www.Gusinje-Plav.com

Nedelja, 7. februar 2016. godine - Hajtar za Koljenovic (Aba) Kimu, rodj. Cekic, otvaraju njeni sinovi Etem, Zamo, Rifat i Esko, sa bratstvom Koljenovic, dajdzama Cekic, rodbinom i prijateljima u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji od 9 sati izjutra do 7 sati navecer.
Ali-pasini izvori, prikupljeno $33,810, plus 550 eura.

Prodaje se imanje sa kucom u Dosudje kraj Gusinja   (6. februar 2016)
Vrlo rijetka prilika za kupovinu velikog imanja i kuce u Dosudje kraj Gusinja. Imanje i kuca su u neposrednoj blizini glavne ceste, sa predivnim pogledom i locirani su na zadivljujucoj povrsini od 88 ari. Prva polovina imanja sa kucom, nikada nije bila koristena i moze posluziti kao polazna osnova za potrebe vase porodice. Preostali dio imanja je pogodan za izgradnju novih objekata, za vise porodica, koje zele da su blizu jedna pored druge.
Rijetka (ako ikada) prilika da ove velicine i lokacije objekat dolazi na trziste.
Cijena po dogovoru.
Idealno za prodati jednom kupcu, ali cemo prihvatiti i deobu imanja i ponude za kupovinu od najmanje 20 ari.
Prodavac zivi u New Yorku. Za vise informacija nazovite na 917-671-8099 ili pisite na e-mail dradoncic76@gmail.com

Hajtar za Koljenovic (Aba) Kimu, rodj. Cekic - Nedelja, 7. februar 2016 god   (6. februar 2016)
U New Yorku je 22. decembra 2015, na ahiret preselila Koljenovic (Aba) Kima, rodj. Cekic, u 91. godini zivota. Dzenaza je obavljena 25. decembra 2015. godine u rodnom Gusinju.
Tim povodom otvaraju hajtar njeni sinovi Etem, Zamo, Rifat i Esko, sa bratstvom Koljenovic, dajdzama Cekic, rodbinom i prijateljima, u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, u nedelju, 7. februar 2016. godine, od 9 sati izjutra do 7 sati navecer.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Na ahiret je preselio Djesevic Enver   (1958 - 2016)  (6. februar 2016)
Dana 06.02.2016. godine u Plavu preselio na ahiret Enver Djesevic u 58. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti u nedelju 07.02.2016. poslije podne namaza na Sehovica mezarje.
Ozalosceni: supruga Meri, sin Miralem, unuk Danin, kcerke Elza i Ajla, braca Esad, Nijal i Skender sestra Jasmina i ostala mnogobrojna rodbina.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Na ahiret je preselila Dreskovic Hajka, rodj. Pupovic   (1966 - 2016)  (6. februar 2016)
U Plavu je u petak, 5. februara na ahiret preselila Dreskovic Hajka, rodjena Pupovic, u 50 godini zivota. Dzenaza ce se obaviti u subotu 6. februara u 13:00 sati na Sehovica mezarju u Plavu.
Ozalosceni: suprug Sefkija, sinovi Erdan i Esmir, kcerke Edita i Esmira, rodbina i prijatelji.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Novih $750.00 donacija i clanrina za udruzenje EURO Gusinje  (6. februar 2016)
Sve ono sto udruzenje EURO Gusinje uradilo i radi u dijaspori i zavicaju sigurno ne prolazi neopazeno od strane clanova nase zajednice. Cak i oni koji su nekada bili skepticni, danas sa dubokim respektom i postovanjem, odobravaju aktivnosti naseg najpoznatijeg udruenja u dijaspori. Zato se i svakim danom se uvecava porodica novih clanova ovog udruzenja, kao sto je to ucinila Fadilja Deljanin (na slici u lijevom uglu), koja je za 2016. godinu uclanila citavu svoju porodicu, doniravsi $100.
I kad smo kod clanarina, u ovom udruzenju imaju razloga za zadovoljsvo, jer se savjesni clanovi sami javljaju i upacuju clanarine. Jer, kako kazu: "Znamo da ce one biti iskoristene na pravi nacin i zato zelimo da nasu moralnu obavezu - clanarinu, na vrijeme ispunimo".
Kao sto su nam nedavno obecali iz ovog udruzenja su nam dostavili i spisak donatora tj clanova koji su obnovili svoje clanarine za 2016. godinu, i to su:
hadzi Mrkulic Ismail-Smajlje $100, Nikac D.Djoka $100, Nikac D.Pero $100, Redzematovic Adis $50, Cekic O.Haljko $100, Radoncic Ismet-Babi $100 i Bajrovic Alin $100.
Spisak clanarina i donacija za ovo udruzenje mozete naci na sljedecem linku.
Potencijali donatori u SAD mogu da se obrate kod nekog od clanova Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje, a u Zapadnoj Evropi mogu kontaktirati Kobilic Rama u Holandiji i doniraju svoje clanarine i donacije.
Za sva Vaša veselja - Restoran "DA MIKELLE ILLAGIO"   (5. februar 2016)
Ako želite da Vaše svadbe, kane, suneti, vjeridbe, baby showers, swet16, ili poslovna slavlja ostanu zapamcena po jedinstvenom prostoru, prijatnoj i toploj atmosferi, besprekornoj organizaciji i vrhunskom posluženju, bez bojazni dodjite u restoran DA MIKELLE ILLAGIO, da budete nasmejan domacin i zadovoljan gost! Ovaj restoran raspolaze sa dvije dvorane, kapaciteta od 400 i 800 mjesta.
Nazovite menadzera restorana Sabita Feratovica na 646 -209-5951 i dobicete sve neophodne informacije.

DA MIKELLE ILLAGIO
79-17 Abion Ave, Elmhurst New York 11373
718 - 606 - 1750 & 646 -209-5951

VALENTINES PARTY - Sunday, 14. februar - BROOK CATERING HALL   (5. februar 2016)
VALENTINES PARTY - Sunday, 14. februar - BROOK CATERING HALL
JADRANKA BARJAKTAREVIC - SEJO JEINA

BROOK CATERING HALL
29 Brook St. State Island New York

Sunday, 14. februar / Doors open at 7pm
Food & open bar included
Admission: Adults - $75 / Kids under 12 - $40
Ticket sold @ the door $80
For reservation (917) 971 - 0436
Novih $900.00 za Mirelu Puzo. Ukupno prikupljeno $29,172.00 (5. februar 2016)
Mirela Puzo, rodjena 29. 11. 1985 godine u Vitomirici - Pec (Kosovo). Od oca rahmetli Miralema i zivi u Sarajevu.
Oboljela je od raka stomacnog misica i operisana je u Sarajevu prije 12 mjeseci. Nebrigom doktora rak se prosirio na pluca. Zadnju godinu lijecila se kemo terapijama, koje nisu dale efekta i stanje se naglo pogorsalo. Jedina nada je operacija. Kako se radi o slozenoj operaciji doktori u Sarajevu ne smiju je operisati i predlozili su Tursku. Da situacija bude gora Mirelinoj porodici 5. novembra 2015. se zapalila porodicna kuca.
Upucujemo apel ljudima dobrog srca, humanistima, da u granicama svojih mogucnosti novcano pomognu, kako bi se ovoj mladoj osobi spasio zivot.
Nova lica koja su donirali $900.00: Kucevic Beco $100, Anoniman $40, L.R. $100, Radoncic Hajran $50, Srdananovic Selim $100, Redzepagic Hamdo i Vjolca $20, S.V. $50, Cekic B Safet $100, Sainovic Metko $100, Anonimam $40, Bektesevic R. Hiljmo $100,Srdanovic Suco $100
Za Mirelu Puzo do sada ukupno je prikupljeno $29,172.00.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
Feratovic F. Fadilj donirao $500 za uredjenje Aii-pasinih izvora  (4. februar 2016)
O tome koliko je bilo opravndano pokretanje akcije prikupljanja novcanih sredstava za uredjenje ALi-pasinih izvora od srane udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka, suvisno je govoriti. Danas, nakon sto je zavrsena prva faza tog projekta - tri drvena mosta, ovaj turisticki dragulj kraj Gusinja je vec sada izgleda totalno drugacije, nego li prije nekoliko mjeseci. Dovoljno je letimicno pogledati drustevene mreze i fotografije nacinjene zadnjih dana i nedelja sa ovog izletista i uvjeriti se da su svi posjetioci zeljeli da ovjekovjece trenutke upravo na ovim mostovima.
Ono sto posebno raduje je i podatak da nasa dijaspora, posebno u SAD, i dalje nastavlja da donira za ovaj projekat. U prilog ovoj konstataciji je i vijest koju smo dobili od Mirze Vukelj, sekretara udruzenja EURO Gusinje da je Feratovic F. Fadilj (na slici), nas poznati biznismen donirao $500 za uredjenje Ali-pasinih izvora.
Do sada je za uredjenje Ali-pasinih izvora ukupno prikupljeno $33,810, plus 550 eura.
Potencijali donatori u SAD mogu da se obrate kod nekog od clanova Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje, a u Zapadnoj Evropi mogu kontaktirati Kobilic Rama u Holandiji i doniraju svoje priloge.
Da napomenemo da je od ove prikupljene sume novca, za prvu fazu - izgradnju tri mosta uplaceno $11,000.00, koliko je i iznosila predracunska vrijednost tih radova. (Gusinje Plav Press)
Cestitka ambasadora Zorana Jankovica novoizabranom rukovodstvu udruzenja EURO Gusinje   (4. februar 2016)
Postovani gospodine Radoncicu,
Na vasem portalu sam prositao informaciju o izbomoj skupstini organizacije EURO GUSINJE. Koristim priliku da vama licno i ostalim clanovima novoizaibranog rukovodeceg tima cestitam na izboru.
Vjerujem da ce novi upravni odbor nastaviti kvalitetan rad i saradnju sa generalnim konzulatom Crne Gore u Njujorku. Rezultati koje je vasa organizacija ostvarila u prethodnom periodu, na planu pomoci pojedincima i kolektivima u Cmoj Gori i van nje, kao i u saradnji sa opstinom Gusinje, treba da vas cine ponosnim. Bilo mi je zadovoljstvo da tokom protekle dvije godine saradjujem sa vasom organizacijom, pa ujedno i cestitam gospodinu Hotu na velikom doprinosu koji je dao u rukovodjenju tom organizacijom u prethodnom periodu.
Srdadan pozdrav,
Generalni konzul
Amb. Zoran Jankovic, s.r.
Prodajem plac u Gusinju  (4. februar 2016)
Prodajem plac u Gusinju, blizu fudbalskog stadiona, povrsine 400m2.
Cijena povoljna.
Sve informacije mozete dobiti na brojeve telefona: +382 (0)68-609-399 i
+382 68 025 405 (viber).

Magazin "Nase planine" (izdanje iz 1954. godine): PROKLETIJE - 2. dio  (4. februar 2016)
... Ropojana. Preostalo nam je da podsjetimo jos samo Bjelic, kojem smo se citav dan divili sa Vezirove brade. Rano ujutro sledeceg dana smo krenuli u selo Vusanje, nekada zgloglasno razbojnicko gnijezdo, gdje je ulaz u najromanticniji kraj Prokletija. Ovde je naime ulaz u Ropijanu, divnu dolinu alpskog tipa, pravi biser Prokletija.
Stisnuta je izmedju okomitih zubaca Vezirove brade i snijeznog Bjeljica. Kroz nju se spusta hladna Vruja, koja se hrani na vjecnom snijegu centralnih Prokletija i bas ovdje na ulazu u dolinu propada sa zaglusnom bukom u zemljinu utrobu.
Oprezno smo se priblizili rubu ponora zvani Grlja, i sa grozom promatrali veliki slap koji nestaje u hladnoj, mracnoj dubini. A svega 200 metara nize od toga mjesta Vruja se opet pojavljuje na danje svetlo, kao da se nista nije dogodilo, mirno tece dalje prema Gusinju ... nastavak teksta
Nestao Ismet Kanjiža, porodica moli za pomoc  (4. februar 2016)
Ismet Kanjiža, crnogorski državljanin, rodjen 28. 11. 1964. godine u Gusinju, nestao je 21. januara u Kosovu Polju, oko 1 cas po ponoci. Porodica nestalog muškarca apelovala je preko portala " KoSSev.info"na sve koji imaju bilo kakvu informaciju koja bi mogla da pomogne u pronalaženju Kanjiže, da jave najbližoj policijskoj stanici, ili njegovom bratu i prijatelju na brojeve koje dolje objavljujemo.
U trenutku nestanka, Kanjiža je na sebi imao crno-sivu jaknu i plave farmerice. Nestanak Kanjiže potvrdjen je za portal "KoSSev.info" i u Policiji Kosova.
"Posljednji put je vidjen u centru Kosova Polja, kod kružnog toka i prodavnice brze hrane 'Eni'. Bio je sa svojim bratom od tetke, Enverom Mehmetijem, koji je ušao da kupi da jede, a kada je izašao iz prodavnice, Ismeta više nije bilo napolju. On se vratio kuci, a Ismet nije," objasnio je u izjavi za "KoSSev" prijatelj nestalog, Erol Ljatifi.
Slucaj je prijavljen policiji i ukoliko neko od gradana ima neka saznanja o Ismetu Kanjiži, to mogu da prijave najbližoj policijskoj stanici, ili na brojeve telefona brata nestalog, Enisa Kanjiže - 0642579813 i Erola Ljatifija - 0642578837.
Bankovni saldo udruzenja EURO Gusinje uvecan za novih $2,500.00  (3. februar 2016)
Kako su nas obavijestili iz finansijske sluzbe humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka, bankovni saldo ovog uruzenja je od danas uvecan za iznos od $2,500.00 (dvije hiljade petsto dolara). Toliko, naime iznose donacije i clanarine sledecih uplacene od sljedecih lica:
Jarovic Ruzdija $200, Kobilic Aljo $200, Radoncic Mihret-Miso $200, Bicic Rasim $200, Vukelj Mirza $200, Cekic H. Selim $200, Hodzic Faro $200, Radoncic Zumber-Burazer $200, Deljanin Ibro $200, Djukanovic Akica $200, Dervisevic B. Rifat $100, Feratovic Rifat $100, Djurkovic Hajro $100 i Hot Rafet $200.
Jos jednom zelimo da vas podsjetimo, postovani citaoci naseg web magazina, da humanitarno udruzenje Euro Gusinje iz New Yorka, od svog postojanja, a to datira vec sedan godina, sva novcana sredstva prikupljena od clanarina i donacija, iskljucivo koristi za pomoc licima sa slabim materijalnim stanjem i bolesnima, kao i realizaciju programa u zavicaju, koji su od sveopsteg dobra.
Svi koji zele da uplate clanarine i donacije i tako postanu dio ove najbrojnije porodice u nasoj dijaspori, mogu da se obrate nekom od clanova odbora ovog udruzenja.
Imena clanova i donatora humanitarkog udruzenje EURO Gusinje New York mozete pratiti na sljedecem linku. Takodje iz njihove finansijske sluzbe nam rekose da imaju jos donatora za ovo udruzenje, kao i donatora za uredjenje Ali-pasinih izvora i njihova imena i visine donacija uskoro cemo objaviti.
Sjecanje na Ljesnjanin Esmina  (3. feb. 2013 - 3. feb. 2016)   (3. februar 2016)
Danas, 3. februara 20016 navrsava se 3 godine, od kako sine Esmine nisi vise sa nama. Dragi nas sine, tesko se mirimo sa tvojom sudbinom, a nasim bolom. Nedostaje nam tvoj trag buducnosti, ponos mladosti, ljepota i osmeh. Tesko i prazno je bez tebe. Noci provodimo sa mislima teske nenadne sudbine, a jutrima se budimo bolom i suzama. Nas dragi sine, tvoje prisustvo nam je davalo snagu i bilo je oslonac naseg zivota. Tvoje tragove vrijeme nemoze da izbrise, tu prazninu i bol za tobom vjecno cemo nositi. Uvjek ces biti sa nama, u nasim srcima. Tog lijeka nema koji moze nasu tugu i bol za tobom da izlijeci. Praznina je velika ostala onima koji te puno vole i vjecno pate. Molimo dragog Allaha da tvoja dusa nadje najljepse mjesto u dzenetu, ispunjenim ruzama.
Tvoji roditelji: otac Bajro, majka Kumra i sestra Esmina.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
VUKEL GROUP INSURANCE  (3. februar 2016)
VUKEL GROUP INSURANCE pruza sve vrste osiguranja, po najpovoljnijim cijenama i kvalitetnom uslugom. Sa vise od 15 godina iskustva u osiguranjima pruzamo Vam mogucnost nekoliko izbora.
Nudimo osiguranja za: auta, kuce, stanove, zgrade, poslovna osiguranja, radnicke naknade, opstu odgovornost i jos mnogo toga. Mi smo licencirani u NY, NJ, PA, CT i FL.
Dodjite u nas ured ili nas nazovite.
VUKEL GROUP INSURANCE
34-18 31 AVENUE ASTORIA, NY 11106
TEL # 718-267-1500.
Braca Beki i Veri nastupaju zajedno u Grand produkiciji u srijedu, 3. februara 2016  (2. februar 2016)
U srijedu, 3. februara 2016., sa pocetkom u 8 sati navecer po Evropskom vremenu, a 2 pm po Njujorskom poslije podne, u emisiji Grand produkcije gostuju braca Beki i Veri Behljuljevic.
Ne propustite jedinstvenu priliku da vidite i cujete bracu Behljuljevic, koji su svojom pjesmom i glasom proslavili nas zavicaj.
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremic   (2. februar 2016)
Ukoliko ste zbunjeni i neodlucni ko ce ispuniti vasu "Income Tax"-u zasigurno niste sami.
Ispravna strategija planiranja, placanje i sam obracun poreza je jedan od kljuceva vaseg finansijskog uspjeha.
Najveci dio mog zivota sam posvetio racunovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naucio cisto, diskretno i efikasno balansirati zelje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
Bilo da ste na pocetku vaseg radnog vijeka ili raspolazete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najnize troskove imam najbolja rjesenja za vase potrebe.
Uz sve ovo, mozda je vrijeme da pocnete i vas vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
Prodaje se kuca u Plavu   (2. februar 2016)
Prodaje se kuca u Plav, stara 2 godine.
Kuca se nalazi u Ribarskoj ulici, na imanju od 8 ari i ogradjena je.
Povrsina kuce je 300 m2 i na dvije strane ima tarase.
Posjeduje garaze, plus bojljere, 2 kupatila, 4 spavace sobe.
Za sve informacije nazovite Saka na 347-514-4870.


Nacionalni park "Prokletije" i CZIP potpisali su Memorandum o saradnji  (2. februar 2016)
Centar za zaštitu i proucavanje ptica (CZIP) i Nacionalni park "Prokletije" potpisali su Memorandum o saradnji ciji je cilj unaprijedenje stanja biodiverziteta na tom prostoru.
Navodi se da ce u predstojecem periodu CZIP i Nacionalni park Prokletije saradivati na monitoringu biodiverziteta i sprijecavanju ilegalnih aktivnosti.
CZIP i NP Prokletije saradivace u valorizaciji i promociji ekoturistickih potencijala u podrucju parka.
“U cilju jacanja kapaciteta zaposlenih u parku u dijelu monitoringa biodiverziteta, predstavnici CZIP su predstavnicima Nacionalnog parka urucili tri dvogleda koji ce biti korišceni prilikom rada na terenu”, dodaje se u saopštenju. (Vijesti)
Novih $200.00 za Mirelu Puzo. Ukupno prikupljeno $28,272.00  (2. februar 2016)
Mirela Puzo, rodjena 29. 11. 1985 godine u Vitomirici - Pec (Kosovo). Od oca rahmetli Miralema i zivi u Sarajevu.
Oboljela je od raka stomacnog misica i operisana je u Sarajevu prije 12 mjeseci. Nebrigom doktora rak se prosirio na pluca. Zadnju godinu lijecila se kemo terapijama, koje nisu dale efekta i stanje se naglo pogorsalo. Jedina nada je operacija. Kako se radi o slozenoj operaciji doktori u Sarajevu ne smiju je operisati i predlozili su Tursku. Da situacija bude gora Mirelinoj porodici 5. novembra 2015. se zapalila porodicna kuca.
Upucujemo apel ljudima dobrog srca, humanistima, da u granicama svojih mogucnosti novcano pomognu, kako bi se ovoj mladoj osobi spasio zivot.
Nova lica koja su donirali $200.00: Koljenovic Hiljma Almir $50*, Pjetrovic Z. Ljuljo $50*, Pjetrovic H. Ruzdo $50*, Pjetrovic H. Zuvdo $50*
Za Mirelu Puzo do sada ukupno je prikupljeno $28,272.00.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
ELEMENTS DENTAL OFFICE Astoria - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS  (1. februar 2016)
Lijep osmjeh počinje ovdje... Očekujte najbolje !
Danas, više nego ranije, ljudi imaju potrebu da vode računa o svom zdravlju i izgledu. Oralno zdravlje je jedan od najvaznijih pokazatelja dobrog opšteg zdravlja i znacajno doprinosi prijatnoj spoljašnosti.
Redovne posete stomatologu ključ su Vašeg dobrog oralnog zdravlja i lijepog osmeha. Na taj način čuvate zdravlje svojih zuba i sprečavate ostale zdravstvene probleme.
Stomatološka ordinacija ELEMENTS DENTAL sa office-ma u Astoriji i Manhattnu, pruza Vam kompletnu stomatološku uslugu u prijatnoj i opuštenoj atmosferi, a naša poslovna filozofija zasniva se na stručnom i kvalitetnom pristupu svakom pacijentu ponaosob. Zahvaljujući konstantnom stručnom usavršavanju kao i praćenju najnovijih svetskih trendova i dostignuca u stomatologiji naš tim ce Vam predloziti najbolje rešenje u datom trenutku, a sve sa ciljem da Vam pruzimo najkvalitetniju uslugu.
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplanst & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682


Office in Manhattan
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom i petkom)
212 668-8400
Izabrano novo rukovodstvo udruzenja EURO Gusinje   (1. februar 2016)
Na redovnoj Skupštini udruzenja EURO GUSINJE koja je održana
u nedelju, 31. januara 2016 izabrano je novo rukovodstvo:
Predsjednik: Mihret Radoncic
Potpredsednik: Bicic Rasim
Sekretar: Mirza Vukelj
Blagajnik: Selim H. Cekic
Po Statutu udruzenja mandati traju dvije godine i nema reizbora, odnosno jedno lice ne moze biti birano ponovo na istu funkciju.
U ime nase redakcije novom rukovodstvu zelimo mnogo uspjeha u radu!
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTICA  (1. februar 2016)
Kraj kalendarske godine znaci i obrada zavrsnih finansijskih racuna, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotica, vec punih 14 godina se bavi uslugama knjigovodstva i racunovodstva.
Universal Agency Corp od nove godine ima i novu lokaciju, preko puta stare, na uglu (41st Street & 34th Ave)
Mozemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da sto vise svog novca dobijete nazad od drzave koji vam pripada. Isto tako da sto manje platite ako dugujete.
Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
- Povoljne cijene
- Profesionalna usluga
- Garantujemo nas rad
- Posjedujemo potrebne dozvole
- Sa vama smo do kraja

Kao sto neko rece;"Nas narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotica radi taksu. On to radi brzo, tacno i povoljno, bice i ove godine novca za sve dovoljno."
Magazin "Nase planine" (izdanje iz 1954. godine): PROKLETIJE   (1. februar 2016)
Na juznoj granici Jugoslavije, tamo gdje pocinju sjeverno-albanske planine, pruza se vjecnim snijegom prekriven golemi planinski lanac Prokletija, donedavno poslednja planinska nepoznaica Evrope. Godinama su ove silne barijere suzbijale sve jurise ucenjaka, geografa i planinara, i tek u nasem stoljecu pocele polako otvarati strancima pristup u lavirint svojih vrhova, stijena, gudura i dolina. Od rijetkih hrabrih pojedinaca, koji su u stalnoj zivotnoj opasnosti sabirali naucne podatke, treba spomenuti geologa Nopezu, koji je pocetkom ovog stoljeca istrazivao s'juznog albanskog podnozja, dok je sa sjevera s'jakom oruzanom pratnjom prodirao Cvijic.
Medjutim, tek tek oko 1930, kad su rastjerane opasne razbojnicke bande, i kada su uobicanje pucnjave i divlji krikovi postepeno utihnuli, poceli su cesce zalaziti u te krajeve botanicari, geolozi, i turisti. Pomalo je nestajalo bijelih polja sa specijalnih karata i danas su konacno Prokletije kartirane. Nakon dugogodisnjih rasprava i diskusija utvrdjen je napokon najveci vrh Prokletija. Nije to ni impozantna stijena Skilzena, niti snezni Maja Herurave, nego Maja Jezerce (2683m), nekih pet kilometara na albanskoj strani, dok je nas vrh Djeravica (2656m) drugi po redu... nastavak teksta
Hajtar za Mrkulic (Jusufa) Badu - Subota, 13. februar 2016. godine   (31. januar 2016)
U Gusinju je 23. decembra 2015. godine na ahiret preselila Mrkulic (Jusufa) Bada, rodj. Metjahic u 81. godini zivota.
Tim povodom otvara hajtar sin Nedzad, sa bratstvom Mrkulic, rodbinom i prijateljima, u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, u subotu, 13. februara 2016. godine, od 9:00 sati izjutra do 7:00 navecer.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Safet M. Deljanin ponovo donirao $500 za udruzenje EURO Gusinje  (31. januar 2016)
Rijetko smo u dosadasnjoj praksi bili u prilici da pisemo o donatorima koji u roku manjem od mjesec dana uvecavaju visinu svojih donacija. No, svako pravio ima i svoje izuzetke. Uostalom pravila i postoje da bi ih neko i "krsio".
A da pravila imaju izuzetaka se potrudio Safet M. Deljanin , poznati humanista i donator iz New Yorka. Naime, Safet je pocetkom januara na ime clanarine i donacije uplatio sumu od $500 u nase naipoznatije, najbrojnije i najbolje organizovano udruzenje u dijaspori - EURO Gusinje New York. Medjutim, ovih dana, kako nam rece Aljo Kobilic, clan UO ovog udruzenja, od Safeta Deljanina je stigla jos jedna donacija, ovoga puta takodje u isnosu od $500.
Tom prilikom Safet je izjavio:
" - Humanost je misao i ideja vodilja koja me je u dalekoj Americi oduvijek vodila. Zelja mi je da pomognem vas uzorni kolektiv, ciji je dosadasnji rad prepozanatljiv na svim meridijanima. Svojim donacijama zelim da podrzim vase projekte, pogotovo one u zavicaju, za koji smo svi vezani pupcanom vrpcom.
U to ime ja vam obecavam da ce te od pravih rodoljuba i istinskih humanista, koji Gusinje i Plav nose u srcu, uvjek imati podrsku".
Na kraju Aljo nam rece, da imaju jos donatora za 2016. godinu, za njihovo udruzenje EURO Gusinje, cija imena cemo objaviti za dva-tri dana.
Imena clanova i donatora humanitarkog udruzenje EURO Gusinje New York mozete pratiti na sljedecem linku.
Nikolina Balaban u CD-u: Prijedor treba da se "zahvali" što se desila Srebrenica  (31. januar 2016)
DOKTORICA NIKOLINA BALABAN IZ PRIJEDORA: “Ovo je zemlja u kojoj se desio genocid i etinicko cišcenje!” Ne znam da li se ovo zove verbalni delikt, prekršaj, krivicno djelo, a i briga me kako god ga “krstili”!!! Šta slaviš Republiko Srpska??? Šta mislite koliko tvojih gradana ima razloga za slavlje??? Koja himna ce biti na svecanim “akademijama” i doceku gostiju, prije svega mislim na Aleksandra Vucica??? Koja zastava entitetske kabadahije???
Sjecanje na Tošic ( Hasandjekic ) Zurafetu - Zulju   (31. januar 2016)
Danas se navrsava 52. dana kako je na Ahiret preselila nasa Vila - majka, Tošic Zurafeta- Zulja, rodj. Hasandjekic
...Ova godina, ovo vrijeme, ovi dani sve ovo za nas je kao vjecnost. Mozda nama izgleda kao vecnost, ali je proslo 52. dana, teska i bolna dana otkada te nema draga mama, otkad vise nista nije kao prije. Nas zivot vise nikada nece biti lijep kao sto je bio sa tobom mamice moja, tesko je mnogo je tesko bez tebe u ovom zivotu, u ovom svijetu. Nikada te necemo iznevjeriti bila si nas uzor i nas ponos i tako ce biti dok disemo, ponos je pomisliti da si bila nasa majka, zena, sestra, kcerka, prijateljica...
Pitam se samo kako ce nas zivot teci dalje bez tebe stvarno ne znam,a sto je najgore i ne zelim da znam...
NEDOSTAJEŠ MAMA SVAKIM DANOM SVE VIŠE I VIŠE. VOLIMO TE BESKRAJNO, UVIJEK I ZAUVIJEK.
Tvoji voljeni
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Izbjeglicko naseljeu Gusinju bez struje  (30. januar 2016)
Drugi pisu o PLAVU i GUSINJU   (30. januar 2016)
Iz knjige "Nasi gradovi na jugu", autora Kostic N. Koste, izdate 1922. godine, prenosimo dio koji se odnosi na Plav i Gusinje:
"U spomenicima 13 i 14 veka Plav se javlja kao zupa sa svojim selima, Plavljani vecinom kao ribari, a jezero im se zove blato. Godine 1435 pominje se da Plavljani idu u Skadar po so... U 16. veku plav se pominje kao mjesto na onom drumu, kojim su mletacka posta i kuriri isli suvim od Kotora do Carigrada. tada, kao i u 17. veku, Plav je bio dobro naseljen predeo, iz koga su isli i za tri dana stizali u Koror dugi karavani (po kadkad i po 200 konja) natovareni vunom, zitom, sirom voskom. Tu trgovinu sprecavale su Klimente (arnautsko pleme) svojim upadima u Plav, a da bi to omeli, Turci podigose na klimentskoj granici tvrdjavu Novi Grad.

...U 14. veku u zupi Plavu bijase selo Gusino
, sto je vam svake sumlje danasnje Gusinje. Posle toga ova zabacena varosica, javlja se tek u 18. veku. U jednom fermanu sultana Abdul-Hamida od 1776. godine Gusinje se spominje kao mesto dato novopazarskom mitropolitu... Jurisic prikazuje Gusinje kao varosicu od 400 domova, do kojih je samo cetvrtina Srba. Hekar smanjuje broj Srba na 50 domova, a racuna da Gusinje ima 4000 stanovnika. Gusinjska carsija je tada bila mala: imala je 50 ducana, ali je Gusinje bilo cuveno sa svoga oktobarskog vasara, na koji je, po tvrdjenju Hekarevu, dolazio svet iz cele Rumelije. I danas se zna u narodu da su u starije vreme i Kuci imali veze sa Gusinjem, gde su isli po zito, vino, i druge potrebe."
Sjecanje na Cekic (Murata bajraktara) Fatimu   (30. januar 2016)
Danas se navrsava 52.dana kako je na ahiret preselila nasa majka Cekic(Murata bajraktara)Fatima,rodj. Topalovic.
Dani prolaze neumitno, bjezeci od nas i ostavljajuci da zivimo u tragu proslog vremena. Sklapam oci... uzimam duboki udisaj hladnog prokletijskog zraka... tvoj plemeniti lik je preda mnom. Od jednom prestajem da disem. Nizu mi se slike zivota od momenta kad sam prvi put saznao za tebe i nazvao te majkom, pa do onog poslednjeg, kada sam shvatio da je tvoj susret sa Gospodarem blizu. Suze mi naviru, a ti nasmijana mi pruzas ruku i brises ih sa mog lica. Cini mi se da ce mi srce izbiti iz grudi, ali se suzdrzavam i ne dam bolu da me slomi, pokusavajuci da te sto vise zadrzim blizu sebe, tu gdje si uvijek bila. O, mati, kako samo nedostaje tvoj toplo zagrljaj, tvoja hrabra rijec,tvoje sigurno krilo. Koliko puta krenem izgovoriti tvoje ime, da me posavjetujes, da mi utjehu das, da mi odvojis misli od dunjaluka. O, kruno, mog zivota, kako nam samo nedostajes... Ne,ti nisi otisla! Tu si majcice mila. Zivis u nama. Zivis dok je nasih uzdisaja. Zivis dok spominjemo Allaha da ti podari Katove dzennetske. Zivimo sretni i zadovoljni da smo tebe za majku imali.
Nek ti se Allah smiluje i podari Dzennet- Amin
Kandidat za potpredsjednika Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehovic  (29. januar 2016)
Damir Šehovic je rodjen 22. juna 1981. godine u Beranama. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Plavu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2004. godine, na smjeru Finansije, kao najbolji student u generaciji. Magistrirao je 2007. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, odbranivši magistarsku tezu pod nazivom “Upravljanje kapitalom u bankama u savremenoj tržišnoj privredi”.
Doktorirao je 2015. godine u Beogradu, na Beogradskoj bankarskoj akademiji – Fakultetu za bankarstvo, osiguranje i finanasije, odbranivši doktorsku tezu pod nazivom “Koordinacija monetarne i fiskalne politike u savremenim tržišnim privredama”.
Autor je veceg broja naucnih radova iz oblasti makroekonomije i finansija, a aktivno je ucestvovao na nizu konferencija i strucnih seminara.
Od 2005. godine je zapošljen na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, gdje izvodi nastavu na predmetima: Monetarna ekonomija, Bankarski menadžment, Fiskalna ekonomija i Komparativno poresko pravo.
Obavljao je poslove sekretara Ministarstva finansija Crne Gore, od marta 2008. do maja 2009. godine.
U maju 2009. godine je izabran za poslanika u Skupštini Crne Gore.
Govori engleski jezik. Oženjen, otac jednog djeteta.
BOBAN RAJOVIC & CHICAGO BAND - SATURDAY, 12. MART 2016 (29. januar 2016)   (29. januar 2016)
BOBAN RAJOVIC & CHICAGO BAND
SATURDAY, 12. MART 2016
>MELROSE BALLROOM
36-08 33rd Street
ASTORIA, NY 11106

Advance ticet $40

Buy ticets on line www.melroseballlroom.com
Doors open 8:00PM
Info: MRKI"S PLACE
917 568 3496
646 261 3252
EHCI: Crna Gora ima najgori zdravstveni sistem u Evropi (29. januar 2016)  (29. januar 2016)
Crna Gora našla se na posljednjem mjestu na listi 35 evropskih zdravstvenih sistema u ovogodišnjem izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošackog indeksa (EHCI).
Crna Gora je u 2015. ostvarila 23 boda više nego 2014. godine, što, kako se istice, nije bilo dovoljno da se pomjeri sa posljednjeg mjesta.
U izvještaju se navodi da je Crna Gora “zemlja koja ima samo 650.000 stanovnika, zbog cega bi reforme mogle veoma brzo da se sprovedu.
Holandija je i dalje zemlja koja ima najbolji sistem zdravstvene zaštite u Evropi i jedina zemlja koja je prvi put u dosadašnjih 11 godina mjerenja ovog indeksa osvojila više od 900 poena. Osam zemalja (Holandija, Švajcarska, Norveška, Finska, Belgija, Luksemburg, Njemacka i Island) osvojile su više od 800 od maksimalnih 1.000 bodova. Iza njih na ljestvici sa nešto manje bodova našle su se Danska, Švedska, Francuska i Austrija, koje iz razlicitih razloga “nisu u potpunosti dostigle ovakav rezultat”, prenosi portal Vijesti.
Od bivših jugoslovneskih republika najbolje je plasirana Slovenija na 15. mjestu, zatim slijedi Hrvatska na 16. mjestu, Makedonija je na 18. mjestu, Srbija 30.
EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji ukljucuju oblasti kao što su prava i obavještenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lijecenja, obim i podrucje usluga, prevencija i korišcenje farmaceutskih proizvoda.
Zakljucak EHCI za 2015. godinu danas je objavila kompanija Health Consumer Powerhouse (HCP) Ltd. Istraživanje se sprovodi od 2005. godine i predstavlja vodece poredenje za procjenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja.
Sjecanje na Olevic (Adema) Pašu   (29. januar 2016)
Dana 29. 01. 2016. godine, navršava se godina otkako je preselila na ahiret naša voljena majka Olevic Adema Paša.
S ljubavlju, poštovanjem i tugom u našim srcima, cuvamo uspomenu na tvoj dragi i plemeniti lik. Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet i vjecni rahmet.
Tvoja djeca: Mubera, Šucko, Mirsada, Mirsad, snahe Fikreta i Basima, zetovi Ruždija, Edin, unucad Alma, Emir, Ena, Denis i ostala rodbina
RB ASSOCIATES, LLP CPA   (28. januar 2016)
RB ASSOCIATES, LLP CPA
32-86 41st Street
Astoria, NY 11103
Call 917-662-7400 & 718-757-9545

Firm specialized in Business Accounting
Payroll, Sales Tax, Corporations, Partnerships
Construction companies, welcome
We also offer classes in QuickBooks
Professional service with affordable price
Iz Njemcke i Svajcarske 200 eura donacija za uredjenje Ali-pasinih izvora  (28. januar 2016)
Postovani,
U novoj godini i nove donacije za uredjenje Alipasinih Izvora, donacije stizu iz Njemacke a donatori su: Bektesevic Isljam 50 eura, Saljunovic Izet 50 eura, i Christian Klain 50 eura.
Donacije je prikupio i uplatio gospodin Bektesevic Isljam, inace poznati aktivista i humanista koji je do sada ucestvovao u brojnim akcijama. Zelim svim donatorima da se zahvalim a posebno gospodinu Christijan Klain!! I jos jedan poziv svim ljudima dobre volje koji su u mogucnosti da podrze ovu akciju za brze i kvalitetnije uredjenje Alipasinih Izvora.
Sa postovanjem,
Kobilic Ramo, kordinator udruzenja "EURO Gusinje" za Zapadnu Evropu.
Takodje, iz Svajcarske imamo uplatu Feratovic Remzije-Milje u iznosu od 50 eura.
Do sada je za uredjenje Ali-pasinih izvora ukupno prikupljeno $33,310, plus 550 eura.
Potencijali donatori u SAD mogu da se obrate kod nekog od clanova Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje, a u Zapadnoj Evropi mogu kontaktirati Kobilic Rama u Holandiji i doniraju svoje priloge.
Da napomenemo da je od ove prikupljene sume novca, za prvu fazu - izgradnju tri mosta uplaceno $11,000.00, koliko je i iznosila predracunska vrijednost tih radova. (Gusinje Plav Press)
Magazin "Etika": Pozar u Gusinju, koji je 1901 godine unistio Ali-pasinu dzamiju  (28. januar 2016)
Prenosimo orginalni prevod sa arapaskog jezika na albanski i bosanski, tekst vezan za pozar koji se dogodio u Gusinju 1901. godine, objavljen u magazinu "Etika" (kliknite na sliku u lijevom uglu).

"Ali-pašina džamija Gusinje ( Gosine ): Dokument koi se odnosi za ovu džamiju pripada iz 1316/1901 godine. U ovom folderu se nalazi telegram poslat sa Kosova od valia Hafiz Mehmeti. Dok je drugi pisan od Divan - i Humajunit od Sadrazema (sto znaci drugi covek u Otomosko Carstvo – Premijer – Veliki vezir ). Dokument se odnosi o slucaju pogrešne vatre u noc´ na petak u kasabi Gusinja. I kao posledica od ove vatre su izgorele dve stotine i osam (208) prodavnica(duc´ana), tri (3) konaka, jedanaest(11) kafana, šest (6) domova, Ali pašina džamija i još jedna džamija zajedno sa telegraf stanicom. U ovom dokumentu oni traži isplatu naknade od strane države zbog štete koju je prouzrokovao požar. Od ovog dokumenta potvrdjuje se da su postojili dve džamije; Ali pašina džamija i još jedana za koju dokumenat ne daje nam ime."

Xhamia e Ali Pashë Gucisë (Gosine): Dokumenti që bën fjalë për këtë xhami i përket vitit 1316/1901. Në këtë dosje gjendet një telegram i dërguar nga valiu i Kosovës Hafiz Mehmeti. Ndersa tjetri është shkruar pranë Divan-i Humajunit nga sadrazami. Dokumenti bën fjalë për rënien e një zjarri gabimisht natën e premte në kasabanë e Gucisë. Si pasojë e këtij zjarri janë djegur dyqind e tetë dyqane, tre hane, njëmbëdhjetë kafene, gjashtë shtëpi, xhamia e Ali Pashës dhe një xhami tjetër se bashku me telegrafhanen. Në këtë dokument kërkohet që të bëhet kompensimi nga shteti si shkak i dëmeve të shkaktuara nga zjarri. Nga ky dokument vertetohet se ekzistojnë dy xhami; xhamia e Ali Pashës dhe një tjetër që dokumenti nuk e emërton.
Novih $400.00 za Mirelu Puzo. Ukupno prikupljeno $28,072.00 (27. januar 2016)
Mirela Puzo, rodjena 29. 11. 1985 godine u Vitomirici - Pec (Kosovo). Od oca rahmetli Miralema i zivi u Sarajevu.
Oboljela je od raka stomacnog misica i operisana je u Sarajevu prije 12 mjeseci. Nebrigom doktora rak se prosirio na pluca. Zadnju godinu lijecila se kemo terapijama, koje nisu dale efekta i stanje se naglo pogorsalo. Jedina nada je operacija. Kako se radi o slozenoj operaciji doktori u Sarajevu ne smiju je operisati i predlozili su Tursku.Da situacija bude gora Mirelinoj porodici 5. novembra 2015. se zapalila porodicna kuca.
Upucujemo apel ljudima dobrog srca, humanistima, da u granicama svojih mogucnosti novcano pomognu, kako bi se ovoj mladoj osobi spasio zivot.
Nova lica koja su donirali $400.00: Koljenovic Hamdo $100*, Koljenovic Husko $100*, Koljenovic Ljana $100* i Koljenovic Beli $100*
Za Mirelu Puzo do sada ukupno je prikupljeno $28,072.00.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
Hadzi Ago Koljenovic: Saopstenje za javnost   (27. januar 2016)
Drage dzematlije Es Selamu Alejkum,
Povodom izjava pojedinih clanova nase zajednice o meni kao predsjedniku Odbora Islamske Zajednice i ucinku tokom mog mandata zelim iznijeti neke cinjenice koje pojedini zanemaruju ili zaobilaze u svojim izjavama.
Naime, u Odbor sam usao kako bih dao svoj doprinos u zavrsetku radova na Centru i na tome sam dao maksimalni doprinos kako u radu tako i u novcu. Zahvaljujuci Allahu dz.s. Centar se zavrsio u toku mog mandata, a zapocete aktivnosti i druzenja u Centar su bile dokaz ne samo zavrsetka Centra vec i mogucnosti njegovog uspjesnog rada i aktiviranja nase omladine, ljudi i zena. Kao sto sam i obecao, nekoliko mjeseci po zavrsetku radova na centru i isteku mandata meni i ostalim clanovima odbora, ja sam kao predsjednik Odbora Islamske Zajednice, opunomocen vazecim Statutom nase Islamske Zajednice i obavezom koja me obavezuje kao Predsjednika odbora sazvao Skupstinu. Na Skupstini sam ispunjavajuci svoje obecanje i zelju da se sto vise mladih ukljuci u rad ove institucije, odustao od kandidature da se biram u novi sastav Odbora Islamske Zajednice i to su bili jedini razlozi koji su me naveli da tako i postupim.
Nazalost, trenutno stanje u nasoj zajednici je proizvod nepoznavanja i netrepeljivosti koje je dovelo do stagniranja aktivnosti u nasoj zajednici, sto ujedno podrazumijeva i ne otvaranje naseg novog centra. Umjesto da se Centar zvanicno otvori i prepusti nasim mladim na upotrebu, gdje bi se medjusobno druzili, upoznavali i vjerski odgajali, pojedini clanovi nase zajednice su se okrenuli u medjusobnom prepucavanju sto ukazuje na njihove prioritete, odnosno ukazuje da im je prioritet nasih mladih i prosperitet nase zajednice na zadnjem mjestu. Nadam se da ce ti pojedinci shvatiti da bez zajednice nema ni pojedinaca a da u Islamu ne postoji ja vec mi i da ce dati prioritet onome sto ce nasu zajednicu unaprijediti.
Takodjer se nadam da cemo kao zajednica smoci snage da prevazidjemo trenutno stanje i svi zajedno damo maksimalan doprinos na smirivanju tenzija i netrepeljivosti, unapredjivanju zajednice i aktiviranju naseg novog centra. Mislim da otvaranje centra i ukljucivanjem nasih mladih u rukovodjenju nasom zajednicom treba biti prioritet a i da ce to doprinijeti smirivanju tenzija, podjela i netrepeljivosti koja trenutno vlada nasom zajednicom.
Molim Uzvisenog Allaha dz.s. da nam pomogne da budemo most kojim ce nase buduce generacije preci u bolju buducnost.
S' postovanjem,
Hadzi Ago Kolenovic
27. godina od Plavskog mitinga   (27. januar 2016)
Autor: Adem Bakovic - Plav
TITO GORE, SLOBO DOLJE! - PLAVSKI MITING 25.01.1989. godine
Nakon 27 godina od famoznog Plavskog mitinga, red je da se podsjetimo na tu znacajnu godišnjicu, koja je obilježila istoriju Plava i Gusinja.
Tog izuzetno hladnog januarskog dana tj. -25 stepeni Celzijusa, Bošnjaci i Albanci su izašli da se suprostave cunamiju barbarizma koji je prije Plava preplavio Kosovo, Srbiju, Vojvodinu, Bosnu i Crnu Goru smjenjujuci putem ulice legalno izabrana rukovodstva na svim nivoima vlasti, a dovodeci pro cetnicke elemente. Pošto su taj posao obavili u svim opštinama Crne Gore, red je dosao i na Plav. Nakon neuspjelog dugotrajnog pritiska na opštinske organe vlasti da podnesu ostavke, velikosrpski elementi organizuju miting u Plavu sa ciljem da smijene postojece rukovodstvo i dovedu novo. Na mitingu su bile suceljene dvije grupacije. Jednu su cinili Srbi i Crnogorci, cije su glavne parole bile: "Slobo Slobodo"; "Ko to kaže Srbija je mala, nije mala tri put ratovala i opet ce ako bude srece; "Hocemo ostavke". Sa suprotne strane je bila grupacija koju su sacinjavali Bošnjaci i Albanci, koji su nosili Titove slike i uzvikivali parole: "Tita gore, Sloba dolje"; "Druže Tito, mi ti se kunemo"; "Idite kuci";"Necemo ostavke"; i mnoge druge. Miting je trajao sve do mraka a okupljenim mitingašima su se obracali rukovodece licnosti opštine Plav i predstavnici mitingaša. S obzirom da zahtjevi mitingaša velikosrpske orijentacije nisu prihvaceni, te je miting završen njihovim porazom, a Plavska opština jedina u kojoj mitingaši nisu uspjeli da obave svoj prljavi posao.
Poruke sa Plavskog mitinga su bile indikator onoga što ce se kasnije desiti na prostorima ex-Jugoslavije, ali tome nije poklonjena adekvatna pažnja.
Ranko Spalevic: "Sjecanje na dobre ljude"   (27. januar 2016)
Dragi moji Gusinjani,
Ljudskost mora da pobijedi, inace nam nema spasa. A ako se zlo zaboravi, potisne, iskustvo generacija nas podsjeca da se ono uvijek povampiri. Zato sam kao i brojni novobeogradjani srecan što danas, 27. januara 2016. godine dobijamo ulicu Srdjana Aleksica na Novom Beogradu, u znak sjecanje na mladica koji je za vreme rata u BiH ubijen u Trebinju dok je branio svog druga Bošnjaka.
Ploca sa imenom Aleksica je postavljena na 23. godišnjicu od Srdjanove smrti
Srdana Aleksica (na slici) (26) ubili su 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od smrti spasavao svog prijatelja i sugradanina Bošnjaka Alena Glavovica. Srdan Aleksic posthumno je odlikovan. Ulica i djelo Srdjana Aleksica služe na cast Beogradu, a posebno nama, Novobeogradjanima koji smo prepoznatljivi kao svjetionik multietnickog i multikulturqalnog života, sa izrazitim ljudskim likom i antifašistickim opredjeljenjem.
Ranko Spalevic - Gusinjenin, koji trenutno zivi u Beogradu
Komentar sa povodom: Svi smo mi braca i moramo se cvrsto Allahovog uzeta drzati   (26. januar 2016)
Pise: Ibrahim Husejnovic - Plav
Drago braco i sestre esselamu alejkum,
Uvjeren sam da cete prepoznati moj cisti nijet u pisanju, a povodom ove nesloge koja se dogadja zadnjih nedelja u nasem dzematu u NY. Koliko mi je nijet cist, tako mi Uzviseni pomogao mene i mojima najblizima. Dusa da zaboli covjeka kad se vidi da se ne drzimo u potrebnoj mjeri Kur'ana, hadisa i sunneta. Nalozeno nam je da jedni druge posmatramo kao brat brata, te da se cvrsto Allahovog uzeta drzimo. Da li mi tu naredbu slijedimo i u praksi primjenjujemo? Da li smo kao Bosnjaci i Albanci iz Ljuge plavskogusinske u prilici i mogucnosti da slijedimo jednu slavnu tradiciju nasih predaka koji su tako cvrso jedni drugima drzali rame, pomagali se i dopunjavali, ili moramo iskazivati slabosti, rotu, biti nepravedni jedni prema drugima i prema samima sebi? Vallahi ja cvrsto vjerujem da mozemo i moramo prevazici svoje slabosti, te da ne smijemo biti ka rogovi u vrecu, nasi su nam preci ostavili u amanet puno toga sto bi nama moralo biti putokaz kako da radimo i da u zivotu postupamo. Iz licnog primjera zelim da sa Vama podijelim svoje iskustvo kada sam obavljao duznost predsjednika Odbora IZ Plav i kada su me neki moji prijatelji nakon sto sam bio izabran upozorili rijecima: "Izabran si za predsjednika neka ti je hairli, ali imaj na umu koliko god budes radio i doprinosio IZ u ime Allaha, neki ce ti osporavati rezultat i gledace koliko je kabilj da ti jednu nogu rastrgnu na Visitor a drugu na Kofiljacu... nastavak teksta
Deveta akcija dobrovoljnog davanja krvi u Plavu   (25. januar 2016)
Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Plav organizovalo je 22. januara (petak) tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi gradjana Plava. Ova akcija se organizuje povodom tragicne željeznicke nesrece koja se dogodila prije deset godina-22.januara 2006.god. u Biocu blizu Podgorice,kada je preko 40 ljudi izgubilo život. Kao i mnogo puta do sada akciji se odazvao veliki broj gradjana Plava i Gusinja,a njih preko 50 je dalo ovu dragocjenu tecnost od koje zavisi život. Dobrovoljno davanje krvi svojom voljom,nepoznatom primaocu bez ikakve nadoknade predstavlja vrhunac humanosti,niko ne treba da zaboravi da je svako od nas potencijalni primalc krvi,a samo smo neki dobrovoljni davaoci. Najvrednije što covjek može dati su krv i suze.
Podršku za organizovanje ove akcije su pružili Dom zdravlja Plav,medicinska ekipa Zavoda za transfuziju CG-Odjeljenje u Beranama,volonteri i clanovi Udruženja. U sklopu ove akcije urucene su plakete zaslužnim institucijama i pojedincima koji su doprineli unapredjenju dobrovoljnog davalaštva krvi u Plavu. Plakete su urucene davaocima krvi koji su preko 50 puta dali krv i to: Lalic Hasimu;Boricic Veselinu;Bekteševic Elvijanu i Dješevic Hakiji, za 40 puta datu krv plakete su primili: Koljenovic Rasim i Djuricanin Branislav,a za davalaštvo krvi preko 30 puta plaketu je dobio Cirikovic Ruždija. Pored ovih pojedinaca plakete su urucene i predstavnicima institucija koje pomažu ove aktivnosti.
Akciji su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave u Plavu na celu sa predsjednikom opštine Orhanom Šahmanovicem koji su i ovom prlikom dali krv,kao i pripadnici Granicne policije MUP-a CG na podrucju Plava i Gusinja koji se redovno organizovano odazivaju svakoj akciji dobrovoljnog davanja krvi.
Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Plav izražava zahvalnost svim pojedincima i ustanovama koji su na bilo koji nacin pomogli ovu izuzetno važnu i humanu akciju.
Koordinator akcije Dr. Kumrija Cikotic (izabrani doktor za odrasle u Domu zdravlja Plav)
Uhapšen Fahrudin Radoncic   (25. januar 2016)
Postupajuci po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e uhapsili su predsjednika Saveza za bolju buducnost Fahrudina Radoncica.
On je pod pod istragom jer je osumnjicen za kazneno djelo ometanja rada pravosuda, prenosi mediji.
Uporedo s hapšenjem, po naredbi Suda BiH obavljaju se pretresi na nekoliko lokacija, saopšteno je iz Tužilaštva.
Radoncic je uhapšen u operativnoj akciji "Lutka2", na podrucju Hadžica.
Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.
Ranije je uhapšen Radoncicev kandidat za ministra saobracaja zbog sumnje da je ometao rad pravosuda u predmetu protiv Nasera Keljmendija.
Reis Fejzic: "Crna Gora ce uci u Evropu uz podrsku svojih muslimana koji kuran casni nose i u srcu i u ruci"   (25. januar 2016)
U Crnoj Gori islam je druga vjera po brojnosti svojih pripadnika. Prema poslednjem popisu stanovništva u njoj živi oko 120 hiljada muslimana, što cini 20 odsto ukupnog stanovništva. Ovime nisu obuhvaceni iseljenici iz Crne Gore, koji su dominantno islamske vjere. Vec sam kazao da je Islamska zajednica, pored muslimana koji žive u Crnoj Gori, otvorena i za sve njihove rodake koji privremeno ili trajno borave u inostranstvu…..Naša Zajednica ima 137 džamija i tri mesdžida, što znaci da u prosjeku na 850 muslimana ima jedna džamija. Na ovu cinjenicu smo posebno ponosni jer najbolje ocitava svijest naših vjernika i privrženost islamu. U opštini Podgorica imamo 10 džamija, medutim, u samom gradu ima svega dvije, koje služe za potrebe preko 10 hiljada muslimana…..Uz Allahovu pomoc i naše brace iz islamskog svijeta u najskorijoj buducnosti zapocecemo izgradnju Islamskog centra, za koji smo vec dobili lokaciju….. Svi znamo koliko je stradanja bilo i izazova da se skrene lijevo ili desno, ali se nije posustalo. Zato smo i danas ovdje i cvrsti u islamu. Hocu da kažem da je vrijeme potvrdilo snagu ovog izbora i da ga smatramo jedinim putem kojim treba ici. Duboko sam uvjeren da ce to biti konacni izbor ukupnog islamskog svijeta koji prolazi kroz možda i najteža iskušenja u istorijskom trajanju…..Allah najbolje zna šta je ljudima u srcu. Medutim, i u Crnoj Gori imamo onih koji propagiraju ekstremno ucenje dovodeci ga u vezu sa “pravim islamom”. Tu pojavu smo uocili na samom pocetku i trudili smo se da je prevazidemo na najbolji moguci nacin…..Da, veoma sam zadovoljan jedinstvom naše zajednice i muslimana, tim više što je naša vjernicka struktura veoma heterogena i u jezickom i u nacionalnom smislu. Bilo je pokušaja da se ova harmonija i jedinstvo isprovociraju…..Ja sam se u inerciji njegovih napada našao kao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, a ne kao Rifat Fejzic... nastavak teksta
Sjecanje na Kadric Vahida   (25. januar 2016)
Dana 25 januara 2016 navrsava se 3 godine od kako je ahiret preselio nas dragi Vahid Kadric
Nekako se taj dan izmigoli i sam po sebi nametne tek da nam obnovi rane koje nikako nemogu zarasti. Godine zivota vrlo brzo prolaze, ponekad nam se cini da prodju pored nas a da nas i ne dotaknu. Ali bez tebe cedo nase, svaki tren, svaki sekund u njemu je dug. Svaki otkucaj kazaljke vremena je otkucaj boli u srcu koji razdire dusu.
Taj bol ne prestaje, prisutan je i njen se intezitet samo povecava, i nikad ne prestaje. Da bar hoce. Covjek na nju ogugla koliko god da ti dusu cijepa. Ona nekako otupi, vise je i ne osjecas iako znas da je uvjek prisutna i da nece nestati. I boli puno dragi nas, svaka pomisao na tebe, svako sjecanje koje se rodi svake godine u ovom danu kad si se preselio na Ahiter sa uvjerenjem da si drazi Allahu bio. I samo nasa ljubav prema Stvoritelju i nasa strpljivost, kao nas odbranbeni mehanizam i nase nuzno rjesenje da smo zadovoljni Allahovom odredbom da te nemamo daje nam snagu da zivimo na dunjaluku tek toliko da ne budes zaboravljen od nas i da molimo Allaha da te nagradi Dzennetom.
O, duso draga, o najljepsa ruzo otkinuta iz nase basce koju si krasio, mirisi Dzennetom, mirisi ljepotom dok ne dodje dan kada ces nas sacekati, pruziti nam svoje ruke. O evlade , znaj da si voljen i da si u nasim srcima dok je dunjaluka. Nek ti se Allah smiluje i podari najuzvisenije katove Dzennetske. Amin !
Tvoji najmiliji: otac Rifat, majka Behija, brat Valdin, sestre Aldijana i Alma, sestric Aladin i Rialda, bijaca Selvija i ostala rodbina.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Ramiz Feratovic: "Nepostovanje pravila u nasoj IZPG u Njujorku"   (24. januar 2016)
Hvala na one lijepe slike naseg Centra, samo da znate centar je svih nas Gusinjana i Plavljana, koji su ucestvovali i dali svoje donacije i rad u Centru da bi se zavrsio uspjesno, sa namjerom da nasa IZPG bude veca i jaca. Nazalost kako vi to radite je nemoguce i veoma neuspjesno.
Evo par razloga:
1. Organizovanje nelegalne Izborne Skupstine IZPG u Richmond Hillu.
2. I zbacivanje blagajnika gosp. Hasa Deljanin i sekretara gosp. efendiju imama Kemala Bektesevic.
3. Nasilno i samovoljno ste usli u Alipasinu dzamiju i promjenili cilindre na bravama. Nelegalno usli u ofise i uzeli vazne papire i pecat od banke, koji ste uspjeli da prosvercujete i uselili se u ofice kao da vam je to babovina (a to je narodsko).
Bas je smijesno, i to sto govorite da se borite protiv NEVJERNIKA. A ko su ti NEVJERNICI? Jesmo li mi svi nevjernici, osim vas takoreci saka ljudi? A pare tih " NEVJERNIKA" su kupile Alipasinu dzamiju i Centar u Richmond. To su ti isti ljudi koje vi nazivate "NEVJERNICIMA".
E, dragi nasi ne radi se to tako svojem narodu. Ovo je vrlo lose i neuspjesno za nasu IZPG koju smo planirali. Ovo je ocigledno dokaz da vi ne postujete svoj narod i odvajate Plavo-Gusinjane.
Ista grupa je forsirala Predsjednika IZPG Aga Koljenovica da dadne ostavku i koji je to uradio pod njihovim pritiskom. Po Statutu predsjednik IZ ne moze biti smijenjen i podnijeti ostavku bez njegove zamjene i vrsenja primopredaje duznosti. A kome je on predao duznost? Ko odgovara za takvo nedjelo.
Ista grupa ljudi je odgovorna i za izbacivanje naseg imama efendije Bajrama Muljic. koji je dobio napismeno od advokata da ne moze vise obavljati duznost imama u Alipasinoj dzamiji i da mu je zabranjen pristup u dzamiji. Posle toliko godina rada i truda kao sto znate efendija Muljic je jedan medju prvima od osnivaca nase IZPG. Ovo je ucinjeno bez ikakvih dokaza.
Islamska zajednica ne moze biti privatizovana i ne moze biti nicije vlasnistvo
Selam, mojoj braci Plavo-Gusinjanima,
Ramiz Feratovic, s.r.
Iz dijaspore donacije za zavicaj  (24. januar 2016)
Uvazeni donatori,
NVU "HELP"-PLAV je zahvaljujuci donacijama iz dijaspore urucilo pomoc nasim sugradjanima sa tezim materijalnim stanjem. Od donatora posebno izdvajamo sledeca imena: Amerikanka Polin Blanket, hadzi Smajo Srdanovic, Jasmin Maza Bektesevic, Eko Avda Radoncic, Safet Zulja Ahmemulic, Aljo Krcic, Kemal Bajrama Kolenovic, Abidin Hamda Mackic, Halit i Haris Zaja Julevic.
Stoga, u ime familija koje su primile pomoc zelimo da se zahvalimo i da porucimo donatorima da ne zaborave ovu ranjivu kategoriju nasih sugradjana. U ime svih familija zelimo da Allah dragi nadoknadi na pruzenoj podrsci i pomoci.
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica udruzenja
Na ahiret je preselila Toskic Nadira, rodj. Kojic  (1933-2016)   (23. januar 2016)
Danas je u Podgorici na ahiret preselila Toskic Nadira, rodj. Kojic u 83. godini zivota. Zdravoglava se prima danas od 12 do 21 sat, i u nedelju, 24. januara od 9 do 15 casova, kada ce se klanjati dzenaza namaz na mezarju Cijevna.
Ozalosceni: sinovi: Hajro, Meko, Kadro i Beko, kcerke Halima i Hasna, snahe Draga, Semira, Selima i Nusreta, unucad, paraunucad, rodbina i prijatelji.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Đordic Petar: Beleške o gusinjskom govoru.   (23. januar 2016)
Đordic Petar: Beleške o gusinjskom govoru.- Izveštaj o radu Zadužbine Luke Celovica Trebinjca:1933, str. 183 — 188
Senad Cekic: Foto-reportaza iz Gusinja   (22. januar 2016)
I zvanicno u New Yorku se moze nabaviti knjiga Ibrahima Rekovica "Plavljani i Gusinjani u anegdotama"   (22. januar 2016)
Poznati hronicar Plava i Gusinja Ibrahim Rekovic je objavio knjigu “Plavljani i Gusinjani u anegdotama”, koja je prije mjesec dana izašla iz štampe. U knjizi je objavljeno 300 prica koje je autor prikupljao tokom proteklih 11 godina.
Prvi kontigent knjiga, koju treba da ima svaka nasa porodica, pogotovu u dijaspori, vec je stigao u New Yorku. Eskluzivno pravo distribucije ove knjige dobila je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com. Svi koji su narucili knjigu, kao i oni koji nisu a zele da je imaju, mogu da se obrate glavnom i odgovornom uredniku web magazina Gusinje-Plav.com Rafetu Hot, na telefon 646-808-6490 i da dogovore nacin dostavljanja knjige. Cijena je veoma pristupacna i izvosi $20.
Knjiga je štampana u tiražu od 800 primjeraka, u izdanju izdavacke kuce “Almanah”- biblioteka “Baština”. Urednik je prof.dr Šerbo Rastoder, lekturu i korekturu uradio je akademik Zuvdija Hodžic, dok su recenzenti akademik, rahmetli profesor Alija Džogovic, i professor Faruk Dizdarevic. (Gusinje Plav Press)
Royal Kitchen & Bath - Vlasnik Almir Bektesevic   (22. januar 2016)
Royal Kitchen & Bath - Vlasnik Almir Bektesevic
Udahnite novi zivot u vase kuhinje i kupatila. U Royal Kitchen & Bath, vlasnika Almira Bektesevica, mozete naci veliki izbor i visoke kvalitete kabinete (37 vrsta kuhinjskih elemenata i ormarica razlicitih stilova)), granit plocice, countertops sudopere (sinks), slavine (fauset), sve vrste izolacija i kompletan materijal neophodan za ugradnju plocica.
Nudimo besplatnu dostavu kupljenih kabineta i mogucnost instaliranja, uz sva potrebna osiguranja.
Uskoro nasim kupcima cemo ponuditi sirok izbor gradjevinskog materijala, ukljucujuci i Jeld wen vrata.
Dodjite i posjetite nas izlozbeni prostor na adresi:
Royal Kitchen & Bath
2 Fero street
Yonkers, NY 10701
Tel. 914 969 3900 & 646 286 1420

Obavjestenje iz Universal Agency Corp vlasnika Misina Šabotica   (7. jan 2016)
OBAVJESTENJE:
Universal Agency Corp vlasnika Misina Šabotica od nove godine ima i novu lokaciju, preko puta stare, na uglu (41st Street & 34th Ave)
Broj telefona je ostao isti 718 392-7195 kao i standardno povoljne cijene usluga.
Tax sezona je na pragu, vidimo se uskoro


Nastavak Stranice (News Archive)


TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE ZNACE DA JE TO I MISLJENJE REDAKCIJE
  Uredjivacki tim magazina    Web dizajneri: advokat Hot Edvin i advokat Hot Edin
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"