www.Gusinje-Plav.com
Prodaje se plac u Gusinju (26. jul 2016)
Prodaje se plac u Gusinju, povrsine 10 ari. Plac se nalazi u Carigradskoj ulici, na vrlo povoljnoj lokaciji u blizini carsije. Plac sadrzi dozvolu za izgradnju kuce, kao i prikljucke za struju, vodu, telefon i komunalije.
Cijena 6.000€ po aru. Plac je moguce podijeliti na dva dijela.
Za vise informacija kontaktirajte 0031685551744 - ima Viber.

Radoncic: U Realu su mi cestitali kada sam izabrao dres Crne Gore   (25. jul 2016)
Košarkaš Reala Dino Radoncic kazao je da su mu u madridskom klubu cestitali kada je odlucio da obuce dres Crne Gore.
Jedan od najtalentovanijih mladih igraca na Starom kontinentu mogao je da bira izmedu Crne Gore, Srbije, Španije i Njemacke i na kraju je prihvatio poziv Bogdana Tanjevica.
"Drago mi je što sam nakon izbora Crne Gore dobio podršku i cestitke svih oko mene. Pa i od ljudi iz Real Madrida. Bili su oduševljeni i kazali: ,,Bravo, idi i treniraj, od toga možeš samo možeš mnogo dobiti“. Ne osjecam pritisak, vjerujem da ce biti onog pozitivnog kad dodu mecevi. Iskreno, jedva sam cekao da pocne", rekao je Radoncic za Arenu.
Mladi košarkaš se od prekjuce nalazi na Zlatiboru sa našom najboljom reprezentacijom koja se priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.
Izabranici Bogdana Tanjevica ce se za plasman na kontinentalni šampionat boriti od 31. avgusta do 17. septembra. Rivali Crne Gore bice selekcije Slovacke, Albanije i Gruzije. (CdM)
OMLADINA SD GUSINJE ‘’SVECANO OTVORILA NOVOSAGRAĐENU ZGRADU OPŠTINE’’   (25. jul 2016)
Omladina Socijaldemokrata Gusinja, današnjim performansom pod nazivom ’’Svecano otvaranje novosagradene zgrade opštine’’, skrenula je pažnju na cinjenicu da zgrada opštine Gusinje nije završena iako je još prije nekoliko godina zapoceta njena gradnja.
To je samo jedan u nizu razloga zbog kojeg ukazujemo na potrebu održavanja lokalnih izbora u Gusinju, paralelno sa onim u Kotoru i Budvi koji su zakazani za 16. oktobar, zbog nefunkcionisanja opštine Gusinje koje traje duži vremenski period.
Simbolicnim presijecanjem željeli smo da podsjetimo lokalnu vlast da Gusinje i dalje nema smještajni kapacitet za opštinsku administraciju, a samim tim ne postoje ni pretpostavke za njenim normalnim funkcionisanjem i pružanjem usluga gradanima. Vec više godina, mještani cekaju na to da se zgrada napravi i time stvore uslovi da se neke opštinske službe formiraju.
Omladina SD Gusinja je svjesna sve više izraženog talasa iseljavanja mještana iz ovog kraja, pogotovo mladih ljudi, što je i za ocekivati, jer ukoliko gradanima ne obezbijedite uslove za rad i opstanak, ne možete ih zadržati da tu žive. OSD Gusinje ne ocekuje da izgradnja zgrade, koja je jedan od prioriteta i važan preduslov normalnog funkcionisanja lokalne administracije i servisiranja njenih potreba, bude završena ubrzo.
Porucujemo da su izbori jedino rješenje da se situacija u Gusinju promijeni na bolje, a u tim promjenama ce Socijaldemokrate imati veoma znacajnu ulogu, o cemu svjedoci podrška gradana.
Omladina Socijaldemokrata Gusinja
Cestitka Ivana Brajovica povodom Dana opštine Plav   (25. jul 2016)
Uvaženi predsjednice opštine, gradani i gradanke, poštovani odbornici i zaposleni u upravi grada, u ime Socijaldemokrata Crne Gore i u svoje ime upucujem srdacne cestitke povodom proslave Dana opštine.
Ovaj grad nesumnjivo jeste jedan od centara ocuvanja multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada sjeverne regije Crne Gore.
Danas, u svim nastojanjima da se ovaj sklad ocuva ali i da se prezentuju sva kulturna i privredna bogatstva Plava, proslavljanje Dana opštine treba da predstavlja spremnost da se u inicijativama i daljem planiranju poboljša i unaprijedi svaki potencijal plavske opštine.
U Socijaldemokratama Crne Gore grad Plav ima partnera na putu koji je usmjeren na obezbijedivanje novih radnih mjesta, podsticajem realizacije novih projekata koji ce za cilj imati i razvoj privrede, obnavljanje škola, razvoj kulturnih centara, ali i smanjiti ili sprijeciti stepen iseljavanja stanovništva.
U iskrenim nadanjima da ovaj Dan predstavlja tacku sabiranja uradenoga i tacku planiranja buducih koraka, još jednom, dragi Plavljani i Pljavljanke, cestitam Dan opštine.
Ivan Brajovic
Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore
Prodaje se plac u centru Plava  (25. jul 2016)
Prodaje se plac u Plavu, na veoma atraktivnoj lokaciji - u neposrednoj blizini dzamije Sultanije i zgrade Opstine Plav. Velicina placa je 3 ara.

Postoji nacrt za izgradnju kuce. Posjeduje prikljucke za struju, telefon, vodu i komunalije.

Za sve informacije i cijenu mozete nazvati na 917 459 3525


Ekipa "Jezera" pobjednik Drugog po redu turnira "ENVER KACAMAKOVIC"   (25. jul 2016)
U Plavu je u nedelju zavrsen Drugi po redu memorijalni fudbalski turnir "ENVER KACAMAKOVIC", na kojem su ucestvovale cetiri ekipe.
Osvajac turnira je ekipa "Jezera" iz Plava, koja je u finale pobjedila ekipu FK "Jedinstvo" iz Bijelog Polja rezultatom 3-1. Trece mjesto je pripalo ekipi FK "Berane" iz Berana, koja je na penale pobjedila ekipu "Dijaspore" iz SAD. Utakmica je u regularnom vremenu zavrsena rezultatom 2-2.
Najbolji igrac turnira Rakonjac Marko (Jedinstvo), najbolji strijelac sa 5 golova Edis Redzepagic (Jezero), dok je pehar za najboljeg golmana turnira pripao Ibrahimu-Ibru Deljanin, clanu ekipe "Dijaspora" iz SAD-e.
Napomenimo da je oragnizator ovog turnira bio hadzi Ragip Cekic, kome je nesebicno pomagao Misko Nekovic, trener mladjih kategorija u FK"Jezero" iz Plava. (Gusinje Plav Press)

Za sva Vaša veselja - Restoran "DA MIKELLE ILLAGIO"   (24. jul 2016)
Ako želite da Vaše svadbe, kane, suneti, vjeridbe, baby showers, swet16, ili poslovna slavlja ostanu zapamcena po jedinstvenom prostoru, prijatnoj i toploj atmosferi, besprekornoj organizaciji i vrhunskom posluženju, bez bojazni dodjite u restoran DA MIKELLE ILLAGIO, da budete nasmejan domacin i zadovoljan gost! Ovaj restoran raspolaze sa dvije dvorane, kapaciteta od 400 i 800 mjesta.
Nazovite menadzera restorana Sabita Feratovica na 646 -209-5951 i dobicete sve neophodne informacije.
DA MIKELLE ILLAGIO
79-17 Abion Ave, Elmhurst New York 11373
718 - 606 - 1750 & 646 -209-5951

Kako se blizi 2. avgust, tako i Ali-pasini izvori postaju sve ljepsi   (24. jul 2016)
Kako se blizi 2. avgust, kada ce Ali-pasini izvori biti centar svijeta, barem sto se tice dijaspore i gostiju iz regiona, dotle radnici kompanije HRF iz Bijelog polja, uzurbano rade, kako bi radove na ovom lokalitetu priveli kraju.
Kao sto vjerovatno od vas mnogi znate, zahvaljujuci udruzenju EURO Gusinje iz New Yorka, prosle godine je pokrenuta akcija uredjenja ovog turistickog lokaliteta, koji ovih dana sve vise dobija na izgledu koji plijeni svojom lepotom. Tome svakako daju vrijednost, pored mostova izgradjenih prosle jeseni, obaloutvrde i zidovi, koji se prostiru od nekadasenje restorana "Vudjenica", pa sve do treceg drvenog mosta.
Podsjecamo da ovu fazu radova zajednici finasiraju udruzenje EURO Gusinje New York i Plavsko-Gusinjski Merhamet iz Njemacke i koja iznosi 23,600 eura.
Zahvaljujuci Amilu Seferagicu iz Gusinja, putem fotografija, prenosimo dio danasnjih desavanja na gradilisu na ALi-pasinim izvorima. (Gusinje Pav Press)
Obavestenje D.O.O. Veterinarske ambulante Plav (24. jul 2016)
Obavjestavaju se vlasnici goveda sa podrucja opstine Gusinja da hitno izvrse popis svojih goveda i jave se u veterinarsku ambulantu Plav sa knjigom gazdinstva i brojevima usnih markica goveda, takodje, da izvrse dezinsekciju stala i svojih goveda, a za sredstva da se jave u apoteci veterinarske ambulante.
Sa obzirom da se pojavila u Gusinju narocito opasna bolest kvrgava koza kod govedi, kako bi mogli preventivno djelovati, moraju se gradjani prijaviti da bi narucili dovoljan broj vakcina za svako grlo.
Takodje, molimo gradjane cija grla nisu registrovana da se prijave ambulanti kako bi sto brze indentifikovali tj. obeljezili goveda.
S'postovanjem direktor,
Jasavic Zuvdija.
Apartmani "Radoncic" Donji Shtoj - Ulcinj   (24. jul 2016)
Apartmani "Radoncic" Donji Shtoj - Ulcinj.

Nalaze se kod poste, nedaleko od plaze.
Svi apartmani raspolazu sa namjestenim spavacim sobama, kuhinjom, kupatilom, rashladnim klima uredjajima i TV aparatima.
Za sve informacije i rezervacije nazovite na telefon: 069 531015.

Nove clanarine i donacije za humanitarno udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka  (24. jul 2016)
"Kako nas je obavjestio clan upravnog odbora Faro Hodzic, imamo obnovljene clanarine i donacije za 2016 godinu. Ovog puta uplate su stigle iz tri razlicite drzave i to: Hodzic Iso Connecticut je uplatio $100, iz New Jersey Mulic Jasmin $100, a iz Njujorka Pjetrovic Damir $100.
U ime nase organizacije EGNY mi se donatorima naiskrenije zahvaljujemo na stalnoj podrsci" - stoji u saopstenju humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka.
Na ahiret je preselio Jevrić (Etema) Adem   (1933-2016)    (23. jul 2016)
U Plavu je danas, u subotu, 23. jula 2016. u 83. godini života na ahiret preselio Jevrić (Etema) Adem . Zdravoglava u New Yorku se prima danas, 23. jula kod njegovog sina Nedzada, na adresi: 1347 Ocean Ave, Apt. 1J, Brooklyn, New York.
Dzenaza u Plavu polazi u nedelju, 24. jula u 15:00 sati od dzamije Redzepagica ka mezarju Hrankovica
Ožalošćeni: supruga Iljka, sinovi Nedžad, Dževat, Džafet i Džavid, kćerke Izeta, Zinka, Igbala i Sevda, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
SD Plav: “Asvaltiranje u sred sezone izaziva saobracajni kolaps” (23. jul 2016)
Socijaldemokrate Plava oštro osudjuju praksu asfaltiranja glavne ulice u Plavu u sred turisticke sezone, jer saobracajni kolaps koji usled toga nastaje drasticno remeti funkcionisanje grada, posebno tokom pijacnog dana, ugrožava bezbjednost gradana usled nepostojanja pješackih zona, zbog cega predstavlja nevješt pokušaj prikupljanja jeftinih politickih poena.
Devastirane ulice i ogromne rupe na njima koje predstavljaju rizik po bezbjednost naših sugradjana, naša su, na zalost, višegodišnja stvarnost. Medutim, još gore od toga je to što su odgovorni u lokalnoj samoupravi odlucili da baš danas, na pijacni dan, u sred sezone, zapocnu popravku naše glavne saobracajnice, cime su izazvali totalni saobracajni kolaps.
Razlog je, valjda, taj da bi lokalna samouprava pokazala našim ljudima i dijaspori da “nešto radi” i da nisu dotakli “dno dna” iako to opravdano misli ogromna vecina gradana. Reakcija domaceg stanovništva i ljudi iz dijaspore svele su se na cudjenje, a zatim i na otvoreno negodovanje i nezadovoljstvo.
Nadamo se da tih stotinjak metara asfalta nece nikome “kupiti” miran politicki san, i politicke poene koji ce im dati “blanko cek” za dalje ruiniranje vec oronule opštine. Sigurni smo da ce naši sugradjani na prvim narednim izborima dati svoj sud o svemu, pa i ovom jeftinom politikantsvu koje je danas demonstrirano.
Socijaldemokrate Plava ce uvijek podržati svaki dobar potez ove ili bilo koje druge lokalne vlasti koji ce doprinijeti poboljšanju kvaliteta života ljudi na ovom podrucju, ali ce i osuditi svaki pokušaj prikupljanja jefitnih politickih poena, što je na žalost, ovim prilikom ucinjeno.
Opstinski odbor Socijaldemokrata Plav
Prodaje se imanje u Dosudje kraj Gusinja   (23. jul 2016)
Vrlo rijetka prilika za kupovinu velikog imanja sa ili bez kuce u Dosudje kraj Gusinja. Imanje i kuca su u neposrednoj blizini glavne ceste, sa predivnim pogledom i locirani su na zadivljujucoj povrsini od 88 ari. Prva polovina imanja sa kucom, nikada nije bila koristena i moze posluziti kao polazna osnova za potrebe vase porodice. Drugi dio imanja je pogodan za izgradnju novih objekata, za vise porodica, koje zele da su blizu jedna pored druge.
Rijetka (ako ikada) prilika da ove velicine i lokacije objekat dolazi na trziste. Cijena po dogovoru.
Idealno za prodati jednom kupcu ili vise njih, ali cemo prihvatiti i deobu imanja i ponude za kupovinu od najmanje 20 ari.
Prodavac zivi u New Yorku. Za vise informacija nazovite na 917-671-8099 ili pisite na e-mail dradoncic76@gmail.com
Prodaju se dva placa u Rudom Polju (Plav)   (23. jul 2016)
Prodaju se dva placa od po 10 ari. Nalaze se u Rudom Polju (Plav), 50 metara od ekskluzivnog restorana •ABAS•.
Prilazi sa glavnog puta, sto je ilustrovano na slici u sredini.

Placevi su idealni za izgradnju kuca. Klasa zemljista "I".

Potrebne informacije na brojeve: +382 679127441  ili   +382 68553084

U Organizaciji udruzenja "EURO Gusinje": Piknik 2016 - Subota, 30. jul 2016. god. (22. jul 2016)
U organizaciji naseg najpoznatijeg i najbolje organizovanog udruzenja u dijaspori - EURO Gusinje iz New Yorka, u
Subotu, 30. jula 2016. godine odrzace se PIKNIK 2016.
Adresa: German Masonik Park
120 Western Hwy
Tapan, NJ 10983

Pored turnira u malom fudbalu, u zabavno-muzickom programu nastupa Sead-Sejo Jeina i Alma Abdic.
Osoblje Restorana "CAKOR", vlasnika Ismeta Šujak, i ove godine priprema jela sa rostilja i osvjezavajuca pica.
Prijave ekipa za turnir u malom fudbalu, mogu vec sada da se izvrse kod:
Radoncic Mihret-Miso 917 -815- 6223
Djurkovic Hajro 347-600-5143

Crna Gora: Klanjana dženaza u odsustvu za šehide koji su izgubili živote tokom pokušaja državnog udara u Turskoj  (22. jul 2016)
Odlukom Mešihata Islamske zajednice, u svim crnogorskim džamijama danas je nakon džuma-namaza klanjana dženaza u odsustvu za sve šehide koji su izgubili živote tokom pokušaja državnog udara u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).
U više od 130 džamija klanjana je dženaza u odsustvu za sve šehidi koji u 15. jula izgubili živote tokom pokušaja državnog udara u Turskoj.
U Podgorici, u Starodoganjskoj džamiji, klanjanje dženaze u odsustvu predvodio je Tevfik Yucesoy, vjerski ataše pri ambasadi Republike Turske u Podgorici.
”Ja znam da ste vi u petak ucili cijelu noc i jutro za Tursku i Recepa Tayyipa Erdogana. Izgubili su dušmani i šejtani, a pobijedili su naši vjernici. Želimo svako dobro za svakog muslimana“, kazao je Yucesoy. Najmanje 240 osoba poginulo je u Turskoj u noci sa petka na subotu prilikom pokušaja državnog udara.
Frizerski salon "Rock'y" treba muske frizere   (22. jul 2016)

Potrebni frizeri u muskom salonu "Rock'y", uslovi odlicni
876 Boston Post Rd
Milford, CT 06460
Vlasnik: Adis Radoncic (917) 415-6949
Kvrgava koža, opasna bolest goveda, nadjena u Gusinju  (22. jul 2016)
Prvi slucaj bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori potvrden je juce, na osnovu analize Specijalisticke veterinarske laboratorije.
Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Dakovic saopštila je juce na vanrednoj konferenciji za medije da je bolest dijagnostikovana u Gusinju. Ona je porucila da nema mjesta panici, da se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje i da nije ugrožena bezbjednost hrane.
“Medjutim, izaziva znacajne socio-ekonomske efekte. Oni se ogledaju u usmrcivanju životinja, zabrani kretanja goveda, zabrani prometa proizvoda od goveda. Samim tim i potrošaci mogu biti sigurni da ne postoji mogucnost da se na tržištu nade mlijeko ili meso zaražene životinje”, kazala je Dakoviceva.
Ona je istakla da je terenski veterinar preduzeo potrebne mjere kada je posumnjao na bolest. Pojasnila je da je govedo odvojeno od ostatka stada i zatvoreno u štalu, da su postavljene zaštite na prozorima i vratima kako bi se sprijecilo kretanje insekata sa zaražene životinje i dezinfikovan okolni prostor.
Dakoviceva je naglasila da je na posljednjoj sjednici Vlade usvojena Informacija i obezbijeden dio sredstava potrebnih za suzbijanje bolesti. Ona je rekla da su obezbijedena nedostajuca sredstva za vakcine, da su dobili 25.000 doza i zapoceli sve procedure.
Iz Uprave je saopšteno da je bolest kvrgave kože endemska bolest južne Afrike, koju prenose insekti, prvenstveno muve i komarci, i da je procijenjeni rizik od unošenja bolesti izuzetno veliki.
“U 2016. godini bolest se pojavila u Bugarskoj, Makedoniji, zatim Srbiji, Kosovu i Albaniji”. (Vijesti)
Gusinjani moraju do 1. septembra ispuniti obaveze prema preduzecu Komunalne djelatnosti Plav, u protivnom...?!  (22. jul 2016)
Na jucerašnjoj sjednici Skupštine opštine Plav izmedju ostaloga se raspravljalo i o radnicima Komunalne djelatnosti koji su primljeni da rade u opštini Gusinju, kao i dugovanju ove opštine Komunalnom preduzecu iz Plava, prenosi dnevni list Dan.
Direktor Komunalne djelatnosti Kemal Purišic pojasnio je da su Gusinjani koji rade u plavskom komunalnom primljeni za potrebe održavanja komunalnog reda u Gusinju i da tamo budu rasporedjeni, što je bilo riješeno ugovorom. Istakao je da Opština Gusinje mora konacno preuzeti te ljude, ali i izmiriti dugovanja prema Plavu.
-Opština Gusinje dužna je da nam isplacuje mjesecno 2.000 eura za usluge koje vršimo na prostoru njihove teritorije, što ne cine, a to nam pricinjava velike finansijske probleme. Tražili su svoju opštinu, dobili su je i sada, nakon toliko vremena, konacno treba da funkcionišu u punom kapacitetu. Apelujem da se vec jednom uozbilje i odgovore svojim obavezama. U suprotnom, bicemo prinudjeni da vec od 1. septembra, što smo postavili kao krajnji rok, obustavimo vršenje usluga na tom prostoru i placanje radnika koji tamo pripadaju, pa neka oni vide šta im valja ciniti i ko ce biti odgovoran za taj problem -porucio je Purišic.
HAMDOVA STAZA 2016 - 29, 30, i 31. jula   (22. jul 2016)
Porodica rahmetli Hamdije-Hamda Cekica i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje organizuju 29. 30. i 31.jula tradicionalni medjunarodni planinarski skup i uspon
H A M D O V O M    S T A Z O M
pod motom
DRUŽENJEM    PROTIV   ZABORAVA       VALUŠNICA    2016.


P R O G R A M    D R U Ž E NJ A

Hitno se prodaje objekat za stanovanje i turizam u Šušnju, grad Bar, mjesto Ilino.  (21. jul 2016)
Hitno se prodaje objekat za stanovanje i turizam u Šušnju, grad Bar, mjesto Ilino.
Dva sprata sva infrastruktura, dva zasebna stana (dvije i tri spavace sobe), 4 parkinga, ALU stolarija, sa mogucnosti nadogradnje još jednog sprata sa potkrovljem ili dva sprata.
Površina kuce 150 m2, plac 2 ara. Useljivo odmah.
Preporucuje se objekat za turizam ili dugorocno izdavanje.
Vlasnik 1/1, svi papiri cisti.
Cijena samo 110 000 €. Moguc dogovor oko cijene i placanja u rate.
Tel/Viber +382 69 934 099 i +382 69 55 37 47.


Crnogorski ambasadori prijavili imovinu: Evo koliko zaraduju godišnje  (21. jul 2016)
Ambasadori Crne Gore koji diplomatske misije obavljaju širom svijeta lani su zaradili 869.000 eura. Oni su u izvještajima o imovini i prihodima, koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprecavanje korupcije (ASK), naveli da, pored plata koje se mjere hiljadama eura, imaju brojne stanove, kuce, akcije, ali i firme. Navodimo podatke za neke od njih:
Ambasador Crne Gore u Turskoj Branko Milic lani je zaradio 43.764 eura, a prijavio je da je suvlasnik dva stana od 82 i 34 kvadrata, njive, 3.716 akcija u „Plantažama” i da vozi „hondu CRV”.
Diplomatski predstavnik naše države u Poljskoj, nase gore list porijeklom iz Plava, Ramiz Bašic prošle godine je iz budžeta dobio 47.254 eura na ime plate. U njegovom imovinskom izvještaju navodi se da je vlasnik dva stana od 75 i 28 kvadrata.
Ambasador u Albaniji Ferhat Dinoša tokom 2015. prijavio je ASK da je zaradio 38.883 eura, te da posjeduje kucu, livadu, vocnjak i automobil „audi A4”. Dinoša je prijavio i da je vlasnik uštedevine od 18.400 eura.
Ambasador Crne Gore u Švajcarskoj i Lihtenštajnu Damir Grbovic prošle godine je zaradio 28.671 euro. Dužnost ambasadora obavlja od jula 2015. za platu od 4.880 eura, a do tada je bio generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju i zarada mu je iznosila 610 eura. Prijavio je da posjeduje uštedevinu od 14.000 eura, a njegova supruga Adisa vlasnica je stana od 45 kvadrata i ima uštedevinu 9.000 eura.
Diplomatski predstavnik Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša lani je zaradio 46.800 eura, a ASK je prijavio da ima stan od 137, te dvije kuce od 101 i 260 kvadrata, kao i zemljište od 1,5 hektara.
Mirsad Bibovic, ambasador u Madjarskoj, lani je od plate prihodovao 48.465 eura, a prijavio je da posjeduje dva stana koja je kupio, i kucu koju je naslijedio. Takodje, naslijedio je i njivu, livadu i vocnjak, a kupio je i akcije u 14 preduzeca.
Omladini i djeci sa smetnjama u NVU HELP iz dijaspore donacija od 520 eura    (21. jul 2016)
?Postovana redakcijo uvazeni donatori,
zelimo u ime djece i omladine sa poteskocama u razvoju u NVU HELP iz Plava da Vam se zahvalimo na Vasoj humanosti koji brinete o ovoj djeci i koji ste uvjek spremni da pomognete i ucestvujete u donacijama.
Za danas imamo donatora koji su licno u Udruzenju dostavili pomoc za djecu i sugradjane sa tezim materijalnim stanjem. Donator je Esada Markisica sin Sanel i snaha Hilal Markisic. Sanel je donirao 400 eura, a Hilal 120 eura.
U ime djece i omladine kao i sugradjana sa tezim materijalnim stanjem dugujemo veliko hvala Allah dragi neka im vrati na pruzenoj pomoci.

S'postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica NVU"Help" Plav
Zuvdija Hodžic sinoc gostovao na Trgu pjesnika u Budvi (21. jul 2016)
Zuvdija Hodžic, prošlogodišnj dobitnik nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“, sinoc je bio gost na Trgu pjesnika, u okviru književnog programa XXX Grad teatra.
O njegovom dosadašnjem radu razgovor je vodila Božena Jelušic, inace predsjednica prošlogodišnjeg žirija za dodjelu ove nagrade.
- U prozi Zuvdije Hodžica uocljivi su inovativni naratološki postupci u kojima uporedo postoje elementi dokumentarnog i autobiografskog, istorijskog i mitskog, refleksi drevne i moderne literarne tradicije. Fragmentarnost njegove proze vuce korijene iz istocnjacke tradicije, kojoj duguje i potrebu da katkad posegne za hipertekstom kao „iluminacijom“ djela. Citatnost i kolažiranje teksta stavljaju ga u kontekst evropske tradicije, a u južnoslovenskoj književnosti osobito uz nasljede Iva Andrica i Meše Selimovica. Stoga o Hodžicevom djelu takode možemo govoriti kao o mudrosnoj prozi. Ukoliko bi se tražio jedinstveni hronotop Hodžicevih djela, bila bi to svakako granca, kako u geografskom tako i u simbolickom smislu: kao mjesto sukoba i susreta svijetova... Na taj nacin on postaje istinski sljedbenik Stefana Mitrova Ljubiše i nagrade koja se po njemu imenuje – navodi se u obrazloženju nagrade koja mu je dodijeljena prošle godine na Dan Budve.
Ali-pasini izvori svakim danom mijenjaju svoj izgled  (20. jul 2016)
Zahvaljujuci nasoj dijaspori, poznati turisticki lokalitet Ali-pasini izvori svakim danom mijenjaju svoj izgled. Tacnije zahvaljuci humanitarom udruzenju EURO Gusinje iz New Yorka i Plavsko-Gusinjskom MERHAMETU iz Njemacke, ovih dana je u toku druga faza prvog dijela uredjenja Ali-pasinih izvora kraj Gusinja.
Rijec je o izgradnji obaloutvrda i zidova, kao i poplocavanje staza, na lokaciji oko tri drvena mosta, poduhvatu koji zajednicki realizuju ove nase dvije organizacije. Ovo je jos jedan dokaz, da se bez ikakvih predrasuda i ucjena dijaspora moze udruziti, kada su programi i projekti od zajednickog interesa, kakav je u ovom slucaju projekat "Uredjenje Ali-pasinih izvora".
Da napomenemo da ce izrada obaloutvrda i zidova, kao i izrada staza, oko ova tri mosta kostati 23,600 eura (sa PDV) i da su sredstva zajednicki obezbjedili: EURO Gusinje iz New Yorka 17.000 eura, a Plavsko-Gusinjski Merhamet iz Njemacke 6,600 eura.
Takodje da vas podsjetimo da je udruzenje EURO Gusinje izgradnju tri drvena mosta (lucevina) finansiralo sa $11,000. To znaci da je u ovaj projekat od dijaspore vec ulozeno skoro 35,000 eura.
Jedno je sigurno, zahvaljujuci dijaspori Ali-pasini izvori svakim danom ce plijeniti posjetioce svojim izgledom i biti pozeljna turisticka destinacija, gdje ce mnogi rado dolaziti i diviti se ljepoti prirode i onoga sto je napravila ljudska ruka. (Gusinje-Plav Press)

I dok mladi u Gusinju cekaju na posao, iz drugih gradova CG se zaposljavaju u Gusinju  (20. jul 2016)
Dobijanje statusa Optine ogromna vecina mladih kadrova u Gusinju, u prvom redu fakultetskih, vidjela je kao sansu stalnog zaposljenja, a time i priliku da uhljebljenje nadju u svom gradu. Nazalost, ni danas nakon vise od dvije godine od povracaja statusa Opstine Gusinje, ova odluka Skupstine Crne Gore, izgleda ce vise pruzati mogucnost kadrovima iz drugih gradova Crne Gore, a ne kadrovima iz Gusinja, da zaposlenje nadju u najmladjoj opstini u CG. O cemu se radi.
Jos 19. novembra 2015. godine na "sva zvona" je propracena je vijest iz Gusnja da je:
"Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovacevic i Anela Cekic - predsjednica Opštine Gusinje otvorile podrucnu jedinicu Centra za socijalni rad i Biroa rada u toj opštini (koja je u sastavu podrucne jedinice Zavoda za zaposljavanje u Beranama).
"U podrucnoj jedinici Centra za socijalni rad i Biroa rada radice po dvije osobe“, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja."


Prije tri mjeseca za jedno od ta dva radna mjesta na Birou rada u Gusinju je primljen kandidat iz Berana, a vec prije par dana (tacnije 11. jula 2016.) odlukom Zavoda za zaposljavnje - Uprava za kadrove, primljeno je drugo lice, koje takodje nije iz Gusinja. I da paradoks bude veci, konkursom nije trazeno da kandidat ima zavrsen neki "specijalni fakultet", vec samo Fakultet drustvenih ili humanistickih nauka. A takvih kadrova Gusinje ima na pretek. Odluku o prijemu tog kandidata mozete pogledati ako kliknete na sliku u lijevom uglu.
Postavljaju se niz pitanja:
- Koliko je mocna administracija lokalne zajednice Gusenje (nazalost sada raspustena), odnosno koliki je uticaj parlamentarnih partija u Skupstini opstine Gusinje (suspendovana), da kod mocnika u Podgorici insistiraju da se u kancelarije državnih institucija u Gusinju nadje mjesta za zaposljenje i za kadrove iz samog Gusinja ?!! Dali se u Podgorici iole cuje njihov glas ili su samo "puki klimaci glavom?
- Dali ovakvim odnosom drzavnih institucija, kada se u Gusinu zaposljavaju kadrovi iz drugih opstina Crne Gore, SIROM OTVARAJU VRATA da i to skolovane omladine sto je ostalo, napusti Gusinje i iseli se zauvjek ?!!
- Kome odgovara takva politika zaposljavanja u najmladjoj opstini Gusinje ?
Ne sporeci ustavno pravo, da se svakome omoguci da moze radni odnos zasnivati tamo gdje mu se pruzi sansa, ipak je vise nego upitno ovakvo pravilo kada je u pitanju opstina Gusinje. Znajuci da sa ova opstina, zajedno sa opstinom Plav, predstavlja podrucje u Crnoj Gori, sa kojeg se najvise iselilo i iseljava stanovistvo.
Rafet Hot, gl. urednik
Na ahiret je preselila Sadika (Isljama) Purišić, rodj. Koljenović   (1953 - 2016)    (20. jul 2016)
U New Yorku je u utorak, 19. jula 2016. u 63. godini života na ahiret preselila Sadika (Isljama) Purišić, rodj. Koljenović. Zdravoglava se prima danas, u srijedu, 20. jula od 2:00 sata poslije podne u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji.
Dzenaza namaz ce se klanjati u cetvrtak, 21. jula u 9:00 sati izjutra, a dzenaza ce se naknadno obaviti u Plavu.
Ožalošćeni: sin Enis, kćerka Enisa sa porodicom, snaha Indira, unucad Ines, Irma, Isljam, Ismar, braća Enver i Omer, sestre i ostala mnogobrojna familija Purišić i Koljenović
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
NVO Klub Velika: Sve je spremno za prvu medjuseosku olimpijadu u Velici  (20. jul 2016)
Nevladina organizacija "Klub Velika" završila je predhodnih dana posljednje pripreme za održavanje prve meduseoske olimpijade "Cakorske igre" u Velici, 29. i 30. jula kod Novšickog mosta na Limu. Jedinstveno medjuseosko nadmetane u tradicionalnim sportskim disciplinama je organizovano svake godine u istom terminu, na prostoru Cakor - Lim – Visitor. „Ovo je, ujedno, i poziv predstavnicima sela u Crnoj Gori da u narednim godinama ucestvuju u ovom prazniku druženja.
„Klub Velika“ ima ambiciju da „Cakorske igre“ dobiju regionalni karakter i postanu prepoznatljive ne samo na sjevero-istocnom podrucju Crne Gore, nego mnogo šire. U tom cilju smo priveli kraju prvu fazu uredenja ambiciozno zamišljenog Centra za tradicionalne sportske discipline“, saopštili su oni.
Za ovogodišnje, prvo medjuseosko nadmetanje reprezentacije sela se mogu prijaviti najkasnije do 25. jula, a pored seoskih, ocekuju se i timovi Vojske i MUP-a Crne Gore. Buduci da je predvidjeno pojedinacno i ekipno takmicenje u više disciplina, seoske ekipe moraju imati najmanje deset takmicara. Simbolican pecat medjuseoske olimpijade "Cakorske igre" i dalje ce biti "Memorijalni skokovi sa Novšickog mosta - Skokovi za nezaborav", koji se održavaju od 2003. godine.
Cakorske igre pocece 29. jula u 12 casova atraktivnim turnirom u „fudbalu na pijesku“, za koji je izgradjeno igralište, koje je prvo takvo u Crnoj Gori.
„Posjetioci „Cakorskih igara“ ce uživati ove godine i u disciplinama: Skokovi sa mosta, Plivaj i penji se, Navlacenje konopom, Šlaufijada niz Lim (cetiri i po kilometra), Bacanje kamena s ramena, Guranje sa grede i Skok u dalj iz mjesta. Narednih godina planiramo da Cakorske igre unapredujemo novim sportskim tradicionalnim disciplinama. „govore oni.
Sudije i Strucni žiri ce drugog dana - 30. jula proglasiti najbolju seosku reprezentaciju, tj. onu sa najviše bodova iz svih disciplina. Za osvajace prva tri mjesta u pojedinacnoj i ekipnoj konkurenciji predvidene su tradicionalne i zanimljive nagrade. (Analitika)
Plav dobio novi kosarkaski klub: "BALKANSKI RIS"  (19. jul 2016)
Na radost plavskih ljubitelja kosarke, u ovom gradu na crnogorskom sjeveru osnovan je novi kosarkaski klub, koji ce se u pocetku takmiciti u crnogorskoj Ligi mladih.
Plavski sport od 18.05.2016.g. bogatiji je za OKK BALKANSKI RIS, koji za cilj ima takmicenje mladih selekcija kroz Crnogorske omladinske lige, a u svijetloj buducnosti koju najavljuju u klubu ocekuju i jaca takmicenja, odnosno takmicenje u seniorskoj konkurenciji
Klub, koji svojim logom i nazivom zeli da podigne svijest javnosti o jednoj od najugrozeniji zivotinjskih vrsta na ovim prostorima , uskoro ce raspisati konkurs za upis prvih clanova, o cemu ce zainteresovana djeca blagovremeno biti obavijestena.
U "Risu" ce sa polaznicima raditi skolovani kadar, koji gaji veliku ljubav prema ovom sportu i garantuje besprekoran profesionalizam. Sve dodatne informacije mogu se naci na FB stranici OKK BALKANSKI RIS. (Kosarka.me)
>
Vecina pucista u Turskoj albanskog porijekla  (19. jul 2016)
Vecina vojnih starešina koji su ucestvovali u pokušaju državnog udara u Turskoj albanskog su porijekla, pišu albanski portali, prenosi Blic.
Od ukupno 29 uhapšenih generala i pukovnika cak 25 su albanskog porijekla, medu kojima bivši komandant vazduhoplovnih snaga Turske, general Akin Ozturk i komandant Druge armije general Adem Huduti, koji vode porijeklo sa Kosova.
Medu glavnoosumnjicenima za državni udar je i pilot Jusuf Kurt, koji je srušio ruski avion, a koji je porijeklom iz sela Bukoroc kod Prizrena. Jedan od organizatora vojnog udara je i general-potpukovnik Metin Idil, koji je, takodje, albanskog porijekla.
Albanski portali navode da je Huduti prije preuzimanja komande nad turskom Drugom armijom komandovao jedinicama na granici sa Rusijom i Grckom, te da je bio i na celu turskih snaga u Avganistanu. Huduti je rodjen u Recanu, u blizini Prizrena, a njegova porodica preselila se u Tursku kada je imao pet godina, dok je Ozturk porijeklom iz Kosovske Mitrovice. (CdM)
Za hranu i pice na PIKNIK-u 2016 (Subota, 30. jul) brine Restoran "ČAKOR"  (18. jul 2016)
Za predstojeci PIKNIK 2016. - Subota, 30 jul i ove godine brinuce se osoblje Restorana "ČAKOR", vlasnika Ismeta Šujak.
Svi koji su prisustvovali proslogodisnjem pikniku, u organizaciji udruzenja EURO Gusinje, mogu potvrditi o kvalitetu i raznovrsnosti hrane i pica koje je ponudio restoran "ČAKOR". Mnogi kazu kao nikad i niko do tada.
Zato toga dana neka domacice uzivaju u druzenju i lijepom provodu, a za hranu i pice ce se potruditi neko drugi - Restoran "ČAKOR".
>
Sponzor PIKNIK-a 2016 (Subota, 30. jul) - VUKEL GROUP INSURANCE  (18. jul 2016)
VUKEL GROUP INSURANCE - Sponzor PIKNIK-a 2016 (Subota, 30 jul), koji organizuje udruzenje EURO Gusinje New York

VUKEL GROUP INSURANCE pruza sve vrste osiguranja, po najpovoljnijim cijenama i kvalitetnom uslugom. Sa vise od 15 godina iskustva u osiguranjima pruzamo Vam mogucnost nekoliko izbora.
Nudimo osiguranja za: auta, kuce, stanove, zgrade, poslovna osiguranja, radnicke naknade, opstu odgovornost i jos mnogo toga. Mi smo licencirani u NY, NJ, PA, CT i FL.
Dodjite u nas ured ili nas nazovite.
VUKEL GROUP INSURANCE
34-18 31 AVENUE ASTORIA, NY 11106
Tel # 718-267-1500.
>
Drugi pisu: "Divlja lepota Prokletija"    (18. jul 2016)
Stazama planinskog venca koji se prostire u tri države. Mnogi planinari iz cele Evrope leti rado posecuje ove vrleti
Zupcaste zidine Prokletija, ukrašene vitkim tornjevima oblikovanim erozijom, istovremeno izazvaju divljenje i zaprepašcenje posmatraca koji dodu u podnožje ovog masiva s kojeg jure bistre reke lomeci se u belim hucnim slapovima. Na tim silnim kraškim zidinama, i posle mnogo miliona godina, vide se jasni tragovi porodajnih muka Zemlje u vreme radanja planina.
Prokletije se prostiru od Metohije, na jugu Srbije, preko Crne Gore, pa do Albanije, a najposeceniji je, zbog bezbednosti i turisticke infrastrukture, crnogorski nacionalni park. Pošto se u njemu kampuje, poslednje snabdevanje namirnicama obavlja se u varošici Gusinje, odakle mnogobrojni posetioci, bilo da su ljubitelji planinarenja ili mauntibajkinga, krecu ka selu Vusinje.
Glavna ruta ka srcu planina pocinje kraj desetak metara visokog slapa Grlje, koji se, grmeci, survava u ponor, brzu i bistru planinsku reku koja tece uz makadamski put kroz prelepu lednicku dolinu Ropojane. Tuda je sve do pocetka 20. veka prolazio važan karavanski drum od Skadra ka Peci, a u Prvom svetskom ratu su ovuda, po najstrašnijoj zimi, išle kolone izbeglica iz Srbije... nastavak teksta objavljen na B92
Plavsko jezero ne prestaje da oduševljava!    (18. jul 2016)
Ljeto je idealno vrijeme za putovanja i izlete, a kada tome dodamo cinjenicu da vam je na raspolaganju i godišnji odmor, onda je užitak kompletan. Ljepote Crne Gore, nikada nece prestati da inspirišu!
Od mora do planina, jezera, nacionalnih parkova, jedinstvenih izletišta, ne znate šta prije da posjetite i u cemu da uživate.
Svojoj listi mjesta koje obavezno treba posjetiti, dodajte i Plavsko jezero, koje se nalazi u opštini Plav, na sjeveroistoku Crne Gore.
Plavsko jezero je smješteno izmedu planina Prokletije i Visitora, i nalazi se na nadmorskoj visini od 906 metara. Lednickog porijekla, ovo jezero plijeni svojom ljepotom, cemu doprinosi i cinjenica da se pruža pravcem sjever-jug, i to u dužini od 2160 metara.
Najveca dubina Plavskog jezera je devet metara, dok je prosjecna širina 920 metara. Ovo nevjerovatno jezero se vodom snadbijeva iz rijeke Ljuce, koja snjegove sa Prokletija spušta u Plavsku dolinu. Takode, voda iz cuvenih Alipašinih izvora, upravo preko ove rijeke svoj put nalazi do Plavskog jezera... nastavak teksta
Omladini i djeci sa smetnjama u NVU"Help" iz dijaspore donacije od 350 eura    (18. jul 2016)
Postovana redakcijo, uvazeni donatori,
zelimo u ime djece i omladine sa poteskocama u razvoju u NVU"Help" iz Plava, da vam se zahvalimo na vasoj humanosti koji brinete o ovoj djeci i koji ste uvjek spremni da pomognete i ucestvujete u donacijama.
Imamo donatore koji su licno udruzenju dostavili pomoc to su:
Tafilj Markovic 100 eura
Elvira Markovic Mahmutovic 100 eura
Anes Kacamakovic 50 eura
Nevzo Purisic 50 eura
Eahrudin Kojic 50 eura
Ukupno 350 eura.

U ime djece i omladine sa poteskocama dugujemo veliku zahvalnost.
S'postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica NVU"Help" Plav
Bošnjacka stranka ce samostalno na izbore   (17. jul 2016)
Predsjedništvo Bošnjacke stranke je na današnjoj sjednici preporucilo Glavnom odboru da donese odluku o samostalnom nastupu na oktobarskim parlamentarnim izborima.
Takodje, predsjedništvo Bošnjacke stranke preporucilo je Glavnom odboru da se u sastav Centralnog izbornog štaba nadu: Rafet Husovic, Kemal Purišic, Munib Licina, Osman Nurkovic, Nedžad Dreševic, Suljo Mustafic, Almer Kalac, Asmir Pepic, Mersudin Gredic, Kenana Strujic, Ejup Nurkovic, Husein Kurtagic, Amer Nokic, Enesa Rastoder, Adnan Muhovic, Abidin Music, Rešad Sijaric, Orhan Šahmanovic, Šelja Bekteševic, Haris Ramovic, Muamer Rašcic, Admir Adrovic i Sead Šahman.
Formirani su i timovi za izbornu kampanju, i to: tim za izradu izbornog programa/platforme kojim ce koordinirati Damir Gutic, logisticki tim kojim ce rukovoditi Osman Nurkovic, medijski tim kojim ce koordinirati Suljo Mustafic, te tim za marketing kojim ce koordinirati Admir Adrovic.
Predsjedništvo je preporucilo opštinskim odborima da u narednim danima formiraju lokalne izborne štabove. (CdM)
Na ahiret je preselila Emina Kuč   (2008-2016)    (17. jul 2016)
U New Yorku je u subotu, 16. jula 2016. u 8-oj godini zivota preselila na ahiret Emina Kuč. Zdravoglava se odrzava danas, od 2 sata poslijepodne u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza namaz ce se klanjati u ponedeljak, 17 Jula u 9:00 am, nakon cega ce se izvrsiti dzenaza na mezarju Washington Memorial Park u Long Islandu
Ozalosceni: otac Mirsad, majka Igbala (rodj. Čekić), brat Ajmen, sestra Medina, djedovi Hajriz i Hajro, bijaca Ljuljka, i ostala porodica Kuc i Cekic.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Poceli radovi druge faze uredjenja Ali-pasinih izvora kraj Gusinja    (16. jul 2016)
Na Ali-pasinim izvorima kraj Gusinja, danas su otpoceli radovi druge faze prvog dijela urednjenja mostova na ovom poznatom turistickom lokalitetu. Rijec je o izradi obaloutvrda (zidova) oko vec uradjenih drvenih mostovima, kao i izradi pjesackih staza koje ce povezati ova tri mosta.
Radove finansira nasa dijaspora, odnosno humanitarno udruzenje EURO Gusinje New York i Plavsko - Gusinjeski MERHAMET iz Njemacke. Tacnije za ove radove EURO Gusinje iz New Yorka je izdvojilo 17.000 eura, a MERHAMET iz Njemacke 6,600 eura, sto je ukupno 23,600 eura(sa PDV). Izvodjac radova je firma HRF iz Bijelog Polja.
Nezvanicno saznajemo da ce ovaj dio radova druge faze uredjenja Ali-pasinih izvora biti zavrsen do 2. avgusta, odnosno da ce posjetioci toga dana imati prilike da vide nesto novo, sto ce u buducnosti krasiti ovaj turisticki dragulj i sto ce povecati turisticku ponudu opstina Gusinje i Plav.(Gusinje Plav Press)
Ko stoji iza puca u Turskoj?    (15. jul 2016)
Istanbul, Ankara -- Navodno je rijec je o pokretu Hizmet koji je osnovao Fetulah Gilen kontroverzni propovednik i imam, prenosi "Nedeljnik".
Rijec je o pokretu Hizmet koji je osnovao Fetulah Gilen kontroverzni propovednik i imam koji živi u Sjedinjenim amerckim državama. Njegov pokret nazivaju i islamskim opus dei-jem.
Pokret Hizmet je veliki kriticar sekularizma u Turskoj i zagovornik pridruživanje zemlje Evropskoj uniji
Gilen je ranije podržavao vladu Redžepa Tajipa Erdogana i njegove težnje da Turska postane dao EU, medjutim danas su u oštrom sukobu.
Turske vlasti su 19. decembra 2014. protiv imama Gilena izdale poternicu zato što je navodno "vodja teroristicke organizacije", a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra ga svojim najvecim protivnikom, piše "Nedeljnik".
Anes Mrkulic, bh. “Amerikanac” uživa da igra i sluša babu kako galami s tribina    (15. jul 2016)
Na Grbavici, u omladinskom timu ovih je dana “osvanuo” jedan nesvakidašnji dragulj. Kod Admira Adžema, koji slovi kao jedan od najzahtjevnijih trenera u Želji, pa i BiH, trenira jedan Amerikanac. Naš Amerikanac. Trenira i oduševljava. Nema još sedamnaest godina, a vec dominira, stilom igre, raskošnim fudbalskim potencijalom.
Nije napadac poput “zemljaka” Vedada Ibiševica, koji je s americkih koledža dospio u reprezentaciju BiH i ostao desetak godina jedan od glavnih igraca. Anes po stilu igre više podsjeca na Zvjezdana Misimovica. Njegove lopte radarski su precizne. Tehnika i pas igra su mu jace strane, a ne libi se, kad god mu prilike dozvole opaliti po golu. Spretan je s obje noge.
Nakon kontinuirano dobrih igara postao je zvijezda americkih koledža. Nastupajuci za tim Gill ST. Bernards postigao je 24 gola i zabilježio 14 asistencija. Skor za respect. Po rejtingu škola pripada medu 10 USA akademiji. S takvom reputacijom, proglašen je najboljim centarforom New Yersija. Škola je dala Anesu “full scholarsip” koji godišnje košta 40.000 dolara. Kao igrac Redd Bulla MLS Anes je dobio poziv za “Yersi”.
Nakon “pozajmice” u prestižni tim, perspektivni Anes Mrkulic (sin Husa i Ermine) vraca se u NJCSA akademiju gdje je odigrao drugi dio sezone. Briljantnim igrama i golovima pomogao je klubu da izbori mjesto u top 4 tima USA.
– Dobre igre rezultirale su brojnim ponudama od Georgetowna, Washingtona DC, Yale Temple, Amherst… Odlucio sam se za Monmouth univerzitet New Jersey- kaže Mrkulic.
Premda je na “meniju” bilo atraktivnijih ponuda Anes je iznenadio izborom, a još više objašnjenjem.
– Želio sam biti bliže kuci. Nisam mogao igrati, a da ne cujem babu Husu kako galami s tribina. Ako bih otišao negdje dalje, otac ne bi mogao dolaziti na utakmice. Ovako svi smo zadovoljni- otkriva Anes Mrkulic.
Anes je omiljen u školi, u svojoj raji, medu Bosancima i Hercegovcima u Americi.
– Zahvalan sam ljudima u Želji, posebno treneru Adžemu što sam dobio priliku da treniram tokom odmora. Svake godine treniram na Grbavici. Želja mi je da zaigram za neku od mladih reprezentacija BiH. Da nastavim Vedinim stopama- priželjkuje ambiciozni Anes Mrkulic. Njegov je otac Huso bio prijeratni nogometaš bh. klubova. Internacionalnu karijeru nastavio je u Americi, potom se posvetio sinu i njegovom sportskom putu.
Sjecanje na JASARA RADONCIC   (1966-2015)    (15. jul 2016)
Prosla je godina dana kako si nas ostavio brate ali nikako da te zaboravimo. Tvoja iznenada smrt ostavila nas je u velikoj zalosti jer to niko nije ocekivao. Tvoju plemenitost, tvoj osmjeh i sve sto si ucinio za nas, bice duboko urezano u nasoj dusi.
Nek ti Allah dz.s podari lijep dzenet.
Tvoji najmiliji: majka Emina, braca Amir i Suco, sestra Sanija, snaha Halisa, bratanic Haris, bratanicne Sajma, Altana i Hana.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Novo Curanovic - "Pravi ljudi cijene prave stvari"    (14. jul 2016)
"Djelo i rad koji ulazete Vi, iz Odbora humanitarnog udruzenja EURO Gusinje, kod istinskih zaljubljenika naseg zavicaja nailaze na duboko postovanje i respekt. Divim se vasem entuzijazmu i zelji da pomognete svakome ko vam se obrati, a uz to pomazete i da nas zavicaj bude ljepsi i atraktivniji, sto je slucaj sa akcijom za uredjenje Ali-pasinih izvora.
Iz tih razloga i ove godine, kao i predhodnih, sa velikim zadovoljstvom obnavljam clanarinu u vasem udruzenju donacijom od $100, kao i donacijom od $100 za akciju uredjenja Ali-pasinih izvora"
- rijeci su Nova Curanovica, dugogodisnjeg prosvetnog radnika OS"Dz. Nikocevic" iz Gusinja, koji trenutno sa porodicom zivi i radi u New Yorku.
Rijec je covjeku, koji nikada nije zaboravio Gusinje, za koje ga, kako nam rece, vezu lijepe uspomene i sjecanja, koja nikada ne blijede. Kolika je ljubav prema Gusinju i Plavu, podatak da ce Novova kompletna familija ovih dana krenuti put zavicaja, u zelji da se evociraju uspomene i trenuci zajednistva sa velikim brojem prijatelja. Prilika da se ponovo okupi staro drustvo, biice vec krajem ovog mjeseca na tradicionalnoj manifestaciji "Hamdova staza", kada ce se ponovo sresti staro drustvo Rifat Mulic, Nuro Koljenovic, Novo Curanovic, Ramo Siljkovic, Ibro Mujan, .. i dr. Ne sumljamo da se nece lijepo provesti, jer oni drugacije i ne znaju.
Svakako, tu je i poznato izletiste Zabodiste, Novovo omiljeno mjesto, sa kojeg se pruza predivni pogled na Gusinje i vrhove Prokletija, gdje se pored hladne planinske vode, lijepe prirode i cvrkut ptica mozete istinski odmoriti.
U to ime porodicama Nova Curanovica i Rama Siljkovica, kao i svima koji ovih dana krecu put zavicaja zelimo srecan put, da se lijepo provedu i zdravo i dobro vrate u SAD. (Gusinje Plav Press)
Dzeko Radoncic: Hitno riješiti problem stanovnika u gusinjskom naselju Vruja    (14. jul 2016)
Socijaldemokrate Gusinja povodom alarmantne situacije u naselju Vruja, u kojem oko 50 porodica živi bez struje cak punih 9 mjeseci, pozivaju nadležne u lokalnoj samoupravi i Elektoprivredu Crne Gore da, u najkracem mogucem roku, riješe problem sa kojim se mještani ovog naselja vec duže vrijeme suocavaju, navodi se u saopštenju stranke.
„Nedopustivo je da 50 porodica, mahom socijalno ugroženih, u 21. vijeku toliko dugo živi bez napajanja elektricnom energijom, u naselju u kojem je i putna i komunalna infrastruktura u veoma lošem stanju. A još nedopustivije je to što se lokalna samouprava do sada uopšte nije bavila ovim problemom. SD Gusinja smatra urgentnim i neophodnim da se nade modalitet za prikljucenje porodica iz naselja Vruja na elektricnu mrežu, pod povoljnijim uslovima s obzirom na njihovo materijalno stanje“, kaže Predsjednik OO SD Gusinje Džeko Radoncic.
Dodaju da je SD-u izuzetno važan razvoj svakog dijela opštine.
"Mi nijesmo partija koja se bavi demagogijom i koja bježi od odgovornosti, nego smo spremni da preuzimamo odgovornost i da rješavamo probleme gradana kako bismo im omogucili normalno svakodnevno funkcionisanje i zadovoljenje osnovnih životnih potreba. Zato mi u SD Gusinje posebnu pažnju poklanjamo ulaganju u infrastrukturu, jer bez kvalitetne infrastrukture nema stabilnog i održivog razvoja naše opštine. Posebno se to odnosi na izgradnju lokalne infrastrukture, naocito u ruralnim podrucjima, odnosno u onima koja je dosadašnja lokalna vlast zaboravljala, kako bi se u svim djelovima stvorili uslovi za razvoj odgovarajucih aktivnosti neophodnih za pristojan život“, kaže Radoncic.
Kažu i da je infrastruktura u predizbornom programu Socijaldemokrata Gusinja akcentovana kao krucijalan segment kojim pokazati ozbiljnost i odgovoran pristup ka potrebama gradana, a, kako vjeruju, odlicni rezultat koji ih ocekuje na izborima 16. oktobra, prvi je stepenik ka pozitivnim promjenama funkcionisanja opštine u kojima ce odigrati znacajnu ulogu. (CdM)
Priliv novca neznatno manji: Od dijaspore 153 miliona eura    (14. jul 2016)
Ukupan priliv doznaka iz inostranstva u Crnu Goru za prvih pet mjeseci ove godine je iznosio 153,14 miliona eura, neznatno manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke CBCG.
Iz CBCG su agenciji Mina-business kazali da se, od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva, oko 94,94 miliona eura odnosi na kompenzacije zaposlenih.
Na licne transfere odnosio se 43,94 miliona eura, a na ostale transfere, koji obuhvataju penzije, invalidnine i druga socijalna primanja, 14,26 miliona.
Iz CBCG je objašnjeno da su, u skladu sa novom metodologijom Medunarodnog monetarnog fonda, koju Centralna banka primjenjuje od 2014. godine, licni transferi nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korišcenog koncepta radnickih doznaka. Osim radnicnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, licni transferi obuhvataju i sve druge transfere izmedu gradana.
Iako se ne zna tacan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, procjenjuje se da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori. Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali znacajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim africkim zemljama. (CdM)
Na ahiret je preselio Durakovic (Ahmeta) Elvir   (1975 - 2016)    (14. jul 2016)
U New Yorku je u srijedu, 13. jula 2016. iznenada u 41. godini zivota na ahiret preselio Durakovic (Ahmeta) Elvir. Zdravoglava se prima u cetvrtak, 14. jula od 3:00 sata poslije podne u nasoj Ali pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza namaz ce se klanjati u petak, 15. jula u 9:00am, nakon cega ce se izvrsiti dzenaza na mezarju u Long Islandu.
Ozalosceni: braca Ragip i Eriz, sestre Zineta i Sabaheta, zetovi Bedrija Deljanin i Safet Deljanin, snahe Bisera i Izeta, bratstvo Durakovic, rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Svecano otvaranje Taekwon-do kluba "B.A.S.A." - Subota, 16. jul 2016   (13. jul 2016)
Pozivamo sve ljubitelje sporta da
u subotu, 16. jula 2016 godine u 11:00 am dodju sa djecom na svecano otvaranje Taekwon-do kluba "B.A.S.A.", na adresi:
Bosnjacki kulturni centar 114-07 91 st Richmond Hill NY 11418

Rastoder Ismet, instruktor TKD 917 295 7961
Skender Durmiši novi ambasador Kosova u Crnoj Gori    (13. jul 2016)
Direktor Diplomatske akademije u Prištini Skender Durmiši bice prvi ambasador Kosova u Crnoj Gori, saznaje Portal Ul-info.
On ce na toj funkciji zamijeniti kosovskog Srbina Srdana Sentica, koji je imao status šefa Diplomatske misije Kosova u Podgorici.
Durmiši je, kako piše ulcinjski portal, po profesiji novinar,a bio je diplomatski predstavnik Kosova pri Misiji Evropske unije u Briselu, u Makedoniji i u Australiji.
Održana planinska trka "Prokletije Vertikal Kilometer”    (13. jul 2016)
U magicnoj dolini Grebaje podno vrhova Karanfila, u subotu 9. jula održana je planinska trka "Prokletije Vertikal kilometar". Preko 60 takmicara iz nekoliko zemalja odmjerilo je snagu u ekstremnom formatu planinskog trcanja.
Na stazi dužine 3km sa više od jednog kilomertra uspona ubjedljivo najbrži je bio Dušan Bazic sa vremenom 40 minuta, dok je drugo mjesto zauzeo Nikola Ilic sa vremenom 44 minuta, a dva minuta iza njega je stigao Milan Stojkovic. Staza je bila duža i visocija nego prošle godine, što govori da je Bazic sjajno išao, u rangu vremena prošlogodišnjeg pobjednika Janka Gardovica iz Crne Gore. Važno je naglasiti da se na ovoj trci pojavio i jedan ucesnik iz Gusinja, atleticar Sinan Koljenovic, koji je ostvario zapažen rezultat ispod jednog sata.
Nevena Rajkovic opravdala je epitet favorita kod djevojaka, sa vremenom 56 minuta, drugoplasirana je bila Marija Đordevic sa vremenom 59 minuta, a treceplasirana Mirela Brbovic, koja je istu stazu prešla za 67 minuta.
Ucesnici su iskazali oduševljenje prirodom NP Prokletije, stazama, ali posebno su zahvalni na gostoprimnosti ljudi ovog kraja. (Nparkovi)
ZAHVALNICA    (13. jul 2016)
Prošlo je sedam dana od kada nas je napustio naš dragi suprug, otac, sin, brat i djed
DERVIŠEVIC (OMER) FADIL – (22.03.1961. – 06.07.2016.)

Zahvaljujemo svim dobrim i dragim rodjacima, prijateljima, komšijama i kolegama koji su bili uz nas i pružili nam podršku u ovom, za nas, najtežem i najbolnijem trenutku.

Ožalošcena porodica Derviševic
Omladini i djeci sa smetnjama iz dijaspore donacije od $200    (13. jul 2016)
Postovana redakcija, uvazeni donatori,
prenesemo da smo dobili jos $200 od Eska Pupovic i Surke Markovic
djeci i omladini sa poteskocama.
Stoga svim ljudima donatorima upucujemo Veliko HVALA!
S'postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica NVU "Help" Plav
Samel’s Cottage in Prokletije National Park – Montenegro    (13. jul 2016)
Prokletije National Park holds out great adventures for mountain bikers, hikers, and nature lovers. The area now offers local culture with stays in a Montengrin katun too. These mountain huts, usually grouped together for community, are a unique part of the Montenegrin culture where shepherds would sleep during the summer months. While this is still the case for some katuns, others can be a memorable get-away for adventurers of all sizes. Samel’s Cottage in Prokletije National Park offers a perfect night or extended stay for MTB and hiking groups.
Ermina puts on a clinic when it comes to national foods. We were stuffed when we finished at her table. You will be too. It’s all delicious–especially the national cakes that she bakes. With a huge desire to provide great hospitality to all that stay at Samel’s Cottage, she insists that breakfast is included with a night’s stay. You can get your calories in before heading out to massive adventure all around.
Located inside the rugged Prokletije National Park, Samel’s Cottage works for those taking the Peaks of the Balkans route or for day outings to any of the surrounding peaks as well as the local favorite but still largely undiscovered Hridsko Lake. You will definitely want to add that spot to your do-not-miss list... nastavak teksta
Ponovo u New Yorku mozete kupiti novu knjigu Ibrahima Rekovica "Plavljani i Gusinjani u anegdotama"   (12. jul 2016)
Pocetkom godine poznati hronicar Plava i Gusinja, pisac i umjetnik, Ibrahim Rekovic je objavio knjigu “Plavljani i Gusinjani u anegdotama". U knjizi je objavljeno 300 prica koje je autor prikupljao tokom proteklih 11 godina.
Do sada smo putem nase redakcije prodali dva kontigenta knjiga, a ovih dana nam je pristigao i treci. Knjigu, koju treba da ima svaka nasa porodica, pogotovu u dijaspori, mozete naruciti preko nase redakcije, ako nazovete glavnog urednika web magazina Gusinje-Plav.com, Rafeta Hot na 646 808 6490. Cijena je veoma pristupacna i iznosi $20.
Pozivamo sve one koji su narucili knjigu da nam se jave, kao i one koji zele da istu kupe, da nas nazovu na gore naznaceni telefonski broj.
Kao i sto sam autor knjige rece: “Knjiga je pisana plavsko-gusinjskim govorom. Imamo mi nešto što je naše, specificno, što nas cini posebnim, ali nas ne odvaja od drugih."
U knjizi “Plavljani i Gusinjani u anegdotama” obuhvacene su i price vezane za ovo podrucje. Tu je i nekoliko legendi o Plavu i Gusinju, o nastanku Plavskog jezera, o Ali-pašinim izvorima i Prokletijama, o Hridskom jezeru i njegovim gorskim vilama, kao i o plovecem ostrvu na Visitorskom jezeru. Želja autora je bila da na jednom mjestu pruži citaocima sve ono što je interesantno o plavsko-gusinjskom kraju.
Knjiga je štampana u tiražu od 800 primjeraka, u izdanju izdavacke kuce “Almanah”- biblioteka “Baština”. Urednik je prof.dr Šerbo Rastoder, lekturu i korekturu uradio je akademik Zuvdija Hodžic, dok su recenzenti akademik, rahmetli profesor Alija Džogovic, i professor Faruk Dizdarevic. (Gusinje Plav Press)
AMIRA MEDUNJANIN - New York, 10/29/2016    (12. jul 2016)
Kraljica SEVDAHA po prvi put u SAD

AMIRA MEDUNJANIN - New York, 10/29/2016

Concert Hall @ New York Society for Ethical Culture
2 West 64th Street (at Central Park West),
New York, New York 10023

Ulaznice mozete kupiti na ovoj web stranici
ili nazvati na 1(800) 506-6898.
Promocija knjige "Zavicajne staze", autora Rifata Mulica - Gusinje, 30. jul 2016. god  (12. jul 2016)
Izasla je iz stampe knjiga "ZAVICAJNE STAZE", namjenjena za sve ljubitelje planine, za planinare, alpiniste, naucne istrazivace i sve one koji zele da upoznaju raskosnu ljepotu gusinjskih planina. Autor knjige je Rifat Mulic, dugogodišnji društveno-politicki i prosvjetni radnik, vrhunski planinar, pasionirani ljubitelj i najbolji poznavaoc plavsko-gusinjskih Prokletija.
Zvanicna promocija knjige "ZAVICAJNE STAZE", odnosno predstavljanje iste, ce biti 30. jula ove godine u 19 casova - Velika sala Doma kulture u Gusinju. Istog dana kad je predstavljanje knjige, u 18 casova, takodje u Domu kulture u Gusinju, bice otvorena izlozba fotografija Prokletija Fadila Sarki, planinara iz Beograda.
U kratom razgovoru, izmedju ostaloga, autor knjige nam je naglasio "da objavljivanjem ove knjige zelim dati svoj skromni doprinos boljoj prezentaciji turistickih vrijednosti novoformirane Opstine Gusinje".
Izdavac knjige je Planinarsko drustvo "Karanfil" Gusinje. Recezenti iste su Daniel Vincek i mr Halil Markišic. Saradnici na knjizi su: Ilfan Radoncic, Ratko Popovic, Milutin Prašcevic, Admir Lalic i Emir Mulic. Korice (fotografije) je uradio Fadil Šarki (prva strana - Maja e Jezerces, posljednja strana vodopad grebajska Grlja). Knjiga je stampana na 208 stranica i tiraž je 1000 primjeraka na crnogorskom/bošnjackom/srpskom/hrvatskom jeziku.
Zahvaljujemo se gospodinu Rifatu Mulicu, autoru knjige "ZAVICAJNE STAZE", koji nam je omogucio da medju prvima imamo radnu verziju knjige u PDF formatu, iz koje Vama, dragi citaoci naseg web magazina Gusinje-Plav.com, prenosimo i toplo preporucujemo da procitate recenzije Danijela Vinceka i mr Halila Markišica.
Iz recenzije mr. Halila Markišica izdvajamo:"...Ova vrijedna knjiga autora Rifata Mulica, znalacki osmišljena, dobro uradjena, bogato ilustrovana, lijepim stilom napisana, bice dragocjeno i izdašno vrelo informacija, kao što su izdašni Alipašini izvori, i za buducu monografiju Gusinja. Zato je s velikim zadovoljstvom, uvjeren u njenu vrijednost, naucnu i strucnu utemeljenost, preporucujem pažnji onih koji vole, posjecuju i istražuju plavsko-gusinjske Prokletije, tako i onima koji žele više da saznaju o ovim velicanstvenim planinama..."
Inace, Rifat Mulic je autor i knjige "Plavsko-gusinjske Prokletije – cetrdeset planinarskih staza", (Gusinje, Planinarsko društvo „Karanfil, izdate 2009), o cijim kvalitetima, sa puno komplimenata i pohvala, govore najeminentliji poznavaoci planina. (Gusinje-Plav.com)
Almir Bektesevic otvorio jos jedan prodajni objekat "Royal kitchen and bath", ovoga puta u Astoriji  (11. jul 2016)
Posetite još jedan novo otvoreni lokal "Royal kitchen and bath", vlasnika Almira Bektesevica. Rijec je objektu koji se nalazi u Astoriji, na adresu 25-06 34th avenue.
Lokal je otvoren za prodajne namjene kuhinjskih kabineta, veliki izbor plocica, marble, granita kao i veliki izbor drvenog parketa za vas stan, kao i vodoinstalaterskog materijala, koji je neophodan za vaše domacinstvo.
Uz to još treba napomenuti da u ovom objektu prodaju razne vrste sinkova i cesmi za kuhinje i kupatila, veliki izbor Jeldwen vrata i brava sa kljucevima i bez. Jednom rijecju, posetite ih i uvjerite se u veliki izbor na jednom mjestu.
Treba napomenuti da osoblje lokala osposobljeno sve vrste gradjevinskih usluga od renoviranja kuhinji, kupatila do predaje kljuceva za kompletnim renoviranjem uz sva moguca osiguranja i dozvole za rad.
Telefoni na koje ih mozete kontaktirati su: 929-522-0926 i 646-286-1420
Royal Kitchen & Bath - Vlasnik Almir Bektesevic   (11. jul 2016)
Royal Kitchen & Bath - Vlasnik Almir Bektesevic
Udahnite novi zivot u vase kuhinje i kupatila. U Royal Kitchen & Bath, vlasnika Almira Bektesevica, mozete naci veliki izbor i visoke kvalitete kabinete (37 vrsta kuhinjskih elemenata i ormarica razlicitih stilova)), granit plocice, countertops sudopere (sinks), slavine (fauset), sve vrste izolacija i kompletan materijal neophodan za ugradnju plocica.
Nudimo besplatnu dostavu kupljenih kabineta i mogucnost instaliranja, uz sva potrebna osiguranja.
Uskoro nasim kupcima cemo ponuditi sirok izbor gradjevinskog materijala, ukljucujuci i Jeld wen vrata.
Dodjite i posjetite nas izlozbeni prostor na adresi:
Royal Kitchen & Bath
2 Fero street
Yonkers, NY 10701
Tel. 914 969 3900 & 646 286 1420


Nastavak Stranice (News Archive)


TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE ZNACE AUTOMATSKI DA SU TO STAVOVI I MISLJENJA REDAKCIJE
  Uredjivacki tim magazina    Web dizajneri: advokat Hot Edvin i advokat Hot Edin
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"