www.Gusinje-Plav.com

Nedelja, 1. maj 2016. godine - Hajtar za Besim Rama Gjombalaj otvaraju njegova braca Rexhep, Haxhia i Bajram, sa rodbinom i bratstvom Gjonbalaj, u restoranu "Sahara", na adresi: 2337 Coney Island Avenue Brooklyn, NY 11223, od 10:00 sati izjutra do 4:00 sati poslije podne. Hajtar se otvara za muskarce i zene. Info.: Rexhep (718) 510-6733 ili Bajram (917) 833 2824.

Humanitarna akcija za Jarovic Šefketa - Barbu - $7,980

Svim nasim citaocima koji slave najveci hrišcanski praznik želimo dobro zdravlje, mir i blagodat
Hiljade žitelja Njujorka ID oznacila kao mete?  (1. maj 2016)
Grupa hakera povezanih sa tzv. Islamskom državom je postavila na Internetu spisak nekoliko hiljada imena stanovnika Njujorka i pozvala svoje sljedbenike da ih napadnu, javila je agencija Rojters pozivajuci se na izvor americke službe bezbjednosti.
Federalni agenti i policija Njujorka su u kontaktu sa pojedincima sa tog spiska kako bi ih obavijestili o tome, ali izvor iz službe bezbjednosti navodi da ne vjeruje da je u pitanju kredibilna prijetnja.
Na spisku su imena, kucne i mejl adrese hiljada ljudi iz Njujorka.(PceN)
Sjecanje na Aksalic Esada (1. maj 2016)
Vec godina dana bez tebe, a nama se cini kao da si nas napustio juce, koliko nam nedostajes... Praznina je u srcima, i ocekivanje tvog povratka iz skole... Bez tvojih sala, dosetki i vecitog optimizma, nestalo je smeha u nasoj kuci. Svima nama nedostaje nas suprug, otac, profesor... Ziveo si i udisao ljubav koja nam neizmerno nedostaje, jer si bio retko plemenita dusa. Sa ljubavlju, postovanjem i ponosom nosicemo te zauvek u nasim srcima i mislima.
Da ti dragi Allah dz.s. podari lepi Dzennet i vecni rahmet.
Supruga Daliba, cerka Armansa, sinovi Ensar i Amsal.
Na ahiret je preselila Sabida-Cajka Redzepagic, rodj. Radoncic   (1963- 2016)  (30. april 2016)
Danas, 30. aprila 2016 godine u Sarajevu je u 53. godini zivota na ahiret preselila Sabida-Cajka Redzepagic, rodj. Radoncic. Dzenaza ce se obaviti u utorak, 3. maja 2016 godine u Sarajevu.
Ozalosceni: suprug Kemal, sin Semin, kcerka Aida, majka Sabrija, brat Erdin, sestre Mersina i Sabina, porodice Redzepagic, Radoncic, Omeragic i Toskic, mnogobrojna familija i prijatelji.
Crna Gora: Vanbracna zajednica se izjednacava sa bracnom  (30. april 2016)
Vanbracna zajednica muškarca i žene koja traje najmanje tri godine bice izjednacena sa bracnom zajednicom u pogledu prava na medjusobno izdržavanje i drugih imovinsko-pravnih odnosa, predvideno je izmjenama Porodicnog zakonika.
“Ako je u vanbracnoj zajednici rodjeno zajednicko dijete ili je nastavljena sklapanjem braka ta vanbracna zajednica je izjednacena sa bracnom u pogledu tih prava i prije isteka tri godine“, kaže se u obrazloženju. Djetetom se smatra lice do navršene 18 godine, prenosi Mina. Kako se navodi, dijete ne smije biti podvrgnuto tjelesnom kažnjavanju ili bilo kom drugom okrutnom, nehumanom ili ponižavajucem postupanju ili kažnjavanju.
“Zabrana se odnosi se na roditelje, staratelje i sva druga lica koja se o djetetu staraju ili dolaze u kontakt sa njim”, kaže se u Predlogu zakona o izmjenama Porodicnog zakonika.
Država je dužna da poštuje i unapreduje prava djeteta i preduzima sve potrebne mjere za zaštitu djeteta od zanemarivanja, zlostavljanja, eksploatacije i diskriminacije. “Svako je dužan da obavijesti centar za socijalni rad o povredi prava djeteta za koju sazna”.
“Mjere kojima se zadire u porodicni život dopuštene su samo ako se zaštita clanova porodice ne može obezbijediti na manje restriktivan nacin, pružanjem usluga socijalne i djecje zaštite”, kaže se u zakonskom obrazloženju. (PCEN)
VUKEL GROUP INSURANCE  (30. april 2016)
VUKEL GROUP INSURANCE pruza sve vrste osiguranja, po najpovoljnijim cijenama i kvalitetnom uslugom. Sa vise od 15 godina iskustva u osiguranjima pruzamo Vam mogucnost nekoliko izbora.
Nudimo osiguranja za: auta, kuce, stanove, zgrade, poslovna osiguranja, radnicke naknade, opstu odgovornost i jos mnogo toga. Mi smo licencirani u NY, NJ, PA, CT i FL.
Dodjite u nas ured ili nas nazovite.
VUKEL GROUP INSURANCE
34-18 31 AVENUE ASTORIA, NY 11106
TEL # 718-267-1500.
Sjecanje na rahmetli Riza (Adema) Gutic  (30. april 2016)
Danas, 30. aprila, se navrsava godina dana otkako je preselio na ahiret nas dragi otac, suprug, djed i brat - Rizo (Adema) Gutic.
Tesko je shvatiti da smo te prerano izgubili. Praznina koju si ostavio u nasim zivotima je bolna i velika. Bio si nas predvodnik, od koga smo svi imali ljubav i paznju, sigurnost i podrsku. Ponosni sto smo te imali, a zauvijek tuzni sto smo te izgubili. Zivis u nasim srcima i najlepsim uspomenama. Molimo se dragom Allahu da ti podari Dzennet rahmetli tvojoj dusi.
Tvoji najmiliji: supruga Igbala, sin Salmir, kcerke Salmira i Almira, braca Mustafa, Hasim i Ibrahim, unucad, zetovi i ostala rodbina.
Prodaje se kuca u Baru   (30. april 2016)
Kuca se nalazi na placu od 600 kvadratnih metara. Plac je u potpunosti ograden, ka jednom od komšija pruža se zid na visini od 1.6m u dužini od preko 30m. Prema ulici imanje je ogradeno zidom visine 2m u dužini od 25m. Na placu ima dovoljno mjesta da se razmišlja u pravcu gradnje ljetnjikovca, bazena, pomocnog objekta i planske bašte. Objekat je raden po arhitektonskom planu firme Bar Projekt. Od centra grada udaljena je 3,5 - 4km, nalazi se u barskom naselju Polje.
Spoljna kvadratura kuce iznosi preko 170 kvadratnih metara, a unutrašnja iznosi oko 140 kvadratna metra. Kuca je useljiva od 1. januara 2014. godine, opremljena je i u potpunosti funkcionalna. Kuca je prizemna, posjeduje betonsku plocu ravnu, na kojoj je krov. Prilikom gradnje u strukturu objekta stavljeno je materijala da može da podrži najmanje još jedan sprat.
Ugradjen je kvalitetan sistem centralnog grijanja na cvrsta goriva, sa mogucnošcu da se doda spremnik za pelet. Sistem je izvodila renomirana firma iz Podgorice, Plam Inženjering.
U dnevnoj sobi nalazi se klima uredaj koji efikasno hladi prostor od 31 kvadratnog metra. Kuhinja je radena po mjeri, gdje su frontovi na elementima od punog drveta a boksovi od medijapana. U dnevnoj sobi se nalazi hrastov parket prve klase, koji je prvo bajcovan u mahagoni boju, zatim lakiran mat bojom. U spavacim sobama su laminati visokog kvaliteta.
Struktura objekta: garaža (spojena unutrašnjim vratima sa kucom) i kotlarnica, hodnik, vešeraj, 2 kupatila, 3 spavace sobe (jedna od soba posjeduje zaseban garderober), prostrani dnevni boravak sa trpezarijom. Odnos svih opisanih djelova objekta, može se najbolje vidjeti u planu priloženom uz fotografije.
Plac je pogodan da se na njemu formira velika bašta, dozida ljetnjikovac ili eventualno bazen. Na placu se takodje nalazi i jedan manji objekat od 6 kvadratnih metara sa krovom. koji može poslužiti kao ostava za drva ili alat. Plac sa kucom pruža izuzetnu intimnost.
Na 300m od kuce se nalazi vrtic, market Roda i veterinarska stanica. Osnovna skola Meksiko je na 1.3km. Barska bolnica je na 6-7min. voznje.
Vlasnistvo placa i kuce je 1/1 i nema ogranicenja/hipoteka na kucu.
Postoji mogucnost zamjene za veci stan u Budvi + kes ili za manji u BR/PG + kes.
Trenutno su u kuci podstanari, tako da smo morali dio stvari da iznesemo. Na slici je kuca sa nasim namjestajem tako da u slucaju da neko naidje, kuca se moze prodati i prazna a mozemo mi i vratiti namjestaj.
Cijena je 170 000e. Prodaja je hitna.
Kontakt telefoni 068 737 361 & 069 689 797 ili na ovaj e-mail: mne.nina@yahoo.com
Prodaje se imanje sa kucom u Dosudje kraj Gusinja   (29. april 2016)
Vrlo rijetka prilika za kupovinu velikog imanja i kuce u Dosudje kraj Gusinja. Imanje i kuca su u neposrednoj blizini glavne ceste, sa predivnim pogledom i locirani su na zadivljujucoj povrsini od 88 ari. Prva polovina imanja sa kucom, nikada nije bila koristena i moze posluziti kao polazna osnova za potrebe vase porodice. Preostali dio imanja je pogodan za izgradnju novih objekata, za vise porodica, koje zele da su blizu jedna pored druge.
Rijetka (ako ikada) prilika da ove velicine i lokacije objekat dolazi na trziste. Cijena po dogovoru.
Idealno za prodati jednom kupcu, ali cemo prihvatiti i deobu imanja i ponude za kupovinu od najmanje 20 ari.
Prodavac zivi u New Yorku. Za vise informacija nazovite na 917-671-8099 ili pisite na e-mail dradoncic76@gmail.com
Njemacka najmocnija, CG na 31. mjestu u Evropi  (29. april 2016)
Njemacka je bez premca najuticajnija evropska država, dok Crna Gora, Makedonija i Albanija nalaze od 31 do 33 mjesta, navodi evropsko izdanje sajta Politiko, koji je listu nacinio poredeci uticaj lidera zemalja i ambasadora u EU.Politiko je listu najuticajnijih država nacinio kombinujuci uticaj lidera država i ambasadora u EU, koji predstavljaju vezu izmedju Brisela i prestonica, stabilnost vlada, jasnu strategiju i “sirovu snagu država”, prenosi RTS.
Srbija zauzima 19. mjesto, a za srpskog premijera Aleksandra Vucica, Politiko navodi da se dobro kotira kao covjek sa kojim Brisel može da rješava probleme, zbog cega je Srbija rangirana bolje od brojnih clanica EU, ukljucujuci Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumuniju.
Kljucni faktor pri sastavljanju ove rang-liste, navodi Politiko, je rastuci uticaj lidera poslednjih godina, ali i znacaj uloge ambasadora koji pripremaju susrete i “održavaju diplomatiju u životu” izmedu takvih susreta. Medju liderima, njemacka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi Politiko. Velika Britanija je druga najuticajnija država EU, smatra Politiko, Francuska je na trecem, a Italija na cetvrtom mjestu.
Hrvatska se nalazi na 30. mjestu ove liste, pri cemu ce nastojanja Zagreba da blokira evropski put Srbije izazvati negativne posledice i gubitak uticaja, navodi Politiko.
Rumunija se nalazi na 27. mjestu, Bugarska mjesto iza, dok se Grcka nalazi na 11. mjestu. Od kandidata za clanstvo u EU, Crna Gora je na 31., Makedonija 32, i Albanija na 33. mjestu. Bosna i Hercegovina nije ušla na ovu listu. (PCEN)
Prodaje se livada u Gusinju, sa predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline   (29. april 2016)
U Gusinju se prodaje livada (podijeljena na placeve) povrsine od 40 ari, povoljna za gradnju kuca. Ukupno je 8 placeva od po 5 ari, i svaki se moze kupiti zasebno. Nalazi se na raskrsnici puteva Gusinje - Plav i Gusinje - Grnacar, na veoma atraktivnoj lokaciji i predivnim pogledom i panoramon Gusinjske kotline. Placevi ima put i sredjene imovinsko-pravne odnose (vlasnistvo 1/1).
Za vise informacija zvati: u Njemackoj: 0049 711 82 051 978 ili +49 157 58550748 (Viber)

Sjecanje na Bajrama (Saliha) Radoncic   (2011 - 2016)  (29. april 2016)
Danas, 29. aprila navrsavaju se 5 tuznih godina od preranog preseljenja na ahiret naseg dragog i jedinog brata, sure i dajdze.
Najdrazi nas,
vec je pet godine bez tebe, a jednako boli kao i na dan tvog preseljenja. Nas zivot je ispunjen velikom prezninom i beskrajnom tugom. Smrt nije znala koliko te volimo, da je znala zivio bi vjecno. Ostavio si trag koji se ne brise, sjecanje koje ne blijedi, i lijepe uspomene po kojima cemo te pamtiti i s'ponosom spominjati. Zauvjek ces biti suza u nasim ocima, rana u srcima i bol u grudima. Utjehe nema, zaborav ne postoji, a bol koju u nasim srcima nosimo vjecno ce da stoji. Bio si nasa radost, nas ponos, a sada nasa vjecna tuga i zalost.
Dragi Bajro, tuga za tobom ne popusta. godine prolaze, boli se ne smanjuju, a rane na nasim srcima ne zarastaju, zauvjek ces nam nedostajati. Neka te u tisini prati nasa beskrajna ljubav, jaca od vremena i zaborava, uvjek ces biti u nasim srcima.
.Molimo dragog Allaha dz. s. da ti podari nur u kaburu i najljepse mjesto u dzenetu.
Tvoji kojima ces uvjek nedostajati: sestra Naka, zet Dzema, sestrici Nusret i Nermin, sestricne Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama, sa familijama.
Džeko Radoncic clan Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore   (28. jun 2016)

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici za clana Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, umjesto Sulja Šabovica iz SDP-a, izabrala Džeka Radoncica, predsjednika opštinskog odbora Socijaldemokrata Gusinja.
Ovo je jos jedno u nizu otpustanja kadrova lojalnih Krivokapicu, odnosno SDP-e. To je posljedica pucanja kolalicije DPS i SDP na drzavnom nivou.
Za sada na lokalnom nivou jedno nije doslo do razdvajanja ove koalicije u Gusinju i Kotoru. (Gusinje-Plav.com)
Novih $290 donacije za Sefketa Jarovica iz Gusinja - ukupno do sada $7,980   (28. april 2016)
Ljudi su drustvena bica, i kao takvi, upuceni su jedni na druge. A nasa dijaspora iz New Yorka itekako brine o tome, jer uvjek izadje u susret onima kojima je pomoc neophodna. O tome govori i primjer Jarovic Sefketa - Barbe iz Gusinja, kojemu su ljudi velikog srca pritekli u pomoc i doniraju novac za njegovo danje lijecenje. Za danas imamo donatore koji su donirali novih $290. Rijec je o sljedecim donatorima:
Nikocevic Murat $50,
Mrkulic Safet $40,
Bektesevic C. Mirsad $100,
Radoncic Zama Resko $100
Ukupno do sada za naseg Barbu iz Gusinja, od strane donatora iz New Yorka je prikupljeno $7,980.00.
Zahvaljujemo se svima koji su uzeli ucesca u ovoj humanitarnoj akciji. (Gusinje-Plav.com)
Gusinje i Plav kroz vremeplov   (28. april 2016)
Za ljubitelje starih slika, nudimo sliku Gusinja iz 1930. godine. Na njoj se vidi glavna ulica u carsiji. Sa desne strane se vidi jedan od sedam hanova, koji su postojali u carsiji. Kliknite na istu da je uvecate.
Prezentacija "Let's do it Gusinje!" akcije u OŠ "Džafer Nikocevic" u Gusinju   (28. april 2016)
Svi smo svjesni cinjenice da u Gusinju, pa i Crnoj Gori uopšte, se mora povecati svijest gradana o lošim aspektima odlaganja otpada na mjesta koja nijesu predvidena za to. Veoma je bitno podstaknuti mlade na razmišljanje o odgovornom odnosu prema životnoj sredini. U okviru cijne grupe animiranja gradana da za jedan dan ocistimo Gusinje poseban znacaj imaju mladi jer njihovom saradnjom postavljaju se temelji uspješne i održive zaštite životne sredine. Iz tog razloga smo odlucili da ekološku akciju „Let’s do it Gusinje!“ prezentujemo ucenicima Osnovne škole “Džafer Nikocevic” u Gusinju.
Podsjecamo, velika ekološka akcija “Let’s do it Gusinje!”, na kojoj ocekujemo ucešce velikog broja gradana Gusinja svih socio-uzrasnih kategorija, bice organizovana u petak, 20.maja 2016.godine u 09:00h.
Akcija ima za cilj da naše Gusinje bude ljepše, da razvijamo ekološku svijest, da afirmišemo zaštitu i unapredenje životne sredine, da djecu i mlade usmjeravamo ka zdravim stilovima života, da podižemo rejting Gusinja kao turisticke destinacije i da stvaramo pretpostavke za našu bolju buducnost. Ukoliko zadovoljimo ocekivanja Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid (ADP) koja je nosilac « Let’s do it » pokreta u našoj zemlji, postoji mogucnost da kao nagradu za dobro realizovanu akciju dobijemo mobilijar za djecije igralište koje ce veoma znaciti našoj djeci i buducim generacijama u njihovom odrastanju. Ali (uvijek postoji jedno ali), jedan je mobilijar za djecije igralište a sve opštine na teritoriji Crne Gore ucestvuju u ekološkoj akciji “Let’s do it Montenegro!”. Razmislite o tome!
Ocekujemo Vaš odaziv i sudjelovanje u ovoj akciji 20.maja 2016.godine,
Lokalni koordinacioni tim “Let’s do it Gusinje”
MARIJA ŠERIFOVIC - NEW YORK - SUNDAY, MAY 29   (27. april 2016)
MRKI'S PALACE NYC Presents

MARIJA ŠERIFOVIC

USA Tour 2016
NEW YORK - SUNDAY, MAY 29

BAROQUE, 19-44 Steinway St., Astoria, NY 11105

Door opens 8pm
Admission $35
Info: Mrki's Place 917 568 3496 & 713 336 3605
Opstina Gusinje dobila STALNOG SUDSKOG TUMACA   (27. april 2016)
Opstina Gusinje je postala bogatija za stalnog sudskog tumaca. Naime, profesor engleskog jezika mr Zehra Redzepagic iz Gusinja, odnedavno je polozila ispit i postavljena je za stalnog sudskog tumaca za engleski jezik od strane ministra pravde Crne Gore Zorana Pazina, za teritoriju Crne Gore, te samim tim i za nase Opstine Gusinje i Plav. Mr Zehra Redzepagic, djevojacko Sarkinovic, zaposljena je vec desetak godina i radi u JU SMS "Beco Basic" u Plavu, diplomirala je i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Niksicu, udata je i majka dvoje djece.
Za sve usluge prevoda i ovjera licnih ili poslovnih dokumenata: licna karta, saobracajna i vozacka dozvola, razne vrste dozvola (radna, boravisna), uvjerenje o drzavljanstvu, izvod iz maticne knjige rodjenih-vjencanih-umrlih, potvrda o prebivalistu, takodje za sve vrste prevoda medicinskih nalaza, gradjevinskih projekata, sudskih rjesenja i presuda, kao i sva ostala licna dokumenta koja se podnose nadleznim institucijama, mozete se obratiti na kontakt tel: +38269657576 i +38268772894 ili mailom zehra.redzepagic@hotmail.com. (Gusinje-Plav.com)
Hajtar za BESIM RAMA GJONBALAJ - Nedelja, 1. maj 2016.  (27. april 2016)
Aprila, 7. 2016. na ahiret je preselio BESIM RAMA GJONBALAJ u 42. godini zivota. Dzenaza je objavljena u rodno Vusanje.
Tim povodom otvaraju hajtar braca Rexhep, Haxhia i Bajram, sa rodbinom i bratstvom Gjonbalaj, u nedelju, 1. maja 2016, od 10:00 sati izjutra do 4:00 sati poslije podne, u restoranu "Sahara", koji se nalazi na adresi: 2337 Coney Island Avenue Brooklyn, NY 11223. Hajtar se otvara za muskarce i zene.
Za sve informacije obratite se porodici na brojeve telefona: Rexhepi (718) 510-6733 ili Bajram (917) 833 2824.
OVJEKOVJECENO SJECANJE NA HEROJA TOMU BUZICA I BOŠNJACKE MUCENIKE IZ ŠTRBCA   (27. april 2016)
Piše:Ranko Spalevic - Beograd
Novi Beograd je još jednom pokazao svoje ljudsko lice njegujuci kulturu sjecanja na ljude koji su svojim djelom ušli u nezaborav i citanku cojstva. Ovaj put je dr Aleksandar Šapic, predsjednik popštine Novi Beograd otkrio spomen plocu kapetanu Tomi Buzovu (kliknite na sliku u lijevom uglu).

Ko je bio Toma Buzov?
Covjek. Prijatelj i suprug, oficir oficir JNA i te teške 1993. godine, za njega i mnoge druge kobne godine, otac vojnika u podgorickom garnizonu. U Novom Beogradu je docekao penziju. Imao je 63 godine, suprugu i sina, koji je bio na odsluženju vojnog roka u podgorickom garnizonu.
U petak, 27. februara 1993. godine, u jeku rata u Bosni, Toma Buzov, putujuci iz Beograda prema Baru u posjetu sinu u vojsci, zatekao se u vozu, iz koga je, posle legitimisanja izvedeno dvadeset putnika bošnjacke nacionalnosti, koji su opljackani, muceni, ubijeni i baceni u Drinu. Casni covjek nije cutao pred zlom koje je zavladalo Balkanom, podviknuo je: "Stanite, ljudi, šta radite, ima li u ovoj zemlji zakona?!"

Toma Buzov i pored pokušaja da sprijeci izvodjenje Bošnjaka iz voza cime je rizikovao sopstveni život, koji prethodno nije bio ugrožen. Nažalost, bilo je to njegovo posljednje kobno putovanje vozom 671, a Štrpci posljednja stanica života.
Ljudskost je platio životom, zajedno sa dvadest nedužnih muslimana odveden je iz voza, a njegovo tijelo nikad nije pronadjeno.

- Najmanje što je opština Novi Beograd mogla da uradi, da bi se odužila Tomi Buzovu, je bilo postavljanje ove spomen ploce. Kapetan Tomo Buzov zaslužuje mnogo više, jer cin koji je on napravio pre više od dvadeset godina je nešto što nije bio cest primer u tim nesrecnim godinama. Danas bi on verovatno bio ovde sa nama da nije pokušao da spreci nešto što se nije moglo spreciti, i nastradao je sa tih dvadeset nesretnih Bošnjaka. Podneli smo i inicijativu Gradu da se i jedna ulica nazove po njemu, i da se na druge nacine obeleži njegov cin, što prevazilazi opštinu Novi Beograd- rekao je Šapic, prilikom otkrivanja spomen ploce.

Vremenom su ga zaboravljali (a zaborav na takve ljude je svojevrstan zlocin), nikad ne spomenu rodni kraj (Kaštel kraj Splita, Hrvatska). Zaborav na takve ljude još jednom ubija mrtve, i sahranjuje žive ispisujuci ih iz spiska ljudi. Mislim da nije bez znacaja i nekoliko cinjenica o dr Aleksandru Šapicu: svojevremeno je bio najbolji vaterpolista svijeta, nosilac najvecih sportskih odlicja, jedan od rijetkih vanstranackih predsjednika opštine koji je i na ovim izborima (2016. godina) izašao kao pobjednik sa nestranackom listom u najvecoj opštini u Srbiji. Predsjednik je i osnivac humanitarne organizacije, sve svoje medalje podario je na aukciji za pomoc unesrecenim ljudima. Baš sve drage medalje. A za nas i još jedan, ne malo važan podatak: ujcevina mu je iz Murine, iz znamenite antifašisticke, herojske kuce heroja Dedovica.
Baš je lijepo biti novobeogradjanin, gradjanin svijeta.
LISTA KANDIDIDATA PREDLOŽENIH ZA CLANOVE SAVJETA ZA SARADNJU SA ISELJENICIMA   (27. april 2016)
Kako je danas zvanicno objavljeno na web portalu Uprave za dijasporu, a na osnovu clana 21 Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima („Službeni list CG“, broj 47/15) i Javnog poziva za kandidovanje predstavnika iseljenika za clanove Savjeta za saradnju sa iseljenicima (objavljenog 7. marta 2016. godine na internet stranici Uprave za dijasporu; produženog 29. marta 2016. godine), Uprava za dijasporu je objavila listu kandidata koji su predloženi za clanove Savjeta, sa nazivima organizacija iseljenika koje su ih predložile, a koje ispunjavaju uslove iz clana 17 i clana 19 ovog zakona.
Ova lista, na osnovu clana 21 Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, utvrdjena je uvidom Komisije za pracenje postupka izbora clanova Savjeta za saradnju sa iseljenicima.
Ono sto je za nas u SAD najzanimljivije, je i to da su od predvidjena 3 clana, dvojica izabrana iz nasih udruzenja. Tacnije za clanove Savjeta za saradnju sa iseljenicima, ispred udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka izabran je Jarovic Ruzdija-Ruska, a ispred Fondacije Gusinje izabran je Djonbalic Sulejman. Treci clan iz SAD je Senad Perazic – Kulturni centar Rumija (Cikago).
Iz Njemacke koja daje 8. clanova u ovom Savjetu, izabran je i Beka Selimanjin – Plavsko-Gusinjski Merhamet
U linku ispod se nalazi lista predlozenih kandidata iz ostalih zemalja, koju mozete pogledati ako kliknete na isti. (Gusinje-Plav.com)
LISTA KANDIDIDATA PREDLOŽENIH ZA CLANOVE SAVJETA ZA SARADNJU SA ISELJENICIMA
Novih $600 donacije za Šefketa Jarovica iz Gusinja   (26. april 2016)
Iz finansijske sluzbe udruzenja EURO Gusinje smo dobili novi spisak donatora za lijecenje Jarovic Sefketa-Barbe iz Gusinja. Rijec je o sljedecim donatorima:
Sehad i Mensura Balic $200,
Hamdo i Ero Bektesevic $100,
Dervisevic H. Senad $50,
Toskic Rasim $100
Feratovic H. Almir
$100
Bektesevic Dzafer $50
Ukupno do sada za naseg Barbu u New Yorku je prikupljeno $7,690.00.
(Gusinje-Plav.com)
Šucu Ibrahimagicu grad Gusinje duguje mnogo   (26. april 2016)
Nastavljamo sa feljtonom "Poznati Gusinjani i Plavljani". Govorimo o osobama koje su svojim djelima i radom ostavile neizbrisiv trag. Danas govorima o Ibrahimagic Šucu.
Šuco Ibrahimagic je rodjen 17. aprila 1928, u Gusinju, od oca Halima, i majke Nurije, rodene Omeragic.
Osnovno i srednje obrazovanje završava u rodnom Gusinju. Pedagošku školu zapocinje na Cetinju, a završava je u Nikšicu. Prvo njegovo zaposlenje bilo je pri gusinjskoj O.Š. „Džafer Nikocevic“ kao nastavnik fizickog vaspitanja. U tom periodu ce ostati u sjecanju generacijama koji su tada pohadjali osnovnu školu, ali i starijim generacijama kao veoma angažovan u animovanju gusinjske omladine da se bave sportom, kako fudbalom, košarkom, rukometom, gdje je R.K. "Partizan" postigao zavidne rezultate na republickom nivou. Takodjer je pridavao veliki znacaj i atletici i gimnastici i za stvaranje uslova za razvoj svih vrsta sporta, kao što je pravljenje školskog igrališta za košarku, mali fudbal i osposobljavanje fiskulturne sale, organizovanju raznih, kako sportskih, tako i kulturnih dogadaja, kao što su sletovi, turniri u svim sportovima i razne druge manifestacije koje su cinile bitan segment života u Gusinju.
Kao mlad je bio i ucesnik Drugog svjetskog rata. Bio je društveno-politicki aktivan, tako da je obavljao razne odgovorne funkcije u tadašnjoj Opštini Plav, a jedna od tih funkcija je i bila predsjednik Socijalistickog Saveza radnog naroda Opštine Plav, sa te pozicije i odlazi u penziju. Poslije penzionisanja, zajedno sa svojom porodicom se seli u Sarajevo, prvenstveno zbog školovanja svoje djece. U Sarajevu ga zatice rat u Aerodromskom naselju gdje ga 17.06.1992. godine, zajedno sa sinom Nusretom pripadnici srpskih agresorskih snaga odvode u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.
Iz svega priloženog da se vidjeti da je rah. Šuco Ibrahimagic dosta ucinio za rodno Gusinje. Mozda je i doslo vrijeme da mu se Gusinje na dostojan nacin i oduži ...!!!!(Gusinje-Plav.com)
I Milo Đukanovic zaslužan za izbor Dina Radoncica   (25. april 2016)
Direktor nacionalnih selekcija naše zemlje Danilo Mitrovic bio je zadovoljan odlukom Dina Radoncica da zaigra za Crnu Goru i istakao ulogu predsjednika KSCG Mila Đukanovica u borbi za talentovanog košarkaša.
Radoncic je mogao da bira izmedu Crne Gore, Srbije, Španije i Njemacke i na kraju je prihvatio poziv iz zemlje u kojoj je rodjen njegov otac.
"Dinov izbor je Crna Gora i to je sjajna stvar zbog koje smo svi u savezu ponosni. Moram istaci i zasluge predsjednika Mila Đukanovica, koji je ucestvovao u finalnim razgovorima posljednjih dana", rekao je za "Arenu" Danilo Mitrovic.
Dino Radoncic ce u kombinaciji za nacionalni tim Crne Gore biti predstojeceg ljeta tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. (CdM)
Na ahiret je preselila Radoncic Fatma, rodj. Djurkovic  (1934-2016 (25. april 2016)
U Kosovskoj Mitrovici je 24. aprila 2016. godine na ahiret preselila Radoncic Fatma, rodj. Djurkovic, u 82. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti u srijedu, 27. aprila u 13:00 casova na mezarju u Gusinju.
Ozalosceni: sinovi: Safet i Ismet, kcerka Jaska, zet, snahe, unucad i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo
Modni dizajner Ibrahim Vukelj predstavio novu kolekciju   (25. april 2016)
Rodjeni Njujorcanin, a nase gore list, modni dizajner Ibrahim B. Vukelj, u sklopu manifestacije "Mercedes-Benz Fashion Week Montenegro", koja je prosle nedelje odrzana u Podgorici, kao dio brenda "IbroVu", predstavio svoju najnoviju kolekciju "Proljece-Ljeto".
Iako je vec duze vremena prisutan u modnim krugovima, Ibrahim je tek prosle godine napravio "sopstveni komad" odjece. Kolekcija koju je on predstavio na ovoj manifestaciji je "ready to wear".
- Pola kolekcije je namijenjeno konvencionalnoj zeni, modeli su elegantni a druga polovina je za nekonvencionalne dame i vise je provokativna, - prica nam o kolekciji dizajner Vukelj.
Pitali smo ga da nije malo prekasno poceo se bavi modom.
– Kada sam imao 17 godina, na putu od skole do kuce prolazio bih pored svih tih prodavnica sa modnim casopisima. Kupovao bih ih i citao o Djaniju Versaceu kojeg sam mnogo cijenio, Lindi Evandjelisti, Naomi Kempbel. U to vrijeme volio sam da igram video-igrice i crtam junake iz stripova poput X-Man-a i Osvetnika. Imao sam dara za ilustracije – prica Vukelj. U srednjoj skoli je, dodaje, upisao kurs za modni dizajn. Potom je na njujorskoj filmskoj akademiji diplomirao na odsjeku Music video production and filmmaking.
– Jednog dana rekao sam sebi: "Daj da nacrtam haljinu." Pokazao sam crtez familiji. Odusevili su se. Uzeo sam materijal i od toga je sve pocelo – kaze Vukelj.
Na kraju naseg razgovora najavio je da ce svoju kolekciju u narednom periodu predstaviti publici u gradovima ex-Yugoslavije, a do kraja godine u planu su i zemlje zapadne Evrope.
Za web magazin Gusinje-Plav.com, dopisnik Mirza Vukelj
p.s. kliknite na slike ispod da pogledate dio modne kreacije Ibrahima Vukelja predstavljene na toj modnoj manifestaciji.(Gusinje-Plav.com)
Sjecanje na Šiljkovic Avera  (25. april 2016)
Dana 24. aprila navršila se godina od kada je na ahiret preselio naš dragi Aver Šiljkovic.
Godina je prošla a tuga je ista, praznina u našim životima je bolna i velika. Brojni su oni koji te pamte po dobru. Ponosni smo što smo te imali a zauvijek tužni što smo te izgubili.
Neka ti Alah dž.s. podari lijepi dzenet a tvojoj duši vjecni rahmet.
Tvoja supruga Raba, sinovi Emil i Ermin, kcerke Emi i Elma, braca, sestre, snahe i unucad.
Prodajem livadu u Dosudju (Gusinje)   (24. april 2016)
Prodajem livadu koja se nalazi u Dosudju, sa lijeve strane puta kada se ide od Plava prema Gusinju.
U pitanju je imanje Rašica, na kilometar udaljenosti od samog Gusinja.
Površina je 8.865 metara kvadratnih. Sa magistrale se ulazi u livadu.
Livada je prevedena na ime Hida Rašic i tako je upisana "bez tereta" u katastar u Plavu.
Kontakt se može obaviti putem VIBERA ili regularnim pozivom na broj 067 206 259.
Highlights DINO RADONCIC (´99) Real Madrid.   (24. april 2016)
Dino Radoncic potvrdio da ce igrati za Crnu Goru   (24. april 2016)
Dino je u dogovoru sa ocem Damirom, bivšim rukometašem rodenim u Tivtu, procijenio da mu je najbolje da igra za Crnu Goru.
Mogao je da bira izmedju Srbije, u kojoj živi i odakle mu je majka, rodne Njemacke, Bosne i Hercegovine, kao i Španije, koja je htjela da ga privoli u redove „crvene furije” kao Nikolu Mirotica, ali je srce vuklo na "crvene" - jedan od najvecih bisera evropske košarke, Dino Radoncic, igrace za Crnu Goru!
Kako "Vijesti" nezvanicno saznaju, ekstratalentovanom 17-godišnjaku, koji je debitovao i za prvi tim Real Madrida, najprimamljivije je djelovala prica Bogdana Tanjevica, koji mu je obecao minutažu u seniorskoj reprezentaciji.
U subotu nije bilo moguce dobiti potvrdu te informaciju, ali bi sve trebalo da bude i definitivno jasno vec u ponedjeljak, za kada se od Radoncica ocekuje konacno "da".
Da je krilni košarkaš koji je odigrao tri meca u ACB ligi i debitovao protiv Crvene zvezde u Evroligi prakticno vec odlucio da igra za Crnu Goru, govore i informacije srpskih medija, koji su veceras objavili da ce Dino igrati za zemlju iz koje mu je otac. (Kosarka.me)
Na ahiret je preselila Radoncic Saliha Igbala-Beka  (1936 - 2016) (23. april 2016)
Dana 22.04. 2016 godine u 80 godini zivota preselila je na ahiret Radoncic Saliha Igbala-Beka. Dzenaza ce se obaviti u nedelju 24.04.2016 godine u 17 casova na gradskom mezarju u Gusinju.
Ozaloscene sestre: hadzi Malica, Nafija, Nadira, Ljutvija i ostala mnogobrojba rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo
Na ahiret je preselila Blaca Nadira, rodjena Toskic  (1942 - 2016) (23. april 2016)
U Prizrenu je dana 20.04 2016.god na Ahiret preselila Blaca Nadira, rodjena Toskic, u 74 godini života. Dženaza je obavljena u Prizrenu dana 21.04 2016.godini.
Ožalošceni: sinovi Šuco i Ramiz, kcerka Sanija, braca Skender i Ragib, sestre Bahtija i Bazira ,zet Dugadjin, unuka Diona, unuk Rinor, porodice Blaca, Toskic i mogobrojni prijatelji i komšije.
Za lijecenje Jarovic Sefketa-Barbe novih $4,090. Ukupno $7,090   (23. april 2016)
Od Rasima Bicica, potpredsjednika udruzenja EURO Gusinje, dobili smo spisak novih donatora za Jarovic Sefketa - Barbu iz Gusinja. Rijec je o licima koji su donirali ukupno $4.090.00, i to (sve donacije su u $ dolarima):
Bicic Baco 100, Bicic Suco 100, Bicic Ragip 100, Bicic Dzeka 100, Bicic Hamda Nedzad 100, Bicic Hamda Dzenad 100, Bicic Husko 100, Bicic Elvir 100, Bicic Edin 100, Bicic Mahmuta Emira 100, Bicic Orhan 100, Bicic Beko 100, Bicic Saban 100, Bicic Ahman 100, Kolenovic Zeka Raba 1,000, Lalicic Sabahudin 100, Redzematovic Ramiza Adis 50, Sujkovic Rifat 50, Pirovic Ibrahim 100, Pirovic Aljo 100, Pirovic Muhamed 50, Djurkovic Hasim 100, Djurkovic Hasima Aba 100.
OD BRASTVA DERVISEVIC:
Ruzdija Suljov 50, Enver Suljov 50, Elvis Enverov 50, Ermin Enverov 50, Dzemal Enverov 50, Hamdija Suljov 40, Enes Hamdov 40, Nedzad Hamdov 40, Hakija Sacirov 50, Aljo Sacirov 50, Dzevat Ibrov 50, Zaim Amirov 50, Sako Amirov 100, Sacir Ramov 50, Esad Salihov 50, Ragip Salihov 20, Safet Galjov 20. Erdan Smajljov 20, Suco Hazemov 20, Dzevat Dzeka Brahov 50, Dzefko Kupov 20, Seka Kupov 20 i Naser Bajramov 100.
Ukupno do sada za lijecenje Jarovic Sefketa-Barbe je prikupljeno novca $7,090.00. (Gusinje-Plav.com)
Foto-reportaza sa Plavskog jezera  (23. april 2016)


Turisticka organizacija Plav i maturanti obiljezili Dan planete Zemlje
(Foto: Edin Jadadic)
Priprema akcije “Let’s do it Gusinje!” – 20. maj 2016. godine   (23. april 2016)
Poštovani,
Sa zadovoljstvom obavještavamo javnost da je u toku priprema akcije „Let’s do it Gusinje!“. Cilj ove ekološke akcije je podsticanje svih gradana Gusinja, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, kao i bez obzira na porijeklo i razlicite pripadnosti, na aktivnije ucešce u životu svoje zajednice saniranjem divljih deponija na lokalitetima Gusinja u petak, 20. maja 2016. godine. Akcija želi da pokaže da malim doprinosom možemo velike stvari uciniti realnim – za jedan dan saniracemo smece koje ugrožava kako naše zdravlje tako i devastira naš životni prostor narušavajuci ljepotu Gusinja.
U toku je mapiranja devastiranih lokaliteta. Za potrebe ove akcije napravljena je i mobilna aplikacija za mapiranje i obilježavanje nelegalnog odlaganja smeca. Svaki gradjanin Gusinja može da ukaže svojoj zajednici na problem na jednostavan nacin. Uz pomoc ove aplikacije, zajedno cemo sa svim odgovornim pojedincima moci da prepoznamo i imamo uvid u najkriticnije tacke, kada je u pitanju nelegalno odlaganje otpada. Potrebno je da se aplikacija instalira na telefon koji ima android operativni sistem. Takode potrebno je da korisnici budu povezani na internet mrežu kako bi pri slanju fotografija otpada bila unesena sa njihovim GPS koordinatama. Na ovaj nacin cemo mapirati lokalitete koje cemo zajedno ocistiti u okviru akcije „Let's do it Gusinje!“, koja je dio velike ekološke akcije „Let's do it Montenegro!“ . Aplikacija je dostupna na sledecem linku:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bildstudio.adpzid&hl=en. Na ovaj nacin i Vi možete uticati na izbor lokaliteta koje cemo udruženim snagama ocistiti 20.maja tekuce godine.
Prije nego što pogledate fotografije devastiranih lokaliteta koji su u proteklom periodu mapirane, želimo da Vas podsjetimo da Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid iz Podgorice je nosilac « Lets Do It » pokreta i inicirala je ekološke akcije u 23 opštine u Crnoj Gori. “Let’s do it Montenegro!” je akcija koja je zahvaljujuci najvecem broju glasova gradana dobila dio podrške kroz program „Budi odgovoran“.
ijacija za demokratski prosperitet - Zid iz Podgorice je nosilac « Lets Do It » pokreta i inicirala je ekološke akcije u 23 opštine u Crnoj Gori. “Let’s do it Montenegro!” je akcija koja je zahvaljujuci najvecem broju glasova gradana dobila dio podrške kroz program „Budi odgovoran“. Ucešce u ovom programu osigurano je kroz partnerstvo sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.
Ocekujemo Vaš odaziv i sudjelovanje u ovoj akciji 20.maja 21016.godine,
Lokalni koordinacioni tim “Let’s do it Gusinje”
Vlada Crne Gore: Odluka o upozorenju Skupstini opstine Gusinje  (22. april 2016)
Da li je na pomolu resavanje Gordijevog cvora u Gusinju?! Izgleda da je u pravu bio poslanik u Skupstini opstine Gusinje Esko Feratovic, koji je nedavno za nas web site izjavio: " Ako ne izglasamo budzet opstine slijedi nam sargarepa i stap".
Slijedi vijest sa jucerasnje sjednice Vlade Crne Gore :
“Imajuci u vidu da SO Gusinje duže od šest mjeseci ne obavlja poslove iz svoje nadležnosti, Vlada je donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Gusinje da u roku od 15 dana održi sjednicu i donese Odluku o budžetu opštine, kao i druge odluke znacajne za nesmetano funkcionisanje opštine i ostvarivanja prava gradjana”, saopšteno je na sjednici kojom je predsjedavao Premijer Milo Đukanovic.
E, sada cemo vidjeti, koliko se broji sta Milo Britva kaze. Ili videcemo ko kosi, a ko vodu nosi. Vrijeme je bilo da neko lupi sakom o sto. (Gusinje-Plav.com)
Željko Stamatovic novi generalni konzul u New Yorku   (22. april 2016)
Vlada Crne Gore je donijela rješenje o postavljenju Željka Stamatovica za generalnog konzula u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku.
“Postavlja se Željko Stamatovic za generalnog konzula u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku – Sjedinjene Americke Države“, navedeno je u Vladinom rješenju.
Prije njega tu funkciju je obavljao Zoran Jankovic, kojemu istice cetvorogodisnji mandat. Iz tih razloga Vlada je i donijela rješenje o njegovom opozivu.
Inace, Željko Stamatovic je do sada obavljao funkciju generalnog konzula Crne Gore u Frankfurtu (Njemacka), a prije toga je bio šef Direkcije za konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova. (Gusinje-Plav.com)
Turisticka organizacija Plav i maturanti obiljezili Dan planete Zemlje   (22. april 2016)
Postavili klupe i korpe kod splava na Plavskom jezeru
Povodom 22. aprila medjunarodnog Dana planete Zemlje Turisticka orgnaizacija Plav i maturanti Turistickog smjera SMŠ „Beco Bašic“, uredjivali su obalu kod splava na Plavskom jezeru. Postavljene su klupe i korpe za otpatke, ocišcena trava na platou i zasadeno cvijece u žardinjerama (kliknite na sliku). Direktor Tutisticke organizacije Edin Jadadic je kazao da ova akcija osim turisticki, ima i ekološki znacaj.
- "Splav na Plavskom jezeru najatraktivnije je mjesto svim posjetiocima koji borave u Plavu i okolini tokom ovih suncanih proljecnih dana, a posebno tokom ljeta, kada na splavu svakodnevno ima oko 500 kupaca. U Plavu svakodnevno dolaze brojne ucenicke ekskurzije, pa se nadamo da ce im boravak na jezeru biti ljepši i prijatniji. Ovom akcijom smo željeli da uredimo prostor ispred splava uoci predstojece turisticke sezone, ali i da skrenemo pažnju gradanima i svi posjetiocima o potrebi za ocuvanjem i zaštirom prirode, i uputimo apel za odgovornijim i savjesnijim odnosom prema okolini,"- kazao je Jadadic.
Ova lokacija je udaljena oko kilometar od centra grada, tako da gradjani svakodnevno prošetaju do splava, a turisti obavezno dodu do jezera da se odmore i fotografišu.
„Ono što bi u skorijem periodu još trebalo da se uradi, pred nastupajucu sezonu, to je da se zamijene daske na splavu koje su dotrajale. U nekoj skorijoj buducnosti, poželjno bi bilo i da se uradi rasvjeta od nekadašnjeg hotela „Plavsko jezero“ do splava, pa bi na taj nacin i u vecernjim satima ovo bilo lijepo šetalište, izjavio je Jadadic.
U akciji uredjenja obale Plavskog jezera ucestvovala je i ekipa eko-rendžera, a zasluge za uspješno relizovanu akciju pripadaju i gradevinskoj firmi „Vatan“, koja je obezbijedila potrebnu mehanizaciju, materijal i opremu za postavljanje komunalnog mobilijara.(TO Plav)
Svecanost "DANI OTPORA AGRESIJI NA REPUBLIKU BiH -DANI NASEG PONOSA!"   (22. april 2016)
Aprila, 17. 2016. godine u dvorani "Chain Federation" Astoria, u srcu bosnjacke Zajednice New York, odrzana je 18 po redu svecanost u povodu 24 godine od osnivanja i razvoja Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je u periodu 1992-1995. godine branila i odbranila medjunarodnopriznatu drzavu BiH, suzivota svih njenih gradjana i naroda kao i bioloski opstanak bosnjackog naroda kojI je bio cilj Agresora. Inace ova sve canost je centralna manifestacija na nivou sjeverne Amerike i mnogi je smatraju jedinstvenom ove ove vrste u svijetu.
Glavni gost svecanosti bio je heroj i nosilac najveceg ratnog priznanja "Zlatni Ljiljan" iz odbrane BiH, komandant i brigadir Velid Bajramovic, koji je pisac i autor seta knjiga i autenticnih svjedocenja iz dana odbrane Bosne I Hercegovine.
Svecanost su prisustvovali brojni predstavnici Dzemata, Bosnjackih institucija iz gradova Amerike od kojih posebno isticemo po brojnosti goste iz Chikaga, Bostona, Jackson Wille, Florida, New Hemshira, New Jarsey, Pansylvania, Conscticut, San Diega-California i drugih destinacija nove nam domovine Amerike.
Kao i uvijek u "Istom stroju" kao nekad u odbrani, rame uz rame bili su prezivjeli borci Armije i MUP a R BiH. Porodice sehida su jos jednom pokazale da su iz svoju Armiju, trazeci da se ne zaboravi golgota i egzodus bosnjackog naroda ciji su sinovi, braca i ocevi dali svoje mlade zivote.
Podrska medija poput BATV, portala "Gusinje-Plav.com" N. Y., bosnjackih novina "Ujedinjena BiH" iz Chikaga i dr. tokom Svih ovih 18 godin a kao i ove, bila je intenzivna i u kontiniutetu, sto je posebno istaknuto na svecanosti. Da su nasa bosnjacka djeca "Vojska najjaca" i da ce i u buduce nositi bajrak istine i prezentirati Bosnjacku kulturu i tradiciju sa svih prostora gdje zive Bosnjaci, na ovoj kao i prethodnih 18 godina je mladost KUD"Sedef" Astoria.
Posebno isticemo i zahvaljuemo se nasim vjernim sponzorima koji svih ovih kao i ove godine nesebicno finansijski podrzavaju ovu manifestaciju.
Jednom rijecju, vecina prisutnih na ovoj manifestaciji su bili u ocjenI, da je ovogodisnja proslava Dana Armije RBiH, bila jedna od najbolje osmisljenih dogadjaja koji su obiljezili ovu godinu.
Predsjednik organizacijskog Odbora, Profesor Dzemail Hot

FOTO REPORTAZA SA PROSLAVE DANA ARMIJE BiH
SPECIJALNA PROSLAVA DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE - Nedelja, 22. maja 2016   (22. april 2016)
SPECIJALNA PROSLAVA DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE - Nedelja, 22. maja 2016

Nastupaju:
Specijalna gosca iz Crne Gore, zvijezda Granda JADRANKA BAJRAKTAREVIC
Iz Cikaga SABRIJA VULIC
Muzicari: ENVER METJAHIC & VLADA MIJATOVIC
Ulaz: $35, vrata se otvaraju u 6:00pm

Reportaza sa ove proslave, koju ce napraviti studio FOKUS PRO, bice prikazana na RTCG.
Zbog ogranicenog broja mjesta, molimo vas na vrijeme narucite rezervacije na telefon 917 971 0436.

Restoran BROOK CATERING HALL
29 Brook St. State Island, New York
Potrebni radnici za pizzeria u Westchester, White Plains   (22. april 2016)
I am looking for pizza man part-time/full-time in Westchester, White Plains.

He must have experience, good pay.

Contact: 914-433-1435
Za sva Vaša veselja - Restoran "DA MIKELLE ILLAGIO"   (21. april 2016)
Ako želite da Vaše svadbe, kane, suneti, vjeridbe, baby showers, swet16, ili poslovna slavlja ostanu zapamcena po jedinstvenom prostoru, prijatnoj i toploj atmosferi, besprekornoj organizaciji i vrhunskom posluženju, bez bojazni dodjite u restoran DA MIKELLE ILLAGIO, da budete nasmejan domacin i zadovoljan gost! Ovaj restoran raspolaze sa dvije dvorane, kapaciteta od 400 i 800 mjesta.
Nazovite menadzera restorana Sabita Feratovica na 646 -209-5951 i dobicete sve neophodne informacije.

DA MIKELLE ILLAGIO
79-17 Abion Ave, Elmhurst New York 11373
718 - 606 - 1750 & 646 -209-5951

Novih $350 donacije za Sefketa Jarovica iz Gusinja   (21. april 2016)
Iz finansijske sluzbe udruzenja EURO Gusinje smo dobili novi spisak donatora za lijecenje Jarovic Sefketa-Barbe iz Gusinja. Rijec je o sljedecim donatorima:
Feratovic S. Rasim $100,
Kastrat Osmana Senad $100,
Hadzovic Demo i Senada $100,
Djurkovic Denis $50
Ukupno do sada za naseg Barbu u New Yorku je prikupljeno $3,000.00.
(Gusinje-Plav.com)
Sjecanje na Srdanovic (Rasita) Bahtijara  (21. april 2016)
Danas 21. aprila se navrsava godina dana od kako je na ahiret preselio nas dragi suprug, otac i dedo Srdanovic (Rasita) Bahtijar. Godina je prosla a mi nijesmo uspjeli da se naviknemo da te vise medju nama nema, nedostaje nam tvoj osmijeh, tvoja sala, tvoji savjeti i tvoja toplina.
Dragi nas, nijesmo te mogli sacuvati od smrti ali cemo te sacuvati od zaborava, bices stalno u nasim mislima i nasim srcima. Nedostajes nam!
Tvoji najmiliji: supruga Haska, sinovi Kemal i Sead, kcerke Sehija, Sevda, Hajkuna, Sejdefa i Amela, snaha, zetovi i unucad.
Nek ti dragi Allah podari Dzenet!
Javna izjava Šabana Cecunjanin iz New Yorka  (20. april 2016)
Zbog nanosenja teskog dusevnog bola, povrede plemenskog i porodicnog osecanja, svog identiteta, i koju sam nosio oko vrata kao privezak na lancicu, moja kcerka Albina svojom odlukom krsi roditeljska osecanja i nanosi ruzan ugled svojoj porodici, plemenu kao i cijelom plavogusinjskom narodu u New Yorku i sire.
Ovom mojom izjavom odricem se od nje i neka ovo bude primjer nasoj cijeloj omladini. Daj boze da se ovo vise nikad nikome ne ponovi.
Šaban Cecunjanin - New York, s.r.
Novi konzul Amer Cikotic se sastao sa predstavnicima udruzenja EURO Gusinje (20. april 2016)
Novi imenovani konzul u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku - Amer Cikotic, iako tek stigao u ovaj svjetski megapolis, ne sjedi "skrstenih ruku". Jer, ako se po jutru dan poznaje, odnosno ako je suditi po kontaktima koje je novi konzul Amer Cikotic vec prvih dana sluzbovanja imao sa predstavnicima udruzenja porijeklom iz Crne Gore, onda ga zaista ocekuje veoma zanimljiva i nadasve "bogata" diplomatska karijera.
U tom nizu kontakata, izdvajamo i susret odrzan prekjuce, sa clanovima Upravnog odbora naseg najbrojnijeg i najbolje organizovanog udruzenja u dijaspori - EURO Gusinje, koje je predvodio Mihret Radoncic, predsjednik istog (kliknite na sliku).
U dvocasovnom razgovoru domacini su visokog gosta, upoznali sa istorijatom udruzenja, kao i aktivnostima kojima se bave. Takodje, su istakli veoma korektnu i prisnu saradnju koju imaju sa sadasnjim ambasadorom Zoranom Jankovicem, te izrazili zelju da ce se ta saradnja nastaviti i u mandatu novog konzula.
Konzul Amer Cikotic se zahvalio rukovodiocima udruzenja EURO Gusinje, na pozivu da bude njihov gost, naglasivsi da je i prije nego sto je dosao na sluzbovanje u New York, cuo dosta lijepih rijeci o udruzenju EURO Gusinje, tako da je ovaj susret bila prilika samo da se potvrdi i prosiri saznanje. Posebno se pohvalno izrazio o organizovanju humanitarnih akcija za pomoc bolesnima i licima sa slabim materijalnim stanjem, kao i ulaganjima u zavicaju, od strane ovog udruzenja. Nije mu promaklo i organizovanje ljetnih piknika od strane urduzenja EURO Gusinje, za koje je rekao da su prava stvar kada je rijec o okupljanu nase dijaspore.
Tokom razgovora, dotaknute su i razne teme iz oblasti odnosa dijaspore sa drzavom Crnom Gorom. Svakako treba napomenuti i saznanje o zakonskoj mogucnosti koja se pruza drzavljanima Crne Gore (oba roditelja), cija su djeca rodjena u SAD, da svoju djecu mogu upisati u drzavljanstvo Crne Gore, ako nisu stariji od 23. godine. Upisom u drzavljanstvo ta djeca/omladina, automatski sticu pravo i na pasos ove zemlje, sto je velika pogodnost, iz koje pristicu i razni benefiti.
Na kraju razgovora conzul Cikotic, je napomenuo da je Generalni konzulat otvoren za sve drzavljane Crne Gore i da su diplomatski predstavnici iste na usluzi svojim gradjanima prakticno u svakom trenutku. U tom cilju je izrazio spremnost za saradnju sa svim udruzenjima sa prostora Crne Gore, bez obzira iz kojeg dijela iste su clanovi tih udruzenja. (Gusinje-Plav.com)
Nova dzamija u novom ruhu  (20. april 2016)
U Gusinju je proljece uveliko pocelo, behar i najsareniji cvjetovi su zastrli nepregledna polja i doline, dok kroz njih bije svjezina potocica i rijeka, osnazenih topljenjem snijega i lednika sa prokletijskih vrhova... Zivot se ponovo budi i idila protagonista pozotivnog moze da pocne... U maloj varosici se posebno uzdize jedna svjetiljka, mogu slobodno reci, koja blista i sebe cini najvecom ljepoticom, koja krasi Gusinje i postaje njegov zastitni znak. Zahvaljujuci dobrim ljudima kojih jos uvijek ima, i ona je ponovila svoje ruho sjajem duhovnog ibadeta kojeg ce sprovoditi vjernici ovog mjesta. Iz prilozenih slika cete vidjeti da je promijenjen mihrab (centralni dio gdje imam predvodi namaz). Kupljena je nova prostirka koja je stigla direktno iz Istanbula i postavljena vjestim rukama majstora iz Turske, a ista je citava okrecena iznutra.
Ovim putem se u ime IZ-e Gusinje posebno zelim zahvaliti ljudima koji su ucinili hajrat i uljepsali ovu Allahovu kucu:
Mihrab je donacija za pred dusu Bahte (Meda) Neljkovic, rodjene Bektesevic od strane njenih sinova Esada, Sefkije i Senada. Iznos radova 1.400 eura.
Prostirku su obezbijedili sljedeci donatori: za pred dusu Sabrije (Alja Murtova ) Radoncic, njena familija je donirala 700 eura. Za pred dusu Kime (Sacira) Vukelj, rodjene Cekic, familija je donirala 300 dolara. Za pred dusu svoje sestre Hajrije-Vake (Hakije) Hot, rodjene Cekic, njena braca Cekici iz Kanade su donirali 1.000 dolara. Prostirka je ukupno kostala 3.000 eura. Ostatak sredstava je obezbijedio Medzlis Islamske zajednice Gusinje kao i krecenje dzamije u iznosu od 400 eura.
Ispred IZ-e Gusinje se neizmjerno zahvaljujemo nasim donatorima kojima ce naknadno biti urucene zahvalnice. Molim Uzvisenog Stvoritelja da onima koji su sebeb za ovaj cin, Uzviseni Gospodar podari Dzennet, a njihovim familijama da Allah podari nafaku, bereket i svako dobro u zivotu.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Gusinja - Alen efendija Sabovic.
Nove donacije za udruzenje EURO Gusinje i Sefketa Jarovica iz Gusinja.   (19. april 2016)
Kako sto smo nedavno i najavili, iz finansijske sluzbe udruzenja EURO Gusinje iz New Yorke imamo jos informacija kada su u pitanju clanarine za ovo udruzenje, kao i donacije nasih gradjana za lijecenje Jarovic Sefketa - Barbe iz Gusinja.
Clanarine za 2016. godinu u udruzenju EURO Gusinje su uplatili hadzi Ragip H. Cekic $100, Hakija Koljenovic $100 i Husko M. Koljenovic $100.
Spisak clanarina i donacija za ovo nase najpoznatije udruzenje u dijaspori mozete naci na sljedecem linku.
Takodje iz ovog udruzenja imamo i novi spisak donatora za lijecenje Jarovic Sefketa-Barbe iz Gusinja. Rijec je o sljedecim donatorima: Koljenovic H. Emin $100, Koljenovic H. Dzafer- Dzako $100, Kastrat O. Ismet $50, Mrkulic Nusret-Pulja $50 i Saljanin J. Esad $100.
Ukupno do sada za naseg Barbu u New Yorku je prikupljeno $2,650.00.
Takodje, imamo informaciju od Rasima Bicica, podpredsjednika udruzenja EURO Gusinje o novim donacijama za Sefketa Jarovica, i taj spisak slijedi uskoro.(Gusinje-Plav.com)
UZDRMANA ORGINALNOST GUSINJSKE KAZE  (19. apil 2016)
Pise: Becir-Beco Sahmanovic, Stockholm
Ovih dana stukice u Makvi nedaleko od Begluka, u Pasinim izvorima, pa u Grlji, ama, slobodno se moze reci u svim vodama novoformirane GUSINJSKE KAZE, negoduju i negoduju,nekad javno, a najvise onako neprimjetno ali sa nekom neopisivom gorcinom u sebi. Nije sala - Lokalni parlament paralisan trista sezdeset i kusur dana, ni koraka da kroci naprijed. Dva krupna jata stukica od koje jedno predvodi vama dobro znana stukica LARINKA, vise poznata kao GUS. zubar i sef Mjesnog ureda bojkotuje sa svojim pristasama, ono legalno izabrano jato sto ga predvodi smirena OMERICA i predsjednica, visperna ANELKICA.
Nije davno bilo, tek je proslo malo vise od jedne godine kada je nekadasnjoj GUSINJSKOJ KAZI vracena IZGUBLJENA ORGINALNOST. To smo napisali u nasem QVADERNU, vjerujem da se sjecate ranijih kolumni koje su opisivale sta je sve bilo potrebno uraditi da se vrati ta ORGINALNOST i kakva je radost priredjena u svim REVIRIMA nakon sto je PARLAMENT male ali bajkovite drzavice BIRZIMINIJE objavio svoju saglasnost da poslije sezdesetak i vise godina Gusinjska kaza postane GUSINJSKA OPSTINA. Slavilo se svuda gdje su se nalazile rasturene stukice iz MODRE LJUGE narocito u jatu PREKO BARE.
Otvaram stranice plavsko-gusinjskog CNN, slika pokazuje kako ulaze odbornici.
Agilni, sralozeni predsjednik OMERICA predlaze da sekretar izvrsi prozivku:
- Cekic, tu je.
- Radoncic, tu je
- Lalicic, odsutan
- Brdakic, odsutan…
Kako vidite, obraca se predsjednik prisutnim odbornicima, danas ima smo petnaest prisurtnih ,ali isto toliko odsutnih, a to znaci da sjednisu ne mozemo odrzati... nastavak teksta
KEMAL MALOVČIĆ - Restoran "ČAKOR",   Utorak, 19. april 2016  (18. april 2016)
KEMAL MALOVČIĆ gostuje u utorak, 19. aprila 2016 u
Restoranu "ČAKOR"
632 East 186th Street
Bronx, NY 10458

Ulaz besplatan
Reservations: 718-733-1033 ili 718-733-2300
Traditional Balkan and Mediterranean cuisine
P G Merhamet iz Njemacka prikupio 6.640 eura za uredjenje Ali-pasinih izvora   (18. april 2016)
SOLIDARNOST ZA AKCIJU "ALIPASINI IZVORI"
Akciju uredivanja Alipasinih izvora koju je pokrenulo udruzenje nasih sugradana u SAD Euro Gusinje, srdacno su podrzali clanovi i simpatizeri P G Merhameta u Njemackoj. Tim povodom je organizovano prikupljanje novcanih sredstava na taj nacin sto je 19. marta 2016 g. u Njemackom gradu Salzkotten kod Paderbona odrzano sijelo plavljana i gusinjana pod motom „SLOZNO ZA ALIPASINE IZVORE“ Za odrzavanje skupa na kojem je bilo prisutno oko 500 osoba, bila je potrebna izvjesna organizaciona i logisticka priprema.
Sijelo je proteklo u veoma lijepoj atmosferi. Prisutne posjetioce su zabavljali poznati pjevaci, nas sugradanin Beki Bekic i pobjednik zvijezde Granda Mirza Selimovic. Tokom sijela su prikupljane pojedinacne donacije. Ovim putem bi zahvalili svima koji su podrzali ovu akciju,prije svega nasim sponzorima koji su svojim donacijama omogucili odrzavane sijela a samim tim pomogli akciju uredivanja Alipasinih izvora.
Navodimo imena sponzora sijela:
Fa. Clara Real Estate GmbH vlasnik Adnan Sejfic 1.000 €, Fa Medovic Baudienstleistungen vl. Erko Medovic 500 €, Fa. Schalmbau Bauunternehmen vl. Denis Nikocevic 500 €, Fa. Samont Industrieanlagen vl. Jasmin Sarkinovic 500 €, Fa. BK Ladenbau vlasnici braca Kandic 500 €, Fa. Naser Canovic 300 €, Fa. ESSO Tankstelle vl. Esmin Gruda 150 €, Fa. ESSO Tankstelle vl. Esmin Gruda 150 €. Fa. All in Soccer vl. Enis Gruda 150 €. Restoran Steakhaus Mevissen vl. Suco Feratovic 150 €. Fa. VelBo Metall GmbH vl. Nedzad Velagic 100,€ Fa. Tahir Selimaj 100 €, Fa Monix vl. Kenan Habibija 100 €, Fa. Haus Service vl. Sead Hebibovic 100 €, Fa.Eurogarten GmbH vl. Nedim Iljaz 100 €,Fa Dachdecker Isljam Srdanovic 100 €.
Donacije: Jarovic Sulejman 100 €, Radoncic Amira Zuvdija 100 €, Bosnjacko udruzenje „Behar“ Holandija 200 €, Radoncic Hamo Hanover 50 €, Gruda Rifat 100 €, Deljanin Dzafer 50 €, Radoncic Dzevat Osnabrück 50 €, Hodzic Haljila Hamdo 100 €, Omeragic Braha Azra 50 €, Cecunjanin Semso 50 €, Cirikovic Elvis 20 €, Omeragic Fejza Elvis 200 €, Feratovic Himzo 100 €, Balic Valjo 100 €, Cekic Hamda Elvir 200 €, Radoncic Hilmo 50 €, Radoncic Zuvdije Denisa 50 €, Radoncic Zuvdije Mirela 50 €, Deljanin Feriza Rusmin 50 €, Omeragic Haka Enver 50 €, Saljanin Suco 50 €, Bicic Zuka Edin 50 €, Cekic Murata Mensur 50 €, Desevic Melisa 20 €, Sabovic Ramiz 50 €, Zaric Avdo 50 €, Zaric Sota 50 €, Hodzic Hamda Elvis 50 €, Hodzic Hamda Elvir 50 €, Hodzic Hamda Denis 50 €, Jarovic Sulja Denis 50 €, Ukupno sponzori i donacije 6.640 €ura.
Na sledecem sastanku P G Merhameta ce se saznati tacan iznos koji je prikupljen za izvore. Svi koji eventualno imaju namjeru da daju svoje donacije za ovu akciju, mogu uplatiti na konto P G Merhameta u Njemackoj. Frankfurter Sparkasse.
IBAN: DE47 5005 0201 0200 0903 13 sa naznakom „Alipasini izvori“ Svaka donacija bice objavljena na internet stranici Gusinje-Plav.com
Odbor P G Merhamet Njemacka
Ramazanski poklon paketi iz Holandije   (18. mart 2016)
Postovani,
Pred nama je jos jedan ramazan, najodabraniji mjesec, mjesec posta, mjesec dobrocinstva, ljubavi i pomoganja bliznjega svoga. Tim povodom 17.04.2016 godine u Vianen (Holandija) se sastao organizacioni odbor i dogovorio da se odpocne akcija prikupljanja novcanih sredstava namjenjenih za ramanzanske poklon pakete, koji ce se i ove godine podijeliti na prvi dan ramazana u Gusinju, porodicama slabijeg materijalnog stanja, odnosno onima kojima je to najpotrebnije. Stoga pozivamo sve nase dosadasnje donatore kao i sve ljude dobre volje, koji ce nesebicno ucestvovati u ovoj akciji i omoguciti da se podijeli sto veci broj paketa. Sa obzirom da smo poznati po dobrocinstvu i humanosti nadamo se i uspijehu! Visina cijene paketa je ista kao i proteklih godina a naravno uplate mozete izvrsiti kod dole navedenih clanova organizacionog odbora. Krajni rok uplate je 01.06.2016, kada ce clanovi odbora prikupljena novcana sredstva predati jednom od clanova, koji preuzima obavezu i odgovornost o daljem pracenju, nadzoru kao i o izvjestaju o upotrebi istog! Odnosno po zavrsetku akcije cemo vas izvijestiti slikom i pismom na web portalu www.gusinje-plav.com. U nadi za sto veci odziv i bolji uspijeh ove humane akcije, u ime organizacionog odbora unaprijed hvala.
Za sve informacije o ovoj akciji mozete se obratiti sledecim clanovima organizacionog odbora:
Mehmed Mesko Nikocevic 0031643957431
Rifat Hot 0031650992622
Ramo Kobilic 0031653456112
Safet Cosaj 0031625123407
Nedzad Jarovic 0031646778190
Dzenad Muratagic 0031685599762
Enis Hot 0031655231887
I predstavnici Gusinja na prijemu povodom velike ekološke akcije “Let’s do it Montenegro!”   (18. mart 2016)
Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid (ADP) u saradnji sa Nj.E. Gudrun Elizabet Štajnaker, ambasadorkom SR Njemacke u Crnoj Gori, i Fondacijom Petrovic Njegoš u Dvorcu Petrovica na Kruševcu u Podgorici priredili su prijem povodom velike ekološke akcije “Let’s do it Montenegro!” u sklopu svjetskog pokreta “Let’s do it”. Na prijemu su sa idejom projekta upoznati predstavnici diplomatskog kora i medjunarodnih organizacija u Crnoj Gori - ambasadori i predstavnici ambasada Amerike, Austrije, Albanije, Turske, Ceške, Francuske, BiH i Slovacke, Delegacije EU i kompanije CRBC, te celnici više crnogorskih opština i clanovi lokalnih kordinacionih timova. Predstavnice Gusinja na ovom prijemu su bile Anela Cekic, predsjednica Opštine Gusinje, i Asmina Omeragic, clanica kordinacionog tima.
U toku svojeg obracanja zvanicama, ambasadorka Njemacke Nj.E. gospoda Štajnaker je uputila prigodnu poruku za ovu akciju: “Ucestvujte! To je najvažnije, zato što je ovo jedna izvanredna akcija koja ukljucuje sve - porodice, djecu, stare, svi tu mogu ucestvovati u cišcenju životne okoline vaše zemlje. Ja mislim da je to najvažnije, i vidjecete koliko je to pozitivno i kako cete se dobro osjecati poslije toga.”
Zatim, zvanicama na prijemu je prikazan promotivni spot akcije, kao i koncept po kojem se projekat sprovodi širom svijeta.
Podsjecamo, ova akcija u Gusinju ima svoj zvanicni naziv „Let’s do it Gusinje“ I realizovace se 20.maja 2016.godine. Da ucestvuju u akciji pozvani su gradjani, lokalne vlasti, javna i privatna preduzeca, kao i svi ostali zainteresovani klubovi i udruženja.
Akciju „Let’s do it Montenegro“ Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid (ADP) realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja.
Na ahiret je preselila Koljenovic Šeca, rodj. Nikocevic   (1936 - 2016)    (17. april 2016)
U New Yorku je danas, 17. aprila na ahiret preselila Koljenovic Šeca, rodj. Nikocevic, u 80. godini zivota.
Zdravoglava se prima u ponedeljak, 18. aprila 2016. od 3:00 sata poslije podne u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza namaz ce se klanjati u utorak, 19. aprila u 9:00 sati izjutra. Dzenaza ce se naknadno obaviti u rodnom Gusinju.
Ozalosceni: sinovi Emin i Dzafer-Dzako, kcerke Fata, Bahrija Ismeta i Alma, brat Ujkan, sestre: Eljmaza, Aljka i Nadzija, snahe: Senada i Ema, zetovi, unucad, paraunucad i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Reis Fejzic pustio bradu i održao obecanje dato Erdoganu   (17. mart 2016)
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzic pustio je bradu i tako održao obecanje koje je ranije dao predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.
Fejzic, koji je prethodnih dana boravio u turskom gradu Konja, u razgovoru sa novinarom Anadolije prisjetio se susreta sa Erdoganom, od prije mjesec dana.
Kazao je kako ga je Erdogan prilikom susreta upitao za bradu. Fejzic se prisjetio rijeci Erdogana koji ga je tokom razgovora upitao: "Muftija, a gdje ti je brada?"
“Ja sam tada odlucio da pustim bradu i održao sam rijec”, kazao je Fejzic, te dodao kako su fotografije sa sastanka sa Erdoganom, njegove posljednje na kojima je obrijan.
U prisustvu vjerskih lidera regiona i Turske, imama iz svih Odbora Islamske zajednice u Crnoj Gori, predsjednika medžlisa i vjernika, u Osmanagica džamiji u Podgorici 28. novembra 2015. godine svecano je inaugurisan reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzic. Reisu Fejzicu je menšuru, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može valjano vršiti dužnost prvaka muslimana u Crnoj Gori, urucio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez. (Kodex)
Sjecanje na Radonic (Murata) Amira   (17. april 2016)
Danas, 17. aprila navrsile su se 30 godina od kako je preselio na ahiret nas dragi suprugu i babo Radonic (Murata) Amir.
Tesko je shvatiti da smo te prerano izgubili. Vrijeme koje je prosolo ne donosi zaborav, vec tugu i istinu da nisi sa nama. Ali postojis u nama, nasim srcima, nasim mislima, i lijepa secanja na tebe
Neka ti Allah, prodari Dzenet insala.
Tvoji najmiliji: supruga Igbala, sinovi Efko i Seco, kcerke Bahtija I Bahrija, zetovi snahe i unocad.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Kosovo poslalo protestnu notu Crnoj Gori   (16. april 2016)
Ministarstvo spoljnih poslova Kosova poslalo je protestnu notu Crnoj Gori zbog paljenja kosovske i albanske zastave u Podgorici.
Kosovsko Ministarstvo zahtijeva da se pocinioci tog krivicnog djela nadu i kazne.
Šef kosovske diplomatije, Petrit Selimi kazao je da su dobili zvanican odgovor iz Crne Gore, da je rijec o vandalizmu ciji ce akteri biti strog kažnjeni.
Selimi je rekao da takva djela nece uticati na domet odnosa izmedu Kosova i Crne Gore.
"Odnosi sa Crnom Gorom su partneri i dobrosusjedski. Radikalni ekstremisti u Crnoj Gori dugi niz godina pokušavaju da unište dobrosusjedske odnose ali to toga nece doci", rekao je Selimi, piše Portal Malesia, a prenosi RTCG.
Zastave dvije države zapaljene su preksinoc ispred Capital Plaze u Podgorice, što je osudilo Ministarstvo vanjskih poslova kao i brojne partije.
Dani behara Plav 2016   (15. april 2016)
Danas je u Plavu u organizaciji Centra za kulturu odrzana manifestacija Dani behara.
Dani behara su najava za plavsko kulturno ljeto i najbolji uvod za manifestaciju Dani borovnice. Djevojke i momci u narodnim nosnjama, clanovi Kud-a Plavsko jezero, okiceni proljecnim cvijecem i beharom defilovali su ulicama grada zajedno sa svojim gostima: BOKUD “ Podgorski biseri “ Prizren, ucenici SMS “ Luciano Motroni “ takodje iz Prizrena.
Program se nastavio ispred Centra gdje su se kulturno-umjetnicka drustva predstavila sa tradicionalnim igrama i pjesmama. Svakako najljepsi dio manifestacije bio je izbor za Mis behara Plav 2016.god. Laskavu titulu odnijela je nasa gosca sa Kosova, Larisa Karce, kojoj je dodijeljena kruna od behara i poklon od naseg sponzora srebrnare “Srma“, vlasnice Mirele Markisic.
Druzenje se nastavilo do kasnih poslijepodnevnih sati na Ali-pasinim izvorima i vodopadu Grlja.
A kako je sve to izgledalo pogledajte u fotoreportazi.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava - Sena Vatic
 U povodu 24 godine Armije Republike BiH - 15. april 2016. god   (15. april 2016)
Sponzor priloga: Aljo Kobilić - New York

NJIMA U ČAST, A NAMA NA PONOS
Nestajala je plavsko-gusinjska mladost, daleko od svog rodnog kraja u svojoj novoj domovini Bosni i Hercegovini, gdje su se opredjelili da žive i rade, da njima i njihovoj djeci bude sigurnije, ljepše i bolje. A kada se nad Bosnom i Hercegovinom nadvila opasnost, stali su na branik svoje nove domovine ne žaleći ni svoje živote, ostajući kao vječni spomen koji će novim naraštajima pričati kako se treba boriti i živjeti za svoj narod,tradiciju, vjeru, kulturu, običaje...
Oni su bili da misle kako su htjeli, da sude o svemu slobodno i neograničeno, oni su bili smjeli da govore šta su htjeli i za mnoge od njih te riječi su bile isto što i njihova djela. Njih, 76 šehida - poginulih boraca, civilnih žrtava rata i nestalih Plavljana i Gusinjana ušli su u istoriju i legendu.... Neka im je veliki i vječni rahmet!

POGINULI I NESTALI U RATU 1992-1995
Obavjestenje (15. april 2016)
Odbor Bosnjackog Udruzenja Plavljana i Gusinjana BEHAR iz Holandije organizuje 08. maja tekuce godine redovnu IZBORNU SKUPSTINU.
Konstruktivnoj raspravi mogu da prisustvuju svi zainteresovani, dok pri glasanju to pravo imaju samo clanovi.
Lokaciju i vrijeme pocetka skupstine ce te dobit naknadno.
U ime odbora BEHAR
Purisic Nevzet
Predsjednik
Stomatoloska ordinacija "Hanadent" Plava - vl. dr. Šahmanovic Ferida  (15. april 2016)
Stomatoloska ordinacija "Hanadent" iz Plava, pruza stomatoloske i zubotehnicke usluge iz estetske stomatologije, kao i izradu svih protetskih nadoknada uz najsavremenije materijale, fiksna protetika, metal keramika, kao i cirkonijum-oksid keramika, koja je hit u svijetu, jer se postize maksimalna estetika najbliza prirodnim zubima. Ljubazno i strucno osoblje ce vas od prvog momenta ubijediti da mu je stalo do vasih zdravih zuba.

Stomatoloska ordinacija "HANADENT" Plav
Dr. Ferida Šahmanovic
Kontakt: 069-500-480
Royal Kitchen & Bath - Vlasnik Almir Bektesevic   (15. april 2016)
Royal Kitchen & Bath - Vlasnik Almir Bektesevic
Udahnite novi zivot u vase kuhinje i kupatila. U Royal Kitchen & Bath, vlasnika Almira Bektesevica, mozete naci veliki izbor i visoke kvalitete kabinete (37 vrsta kuhinjskih elemenata i ormarica razlicitih stilova)), granit plocice, countertops sudopere (sinks), slavine (fauset), sve vrste izolacija i kompletan materijal neophodan za ugradnju plocica.
Nudimo besplatnu dostavu kupljenih kabineta i mogucnost instaliranja, uz sva potrebna osiguranja.
Uskoro nasim kupcima cemo ponuditi sirok izbor gradjevinskog materijala, ukljucujuci i Jeld wen vrata.
Dodjite i posjetite nas izlozbeni prostor na adresi:
Royal Kitchen & Bath
2 Fero street
Yonkers, NY 10701
Tel. 914 969 3900 & 646 286 1420

HAMDOVA STAZA 2016 - 29, 30, i 31. jula   (15. april 2016)
Porodica rahmetli Hamdije-Hamda Cekica i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje organizuju 29. 30. i 31.jula tradicionalni medjunarodni planinarski skup i uspon
H A M D O V O M    S T A Z O M
pod motom
DRUŽENJEM    PROTIV   ZABORAVA       VALUŠNICA    2016.


P R O G R A M    D R U Ž E NJ A

ELEMENTS DENTAL OFFICE Astoria - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS  (15. april 2016)
Lijep osmjeh počinje ovdje... Očekujte najbolje !
Danas, više nego ranije, ljudi imaju potrebu da vode računa o svom zdravlju i izgledu. Oralno zdravlje je jedan od najvaznijih pokazatelja dobrog opšteg zdravlja i znacajno doprinosi prijatnoj spoljašnosti.
Redovne posete stomatologu ključ su Vašeg dobrog oralnog zdravlja i lijepog osmeha. Na taj način čuvate zdravlje svojih zuba i sprečavate ostale zdravstvene probleme.
Stomatološka ordinacija ELEMENTS DENTAL sa office-ma u Astoriji i Manhattnu, pruza Vam kompletnu stomatološku uslugu u prijatnoj i opuštenoj atmosferi, a naša poslovna filozofija zasniva se na stručnom i kvalitetnom pristupu svakom pacijentu ponaosob. Zahvaljujući konstantnom stručnom usavršavanju kao i praćenju najnovijih svetskih trendova i dostignuca u stomatologiji naš tim ce Vam predloziti najbolje rešenje u datom trenutku, a sve sa ciljem da Vam pruzimo najkvalitetniju uslugu.
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplanst & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682


Office in Manhattan
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom i petkom)
212 668-8400


Nastavak Stranice (News Archive)


TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE ZNACE AUTOMATSKI DA SU TO STAVOVI I MISLJENJA REDAKCIJE
  Uredjivacki tim magazina    Web dizajneri: advokat Hot Edvin i advokat Hot Edin
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"