Gusinje i Plav
Urednici i Tehnički Web Dizajneri: Edvin i Edin Hot- New York
Zadnja promjena: okt. 8. 2006

KONSTITUISAN PLAVSKI PARLAMENT

Predsjednik Skupštine Said Cekic

PLAV - Sjednicom SO Plav, drugom u novom sazivu lokalnog parlamenta, juce je predsjedavao Sadrija Balic, najstariji odbornik. Na predloge dr Rusmina Lalicica iz Partije za Gusinje da novi predsjednik Skupštine bude dr Said Cekic, takode odbornik te partije, i javnim glasanjem uz 18 odbornika za i deset uzdržanih, Cekic je predsjedavao nastavkom sjednice, a potom je za sekretara Skupštine predložio Envera Dedušaja, što je prihvaceno javnim glasanjem prisutnih odbornika. Izglasan je i Savjet za izbor i imenovanja od sedam clanova sa predsjednikom Ibrahimom Omeragicem (DPS), kao i odluka o imenovanju clanova savjeta javne ustanove Centar za kulturu na cijem celu je Amir Šahmanovic, predjednik, i odluka o imenovanju clanova Upravnog odbora JP za komunalnu stambenu djelatnost sa predsjednikom Kemalom Purišicem. Nastavak sjednice zakazan je za srijedu 11. oktobra u 17 casovaamil@cg.yu

PLANINARSKA EKSPEDICIJA IZ SOFIJE PLANIRA DA OSVOJI VRH PROKLETIJA

Bugari spremni za pohod na vrh Maja Kolate

Gusinje…..Nakon podviga planinara iz Crne Gore,Srbije,Grcke,Makedonije,BiH,Hrvatske I Slovenije prosle 2005.godine,nastavlja se osvajanje prelijepih vrhova nasih Gusinjskih Prokletija,odnosno vrha Maja Kolate (MAJA JEZERCE 2.695 metara)I to u zimskim uslovima,juce je u Gusinje stigla grupa planinara alpinista PSD “Akademik” iz Sofije.Bugarski planinari ce pokusati sredinom ovog mjeseca da osvoje vrh Maja Kolate(2.528) najveci vrh na teritoriji Crne Gore.
Bugarska planinska ekspedicija koja broji 14 clanova,je kako isticu sastavljena od iskusnih alpinista.
-Nasa espedicija je opremljena najsavremenijom opremom za zimske uslove.U subotu 14 januara krecemo iz Gusinja kroz atraktivnu dolinu Ropojane I nocicemo u baznom logoru zvanom Zastan,u blizini crnogorsko-albanske granice.Racunamo ,ako sve bude teklo po planu da za sva dana savladamo najvisi vrh Crne Gore0kazao je Atanas Rolev,koji ce biti vodja ekspedicije.
Clanovi PSD “Karanfil” iz Gusinja upozorili su kolege iz Bugarske da dobro razmisle o tom pohodu jer im snijezno vrijeme ne ide na ruku/.
-Gore je dosta snijega,staza se “provlaci” snijeznim vrletima I ledenim liticama,a tu su lavine svakodnevna pojava-porucila je ekipa planinara “PSD Karanfil” iz Gusinja koja svaki metar nasih prelijepih planina vrlo odlicno poznaje.
Ostaje nam da vidimo da li ce Bugari uspjeti osvojiti nas najveci vrh koji vazi I za najveci vrh Crne Gore,ali kazimo I to da je ekipa iz Bosne I Hercegovine zadnja pokusala za 2005 godinu da osvoji ovaj vrh sa svojih 50 planinara alpinista,I taj njihov treci put u zadnje dvije godine ponovo je bio neuspjesan.
Amil Ibrahimagic-GusinjeKVAR NA PREKIDACU ANDRIJEVACKE TRAFO-STANICE

Plav & Andrijevica u Mraku

Berane-Andrijevica-Plav- Zbog kvara na prekidacu 110-kilovoltne trafo-stanice u Andrijevici,kompletno podrucije te I potrosaci Plavske opstine ostali su bez struje preksinoc oko 23:00h.Kako je saopsteno juce u Elektrodistribuciji u Beranama,ekipe Elektrodistribucije iz Podgorice u cijoj je nadleznosti otklanjanje pomenutog kvara,upucene sun a teren juce ujutro.Radnici EL iz Podgorice za vrijeme citavog dana bili sun a terenu otklanjajuci kvar,I sav posao su zavrsili oko 19:00h kada su potrosaci Plavske I Andrijevacke opstine ponovo bili snadbjeveni strujom.Tako da je su potrosaci pomenutih opstina bili bez stuje punih 20 sati.
Pomenimo I to da je poslije ljeta 2005, pogorsana situacija sto se tice uredne isporuke Elektricne Energije za opstine Andrijevica I Plav,cesti su ispadi sistema,tako da su kao primjer,Plavljani I Gusinjani primorani kupovati aggregate za struju,jer struja kao nikad do sad veoma cesto nestaje,tako da su agregati moze se reci poslije mobilnih telefona u nasem zavicaju najpopularniji postali zadnjih pola do godinu dana.UPOZORENJE ZAMJENIKA KOMANDIRA U OB PLAV BORISA DJUKICA

Bez Stoke na Putevima

Plav & Gusinje-Zbog bezbjednosnijeg saobracaja odlukom lokalnih vlasti “lezeci policajci” su postavljeni na nekoliko lokacija na 70 kilometara lokalnih puteva.Prema rijecima zamjenika komandira za saobracaj u OB Plav Borisa Djukica trebalo bi obnoviti I signalizaciju.
-Potrebno je postaviti dovoljan broj saobracajnih znakova na putevima od Gusinja ka Plavu,Vusanju I Grebajama,putevima Plav-Skic I Murino-Velika,jer u poslednje vrijeme cesto dolazi do udesa-kazao je Djukic I dodaoda je na magistrali Gusinje-Plav-Murino veliki problem I stoka koje na toj dionici ima svakodnevno.
-Vlasnici stoke u ovom kraju se moraju upozoriti da je stoka velika opasnost za bezbjednost ucesnika u saobracaju-kazao je Djukic.
Napisao:Amil Ibrahimagic-GusinjeStari su rekli:Necete im dobra vijdeti

Istraga na granicnom prelazu Vrmosa kod Gusinja

Crnogorski mediji u poslednje vrijeme sve vise posvecuju paznju Granicnom prelazu VRMOSA kod Gusinja,na kome kako oni tvrde boravi veliki sverc I criminal.

GUSINJE-16.12.2005.godine….Na granicmom prelazu Vrmosa kod Gusinja 13.12.2005.god. desio se jedan od vecih incidenata.Naime Crnogorska I Albanska Policija uspjele su da uhapse jednog od svercera koji su prije tri dana pokusali da prebace automobile “Mercedes” iz Crne Gore u Albaniju.Albanski drzavljaninu E.S. je odredjen pritvor I on se nalazi u istraznom zatvoru u Bijelom Polju.On je prema policijskim izvorima,od ranije poznat Plvo-Gusinjskoj policiji kao vodja grupe krijumcara.Incident se dogorio kada su crnogorski granicari u blizini granicnog prelaza Vrmosa kod Gusinja otkrili svercere koji su vidjeli da im je posao propao,krijumcari su zapalili automobile na samo 50 metara od granicnog prelaza I pobjegli na albansku stranu,gdje je E.S. bio uhvacen.A nije iskljucena mogucnost da je auto zapaljen zbog pucnjave kako navode neki ocevidci.Takodje su citaoci Nedjeljne Novine Revija D, bili u prilici da procitaju text u kojem je granicni prelaz Vrmosa ,jedan od nekoliko granicnih prelaza preko kojeg se vrsi sverc droge.
Za web stranicu iz Gusinja A. IBrahimagicU Plavu,Gusinju & Mirino potjera za razbijacima kuca I rezervoarima auta

pljackali kuce i auta

Plav-Gusinje-16.12.20056.godine…..U Plavu I Gusinju je proteklih 15 dana vrsena I konacna potjera za licima koji su od ljeta pa do sada razbijali prazne kuce,I pune rezervoare goriva.
Specijalci MUP-a CG,uhapsili su lica koji su drzavljani Republike Albanije ,a koji su razbijali kuce nasih Plavo-Gusinjana koji zive I rade u Dijaspori,I uzimali vrijedne stvari,ukljucujuci I jednu privatnu prodavnicu.Kako se navodi iz nepouzdanih izvora,grupa lopova je porijeklom iz Albanije,a za osobu koja ih je navodila u kojoj kuci ce sta naci predpostavlja se da je iz Gusinja.
Pozivajuci se na neimenovane izvore, saznajemo da je Specijalna jedinica MUP-a CG-Plav razotkrile I uhapsile grupu momaka iz Plava koji su razbijali rezervoare goriva,u autima u kojima se nalazila velika kolicina goriva, opustoseni su mnogi rezervoari privatnih automobila,kao I nekih drzavnih ustanova.
Za web stranicu iz Gusinja A. IBrahimagicPRIMJERI PREDUZETNIŠTVA

Gusinjska šargarepa za podgoricke pijace

Gusinje, 10. novembra - Dok je sezona sakupljanja ljetine na podrucju plavske opštine vec odavno završena, na prostranoj plantaži šargarepe, brace Predraga i Miomira Bojovica u Grncaru kod Gusinja, živo je i ovih dana. Svakodnevno, pet - šest radnika radi na iskopavanju jedrog korijena, veoma traženog povrca, a mladi brat Miomir, svojim autom sa prikolicom, svaki drugi dan prevozi oko hiljadu i po kilograma šargarepe do podgorickih pijaca. U glavnom gradu se ne zadržava mnogo, jer je obezbijedio da mu stalno kupci, po cijeni od 50 centi za kilogram, sve kolicine preuzimaju, direktno sa utovara. Preko preprodavaca, gusinjska šargarepa stiže i do primorskih i drugih gradova širom Crne Gore.
Bojovici su ovu plantažu osnovali prije tri godine. Njihov poslovni poduhvat može biti primjer kako se preduzimljivošcu i radom može, ne samo riješiti problem nezaposlenosti, vec i dobro zaraditi. Oni su, zbog rata na Kosovu i Metohiji, izgubili posao i sve što su imali u Peci, gdje je Predrag radio kao nastavnik fizike i hemije, a Miomir se bavio plantažnim vocarstvom. Kao raseljena lica, u gotovo bezizlaznoj situaciji, nijesu sjedjeli skrštenih ruku. U Grncaru, gdje im je ocev zavicaj, nijesu imali svoje imovine, pa su zemlju uzeli pod zakup. Šargarepu, uz primjenu svih neophodnih agrotehnickih mjera, uzgajaju na površini od 170 ari.
- Postižemo prinos od oko 500 kilograma po aru, kaže Miomir, a sa berbom pocinjemo sredinom avgusta. Ovo podneblje je pogodno za gajenje veoma raznovrsnih poljoprivrednih kultura. Mi smo se opredijelili za šargarepu, i to se pokazalo kao dobar izbor. Ovogodišnji rod je oko 85 tona, i sve je u svježem stanju otišlo poznatim kupcima. Kvalitetne šargarepe za vadenje i transport ima još malo, i radovi na plantaži ce se završiti za nekoliko dana. Potom ce uslijediti svodenje racuna. Nakon odbijanja svih troškova i izmirenja obaveza, nadamo se pristojnoj zaradi, od koje cemo znacajan dio, najprije izdvojiti za novu sadnju šargarepe iduceg proljeca, kaže Miomir.


Urednici

Saradnici


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright © 2002 Gusinje-Plav.com