www.Gusinje-Plav.com


Mehović Delije Elvir donirao €200 za IKC Gusinje.    (5. dec. 2023.)
  Od Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje imamo informaciju o novoj donaciji:
- Mehović Delije Elvir €200

  Do sada poslije Ramazanske akcije je donirano $9,930 + €5,000 + €7,670 + 20km
Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
Zašto su samo Bošnjaci meta?!    (5. dec. 2023.)
  Sa nekom gorčinom i stegnutim grlom započinjem večerašnje redove. Ne mogu da se oduprem utisku, da sami sebe stavljamo na dnu društvene margine. Ovoj priči ne trebaju lajkovi i komentari za i protiv. Ovo je životna škola prethodnih i budućih pokoljenja.
  Ne želim da budem još jedan sagovornik argumentacije između intelektualaca i polu-pismenih, nekakvih hodža i novinara, vjernika i agnostika, ekstremnih vjernika i nabildanih kvazi-patriota... ne, ne pada mi napamet.
  U Crnoj Gori žive, makar kao zajednice i narodi: Crnogorci, Srbi, Albanci, Hrvati, Romi, Egipćani, Rusi, Ukrajinci, Turci...( Namjerno ne navodim ime jednog naroda).
  Za te narode niko ne postavlja pitanje, koje bi izazvalo polemiku... Srbin iz Berana, priča srpski, pravoslavac je. Hrvat iz Boke, priča hrvatski, katolik je, Albanac iz Tuzi, priča albanski, ima ih i katolika i muslimana, ima ih i pravoslavnih, ali su izuzetno svjesni, nacionalno jedinstveni- Albanci. Romi, taj meni drag narod, govore romskim jezikom, ima ih pravoslavaca i muslimana, za državu porijekla imaju onaj svoj točak na zastavi- vječiti nomadi, do njihovih prikazni da su došli iz Indije, ali su izuzetni i ponosni, kao Romi... Crnogorci, svoji na svome, u svojoj državi, povratili svoj jezik, sa trenutnim raskolom u Crkvi, iako nepobitno- pravoslavci...
  Zašto se toliko upire u samo jednu skupinu i njoj se postavljaju ova pitanja? Čak ni u Srbiji na popisu se nije vršila tolika represija na ovaj jedan Narod, već su se slobodno izjašnjavali?!
   Niko nikoga jednim statusom ne može promijeniti i sjutra ga probuditi da se drugačije nacionalno osjeća, ma jok, ne pali.
  Svaka čast svima koji vole ovu Crnu Goru, takva je kakva je. Možda nije najbolja, nije najbolje uređena, nije ekonomski Mon-aco, ali nemamo druge. To je što je, sa svim različitostima, bogata je. Uvijek smo bili konstituivni i samo davali doprinos u njenom osamostaljenju, uredjenju, unapređenju... Ako je za"hvalu", dosta je... I sad vidimo da smo najiskrenije dali mnogo više, nego" Doskorašnji Crnogorci po vokaciji".
  Ali za ovu "STVAR"- popis, kao i svi Narodi, potreban je konsenzus jednakosti. Platforma "Zajedničkog užeta", tribe in the jungle, težnja ka homogenizaciji kako su i ostali narodi naše komšije uradili, će nas učiniti da smo u najmanju ruku jednaki sa njima... Ovako smo i dalje na margini. Svoj si sa svojim. Kod njega ćeš uvijek biti došljak, ulizica, poturica, balija...
  Budite ponosno jedan Narod!!!
  Nacionalnost: Bošnjak
  Jezik: Bosanski
  Vjera: Islam
  Alen Šabović
Promjene u pokrivenosti plana Medicare za 2024 - Medicare plan coverage changes for 2024   (4.12.2023.)
  Poštovanje svim prijateljima koji imaju Medicare zdravstveno osiguranje.
  Svake godine u ovo vrijeme imate priliku da obnovite vaše Medicare osiguranje za iduću godinu.
  Za sve vas koji niste zadovoljni jer:
  ~ Plaćate veliku mjesečnu premiu.
  ~ Plaćate puno kada idete kod Doktora
  ~ Plaćate puno za Medicinu
  ~ Nemate dobrog Doktora

   Mi vam nudimo:
  ~ 6 vrhunskih Medicare kompanija
  ~ $0 mjesečna premija
  ~ Ušteda na cijeni lijekova
  ~ Besplatno Bazen ili Gym sa vašim Medicare osiguranjem


  Sve ovo gore navedeno uz Besplatne konzultacije možete dobiti ako nazovete Aidu Džurlić na broj 212 280-1931, Mustafu Ganića na broj 718 431-3116 ili Maria Cronera na broj 646 244-1594, oni govore vaš jezik.
   Zato ne oklijevajte nazovite Aidu, Mustafu ili Maria jos danas i riješenje svih vaših Medicare problema je na dohvat ruke.
Medunjanin dominira u Španiji, pogledajte majstorije nekadašnjeg reprezentativca BiH (VIDEO)  (4.12.2023)
  Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Haris Medunjanin sjajno igra za španski Castellon.
  Medunjanin je u posljednjem kolu bio dvostruki strijelac u pobjedi protiv Linaresa rezultatom 4:1.
  On je na ovom meču pored pogotka upisao i asistenciju te je proglašen za najboljeg igrača utakmice. Medunjanin je do sada odigrao 14 susreta, a postigao je 7 pogodak i dodao šest asistencija.
  Dres Zmajeva oblacio je 60 puta te upisao devet pogodaka.
Dolcinium Interior Demolition & Rubbish removal company - vlasnik: Jasmin Novaj    (4.12. 2023)
  - Dolcinium Interior Demolition & Rubbish removal company owned and operated by Jasmin Novaj. Dolcinium provides interior demolition and disposal services throughout the 5 NYC boros. We at Dolcinium offer very competitive prices for all your demolition and waste disposal needs. We have been proven to be very economical and professional for all interior demolition and removal of your construction garbage. At Dolcinium we’re able to provide 1/2 yard mini container drop off, mini container weekly pick up weekly services as well on needed bases. We are BIC licensed, to remove waste from facilities, we are a fully insured company, starting from our employees to our entire fleet of vehicles and equipment.
   - Dolcinium Demolition & ndërmarrje për largimin e mbeturinave në pronësi dhe operim i Jasmin Novaj. Dolcinium ofron shërbime për prishjen dhe deponimin në të gjithë 5 borët e NYC. Ne në Dolcinium ofrojmë çmime shumë konkurruese për të gjitha nevojat tuaja të prishjes dhe deponimit të mbeturinave. Weshtë vërtetuar se jemi shumë ekonomik dhe profesional për të gjitha prishjet e brendshme dhe heqjen e mbeturinave tuaja të ndërtimit. Në prishjen e Dolcinium jemi në gjendje të ofrojmë 1/2 oborr mini kontejnerë, mini kontejnerë javore të marr çdo javë, si dhe në bazat e nevojshme. Ne jemi të licencuar nga BIC, për të larguar mbeturinat nga objektet, ne jemi një kompani plotësisht e siguruar, duke filluar nga punonjësit tanë deri në tërë flotën tonë të automjeteve dhe pajisjeve.
   - Dolcinium interior Demolition & Rubbish removal kompamija je kompanija u vlasništvu Jasmina Novaj koja pruža usluge rušenja i uklanjanja otpada u svih 5 gradova New Yorka. Nudimo povoljne cijene za usluge rušenja i za uklanjanje otpada zajedno. Dokazali smo se kao ekonomično i profesionalno rješenje za rušenje u unutrašnjosti ( interior demolition) I uklanjanje građevinskog otpada. Dolcinium pruža usluge mini kontejnera 1/2 yard i nedjeljno pražnjenje istih ili po potrebi. Dolcinium posjeduje BIC licencu za otklanjanje otpada sa objekata, umbrella osiguranje za kompaniju i naša radna snaga i oprema su u potpunosti osigurani kao i kamioni i sva ostala vozila.
"Ali-paša je bio najbolji Turčin, nepristrasan kako prema Turcima, tako prema raji"  (4.12.2023)
 "Gusinje i Plav kroz vremeplov" - Zetske novine, septembar, 1937.
  "Pored ovih bogastava Gusinje i njegova okolina imaju svoju posebnu, mučnu i krvavu istoriju. Gusinje je od vajkada bilo poprište najkrvavijih borbi. S vremena na vrijeme ono je padalo čas u ruke Srbima, čas u ruke Turcima. Tako je bilo do Ali-pašinog doba. Od kako je zagospodario Gusinjem, Ali-paša Šabanagić prilike su se izmjenile. Bio je najbolji Turčin, nepristrasan kako prema Turcima, tako prema raji. Još i danas stoje razvaline njegovog grada. Kamen su prenijeli Turci na rukama za tri dana sa izvora Vruje. Radilo je oko 3.000 vojnika (nizama). Poslije njega je došao zloglasni Aso Ferović. Padali su ljudi kao snoplje Vjesala u Gusinju svakodnevno su oduzimala živote najboljim Vasojevićima. To je bio pravi zvijer - čovjek. Za njega ni sama carska naredba nije ništa važila.
 Kao trgovačko mjesto Gusinje je imalo osobitu vrijednost. Do skora trgovina je u njemu cvjetala. To je isto vrijeme bio centar u Vasojevićima. Bilo je nekoliko odličnih trgovačkih radnji. Ipak, vele, postoji neko proklestvo nad gusinjskinm trgovcima. Oni preko noći postanu puki siromasi..."
(Gusinje-Plav.com)
ALMA REDŽEPAGIĆ - Real Estate Agent   (4.12.2023.)
  Realtor Associate (7 years experience)
   Specialties:
  - Buyer's agent
  - Listing agent
  - Relocation
  - Consulting
  - Property Management
  - Specializing in Real Estate, servicing all of BERGEN COUNTY - NEW JERSEY.
  · Representing both Sellers & Buyers.
  · Professional, honest and high-integrity service.
  · Personally, own investment properties - multi family.
Arben Jakupi: Poziv dijaspori-iseljenicima da učestvuju u popisu stanovništva (4.12.2023. god)
  Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori počeo je u nedelju 3. decembra 2023. godine, kako je saopšteno i zvanično iz Uprave za statistiku (Monstat). Ovaj projekat ima ogroman statistički značaj jer predstavlja osnovu za kreiranje strategija u narednih 10 godina, kazao je Arben Jakupi, v.d. Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.
  “U tom kontekstu, želimo naglasiti koliko je važno da svi članovi naše dijaspore uzmu aktivno učešće u ovom projektu, upisujući sebe i svoje porodice”, kazao je Jakupi.
  Podsjeća da je Monstat omogućio posebnu pogodnost – jedan član porodice, koji se nalazi u domovini, može popisati sve članove porodice koji trenutno nisu prisutni.
  “Pozivamo vas da preduzmete korake kako biste obezbijedili da svi vaši članovi porodice budu evidentirani u ovom značajnom projektu. Ako imate članove porodice u Crnoj Gori, molimo vas da im proslijedite potrebna dokumenta kako bi ih mogli popisati. Takođe, apelujemo na one koji nemaju prisutne članove porodice u domovini da delegiraju jednog člana porodice kako bi učestvovao u popisu. Vaš doprinos u ovom projektu će pomoći da stvorimo preciznu sliku novim ažuriranim demografskim, socijalnim i ekonomskim podacima, što će rezultirati donošenje informisanih odluka u vezi sa javnim politikama, resursima, i planiranjem razvoja države Crne Gore, kao i izgradnji relevantnih strategija za naredni decenijski period”, naveo je Jakupi.(DAN)
Sjećanje na Koljenović Zumu, rodj. Radončić    (4. decembar 2023)
   Na današnji dan se navršavaju devet punih i tužnih godina, otkako sa nama nisi naša draga i puno uželjena majko. Bol i tuga za tobom su sve veći jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima. Vrijeme tako brzo prolazi ali nikad neće izbrisati uspomene na tebe, jer si bila nas ponos i Majka koju bi svako poželio da ima.
   Molimo dragog Allaha dati podari lijep dženet i da počivaš u miru.
   Tvoji najmiliji: sinovi Kadrija, Sadrija, Šefkija i Rafet, kćerke Sadija, Fadilja, Kumrija i Jasminka, kao i snahe, unuke, unučad...
   Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Hajtar za Ejuba-Jupa (Hasana) Nikočevića - Subota, 16.12.2023  (4.11. 2023.)
  U Gusinju je 26-og oktobra 2023. godine na ahiret preselio Ejub-Jupo (Hasana) Nikočević, u 85-oj godini života.
  Tim povodom hajtar otvara njegov sin Zufer, sa sinovima Adilom i Dinom, stricom Jusom, bratstvom Nikočević, rodbinom i prijateljima, u subotu 16. decembra 2023. godine, od 9am do 7pm, u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti.
Privatna stomatološka ordinacija za zubotehničkim laboratorijem „PIROVIĆ“ Sarajevo (BiH)   (4.12.2023)
  Nalazimo se u srcu Sarajeva, pružamo stomatološke i zubotehničke usluge visokog kvaliteta. Nudimo široku paletu usluga iz estetske i rekonstruktivne stomatologije, uz najsavremeniju opremu i materijale. Naš tim stručnjaka će se pobrinuti da vaša posjeta bude obostrano pozitivno iskustvo. Ljubazno osoblje i ugodan ambijent će vas pridobiti od prvog trenutka kada zakoračite u našu ordinaciju, dati vam do znanja da smo tu zbog vas i da nam je stalo do vašeg lijepog osmijeha i zdravih zuba. Odaberite jednu od naše tri stomatološke ordinacije (Stari grad, Pofalići, Ilidža) u Sarajevu, a na nama ostaje da vas uvjerimo da niste pogriješili.
  Neke od usluga koje nudimo su:
  - Konzervativna stomatologija (bijele plombe visoke estetike, mašinsko liječenje korijenskih kanala/root canal...);
  - Razne vrste fiksnih i mobilnih protetskih radova (proteze, krunice i mostovi – metal-keramički; cirkon- keramički; full cirkon/Prettau; puna keramika/feldspat i emax; te viniri-ljuspice);
  - Ugradnja implantata – ALL ON 4 I ALL ON 6 – ukoliko ste potpuno bezubi i želite da se riješite totalnih proteza i uradite fiksni rad, ovo je pravo rješenje za Vas.
  KONTAKTIRAJTE NAS:
   Naša web prezentacija: WWW.PIROVIC.BA
   +38733567400,   +38761445953 (viber/whatsapp)
Status opštine nije zaustavio iseljavanje naroda iz Gusinja  (4.12.2023)
  Podaci iz 1893. godine ukazuju da je Gusinje sa okolinom brojalo 23.804 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine bilo je svega 4.027 stanovnika, a danas je taj broj znatno manji, kaže dr Rusmin Laličić, jedan od glavnih aktivista iz tima koji je radio na sprovođenju inicijative da se Gusinje izdvoji iz sastava Plava i postane 23. opština u Crnoj Gori...nastavak teksta
Sećanje na rah. Kemala Medunjanina   (1962-1992)  (4. decembar 2023)
   Prošle su 31 godina od kada nas je zauvijek napustio naš voljeni sin i brat Kemal Medunjanin.
  I danas nakon toliko godina teško je prihvatiti tvoj odlazak i teško je ispuniti prazninu koja je nastala.
  Malo je riječi, a previše tuge da ti kažemo koliko te volimo i koliko nam nedostaješ. Sjećanje na tebe ispunjava nas ponosom, ponosni smo što si bio naš i mi tvoji. Vječno ćemo te voljeti i žaliti za tvojom mladošću i ljepotom.
   S ljubavlju čuvamo uspomenu na tebe. Neka te u tišini vječnog mira prati naša ljubav jača od vremena i zaborava.
  Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Džennet i vječni Rahmet.
  Tvoji kojima neizmjerno nedostaješ: otac Hamdija, majka Kima, sestre Jaska i Bilja, braća Ekrem i Šabo sa porodicama.
Na ahiret je preselila Hasnija (Sabra), rodj. Gugać-Muriqi   (1947-2023) (3. dec. 2023.)
  U New Yorku je u nedelju, 3.12.2023. godine na ahiret preselia Hasnija (Sabra), rodj. Gugać-Muriqi, u 76-oj godini života.
   Zdravoglava se održava sjutra, u ponedeljak 4.12.2023. godine od 4pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
  Dženaza namaz se klanja u utorak, 5.12 2023. godine u 9am, nakon čega će se izvršiti dženaza na mezarju Washington memorial park na Long Islandu.  Ožalošćeni: suprug Adem Muriqi, kćerke Meki i Teuta, zet Edin Kučević, unučad: Andi, Atdhe, Arion i Emma,bratstva Muriqi, Gugać, Rastorder, Adrović, Kučević, rodbina i prijatelji.
Inna lillahi we inna ilejhi radži'un. - "Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.

Hasnija (Sabra) Gugac-Muriqi
Pas një sēmundje te shkurtër nderroi jete me 3/12/2023. ne moshēn 76 vjeçare, duke na lene perjete te pikelluar.
E Pamja bëhet 4/12/2023 prej 4pm ne Ali Pashina Xhamija Astoria.
Varrimi i se ndjerës bëhet me 5/12/2023 ne ora 9am në Washington memorial park Long Island.
Funerali niset nga Ali Pashina Xhamija Astoria.
Te pikelluarit: Bashkshorti Ademi,vajzat Meki dhe Teuta, dhëndri Edin Kučević nipat Andi, Atdhe, Arioni dhe mbesa Emma si dhe mbar farefisi i gjer.
ŠERIJATSKO VJENČANJE – MERSIM FERATOVIĆ & ANELA KOBILIĆ   (3.12.2023)
   U subotu, 2. decembra 2023. godine, u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru u New Yorku, obavljeno je šerijatsko vjenčanje za bračni par: Mersim Feratović & Anela Kobilić.
  Mersim je sin Jazima Feratović i Nevzete, rodjene Pejčinović.
  Anela je kćerka Alja Kobilić i Munire, rodjene Jarović.
  Vjenčanje je obavio prof. Nermin ef. Huseinović, glavni imam Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav–Gusinje u New Yorku.
  Molimo Allaha dž.š. da mladencima podari svako dobro u njihovom zajedničkom životu! Amin!
Gold Rent a Car Montenegro - Podgorica    (3.12.2023.)
   Poštovani prijatelji!
   Gold Rent a Car Montenegro vam nudi domaću i profesionalnu uslugu na cijeloj teritoriji Crne Gore 7/24. Iskoristite našu besplatnu dostavu na aerodrom Podgorica, iznajmite vozila bez skrivenih troškova, uz najpovoljnije cijene na tržištu!
   Novi ekstra dodatak, 4G INTERNET u vozilu!
   Više informacija na + 382 68 507 740 (Viber i WhatsApp)
   Vozilo za Vas možete rezervisati na link ispod:

http://www.goldrentacar.me
KAO ŠTO JE OBEĆALA: Selma Bajrami uživo zapjevala “Odakle si sele”   (3.12.2023)
Selma Bajrami bila je gosća u “Centralnom dnevniku” Face TV kod Senada Hadžifejzovića, gdje je pričala o neviđenoj hajci koja je protiv nje pokrenuta iz Srbije. Sve je krenulo od snimka na kojem Selma pjeva albansku pjesmu i pokazuje “orla”.
U emisiji je objasnila zašto su baš sada krenuli napadu na nju, iako se “sporni” nastup desio prije sedam, osam mjeseci.
Donatorsko veče Fondacije Gusinje - Nedelja, 17.12.2023. u 7pm   (3.12.2023)
  Dana 17-og decembra 2023 god. održaće se 18-to Donatorsko veče Fondacije Gusinje za nas Community Center u New Yorku, u restoranu Renainsce Event Hall 27-34 21st St, Long Island City, NY 11102 sa početkom u 7pm.
  Program Gala večeri:
  - Obraćanje uvaženih gostiju i domaćina.
  - Zabavni i muzički dio večeri uljepšaće naši Beki Bekić, u pratnji virtouza na klavijaturi Seada Seja Jeine.
- Veče će uveličati naši najmladji KUD “Halaturko “.
   Rezervaciju i kupovinu karata možete izvršiti na: TICKETS.GUSINJEFOUNDATION.COM
   Bujrum i dobro nam došli.
SUHO MESO I SUDŽUK    (3. dec. 2023)
   Osjetite ukus i miris rodnog kraja i u SAD. Suho meso i sudžuk pripremljeni na naš - organski način.
   Cijene: suho meso sa kostima $12, suho meso bez kostiju $16, sudžuk $14.
  Kontakt: Skender Feratović 1(860) 391-5766
DANAS POČINJE POPIS U CRNOJ GORI   (3.12.2023)
Ovako izgleda popisni listić koji se odnosi na identitetska pitanja.
Nemojte da vas zbuni pitanje 12 i 12a. Evo kako je ispravno upisati.
ŠERIJATSKO VJENČANJE – TARIK JAKUPOVIĆ & RUBINA DURRANI   (2.12.2023)
   U petak, 1. decembra 2023. godine, u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru u New Yorku, obavljeno je šerijatsko vjenčanje za bračni par: Tarik Jakupović & Rubina Durrani.
  Tarik je sin Mirsada Jakupović i Fikrete, rodjene Palavrtić.
  Rubina je ćerka Asadullaha Durrani i Rahime, rodjene Mashriqi.
  Vjenčanje je obavio prof. Nermin ef. Huseinović, glavni imam Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav–Gusinje u New Yorku.
  Molimo Allaha dž.š. da mladencima podari svako dobro u njihovom zajedničkom životu! Amin!
Vodoinstalaterske usluge - QUALITY PIPING SREVICE INC: Vlasnik: Ismet Mrkulić   (2.12.2023)
Vodoinstalaterske usluge - QUALITY PIPING SREVICE INC

Naša vodoinstalaterska firma svoje usluge pruža svojim sugrađanima i pravnim licima – firmama u New York-u, New Jersey-u i Connecticut-u. Naš tim predstavlja pouzdanog saradnika na čije usluge mogu se osloniti svi naši trenutni i budući korisnici.

Vlasnik: Ismet Mrkulić
Kontakt: 1-347-407-2251
ROCCO STEAKHOUSE    (2.11.2023.)
Rocco Steakhouse

72 Madison Ave, New York, NY 10016

Open: Monday - Sunday
(212) 696-9660


www.roccosteakhouse.com
Dr Sabahudin Pupović internista/Naše jutro 29. 11. 2023.   (2.11.2023.)
BS: Pozivamo građane da učestvuju na predstojećem popisu stanovništva i da se slobodno izjasne o svim pitanjima   (2.12.2023.)
   Bošnjačka stranka pozdravlja odluku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i poziva građane da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, te da se slobodno izjasne o svim pitanjima o kojima se prikupljaju podaci, uključujući i pitanje nacionalnog i vjerskog identitet...nastavak teksta
Tradicionalne Plavo-Gusinjske Nošnje "GUSINJSKE NOŠNJE MIDA"  (2. 12. 2023)
   U našem salonu nudimo za Vaše nevjeste i mlade, tradicionalne nošnje Plava i Gusinja.
  Kod nas možete da kupite ili iznajmite sve vrste naše nošnje.
  Nudimo: jeleke, dimije, košulje, šorte i palantre, vjenčeve, fesove, krune, žipone, marame za vjenčanja,...itd.
  Sve ručno izradeno od najljepših i najkvalitetnih materijala koji se nude na tržištu.
  Dodjite i posjetite nas, uvjerite se u naš kvalitet izrade, mi smo tu za Vas da uljepšamo Vaše nevjeste.
  Adresa: Igmanska br.5 Gusinje (kod pekare)
  Kontakt: +382/69-557-222 Viber WhatsApp
  Fix: 051/256-538
  Facebook: Gusinske Nosnje Mida
  Instagram: mida_mulic
Dr. JUSUF ZLATANIĆ, MD, - Gastroenterolog i internista - New York (2.12.2023.)
  Jusuf Zlatanić, doktor medicine je certificirani gastroenterolog i internista. Dr Zlatanić je završio medicinsko obrazovanje na Univerzitetu u Beogradu 1989 godine. Specijalizaciju za internu medicinu 1994 godine u bolnici Lenox Hill u New Yorku, a specijalizaciju za gastroenterologiju (proučava jednjak, želudac, tanko crevo, debelo crevo, rektum, žučnu kesu, jetru, pankreas) završava 1997 godine takodje u bolnici Lenox Hill u New Yorku.
   Objavio je više od 10 naučnih članaka u međunarodno priznatim medicinskim časopisima i izvršio više od 15.000 različitih vrsta endoskopskih procedura.

  Telefonom da zakažete termin: 212 249 4601

  Adresa: 132 East 76th. Sreet Sute 2G, New York, NY 10021

  Prihvaćena osiguranja: Aetna, Cigna, ElderPlan, Empire Blue Cross Blue Shield, GHI, HIP, Local 1199, MagnaCare, MultiPlan/PHCS, NYS Health Insurance Plan
PODSJETNIK ZA ODLAZAK NA UMRU 22. DECEMBRA 2023. GODINE   (2.12.2023.)
   Braćo i sestre, eselamu alejkum.
  U proteklom periodu smo obavještavali da Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav–Gusinje u New Yorku u ovoj godini organizuje dva (2) odlaska na Umru. Prva Umra u mjesecu novembru, a druga u mjesecu decembru.
   Za one koji možda ne znaju, Umra znači posjeta Kabi u Meki, a uz to i posjeta Medini, i ovo je najljepše putovanje sa kojim se nijedno drugo ne može uporediti, a naravno Allah dž.š. će nagraditi velikom nagradom onoga ko obavi Umru!
  Što se tiče Umre za mjesec Novembar, ona je završena, i molimo Allaha Uzvišenog da ukabuli svima! Ovom prilikom želimo da vas podsjetimo da je Umra za mjesec decembar pred nama, i ko je zainteresovan i dalje ima vremena za prijavljivanje!
  Datum polaska iz New Yorka: 22. decembar 2023.
   Datum povratka u New York: 31. decembar 2023.
   Sve informacije su na posteru, a takodje se možete obratiti Imamima Islamske Zajednice:
   Nermin ef. Huseinović: 347-781-0144
  Kemal ef. Bektešević: 917-991-9129
  Mohamed ef. Metawee: 201-658-1723
  Eselamu alejkum.
PROTEST ZBOG SALE U PLAVU | Vijesti online   (1.11.2023.)
Sve više prodavaca u SAD dozvoljava kupcima da zadrže i novac i robu koju žele da vrate  (1.12.2023)
  Poslije šopinga na sniženjima za Black Friday i Cyber ponedeljak, mnogi žele da vrate određene komade koje su kupili, a prodavci u SAD sve češće na te zahtjeve odgovaraju - zadržite robu. Nekada im se tako više isplati, nego da organizuju transport robe nazad u radnje.
  Podaci kompanije GoTRG pokazuju da je ove godine 59 odsto prodavaca ponudilo kupcima da robu zadrže, u slučaju da žele da je vrate - jer bi vrijednost slanja prevazišla vrednost robe.
   Ranije prognoze pokazale su da će kupci u Americi u ovoj prazničnoj šoping sezoni vratiti robu u vrijednosti od $173 milijardi, što je 28 odsto više nego prethodne godine. (Glas Amerike)
Plav: Elan Luxury Apartments & Lounge Bar    (1. dec. 2023.)
  Smješten u Plavu, na 12 minuta hoda od Plavskog jezera, Elan Luxury Apartments & Lounge Bar nudi smještaj sa restoranom, besplatnim privatnim parkingom, barom i zajedničkim salonom. Svaka od 17 soba u hotelu je sa 4 zvjezdice ima pogled na grad, a gosti mogu uživati u pristupu vrtu i terasi. Tu su hidromasažna kada, nocni klub i posluga u sobu.
  Gosti mogu birati izmedu različitih tipova soba: četvorokrevetne, trokrevetne, dvokrevetne, dvokrevetne. U smještajnim kapacitetima nalaze se minibar, fen za kosu, pribor za peglanje, besplatni toaletni pribor, ekstra dugački kreveti (> 2 metra), tv ravnog ekrana, terasa.
  Popularna odredišta u blizini Elan Luxury Apartments & Lounge je Nacionaalni park "Prokletije" i Plavsko jezero. Najbliži aerodrom je Podgorica, udaljen 90 km od hotela, a objekat nudi uslugu prevoza od/do aerodroma uz doplatu.
  Address: Čaršijska 64, 84325 Plav, Montenegro
  Phone: +382 67 618 346
Elan Luxury Apartments & Lounge Bar - Booking.com


Nacionalni parkovi: Nadležni odlučni da riješe problem potkornjaka u šumskom ekosistemu NP Prokletije  (1.12.2023)
  Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) u prethodnom periodu preduzelo je sve neophodne aktivnosti kako bi pitanje prenamnožavanja potkornjaka u Nacionalnom parku Prokletije bilo riješeno.
  “U kontekstu nedavnih navoda u medijima i podnešenih krivičnih prijava koje se tiču navodnog nemara u šumama u Nacionalnom parku Prokletije, ističemo da je JPNPCG kao odgovoran upravljač ovim zaštićenim područjem preduzelo sve potrebne korake”, naveli su u saopštenju iz Nacionalnih parkova...nastavak teksta
Desetine hiljada vozača u Njujorku za koje se ne zna kakav im je vid  (1.12.2023)
  Vozači u državi Njujork koji su tokom pandemije koronavirusa vozačke dozvole obnovili po skraćenoj proceduri, bez pregleda očiju, izgubiće dozvole ako ne podnesu rezultate tog pregleda, upozorilo je Državno odeljenje za motorna vozila (DMV).
  Po najnovijoj procjeni DMV-a, takvih je oko 49.500 širom države, a odavno utvrdjeni rok da dostave potvrde o pregledu očiju ističe danas 1. decembra. Ukoliko to ne učine, vozačke dozvole će izgubiti gradjani koji su ih produžili u doba pandemije.
  Tokom poslednje dve godine, DMV je slao obaveštenja vozačima da dostave potvrde o stanju vida.
  Vožnja sa isteklom vozačkom dozvolom u državi Njujork povlači novčanu kaznu od 200 do 500 dolara, a ako se to ne plati, kazna je 30 dana zatvora. (N1)
TEURA Albanian & Italian Restaurant - 1215 Surf Ave Brooklyn, NY 11224   (1.12.2023.)
  Dobrodošli u TEURA Restorant, gdje se albanska i mediteranska kulinarska tradicija neprimjetno stapaju neuporedivo iskustvo u gastronomiji. TEURA je savršena destinacija za ljubitelje hrane i one koji traže jedinstveno gastronomsko iskustvo, zašta se brine naš profesionalni kuvar MIRZA KOČAN.
Bilo da slavite posebnu priliku (svadbe, kane, baby showers,...itd) ili uživate u noćnom izlasku sa prijateljima, obećavamo da ćemo stvoriti nezaboravno iskustvo za Vas.
  Nudimo i ketering usluge za sve vaše posebne događaje, bilo da planirate vjenčanje, korporativni događaj ili porodično okupljanje.

TEURA Restaurant
  1215 Surf Ave Brooklyn, NY 11224


  Contact: EMIN: +1(917) 515-9406
  Working Hours: Monday - Sunday: 12.00 p.m. - 10.00 p.m.
  Web prezentacija: TEURA Restaurant

Bejto Šahmanović: Bošnjaci spremni za popis nezavisno od stava bilo koje partije   (1.12.2023.)
  Bošnjaci su narod koji je spreman da se iskaže i istakne svoje važne nacionalne karakteristike na predstojećem popisu stanovništva. To zaključujem iz svakodnevnh razgovora s našim sunarodnicima širom Crne Gore, koji kažu da treba aktivno da učestvujemo na popisu, kad god on počeo, nezavisno od stava bilo koje partije...nastavak teksta
Arhiva iz 1999 god: Obnova džamije Sultanije u Plavu.   (1.12.2023.)
Na prodaju plac u Gusinju   (1. dec. 2023)
   Plac površine 15 ari nalazi se u Gusinju, od centra grada udaljen 500m.
   Cijena po dogovoru.
   Ima vodu i struju.
   Vlasnik 1/1.
   Info. : +382 069 950 611 (Viber)
Hitno potrebna transplantacija bubrega Snežani Radović iz Podgorice   (1. 12. 2023.)
   Iako je jako mlada Snežana Radović iz Podgorice, njen život se naprasno zaustavio kad joj je otkrivena hronična bubrežna insuficijencija. Kako je gotovo svakodnevno na dijalizi, pokušavajući da se izbori i omogući sebi još jedan dan normalnog života, hitno joj je potrebna transplatacija bubrega, koju nije moguće napraviti u njenoj zemlji.
  Ova hrabra 35-godišnjakinja, ima nevjerovatnu želju da se izbori i dočeka trenutak u kom će se ostvariti kao majka.
  Ako ste u mogućnosti, vaše malo, značilo bi joj bar još jedan dan vjere u to da dolazi sjutra koje će biti drugačije za nju...
  Vaše donacije možete direktno uplatiti na WWW.GOFUNDME.COM
Latić ODJAVIO Bakira, Seku i SDA: Sebija je glupa! Bakir Sekina marioneta, a i Seka je – nečija!   (30.11.2023.)
"MENI" TAXI Plav povećao ponudu auta - VW Sharan automatic 6+1   (30. nov, 2023)
  Tražite vrhunsku taxi uslugu? Mi ne ispunjavamo Vaša očekivanja, mi ih prevazilazimo.
  Zakažite let sa bilo/do kog aerodroma u regionu i "MENI" TAXI iz Plava će Vas odvesti i sačekati u svim željenim terminima. Stižu vam gosti, familija ili poslovni saradnici iz inostranstva, mi ćemo ih sačekati na aerodromu i dovesti do Vas.
   Nazovite nas da se dogovorimo na +382 69 880353 (Viber).
   Takodje posjedujemo i vozila koja možete da rentirate. U našem voznom parku imamo:
- Mercedes Sprinter 8+1 sjedište
- Turan 4+1 sjedište
- WG T5. 6+1 sjedište
- VW Sharan automatic 6+1
Saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore u povodu dogadjanja u Plavu  (30. novembar 2023)
  Povodom protesta u Plavu u vezi sa korišćenjem sportske sale, direktorica SMŠ “Bećo Bašić” u Plavu je obavijestila Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija o problemima u vezi sa tim. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je preduzelo sve aktivnosti da se u komunikaciji sa drugim nadležnim organima nađu zakonita rješenja navedenog problema.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija apeluje na ukupnu javnost da se suzdrži od napada na mizoginoj i bilo kojoj drugoj osnovi. Iznenađeni smo i zabrinuti napadima kojima je izložena direktorica SMŠ “Bećo Bašić” Snežana Bojović.
   Pozivamo građane Plava kao i predstavnike sportskih udruženja da se uzdrže od neprimjerenih napada na gđu Bojović koja osim što je direktorica i član prosvjetne zajednice, istovremeno i majka, supruga i kćerka.
Advokat Edvin Hot - SHULMAN & HILL, PLLC    (30.11.2023.)
OVER 400 MILLION DOLLARS WON

   Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obeštećenje (novac). Advokati u našoj firmi Shulman & Hill, PLLC, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u Manhattan (Wall Street location), Brooklyn, Long Island i Bronx.
   Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.
   Naša široka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješačke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)

Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a naši advokati pored engleskog, španskog, ruskog, poljskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završi Vaš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095

Law firm "SHULMAN & HILL, PLLC"
Policija ispituje navode šumarskog inspektora Jasavića  (30. novembar 2023)
  Policija ispituje navode šumarskog inspektora Jasavića koji traži da se utvrdi odgovornost Nacionalnih parkova zbog ignorisanja rješenja da se sanitarnom sječom reaguje na širenje potkornjaka...nastavak teksta
Putnička agencija DANNY TRAVEL New York  (30.11.2023.)
  Najpovoljnije cijene avio karata za Beograd, Podgoricu, Zagreb, Sarajevo, Tiranu, Skoplje,... u putničkoj agenciji DANNY TRAVEL New York

  Phones: New York (212) 557 1009
  E Mail: info@dannytravel.com

  Imate snove o odmoru. Imamo odmor iz snova.
  Posjetite našu web prezenteciju
https://dannytravel.com/
Za pred dušu rahmetli Balić Ibra Zinke, njen sin Šućko Balić sa porodicom donira €100 za IKC Gusinje.    (30. nov. 2023.)
  Od Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje imamo informaciju o novoj donaciji:
- Za pred dušu rahmetli Balić Ibra Zinke, njen sin Šućko Balić sa porodicom donira €100

  Do sada poslije Ramazanske akcije je donirano $9,930 + €5,000 + €7,470 + 20km
Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
Sjećanje na Zaja (Junuzov) Kolenović    (30. novembar, 2023.)
  I nebo ponekad zaplače za onima koji nisu sa nama. Kako ne bismo mi Babko naš. Tugo naša, evo 3 godine pune tuge i praznine. Allah ti novu kuću dao, a nama bol za tobom napravio. Teško je živjet bez tebe Babo naš.
   Mnogo nam nedostaješ. Tvoja ljubav, toplina i savjet nam mnogo nedostaju. Dio našeg srca je sa tobom otišao. Ponosni smo što smo te takvog imali i molimo Allah da ti podari najlepši dženet jer si ti to zaslužio. Ne damo te zaboravu sve dok ima nas. Volećemo te zauvjek.
   Tvoji najmiliji: supruga Sadeta, sinovi Junuz i Esmin, kćerke Elvisa i Adelisa, unučad Almaida, Melina, Gentiana, Adam, Dean i Elvir, i zet Faruk.
Promocija knjige “Bošnjakinja u pričama i pjesmama”, autora Čeda Baćovića! - Plav, petak, 01.12. u 19.00h   (30. novembar 2023)
PLEASANT AVE CAFE BAR Astoria   (29. nov. 2023)
  U PLEASANT AVE CAFE BAR vjerujemo u buđenje čula uz glamuzoran enterijer, luksuzne poslastice, pjenušava pića i ukusne zalogaje.
   Opustite se uz čašu kvalitetnog vina, svježe kafe ili koktela po orginalnoj recepturi.
  BUREK from DUKAGJINI
   Baklave, tulumbe, najbolji Esspresso i cappuccino u Astoriji

  PLEASANT AVE CAFE BAR
  20-72 Steinway St. Astoria
  718-690-0253

  Full liquor license
  Radno vrijeme: 7am do poslije 12am

   Vlasnik: Ismet Smitty Gutić
  Instagram: Pleasantavecafe

Nakon smjene s čela KCUS-a, Izetbegović najavila sudski epilog! Konaković: Trebalo je i ranije!    (29. novembar, 2023.)
GENERATION NOMAD: Lagane osnovne stvari za putnike sa ruksakom - pribor i odeća.   (29. novembar 2023)
   Generation Nomad - Vaša kapija u svijet laganih putnih dodataka i odjeće dizajniranih isključivo za putnike s ruksakom.
  Putnici sa ruksakom mogu se naći na radu na daljinu, na odmoru ili jednostavno na odmoru. Mogli bi se upustiti u solo avanture, istraživati sa pratiocem ili učestvovati u turističkoj grupi.
  U Generation Nomad smo posveceni pružanju putnih dodataka koji su avanturistički i svestrani kao i vi. Naši proizvodi su pažljivo odabrani da zadovolje jedinstvene potrebe putnika s ruksakom, osiguravajući da možete lutati svijetom s povjerenjem, stilom i praktičnošću.
  Generation Nomad je tu da podrži vaše putovanje. Pozivamo vas da istražite našu kolekciju i pridružite nam se u slavljenju nomadskog duha koji živi u svima nama.
   Naručite ove proizvode na zvaničnoj web prezentacija GENERATION NOMAD
Treća CFL Sjever: Ibar jesenji prvak, Gusinje na minus jedan    (29. novembar, 2023.)
   Jesenja polusezona u ligi Sjever je završena, a na prvom mjestu proljeće će dočekati Ibar. Rožajci su na 12 utakmica osvojili svih 36 bodova, uz gol razliku 61:9.
  Kuriozitet je to što Gusinje prvu polusezonu završava sa – minus jednim bodom. Oni su na 11 utakmica pretrpjeli isti broj poraza, dali su samo gol, a na kraju im je zbog kazne oduzet bod.
Inače, drugi klub iz Gusinja - OFK Gusinje se nalazi na petom mjestu sa 13 bodova.
   Jesenja tabela: Ibar 36, Borac 30, Pljevlja 19, Brskovo 16, OFK Gusinje 13, Komovi 10, Petnjica 9, Polimlje 9, Gusinje -1.
WOLFGANG'S STEAKHOUSE   (29. 11. 2023.)
   Nesvakidašnje iskustvo zalogaja. Savršena kombinacija najkvalitetnijeg mesa, probranih vina i izvanredne usluge.
  Prepustite se ukusima koji bude čula i dozvolite da vam pokažemo šta znači istinsko uživanje ... WOLFGANG'S STEAKHOUSE
  Zvanična web prezentacija WOLFGANG'S STEAKHOUSE

Lokacije u New Yorku:
- BROADWAY NYC, 1359 Broadway Avenue Between 36th and 37th Street New York, NY 10018 (212-564-2620)
- Times Square – NYC, 250 West 41st Street, New York, NY 10036 (212-921-3720)
- TriBeCa – NYC, 409 Greenwich Street, New York, NY 10013 (212-925-0350)
- Park Avenue, 4 Park Avenue, New York, NY 10016 (212-889-3369)
- Midtown East, 200 East 54th Street, New York, NY 10022 (212-588-9653)
Lokacija u New Jersey:
- Somerville, 119 West Main Street, Somerville, NJ 08876 (908-541-0344)
Na prodaju plac u Sutomoru, naselje Maljevik.   (29.11.2023.)
  Prodajem plac u Sutomoru, naselje Maljevik. Površina placa je 4 ara i 20m2. Posjeduje papire za gradnju do 600m2
  Detaljnije informacije na br +382 67 836 866 (viber)
NOVI NAČIN PRIKUPLJANJA OTPADA U OPŠTINI GUSINJE STARTUJE 4.DECEMBRA   (29. novembar 2023)
  DOO "Komunalne djelatnosti" Gusinje, obavještava građane opštine Gusinje, da će se od ponedjeljka 04.12.2023. godine početi sa novim sistemom sakupljanja otpada koji je potrebno pravilno sortirati u pet dobijenih kanti.
  "Mole se građani i pravna lica da sortiraju otpad prema uputstvima dobijenih od strane asistenata.
  Novi način odlaganja otpada podržan je projektom Zero Waste.
  Naše Društvo poziva sve građane i pravna lica da svojim odgovornim pristupom sačuvaju životnu sredinu koja je naše zajedničko dobro" navodi se u saopštenju.
Sjećanje na dragog prijatelja Laličić Dževdeta-Džeku   (1951-2021)   (29. novembar 2023)
  Posebni ljudi su u našim srcima i kad nijesu pored nas. Sjećanje nas tješi i daje nadu o postajanju nekog boljeg svijeta u vječnosti.
  Hvala ti za sve.
  Neka ti Allah podari najljepši dženet.
  Kobilić Aljo sa porodicom - Njujork
Za pred dušu rahmetli doktora Envera Redžepagića, njegova supruga Sajma i sinovi Semih i Sanid doniraju €300 za IKC Gusinje.    (29. nov. 2023.)
  Od Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje imamo informaciju o novoj donaciji:
- Za pred dušu rahmetli doktora Envera Redžepagića, njegova supruga Sajma i sinovi Semih i Sanid doniraju €300

  Do sada poslije Ramazanske akcije je donirano $9,930 + €5,000 + €7,370 + 20km
Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
Emir Ciriković, koji je rođen u Americi, prije tri godine došao da živi i radi u Plavu    (28. novembar, 2023.)
Obično govorimo o tome kako mladi ljudi odlaze iz naše zemlje u potrazi za boljim životom. Zato smo odlučili da zabilježimo priču o dvadesetšestogodišnjem Emiru Cirikoviću, koji je rođen u Americi, a prije tri godine došao da živi i radi u Plavu, koji je rodno mjesto njegovih roditelja.
GORDON LAW pruža usluge klijentima: CRIMINAL DEFENSE, IMIGRACIJA i PORODIČNO PRAVO   (28. nov. 2023)
   GORDON LAW
   300 East 33rd St. Suite 19 New York, NY 10016

   240 Meserole St 2nd Floor Brooklyn, NY 11206

  (212) 588-9919
   info@gordonlawnyc.com
   https://www.gordonlawnyc.com/

  GORDON LAW pruža sledeće usluge klijentima:
  CRIMINAL DEFENSE (Krivična odbrana) - DRŽAVNA I FEDERALNA (nesreće, napuštanje lica mjesta, napad, provala, nasilje u porodici, vožnja sa suspendovanom dozvolom, uznemiravanje, pljačke, krađe, ubistva, ....)
  IMIGRACIJA (azil, državljanstvo, obnova zelene karte, status privremeno zaštićenog, odbrana od deportacije/udaljavanja, obnova dokumenta o odobrenju za zapošljavanje (EAD), ...)
  PORODIČNO PRAVO (oporuke, zaostavština, razvod, izdržavanje i starateljstvo nad djecom, predbračni i postbračni ugovori,...)

  Pravna karijera gospodina Gordona proteže se preko trideset godina, počevši od njegove službe kao pomoćnika okružnog tužioca u Njujorku. Od otvaranja svoje firme 1998. godine, gospodin Gordon je radio na različitim predmetima građanskih i krivičnih stvari, na državnim i saveznim sudovima širom Sjedinjenih Država.
Za razgovor s članom našeg tima na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom, molimo nazovite Sabrinu Kolenović na (917) 284-0601 ili (212) 588-9919; ekst.5

   Rachel Son
  Kao akreditovani predstavnik u okviru Programa priznavanja i akreditacije Ministarstva pravosuđa, gospođa Son ima veliko iskustvo u zastupanju stotina klijenata u raznim imigracionim i građanskim stvarima širom zemlje.
Potkornjak pronađen i na molikama na Hridskom jezeru, otporan na zimu    (28. novembar, 2023.)
  Šumarski inspektor iz Plava Hakija Jasavić sa kolegama stručnjacima iz oblasti šumarstva iz Srbije pronašao je ovih dana larve takozvanog potkornjaka na preko dvije hiljade metara nadomorske visine, u srcu Nacionalnog parka Prokletije, oko Hridskog jezera...nastavak teksta
ELEMENTS DENTAL: Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS, FICOI - Nova lokacija na Manhattnu: 342 east 67th street, New York, NY 10065 (28.11.2023.)
  ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS, FICOI,
   NOVA lokacija na Manhattnu:
   342 East 67th Street, New York, NY 10065
   212 688-8400
   Radni dani: ponedeljak, srijeda i subota.

   Astoria office: 28-36 Steinway st. - radni dani od ponedeljka do petka.

Dr. Abdulla Zoobi, DDS, FICOI
  Cosmetic and Dental Implantologist
  Fellow International Congress of Oral Implantology
  Doctor of Dental Surgery
Na prodaju plac na samoj obali Plavskog jezera, mjesto Žioce.   (28.11.2023.)
  Na prodaju plac na samoj obali Plavskog jezera, mjesto Žioce.
   Površina placa je 20ari.
   Detaljnije informacije na br. +382 67 836 866 (viber)JU Dnevni Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Lipa“ Plav    (28. novembar, 2023.)
  JU Dnevni Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Lipa“ Plav: „ IGRAJ SA NAMA “ - MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM
  Dan osoba sa invaliditetom treba da ukaže da bolje razumijevanje ovih osoba, pomogne da ljudi postanu svesniji prava, dostojanstva i dobrobiti osoba sa invaliditetom i da se podigne nivo svijesti o važnosti njihovog integrisanja u sve aspekte života, od ekonomskih i političkih pa do društvenih i kulturnih. Djevojčice, dječaci, žene i muškarci sa invaliditetom, kao pripadnici svojih zajednica mogu i treba da uživaju ista prava i obaveze poput drugih građana. Oko 15% svjetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditetom što ukazuje na značaj obilježavanja dana osoba sa invaliditetom prvenstveno zato što se suočavaju sa brojnim problemima kao što su isključenost iz društva, fizičke barijere, nezaposlenost, nemogućnost školovanja, siromaštvo.
   INVALIDITET JE DIO LJUDSKOG STANJA. VAŽNO JE FOKUSIRATI SE NA SPOSOBNOST, A NE NEMOGUĆNOST POJEDINCA.
   OSOBE SA INVALIDITETOM TREBA DA DOKAŽU SEBI DA POSTOJE MNOGE STVARI KOJE MOGU DA URADE UPRKOS NJIHOVOJ SITUACIJI , A MI SMO TU DA IH OSNAŽIMO I PODRŽIMO U TOME.
  Svi smo mi drugačiji, a opet-tako isti. Svakome od nas je potrebna ljubav, prijatelj, razumijevanje. Nebitno je što počinju hladni dana. Bitno je da je srce toplo. Dovoljan je osmeh, lijepa riječ, gest, da zagrije srce. A kad je srce toplo, biće toplo i oko nas.
  Zato Vas pozivamo na prigodan program koji organizujemo u saradnji sa našim prijateljima pod nazivom „Igraj sa nama“ koji će se održati 4. decembra u prostorijama JU Centra za kulturu „Husein Bašić“ Plav, u 12 h.
  DOBRO DOŠLI!
Na Crni petak na internetu potrošeno 9,8 milijardi dolara    (28. novembar, 2023.)
  Potrošači troše velike sume novca tokom ovogodišnje praznične šoping sezone kako bi iskoristili velike popuste za Dan zahvalnosti i Crni petak. Do sada, prema podacima Adobe Analytics, američki kupci su potrošili 86,6 milijardi dolara između 1. i 24. novembra. Očekuje se da će prodaje tokom Cyber Monday postaviti rekordne brojke.
  Potrošnja tokom Crnog petka putem elektronske trgovine skočila je za 7,5% u odnosu na prošlu godinu.
  Crni petak je još jednom nadmašio potrošače na Dan zahvalnosti, koji su potrošili 5,6 milijardi dolara na proizvode pripremajući se za kraj godine. Potrošnja tokom Dana zahvalnosti povećala se za 5,5% u odnosu na prošlu godinu.(investors.com)
Sanel Balić pozvan u Vašington na Molitveni doručak   (28. novembar, 2023.)
  Predsjednik opštine Gusinje Sanel Balić pozvan je na 72. Molitveni doručak, koji se održava 31. januara i 01. februara 2024. godine u Vašingtonu.
  Molitveni doručak je okupljanje svjetskih lidera uglavnom iz oblasti politike i ekonomije iz Sjedinjenih Američkih država i još oko 140 država širom svijeta.
  “To će biti dobra prilika za afirmisanje sredine kao što je Gusinje, uspostavljanje novih veza sa gradovima i opštinama iz cijelog svijeta, ali i za susrete sa brojnom gusinjskom dijasporom koja uglavnom živi u SAD-u” – naveli su iz opštine Gusinje.
  Po prvi put se dešava da predsjednik opštine Gusinje dobije poziv za jednu ovako prestižnu manifestaciju. (Standard.me)
NA PRODAJU KUĆA U CENTRU PLAVA   (28. nov. 2023)
  U strogom centru Plava, na fantastičnoj lokaciji prodaje se dvospratna kuća na placu od 4 ara.
  Prvi i drugi sprat imaju po dvije spavaće sobe i dva kupatila.
   Cijena po dogovoru.
   Kontakt: 347-539-1215 (Cell/Viber)

Prokletije nam umiru!    (28. novembar, 2023.)
Prokletije nam umiru! Hiljade stabala se suše. Video pokazuje šumu koja je prije mjesec bila potpuno zelena.
Ovo je na samoj granici prve zone zaštite. I u prvoj zoni smrča, jela i molika na oči propadaju, svake sedmice se pojavljuje desetine novih sivih bezličnih stabala.
Ova šuma bi mogla za pet-šest godina da kompletna oboli i nestane.
Elmela Zlatanić MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti (27.11.2023.)
   Elmela Zlatanić MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
   Dr. Zlatanić Elmela sa 40 godina radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.
   Adresa office:
  132 East 76 Street Suite 2G
  New York, NY 10021
   Posjete možete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
Smijenjena Sebija Izetbegović sa čela KCUS-a    (27. novembar, 2023.)
  Upravni odbor KCUS-a smijenio je danas Sebiju Izetbegović sa mjesta direktorice ove zdravstvene ustanove, a nju će vršilac dužnosti zamijeniti dr. Alen Pilav.
  U odluci o smjeni se navodi da je ona smijenjena prije isteka mandata zbog toga što je izgubila status nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta...nastavak teksta
IRS: Korisnici Venmo, Cash app i drugih sličnih aplikacija oslobođeni su od poreza    (27. novembar, 2023.)
  Poreska uprava (IRS) je saopštila da će odložiti primjenu novih zahteva za izveštavanje koji je trebalo da stupe na snagu tokom predstojeće poreske sezone. Prvobitno, korisnici aplikacija koji su ostvarili prihod od 600 dolara ili više prodajom dobara i usluga bili su obavezni da prijave te transakcije Poreskoj upravi.
   Umjesto toga, aplikacije za plaćanje i online tržišta će slati posebne poreske formulare – tzv. 1099-K dokumente – poreskim obveznicima koji primaju više od 20.000 dolara i obave više od 200 transakcija prodaje dobara ili usluga...nastavak teksta
PRIVILEGIJA je živjeti na dlanu Prokletija - Gusinje, 27.11.2023. god    (27. novembar, 2023.)
Sjećanje na Adisa (Esada) Bektešević   (1982-2017)   (27. novembar, 2023.)
  U ponedeljak, 27. novembra 2023. navršavaju se šest godina otkako je na ahiret preselio naš sin, otac i brat ADIS (Esada) BEKTEŠEVIĆ.
  Dragi naš babo, sine i brate - Dobri i voljeni kao ti nikada ne umiru -. Bez obzira što nečija srca ne kucaju više, mi koji smo ostali vječno ćemo te se sjećati i čuvati kao najdražu uspomenu na tebe.
  Hvala ti što si postojao.
  Molimo dragog Allaha da ti podari lijep Dženet koji ti zasluzuješ.
   Tvoji najmiliji: otac Esad, majka Muradija, sin Ajan, sestre Džemilja, Elma i Elza i ostala mnogobrojna rodbina.
ČIŠĆENJE ORGANIZMA ZA 30 DANA   (26.11.2023.)
  Prva lekcija na medicinskom fakultetu koju naši ljekari često zaboravljaju glasi: Da je naš organizam sposoban da izliječi samog sebe
  Sve takozvane neizlečive bolesti možete izliječiti vrlo lako i uspješno sa našom terapijom za jačanje organizma koja sadrži:
  - ljekovite biljne tinkture i čajeve
  - način ishrane
  - hidro terapijom
  - oblogama i masažama
  - naravno i sa fizičkim aktivnostima
Na taj način ćete ojačati vaše organe to jest organizam. Tada će vaš ojačani organizam uspjeti da izbaci sve štetne materije i toksine koje su zagospodarile vašim tijelom. Tako dolazi do izlečenja svih vrsta takozvanih "NEIZLECIVIH BOLESTI"
Za sve savjete i naručivanje biljnih proizvoda možete se javiti, ljekaru prirodne medicine Deljanin Pajazit Pajo, na tel. 515-244-8133 ili nutricionisti prirodne medicine Deljanin Naza na tel. 438-939-6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
Od Đokovića se pravi tabu tema, nešto što se ne smije dirati; Njegova povezanost sa Srpskom pravoslavnom crkvom pomaže u tome    (26.11.2023.)
  Ljubomir Filipović, crnogorski politikolog, dobio je stotine poruka u kojima mu se prijeti, između ostalog smrću i silovanjem.
  U porukama koje su poslate Ljubomiru Filipoviću stoji da će mu „glavu otvoriti i polomiti kičmu“. Takođe, počinioci pozivaju i na silovanje njegove porodice...nastavak teksta
RTCG: Sa Admirom Jasavićem o proizvodima iz Plava.    (26. novembar, 2023.)
Na ahiret je preselio Uka Gjonbalaj   (1961-2023)   (26. novembar, 2023.)
  U New Yorku je u subotu, 25.11.2023. godine na ahiret preselio Uka Gjonbalaj , u 63-oj godini života.
  Zdravoglava će se održati u nedelju, 26. novembra 2023. godine od 1pm - 7pm na adresi 184 Canal Street, Staten Island NY 10304.
  Dženaza će se obaviti u ponedeljak, 27.11.2023. godine u 11am u New Jersey Memorial Cemntary - 13 Conover Rd, Millstone NJ 08535.
  Ožalošćeni: supruga Sabaheta, sinovi Hartin i Ljorik, sestre Kadira, Ajša i Hura, bratstvo Gjonbalaj, rodbina i prijatelji.
  Inna Lillahi we inna Ilejhi radži’un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Dr. Danijela Zotović: Internist & Primary Care Doctor   (25. nov. 2023)
  Dr Danijela Zotović je certificirani doktor interne medicine iz New Yorka, sa 30 godina kliničkog iskustva. Nakon što je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu, završila je medicinsku specijalizaciju u bolnici Lenox Hill na Menhetnu, gde je takođe radila kao glavni specijalizant odeljenja za medicinu.
    Telefonom da zakažete termin: (888) 603-9338, extension 4.
  Zakazati termin preko interneta: Online raspored
  Opšte radno vrijeme:
   330 West 58th St, Suite 414, New York, NY 10019 (ured Columbus Circle): ponedjeljak 13:00-19:00, utorak 8:30-17:00, petak 8:30-15:00 i jednu subotu u mjesecu 9:00-13:00
  302 East 72nd Street New York, NY 10021 (Ured na Upper East Side-u): srijeda: 8.30 - 17.00, četvrtak: 13.00-19.00
  Prihvaćena osiguranja: Aetna, Blue Cross, Cigna, GHI, HIP, Emblem Health, Healthnet, Multiplan, Medicare, Oxford, United Healthcare
RADON CAFFE - Karabuško polje bb, Tuzi, Podgorica, Crna Gora, tel. 067166170   (25. novembar, 2023.)
  Na samo nekoliko kilometara od uzbudljivog grada Podgorice, duž puta prema Tuzima, u sklopu nove EKO pumpe, pronaći ćete pravu gastronomsku oazu – RADON CAFFE.
   Naša strast prema hrani i pićima prelazi granice uobičajenog i nudi vam iskustvo koje ćete dugo pamtiti.
   Naša raznovrsna kuhinja će vas oduševiti. Sa strašću pripremamo širok izbor jela, od sočnih roštilja i savršenih pizza do ukusnih sendviča, tortilja, paste, rizota, domaćih kuvanih jela, sočnih palačinki i slasnih kolača.
  Naši majstori kuhinje pažljivo biraju najkvalitetnije sastojke kako bi svako jelo bilo pravo malo remek-dijelo...nastavak teksta
U Crnoj Gori najmanje 20.000 lažnih diploma   (24. novembar 2023)
   Procjenjuju da je Crnoj Gori najmanje 20.000 lažnih ili sumnjivih diploma. Kažu da je odgovornost na svim institucijama, ne samo na Ministarstvu prosvjete, da se izbore s ovim velikim problemom crnogorskog društva. .. nastavak teksta
Saopštenje porodice Hadži Smajl Hadžaj. Vraćaju donatorima donacije - $199.189,00   (24. novembar 2023)
 Nakon što je nešto više od dva mjeseca vodio snažnu i odlučnu borbu, Hadži Smajl Hadžaj je 15. novembra preselio na ahiret. Iako smo krajnje slomljenog srca i osjećamo ogromnu prazninu bez našeg vodiča, srca i duše naše porodice, tražimo utjehu u našoj vjeri i uvjereni smo da je Hadži, koji je bio Božji čovjek, čovjek visokog morala i anđeo na ovoj zemlji je sada na nebu, u miru i sa svojim voljenima koji su pošli prije njega. Hadži je iza sebe ostavio nasleđe i uticaj na toliko ljudi. Toliko smo zahvalni za mnoge simpatične i pozitivne priče koje su drugi odvojili da podijele s nama; primjeri koliko je bio pun podrške, od pomoći, velikodušan, fleksibilan, pun razumijevanja, pun ljubavi, zabavan, nesebičan i moralno ispravan.
  Ovim putem želimo da se zahvalimo svima na ljubaznim donacijama (ukupno prikupljeno $199.189,00) . Nadali smo se da će se Haxhi vratiti kući u Sjedinjene Države i doći do tačke oporavka. Budući da će Haxhijevo zdravstveno osiguranje snositi najveći teret troškova, više nam nisu potrebne vaše izuzetno velikodušne donacije. Ni na koji način ne želimo nikoga uvrijediti jer smo izuzetno zahvalni i sa strahopoštovanjem za svu ljubav i podršku koju smo dobili, ali želimo da svima vratimo tačan iznos donacije. Mirne savjesti i radi transparentnosti, ne možemo zadržati novac koji je trebao pomoći Hadžiju. Javit ćemo vam se u narednim danima s uputama kako najbolje vratiti vaša sredstva; nadamo se da fokus nije na ovome, već da vas sve cijenimo i da smo dirnuti svačijim doprinosima i nadamo se da je to ono što odjekuje sa svakim od vas i što je još važnije, nadamo se da je Haxhijeva priča inspirisala sve vas za to bolje, kao što samo neko poput Hadžija može da uradi. Neka vas Bog sve blagoslovi i nagradi.
   Porodica Hadži Smajl Hadžaj - New York
Na ahiret je preselio Šemso (Hasa) Nikočević   (1951-2023)   (22. novembar, 2023.)
  U Škofji Loki - Slovenija je 20. Novembra 2023 na ahiret preselio Šemso (Hasa) Nikočević, u 73. godini života.
  Dženaza će se klanjati na gradskom groblju Lipica u Škofji Loki - Slovenija, u četvrtak, 23. novembra 2023 godine u 12:00 časova.
  Hajtar se prima na gradskom groblju Lipica u Škofji Loki takodje u četvrtak, 23. novembra od 9:00 časova.
  Ožalošćeni: supruga Buta, sin Elvir, ćerke Elvira, Elmedina, Enisa, snaha Tina, zet Matija, unučad Arijan, Leo, Iris, Stela, Alana, brat Rafet, sestre Vasvija, Sevda i Sadija, bratstvo Nikočević, Pejčinović, Kukić, mnogobrojna rodbina, komšije i prijatelji.
  Inna Lillahi we inna Ilejhi radži’un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na NEDŽADA SULJINOG GJONBALAJ   (1971-2021)   (22. novembar, 2023.)
  U srijedu 22-og novembra 2023. godine, navršavaju se dvije godine dana otkako je na ahiret preselio naš otac, sin, brat i adžo:
      NEDŽAD SULJIN GJONBALAJ

   Ponekad i nebo zaplače za onima koji su prerano otišli, kako ne bi čovjek. Kažu da vrijeme tugu briše, a tuge i boli je sve više. Koliko je teško bez tebe, tek vidiš kad u duši plačeš, a nasmejan moraš biti.
  Još te ima u mislima, duši i u snu. Još uvijek sanjamo da te kao nekad grlimo, da ti ljubav poklanjamo.
  Boli praznina koja nikada neće biti popunjena. Bole riječi koje nikada nismo rekli, a mogli smo. Bole suze. Bole uspomene.
  Dvije godine dana pune, kažu. A vrijeme kao da stalo je.
  Dragi naš babo, sine, brate i adžo - Dobri i Voljeni kao ti - nikada ne umiru. Bez obzira što nečija srca ne kucaju više, mi koji smo ostali vječno ćemo te se sjećati i čuvati kao najdražu uspomenu života svoga.
   Hvala ti što si postojao.
  Molimo se da ti dragi Allah podari najljepši Dženet.
   Tvoji: otac Sulejman, brat Mirsad, sestra Buta, supruga Tanja, sinovi Jakup, Sulejman i Hasan, bratanične Sanela i Aridona, snaha Zineta i ostala mnogobrojna rodbina.
Na ahiret je preselila Kadrić Selvija, rodj. Radončić   (1937-2023)  (21. novembar 2023)
  Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je na ahiret preselila Kadrić Selvija, rodj. Radončić u svojoj 86.godini života.
  Dženaza će se obaviti u Gusinju u srijedu 22.11.2023.godine u 13 časova a polazi od Nove dzamije u Gusinju. Hajtar za muškarce je otvoren večeras (21.11.2023.godine) od 17 časova u restoranu Bajrovića, a za žene u Vezirovoj džamiji.
  Ožalošćeni: ćerka Sevdija sa porodicom, sinovi: Rifat, Dževat, Salih i Ragip sa porodicama, unučad i praunučad i mnogobrojna familija Kadrić i Radončić. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Mi smo Allahovi i mi cemo se Njemu vratiti. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Almiru Redžematović, rodj. Mehmedović   (1975-2020)  (21. nov. 2023.)
  Prodjoše tri bolne godine kako nas napusti. Nedostaješ, ni riječi ne mogu opisati koliko nam nedostaješ to naša srca najbolje znaju.
   Da ti dragi Allah podari najlepše mjesto u dženetu.
   Majka Vaka i brat Almir sa porodicom.
ŠERIJATSKO VJENČANJE – ENVER HUKARA & ALINA PURIŠIĆ   (21. nov. 2023)
   U nedelju 19. novembra 2023. godine, u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru u New Yorku, obavljeno je šerijatsko vjenčanje za bračni par: Enver Hukara & Alina Purišić.
   Enver je sin Edina Hukara i Razije, rodjene Muhović.
   Alina je ćerka Gaga Purišić i Sabine, rodjene Feratović.
   Vjenčanje je obavio Prof. Nermin ef. Huseinović, Glavni Imam Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav–Gusinje u New Yorku.
  Molimo Allaha dž.š. da mladencima podari svako dobro u njihovom zajedničkom životu! Amin!
Nova donacija za SEBILJ I SAHAT KULU u Gusinju   (20.11.2023.)
  Novi donator za SEBILJ i SAHAT KULU u Gusinju.
- Redzepagic M. Fejzo (Njemacka) 100 eura
Do sada ukupno donirano $65,260, plus 400 eura.
Za vaše donacije možete se obratiti Ragipu Čekić, Ismetu Pjetrović, Smaju Srdanović, Ago Koljenoviću.
Medijski sponzor ove akcije je web portal Gusinje-Plav.com

Prodaje se livada u Gusinju    (20. nov. 2023.)
  Prodaje se livada u Gusinju (200m od grada), površine 32 ara. Posjeduje put i vlasništvo je 1/1.
   Cijena po dogovoru
  Kontakt: + 382 69 504 156 (viber)


U opštini Gusinje asfaltom presvučene makadamske ulice   (20. novembar 2023)
  Opština Gusinje uspjela je, da u najkraćem roku realizuje projekat vrijedan 90.000 eura, sredstvima koja je bezbijedila Uprava za kapitalne projekte Crne Gore, a tiče se asfaltiranja lokalnih puteva. Brojne ulice su tamponirane i nakon toga presvučene asfaltom. Ravnomjernim razvojem, modernizacijom putne infrastrukture, stvaramo uslove za bolji život svih gradjana.
U prilogu link sa zvaničnog YT kanala Opština Gusinje
ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA   (19.11. 2023.)
   Ni jedna bolest se ne pojavljuje preko noći. Bolest srca, rak...skoro sve bolesti se razvijaju mesecima, pa čak i godinama, nakon što jetra prestene da čisti tijelo.

   ZAŠTO MORAMO DA ČISTIMO I ISPIRAMO NAŠU JETRU?

   Posao jetre jeste da procisti sve što jedemo i pijemo i ukloni sve što je štetno iz naše svarene hrane prije nego što udje u krvotok. Jetra uklanja holesterol i štetne masti usled preteranog konzumiranja hrane životinjskog porijekla i uklanja hiljade aditiva u hrani i tečnosti koje konzumiramo. Jetra uklanja sve one štetne materije u krvi, koje bi, ukoliko bi se zadržale, mogle da prouzrokuju srčane napade, moždane udare, probleme sa cirkulacijom, rak, neurološke bolesti i stotine drugih bolest. Nezdrav način života i ishrana prouzrokuju da se jetra umori i sama postaje zapušena istim toksicnim odpadom koji je uklanjala iz vaše krvi. Kad je zapušena i bolesna, jetra ne može da uklanja otrov iz vas. Taj nagomilan odpad čini da jetra oboli, pa čak izaziva i rak jetre. Čišćenjem i ispiranjem jetre, jetra se oslobadja otrovnog sadrzaja, kada je zapušena i pretrpana.
   Zato smo napravili program za 5 dana čišćenja jetre. Svaka osoba bi trebala da čisti jetru makar jednom godišnje! Svi koji su zainteresovani da očiste jetru za samo 5 dana prirodnim proizvodima možete se javiti Pajazitu-Paju Deljanin, (diplomirani ljekar prirodne medicine) na telefon 514 244 8133 i njegovoj supruzi Nazi Deljanin, (diplomirani nutricionist prirodne medicine) na telefon 438 939 6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
ČIŠĆENJE ORGANIZMA 30 DANA

METODA RASTVARANJA KAMENA U BUBREGE

MOĆAN, EFIKASAN I KOMPLETAN PROGRAM ČIŠĆENJA CRIJEVA
Sjećanje na rah. BICIĆ HAMDIJU - HAMDA    (19. novembar, 2023.)
   Dana 19. novembra navršava se 11 godina od kako nije više sa nama naš dragi Hamdo.
  Nedostaje nam tvoj osmjeh, zagrljaji, bliskost, tvoja hrabrost i podrška, naši razgovori. Ništa ne može da izbriše ljubav koju si nam pružio, jer si ostavio mnogo lijepih djela i uspomena da te vjećno pamtimo, da o tebi s'ponosom pričamo i da te nikad ne zaboravimo.
  Tvoja plemenitost i dobrota će zauvijek ostati u našim srcima.
  Molimo dragod Alaha dž.š. da ti podari lijep dženet.
   Tvoja porodica; supruga Nadžija, sinovi Nedžad i Dženad, kćerka Enisa, zet Elvis, snahe Azra i Anela i tvoja unučad.
Sjećanje na rah. BICIĆ HAMDIJU - HAMDA    (19. novembar, 2023.)
   Dana 19. novembra 2023. navršavaju se 11 godina od kako je nas napustio naš voljeni brat Hamdija-Hamdo Bicić.
  Dragi Brate, imao si velike ljudske vrline, iskrenost i sjećanja koje si ostavio svojoj familiji i svom narodu, da te ne zaborave nikad. Pononosni smo na tebe i vječno ćemo te nositi u našim dušama i srcima, dok mi postojimo.
   Dragi Brate, molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Dženet. Amin!
   Tvoji najmiliji: braća Zuko, Baco i Džeka, sestre Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići, sestrići i sestrične.
Predsjednik udruženja EURO Gusinje Aljo Kobilić se susreo sa visokim dužnosnikom Ujedinjenih Nacija iz New Yorka   (18. novembar 2023)
   Pod prokroviteljstvom Generalnog konzulata Crne Gore u restoranu Ben & Jack na Manhattnu upriličen je susret Rezidentnog koordinatora Ujedinjenih Nacija u Crnoj Gori Pitera Lundberga sa Aljom Kobilićem, predsjednikom humanitarnog udruženja EURO Gusinje iz New Yorka.
  Tokom susreta gospodin Lundberg je ukazao na značaj Fonda za održivi razvoj Crne Gore, na čijem čelu se on nalazi od 2021. godine. Fond za održivi razvoj Crne Gore je finansijski mehanizam udruženog fonda koji ima za cilj ubrzanje implementacije Agende za održivi razvoj do 2030. i neposredno postizanje Ciljeva održivog razvoja (SDG) u Crnoj Gori, a da kao takav bude i snažna podrška procesu pristupanja zemlje EU.
   S'druge strane gospodin Kobilić je tokom razgovora predočio način na koji se od strane udruženja EURO Gusinje finansiraju i realizuju projekti u zavičaju.
   Ovom susretu su takodje prisustvovali: ispred Generalnog konzulata NY vice konzulka Maja Vasilijević, ispred Misije Crne Gore u NY otpravnik Damir Šabanović i gl. urednik web portala Gusinje-Plav.com Rafet Hot.
Sjećanje na Bicić Ruždiju - Rušku   (2008-2023)  (17. novembar 2023)
  Dana 17. novembra 2023. navršavaju se 15. tužnih godina.
  Tvoja bratska i ljudska plemenitost zaslužuje da te nikad ne zaboravimo. Postoji nešto što nikad ne može da se zaboravi. To je vječno sjećanje na ljudsku i bratsku dobrotu.
  Molimo dragoga Allaha da ti podari lijepi i vječni Dženet. Amin!
   Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snahe, unučad, braća Zuko, Baco i Džeka, sestre Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići, bratanična, sestrići i sestrične.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. Amin!
Reagovanje Anele Čekić  (16. novembar 2023)
  Razmišljajući da li da uopšte odgovaram na ovakve pisanije, a razumijući potrebu Miralema Bekteševića da kroz polemiku sa mnom i prijetnjama nekim tužbama i sudovima pokušava, da valjda samoga sebe uvjeri u sopstvenu veličinu i bitnost, jasno saoštavam svoj stav da sa takvima ubuduće neću ulaziti čak ni u običnu raspavu samo ovaj put hoću da saopštim nekoliko stvari:... nastavak teksta
Izlivene vanjske betonske stepenice na IKC u Gusinju   (15. nov. 2023)
Danas su izlivene vanjske betonske stepenice na IKC u Gusinju. Prilog slike u atachmentu.
Sjećanje na Berhana-Beka (Mahmuta) Bicić   (1961-2022)   (15. novembar 2022)
  Dan za danom, prodje bolna godina bez tebe, a mi još pokušavamo da se naviknemo bez tebe. Vrijeme koje je prošlo nije umanjilo bol.
  Tog dana kad si otišao srca su nam bila slomljena i mi smo izgubili veliki oslonac, sigurnost i podršku u životu. Uzalud kažu vrijeme tugu briše. Tvoja ljubav je bila bezuslovna, koju nikad nećemo zaboraviti.
   Ponosimo se kad ti ime spomenu. Svako ko te znao, znao te po tvojoj dobroti. “Dobri Beko” kad to čujemo duša nam ponosna, a oči pune suza. Zahvalni smo Allahu što te u naš život dao. Što nam je dao da osjetimo tu ljubav i sreću.
   Svaka naša dova upućena je Allahu da ti otvori dženeta vrata i da uživaš u dženetskoj bašti. Volimo te sve dok nam srca kucaju.
  Tvoja supruga Ismeta, sinovi Šefket, Semir i Bajram, kćerka Adelisa, snahe Nerma i Jenana, unučad Aiden, Lian i Aayan.
Amer Luković proglašen za najboljeg ofanzivnog igrača u fudbalu u Atletskoj konferenciji New Jerseyu  (14. novembar 2023)
  Amer Luković, juniorski napadač Montclair State University (Clifton, NJ/Clifton) proglašen je za najboljeg ofanzivnog igrača u fudbalu na Atletskoj konferenciji New Jerseyu.
  Luković, trostruki osvajač svih konferencija i četiri puta ofanzivni igrač sedmice 2023, je vodeći strijelac lige tokom cijele jeseni.
  Najmlađi je napadač, vodi u cijeloj Diviziji III po postignutim golovima i upisao je historiju tako što će sezonu završiti sa titulom najboljeg strelca. Postigao je 33 gola i tako oborio školski rekord Lucasa Tercija od 28 golova u jednoj sezoni.
   Za ekipu Montclair State University takodje nastupa i Ramo Luković (sin Hakov), brat od strica Amerov. On je prije par dana povrijedio ligamente i želimo mu brz oporavak.
   Inače da podsjetimo naše čitaoce da je Amer sin Nuska Lukovića iz Plava, porijeklom iz "fudbalske kuće". Njegovi stričevi Šeko, Hako i Papo su poznati fudbaleri ponikli u gradu ispod Vistora.
Sjećanje na Hajriju (Alije) Šaljunović, rodj. Bicić   (1942-2020)  (14. novembar 2023)
  Prošle su tri tužne godine dana od kako više nijesi sa nama draga majko i nana Hajrija.
   Tvoj lik i prisustvo uvjek će nam nedostajati, ali draga Majko nikad te nećemo zaboraviti. Uvjek ćeš biti u našim srcima dok smo mi živi. Zahvalni smo ti na roditeljsku ljubav koju si nam poklanjala kao i svaki trenutak proveden sa tobom.
   Draga Majko, molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Dženet tvojoj plemenitoj duši, Amin.
  Tvoji najmiliji: sinovi Izet i Safet, kćerke Izeta, Nevzeta, Fikra, Remza i Safeta, snahe, unučad i paraunučad.
Sjećanje na Hajriju (Alije) Šaljunović, rodj. Bicić   (1942-2020)  (14. novembar 2023)
  Prošle su tri tužne godine, od kako više nijesi sa nama.
  Draga sestro Hajrija, sjećanje na tebe ispunjava nas tvojim ponosom. Što si bila naša, a mi tvoji. Zauvjek ćeš biti u našim srcima i nećemo te zaboravit, dok mi sestro postojimo.
   Nek ti dragi Allah podari Dženetske lepote i vječiti rahmet.
   Tvoja braća : Zuko, Baco i Džeka, sestre: Saljka, Muška i Ćama,bratanići, bratanična, sestrići i sestrične.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. Amin!
Na ahiret je preselio Jarović Suljo   (1947-2023)  (13. nov. 2023)
  Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je u Wuppertal (Njemačka) danas, 13.11.2023. godine na ahiret preselio Jarović Suljo, u 77-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti u Gusinju, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Nuka, sin Denis sa porodicom, šćerka Enisa sa porodicom, sestra Ismeta sa porodicom, snaha Djuma sa porodicom, familije Jarović i Neljković, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži'un. - "Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo." (www.gusinje-plav.com)
Advokat Edin Hot - Law firm Weiss, Wexler & Wornow.  (13. nov. 2023)
  Edin Hot is an attorney at New York City based law firm Weiss, Wexler & Wornow. The firm provides legal expertise on an extensive array of Workers’ Compensation defense matters. Edin focuses his practice on claim resolution, Section 32 drafting and workers’ compensation defense.
  Clients of Weiss, Wexler and Wornow P.C. are participants in the workers’ compensation systems of jurisdictions all across the United States. These include large and small employers, professional and trade associations, self-insurers, group and third party administrators, health care providers, and other constituents of workers’ compensation systems.
  We also serve as advisors and consultants to local, regional and national law firms and accounting firms which seek to provide an additional layer of specialized services and professional attention for their client base. Further, insurance companies and adjusters retain us to advise and assist them in providing the highest level of service to their accounts.
Address: 25 Park Place, 4th Floor
New York, New York 10007
tel. 1(646)-315-3174
Prodavnica mješovite robe SKALINADA Bronx    (13. nov. 2023.)
   Više od 39 godine nalazimo se u Bronx-u, na istoj adresi i stvaramo kvalitet jedinstvenog ukusa poznatog svima. Posjedujemo veliki asortiman suhomesnatih proizvoda, svježeg mesa, mesa za roštilje, hrane iz Evrope (sireva, začina, pekarskih proizvoda, proizvoda od voća i povrća, čajeva,...,) praktično sve što je neophodno za Vašu kuhinju. Dozvolite da budemo deo Vašeg svakodnevnog života u kupovini.
DOBRE NAVIKE NE TREBA MIJENJATI - KUPUJTE U "SCALINADI".

Adresa: 667 East 187 Street BRONX, NY
Telefon: (718) 367 7256
Radno vrijeme Ponedeljak - Subota: 9:00 prije podne - 6:00 poslije podne
Nedelja: 10:00 prije podne - 5:00 poslije podne

KOMPLETNA PONUDA ZA VAŠU KUHINJU - PRODAVNICA "SCALINADA"
Admir Radončić naš saradnik i dopisnik iz Podgorice.  (13. 11. 2023)
   Od sada svi iz Crne Gore koji žele da putem našeg web magazina reklamiraju svoje firme, biznis, postave oglase za prodaju kuća, stanova ili placeva, sjećanje na svoje najdraže itd, mogu da se obrate Admiru Radončiću na br. telefona:
+382 69 607068 Whatsup/Viber.
   I još nešto. Admir vrši popravke svih vrsta računara, telefona, pružanje softverskih rešenja, itd.

Nastavak Stranice (News Archive)

KONTAKT: 646-808-6490

ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE MORAJU DA ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

Rafet Hot Selim Cekic Nuki Lucevic Senad Sehovic Hamo Mulic Mirza Vukelj Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"
;