www.Gusinje-Plav.com


Istina i Transparentnost.
Za vas piše Zufer S. Bekteševic - Sweden
Slobodni ste ako Vam je savjest cista. Najlepsi sni o slobodi sanjaju se u tamnici, a posto ja nisam u tamnici, vec na slobodi u jednoj demokratskoj drzavi, imam pravo i slobodno pisati o istini i transparentosti. Ne sjeci istinom velikim kasapskim nozem, nego je govori i pisi s ljubavlju. Zato ja ovo pisem iz postovanja i ljubavi prema kraju koji mi je ostao u dobro sjecanju u mojoj dusi slobodnoj. Kao tica na Alipasinom izvoru. Kad jedan ljudski zivot preseli na onaj drugi svijet, onda mu za zivota ili posle njegove smrti podigne nisan ili spomenik na kome pise datum rodjenja i dan kad je preselio i ko podize nisan ili spomenik.

Sto nije slucaj sa rekonstrukcijom zgrade u Gusinje ili sada receno MZ. Na tabli nije nisan ”nedaj boze – jezik pregrizao moj kolumnista”, nigdje ne pise kad je pocelo sa hajrom i kad ce se zavrsiti sa hajrom. ”S hajrom bile i Zuferove krave, koje vise ne pasu na pustim ljivadama Gusinja, sad je deponija u blizinu Gusinjske carsije i da ne povjerujes uz samo mezarje”. O troskovima koliko to kosta, koga briga boli, donatori i sirotinja placaju. Uvjek je tako bilo, ne ja bogami bez uvida u papire – Crno na bijelo.

Uvjek je bilo kad se rodi dijete, bilo musko ili zensko, da se obavjeste svi koji su nam prijatelji, a bogami i neprijatelji. Mašallah! Svako je znao kolko je kolumnista ima volova, bivola i mazgi, ali ne i koliko prijatelja. Vise prijatelji nisu na sceni, sadu su dolari ķ euri.

Nigdje ne pronadjo, niti procita dal' je ova rekonstrukcija ove moje kolumne bila na usvajanju na skupstini opstine vaseg mijesta, nije opstina u Gusinje, tamo dalje od deponije ca 10998 metara, samo je ostalo jos dva metara do kacelarije predsjednika MZ ili prvog covjeka kuce – opstine, sve zavisi odakle krenete. Nedaj boze da je u dubinu dva metra, jezik pregrizao.

Ja sam krenu redovnim putem, kako je svijeta i vijeka, a koji se zove Istina na dijelu ili Transparetnost svima koji su prijatelji i nepreijatelji deponije i okoline na kojoj se nalazi deponija. Nije mala sala rekonstrukcija, nedaj boze da je put, onda bih i Tomislava Ivcica pisma bila:

Veceras je nasa festa,
veceras se put otvara,
nek' se Halaturko igra,
nek' se Mejra piva,
jer ko ne piva Gusinjac nije.


Ovo se ne odnosi na Vas u USA, vase je samo da donirate. Nema price. Intellegere!
Odoh traziti tender za rekonstrukciju mog buduceg radnog mista, ali nigdje TENDERA.

Gusinje moj roden kraj:
Mnogu gradovi, sela projdov,
Kako tebe mil za mene nigde ne najdov.
Gusinje, moj roden kraj,
ali TENDERA nigdje ne najdov.


Kad se zavrsi muzika ja dalje iz jedne kahvane u drugu, a ona se zove Direkcija za javne radove CGPrimise me bez kucanja, moderna institucija. Samo me pitase koji jezik. Ja kaza najvise volim teleci u sosu sa crnim vinom Vranac, kad drugi placa. Ma ne gospodine! Domaci ili strani. Ja kao iz topa: Kupujmo domace Crnogorsko! Hoces li crnogorski ili engleski, posto mucam na prvi zub imam, upalne promjene zubnog mesa (gingive), daj Crnogorski. Da pitam: Za rekonstrukciju? Oni kazi sam trazi i uzivaj, kao u supermarketu: Uzmi kolko ti je volja, drugi placa. Trazim ja i nadjo. Vece srece od mene nije bilo isto ka' da mi se krava Sarka otelila i dva murca, pardon junca donjela. Da nepovjerujes: Evo dokumenta i ODLUKE o Nabavkama male vrijednosti, ja trazim veliku oni meni malu odluku, kazu velika se zaturila. I ova je dobra i vrijedna 7000 Eura.Eh, sad ja pita za radove i izvodzaca, kao i kolko para kosta ova muzika: Glavu ti ne razbili ovi radovi idi na radove, i nemoj po koju cjenu da se ljubis. Sto bolan bio? Ne pitaj i idi mozes se slikat ako hoces – dobrovoljno me zort. Odoh ja tamo, kad tamo tri momka sa lopatama slikaju se bez zastitne opreme, bez slemova i radnog odjela. Upitah ja njih: Koste Vi? Jedan kaze nerazumijemo strani jezik, jedan tamo u sebi pjevuse pismu o stecaju i novom direktoru: Oj, Oj, dobro nam dosa' junacino Milo. Okrenu sa ja na drugu stranu i nadjo radove, opet sreci nikad kraja: Evo Vam svi radovi odAli nigdje mog Gusinja. Tako ti ja bratko tuzan i radostan sto nigdje ne nadjo moje Gusinje u Direkciji i pravo u tuzilastvo i pjevusim ti ja sevdalinku: Put putuje Zuferaga sa jaranima za istinitost o Gusinju. Sretne me moj habab iz Gusinja. Gdje si se to halaknuo i sevdalinku mi pjevas na glas. Istinu odoh trazit.
Oni koji me znaju uvjek sam bio u drustvu sa advokatima, sudijama i tuziocima, a brat pravnik, a nije ni prvo ni drugo ni trece, vec se uhvatio banke misli tamo ima para, zatim aviona, misli da ce leteti uvis i opet banke. Sto blize para nikad se ne zna. Sreca prati postene, koji nemaju a uvjek se nadaju.
Evo tih uvazeni osoba: Faruk, Spasoje, Adem, Zendo, Avdija, Ismet, Redzo, Vojkan i sada u seher Sarajevo Braco. Njega nisam spomenuo, Rajka, rece jednom u drustvu meni licno i ja se ukljuci da kazem jednu krupnu:
- Pravda je istina na dijelu. Uvazeni kolega Bektesevicu pred Vama je blistava buducnost.
-Izvinite ja nisam pravno lice vec tehnicko. Dal' je moguce da ova istina i transparetnost ne ugledaju svijetlost?

Delegati skupstine opstine Plava jel' ste imali na uvid ovu istinu i da bas izaberete firmu koja je pod stecaj? Da ili Ne.
Delegatėt komunėn e Plavės, sepse ju ėshtė dashur tė shohin tė vėrtetėn dhe bas zgjidhni njė kompani qė ėshtė nė proces falimentimi. Po ose Jo. Mundesh lirisht m`thon Po ose Jo. Faleminderit shum!

Evo Rjesenja!

Ma Vi ste u pravu ”Bolje svome ne svome ” da se zakljucit da istina iz kahvane usla u pore sumnjivosti:"Bolje tudjem nego svome ” jer ovi nasi ni injekciju neznaju bivolici dati, a kamoli ekser u beton zakucat - nema para bez rada moji Plavljani i Gusinjani, ovi mi vise malo pritezu, jer su mi drazi.

Odoh sada na kahvu, nikad se nezna, treba misliti dobro i onima koji tamo zive u mraku i losoj ekonomskoj situaciji. Zato ja ovdje nikad ne nosim tamne naocare Ray Ban sve se da vidjet i zamolo da zaboravim da je parlamentarac Svedske u EU upoznat, ne o rekonstrukcije vec o deponiji. Rijece mi na telefonu: Det är omöjlikt ( nemoguce ) Bektesevicu! Da u Svedskoj, ali u Ekoloskoj drzavi CG je moguce. Ako bogda uskoro ide pismo mom Turcinu, nije u USA vec u Brisel. Jos nisam odlucio pisat na turskom ili engleskom otom - potom on se zove: Mevlüt Ēavusoglu President of the praliamentary assembly of the council of Europe.

Ko bude razumjeo bice mi drago, ko ne, nemogu mu ja nista pomoci, kod doktora, al ne u Gusinje bralje ili tuzioca u Berane. Biraj sta ti dusi mili moj. Na vama je da odlucite delegati i donatori: Prava pravda je savjest. Ako je budjete imali dignte svoj glas i transparentnost na vidjelo.
Ostavio sam amanet dijeci da me sahrane na deponiji i da umjesto nisana uzmu neko izbuseno korito i da na njemu ispisu ovo:

U ime Boga tvog
sto dalje od mezara mog.
Ovdje leze Zuferove kosti,
ko ih baci,
boze mu oprosti.


Nikako u Gusinje, imaju oni veliku deponiju i tarapanu jos im i ja trebam na teret, a mogu se, punice mi moje iz Tutina i oni kopat tamo – nikad se nezna. Ako su ih posteni Gusinjani uocili da ih varaju, onda ce iz zive tamo ukopati - bolje da nisu ni dolazili na ovaj svijet. Tesko onome kad ga svojih zemljaci, sugradjani, komsije i mestani Gusinja i Plava ukopaju kao zivog zbog nepostenja – neistine.

Sa rekostrukcijom moje kolumne raste i sumnja – Gdje odose pare u stecajnu firmu – pola njima – pola meni?
Uskoro ide kolumna, ako bog da: Crnogorska kuca ili Kuca Crne Gore. Sta Vam je miljije i draze moje junose iz Njuorske mahane?

Hvala !
Visnjevo – Gusinje

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com