uglu).
Na sastanku je razgovarano o strategiji za vodenje uspješne predizborne kampanje u Gusinju, za predstojece lokalne izbore, koji ce biti odrzani 25. maja 2014. godine. Takodje, dogovoreno je i da se intenziviraju sastanci sa predsjedništvom stranke u narednom periodu.
Media tim Bošnjacke stranke
VAŠA ADVOKATSKA KANCELARIJA: HOT LAW, P.C. LAW OFFICE OF ALMIR HOT, ESQ.   (31. mart 2014)
VAŠA ADVOKATSKA KANCELARIJA:
HOT LAW, P.C.
LAW OFFICE OF ALMIR HOT, ESQ.

Vaš advokat za sve vaše pravne probleme, sa koncentracijom za IMIGRACIONA i KRIMINALNA PRAVA. Reprezentacija na vašem jeziku uz blisku paznju svakom detalju prema vašem slucaju.
Almir je priznat i nosi dozvole u svom cinu u dvije Americke države, NEW YORK i NEW JERSEY, dok reprezentacija na bazi Federalnog prava (kao za imigraciju) mu je dozvoljena širom cijele Amerike!


Posle dugog školovanja i rada za mnoge firme, kriminalne tužioce, i imigracione advokate Almir je odlucio da otvori nova vrata svojoj karijeri da bi upotrijebio svoje znanje i iskustvo da pomogne svom narodu.
Nazovite Almira danas za bezplatnu konsultaciju na 1 (929) 333-9260 ili 1 (855) 3-HOTLAW
Nemoj te se ustrucavat da nazovete za sva pitanja, jer i oni koji pogriješe imaju prava.
U rijecima Alberta Ajnstajna, “Naša zaštita je u pravu i zakonima.”
Misljenja i stavovi autora tekstova objavljenih na nasem web magazinu www.gusinje-plav.com, kao i tekstovi preuzeti iz drugih elektronskih medija, nikako ne znace da su apriori i stavovi nase redakcije.Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina    Web dizajneri: Hot Edvin, Doctor of Law (J.D.) i Hot Edin
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"