www.Gusinje-Plav.com
Subota, 5. decembar 2015. godine - Hajtar za Ibrahimagic (Rifata) Dzavida-Dzafka otvaraju otac Rifat, sin Anes, braca Haris i Armen, sa rodbinom i prijateljima u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji od 9 sati izjutra do 7 sati navecer.
Nedelja, 6. decembar 2015. godine - Hajtar za hadzi Hamda (Redza) Cecunjanin otvaraju njegovi sinovi Ekrem i Edin, sa bratstvom Cecunjanin, rodbina i prijatelji, u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji od 9 sati izjutra do 7 sati navecer.
NEDELJKO BAJIC - New York, 12/25/2015, - Melrose Ballroom: 36-08 33rd St, LIC 11106 - Info: MRKI'S PLACE NYC 917-568-3496
Sponzori i donatori lutrije za "Vece dijaspore" 13. decembra 2015. god (1. decembar 2015)
Udruzenje EURO Gusinje, koje u nedelju, 13. decembra 2015. god organizuje "VECE DIJASPORE" obezbejedilo je i bogatu lutriju. Objavljujemo dosadasnje donatore lutrije i sponzore veceri:Kompanija "ROYAL KITCHEN & BATH", vlasnika Almira Bektesevica za sponzorstvo "Veceri dijaspore" daruje $200, a za lutriju dodjeljuje prigodan POKLON.


OCNA KLINIKA, dr. Aliya Hot, za sponzorstvo "Veceri dijaspore" daruje $100.Restoran "ARTE", vlasnik Hazem Hasandjekaj, dodjeljuje VECERU ZA DVIJE OSOBE.Frizerski salon "J'ADORE", vlasnistvo Eska i Nisere Mulic, dodjeljuje dobitniku/ci FRIZURU po zelji.OCNA KLINIKA , dr. Aliya Hot, dodjeljuje gift karticu u vrijedosti od $100.Kompanija "DESIGN CONSTRUCTION", vlasnik Petro Vesho, dodjeljuje gift karticu u vrijedosti od $50.Restoran "CAKOR" Bronx, vlasnistvo Ismeta Sujak, je obezbijedilo PECENO JAGNJE.Steak house "ROCCO", vlasnici Sucko Pjetrovic i Koljenovic Dzako, dodjeljuju VECERU ZA DVOJE.Kompanija "HASANAGA,LLC", vlasnici Selim & Sevda Cekic, dodjeljuje gift karticu u vrijedosti od $100.
GUSINJE JE UCRTANO U DUHOVNU MAPU KNJIZEVNOG SVIJETA  (1. decembar 2015)
Zbirka prica "NEKO ZOVE" autora Zuvdije Hodzica predstavljena je prije nekoliko dana na Intenacionalnom sajmu knjiga u Podgorici
- Njegove price iz zavicaja su univerzalne istine o covjeku i svijetu u kome zivimo, naglasili su knjizevni kriticari
Zbirka prica "NEKO ZOVE" autora Zuvdije Hodzica predstavljena je prije nekoliko dana na Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici. Inspirisan istorijom, geografijom i sociologijom Gusinja, autor je napisao knjigu koja vjerno preslikava proslost ovog mjesta. Pri tome, on je dodao magicne, fiktivne "zacine" koji su, opet, ucinili da ovaj prostor djeluje jedinstveno i neponoljivo, receno je o ovoj knjizi na predstavljanju.
- Zbirkom pripovjedaka "Neko zove" Gusinje je ucrtano u duhovnu mapu knjizevnog svijeta. Ukoliko bi neki pregalac našao da napravi "Leksikon 100 najljepsih mjesta opisanih u knjizevnosti" u tom leksikonu nesumnjivo bi pod slovom "G" stajalo ime "GUSINJE". Nakon toga, bilo kakav tektonski poremecaj ne bi mogao da ga izbrise kao Atlantidu i svaki trag o njemu, dok god bi se sacuvao negdje neki Hodzicev rukopis - kazao je Ethem Mandic.
Vlatko Simunovic podsjetio je da je Zuvdija Hodzic odrastao u Gusinju, na tvrdoj crnogorsko-albanskoj granici sa snaznim uspomenama na velicinu i slavu Osmanskog carstva, u familiji koja je njegovala tradiciju dervisa bektesija i sa njom raskinula, prihvatajuci pred Drugi svjetski rat ideju socijalne jednakosti i pravde.
- Gusinje je epicentar svih proznih kazivanja Zuvdije Hodzica - zato sto postoje price koje treba da budu ispricane, a proslost mora biti potpuno ogradjena od modernog i sa potpunom objektivnošću i bez pristrasnosti sacuvana od pogleda "slucajnih prolaznika", kazao je Simunovic. Radule Novovic je podsjetio, da Hodzic u svojim pricama slijedi najbolje tradicije pripovjedaca sa balkanskih prostora, kao sto su Ivo Andric i Mesa Selimovic. On se trudi, kao i oni, da kroz price iz svog zavicaja kaze neke univerzalne istine o covjeku i svijetu u kome zivimo. (Pobjeda)
Hajtar za hadzi Hamda (Redza) Cecunjanin - Nedelja, 6. decembar 2015   (30. novembar 2015)
U Conecticut (SAD) je 8. novembra 2015. godine na ahiret preselio hadzi Hamdo (Redza) Cecunjanin, u 78. godini zivota. Dzenaza je obavljena na Balkan mezarju u Upstae New York.
Tim povodom njegovi sinovi Ekrem i Edin, sa bratstvom Cecunjanin, rodbinom i prijateljima otvataju hajtar u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, u nedelju, 6. decembra 2015. godine, od 9 sati izjutra do 7 sati navecer.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Hajtar za Ibrahimagic (Rifata) Dzavida-Dzafka - Subota, 5. decembar 2015. god  (30. novembar 2015)
U New Yorku je u petak, 16. oktobra 2015, preselio na ahiret Ibrahimagic (Rifata) Dzavid - Dzafko u 58. godini zivota. Dzenaza je obavljena u Gusinju.
Tim povodom otvaraju hajtar: otac Rifat, sin Anes, braca Haris i Armen, rodbina i prijatelji, u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, u subotu, 5. decembra 2015, od 9 sati izjutra do 7 sati navecer.
Inna Lillahi ve inna ilejhi radzi'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Elhan Radoncic predsjednik FM SDP Gusinje  (30. novembar 2015)
Na prvoj Konvenciji Foruma mladih OO SDP Gusinje za predsjednika je, jednoglasnom podrskom svih delagata, izabran Elhan Radoncic, a za potpredsjednike Aleta Omeragic i Adil Mulamekic.
Clanovima Foruma mladih i gostima obratio se predsjednik OO SDP Gusinje dr Elvis Omeragic, koji je istakao da je omladina SDP-a njen najvredniji dio, koji treba hrabro i beskompromisno da nastavi putem kojim SDP ide svih ovih godina, vodeci Crnu Goru ka sigurnoj i svijetloj buducnosti.
"SDP je prethodnih 25 godina bio na pravoj strani istorije, a u narednom periodu cemo biti znacajan dio buducnosti Crne Gore. Cekaju nas brojni izazovi na koje cemo putem najboljih mehanizama odgovoriti, kao i do sada", zakljucio je Omeragic.
Predsjednik Foruma mladih SDP CG Vedad Kurpejovic, porucio je svojim drugovima i drugaricama socijaldemokratama, "da se potrude da kroz sprovodenje kvalitetnih aktivnosti budu prepoznati u svojoj sredini po tome jer se zalazu za bolji polozaj mladih u zajednici". Kurpejovic je porucio da "samo ujedinjenjem svojih snova i mladalackom energijom, mogu se sacuvati i dodatno unaprijediti vrijednosti stvarane punih 25 godina."
Novoizabrani predsjednik, Elhan Radoncic zahvalio se na ukazanom povjerenju, isticuci izbor kao veliku cast, ali i obavezu. On je naglasio da ih u narednom periodu ceka dosta posla, ali se nada da ce svi zajedno ipak uspjeti da pozitivno odgovore na sve izazove koji ih ocekuju, i to ne samo u Gusinju, nego i na drzavnom nivou, u saradnji sa drugim opstinskim Forumima mladih SDP-a.
Izbornoj Konvenciji, prisustvovao je i potpredsjednik Foruma mladih SDP CG, Denis Babic. (CdM)
VECE DIJASPORE - Nedelja,13. decembar 2015  (30. novembar 2015)
AMIL BISČANIN - Restoran "ČAKOR", 3 i 4 decembar 2015 (29. novembar 2015)
AMIL BISČANIN - Turneja po USA
Nastupa 3 i 4 decembra 2015 u
Restoranu "ČAKOR"
632 East 186th Street
Bronx, NY 10458

Ulaz besplatan
Reservations: 718-733-1033
Traditional Balkan and Mediterranean cuisine
Prodaje se imanje sa kucom u Dosudje kraj Gusinja   (29. novembar 2015)
Vrlo rijetka prilika za kupovinu velikog imanja i kuce u Dosudje kraj Gusinja. Imanje i kuca su u neposrednoj blizini glavne ceste, sa predivnim pogledom i locirani su na zadivljujucoj povrsini od 88 ari. Prva polovina imanja sa kucom, nikada nije bila koristena i moze posluziti kao polazna osnova za potrebe vase porodice. Preostali dio imanja je pogodan za izgradnju novih objekata, za vise porodica, koje zele da su blizu jedna pored druge.
Rijetka (ako ikada) prilika da ove velicine i lokacije objekat dolazi na trziste.
Cijena po dogovoru.
Idealno za prodati jednom kupcu, ali cemo prihvatiti i deobu imanja i ponude za kupovinu od najmanje 20 ari.
Prodavac zivi u New Yorku. Za vise informacija nazovite na 917-671-8099 ili pisite na e-mail dradoncic76@gmail.com

Na poziv udruzenja EURO Gusinje, visoki zvanicnici Gusinja stizu u New Yorku  (29. novembar 2015)
Na poziv naseg najpoznatijeg i najuspjesnijeg udruzenja u dijaspori EURO Gusinje, u New Yorku ce pocetkom decembra mjeseca boraviti prve licnosti Gusinja, najmladje opstine u Crnoj Gori - inz. Anela Cekic, predsjednica opstine i dr. Elvis Omeragic, predsjednik Skupstine opstine .

Oni ce prisustvovati cetvrtoj po redu VECERI DIJASPORE, koja ce se odrzati u nedelju, 13. decembra 2015. godine, sa pocetkom u 7:00pm na adresi: Riccardo's Restaurant & Catering 2101 24th Ave, Astoria, NY 11102 .
Ovo ce biti, od dobijanja statusa opstine, prva zajednicka posjeta visokih zvanicnika iz Gusinja dijaspori u New Yorku. Ovom posjetom oni ce pokazati neraskidljivu vezu zavicaja i dijaspore.

Svoje ucesce VECERI DIJASPORE, takodje su potvrdili i Ambasador Zoran Jankovic, predstavnici Montenegro golf kluba iz New Yorka, nasi poznati biznismeni i uspjesni gradjani.

Predvidjena je bogata lutrija i raznovrstan muzicki progam u kojem ucestvuju: Miki Koljenovic, DJ Enver Metjahic, ....,
Rezervacija je neophodna. Zvati nekog od clanova Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje.
Inaugurisan reis Islamske zajednice Rifat Fejzic  (28. novembar 2015)
Ne bih trosio ove dragocjene trenutke u obecanjima, jer se ona mogu odrzati samo rezultatima, pregalastvom i timskim radom. Ova obaveza zajednickog rada nije bjezanje od odgovornosti pojedinca, vec odaziv kuranskom imperativu: "Svi se cvrsto Allahova uzeta drzite i nikako se ne razjedinjujte!", kazao je reizabrani reis Islamske zajednice Rifat Fejzic u svom inauguralnom govoru na svecnaosti u Osmanagica dzamiji u Podgorici.
On je na mjesto reisa, gdje ce biti nardnih sest godina, ponovo izabran 16. avgusta uz jednoglasnu podrsku svih 39 clanova izbornog tijela.
Kako prenosi Agencija Anadolija, mensuru - serijatsko-pravno ovlastenje da moze valjano vrsiti dužnost prvaka muslimana u Crnoj Gori - Fejzicu je urucio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez.
Svecanom cinu prisustvovali su predstavnici Islamskih zajednica i mesihata iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Turske, Hrvatske, Slovenije i Zapadne Trakije. Prisutni su bili i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husovic, kao i potpredsjednik Skupstine Suljo Mustafic.
Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez kazao je u svom govoru kako je danas radostan dan za sve muslimane u Crnoj Gori.
- Ali ne samo za muslimane Crne Gore i Balkana. Ovo je radostan dan za pripadnike svih religija na Balkanu, jer svi mi koji obavljamo ove dužnosti radimo na ocuvanju mira, pravde i milosrdja - kazao je Gormez.
Podsjecajuci da u ovo vrijeme islamsku svijet prolazi kroz svoj najtezi period, Gormez je rekao kako se "danas u ime islama cine ubistva".
Royal Kitchen & Bath - Vlasnik Almir Bektesevic   (28. nov 2015)
Royal Kitchen & Bath - Vlasnik Almir Bektesevic
Udahnite novi zivot u vase kuhinje i kupatila. U Royal Kitchen & Bath, vlasnika Almira Bektesevica, mozete naci veliki izbor i visoke kvalitete kabinete (37 vrsta kuhinjskih elemenata i ormarica razlicitih stilova)), granit plocice, countertops sudopere (sinks), slavine (fauset), sve vrste izolacija i kompletan materijal neophodan za ugradnju plocica.
Nudimo besplatnu dostavu kupljenih kabineta i mogucnost instaliranja, uz sva potrebna osiguranja.
Uskoro nasim kupcima cemo ponuditi sirok izbor gradjevinskog materijala, ukljucujuci i Jeld wen vrata.
Dodjite i posjetite nas izlozbeni prostor na adresi:
Royal Kitchen & Bath
2 Fero street
Yonkers, NY 10701
Tel. 914 969 3900 & 646 286 1420

Pao prvi snijeg u plavsko-gusinjskom kraju  (27. novembar 2015)
- Gusinjskoj opstini smo poslali ponudu za odrzavanje ulica i lokalnih puteva u zimskom periodu, jer oni jos nijesu formirali komunalno preduzece, kaze Kemal Purisic, direktor plavskih komunalaca.
Plav - Jutro je u plavsko-gusinjskom kraju pao prvi snijeg - visine od 7 - 10 centimetara, a u visim planinskim predjelima je mnogo veci.
U plavskom Komunalnom preduzecu tvrde da su se pripremili za zimsko odrzavanje gradskih saobracajnica i lokalnih puteva.
Prema rijecima direktora preduzeca Kemala Purisica, na vrijeme su servisirana vozila i masine koja ce biti angazovana za ciscenje snijega, a imacemo i dovoljne kolicine soli i rizle za posipanje kolovoza.
- Raspolazemo sa jednim vozilom-snjegocistacem, dva traktora-snjegocistaca, opstinski snjegocistac, dvije utovarne lopate, traktor-posipac soli i frezu za ciscenje trotoara. Pored ciscenja gradskih ulica u Plavu i Murinu, tokom zimskog perioda angazovani smo na ciscenju i odrzavanju i lokalnih puteva - ukupne duzine oko 70 kilometara, istice Purisic.
On dodaje, da je plavsko komunalno preduzece poslalo ponudu za ciscenje i odrzavanje gradskih ulica i lokalnih puteva za podrucje opstine Gusinje, jer oni jos nijesu formirali svoje komunalno preduzece. Od njih ocekujemo odgovor ovih dana, i spremni smo ukoliko prihvate nasu ponudu da i u toj opstini odradimo sve poslove u zimskom periodu, istice direktor Purisic.
On je takodje podsjetio, da se preduzecu duguje oko 700.000 eura, od cega je dug gradjana oko 400.000 eura, a ostali iznos duga otpada na lokalnu upravu, javne ustanove i preduzeca ciji je osnivac opstina.
- Naplativost mjesecnih racuna krece se dosta sporo, sto je odraz trenutne ekonomske situacije i besparice kod stanovnistva. Ova dugovanja se i te kako odrazavaju na kvalitet i efikasnije funkcionisanje ovog preduzeca. Isto tako, ova dugovanja uticu na zimsko odrzavanje ulica i puteva, s obzirom da se, zbog specificnosti posla, u tom periodu povecavaju troskovi - rekao je Purisic.
Purisic je apelovao na vlasnike automobila da svoja vozila uklone sa ulica i trotoara kako bi komunalne sluzbe mogle da rade svoj posao. To se narocito odnosi na glasvne gradske saobracajnice u Plavu, Gusinju i Murinu, koje su bukvalno zakrcene parkiranim vozilima. Ovdje, svakako ocekujemo saradnju komunalne i saobracajne policije, kaze Purisic. (Gusinje-Plav.com)
Inauguracija Fejzica sjutra u Osmanagica dzamiji  (27. novembar 2015)
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzic sjutra ce biti inagurisan na svecanosti u Osmanagica dzamiji u Podgorici.
Saopsteno je da ce, uz prigodan vjerski program, biti odrzana ceremonija dodjele Mensure.
Ceremoniji ce prisustvovati poglavari Islamskih zajednica iz okruzenja i vrhovni poglavar reis Turske Mehmet Gormez.
Fejzic je za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori izabran 16. avgusta i on ce na toj funkciji biti sest godina. On je bio jedini kandidat i dobio je jednoglasnu podrsku da bude reis, jer je podrzan od svih 39 clanova izbornog tijela.
Izbor Fejzica podrzali su clanovi Sabora Islamske zajednice, clanovi Islamskog vijeca koje sacinjavaju glavni imami, direktor medrese i predsjednik Udruzenja Ilmije, kao i clanovi Mesihata. U izboru reisa, osim vjerskih lica, ucestvovali su i gradani koji su zastupljeni u predstavnickim i izvrsnim organima Islamske zajednice.
Prema Ustavu Islamske zajednice, reis je predsjednik izvrsnog i glavnog operativnog organa Mesihata, ali i muftija, odnosno vrhovni vjerski poglavar svih muslimana u Crnoj Gori. U svojstvu muftije, on predsjedava Islamskim vijecem, organom nadleznim za vjerska pitanja i tumacenje vjere, kojeg, osim reisa, sacinjavaju glavni imami, direktori vjerskih skola i predsjednik Udruzenja Ilmije. (Mina)
Na ahiret je preselila Djombaljaj (Miftar Mustafe) Zarife, rodj. Preljvukaj   (1932 - 2015)   (27. novembar 2015)
U New Yorku je 26. novembra preselila na ahiter Djombaljaj (Miftar Mustafe) Zarife, rodj. Preljvukaj, u 83. godini zivota.
Zdravoglava se odrzava danas, 27. novembra 2015. godine na adresi:
920 Alerton ave, Bronx, 10469, od 5:00pm do 9:00 pm.
Dzenaza ce naknadno biti obavljena u Vusanje.
Ozalosceni: familije Djombaljaj i Preljvukaj
Ali-pasini izvori Gusinje - Novembar 2015. god. (27. novembar 2015)
Nakon izgradnje tri nova mosta na Ali-pasinim izvorima, ovaj turisticki biser nikada vise nece izgledati kao prije. To je samo pocetak realizacije projekta uredjenja ovog prirodnog dragulja, koji sponzorise dijaspora u organizaciji udruzenja EURO GUISNJE iz New Yorka.
Dzavid Sabovic sef poslanickog kluba SDP-a  (26. novembar 2015)
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Dzavid Sabovic bice novi sef poslanickog kluba te partije, dok ce njegovo mjesto predsjednika Zakonodavnog odbora zauzeti poslanica Draginja Vuksanovic.
To mjesto je upraznjeno nakon sto je sef kluba Borislav Banovic imenovan za ambasadora Crne Gore u Londonu.
Sabovic je "Vijestima" juce rekao da ce tu poziciju zauzimati do isteka mandata sadasnjeg saziva parlamenta. To je dogovoreno juce na sjednici poslanickog kluba SDP-a.
"Danas smo imali sjednicu na kojoj smo se dogovorili o rotacijama. Ja sam iz licnih razloga podnio ostavku na mjesto predsjednika Zakonodavnog odbora, kolege su me predlozile da budem sef kluba i ja sam prihvatio da vodim klub jos ovo malo vremena", rekao je Sabovic.
On je rekao da ce ga Vuksanovic zamijeniti na celu Zakonodavnog odbora, sto treba da verifikuje Administrativni odbor. "Naslijedice me Draginja Vuksanovic, a ja cu popuniti mjesta u nekim skupstinskim odborima," rekao je novi sef poslanickog kluba SDP-a.
Takav predlog treba da potvrdi Predsjednistvo, koje se ocekuje ovih dana. Ranije se spekulisalo da bi poslanik i predsjednik odbora te partije u Rozajama Izet Bralic mogao biti Banovicev nasljednik, ali on nije bio zainteresovan za tu poziciju iako je, kako je tvrdio izvor "Vijesti", imao podrsku lidera partije Ranka Krivokapica.
Gusinje, najmladja crnogorska opstina sprovodi odluku o nazivima gradskih ulica  (26. novembar 2015)
KOMISIJA POTVRDILA AKTUELNE NAZIVE ULICA
Novih imena ulica za sada nema
GUSINJE - Radi stvaranja preduslova za primjenu Zakona o birackim spiskovima, Vlada Crne Gore je jos krajem avgusta ove godine uputila zahtjev lokalnim samoupravama da najkasnije do kraja septembra donesu ove odluke. Komisija za davanje naziva ulica opstine Gusinje - donijela je odluku da ostanu aktuelni nazivi gusinjskih ulica, trgova i naselja - kao sto su Bosanska, Podgoricka, Beogradska, Sarajevska, Skadarska, Kosovska, Carigradska, Igmanska, Grebajska, Grncarska, Dosudjka itd.
- Odrzali smo sjednicu ove komisije, i saglasili se da ostanu stari nazivi (aktuelni), i da nije bilo predloga za promjenu naziva nekih ulica u ovoj opstini. Ja cu u toku ove nedjelje svojom uredbom objaviti u Sluzbenom listu odluku ove komisije, koju cemo potom, nadam se, verifikovati u gusinjskom parlamentu, kazala je Anela Cekic, prdsjednica opstine Gusinje.
Medjutim, table sa imenima ulica jos nijesu postavljene, niti kucni brojevi - iako je ova odluka donijeta prije nekoliko godina.
Da cudo bude vece, kaze nam nas sagovornik Halim Gacevic, penzioner iz Gusinja, da mnogi zitelji ovog turistickog grada ni danas ne znaju kako im se ulica naziva.
- Cini mi se da je obaveza svake nadlezne sluzbe ili organa lokalne samouprave, da ispostuje zahtjev Vlade Crne Gore i nas gradjana, da svaka ulica ima svoju tablu naziva, a objekti (kuce, stambene zgrade, poslovni prostori i drugi objekti - dobiju svoj kucni broj, istice Gacevic.
On dodje, da zamjera staroj komisija koja je prije nekoliko godina u okviru opstine Plav, promijenila nazive ulica u Gusinju - koje su nosile imena prvoboraca, narodnih heroja i drugih dogadjaja iz NOR-a. Sta je tada clanovima te komisije smetalo da gusinjske ulice nose imena Alja Hota, Beca Basica, Voja Novovica, Masara Grude i drugih. Sada, kako cujem, te ulice nose imena gusinjskih sela, nekih turistickih lokacija i gradova iz drugih zemalja.
Ibrahim Omeragic, clan komisije naglasava, da je mnogo bitno, ako se zna da je Gusinje mali turisticki grad, sa bezbroj prirodnih bisera, jedinstvenih u nasoj drzavi i sire, da se povede posebna briga o turistickoj signalizaciji.
- Primjera radi, Sarajevska ulica u Gusinju vodi pravo ka Alipasinim izvorima, Vodopadu i kanjonu Grlja, Oku Skakavice, pa je jasno da bi tabla sa imenom, uz postojecu turisticku signalizaciju, i te kako olaksala turistima da stignu do ovih turistickih odredista, istice Omeragic.
On navodi, da ako hocemo da ovaj kraj bude prepoznatljiv na turistickoj mapi Crne Gore i sire, onda nam Gusinje kao turisticka destinacija mora liciti na modernu gradsku urbanu sredinu. Isto vazi i za lokalitete kulturno-istorijskih spomenika gdje treba, pored turisticke signalizacije postaviti i tablu u kojoj se ulici nalaze ili u kojem dijelu ove opstine, kaze Omeragic. (Gusinje-Plav.com)
NEDELJKO BAJIĆ - New York, 25. decembar 2015. god (26. novembar 2015)
NEDELJKO BAJIĆ - New York, 25. decembar 2015. god

MELROSE BALLROOM
36-08 33rd St, Long Island City 11106

Ulaz: $45
Informacije i rezervacije:
MRKI'S PLACE @917-568-3496
Sretan ti rodjendan JEDNA JEDINA  (25. novembar 2015)
Hiljadugodisnje postojanje i kontinuitet nase domovine nece i ne mogu ugroziti populisticki politicki ispadi, jer se iskreni i patriotski opredijeljeni Bosanci i Hercegovci nikada nece umoriti od Bosne i Hercegovine i zalaganja za njenu bolju buducnost.
U Mrkonjicu je prije 67 godina je obnovoljena drzavnost. Taj je datum uzet kao rodjendan i Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine, medjutim treba napomenuti da je to obnavljanje drzavnosti koja je izgubljena 1463. godine ciji kontinuitet seze do 11 stoljeca.
Svim narodima i gradjanima Bosne i Hercegovine KBSA2000 OKBS upucuje najiskrenije cestitke povodom 25. novembra, Dana drzavnosti nase domovine Bosne i Hercegovine i istovremeno ih poziva da zajednickim snagama nastavimo graditi nasu buducnost i buducnost nase djece.
KBSA 2000 OKBS posebno cestita Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine porodicama najboljih sinova, demobilisanim borcima i RVI-a.
Za vise detalja otvorite donji link http://www.kbsa2000kbs.org/
UO KBSA2000 OKBS
Pocinje sa radom prvi bosnjacki web portal u Crnoj Gori  (25. novembar 2015. god)
Ocuvanje bosnjackog nacionalnog identiteta i njegovo ukljucivanje u drustveno-politicke tokove biće osnovni postulati na kojima ce funkcionisati prvi bosnjacki web portal u Crnoj Gori, www.bosnjak.me, saopstio je danas glavni i odgovorni urednik novog portala Osman Nurkovic.
"Cilj projekta je postojanje web portala na bosanskom jeziku koji ce obradjivati i plasirati informacije o svim znacajnim politickim, drustvenim, kulturnim, sportskim i drugim desavanjima u zemlji, regionu i svijetu, sa posebnim akcentom na informacije koje se ticu bosnjacke populacije u Crnoj Gori, ali i van nje", kazao je Nurkovic.
Osim informisanja, novi portal za cilj ima i ocuvanje i promociju opste-kulturnih, jezickih i drugih identitetskih posebnosti Bosnjaka Crne Gore.
"Taj web-portal bi okupljao mlade stvaraoce iz svih oblasti drustvenog zivota, posebno one koji su zainteresovani da svoje stvaralaštvo prezentuju na bosanskom jeziku, te na taj nacin prevazidju mnoge kulturoloske barijere i unaprijede polozaj i upotrebu bosanskog jezika i kulture, cijeg znacaja i bivstvovanja cesto nisu svjesni ni sami Bosnjaci, a jos rjedje pripadnici ostalih naroda koji zive u Crnoj Gori", dodao je Nurkovic.
Projekat je finansijski podrzao Fond za zastitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, dok će prakticnu realizaciju istog sprovoditi Bosnjacko nacionalno vijece. (Gusinje Plav Press)
Narodni odbor Opstine Plav iz 1956 godine  (25. novembar 2015. god)
Mnogi od Vas postovani citaoci, sigurno niste bili ni rodjeni kada je nastala fotografija u lijevom uglu. Rijec je o slici, nastaloj daleke 1956. godine i na njoj su odbornici tadasnje opstine Plav, njih 33 ukupno. Tada je Opstina Plav, ako niste znali, pripadala Ivangradskom srezu (Ivangrad se danas zove Berane). Umjesto danasnjih Skupsina opstina, tada su bili Narodni odbori, te otuda i ime odbornik.
Narodni odbor Opstine Plav, cinili su odbornici iz Plava, Gusinja i Murine. Iz tog saziva iz 1956 godine, ziva su samo dvojica odbornika i to: Hodzic Salih -Saka i Sahmanovic Meho.
Ako malo detaljnije pogledate likove na ovoj slici onda cete sigurno prepoznati mnoge nase rahmetlije, medju kojima su: Jadadic Seco, Hot Raso, Cekic Halim, Rugovac Uka,, Cosovic Salih, Mekulovic Adem, Jokic Vukman, Tosic Adem, Uljevic Iso, Djerkovic Dusan, Dasic Zarija, Hasandjekic Span, Radoncic Huso, Music Huso, Dervisevic Nezo, Knezevic Dragutin, Kolenovic Hako, Milovic Milo, Novicevic Dragica, Nikac Fron, Mujovic Murat, Jokic Drago, Djuricanin Ranko, Djuricanin Dobrasin, Redzepagic Mustafa, Redzepagic Ahmet, Jokic Vuko, Radoncic Rizo, ..,
Zahvaljujemo se nasem vjernom citaocu, profesoru Ibru Rekovicu, na ustupljenoj fotografiji.(Gusinje Plav Press)
4. "VEČE DIJASPORE" - Nedelja, 13. decembar 2015  (24. novembar 2015)
4. "VEČE DIJASPORE" - Nedelja, 13. decembar 2015
Riccardo's Restaurant & Catering
2101 24th Ave, Astoria, NY 11102

Gosti veceri:
Ambasador Zoran Jankovic - Generalni konzulat Crne Gore u New Yorku
Inz. Anela Cekic - Predsjednica Opstine Gusinje
Dr. Elvis Omeragic - Predsjednik Skupstine Opstine Gusinje
Predstavnici Montenegro golf kluba New York

U zabavno muzickom programu ucestvuju Miki Koljenovic i DJ Enver Metjahic.
Predvidjena je i bogata lutrija.
Organizator: udruzenje EURO Gusinje
Obavezna rezervacija, kontaktirati clanove odbora udruzenja
Ranko Spalevic: "Sjecanje na cestitu porodicu Preljvukic iz Martinovica kraj Gusinja".  (24. novembar 2015)
Dragi Rafete,
Dragi moji Gusinjani,
Zahvaljujuci Vasem (i nasem) prestiznom web sajtu ne zive samo sjecanja, vec se obnavljaju silom prilika zaboravljene veze medju zavicajcima i prijateljima.
Vjerovatno znate da sam rodjen u Martinovicima, kraj Gusinja. Bio sam poslednji junosa koji se rodio pored ognjista, kraj kotla na verigama. Pod zajednickim krovom sa cestitom kucom Preljvukica oglasio sam se djecjom pjesmom zvanom plac. Odatle se i razvijalo iskreno djecacko druzenje sa Redzepom i Spanom, koji su se preko Beograda uputili u Njujork.
Ovo Vam pisem kako bi se poslije toliko godina ponovo cuo sa Spanom i Redzepom koji su mi ostali u sjecanju po izuzetnoj skromnosti u poslovicno vrednoj familiji. Jesu li se uzeljeli jedinstvenih Alipasinih izvora i Prokletija? Ja jesam. Jedva cekam kada cu odmoriti dusu u kuci nezaboravnih Sarkinovica, ali i da ponovo popijem kafu sa najvjernijim hronicarem Gusinja - sa Rifatom Grudom.
Do skorijeg slova...
Vas
Ranko R. Spalevic.
Inz. Aneli Cekic jos jedna titula - predsjednica OO DPS-a Gusinje  (23. novembar 2015)
Danas je u Gusinju odrzana sjednica OO DPS-a Gusinje, na kojoj su od 73 clana koliko broji ovaj odbor, prisustvovali 49. Sastanku su prisustvovali i gosti iz Podgorice, ispred Glavnog odbora DPS-a: Bobo Radunovic, bivsi minstar zdravlja u Vladi Crne Gore, a danas savjetnik premijera za pracenje razvoja lokalne samouprave i Drago Cantric, clan Izvrsnog odbora DPS-a Crne Gore.
Na ovoj sjednici jednoglasnom odlukom svih prisutnih clanova OO DPS-a Gusinje, za Predsjednicu ovog najveceg organa DPS stranke u Gusinju, izabrana je inz. Anela Cekic.
Izbor Anele Cekic za predsjednicu OO DPS-a, koju zbog cvrstine i principijelnosti koje podsjeduje, mnogi nazivaju i "Gusinjskom Margaret Tacer", je logicna posljedica zbivanja u Gusinju, kada je u pitanju ova stranka. Tome treba dodati i impozantne rezultate koji su postignuti u ovoj najmladjoj opstini u Crnoj Gori za vrijeme dok traje njen mandat na celo opstine, odnosno prve gradonacelnice Gusinja
Bolji poznavaoci prilika u ovom gradu podno Prokletija su jedinstveni u ocjeni da je danasnjim izborom Anele Cekic, na celo OO DPS-a, ova stranka usla u mirnije "politicke vode" i pored, kako rekose, pokusaja da se izminira danasnja sjednica i sam izbor predsjednika OO DPS-a Gusinje. (Gusinje Plav Press)
Ali-pasini izvori bice brend Crne Gore i Balkana  (23. novembar 2015)
Nakon uredjenja prirodnog dragulja ispod Prokletija
ALIPASINI IZVORI BICE BREND CRNE GORE I BALKANA
- Svaka cast ljudima iz Njujorka koji su pokrenuli inicijativu za uredjenje ovog prirodnog bogatstva, kojeg nema nigdje na svijetu, kaze dr Zlatko Bulic, najpoznatiji crnogorski ekspert za zastitu prirode
GUSINJE - Dugo godina sam, jos dok sam bio direktor Zavoda za zastitu prirode Crne Gore, potencirao pitanje oko zastite ovog prirodnog bisera. Medjutim, nijesam nailazio na pozitivan odgovor, osim pusta obecanja. I stalno sam govorio, da su izvori zapusteni, da prijeti ruiniranje kamenih zidova, da se otpadom zatrpavaju takozvane "zile" izvora i da prijeti presusivanje nekih od bazena. Stekao sam utisak, da je ovaj moj vapaj - "pucanj u prazno", kaze dr Bulic, koji je ovih dana posjetio Alipasine izvore.
- Citajuci dnevnu stampu saznao sam da se vrse neki radovi na Alipasinim izvorima i odlucio sam da dodjem i obidjem i vidim sta se to radi na izvorima. Bio sam ne malo iznenadjen i ujedno radostan sto se neko sjetio - da zastiti ovo prirodno blago. Svaka cast ljudima iz Njujorka koji su se sjetili da pod hitno treba nesto uraditi na Alipasinim izvorima. Mogu vam reci da se sve sto se do sada radi - uredjuje po standardima. Premostice se potocici, a mostovi se uklapaju u ambijentalni prostor. Vjerujte, kada se zavrse mostovi, uredi obala izvora, saniraju kameni zidovi koji ogradjuju bazene, postavi potreban mobilijar i drugi potrebni sadrzaji - tvrdim da ce gusinjski Alipasini izvori biti ljepsi od "Vrela Bosne". Licno zelim, a sto i zasluzuju - uskoro ce postati brend Crne Gore i Balkana, a mozda i sire, istice dr Bulic.
I predsjednica opstine Gusinje, je, vise nego zadovoljna dosadasnjim aktivnostima koje se izvode na Alipasinim izvorima.
- Jos prilikom posjete Njujorku, upoznata sam bila sa aktivnostima udruzenja "EURO GUSINJE". Oni su tom prilikom iskazali veliko interesovanje i zelju za unapredjenje saradnje sa opstinom Gusinje, a posebno kad je u pitanju uredjenje i zastita Alipašinih izvora. Uredjenje obala izvora, ciscenje otpada, izgradnja drvenih mostova, sanacija kamenih zidova oko bazena, postavljanje rasvjete i drugih potrebnih sadrzaja stvaraju se svi preduslovi - da turisti-posjetioci mogu da vide "pravo cudo od prirode", izjavila je za dnevni list "Pobjeda" predsjednica Cekic. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio Saljic (Seljka) Bajram  (1955 -2015)   (22. novembar 2015)
U Plavu je u cetvrtak, 19. novembra 2015 godine u 61. godini zivota na ahiret preselio Saljic (Seljka) Bajram. Dzenaza je obavljena u petak, 20. novembra na mezarju Skić.
Ozalošceni: supruga Mevljuda, sinovi Miralem i Erhat, kcerke Mirela i Meliha, braca Hasan i Ujkan, sestre Sacirka, Vezirka i Munirka i ostala mnogobrojna familija Saljić, Radončić i Ćirković.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Salic Mustafa-Skorupan: "Neiscrpan izvor muzickih hitova"  (22. novembar 2015)
Koliko puta ste "uhvatili sebe" da pjevusite neku pjesmu, a da toga ni sami niste svjesni. Lijepe rijeci i note ostaju u memoriji i cesto znaju biti dio nase svakodnevnice.
Medjutim, najverovatnije nikada se niste upitali ko stoji iza tih lijepih tekstova, odnosno ko je pisao tako lijepe tekstove. To su osobe - tekstopisci, koje daju duh i smisao pjesme i koji su najcesce u sjenci izvodjaca.
U nasoj zajednici u New Yorku zivi covjek iza kojega stoje na desetine napisanih muzickih hitova, od kojih su neki i svojevrsne himne nase dijaspore. Rijec je o tekstopiscu Salic Mustafi - Skorupanu iz Plava, koji trenutno zivi u Bronx-u.
Prve hitove je napisao rah. Senadu Milanovicu. Izdvajamo dva: "Mirela i "Hajrija " Vrijedno je napomenuti da je na tom albumu, Skorupan za sve pjesme napisao tekstove.
Drugi komplet pjesama (CD) je napisao Omeru Redzepagicu, na koji se nalazi i hit "Zena koju srce voli".
Treci set pjesama je napisao za Safeta Aliju sa posebnim osvrtom na pjesme "Himna Plavu i Gusinju" i "Bijelo Polje".
Cetvrti najnoviji i vjerovatno najbolji album je napisao za Riza Hamidovica. Promocija albuma se ocekuje krajem ove i pocetkom naredne godine i to ovdje u New Yorku, a pod pokroviteljstvom Mustafe Mrkija Mrkulica. Pjesma koju izdvajamo kao potencijalni hit nosi naslov: "U amanet sine Sandzaku se vrati..."
Izmedju ostalih interpretatora narodne muzike tekstove pjesma Skorupan je poklanjao: Kemalu Malovcicu, Mikiju Koljenovicu, Sneski, ...
Na kraju razgovora, u sali, Skorupan nam rece: "Svi koji su zainteresovani za tekstove pjesama mogu da se jave, jer ih imam na pretek. Kontak telefon je: 917-660-1577".
Znajuci za njegov neiscrpan talenat, kada su tekstovi pjesama u pitanju, sigurni smo da cemo u skoroj buducnosti pjevusiti neki njegov novi muzicki hit. U tom smislu mu zelimo puno srece i dosta dobrog zdravlja.(Gusinje Plav Press)
"Jedina smetnja ujedinjenju islamskih zajednica BiH, CG i Srbije je Muamer Zukorlic"  (21. novembar 2015)
S obzirom da se Crna Gora nalazi pod teskim pritiskom "pravoslavnog bloka" koji je pod srpsko-ruskom kontrolom, te da se sandzacki muftija Muamer Zukorlic izravno svrstao na protivnicku stranu, podrska Sarajeva Islamskoj zajednici u Crnoj Gori veoma je potrebna i vazna.
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovic primio je juce Reisa Islamske zajednice Crne Gore Rifata ef. Fejzica, izvjestila je Mina.
Razgovarano je o saradnji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamske zajednice u Crnoj Gori. Dvije Islamske zajednice ce sve uciniti kako bi ostvarile cvrscu saradnju i polucile sto bolje rezultate.
Takodjer je dogovoreno da ce sluzbe dvije Islamske zajednice saradjivati u programima koji su od interesa za obje islamske zajednice. Crnogorski reis Fejzic susreo se i sa Bakirom Izetbegovicem.
Strogo protokolarna medijska izvjesca tek u jednoj fromulaciji da ce oba reisa "uciniti sve od sebe kako bi ostvarile cvrscu suradnju" daje naznaku sta je bio stavrni cilj posjete reisa Fejzica Sarajevu i sta je bila stvarna tema razgovora.
S obzirom da se Crna Gora nalazi pod teskim pritiskom "pravoslavnog bloka" koji je pod srpsko-ruskom kontrolom, te da se sandzacki muftija Muamer Zukorlic izravno svrstao na protivnicku stranu, podrska Sarajeva Islamskoj zajednici u Crnoj Gori veoma je potrebna i vazna.
Stoga je za ocekivati da je reis Fejzic opetovao svoj zahtjev za ujedinjenjem Islamske zajednice Crne Gore, Bosne i Heregovine i Srbije kojeg je reisu Kavazovicu iznio odmah po njegovom imenovanju prosle godine.
Medjutim, Zukorlicevi insajderi u Rijasetu su to dojavili i ovaj je odmah iz Novog Pazara dojurio u Sarajevo i zaprijetio Kavazovicu pobunom, kako u Sandzaku tako i u Saboru Islamske zajednice.
Posto je reis Fejzic turski softa/ucenik i ima vrlo bliske relacije sa Dijanetom i reisom Mehmedom Gormezom, pa i sa samim predsjednikom Tajibom Erdoganom, za ocekivati je da bi ideju o ujedinjenju tri najbrojnije islamske zajednice na Balkanu podrzala i Turska.(The Bosnia Times)
Istorijski trijumf kosarkasa plavsko-gusinjskog "Strsljena" !  (21. novembar 2015)
Kosarkasi Strsljena ostvarili su prvi, istorijski trijumf u A ligi! Gusinjani su veceras u Podgorici iznenadili domaci Studentski centar rezultatom 65:70 i tako probili led u 7. rundi!
Prva cetvrtina pripala je gostima (14:22), druga domacima (16:10), pa se a odmor poslo u rezultatskom egalu (30:32).
U trecem kvartalu djelovalo je ce "studenti" stici do druge prvenstvene pobjede - oni su parcijalom 22:14 stekli 6 poena viska pred posljednjih 10 minuta meca (52:46).
Ipak, plavsko-gusinjski sastav se nije predavao, vec je furiozom cetvrtinom preokrenuo i na kraju se prvi put radovao u A ligi! Konacan rezultat 65:70.
Blistao je veceras fenomenalni Grifin Rame sa 35 poena, 12 skokova, 7 ukradenih lopti i 4 asistencije (indeks 48), a dvocifren je bio jos Rugovac sa 14 poena.
U porazenom timu odlican je bio Djukanovic sa 17 poena i 15 skokova, pratio ga je Braun sa 15 poena i 8 uhvacenih lopti, dok je 10 poena dodao Osmanagic.(Kosarka.me)
Najljepsa Gusinjska prica: "Poklon zavicaju od dijaspore" (21. novembar 2015)
Najljepsa Gusinjska prica: "Poklon zavicaju od dijaspore". Novi mostovi na Ali-pasinim izvorima, predstavljaju nesto najplemenitije sto je dijaspora mogla uciniti za svoj zavicaj.
Zahvaljujuci udruzenju EURO Gusinje iz New Yorka, koje je organizovalo akciju za uredjenje Ali-pasinih izvora, danas ovaj turisticki dragulj izgleda ljepse nego ikada. Kao nam rekose u ovom udruzenju, ovo je samo pocetak aktivnosti tj ulaganja na ovom izletistu, koje ce obogatiti turisticku ponudu opstina Gusinje i Plav. U ovom udruzenju posebno podvlace izvanredu saradnju sa vlastima opstine Gusinje i njihov odnos prema dijaspori uopste. To je jos jedan od dokaza kako se na vise nego korektan nacin i uzajamno postovanje mogu njegovati odnosi dijaspore i zavicaja.
Prva faza - izrada mostova kostala je 10.000 eura. Uskoro ce opstina Gusinje i udruzenje EURO Gusinje, odnosno prilikom posjete inz. Anele Cekic i dr. Elvisa Omeragic, celnika lokalne vlasti decembra mjeseca u New Yorku, utvrditi dinamiku nastavka radova oko uredjenja Ali-pasinih izvora o cemu ce javnost i donatori biti blagovremeno informisani.
Do sada je za uredjenje Ali-pasinih izvora ukupno prikupljeno $27,570, plus 200 eura.
Potencijali donatori u SAD mogu da se obrate kod nekog od clanova Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje, a u Zapadnoj Evropi mogu kontaktirati Kobilic Rama u Holandiji i doniraju svoje priloge. (Gusinje Plav Press)
Tema dana - Dan Sandzaka: Gost akademik Serbo Rastoder  (21. novembar 2015)
Reis Rifat ef. Fejzic posjetio Reis-l-ulemu Kavazovica  (20. novembar 2015)
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzic posjetio je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovica.
Razgovarano je o saradnji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamske zajednice u Crnoj Gori. Dvije Islamske zajednice ce sve uciniti kako bi ostvarile cvrscu saradnju i polucile sto bolje rezultate.
Takodjer je dogovoreno da ce sluzbe dvije Islamske zajednice saradjivati u programima koji su od interesa za obje islamske zajednice.
U pratnji reisa bio je direktor ZEKAT fondacije Sadmir Satki Hadzijic.(Monteislam)
Sponzori za lutriju na "Vece dijaspore" (20. novembar 2015)
Udruzenje EURO Gusinje, koje u nedelju 13. decembra 2015. god organizuje "Vece dijaspore" obezbejedilo je i bogatu lutriju. Objavljujemo dio donatora lutrije, a drugi spisak slijedi uskoro:Restoran "CAKOR" Bronx, vlasnistvo Ismeta Sujak, je obezbijedilo PECENO JAGNJE.Steak house "ROCCO", vlasnici Sucko Pjetrovic i Koljenovic Dzako, dodjeljuju VECERU ZA DVOJE.Kompanija "HASANAGA,LLC", vlasnici Selim & Sevda Cekic, dodjeljuje gift karticu u vrijedosti od $100.
ZAPALJENA UTOVARNA MASINA  (20. novembar 2015)
Gusinje - Kako nam javlja Rifat Gruda, juce je oko 17 sati u krugu Fabrika peleta u Gusinju, ciji je vlasnik Ljuan Gjonbalaj, izbio pozar na glavnoj utovarnoj masini koja se koristi za dopremanje drvne mase u peci za preradu, kao i smjese koja sluzi za lozenje grejnih peci (kliknite na sliku da je uvelicate).
Materijalna steta je velika, jer je masina u pozaru totalno unistena. Pripadnici vatrogasne jedinice iz Plava, pozar su uspjesno lokalizovali i sprijecili da se pozar ne prosiri i ugzori materijal u blizini objekta fabrike, veliki broj masina i na sam objekat fabrike.
Kako nezvanicno saznajemo, do izbijanja pozara na masini doslo je zbog neispravne elektroinstalacije na masini. (Gusinje Plav Press)
Privode se kraju radovi i na trecem, najduzem mostu na Ali-pasinim izvorima  (19. novembar 2015)
Radovi prve faze uredjenja Ali-pasinih izvora privode se kraju. Danas su kompletirana dva od tri drvena mosta predvodjena projektom uredjenja. Treci treci, duzine 12 metrara, koji se oslanja na cetiri stope, bice kompletiran sjutra, odnosno ograda na njemu bice zavrsena u petak.
Kako nam rece Semso Jarovic, direktor Direkcije za investicije u opstini Gusinje, preostaje da se izvrsi premazivanje zastitnom emulzijom drvena konstrukcija sva tri mosta, kao i prilazi istima.
Ovo je prvi dio projekta, koji je fininsiralo nase najpoznatije udruzenje u dijaspori - EURO Gusinje iz New Yorka, odnosno sredstva su donirali nasi gradjani u dijaspori, a akciju prikupljanja novcanih sredstava vodi udruzenje EURO Gusinje.
Izrada sva tri mosta kostala je ukupno 10.000 eura. Preostali novac koji su donirali nasi gradjani u dijaspori, bice takodje utrosen za uredjenje Ali-pasinih izvora, uz saglasnost sa celnicima lokalne samouprave u Gusinju, sa kojima ovo udruzenje ima izvanrednu saradnju.
Do sada je za uredjenje Ali-pasinih izvora ukupno prikupljeno $27,270, plus 200 eura.
Potencijali donatori u SAD mogu da se obrate kod nekog od clanova Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje, a u Zapadnoj Evropi mogu kontaktirati Kobilic Rama u Holandiji i doniraju svoje priloge.(Gusinje Plav Press)
Suad Shaptafa & Valbona Peraj - Restoran "ČAKOR", svake veceri od 19. novembra  (19. novembar 2015)
Suad Shaptafa & Valbona Peraj
Gostuju svake veceri od 19. novembra u
Restoran "ČAKOR"
632 East 186th Street
Bronx, NY 10458
Reservations: 718-733-1033

Traditional Balkan and Mediterranean cuisine
U Gusinju otvorene kancelarije Centra za socijalni rad i Zavoda za zaposljavanje  (19. novembar 2015)
Nakon jucerasnje posjete Zarka Zivkovica, Direktora direkcije za javne radove u Vladi Crne Gore, opstinu Gusinje je danas posjetio jos jedan visoki duznosnik Valade crne Gore - Zorica Kovacevic, ministarka rada i socijalnog staranja. Razlog je svecano otvaranje dvije kancelarije drzavnih organa - Centra za socijalni rad i Zavod za zaposljavanje tj Biro rada.
U kratkoj konferenciji za medije, visoka gosca iz Podgorice i Anela Cekic, predsjednica opstine Gusinje, su istakle od kolikog znacaja je otvaranje ovih kancelarija za najmladju opstinu u Crnoj Gori. U prvom redu sto se pruza mogucnost zaposljavanja novih kadrova iz Gusinja, kao i servisne usluge, koje ce biti omogucene gradjanima ove opstine. Samim time ce se poboljsati i kvalitet zivota mjestanima, jer nece morati vise da putuju do Plava, kako bi ostvarivali svoja prava.
Ovo je jos jedan u nizu konkretnih koraka koje Vlada Crne Gore cini i dokaza da opstina Gusinje dobija atribute organizovane lokalne vlasti. (Gusinje Plav Press)
Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju - Hamda   (19. novembar 2015)
Dana 19. novembra navršava se 3 godine od kako nisi više sa nama, dragi naš Tata počesmo da brojimo godine od kako nisi medju nama. Svakog dana nam nedostaje ljubav koju si nam nesebično pruzao, mudrost sa kojom si nas savjetovao i toplina sa kojom si nas okupljao. Teško i prazno je bez tebe započeti svaki novi dan jer tvoje je prisustvo davalo snagu i oslonac. Nijedan dio našeg sjećanja, naše prošlosti i našeg sjutra ne postoji i neće postojati bez tvojih tragova. Vrijeme nemoze da izliječi tu prazninu i bol za svojim roditeljem, uvijek ćeš biti u našim srcima i mislima.
Molimo Allaha dz. š. da ti podari lijep Dzenet.
Tvoja porodica; supruga Nadzija, sinovi Nedzad i Dzenad, kćerka Enisa, snahe i unučad.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju - Hamda   (19. novembar 2015)
Dana 19. novembra 2015 god. navršava se tri godine od kako nas je napustio nas voljeni brat, djever i stric Hamdija - Hamdo Bicić.
Svojim vrlinama i plemenitoscu izbrisao si riječ "zaborav", a u nasim srcima i duši uklesao sjećanje i ponos na tebe što smo te imali. Voljeni nikad ne umiru dok zive oni koji ih vole .
Tvoji najmiliji: braća: Zuko, Suljo, Baco i Dzeka, sestre: Hajrija, Saljka, Muška i Ćama, snahe i bratanići.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Vanredna Sjednica SO Gusinje 18.11.2015.  (18. novembar 2015)
Direktor Direkcije za javne radove Zarko Zivkovic obisao gradilista u Gusinju   (18. novembar 2015)
Gusinje - Danas je u Gusinju boravio direktor Direkcije za javne radove Zarko Zivkovic sa svojim saradnicima i obisao gradilista - pjesacki most na rijeci Grncar nedaleko od objekata gusinjske osnovne skole, izgradnju obloutvrde koj se poteze nizvodno i uzvodno od most na ovoj rijeci, i istakao da se radovi na obaloutvrdi moraju ubrzati dok jos traju dobri vremenski uslovi.
- Obisao sam i objekat - buducu zgradu guinjske opstinske administracije i vidio da radovi napreduju i da su do sada kvalitetno izvedeni. Vjerujem, ako radovi na zgradi budu tekli ovom dinamikom da će se nadlezne sluzbe ove opstine vrlo brzo useliti u jednom dijelu ove zgrade, kazao je direktor Zivković.
Predsjednica opstine Gusinje, Anela Cekic, je vise nego zadovoljna dosadasnjim radovima na izgradnji pjesackom mosta, obaloutvrde, a poseno gradjevinskim radovima na zgradi opstine Gusinje koja se nalazi u samom centru grada.
- Radovi na zgradi opstine teku predvidjenom dinamikom, i nadamo se da ce jedan dio poslovnog prostora biti osposobljen za koriscenje i to veoma brzo. To me raduje, jer mnoge opstinke i druge sluzbe moci će da se smjeste u ovoj zgradi. Isto tako pjesacki most na rijeci Grncar je uradjen - i bice od znacaja za sve gradjane Gusinja a posebno ucenike OS "Dzafer Nikocevic" u Gusinju i sportiste, jer ce se iduce godine poceti sa izgradnjom objekta sportske dvorane na skolskom-sportskom poligonu, kazala je predsjednica Cekic. (R. Gruda)
Rezolucija Kongres Bosnjaka Svijeta-KBS (18. novembar 2015)
Povodom obiljezavanja 20.godisnjice od potpisivanja Opceg okvirnog sporazuma za mir u BiH, parafiranog u Dejtonu 21. novembra 1995.godine, a potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine, sa ciljem sto hitnijih promjena nametnutih rjesenja koja su definisana ovim sporazumom, u skladu sa Statutom, Platformom djelovanja i programskim aktivnostima Kongresa Bosnjaka Svijeta-KBS, te kao podrsku izlasku Bosne i Hercegovine iz sadasnjeg nefunkcionalnog drzavnog uredjenja, u ime svojih clanova i simpatizera Kongres Bosnjaka Svijeta-KBS donosi sljedecu:
R E Z O L U C I J U

1. Izrazavamo zahvalnost Sjedinjenim Americkim Drzavama i ostalim akterima za realizaciju Mirovne konferencije odrzane u Dejtonu od 01. - 21. novembra 1995. godine, koja je dovela do potpisivanja Mirovnog sporazuma cime je zaustavljeno ubijanje i agresija na suverenu i medjunarodno priznatu drzavu Bosnu i Hercegovinu, kao i genocid nad Bosnjacima njenim najbrojnijim narodom... nastavak REZOLUCIJE
Zahvalnica porodice Hot i dio cestitki (18. novembar 2015)
Ovim putem zelimo da se javno zahvalimo svima koji su nam na bilo koji nacin: licno, putem telefona, e-maila, ili FB uputili cestitke i zelje u povodu promovisanja naseg sina, brata i unuka Edina Hot u advokata. Smatramo da je Edinov uspjeh i njegovog brata Edvina, uspjeh citave plavsko-gusinjske dijaspore i zavicaja uopste. U to ime mi Vam se jos jednom od srca zahvaljujemo
Porodica Rafeta i Vesne Hot - New York

Iz mnostva cestitki izdvajamo:

Cestitka Adema Hadzaj iz New Yorka
Iz sveg srca cestitam Edinu, ali najvise njegovim roditelima, koji su na najbolji nacin shvatili da osim zdravog odgoja djece potrebno je uloziti mnogo na njihovoj naobrazbi.
Cestitam tim mudrim roditeljima koji na taj nacin ne samo beru plod svojih napora nego sluze kao najbolji primjer i za druge nase sugradjane, koji ponekad zabludjeni trkom za parama, zaboravljaju najglavnije: odgoj i skolovanje djece.
Adem HadzajCestitka Ismeta Medunjanin iz Bara

Povodom Vaseg objavljenog priloga:
"Edin Hot, jos jedan advokat u nasoj zajednici u New Yorku", zelim od srca uputiti cestitku za ostvareni uspjeh. Sam navedeni podatak da su, "u roku od samo godinu dana braca Edvin i Edin Hot, postali jedinstven primjer, do sada nezabiljezen u plavsko-gusinjskoj istoriji - dva brata, dva advokata", podstice na ushicenje i ponos svih plavogusinjana ma gdje se oni nalaze, a naravno prije svega ponos porodice i osjecaja da se isplatila zrtva njihovih roditelja, Rafeta i Vesne, i svojim primjerom pokazala put kojim trebaju trasirati i buduci roditelji.
U svoje ime i ime moje porodice, braci Hot upucujemo naiskrenije cestitke i zelimo svaku srecu na profesinonalnom i porodicnom planu, a njihovim roditeljima Rafetu i Vesni neizmjerno postovanje na podrsci i usmjerenju sinova ka cilju koji su postigli.
Sa ponosom na Vas uspjeh iskreno od srca selamim Vas,
Ismet Medunjanin

Cestitka Semsa Jarovica iz Gusinja

ONI SU NAS PONOS!
Postovani Rafete,
koristim priliku da Vama i Vasoj porodici uputim najsrdacnije cestitke povodom Edinovih uspjesno zavrsenih doktorskih studija, zvanja doktorom pravnih nauka. Takode cestitke za zvrsene advokatske studije, kao i prestiznog zvanja advokata.
Zaista zadivljujuce, tim prije ako se zna da mu je rodjeni brat Edvin, samo prije godinu dana stekao ovo prestizno zvanje, pogotovo za Americke prilike. Oni su roditeljski ponos, ponos uze i sire rodbine, ponos sire zajednice, ponos sviju nas koji drzimo do svog.
Vas roditeljski rad na podizanju i pravilnom usmjeravanju mladih ljudi presudno je uticao i rezultirao najvecim mogucim uspjehom, uspjehom s kojim se svi ponosimo. Vasa i njihova privrzenost svom zavicaju zavreduje svaku pohvalu. Jos jednom iskrene cestitke za dosadasnje uspjehe i uspjehe koji ce uslijediti kroz njihov profesionalni rad.
Od srca, Semso Jarovic
Zakazana sjednica gusinjskog parlamenta nije odrzana zbog nedostatka kvoruma   (18. novembar 2015)
NA SJEDNICI JE BILO PREDVIDJENO RAZMATRANJE PREDLOGA 14 ODBORNIKA ZA SMJENU PREDSJEDNICE OPSTINE I PREDSJEDNIKA SKUPSTINE OPSTINE GUSINJE
Na zakazanoj sjednici nijesu dosli odbornici koji su pokrenuli inicijativu za razrjesenje Anele Cekic, predsjednice opstine Gusinje i Elvisa Omeragica, predsjednika Skupstine opstine Gusinje
Anela Cekic: Zatrazena smjena je iskljucivo politicke prirode i radi licnih interesa
Dr Elvis Omeragic: Imamo punu podrsku Mila Djukanovica, Ranka Krivokapica i Rafeta Husovica
Dr Rusmin Lalicic: Nijesmo odustali od inicijative
GUSINJE - Cetrnaest odbornika gusinjskog parlamenta podnijelo je prije skoro mjesec dana predlog o razrjesenju predsjednice opstine Anele Cekic i predsjednika Skupstine opstine Gusinje dr Elvisa Omeragica. Tu inicijativu pokrenuli su odbornici Partije za Gusinje, Demokratski savez Albanaca, LP, SNP, kao i jedan odbornik vladajuce DPS.
Tim povodom bila je zakazana sjednica Skupstine opstine Gusinje, kojoj su prisustvovali odbornici DPS, SDP, BS, DUA i Albanske alijanse, njih 15, dok je 15 odbornika bilo odsutno. Obzirom da gusinjski parlament ima 30 odbornika, nije bilo kvoruma, i predsjednik Skupstine opstine Gusinje, dr Elvis Omeragic ne mose odrsati jer nema kvoruma, a da po svemu sudeci da su pokretaci ove inicijative odustali od predloga za razrjesenje opstinskog rukovodstva.
Povodom novonastale situacije predsjednica opstine Gusinje, Anela Cekic, je izjavila da kada je rijec o pokretanju inicijative za smjenu predsjednice opstine i predsjednika Skupstine opstine, nije rijec o zastiti zakona kako se navodi u predlogu inicijative, kao i ostvarivanju razvojnih planova i programa. Ovdje se radi o smjeni rukovodstva cisto iz politickih razloga i ostvarivanju licnih interesa. Medjutim, gradjni Gusinja, kao i nasi ljudi u dijaspori su ovih dana iznijeli svoj stav i podrsali aktuelno rukovodstvo opstine Gusinje, a nasa poznata udruzenja "EURO GUSINJE" i FONDACIJA "GUSINJE" oba iz Njujorka, su nam ovih dana urucili pozive za prisustvo na njihovim donatorskim vecerima koje ce se odrzati u Njujorku 13 i 20 decembra u Njujorku.
Naime, Aneli Cekic, predsjednici opstine Gusinje predlagaci inicijative za smjenu zamjeraju sto u zakonom propisanom roku, odnosno 90 dana od konstituisanja parlamenta, sto nije obezbijedila odnosno predlozila budzet, nije obezbijedila sprovodjenje razvojnih planova i programa, nije obezbijedila javnost i transparentnost u vrsenju poslova iz svoje nadleznosti, posebnu nabavku vozila koju je izvrsila suprotno Zakonu o javnim nabavkama.
- Srecna sam i ponosna jer nijesam nista radila mimo zakona, protivustavno, nije nista pronevjereno ili oteto. Posebno sam srecna sto ovih dana i nedjelja Gusinje i okolina lice na pravo gradjevinsko gradiliste. Radovi na zgradi opstine Gusinje su u punom jeku, zavrsen je pjesacki most na rijeci Grncar kao i dio obaloutvrde, asfaltiran je centar grada i postavljena horizontalna signalizacija, uredjuju se Alipasini izvori, gotov je projekat za zelenu pijacu i prostor za komunalce i druge sluzbe. Nasa dijaspora finansira uredjenje gradskog muslimanskog groblja, sanirana je deponija nedaleko od gradskog groblja, kabliranje elektroinstalacija za podrucje uzeg jezgra grada, asfaltiran je dio lokalnih puteva. Sto se tice nabavke sluzbenog vozila za potrebe opstine sve je uradjeno zakonskim putem i po proceduri koju diktira Zakon o javnim nabavkama te da je cijena auta 22.700 eura, a ne kako se plasira u nekim javnim medijima da je cijena vozila 30.000 eura.
Predsjednik Skupstine opstine Gusinje, dr Elvis Omeragic je posebno naglasio da je za ovaj kratak period rada i angazovanja gusinjskog opstinskog rukovodstva sa svojim saradnicima, najbolje priznanje puna podrska Mila Djukanovica, Ranka Krivokapica i Rafeta Husovica.
- Sve sto smo dosad radili je u punom interesu gradjana najmladje crnogorske opstine. Danasnjim izostankom grupe odbornika njih 14, koji su pokrenuli ovu inicijativu smatramo da su predlagaci odustali od pomenute inicijative , kazao je Omeragic.
Nosilac liste "Koalicija za Gusinje - dr Rusmin Lalicic" i ujedno predsjednik Partije za Gusinje, dr Rusmin Lalicic, je izjavio za Pobjedu, da je iniijativa o smjeni predsjednice opstine i predsjednika Skupstine opstine Gusinje Anele Cekic i dr Elvisa Omeragica i dalje na snazi, a danasnje odsustvo sa pomenute sjednice pravdamo time, jer zelimo da sacekamo pozivnicu NATO za Crnu Goru i i da niukom slucaju ne zelimo da na bilo koji nacin remetimo taj proces. Cim se to zavrsi, trazicemo svojim predlogom da se raspravlja o ovoj inicijativi, jer doslovce stojimo od slova do slova za sve navedeno u ovoj inicijativi, jer je ova aktuelna vlast u tehnickom mandatu, nemaju vecinu, kazao je izmedju ostalog dr Lalicic. (Gusinje Plav Press)
Dan kada ce se donijeti odluka !! (18. novembar 2015)
Iako je srijeda prakticno dan kada ce se u Skupstini opstine Gusinje rijesiti "Gvordijev cvor", odnosno kada ce se poslanici izjasnjavati o inicijativi opozicije za smjenu aktuelne vlasti, planirane politicke posjete ovom gradu u naredna dva dana odaju utisak da je stanje u Gusinju vise nego normalno.
Kako drugacije ako ne tako, gledati na danas najavljenu posjetu g-dina Zarka Zivkovica, direkrora Direkcije javnih radova Crne Gore, iz koje su opstini Gusinje dodijeljena sredstva u visini od skoro jedan milion eura, u oblasti infra strukture.
Ovih dana smo svjedoci da se Gusinje kao grad prepoznati ne moze, upravo zbog tih investicija, koje su u toku i vracaju nadu da je Gusinje krenulo putem prosperiteta. Skoro pola miliona eura je dodijeljenjo za radove na zgradi buduce opstine Gusinje. Za pjesacki most preko rijeke Grncar, koji je skoro zavrsen, izdvojeno je 350 hiljada eura. Zatim izrada obaloutvrda na potezu od Djecjeg vrtica pa nizvodno rijekom Grncar. Tu su i nekoliko kilometara novih lokalnih puteva, od kojih izdvajamo i put za selo Zagradje (slike ispod).
Vise nego impozantna brojka novih objekata, sa cime se rukovodstvo opstine moze pohvaliti i sa cime mogu docekati g-dina Zivkovica.
U cetvrtak, Gusinje ce posjetiti jos jedan zvanicnik Vlade Crne Gore - Zorica Kovacevic, ministarka rada i socijalnog staranja. Razlog je svecano otvaranje dvije kancelarije drzavnih organa - Centra za socijalni rad i Zavod za zaposljavanje tj Biro rada (slika u gornjem uglu). Otvaranje ovih kancelarija najmladja opstina u Crnoj Gori, polako ali sigurno poprima atibute prave administrativne jedinice u sastavu Saveza opstina u Crnoj Gori.
Sacekajmo da se u srijedu zavrsi i ta, za mnoge dugo ocekivana sjednica Skupstine opstine Gusinje. U opticaju su razne kombinacije, koje karaterisu male sredine kakvo je Gusinje. O tim kombinacijama ne zelimo ovom prilikom da komentarisemo, jer su vise nego neutemeljene. No, proslost nas uci da je sve moguce kada su GUSINJANI u pitanju. Ovoga puta nema PLAVLJANA, pa da nam "kvare racune". Zlo smo svoje !!!
Rafet Hot, gl. urednik
Poziv redakciji na konferenciju za novinare u Sarajevu (17. novembar 2015)
Sarajevo, 16. novembar 2015.god.
POZIV NA KONFERENCIJU ZA NOVINARE
Postovani,
Pozivamo Vas da prisustvujete konferenciji za novinare povodom predstavljanja "Rezolucije Kongresa Bosnjaka Svijeta" a u vezi sa obiljezavanjem 20.godisnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Press konferencija ce se odrzati u CETVRTAK, 19.11.2015.god. sa pocetkom u 11:00 sati u prostoru hotel "EUROPE" - sala 3, adresa: Vladislava Skarica 5, 71000 Sarajevo.
Rezolucija, koja obuhvata 13 tacaka, izrazava zahvalnost svim akterima Medjunarodne zajednice za realizaciju Mirovne konferencije odrzane u Dejtonu (01.-21.11.1995.godine) kao i zadovoljstvo implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Takoder, rezolucijom se izrazava duboko nezadovoljstvo zbog neimplementacije nekih od najvaznijih aneksa ovog sporazuma i zahtijeva od nadleznih institucija Bosne i Hercegovine ponovno pokretanje tuzbe protiv Republike Srbije, kao i pokretanje tuzbe protiv Republike Hrvatske i Entiteta "Republika Srpska" za agresiju, pocinjene ratne zlocine i genocid.
Na press konferenciji prisutnima ce se obratiti: Mustafa Hajric (predsjednik KBS), Ahmet Sejdic (potpredsjednik KBS), Muris Pozderac (generalni sekretar KBS) i prof.dr. Suad Kurtcehajic, professor Fakulteta politickih nauka Univerziteta u Sarajevu.
Napominjemo da ce zvanicna delegacija Kongresa Bosnjaka Svijeta u subotu, 21. novembra 2015.godine u Daytonu (USA - Ohio) predati tekst ove rezolucije na centralnoj ceremoniji obilježavanja 20-godisnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Za sve dodatne informacije mozete se obratiti u Glavni ured KBS u Sarajevu na nase kontakte.
Kongres Bosnjaka Svijeta
Nastavljeni radovi na Ali-pasinim izvorima. Uplate novih donacije u dijaspori. (17. novembar 2015)
Nakon sto je prije par nedelja izgradnja mostova na Ali-pasinim izvorima bila obustavljena, juce su i zvanicno uklonjene sve prepreke za nastavak radova na najpoznatijem turistickom lokalitetu opstina Gusinje i Plav. Kao sto vjerovatno znate, nase najpoznatije udruzenje u disapori - EURO Gusinje iz New Yorka, je oganizovalo donatorsku akciju za uredejnje Ali-pasinih izvora, zasta i postoji idejni projekat. U prvoj fazi je vec ugovorena izgradnja tri mosta, cije kostanje iznosi $10.000. Radove nadzire Direkcija za javne radove opstine Gusinje.
Gradiliste je danas obisla Anela Cekic, predsjednica opstine Gusinje, zajedno za vlasnikom firme koja izvodi radove.
Uporedo sa nastavkom radova na ovom lokalitetu, i u dijaspori, facnije u New Yorku, nasa dijaspora svojim donacijama nastavlja da potpomaze ovaj projekat. Kako nam rece Aljo Kobilic, clan Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje, imaju nove donacije u iznosu $300, od:
Redzepagic Smako - Tatarin $100,
Pjetrovic Seki $100
Kastrat O. Safet $100.

Do sada je za uredjenje Ali-pasinih izvora ukupno prikupljeno $27,570, plus 200 eura.
Potencijali donatori u SAD mogu da se obrate kod nekog od clanova Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje, a u Zapadnoj Evropi mogu kontaktirati Kobilic Rama u Holandiji i doniraju svoje priloge.(Gusinje Plav Press)
Sjecanje na rah. Bicic Ruzdiju - Ruska   (17. novembar 2015)
Dana 17. novembra 2015 god; navrsava se sedam godina od kako nas je napustio nas voljeni brat, djever i stric Ruzdija - Ruska Bicic.
Ni vrijeme ne moze uciniti zaborav, jer je tuga i bol za tobom duza od vremena. Sjecanje na tebe ostaje u nama i posle nas.
Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel sa familijama, braca: Zuko, Suljo, Baco i Dzeka, sestre: Hajrija, Saljka, Muska i Cama, snahe, bratanici i bratanicna.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Irfan Dervisevic na celu omladine Socijaldemokrata u Gusinju  (16. novembar 2015)
Inicijativni odbor omladine Socijaldemokrata SD u Gusinju odrzan je juce, a za koordinatora je jednoglasno izabran Irfan Dervisevic.
Dervisevic je, saopstili su iz SD, kazao je da ce odbor, na celu sa njim, na najbolji moguci nacin njegovati socijaldemokratske vrijednosti i afirmisati ih u pravom smislu.
"Svojim radom zelimo da budemo primjer posvecenosti i pokazemo koliko su omladina i njen aktivizam znacajan dio razvoja jedne lokalne zajednice. Cilj je da ljudi koji su dio omladinske strukture budu prepoznati kao neko ko ce unaprjedivati i mijenjati ovaj grad na bolje", porucio je Dervisevic.
Sastanku su prisustvovali clanovi uzeg rukovodstva omladine socijaldemokrata Crne Gore, koordinatorka Marija Blagojevic, Ahmed Zajmovic i Aida Kerovic.
Sastanak je, dodaje se, bio prilika da se razmijene misljenja u pogledu buducih planova aktivnosti u gusinjskoj opstini, sa ciljem da se sto veci broj mladih ukljuci u drustveno-politicki zivot grada i time direktno doprinese. (CdM)
Drugu godinu za redom ekipa FK"N.J. Union" osvaja titulu prvaka  (16. novembar 2015)
Vec drugu godinu za redom ekipa FK "N.J. Union" osvaja prvo mjesto, u diviziji za igrace "40 i preko", koja se takmici u New Jersey state. Ono sto ih karakterise je podatak da za ovu ekipu igra osam igraca - sedam is nase plavsko-gusinjske zajednice i jedan bosanac - Izet Arslanovic.
Kada smo kod Izeta Arslanovica, podatak da je on sa 40 postignutih golova ove sezone najbolji strelac lige i da je oborio dosadasnji rekord ove lige.
Ostali igraci nase zajednice koji su nastupali za ekipu FK"N.J. Union" su: Merim Djesevic, braca Hajro i Kemal Dervisevic, Aljo-Asko Hot, Erko Hasandekic, Alen Bajrovic i Izet Cekic.
Utakmicom odigranom u nedelju i promocijom ove ekipe u sampiona, tj titulom drugu godinu zaredom, svoje aktivno bavljenje fudbalom okoncali su, odnosno "okacili su kopacke klin" braca Hajro i Kemal Dervisevic i Aljo-Asko Hot.
Kako su izjavili, "dosta je bio fudbala i da sada zele da gledaju svoje sinove, svoje nasljednike, kako barataju loptom na zelenom polju.
Ujedno ekipa FK"N.J. Unioon" se zahvaljuje redakciji web magazina www.gusinje-plav.com, na celu sa glavnim urednikom Rafetom Hot i njegovim sinovima, koji su uvjek opsirno i blagovremeno izvjestavali o nasem fudbalskom klubu i uspjesima koje postizemo. Koristimo priliku da u ime svi igraca naseg kluba, Edinu Hotu, clanu ove redakcije, cestitamo promociju u advokata i zazelimo sve najljepse u zivotu i buducem profesionalnom radu.
Takodje zelimo da pozdravimo citaoce ovog naseg naboljeg i najpoznatijeg elektronskog medija i redakciju web magazina www.gusinje-plav.com.
Uprava i igraci FK"N.J. Union"
Dok god bude u medijima "srpski Adem, srpska Amela, srpski Arifi,..." nema pozitivnih emocija prema Srbiji   (16. novembar 2015)
Gostovanje muftije sandzakog Muamera Zukorlica na televiziji Pink privuklo je veliku paznju javnosti kako u drzavi tako i u regionu.
Medije je posebno zainteresirao dio emisije u kojem mufija Zukorlic spocitava Srbiji jer sve one koji u njoj zive deklarise kroz pridjev srpski. Za Adema Ljajica javnost i mediji u Srbiji kazu da je srpski fudbaler, za policajca iz Preseva, Redzepa Arifija se kaže da je srpski policajac iako ni jedan a ni drugi nismu po nacionalnosti Srbi.
"Policajac iz Preseva je postao svjetska zvijezda zbog svog humanog odnosa prema izbjeglickoj bebi koja je bila ugrozena. On je zagrlio, pomazio, pokazao oplinu i to su skoro svi svjetski mediji objavili. Srbijanski mediji za Redzepa pisu srpski policajac dok on na televiziji daje izjavu kao Alabanac koji slabo govori sprski jezik. Poenta je u sljedecem dokle god taj policajac bude srpski policajac, dokle god Adem Ljajic bude najbolji srpski igrac, dok god najbolja srpska ateleticarka bude Amela Terzic nece doci do stvaranja pozitivnih emocija prema Srbiji kao domovini" rekao je muftija Zukorlic.
Muftija Zukorlic istice da je od onih kojima nije srpska vojska, nego vojska Srbije, nije srpska reprezentacija nego reprezentacija Srbije, nije srpska policija vec policija Srbije. Kao razlog, Muftija navodi to sto pridjev srpska nije izvedenica od imenice Srbija vec od imenice Srbi. Po leksickim pravilima pridev bi glasio srbijanski jer je to izvedenica iz imenice Srbija. Pridev srpska je izvedenica od prideva Srbi kao nacionalnost.
Dok vrijeme prolazi sjećanje i ponos ostaju   (15. novembar 2015)
Novembra ove godine navrsavaju se 40 godina od kako je na ahiret preselio Zajo Bećov Pjetrović i 27 godina Balja Ramova Pjetrović - rodjena Kastrat.
Vrijeme hita i prolazi brzo, dok sjecanje na ove plemenite i neumorne osobe stalno traje. Bili su vrijedni. Rado vidjeni medju ljudima, svoj su zivot posvetili porodici, komsijama i prijeteljima, a za umor nisu znali.
Stoga, mi njihovi potomci vjecno smo ponosni na njih, ne mozemo ih nikada zaboraviti.
Ponosni sin Jazo, ispred porodica Pjetrovic i Kastrat.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Sjecanje na Abaza Sahmanovica (1936- 2015)  (15. novembar 2015)
Tata, nismo te mogli sacuvati od smrti, ali cemo te sacuvati od zaborava. Postoji nesto sto nikad nece umrijeti, a to je ljubav, ponos i sjecanje na tebe. S ponosom smo te imali, s ponosom cuvamo od zaborava.
Tvoje kcerke: Razija, Medina, Hasiba, Esefa, zetovi: Ismet, Raso, Oki, i Tafilj, i unucad.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Kongres Bosnjaka Svijeta najostrije osudjuje teroristicke napade u Parizu. (15. novembar 2015)
AMBASADA REPUBLIKE FRANCUSKE
U Bosni i Hercegovini
H.E. Ambasador Ms. Claire Bodonyi
Kongres Bosnjaka Svijeta najostrije osudjuje teroristicke napade u Parizu.
Postovana ambasadorice Bodonyi,
Tesko je povjerovati da su nakon januarskog teroristickog napada, otpadnici ljudskog roda u obliku najgorih terorista danacnjice ponovo napali Pariz i pocinili stravican masakr nad ogromnim brojem neduznih ljudi.
U ovim teskim trenucima za Francusku i njene gradjane, zelimo da znate da Kongres Bosnjaka Svijeta i svi njegovi clanovi u Bosni i Hercegovini i iz 22 zemlje svijeta iskreno suosjecaju s Vama, a posebno sa porodicama stradalih jer smo i sami u Bosni i Hercegovini, ne tako davno, prezivjeli jos vece ratne strahote.
Sigurni smo i vjerujemo da ce narod Francuske, kao i mnogo puta do sada smoci snage da prebrodi ovu tragediju, i da sada, vise nego ikada prije, svi zajedno moramo biti ujedinjeni protiv svih oblika terorizma u borbi za ocuvanje mira i bezbjednosti u svijetu.
Terorizam nema ni vjeru ni naciju i predstavlja najvecu prijetnju miru i sigurnosti u svijetu danas.
U ovim teskim trenucima, duboko suosjecamo sa obiteljima ubijenih gradjana Pariza, kao i sa francuskim predsjednikom i narodom, i molimo Vas da porodicama poginulih prenesete nase saosjecanje, uz zelju da se ranjeni u ovom teroristickom napadu sto prije oporave.
Mustafa Hajric, Predsjednik KBS
Muris Pozderac, Generalni sekretar KBS
Uplacena prva rata za rehabilitaciju Dina Pjetrovica (14. novembar 2015)
Postovani donatori, clanovi udruzenja EURO Gusinje i citaoci web magazina Gusinje-Plav.com,
Ovim putem zelimo da Vas informisemo da smo juce, 13. novembra 2015. godine, izvrsli bankovni transver novca u iznosu od $2,900.00 na ziro racun Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatoligiju "Dr. Simo Milosevic" A.D. Igalo, na ime lijecenja, odnosno rehabilitacije Dina Pjetrovica iz Gusinja, u trajanju od 30 dana, odnosno od 19. novembra do 19. decembra. Uplata u ovom iznosu je izvrsena na osnovu predracuna tj profakture koja nam je od strane ove specijalizirane medicinske ustanove upucena 12. novembra 2015. godine i koja iznosi 2,580 eura (30 dana x 86eura = 2,580 eura).
Profakturu i nasu uplatu mozete pogledati ako kliknete na slike u lijevom uglu.
Zbog javnosti zelimo da naglasimo, da su se Upravni odbor naseg udruzenja Euro Gusinje i redakcija web magzaina Gusinje-Plav.com, kao organizatori humanitarne akcije za Dina Pjetrovica, od prvog dana izlaska Dina Pjetrovica iz bolnice nakon nesrece, zalagali da se on uputi na REHABILITACIJU u nekoj od relevantnih tj specijaliziranih medicinskih ustanova. Na kraju krajeva to je bila i svrha same humanitarne akcije, odnosno i sami podnosioci zahtjeva iz Gusinja su naglasili da ce se prikupljena novcana sredstva koristiti za dalje lijecenje i REHABILITACIJU tesko povredjenog Dina. Zahtjev, odnosno tekst obracanja se i dalje nalazi na elektronskim medijima, sto se lako moze i provjeriti.
Dakle, ako je dijaspora iz SAD odlucila da pomogne daljnje lijecenje i REHABILITACIJU tesko povredjenog Dina Pjetrovica, a mi se kao organizatori akcije prihvatili toga posla, da animiramo i prikupljamo od donatora novac, onda je zaocekivati da se prikupljeni novac koristi, odnosno utrosi za ono zasta je prikupljan, a to je REHABILITACIJA.
Nas Odbor i redakcija web magazina Gusinje-Plav.com, cvrsto stoje na odluci da se novcana sredstva trebaju iskoristiti za ono zasta su i prikupljena, jer ako bi drugacije postupili, onda bi obmanuli donatore, koji su nam ukazali povjerenje. Ako je neko mislio ili dalje misli da novac prikupljen u ovoj akciji moze da utrosli na neki drugi nacin onda u nama nece naci saveznika za takve nepostene igre. Novac je prikupljan za Dina Pjetrovica i njegovu REHABILITACIJU i za to ce biti i utrosen "- stoji u saopstenju Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje i redakcije web magazina Gusinje-Plav.com
Iz Svajcarske stigao vrijedan poklon za Gusinje (14. novembar 2015)
GUSINJE - Gusinjska zdravstvena stanica dobila je vrijednu medicinsku opremu od svajcarskog kantona NOJSATEL. Oprema se sastoji od EKG aparata, defibliratora, spirometra, nekoliko komada aparata za ORL potrebe, instrumenata za takozvanu malu hirurgiju, za traumatologiju (zbrinjvanje povreda i izvjesne kolicine ljekova, injekcija i drugih medicinskih potrepstina. Dr Elvis Omeragic, sef gusinjske zdravstvene stanice, istice da se radi o veoma vrijednoj i modernoj opremi koja ce u svakom slucaju olaksati rad zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a posluzice i za potrebe stanice Hitne pomoci koju planiraju da otvore naredne godine u Gusinju.
- Bili smo pocastvovani kada su predstavnici "Opstina zajedno nojsatelskih planina" na celu sa predsjednicom Mariete Mumenthaler posjetili prosle godine nasu opstinu i rukovodstvu najmladje crnogorske opstine ponudili svaki vid saradnje. Svajcarci su prosle godine boravili u Plavu povodom obiljezavanja jubileja, 20 godina prijateljstva i saradnje sa opstinom Plav i SMS "Beco Basic" u Plavu. Prilikom te posjete izrazili su zelju da posjete i nasu opstinu i interesovali su se za sveukupni ekonomski razvoj ovog kraja. Ja, kao ljekar, upoznao sam ih sa radom i organizacijom nase zdravstvene stanice i zeljom da zdravstvene usluge mjestanima podignemo na visi nivo. Tada su izrazili zelju da budu donatori pa koristim priliku da im se i ovim putem mnogo zahvalimo na paznji i vrijednoj donaciji, istakao je dr Omeragic. Vrijedno je napomenuti da smo takodje prosle godine od naseg sugradjanina i prijatelja Beka Toskica koji zivi i radi sa porodicom u Podgorici, dobili na poklon kvalitetno sanitetsko vozilo - kazao je Omeragic.
Omeragic je na kraju kazao da ova medicinska oprema moze odmah da se stavi u funkciju za rad stanice Hitne sluzbe, koja trenutno funkcionise kao podstanica. Ovo iz razloga, jer mi vec imamo i raspolazemo ovakvom opremom koju smo dobili od prijatelja iz Svajcarske. On dodaje da je po tom pitanju razgovarao i sa ministrom zdravlja Budimirom Segrtom i direktorom Fonda za zdravstvo Kenanom Hrapovicem.
R.Gruda
Putevi za uspjesniju implementaciju Dayton Agreement (13. novembar 2015)
Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike 2000 OKBS zajedno sa Miami university Oxford Ohio organizuje panel diskusiju pod nazivom: Putevi za uspjesniju implementaciju Dayton Agreement.
Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike 2000 okbs ovim putem upucuje javni poziv svim zainteresiranim za ovaj skup.
Za vise detalja molimo Vas da pogledate ovaj link.
Sjecanje na Sabovic Caza  (13. novembar 2015)
Dragi nas babo, danas, 13. novembra, se naversava godina dana kako si nas ostavio. Babo, nismo te mogli sacuvati od smrti, ali cemo te sacuvati od zaborava. Smrt je jaca od zivota, ali ne od ljubavi prema tebi.
Da ti Allah podari lijep dzenet i vjecni rahmet dusi.
Tvoji najmiliji: sinovi Ramiz, Hafiz, Hariz, kcerke: Nadira, Nadzija i Nafija.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Big Apple Benefits Inc  (13. novembar 2015)
Dragi Prijatelji lijep pozdrav od www.Bigapplebenefits.com
U toku je upis u Medicare osiguranje i traje od 15. Oktobra 2015 do 7. Decembra 2015. Svake godine Osiguravajuće kompanije mijenjaju svoje planove za iduču godinu, pa je to prilika da od Big Apple Benefits Inc i njihovog Brokera Maria Cronera saznate koje vas novosti očekuju u idućoj 2016 godini.
Big Apple Benefits Inc najavljuje otvaranje novog ureda u Jacksonville Florida. Ured se otvara 1. Novembra 2015, tako da će i svi naši ljudi diljem Floride moći nazvati i riješiti probleme oko svoga zdrastvenog i Medicare osiguranja na svom maternjem jeziku.
Kojim se sve vrstama osiguranja bavimo, gdje su naši uredi kao i brojeve telefona mozete naći na našoj novoj web stranici www.Bigapplebenefits.com

U Gusinju produzena gradjevinska sezona   (13. novembar 2015)
Ovih se dana u zavicaju radi punom parom,a prioriteti su dati na regulaciji vodotoka I lokalnim putevima. Vec dva mjeseca se kontinuirano radi na izradi obaloutvrde lijeve obale Grncara u duzini od 1,2km, pocev od pjesackog mosta uzvodno i sirina trupa obaloutvrde se krece od 13 do 15 m. Radi se i na desnoj obaloutvrdi, pored obrazovnih ustanova tj osnovne skole "Dzafer Nikocevic i Djecijeg vrtica, od kamenih zidova u betonu,cija je visina 3m.
U donjem dijelu rijeke Grncar, neposredno iznad mjesta zvanog Sastanci, izvrsena je regulacija vodotoka korita rijeke Grncar. U selu Krusevu je ovih dana radila mehanizacija na regulaciji Krusevackog potoka, gdje su izvadeni ogromni kubici sljunkovito-pjeskovitog materijala, cime je izvrseno dovoljno produbljeno korito potoka. Po zahjevu gradjana.izvrsena je i regulacija male Vrujice.
Zavrseni su radovi na prosirenju lokalnog seockog puta u desnom Grncaru, kao i ugradnja propusta, te nasipanje istog. Zavrseni su radovi na nasipanju seockog lokalnog puta u Dosudju, do kuca Jovovica, a u toku su radovi na prosirenju lokalnog puta za Zagradje.
Radovi na administrativnoj zgradi Opstine Gusinje teku dinamimom iznad predvidene. Objekat je ukrovljen, spoljna stolarija je ugradena,jaka i slaba struja (grubi radovi) u cjelosti je zavrsena, vodovod iI kanalizacija gruba u cjelosti je zavsena. Trenutno se radi termotehnika tj centralno grijanjeiI ventilacija, kao i oblaganje zidova i izrada spustenih plafona od regipsa.
Radovi na kabliranju nisko naponske mreze u centru grada teku zeljenom dinamikom. Treba naglasiti da posebne zasluge za realizaciju ovog vrlo vaznog infrastrukturnog projekta pripadaju dip. inz. Almasu Cekicu koji je sproveo sve aktivnost oko realizacije ovog projekta: projektovanje, vrsenje nadzora, a zasto ne reci i lobiranja za realizaciju ovog projekta kod "Elektoprivrede Crne Gore".
Juce je porusen stari pjesacki most, a tik iznad njega, nikao je novi velelepni most duzine 35m. O tome govore i slike ispod.
Semso Jarovic, direktor Direkcije za javne redove
Od Montenegro golf kluba iz New Yorka za zavicaj $3,060   (13. novembar 2015)
Montenegro golf kluba New York je prosle nedelje na terenima Hunter Memorial Golf Course organizovao humanitarni turnir, na kojem je prikupljeno $2,860. Sredstva ce biti upucena porodici tragicno nastradalog Srdanovica iz Plava, kao i za kupovinu novogodisnjih poklona za djecu sa posebnim potrebanma.
Da naglasimo i to su vlasnici restorana Mujo Beskovic i Mersim Cecunjanin za sve ucesnike tog dana bili obezbjedili besplatan Golf, hranu i pice.
Donatori: Sajo Deljanin $500 Rizo Pupovic $100, Denis Pupovic $100, Denis Ibric $100, Suco Ljesljanin $100, Rusko Cecunjanin $100, Jasmin Kajic $60, Sacir Mackic $100, Zija Djelosevic $100, Nikola Lukolic $200, Fadilj Ahmemulic $50, Hamo R. Barjaktarevic $50, Bajram Bicic $100, Rafet Beskovic $100, Esmir Kandic $100, Abidin Kandic $100,Seljo Cecunjanin $50, Sejdo Cecunjanin $50, Kemal Cecunjanin $50, Samir Neljkovic $100, Salem Nejkovic $100, Samira Koljenovic $100, Sukro Cecunjanin $50, Mujo Beskovic $100, Mersim Cecunjanin $200, Ramadan Ibric $100 i Ibric Skendo $200. Total $3,060.
Medijski sponzor turnira, kao i uvjek do sada, je bio nas Plavsko-Gusinjeki CNN - web magazin Gusinje-Plav.com
ELEMENTS DENTAL OFFICE Astoria - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS  (12. nov 2015)
Lijeo osmjeh počinje ovdje... Očekujte najbolje !
Danas, više nego ranije, ljudi imaju potrebu da vode računa o svom zdravlju i izgledu. Oralno zdravlje je jedan od najvaznijih pokazatelja dobrog opšteg zdravlja i znacajno doprinosi prijatnoj spoljašnosti.
Redovne posete stomatologu ključ su Vašeg dobrog oralnog zdravlja i lijepog osmeha. Na taj način čuvate zdravlje svojih zuba i sprečavate ostale zdravstvene probleme.
Stomatološka ordinacija ELEMENTS DENTAL sa office-ma u Astoriji i Manhattnu, pruza Vam kompletnu stomatološku uslugu u prijatnoj i opuštenoj atmosferi, a naša poslovna filozofija zasniva se na stručnom i kvalitetnom pristupu svakom pacijentu ponaosob. Zahvaljujući konstantnom stručnom usavršavanju kao i praćenju najnovijih svetskih trendova i dostignuca u stomatologiji naš tim ce Vam predloziti najbolje rešenje u datom trenutku, a sve sa ciljem da Vam pruzimo najkvalitetniju uslugu.
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplanst & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682


Office in Manhattan
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom i petkom)
212 668-8400
VUKEL GROUP INSURANCE  (12. nov 2015)
VUKEL GROUP INSURANCE pruza sve vrste osiguranja, po najpovoljnijim cijenama i kvalitetnom uslugom. Sa vise od 15 godina iskustva u osiguranjima pruzamo Vam mogucnost nekoliko izbora.
Nudimo osiguranja za: auta, kuce, stanove, zgrade, poslovna osiguranja, radnicke naknade, opstu odgovornost i jos mnogo toga. Mi smo licencirani u NY, NJ, PA, CT i FL.
Dodjite u nas ured ili nas nazovite.
VUKEL GROUP INSURANCE
34-18 31 AVENUE ASTORIA, NY 11106
TEL # 718-267-1500.


Nastavak Stranice (News Archive)


TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE ZNACE DA SU TO I STAVOVI REDAKCIJE
  Uredjivacki tim magazina    Web dizajneri: advokat Hot Edvin i advokat Hot Edin
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"