www.Gusinje-Plav.com

Subota, 24. februar 2018. god - Hajtar za Hasniju Dervišević, rodj. Kučević otvaraju: suprug Ruždija, sinovi Ener, Edin i Edis, brat Beco, djeveri Hamdo i Enver, unučad, djeveričići, sa bratstvima Dervišević i Kučević, rodbinom i prijateljima, u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, od 9 sati izjutra do 7 sati navečer
Beki Bekić snimio spot za pjesmu "Otac", staru 22 godine   (22. februar 2018)
  Pjevač Beki Bekić, koji je rođen i dio života proveo u Gusinju, želio je da spotom za pjesmu “Otac” prikaže svoje teško odrastanje u brojnoj porodici, uz osam sestara i tri brata. Interesantno je da je ekranizacija ove pjesme uslijedila nakon 22 godine.
Spot je snimljen u kući vojvode Stepe Stepanovića, u Kumodražu. Ova kuća u Beogradu pjevača podsjeća na onu u Gusinju, u kojoj je rođen i odrastao. Glumac Slobodan Ćustić u spotu igra njegovog oca, a voditeljka Bojana Ristivojević majku.
Prijatelj spota je kompanija Oki Air Broadcasting, u okviru koje posluju Elmag i Mag radio. (CdM)

VIKTORIJA VASILJEVIĆ (Zvezda Granda) - Restoran "ČAKOR", od večeras do 2. marta 2018   (21. februar 2018)
VIKTORIJA VASILJEVIĆ (Zvezda Granda)
Restoran "ČAKOR", od večeras do 2. marta 2018

U ovom restoranu služe prvoklasno pečenje, kuvana i jela sa roštilja

Restoran "ČAKOR"
632 East 186 Street Bronx, NY 10458

Info: 718 733 2300

VIKTORIJA VASILJEVIĆ (Zvezda Granda) nastupa u ovom restoranu od 18 februara do 2. marta 2018
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremić    (21. feb 2018)
  Ukoliko ste zbunjeni i neodlučni ko će ispuniti vašu "Income Tax"-u zasigurno niste sami. Ispravna strategija planiranja, plaćanje i sam obračun poreza je jedan od ključeva vašeg finansijskog uspjeha.
  Najveći dio mog života sam posvetio računovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naučio čisto, diskretno i efikasno balansirati želje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
  Bilo da ste na početku vašeg radnog vijeka ili raspolazete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najnize troškove imam najbolja rješenja za vaše potrebe.
  Uz sve ovo, možda je vrijeme da počnete i vaš vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
  Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
Veličani protestuju zbog demarkacije: Ne damo ni pedalj zemlje   (21. februar 2018)
  Mještani sela Velika, koje se nalazi blizu granice sa Kosovom, protestovali su danas zbog najnovijih zbivanja oko demarkacije granične linije između Crne Gore i Kosova. Protestni skup je održan uz podršku predstavnika iz naselja Murino kao i sela Šekular, Kaludra i Brezojevica.
  Sa protesta je poručeno da neće dozvoliti pomjeranje granica ni za jedan metar na štetu pomenutih područja, kao i Crne Gore, a ukoliko im se odgovori na pomenute zahtjeve preduzeće određene aktignosti.
  Izričiti stav svih mještana je da državni organi detaljno objasne novi detalji vezani za Aneks koji je, po njihovom mišljenju, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisao gotovo u tajnosti.
Podsjetimo, čelnici Mjesnih zajednica Murino i Velika Branislav Otašević i Marinko Bošković ranije su istakli da neće pristati na ustupanje nijednog pedlja svoje teritorije, ciljajući na planinu Čakor. (CdM))
Hajtar za Hasniju Dervišević, rodj. Kučević - Subota, 24. februar 2018. god    (21. februar 2018)
   U New Yorku je 27. januara 2018 godine na ahiret preselila Dervišević Hasnija, rodj. Kučevic u 67 godini zživota. Dženaza je obavljena 29. januara u New Yorku.
Tim povodom u subotu, 24 februara 2018 godine od 9 sati izjutra do 7 sati navecer, otvaraju hajtar u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, suprug Ruždija, sinovi Ener, Edin i Edis, brat Beco, djeveri Hamdo i Enver, unučad, djeveričići, sa bratstvima Dervišević i Kučević, rodbinom i prijateljima.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Na ahiret je preselio Muharem (Djulage) Djogic.    (1956-2018)    (21. feb 2018)
   Dana 19.februara 2018.godine u 62 godini zivota na ahiret je preselio Muharem Djogic.
Dzenaza polazi u cetvrtak 22. feb 2018 u 14:15h iz porodicne kuce Gornje Ruzevice Teslic - Bosna i Hercegovina.
Ozalosceni: supruga Sadeta, braca, sestre i ostala mnogobrojna rodbina Djogic i Omeragic.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo
Prodaje se dvospratna kuća u Ulcinju (Crna Gora)   (21. februar 2018)
   Prodaje se dvospratna kuća u Ulcinju (Crna Gora), locirana na Boulevard Teuta Rijana.
   Površina imanja sa kućom je 420m2, dok ukupna korisna površina kuce iznosi 280m2.
Prvi sprat: 140m2 (4 prostorije, 1 kupatilo, 1 garaža).
  Drugi sprat: 140m2 (5 prosorija, 3 kupatila).
  Konstrukcija objekta: čvrsta gradnja
  U vezi cijene i ostalih informacija zvati na telefon: 917-559-4028

Budva uplatila Plavu 20.000 eura za saniranje štete od zemljotresa   (21. februar 2018)
  Opština Budva uplatila je danas 20.000 eura opštini Plav kao pomoć za saniranje štete od više zemljotresa koji su pogodili tu opštinju u januaru ove godine.
  Pare su uplaćene iz tekuće budžetske rezerve Opštine Budva.
  Rješenje o uplati 20.000 eura, potpisao je gradonačelnik Budve, Dragan Krapović.
  "Opštinu Plav su tokom januara ove godine zadesili više zemljotresa. kako su prouzrokovali veliku materijalnu štetu na brojnim objektina, Opština Budva ovim putem pomaže da se ublaže posljedice ovog zemljotresa", navodi se u Rješenju koje je potpisao Krapović. (Vijesti)
OBAVJEŠTENJE   (21. februar 2018)
     Uvaženi gradjani,
Obavještavamo vas da je Mjesna zajednica Prnjavor za potrebe funkcionisanja, i obavještavanja gradana izradila web sajt na kojem ce ubuduce plasirati sve aktivnosti, dešavanja i novosti. Takode radi lakšeg komuniciranja sa dijasporom i ostalim institucijama napravljen je e-mail: kontakt@mzprnjavor-plav.me, na koji gradani mogu slati svoje predloge planove i sugestije i sve ostalo što može biti od uticaja na poboljšanje života i standarda gradana. Sajt možete pogledati na sledecem linku: http://mzprnjavor-plav.me
Rukovodstvo MZ
Predsjednik: Kolašinac Admir,         Pomocnik: Pupovic Asmir
Bosnjacko udruzenje Plavljana i Gusinjana "BEHAR" iz Holandije bilo domacin ambasadoru Vladimiru Radulovicu  (21. februar 2018)
   U subotu 17. februara odrzan radno-informativni sastanak u organizaciji glavnog odbora " BEHAR" sa jedne i prestavnika ambasade Crne Gore iz Brisela sa druge strane.
Njegovu ekselenciju g-dina Vladimira Radulovica izvanrednog i opunomocenog ambasadora Crne Gore i ministra savjetnika Predraga Stamatovica upoznali smo sa svojim aktivnostima u proteklom osamnaestogodisnjem postojanju. Navedeni su neki od projekata koje je ovo udruzenje iznijelo, od organizovanja zabavnih veceri, humanitarnih akcija, kupovina kombija za dnevni centar LIPA, slanja materijalnih dobara, organizovanje skole na maternjem jeziku, ugoscavali eminentne predstavnike lokalnih i republickih organa, zasto smo nagradjeni ISKRINOM nagradom za Filantropiju 2014.
Sobzirom da se radi o prvoj zvanicnoj posjeti kako ambasador takodje i ministar savjetnik su nas informisali o svim svojim nadleznostima vezane za nas dijasporu, koja dolazi iz Crne Gore.
Sa druge strane i mi smo iznijeli svoje stavove i svoja misljenja po pitanju.
Nepostojanja policiske stanice u Gusinju gdje usled njenog nedostatka najvise stete ima bas dijaspora preko svojih nekretnina koje svakog dana bivaju odbijane.
Izmjena i dopuna predloga zakona za saradnju sa iseljenicima (DIJASPORU).
Dosadasnja losa saradnja sa institucijama sistema u CG.
Najvise sudionika je uzelo ucesce u raspravi o crnogorskim obelezjima, smatraju da jedna drzava koja gaji gradjanski koncept nebi smjela sebi da dozvoli monarhisticka jedno nacionalna obelezija.
Gosti su bili odusevljeni cinjenicom da postojimo tako dugo i da posjedujemo respektabilno clanstvo koje je prava uzdanica BEHAR-a zahvalili na gostoprimstvu i odecali da cemo se 21. aprila ponovo druziti na predstojece Plavsko-Gusinsko vece.
Glavni odbor;
Bosnjackog udruzenja Plavljana i Gusinjana "BEHAR"
Sjećanje na Enesa Olevića   (21.02.2017. – 21.02.2018.)    (21. feb 2018)
   Godinu dana kako nisi sa nama, godina bez tvoje bliskosti, topline… Ostavio si neizbrisiv trag ljubavi i dobrote. Dok mi živimo, živiš i ti u našim srcima, mislima i dovama…
  Tuga i bol što smo te izgubili nikada neće prestati, a sjećanje na tebe i tvoju ljubav koju si nam pružao zauvijek će ostati u našim srcima.
  Neka ti duša počiva pored Demirove i molimo dragog Allaha dž.š. da vam podari lijepi džennet.
  Tvoji najmiliji: majka Naila i brat Ervin sa porodicom.
Na ahiret je preselila Hajrija Deljanin, rodj. Feratovic    (1932-2018)   (20. feb 2018)
   Dana 20. februara 2018 u 86-toj godini zivota na ahiret je preselila Hajrija Deljanin, rodj. Feratovic.
Dzenaza polazi u cetvrtak, 22. februara 2018 u 12 sati od porodicne kuce na mezarje u Gusinju. Dzenaza namaz ce se klanjati kod Vezirove dzamije.
Ozalosceni: sinovi Rifat, Erdan, Esko, Safet, Fadilj i Elvir, kcerka Mirsada, zet Ragip, snahe Samrita, Sanela i Alma, unucad Esmir, Ervin, Ajla, Elma i Ena, brat Muharem sa familijom, bratanici, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo!
Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - Dentist za Vas i Vašu porodicu   (20. februar 2018)
  ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
  Cosmetic, Inplants & Family Dentist
  28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
   718-777-9662, Fax: 718-777-9682

  BEEKMAN PLACE DENTAL - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - (Office in Manhattan)
  352 East 51 Street
  New York NY 10022 (srijedom i petkom)
  212 668-8400
Na ahiret je preselila Hadžialjević (Haka) Igbala    (1949-2018)   (20. feb 2018)
   Dana 18. februara 2018 u 69-toj godini života na ahiret je preselila Hadžialjević (Haka) Igbala.
Dženaza polazi u srijedu, 21. februara 2018 u 14 sati od porodične kuće na mezarje u Gusinju. Dženaza namaz će se klanjati kod Vezirove džamije.
Ožalošćeni: sin Almir, kćerke Zehra i Alisa, zetovi Ismet i Fahed, snaha Anisa, unučad Meho, Mediha, Denis, Armin, Alen i Naser, braca Šeko, Husko i Meško, sestre Sofija i Alida sa porodicama i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo!
Pokrenuta akcija za pomoc Nuriji-Nusku Lukovic iz Plava   (20. februar 2018)
  U toku je akcija za prikupljanje sredstava za zemljotresom oštećenu kucu Nusrije (Nuska) Lukovća iz Pava. Kuća je previše oštecena i mora biti srušena. A gazdi je namjera zameniti sa manjom od postojeće (samo jedan sprat). Dosad je prikupljeno 6,500 dolara.
Koordinatori ove donacije su: Mujo Bešković 860-581-0711, Šukro Cecunjaninn 203-258-1616, Šućo Gutić 917-484-3837 i Rafet Hot 646-808-6490. (Gusinje Plav Press)
„Muftijstvo za južni Sandžak“ žalice se ako vjerske škole budu zatvorene   (20. februar 2018)
     Poslije višegodišnje zbrke nadležnosti, konacno je utvrdeno: ženska Medresa u Rožajama, osnovana pod patronatom Muftijstva sandžackog sa sjedištem u Novom Pazaru, a personalno pod pokroviteljstvom Muamera Zukorlica i Abdurhmana efendije Kujovica, bivšeg i aktuelnog muftije - nije legalna.
  U skladu sa sadržinom izvještaja nadležnih inspekcija, ombudsman Šucko Bakovic i njegovi saradnici konstatovali su, u suštini, da rožajska medresa nema ni jedan jedini relevantan papir koji bi se mogao smatrati dokumentacionom osnovom dovoljnom za formalno-pravno legitimisanje, u skladu sa odgovorajucim zakonima države na cijoj teritoriji ta obrazovna ustanova djeluje.
  U daljoj proceduri, logicno je ocekivati da uslijedi zabrana rada. A, da li je i na koji nacin uopšte moguce zaštititi materijalna i druga prava devojcica, ciji roditelji placaju školovanje, ostaje da se vidi. Prema Pobjedinim saznanjima, ucenice ce nastaviti školovanje u novopazarskoj medresi, a troškovnik se, do daljnjeg, nece uvecavati. Makar do kraja tekuce školske godine.
U meduvremenu, iz takozvanog muftijstva za južni Sandžak, takode upitnog legaliteta i legitimiteta, sa sjedištem u Rožajama, najavljene su žalbe najvišim crnogorskim organima. Ako to ne uspije „ici ce, cak do Strazbura“. Uz obrazloženje da se radi o drasticnom ugrožavanju osnovnih ljudskih prava na (vjersko) obrazovanje, slobodno praktikovanje vjere i slobodu izbora obrazovnih ustanova u kojima ce, prema slobodno izraženoj volji, mlade muslimanke sticati specificna znanja.
S druge strane, u istoj analizi kancelarije ombudsmana, a na osnovu nalaza nadležne Prosvjetne inspekcije, konstatuje se da su škole Kurana Casnog i drugi sadržaji unutar NVO Bošnjacke kulturne zajednice, formalno-pravno legalni, buduci da je BKZ, u svojstvu nevladinog udruženja, upisana u registar Ministarstva unutrašnjih poslova. A, od 20. novembra 2011. godine djeluje u skladu sa Statutom kojim je predvideno da (BKZ) može osnivati institute, zavode, škole, galerije, muzejske zbirke, istraživacke centre, muzicke ansamble…
Osim što u analizi nema ni rijeci o osnivanju islamskih djecjih vrtica (ne samo) u Rožajama, na što je cesto upozoravao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat efendija Fejzic, „preskocen“ je cijeli niz, moguce veoma važnih detalja, koji se ticu same sadržine djelovanja svojevrsnih vjerskih parasistema koje na teritoriji države Crne Gore uspostavlja Islamska zajednica, odnosno njeno Muftijstvo iz druge države (Srbije). (Analitika)
Na ahiret je preselila Sabira Nikocevic rodjena Cirikovic   (1923-2018)   (20. februar 2018)
   U Sarajevu je jucer, 19-02-2018 na ahiret preselila Sabira Nikocevic, rodj. Cirikovic u 94-oj godini zivota. Dzenaza ce biti u Gusinju u srijedu 21-02-2018 sa podne namaza i krece iz Nove Dzamije.
Ozalosceni: sin Ahman, kcerka Ifeta, snaha Emina, unuk Dzemal, te unuke Aida, Amra, Rasima i Ermina sa muzevima, unuka Lejla, jetrva Dzeva, sestra Nurija, zaova Badema, te porodice Nikocevic i Cirikovic kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo!
PLAVSKO-GUSINJSKI VELESLALOM na skijaskim terenima BELLEAYRE Mountain- Subota, 3. mart 2018   (14. februar 2018)
Dana 3. marta 2018
MAJA KARANFIL
organizuje

PLAVSKO-GUSINJSKI VELESLALOM
na skijaskim terenima BELLEAYRE Mountain.

Za sve informacije nazovite
Refika Deljanin 646 279 4151 ili Jupa Desica 845 254 5090

Adresa: Delaware Coutr Motel
1141 Main street
FLEISCHMANNS, NY 12430
Hajtar za Tahira Vukel - Subota, 3. mart 2018   (19. februar 2018)
   Dana 14. januara 2018 godine u New Yorku je na ahiret preselio naš dragi Tahir (Šefkije) Vukel, u svojoj 42 godini. života.
Tim povodom u subotu, 3. marta 2018 godine od 9 sati izjutra do 7 sati navece otvaraju hajtar: otac Šefkija, sin Dean, braca Adem i Sanel, sa stricevima, bratstvom Vukel, rodbinom i prijateljima, u Ali-Pašinoj džamiji u Astoriji.
Svi smo Allahovi svi se njemu vracamo.
Hajtar Hadžović (Saljiha) Jusufa - Nedelja, 4. mart 2018    (19. feb 2018)
   U Phoenix (Arizona), 13. januara 2018 je u 87. godini na ahiret preselio Hadžović (Saljiha) Jusuf. Dženaza je obavljena na Washington mezarju na Long Islandu.
Tim povodom otvaraju hajtar njegovi sinovi Senad i Julfad, brat Mujo, bratstvo Hadžović, unučad, sestričići, rodbina i prijatelji, u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, u nedelju 4. marta 2018, od 9 sati izjutra do 7 sati naveče.
MJEŠTANI MURINA I VELIKE: Žele da znaju sadržaj sporazuma   (19. februar 2018)
    Najnovija zbivanja oko demarkacije granične linije između Crne Gore i Kosova i dogovori crnogorskih i kosovskih vlasti, čiji je sadržaj nepoznat građanima, uznemirili su žitelje pograničnih sela, koji ne pristaju na ustupanje ni jednog pedlja svoje teritorije, stoji u zajedničkom saopštenju građana Mjesne zajednice Murino i Mjesne zajednice Velika, koje u ime savjeta potpisuju predsjednici Branislav Otašević i Marinko Bošković.
"Pomjeranja granica nema niti može biti, a i nadležni organi su javno saopštili građanima da je pitanje granica za Crnu Goru završena stvar. Stoga je bilo čija naknadna pamet koja ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore neprihvatljiva. Otvaranje ovako opasnih pitanja, vratilo bi nas u tragične dane ne tako daleke prošlosti, kada su građani podčakorskih sela bili žrtve genocida nezapamćenog u istoriji ovog kraja. A opšte je poznato kako su se na Balkanu branile i utvrđjivale granice, i da se zapravo Metohija nalazi duboko u teritoriji Crne Gore a da je stvarna granica na Švanjskom mostu. Pitanje granice je ujedno i pitanje našeg opstanka na ovim prostorima, to je upravo ona linija razdvajanja na kojoj su ginule generacije naših predaka", navodi se u saopštenju.
Traže da ih premijer Duško Marković i predsjednik Filip Vujanović upoznaju sa sadržajem sporazuma.
"Javno poručujemo da nema trampe sa našom đedovinom. Stoga bi bilo uputno da se što hitnije javno oglase, pa ih pozivamo da to urade na zajedničkom skupu svih građana pograničnih sela koji će se organizovati povodom njihovog dolaska, kako bi građanima direktno objasnili šta su obećali i potpisali, kao i da se neposredno upoznaju sa stavovima starih graničara i njihovom odlučnošću da kao i svoji preci brane svoje kuće i imanja", kaže se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da je u ime odbora za očuvanje i zaštitu granice koji je osnovan 30. novembra 2012. godine potpredsjednik Miloš Paunović istakao da pomjeranja granica nema i ne može biti na štetu Velike i Crne Gore. (RTCG)
Proslava DAN ŽENA, 8. mart - Riccardo's restoran, Subota, 10. mart 2018 u 5:00h   (19. februar 2018)
   U subotu, 10. marta, 2018 sa pocetkom u 5:00h u restoranu RICCARDO'S (21 street i 24 ave u Astoriji), u povodu praznika DAN ŽENA 8. mart, održaće se, tradicionalnno Veče za sve dame, pripadnice ljepšeg pola.
   Uz bogat muzički program i obilje hrane, predvidjeno je dosta raznih iznenadenja. U muzičkom programu učestvuju:
- Miki Koljenović
- Sejo Jeina
- Enver Metjahič
- Alela
- Kristina
Da sve bude u najboljem redu, pobrinuce se majstor u ovom zanatu Radončić Džako, kojemu je ovo jubilarna 11 godina zaredom kako organizuje ovo veče.
Zbog velikog interesovanja poželjno je da rezervacije izvršite na vrijeme putem telefona: 646 964 4138 ili 929 433 5915
Medijski sponzor veceri je web magazin Gusinje-Plav.com
Dr. Zukorlic: Pokažimo da imamo snage razdvojiti opšti od licnog interes  (19. februar 2018)
U Crnoj Gori od 125 eura živi deset hiljada penzionera   (19. februar 2018)
    Najniža penzija nakon povećanja u 2018. godini iznosi 125,63 eura, a prema ranijim podacima Fonda PIO dostavljenim Danu prima je 9.801 korisnik u Crnoj Gori i 34 van Crne Gore.
Prema poslednjim podacima iz isplatne baze Fonda PIO za mjesec novembar 2017. godine, prosječna penzija iznosi 279,86 eura.
Broj penzionera koji prima penziju veću od prosječne penzije je 46.451. (CdM)
(p.s. Postavlja se pitanje, kao preživjeti sa 4 eura dnevno? Neki žilav narod. (prim.. urednika))
Obavjestenje Bosnjackog udruzenja Plavo-Gusinjana BEHAR iz Holandije.   (19. februar 2018)
   Dragi Plavo-Gusinjani, kao i svi zainteresovani,
   S'ponosom vas obavestavamo da ce se Plavo-Gusinjski skup odrzati 21-04-2018 na adresi: Oranje Nassausstraat 31 3405 XJ Benschop, sa pocetkom u 19 casova.
   Na skupu ce nas zabavljati Husko Behljuljevic sa bendom.
   Molimo sve Plavo-Gusinjane da se u sto vecem broju odozovete ovom nasem druzenju i da svi zajedno docekamo ostale nama drage goste, koji nam uvijek uveljicaju nas skup.
   Za sve informacije mozete se informisati na sledece brojeve telefona;
- Rifat: 0031650992622
- Anes: 0031654363079
- Ramo: 0031685246499
- Haso: 0031683012772
- Adis: 0031619610853

Odbor udruzenja BEHAR Holandija
Hajtar za Ruvu Feratović, rodj. Redžematović - Subota, 10. mart 2018. god    (18. feb 2018)
   U Plavu je 18. januara 2018 godine na ahiret preselila Feratović Ruva, rodj. Redžematović u 85 godini života. Dženaza je obavjlena u 19. januara u Budovice kod Plava.
Tim povodom, u subotu, 10. marta 2018 od 9am do 7pm, otvara hajtar, u Bosnjackom Centru na Richmond Hill, 114-07, 91st avenue NY, 11418, sin Esko sa bratstvima Feratović i Redžematovićc, rodbinom i prijateljima.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
ILIRIA MARKET - Halal hrana i proizvodi sa Balkana   (18. februar 2018)
Halal hrana i proizvodi sa Balkana
ILIRIA MARKET
23-23 65th street
Brooklyn, NY 11204
Otvoreni svaki dan/ sedam dana u nedelji/ od 9:30am-8:00pm
Tel. 347-312-6326,   Cell. 347-755-7264
Prevoz putnika “Omar” Plav   (18. februar 2018)
   Prevoz putnika u zemlji i regionu udobnim vozilom sa klima uredjajem i 7 sjedista.
   Aerodromi: Podgorica, Tivat, Sarajevo,Tuzla, Tirana, Beograd, Niš, Priština.
  Mogućnost organizovanja shoping tura.

   Tel: +38267/504-252 ; +38267/559-662 (viber) Dino
  Tel/viber: +38267/216-742

  Onaj koji zakaže prvu vožnju ili shoping turu sa nama, dobija 10% popusta!
  Pouzdana, profesionalna i prijateljska usluga!

   Prevoz putnika “Omar” Plav
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTICA   (18. februar 2018)
  Kraj kalendarske godine znaci i obrada zavrsnih finansijskih racuna, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
   Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotica, vec dvije decenije se bavi uslugama knjigovodstva i racunovodstva.
  Mozemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da sto vise svog novca dobijete nazad od drzave koji vam pripada. Isto tako da sto manje platite ako dugujete. Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
- Povoljne cijene, - Profesionalna usluga, - Garantujemo nas rad, - Posjedujemo potrebne dozvole, - Sa vama smo do kraja
Kao sto neko rece;"Nas narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotica radi taksu. On to radi brzo, tacno i povoljno, bice i ove godine novca za sve dovoljno."
Zukorlić čestitao Sretenje, početak Karadjordjevog i srpskog ustanka!   (18. februar 2018)
   Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić čestitao je juče Srbiji i njenom predjsedniku Aleksandru Vučiću praznik Sretenje, dan kada je Karadjordje podigao Prvi srpski ustanak protiv Turaka i kojom prilikom je, prema bošnjačkim historičarima, počinjeno niz zločina prema muslimanskom stanovništvu Srbije i kada su zapaljene i srušene mnoge džamije.

“Čestitam svim gradjanima i predsjedniku Republike kao predstavniku države, pozivajući ih da otvorimo novu stranicu u našim odnosima”, rekao je Zukorlić.

On je istakao da je ono što ovih dana doživljava u Beogradu mnogo više od kampanje i porucio da ce uciniti sve da do gradana dopre poruka za koju vjeruje da predstavlja sjeme nove i sveže politike u Srbiji... nastavak teksta
Vjecno tuzno i istovremeno vjecno ponosno sjecanje   (18. februar 2018)
Nestvarno i neprihvatljivo nam djeluje surova zivotna istina da se danas - 18. februara 2018. godine navrsava sesnaest nestvarnih godina bola i tuge od casa kada je prestalo da kuca srce nase moralne vertikale, simbola vjecitog ponosa nase porodice, oca, djeda…, naseg imena – imena sviju nas…, naseg voljenog


OMERAGIC /RAMA/ FEJZA
(18.02.2002.-18.02.2018.)

Uzvisenost tvojeg casnog imena, velicina tvojeg dunjaluckog dostojanstvenog bivstvovanja, zivotni pecat tvoje ljudskosti i lkudskih vrlina utisnut na licu tvojeg dostojanstva koji nas cini hrabrima da prkosimo bolu tvoje smrti, da zivimo i nosimo se sa tim bolom I crpimo snagu za nastavak zivljenja tvojim zivotnim stazama trajnih ljudskosti vrijednosti… Na tvojem nadgrobnom spomeniku prkosi vremenu epitaf-posvecen tebi sledece sadrzine: “Fejzo-blago tebi sto te smrt i protek vremena izbrisati ne mogu, sto si zivio zivot koji je bio ispunjen vise dobrim djelima nego danima zivota…”
Nas voljeni i dovjeka pamceni Fejzo- imenu besmrtnosti nase porodice- molimo Milostivog i Samilosnog Allaha da ti podari rahmet dusi i sve blagodati zasluzenog dzenneta! AMIN! Ponos i sjecanje na tebe neka su vjecni! AMIN!
Tvoji: supruga- Nadira, sinovi – Elvis i Edin, kceri – Elzana i Amela, unucad i ostala rodbina
Dogovorena organizacija centralnog Dana dijaspore Crne Gore u Gusinju za 30 jul 2018.   (18. februar 2018)
   Na sastanku koji je organizovan u Upravi za dijasporu Crne Gore u Podgorici koja radi u sklopu Ministarstva vanjskih poslova prisustvovali su u ime opštine Gusinje predsjednica Anela Čekić i potpredsjednik Huso Brdakić, koji su sa direktorom Uprave za dijasporu gosp. Predragom Mitrovićem i njegovim saradnicima Elvirom Bekteši i Vladanom Lalovićem dogovorili da ove godine centralna proslava Dana dijaspore bude organizovana u Gusinju i to u ponedeljak 30. jula 2018.godine kako nebi remetila već tradicionalni Dan dijaspore na Grebajama koji se organizuje dan kasnije.
(Podsjećamo da se pomenuti Dan dijaspore odrzava na inicijativu i predlog koji je uputio Ruzdija Jarović, član upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje i potpredsjednik Savjeta za dijasporu Crne Gore, direktoru Uprave za dijasporu Predragu Mitroviću, na proslogodisnjem Danu dijaspore odrzanom u Petnjici i što je gos. Mitrović objeručke prihvatio, kao i Anela Čekić, predsjednica opštine Gusinje, prim. urednika ).

   Takođje, su sagovornici informisani da će se ove godine u Gusinju organizovati tokom jula i avgusta još nekoliko manifestacija od kojih i nove “Gusinje Etno Fest” (3 dana), Regionalni Evropatlantski kamp “REACT 2018” (5 dana) i druge tradicionalne, te da nebi došlo do preklapanja termina odlučeno je da centralna proslava Dana dijaspore bude 30.jula.
   Naime, ova centralna organizacija Dana dijaspore koja će ove godine biti organizovana u najmlađjoj crnogorskoj opštini, okupiće veliki broj ljudi iz iseljeništva i kroz naučne, kulturne, zabavne i sportske događjaje približava njihovo druženje i upoznavanje. Opština Gusinje i Uprava za dijasporu biće glavni pokrovitelji organizacije ove centralne proslave koja će između ostalog sadržati i okrugli sto sa nekoliko panela koji bi približili značaj naše dijaspore, njihova eventualna ulaganja i slične teme. Uprava za dijasporu će informisati ministra vanjskih poslova i premijera Vlade Crne Gore o dogovorenom terminu koji bi taj dan rezervisali za prisustvo i govore na ovoj proslavi Dana dijaspore Cne Gore.
Takođje, tokom sastanka otvorena je još jedna tema o organizaciji ljetnje škole jezika, kulture i tradicije u Osnovnoj školi “Džafer Nikočević” Gusinje tokom mjeseca avgusta koja bi prevenstveno bila organizovana za djecu naših sugrađana u dijaspori koji u ljetnjim mjesecima borave u zavičaju. Sljedeći sastanak kojem će prisustvovati rukovodstvo Uprave za dijasporu biće organizovan u opštini Gusinje krajem marta kada će biti nastavljena koordinacija i dogovori u pravcu pripreme i detalja koji će doprinijeti kvalitetnoj organizaciji ovog događjaja.

Na drugom sastanku istog dana koji je bio organizovan u nedavno otvorenoj Regionalnoj kancelariji sa saradnju sa mladima u Crnoj Gori (RYCO) predsjednica opštine Anela Čekić i potpredsjednik Huso Brdakić razgovarali su sa šefom te kancelarije Edinom Koljenovićem o položaju mladih u Gusinju, njihovoj integraciji te stvaranju preduslova za uključivanje u razne projekte koje ta kancelarija sa partnerima organizuje. (Gusinje Plav Press)
Udruženju EURO Gusinje uplaćeno novih $700 na ime donacija za 2018 godinu    (17. februar 2018)
  Od finansijske službe udruženja EURO Gusinje smo dobili imena novih donatora za 2018. godinu, koji su donirali $700:
- Šehovic Servet $100
- Tošic Zijo $100
- Music Ahmet $100
- Radoncic Agard $100
- Radoncic Mersland $100
- Bajrovic Alin $100
-Dervisevic Jasmin $100
   Kompletan spisak donatora udruženja EURO Gusinje mozete pogledati za sljedecem linku
Svi koji žele da doniraju za ovo humanitarno udruženje i tako postanu dio njihove familije, mogu se obratiti bilo kojem članu Upravnog odbora ovog udruženja. (Gusinje Plav Press)
Vlada Kosova za put Dečani – Plav daje 12 miliona eura   (17. februar 2018)
   Povodom deset godina od nezavisnosti Kosova i dan prije zasjedanja o razgraničenju sa Crnom Gorom, potpisan je ugovor o početku radova na putu Dečani – Plav, koji će kosovska Vlada finansirati sa oko 12 miliiona eura, piše portal Malesija.me.
  Ugovor su potpisali poslanici opštinskog parlamenta i prvi čovjek Dečana.
  Ministar za infrastrukturu Pal Lekaj kazao je će ovaj put približiti Albance koje žive sa obje strane granice.
  “Ovaj put će povezati Kosovo i Crnu Goru, ali prije svega će uticati na razvoj turizma kao jednu od najvažnijih grana za Dečane. Haradinajeva Vlada je zainteresovana za ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu u cijeloj zemlji, a naš cilj je ekonomski razvoj”, rekao je kosovski ministar. (CdM)
Ramo Radončić - Gusinje moje   (17. februar 2018)
ROYAL KITCHEN & BATH CORP - Vlasnik Almir Bektesevic New York   (17. februar. 2018)
Novih $550 za Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav). Ukupno do sada $24,770 + 100 eura   (16. februar 2018)
  Od Odbora u New Yorku koji prikuplja donacije za porodicu Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav) imalo listu novih donatora koji su donirali $550:
- Krcic( (Zuvda) Nufro $200
- Krcic (Zuvda) Samir $200
- Feratovic Emin $50
- Feratovic Rasim $50
- Feratovic (Jašarov) Ekrem $50
Ukupno do sada je prikupljeno $24,770 + 100 eura. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obrati clanovima Odbora: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Šukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
Burhan Gačević iskoristio nagradu koju dodjeljuje Ismet Šujak   (16. februar 2018)
   Proslog vikenda restoran ČAKOR u Bronx-u je ugostio Burhana Gačevića, dobitnika nagrade “Pečeno jagnje”, koje je kao sponzor darovao vlasnik istog Ismet Šujak, na Veče Dijaspore, koje je organizovalo uruzenje Euro Gusinje iz New Yorka.
   Burhan Gačević je sa svojim najbližim (kliknite na sliku u lijevom uglu) proveo jedno, kako nam recče, “nezaboravno veče”.
   Ovom prilikom Burhan i njegovo drustvo se zahvaljuju Ismetu Šujak i kompletnom osoblju restorana ČAKOR, na odlicnoj usluzi, velikom izboru i jos boljem kvalitetu hrane.
   A vama postovani čitaoci iz New Yorka i okoline, upucujemo poziv da i vi posjetite ovaj poznati restoran i uvjerite se u kvalitet, kao hrane, tako usluga koje pruza. (Gusinje Plav Press)
Tači i Vujanović usvojili zajedničku izjavu o demarkaciji granice   (16. februar 2018)
   Predsjednik Kosova Hašim Tači je objavio danas na vanrednoj konferenciji za novinare da je sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem dogovorio zajedničku izjavu koja se odnosi na demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom.
   “Dogovorili smo izjavu koja će podstaći Skupštinu Kosova da ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije”, kazao je Tači i dodao da se na toj izjavi intenzivno radilo u posljednjih 48 sati, prenosi Beta.
   Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je čestitao građanima Kosova na aneksu Sporazuma o demarkaciji. “Srećan sam da je danas postignut aneks sporazuma i da je dogovoreno ponovno sagledavanje i izmjene demarkacije sa Crnom Gorom. Danas je odlučeno da se sektori u dijelu prema Čakoru i Šepi još jednom sagledaju i izvrše korekcije”, napisao je Haradinaj na fejsbuk nalogu. (PCNEN)
Za stado, nije dobro ako mu je pastir - ovca !   (16. februar 2018)
Ljepote Plava i Gusinja cak ni Njemce ne ostavljaju ravnodusnim   (16. februar 2018)
   Nestvarne PlavskoGusinjske Ljepote koje cak ni Njemce ne ostavljaju ravnodušnim.
Došli sami da se se uvjere i naprave reportažu o našem zavicaju i sve to prikažu na poznatom Njemackom kanalu. Uživajte u prelijepoj prirodi našeg zavicaja.
Novih $450 za Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav). Ukupno do sada $24,220 + 100 eura   (16. februar 2018)
  Od Odbora u New Yorku koji prikuplja donacije za porodicu Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav) imalo listu novih donatora koji su donirali $450:
- Music Ahmet $100
- Djesevic Abaz $100
- Cecunjanin Miralem $50
- Srdanovic Ico, Haso, Isljam i Mirsad $200
Ukupno do sada je prikupljeno $24,220 + 100 eura. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obrati clanovima Odbora: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Šukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
Iz Egalizacionog fonda Plavu 1,05 miliona, a Gusinju 469.536 eura   (15. februar 2018)
  Ministarstvo finansija donijelo je plan privremene akontativne raspodjele novca iz Egalizacionog fonda za tekucu godinu, koji iznosi 31 milion eura, saopšteno je iz tog resora, ali i iz Zajednice opština.
   Evo koliko ce dobiti neke od 15 opština: Plav 1,05 miliona (3,41 odsto), Gusinje 469.536 eura (1,51 odsto), Rožaje 2,62 miliona (8,47 odsto) i Petnjica 755.320 eura (2,44 odsto).
   Ove opštine, ukljucujuci i Prijestonicu Cetinje, su i prošle godine bile korisnici Egalizacionog fonda, na osnovu cega je napravljen plan za ovu godinu.
Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžic kazao je Pobjedi da nakon ovog, privremenog, slijedi konacni plan.
“Ova sredstva ce se do donošenja konacnog Plana akontativne raspodjele sredstava za 2018. privremeno akontativno rasporedivati opštinama korisnicima Fonda, a na nivou procentualnog ucešca pojedinih opština u ukupnim sredstvima Fonda za 2017. Buduci da se Prijestonici Cetinje, shodno Zakonu o Prijestonici, više ne dodjeljuju sredstva Egalizacionog fonda, raspodjela se vrši na 15, umjesto na 16 opština, kako je to bilo do ove godine. (CdM)
Predstavnici TIKE u posjeti Opštini Gusinje   (15. februar 2018)
  Juce su u zvanicnoj posjeti opštini Gusinje boravili predstavnici turske Agencije za medunarodnu saradnju i koordinaciju Tika u Crnoj Gori, gosp. Ahmet Altun, glavni koordinator, gosp. Merdan Krlic, šef kancelarije i pomocnica koordinatora Tike u Crnoj Gori.
   Dobrodošlicu u ime opštine Gusinje poželjeli su im Anela Cekic, predsjednica opštine, Huso Brdakic, potpredsjednik i Dženadin Radoncic, predsjednik skupštine i u srdacnom i otvorenom razgovoru upoznala goste o aktuelnoj situaciji u opštini Gusinje, izazovima sa kojima se susrece opštinska administracija.
   Tokom sastanka predstavnici Tike i Opštine Gusinje su razmotrili u kojim oblastima Tika može pomoci najmladoj opštini. Dogovoreno je da se naprave konkretni projekti u oblasti poljoprivrede koje bi Tika podržala i koji bi omogucili održivost tih projekata i upošljavanje ljudi.
Glavni razlog ove posjete je upravo donacija Tike opštini Gusinje u vidu opreme za Službu zaštite i spasavanja u vrijednosti od 43.500 eura. Ovaj projektni zadatak je dogovoren još prilikom posjete i sastanku u Tiki koji je organizovan pocetkom jula prošle godine a kojem su prisustvovali predsjednica Anela Cekic i potpredsjednik Huso Brdakic. Kako je koordinator Ahmet Altun kazao upravo je stigao pozitivan odgovoriz Ankare u vezi ove donacije i isporuka opreme za Službu zaštite i spasavanja u Gusinju ce brzo i bitirealizovana. TIKA je do sada u Crnoj Gori realizovala brojne projekte u skoro svim opštinama i naš cilj je da obuhvatimo što više korisnika i da riješimo urgentne problem sa kojima se susrecu gradani CG naglasio je koordinator Altun. Takodje je koordinator podsjetio da opština Gusinje i za neke slicne infrastrukturne ili materijalne projekte može ocekivati njihovu podršku.
Koordinator TIKE ce sa saradnicima ponovo posjetiti Opštinu Gusinje prilikom predaje donacije za vatrogasnu službu. Predsjednica opštine Anela Cekic sa saradnicima se zahvalalila na iskrenoj podršci koju ima od Tike i podsjetila da je upravo ova nama znacajna donacija i pocetak naše saradnje. (Gusinje Plav Press)
TELERING RTRS (14.02.2018.) Gost Fahrudin Radončić   (15. februar 2018)
Novih $800 za Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav). Ukupno do sada $23,770 + 100 eura   (15. februar 2018)
  Od Odbora u New Yorku koji prikuplja donacije za porodicu Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav) imalo listu novih donatora koji su donirali $800:
- Sadat Redzematovic $100
- Hadzovic Dzafer $100
- Krcic (Muja)Sejo i Senad $200
- Jevric Enver $100
- Feratovic Nermin $200
- Graca Sadetin $100
Ukupno do sada je prikupljeno $23,770 + 100 eura. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obrati clanovima Odbora: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Šukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
Sjećanje na Koljenović H. Ismeta   (1954-2017)  (14. feb 2018)
   Danas, 14-tog februara navrsava se tuzna godina od prerane smrti naseg dragog supruga, oca, djeda i tasta Ismeta Kojlenovića.
Dragi Tata, tek nam prodje prva godina, a nimalo nije lakše našim dušama, ta praznina i bol u duši su tu i to mi najviše možemo da osjetimo. Svaki dan mislimo na tebe i spomenemo te, jer si ostavio puno lijepih uspomena koje s vremenom ne mogu da izblijede. Vrijeme ne može da izliječi tu prazninu za svojim roditeljem,uvijek ćeš živjeti u našim srcima.
Molimo Allaha dz š. da ti podari lijep dzenet.
Tvoja porodica; supruga Ismeta, kćerke Sofija, Aida, Adela i Samanta, sin Ernest, zet Enes, unučad Sara i Ena.
Svako novorodjence u opštini Gusinje ce dobiti po 100 eura  (14. februar 2018)
   Obavještavaju se gradjani opštine Gusinje da je na sjednicu Skupštine opštine Gusinje održane 25.12.2017,usvojena Odluka o dopunama Odluke o socialnim davanjima (“Službeni list CG-Opštinski propisi “, broj.04/18),kojom se iz Budžeta opštine Gusinje daje novcana naknada za novorodenu dijecu.
  Pravo na novcanu naknadu za novorodenu djecu može ostvariti jedan od roditelja koji ima prijavljeno prebivalište ili stalno nastanjenje na teritoriji opštine Gusinje, pod uslovom da to pravo nije ostvareno u nekoj drugoj opštini na teritoriji Crne Gore. Visina novcane naknade je utvrdjena u visini 100 eura.
  Pravo na naknadu za novorodjeno dijete ima roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj ili lice kome je djete povjereno na njegu, staranje i vaspitavanje, podnošenjem zahtjeva Sekretarijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Gusinje, uz koji je dužan da priloži kopiju licne karte, potvrdu o prebivalištu, odnosno potvrdu o stalnom boravku, izvod iz maticne knjige rodenih za dijete, kao i potvrdu da to pravo nije ostvario drugi roditelj, u slucaju prijavljenog prebivališta/odobrenog stalnog boravka u nekoj drugoj opštini u Crnoj Gori.
Ovo pravo može se ostvariti do navršene godine dana djeteta. Za bliže informacije kandidati se mogu obratiti na telefon: 0082-67-610-335.
Sekretarijat za opstu upravu i drustvene djelatnosti opstine Gusinje
Šefkija Bekteševic, sekretar
Sjecanje na Kolenovic Haka Ismeta    (1954 - 2017 ) (14. februar 2018)
   Dana, 14 februara 2018. navrsila se jedna godina od kada vise nije sa nama nas dragi brat Ismet.
Navrsava se godina od kako si nas tvojom iznenadnom smrcu napustio zauvijek, a bol, prazninu i neizmjernu tugu, koju osjecamo sa tobom u nasim srcima, ne moze vrijeme da izbrise, jer uvijek si bio dio naseg zivota i vjecno ces ostati u nasim srcima i mislima. Pocivaj u miru stari druze moj.
Tvoj brat Zaim, sa porodicom: supruga Jasmina, sin Alen, kcerke Amanda i Alena
Godina dana od smrti našeg dragog Kolenovic Ismeta    (1954 - 2017)   (14. februar 2018)
   Dragi Ismete, i danas ovog 14-og februara kada se puni godina dana od našeg rastanka sa tobom postoji velika bol i praznina u našim srcima kao i onog dana kad si nas iznenada napustio. Živjeceš vjecno u našim srcima voljen i nikad zaboravljen.
  Tvoji: majka Igbala i brat Mustafa sa porodicom.
Omeragic Ajdin    (14.02.2011 - 14.02.2018 )   (14. februar 2018)
   Vrijeme koje je proslo a i ono koje tek dolazi nece moci da izbrise uspomene koje nas svaki dan podsjete na to kakvog smo babu imali. Nas nikada zaboravljeni baba Ajdin.
Tvoji: Medo, Kumra, Adel, Aldina, Alina, Almina i Amra
Udruženju EURO Gusinje uplaćeno novih $500 na ime donacija za 2018 godinu    (13. februar 2018)
  Od finansijske službe udruženja EURO Gusinje smo dobili imena novih donatora za 2018. godinu, koji su donirali $500:
- Šehovic Erol $100
- Radoncic Šeko $100
- Radoncic Zuvdo $100
- Radoncic Smajle $100
- Neljkovic Caza Salem $100
Kompletan spisak donatora udruženja EURO Gusinje mozete pogledati za sljedecem linku
Svi koji žele da doniraju za ovo humanitarno udruženje i tako postanu dio njihove familije, mogu se obratiti bilo kojem članu Upravnog odbora ovog udruženja. (Gusinje Plav Press)
Plavljani se sa turnira u Herceg Novom 2018 vracaju sa trofejima    (13. februar 2018)
   Na medjunarodnom fudbalskom turniru u Herceg Novom, na kojem su ucestvovale ekipe iz Hrvatske, Bosne i Hercogovine i Crne Gore, ekipa FK Jezero iz Plava je ucestvovala u tri kategorie godista 2005, 2007 i 2009.
   Kao i ranije, djeca iz Plava nijesu razocarala ni ovaj put i vracaju se u grad pod Visitorom sa trofejima.
   2007 godiste su osvojile trece mjesto, u polufinale su ispali na penale.
   Generacija 2005 gododiste osvojila je drugo mjestoi srebrenu medalju. Zbog gol razlike imali su isti broj bodova i zavrsili turnir bez poraza. Jednu utakmicusu igrali nejeseno.
   Ovim putem zelim da se zahvalim FONDACIJI GUSINJE koji su kao i mnogo puta do sad pomogli finansiski mladje kategorije Jezerau iznosu od 1500 dolara i omogucili da 31 dijete ucestvuje na ovom medjunarodnom turniru.
   Posebnu zahvalnost dugujemo NEČKU JULEVIĆ-u, koji se angazovao da prikupi novcana sredstva, jer znamo da je to najtezi dio posla. Takodje se ZAHVALJUJEMO svima onim akoji su nam donirali sredstva za ucestvovanje na ovom medjunarodnom turniru i omogucili da i ona djeca koja nemaju sredstava ucestvuju na ovom turniru, da se druze,raduju kao i sva djeca na ovom turniru.
   I na kraju velkiu zahvalnost gospodinu Rafetu Hot na mediskom sponzorstvu na web stranici GUSINJE-PLAV.COM
   Pozdrav iz Plava,
   Mirza Mekuli
BEZ GRANICA TV VIJESTI 12 02 2018    (13. februar 2018)
Udruženju EURO Gusinje uplaćeno novih $450 na ime donacija za 2018 godinu    (12. februar 2018)
  Od Mihreta Radončića, blagajnika udruženja EURO Gusinje smo dobili imena novih donatora za 2018. godinu, koji su donirali $450:
- Radončić Husnija $50
- Feratović Rasim $100
- Čekić Rafet $200
- Hodžić Iso $100
Kompletan spisak donatora udruženja EURO Gusinje mozete pogledati za sljedecem linku
Svi koji žele da doniraju za ovo humanitarno udruženje i tako postanu dio njihove familije, mogu se obratiti bilo kojem članu Upravnog odbora ovog udruženja. (Gusinje Plav Press)
Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti    (12. februar 2018)
   Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
  Dr. Zlatanic Elmela sa 32 godine radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.

   Adresa office:
  132 East 76 Street Suite 2G
  New York, NY 10021

  Posjete mozete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
Murat Julevic: Apel kabinetu MUP-a Crne Gore i Direktoru policije Crne Gore    (12. februar 2018)
   Postovani gospodine Direktore,
  Koristim priliku da vam se prvo predstavim,
  Zovem se Murat Julevic rodjen u Gusinju, javljam vam se iz Njemacke gdje radim i zivim skoro 50 godina. Clan sam Saveza Crnogorskih Asocijacija Njemacke, predstavnik Fondacije Gusinje za Zapadnu Evropu i Koordinator Akcije Sjever iz Kelna - Njemacka za Opstine Gusinje i Andrijevicu.

  Obracam vam se sa potrebom i informacijom u vezi katastrofalnog i nenormalnog stanja sigurnosti u nasoj novoj Opstini Gusinje. Kao sto je vama i vasim institucijama poznato ni dan danas nemamo soptvenu policijsu stanicu niti Opstinske policjske sluzbenike, nego nas teren pokrivaju sluzbenici stanice policije iz Plava. Nasa familija i sugradjani koji tamo zive, susrecu se svaki dan sa razlicitim problemima i nesigurnostima koji svaki dan dozivljavaju, a da ne govorim o nasim domacinstvima koji su savki dan na udaru pljackasa i razbijaca nasih kuca i domova u nasem rodnom mjestu. Mogu vam reci da od proslog ljeta pa do prekjuce samo na teritoriji opstine Gusinje razbijeno je i opljackano preko dvadesetak kuca, a da nazalost do danas nije rijesen ni jedan slucaj. Medju njima je nazalost i nasa kuca prije dva dana dosla na red pa ce i ostale zatvorene kuce nasih gastarbajtera biti sledece.
Vjerovatno znate da smo mi u Dijaspori dosta doprinjeli i pomogli nasu C. Goru, i dalje pomazemo i promovisemo koliko je to moguce, da nasa Domovina bude jedna sigurna moderna drzava u Evropi, a na vama je da nama u Dijaspori i u Domovini omogucite da se bez straha i stresa normalno zivi. Jedino tako mozemo biti lojalni i spremni za saradnju i ljubav prema nasoj domovini Crnoj Gori.
U moje licno ime i svih nasih sugradjana u Dijaspori, apelujemo na vas i institucije koje su za to ovlascene, da se sto prije pozabavite sa ovim velikim problemom i upotrijebite sve zakonske mogucnosti kako bi sprijecili i rijesili probleme koje sam vam proslijedio i ukratko obrazlozio.
U nadi da cete ovo razmotriti i pozitivno rijesavati i odgovoriti, saljem vam srdacne pozdrave iz Njemacke, zelim sve najbolje u vasem radu.

Murat Julevic
Predstavnistvo Fondacije Gusinje za Zapadnu Evropu – Njemacka
Koordinator Akcije Sjever iz Kölna, i doskorasnji clan Saveza Crnogorskuh Asocijacija Njemacke
LEGALIZACIJA NELEGALNIH OBJEKATA U CRNOJ GORI   (12. februar 2018)
    Zašto? U oktobru prosle godine stupio je na snagu Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata i time otpoceo proces legalizacije nelegalnih objekata u Crnoj Gori.
Zavisno od realne kvadrature Vaše nekretnine na terenu, njene pravne cistote, lokacije i slicno, varirace konacne cijene legalizacije.Svakom objektu treba prici sa posebnom i pažnjom i na najsigurniji i finansijski isplativ nacin legalizovati svoju nepokretnost. Zato Vas savjetujemo da pripremu dokumentacije za legalizaciju Vašeg objekta povjerite profesionalcima.
  Gdje? Prvi Centar za legalizaciju nepokretnosti u Crnoj Gori, otvoren je u Baru i nalazi se preko puta opštine na adresi: Rista Lekica C6. Broj mobilnog telefona, Viber-a i WhatsApp-a za sve potrebne informacije je +382 66 133 803.
  Kada? Centar radi od ponedeljka do petka od 09-15 casova po lokalnom vremenu, dok sve informacije putem telefona, Viber-a ili WhatsApp-a možete dobiti svakodnevno od 9-19 sati po lokalnom vremenu.
  Kako? Pišite, zovite, informišite se jer svi savjeti su besplatni. Centar preko mreže arhitekata, geodeta, aadvokata, procjenitelja i notara radi na teritoriji cijele Crne Gore.
Nudimo usluge licenciranih geometara, arhitekata, staticara, inženjera, projektanata i pravnika. Naši saradnici su i renomirane licencirane firme koje se bave remontom i izgradnjom objekata, izradom tehnicke dokumentacije i pravnim zastupanjem. Za Vas radimo svu tehnicku dokumentaciju, podnosimo je lokalnim ili državnim organima i zastupamo Vas pred njima.
  Naši kontakti su: Viber/WhatsApp/Mob.+ 382 66 133 803
e-mail: info@legalno.me
web site: www.legalno.me
Facebook:@centarzalegalizaciju
OBEZBIJEDITE I PREDAJTE DOKUMENTACIJU NA VRIJEME DA VAŠA NEKRETNINA BUDE VAŠE NEOSPORIVO VLASNIŠTVO.
  Iskreno Vaš,
  PRVI  Centar za legalizaciju nepokretnosti u Crnoj Gori
Novih $590 za Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav). Ukupno do sada $22,970 + 100 eura   (11. februar 2018)
  Od Odbora u New Yorku koji prikuplja donacije za porodicu Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav) imalo listu novih donatora koji su donirali $590:
- Sadikovic Raifa $120
- Jakupovic Belm $120
- Feratovic (Senada) Galjo $50
- Feratovic Esnaf $100
- Zeko i Ragip (H) Koljenovic $100
- Cekic Fako (Kanada) $100
Ukupno do sada je prikupljeno $22,970 + 100 eura. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obrati clanovima Odbora: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Šukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
Na ahiret je preselio Ertan (Semsa) Kandic    (1964-2018) (11. februar 2018)
   U Sarajevu je u subotu, 10. februara 2018 na ahiret je preselio Ertan (Semsa) Kandic u 53 godini zivota.
Dženaza ce se obaviti u utorak 13. februara u 15 casova na gradskom groblju Vlakovo.
Ožalošceni: supruga Samija, sin Faruk, kcerka Ferida, sestre Elzana, Suzana i Selvana sa porodicama, punica Fatima, svastika Biba, sure Esad i Enes, amidze Cazim, Sejdo i Ramo, tetke Sarka, Igbala, Badema i Maljica, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Tehvid ce se prouciti istog dana u kuci rahmetlije u 13:00 sati u ul. Sanac 99 (Hrasno Brdo)
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Zemljotres potresao Crnu Goru, epicentar kod Plava  (11. februar 2018)
  “Zemljotres jačine četiri stepena po Rihterovoj skali pogodio je područje Plava u 14 sati i pet minuta. Riječ je o potresu srednje jačine, koji je mogao izazvati samo manje materijalne štete u epicentralnom području”, kazali su za CdM iz Seizmološkog zavoda Crne Gore.  Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.0 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VI stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 9 km. Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati manje materijalne štete u epicentralnom području.
   U posljednje vrijeme na Sjeveru se dogodio niz zemljotresa. Predhodni zemljotres sa epicentrom desio se krajem januara, na osam kilometara zapadno od Plava. (CdM)
Zahvalnica Gaga Jovovića, sina Goluba i Milanke Jovović iz Dosudja (Gusinje).    (11. februar 2018)
  Poštovani,
  Želim da Vam se u ime porodice i u ime mojih roditelja Goluba i Milanke Jovović najsrdačnije i najiskrenije od srca zahvalim, našim komšijama, prijateljima i donatorima, koji našu porodicu, moje roditelje i dan danas nose u srcu i svojim delima to dokazuju.
  Od srca Vam najlepše Hvala.
Takodje zahvaljujem humanitarnom udruženju EURO GUSINJE, koji su sve organizovali, podržali i prvi donirali. Od srca Vam Hvala.
  Puno sreće i uspjeha u daljem radu.
   Naravno, sve to su podržali i propratili medijski sponzor redakcija web. magazin Gusinje-Plav.com. Od srca Vam Hvala.
Koristim priliku i da ujedno novoizabranom presedniku gospodinu Selimu Čekiću čestitam i poželim uspjeh i sreću u daljem radu.
S poštovanjem,
Gago Jovović
Iz arhive radia Behar iz New Yorka: "Plav-Gusinje, ljute Prokletije".  (11. februar 2018)
  Iz arhive radia Behar iz New Yorka: "Plav-Gusinje, ljute Prokletije".
Stihove čita Vasvija-Valja Varajić. Aranžman: Rizah-Rizo Čekić.
Šoškić tvrdi da se protivio ubistvu, ali je sa Konatarom mučio bračni par Dašić   (10. februar 2018)
   Marko Šoškić (24) iz Plava, jedan od optuženih za ubistvo starice Gordane Dašić (84) iz Brezojevice kod Plava i brutalnog prebijanja njenog supruga Vuka Dašića rekao je da se protivio zločinu koji se dogodio 31. maja u Brezojevicama, ali sudiji Vukomiru Boškoviću nije mogao da objasni zašto nije napustio kuću, kada je čuo da će Aleksandar Konatar (33) na smrt da ih pretuče. Pred vijećem višeg suda juče je nastavljeno suđenje Bjelopoljcu Aleksandru Konataru (33) i Marku Šoškiću (24) iz Plava, optuženima za ubistvo starice Gordane Dašić i prebijanja njenog supruga Vuka Dašića.
  Šoškić je kazao da mu je Konatar, sa kojim se dogovorio da mu pokaže kuću koju treba da opljačka, tek na ulazu kuće rekao da će da povrijede starce, čemu se on protivio.
- Konatar mi je kazao da mu trebaju pare jer je dužan, da će uzeti novac od staraca ili će ih ubiti, na šta sam mu kazao: ,,Ti nećeš nikog ubiti, niti ja hoću tu bruku u selo“ - ispričao je Šoškić.
Šoškić je dalje ispričao da je Konatar prvo prišao starici, udario je pesnicom u glavu, a potom prešao u drugu sobu kod starca i počeo i njega da udara... nastavak teksta
Novih $900 za Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav). Ukupno do sada $22,380 + 100 eura   (10. februar 2018)
  Od Odbora u New Yorku koji prikuplja donacije za porodicu Zećka i Esada Canovića iz Bogajića (Plav) imalo listu novih donatora koji su donirali $900:
- Music (Redzepa) Aljo 200
- Cecunjanin Redzo $100
- Mujovic Hamdo $100
- Jevric Nedzad $100
- Rašic Skendo $100
- Feratovic Esko $100
- Pupovic Rafet $100
- Djesevic Eko $100
Ukupno do sada je prikupljeno $22,380 + 100 eura. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obrati clanovima Odbora: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Šukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
LIJECENJE KURANOM U SJEDINJENIM AMERICKIM DRŽAVAMA   (10. feb 2018)
   U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

LIJECENJE KURANOM U SJEDINJENIM AMERICKIM DRŽAVAMA.

Nermin Huseinovic, profesor islamskih nauka.
Država: New York. Grad: New York City.

Lijecenje Kuranom je dostupno svima, bez obzira na vjersku pripadnost i ostalo, dakle: muslimanima i nemuslimanima, muškim i ženskim, maloljetnim i punoljetnim osobama.

Spomenuto lijecenje je poznato pod terminom "šerijatska rukja" ili ukratko "rukja".

Radi dogovaranja termina pozovite broj telefona Nermina Huseinovica: 347-781-0144. Pozivi na Bosanskom, Albanskom ili Engleskom jeziku. Ako se ne budem javio, ostavite poruku pa cu vas nazvati kada budem bio u prilici.

Neka je hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova!
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP   (10. februar 2018)
   Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obešštećenje (novac). Advokati u naššoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa višše od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
  Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.

  Našša šširoka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažžemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a našši advokati pored engleskog i ššpanskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon ššto se završši vašš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi našš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
"NE POSTOJE NEIZLECIVE BOLESTI"    (10. februar 2018)
   Prva lekcija na medicinskom fakultetu koju naši ljekari cesto zaboravlju glasi: Da je naš organizam sposoban da izlijeci samog sebe
  Sve takozvane neizlecive bolesti možete izlijeciti vrlo lako i uspješno sa našom terapijom za jacanje organizma koja sadrži:
  - ljekovite biljne tinkture i cajeve
  - nacin ishrane
  - hidro terapijom
  - oblogama i masažama
  - naravno i sa fizickim aktivnostima
Na taj nacin cete ojacati vaše organe to jest organizam. Tada ce vaš ojacani organizam uspjeti da izbaci sve štetne materije i toksine koje su zagospodarile vašim tijelom. Tako dolazi do izlecenja svih vrsta takozvanih "NEIZLECIVIH BOLESTI"
Za sve savjete i narucivanje biljnih proizvoda možete se javiti, ljekaru prirodne medicine Deljanin Pajazit Pajo, na tel. 515-244-8133 ili nutricionisti prirodne medicine Deljanin Naza na tel. 438-939-6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA

METODA RASTVARANJA KAMENA U BUBREGE

MOĆAN, EFIKASAN I KOMPLETAN PROGRAM ČIŠĆENJA CRIJEVA

Nastavak Stranice (News Archive)


ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE MORAJU DA ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"