www.Gusinje-Plav.com
BAJRAMSKO SIJELO - Petak, 2. septembar 2011. Restoran FIVE STAR u ASTORIJI na adresi: 13-05 43 rd. (Corner of 21st Street)
Prodaje se plac na vrlo atraktivnoj lokaciji, iznad Plavskog jezera. Plac je velicine 7 ari i nalazi se u neposrednoj blizini restorana "Aqva". Cijena je po dogovoru. Kontakt telefoni: 00382 69872958 ili 0046706244638
Ponos nase zajednice u New Yorku - Almir Sadrije Hot, sa 24 godine postao doktor prava.  ( 26. avgust 2011)
Ono sto je nekada za nasu zajednicu u New Yorku bio san, danas je stvarnost - iznjedrili smo doktora prava. Naime, Almir Hot, od oca Sadrije i majke Nafije, je 21. maja 2011 godine zavrsio fakultet prava u Thomas M. Cooley Law School u Michigenu. Inace, Almir je proveo prve 4 godine fakulteta na John Jay College of Criminal Justice na Manhatenu, gdje je diplomirao za Bachelor of Arts u political science. Nakon toga nastavio jos 3 godine na profesionalnom fakultetu Thomas M. Cooley Law School u Michigenu i uspjesno stekao novo akademsko zvanje - Juris Doctor (Doctor Prava).
Sa svoje 24 godine, Almir je predstavljao svoju skolu, najvecu skolu prava u SAD, na sudskim takmicenjima na nacionalnoj osnovi 3 puta: prvi put u Michigan State University, u Machigenu, drugi put u United States Distric Court u Chicagu, i treci put u University of Louisville u Kentucky.
Svoju zadnju godinu nauka u Michigenu je proveo na Dean's List, dok je u zadnjem semestru imao najvecu ocjenu, GPA 4.0.
Po zavrsetku Law School, vratio se u New York-u i svojoj familiji, gdje je obavio praksu u Brooklyn District Attorney's Office, nakon cega se poceo pripremati za New York i New Jersey Bar Exam, koji je nedavno zavrsio i nestrpljivo ocekuje rezultate sa kojim stice dozvolu za rad i postaje mladi advokat.
Ovaj za nasu zajednicu Almirov veliki uspjeh, njegovi roditelji i uza familija su proslavili uz skromno veselje u Bay Ridge Cafe u Brooklinu.
Redakcija web portala Gusinje-Plav.com, Almiru i njegovim najblizim, cestita na ovom velikom uspjehu, uz zelju da se i drugi ugledaju na njega i podju njegovim primjerom.Gusinje Plav Press

Izasao je novi broj Fokusa.  ( 24. avgust 2011)Izasao je novi broj Fokusa. Za vise informacija kliknite na link.
Feratovic Hasa Suljo  ( 20. avgust 2011)


Dana 19.08.2011 godine u Plavu, preselio je na ahiret u 86 godini zivota rahmetli Feratovic Hasa Suljo. Dzenaza je obavljena u Budojevice u subotu, 20 avgusta 2011.

Ozalosceni: supruga Dulja ; sinovi Ibrahim i Hasan, kcerka Fahrija, sa familiama.
Jusic Nafija rodj. Hot (1938 - 2011) ( 20. avgust 2011)


Dana 18. avgusta u Podgorici je na ahiret preselila Jusic Nafija rodj. Hot u 72 godini zivota. Dzenaza je obavljena 19. avgusta u Tuzima kraj Podgorice.

Ozalosceni suprug Murat, sin Semir, kcerke Semira, Alma, Azra i Sebina. snaha Jasna, unuci Kenan i Adel, braca Braho i Mehmed, sestre Muzafera i Hajrija, djever Dervis, zetovi, unucad i ostala mnogobrojna famija Jusic i Hot
B A J R A M S K O S I J E L O - Petak, 2. septembar 2011.  (20. avgust 2011)
ISLAMSKA ZAJEDNICA I KULTURNI CENTAR PLAV-GUSINJE NEW YORK

ORGANIZUJE
B A J R A M S K O S I J E L O

U petak 2-g septembra sa pocetkom u 7 sati uvece u restoranu FIVE STAR u ASTORIJI na adresi: 13-05 43 rd. (Corner of 21st Street) LIC, NY 11101, odrzat ce se BAJRAMSKO SIJELO

Ucestvuju: orkestar Mikija Koljenovica, Enver Metjahic, Rasim Muminovic. Omer Redzepagic, Metko Vucetovic, Senad Bektesevic i FOLKLORNO DRUSTVO "BEHAR" iz NE W YORKA

Ulaz je 20 dolara BUJRUM SVIMA
Ipak je rijec o poljoprivrednom imanju kraj Plavskog jezera. (19. avgust 2011)
Sljedeca vijest po sadrzaju i slikama prije bi se reklo da potice iz okoline Peci na Kosovu ili Cemovskom polju kraj rijeke Cijevne. Naime, nas saradnik Kemal Radoncic prilikom boravka u zavicaju, posjetio je i imanje sada vec poznatog poljoprivrednog prizvodjaca Dzevata Sarkinovica, na njegovom imanju u blizini Plavskog jezera. Posjetio i ostao pozitivno iznenadjen prinosima povrca i voca, koje je ove godine Dzevat uspio da proizvede na svom imanju. Rijec je o vise od 10 tona prvoklasne lubenice, 12 tona Soborke-paprike, 3 tone paradajza, 7 tona jabuka, 10 tona misirki, nekoliko tona kukuruza,.. itd.
I dok mnogi poljoprivredni proizvodjaci u Crnoj Gori muku muce kako da plasiraju svoje proizvode, dotle Dzevat Srakinovic, kako je izjavio nasem saradniku Kemalu Radoncicu, nema tih briga. On najveci dio proizvoda plasira u Plavu, Gusinju i Murini, po veoma popularnim cijenama, koje su pristupacne za gradjane Opstine Plav. (Gusinje Plav Press)

Turnir u malom fudbalu u Sunken Meadow Parku - Nedelja, 21. avgust 2011 god (18. avgust 2011)
Turniri u malom fudbalu, koji je trebao da se odrzi 7. i 14 . avgusta Sunken Meadow Parku, kao sto znate, odlozeni je zbog losih vremenskih prilika.
Kako su nas obavijestili organizatori turnira ekipa "Dervis Bosna", ovog vikenda, tacnije u nedelju, 21 avgusta na terenima ovog parka, odrzace se, za ovu sezonu, poslednji turnir u malom fudbalu.
Vise informacija mozete dobiti od Saja Dervisevica na 718 908 9458
Sjecanje na Radoncic Abedina - Biljka.  ( 17. avgust 2011)


Dvije godine prodjose a zalost za tvojom sudbinom i ranom smrcu je sve teza i teza. Neka je rahmet tvojoj dusi.
Tvoji najmiliji:supruga Suada, sin Miralem, kcerka Maida, brat Ramiz, sestre: Muska, Ljulja, Beka i Caka sa njihovim porodicama kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Sjecanje na Radoncic Sefketa - Suka.  ( 17. avgust 2011)


Tri su godine od kako nas ostavi zauvjek. Za tvojom dobrotom i plemenitoscu velika je nasa bol i zalost. Neka ti Allah podari dzenet.
Tvoji najmiliji:sin Ramiz, cerke: Muska, Ljulja, Beka, Caka sa porodicama, brat Ismet sa porodicom, sestre: Isa, Haska, Vaka i njihove porodice kao i mnogobrojno bratstvo i prijatelji.
INFORMACIJA ZA SVE GUSINJANE.  ( 17. avgust 2011)
Pise: Zufer Bektesevic - (Visnjevo - Svedska)
Zelim da Vas obavjestim da sam dana 15-08- 2011 god posla e-mail predsjedniku Parlamentarne Skupstine Saveta Evrope, gospodinu Mevlut Cavusoglu. Nudim Vam tekst koji sam mu uputio na engleskom i bosnaskom jeziku.
Posebno zelim da se zahvalim sinovima Rafeta Hota na strucnom prevodu. Ujedno molim Gusinjane u New York da se ujedine i da organizuju jedan skup, na kojem bi pozovali da prisustvuje i generalni consul Crne Gore i obavjeste da ovako vise nemoze i da se mora naci rjesenje za ovu najvecu bruku i sramotu koja se desava u Gusinju u XXI vijeku.
Jos jednom svim Gusinjanima ma` gdje bili dignite svoj glas, Vasi postovani i uvazeni roditelji koji pocivaju na ovom mezarju – nikad Vam nece oprostit.

NE BUDITE RAVNODUSNI, JER JE RAVNODUSNOST SMRTONOSNA ZA LJUDSKU DUSU – M. Gorki

GUSINJANI, VELIKO POSTOVANJE I UVAZENOST JE PRIPADALA NJIMA, VASIM RODITELJIMA I MOJIM DRAGIM GUSINJANIMA KOJI POCIVAJU NA OVOM MEZARJU. NEMOJTE DOZVOLITI OVU BRUKU, SRAMOTU, TUGU I BOL. IMAJTE MALO MERHAMETA, DUSE I POSTOVANJA I NISTA VISE.

Hvala!
I ovo je dio stvarnosti iz Gusinja.  ( 16. avgust 2011)
Ovoga ljeta mnogi iz dijaspore su posjetili mezarje svojih najblizih u Gusinju. Jedan od njih bio je i Kemal Radoncic, koji se prije dva dana vratio u New York. Medjutim, posjeta mezarju za Kemala je mogla da ima kobne posljedice. Prilikom rada na nisanima svojih najblizih, Kemal je udisuci zagadjeni vazduh sa deponije smeca, koja je toga dana gorela, osjetio mucninu u grudima, te je morao zatrazit pomoc doktora, koji je utvrdio da Kemal usled zagadjenog vazduha ima probleme sa respiratornim traktom.
Nakon sto se oporavio, vrati se na mezarju da zavrsi zapoceti posao oko nisana. Ovoga puta mnogo pazljivije, sa zastitnom maskom, sto govore i slike, koje su napravljne 9. avgusta 2011, dakle prije nedelju dana. A na slikama ponovo vidimo, sanitarno vozilo Komunalnog preduzeca iz Gusinja i dalje istovra smece, na istoj deponiji, uz mezarje u Gusinju. DOKLE???
Rece nam takodje, da je o ovom problemu, sa smecem i zagadjenjem, govorio i na televiziji Glas Plava, ali da o tome zvanicnici cute i prakticno niko nista preduzima. (Gusinje Plav Press)

Gusinjska tuga.  ( 16. avgust 2011)
Ovih dana u New York se vracaju prodice nasih iz dijaspore koje su svoj godisnji odmor proveli u zavicaju. Utisci su razliciti. U jednom se ipak svi slazu. Deponija smeca kraj groblja u Gusinju i dalje za mnoge je neprijatna uspomena .
Zahvaljujuci prijatelju nase stranice objavljujemo kraci video zapis, kojeg je naslovio - Gusinjska tuga.
Prodaje se plac iznad Plavskog jezera, u blizini restorana "Aqva".  ( 15. avgust 2011)

Prodaje se plac na vrlo atraktivnoj lokaciji, iznad Plavskog jezera. Plac je velicine 7 ari i nalazi se u neposrednoj blizini restorana "Aqva". Cijena je po dogovoru.
KONTAKT TELEFONI:

00382 69872958 ili
0046706244638
Postovani Gusinjani! Na Vama je?  (14. avgust 2011)
Za vas piše Zufer S. Bekteševic - ( Visnjevo - Sweden)
Ovaj clanak sam namjenio Vama. Da Vi sami kazete dal' sam ja u pravu ili nisam. Zasto? Zato sto cu Vam slikom i kratkim tekstom ponuditi ono sto vi znate i neznate. Sta je to? To je to, da sve sto se radi i zeli pomoci Gusinju, radi se na stetu samog Gusinja. Dal' je znanje ili neznanje? Na Vama je da u ovom mom clanku procitate i sami zakljucite, dal' sam ja u pravu ili ne .Ostala je vazna strana problema, koja se tice Vas, razlika u stavu, logici i viziji izmedzu dvije opcije. Ko su oni koji znaju i oni koji uocavaju greske i neistinitost prema Gusinju odnosno Vama. Jer znam da Vama u Gusinju nista ne cvijeta osim deponije, bruke, sramote i velikog patriotizma, sto vi obicni smrtnici nemate bas nikakve koristi. Zato ce ovaj clanak dati na uvid ono sto Vam bas nista ne donosi dobro. Taj njihov patritizam zasniva se na Vasoj donaciji, a oni se kite vasim donacijama i slikaju se kad sa naocarima, a kad bez zvika. Kad je oblacno onda cvike, kad je sunce onda bez njih jer ih suncanica i paljevina i smrad sa deponije udari uglavu. Cini me sretnim sto jos ima dobrih Gusinjana koji zele iz temelja nesto novo, sto ce Vama biti bolje. Za tu bolju Vasu buducnost, potrebni su Vam novi ljudi koji ce svoje delo pretocit u stvarnost i Vi cete uzivati u plodove njihovog volonterskog rada, za dobrobit njihovog Gusinja i Vas samih. A ne Rusitelji i Grobari Gusinja. Da se vratim na greske koje se rade na stetu Gusinja... nastavak teksta.
Goran Jokic i Haris Siljkovic u carstvu nebeskih visina. Plav iz pticje perspektive  ( 13. avgust 2011)
Ibrahim Ibro Markisic- "Carolije Plavsko-Gusinjskog kraja (fotomonografija)"  (12. avgust 2011)
Pise: Senad Sehovic - Svedska
Koliko je fotografija uradio to ni on sam ne zna. Svugdje je bio vidjen sa fotoaparatom. Nema sela, kraja, brda, planine, potoka, rijeke, jezera i livade a posebno ljudi i tradicije ovoga kraja i sire koje Ibrahim Ibro Markisic nije svojim aparatom slikao. Danas te fotografije krase mnoge domove i ustanove ne samo u Plavu i Gusinju vec i sirom svijeta. Ni autor ovih redova nije znao da je bio uslikan krajem 70-godina kao dijete na Tepsijici pokraj Hridskog jezera sa svojim najblizima i prijateljima. Ta mu fotografija sada vraca uspomenu na te dane.
Sreli smo ga za vrijeme "Dana borovnice" ove godine u Plavu kada je u Domu kulture upriliceno vece njegovoj knjizi "Carolije Plavsko-Gusinjskog kraja" (fotomonografija). U prepunoj sali pored ostalih gostiju bili su prof. Rizah Gruda, mr. Marko Knezevic, prof.dr Sefket Krcic i drugi kao i celnici ove opstine... nastavak teksta.
Gusinjski bol u dusi! (11. avgust 2011)
Molim uvazenog, glavnog urednika ove stranice, gos. Hot Rafeta da objavi ovaj uvazeni komentar, sa KNJIGE GOSTIJU, ovog Gospodina pod ovim njegovim kodom ”Gusinje se iz temelja ljulja”, na glavnoj stranici Vaseg portala www.gusinje-plav.com. Posto Vi, uvazeni glavni urednice iz principa ne uobicavate da objavljujete komentare koji nisu potpisani punim imenom i prezimenom, zato cu se ja potpisati punim imenom i prezimenom, jer i svako slovo, zapetu i tacku u ovom predivnom komentarau cu ja licno, uvijek u bilo koja doba dana potpisat svojim punim imenom i prezimenom Zufer S. Bektesevic. Visnjevo – Sweden. Zasto? Dal' ima jos Gusinjana koji zatvaraju oci, pred ovom "Brukom i Sramotom ".
Orginalni komentar sa Knjige Gostiju, od strane Gospodina ”Gusinje se iz temelja ljulja
Setao sam se sa svojom idilom, Plavsko-Gusinjskom dolinom.  ( 10. avgust 2011)
Kako se 1.avgusta 2011 godine, neslavno, sto se masovnosti tice (15-20 prisutnih), zavrsila tribina u Gusinju, na kojoj je prisustvovao i g-dina Korey M. Gonzales, americki konzul u Crnoj Gori... Zasto je dr. Rusmir Lalicic, predsjednik MZ "2. avgust" trazio kolektivnu vizu, da se svi Gusinjani isele iz Gusinja...? Kako su na ovaj zahtjev dr. Lalicica reagovali g-din Korey M. Gonzales i Murat Julevic, pecalbar iz Njemacke.... Zasto u vrijeme odrzavanja tribine u zgradi Doma kulture u Gusinju se nalazio i Skender Sarkinovic, predsjednik Opstine Plav, ali nije prisustvovao ovoj tribini...? Zasto predstavnici medija, koji su bili prisutni ovoj tribini nisu o ovom dogadjaju "zucnuli ni rijeci", u medijima za koje izvjestavaju...?
O tome i o mnogo cemu jos, uz tekst i slike, citajte u kolunmi "Setao sam se sa svojom idilom, Plavsko-Gusinjskom dolinom" , autora Hama Mulica. (Gusinje Plav Press)
Goran Jokic i Haris Siljkovic u carstvu nebeskih visina.  ( 10. avgust 2011)
Vjekovna covjekova zelja je uvjek bila da se vine u nebeske visine. Neko je to zadovoljstvo i okusio leteci avionom, dok je veoma mali broj hrabrih i odvaznih osoba sebi priustilo taj da kazemo velicanstven, ali i opasan uzitak leteci na paraglajderima. Odvazni momci, Goran Jokic i Haris Siljkovic, prije dva dana, zahvaljujuci veoma lijepom vremenu, sa Kofiljace kraj Plava, su se vinuli u nebesko plavetnilo, uzivajuci u pjezazu, kakav se rijetko kome moze pruziti. Pogled za divljenje, Plav i okolina su im bili kao na dlanu, a slag na tortu su i par slika napravljenih u samu noc. Dio njihovog zadovoljstva prenosimo i vama, putem foto reportaze koju su oni napravili. (Gusinje Plav Press)

Mrtvi ne govore.  ( 9. avgust 2011)
Za vas piše Zufer S. Bekteševic (Visnjevo - Sweden)
Ovu kolumnu posvecujem ” samo i samo ” onima koji nevino stradaše "Rahmet im duša i dragi Allah dz.s. im se smilovao”. Ubijali su ih i privremeno pokrštavali u državi u kojoj živješe i doživješe sramni genocidni postupak, nad nedužnim stanovnicima Gusinja i Plava, samo što su pripadali, nekoj ” boljoj ” religiji , samo sto su se zvali ” lijepšim ” imenom i zato sto su koristili svoj ”predivni” materni jezik. Ja nemama namjeru šire razlagati ovu vrlo prostu i prostacku ideologiju koja je još uvjek nedovoljno istražena od države, koja ”šuti i samo šuti” i šuti, a kuca na vrata EU i problematiku primitizma od strane onih, koji su mislili da je moguce: ” zaustaviti zemaljsku kuglu i sakriti ovaj najprljaviji cin - genocida ”. Drzava koja još do danas, nije našla snage i moci da se javno izvine svim nastradalima . A ovo stanovnistvo je pokazalo visoki – visoki kodeks gradzanskog i ” ljudskog dostojanstva ” u XXI vijeku i dali svoj glas nezavisnoj drzavi u kojoj žive. Na potez je drzavni parlament, da i oni pokažu osnovni kodeks državne i osnovne civilizacijske kulture i pozitivnog dijela u XXI vijeku i javno se izvine u ime drzave, tom stanovnistvu Plava i Gusinja - odnosno njihovim potomcima, koji jos tamo žive na svom ognjištu, kao i onima koji nisu tamo, ali znaju za ovaj najprljavi mucki, sramni cin ” GENOCID ”.
I ako je život jaci od svega, ostaje gorcina, golema tuga i mucni spram takvom prljavom ideologijom. Ja ovde zelim samo toliko, da se ne zaboravi: ” NEVER FORGET - Plav and Gusinje ”.
Uskoro dolazi, 2012 / 2013 god, 100 god od pokrscavanja stanovnistva Plava i Gusinja. Postovanje i sjecanje se odnosi samo na nase Plavljane i Gusinjane, u mjesecu Ramazana, koji jos zive u nama.
Hvala im !
Nove clanarine i pokloni iz Evropskih zemalja za NVU"Euro za Gusinje".  ( 8. avgust 2011)
Da nema nostalgije, ceznje te duhovne patnje za izgubljenim, nenadoknadivim mirisima, idilama i privlačnostima rodnog zavicaja koji Gusinjanke i Gusinjane veze za dobar dio njihovih proteklih godina prozivljenih u Gusinju i njihove zelje da na razlicite nacine pomognu svoj kraj, vjerovatno ni ova prica ne bi bila vrijedna pomena.
Odnos prema Gusinju se prvenstveno zasniva na velikoj ljubavi i upornosti. Na srecu, tokom proteklih godina od osnivanja NVU"Eura za Gusinje" mnogi ljudi su iskazali volju da postanu clanovi navedenog udruzenja. Nadam se da je vecina njih pronasla sebe u nasim zajednickim aktivnostima. Sa velikim odusevljenjem zelim da Vas obavjestim da se clanstvo NVU"Euro za Gusinje" znatno povecalo proteklih dana u Gusinju, a oni su Feratovic Remzija -Milja iz Svajcarske (1 clan, Cirih) i porodica Avda Nikocevica iz Njemacke (10 canova), koji su uplatili clanarinu i za narednu godinu.
Nasi clanovi iz Svedske su dolazak u Gusinje iskoristili ne samo za odmor i da posjete svoje najblize, vec i da obnove clanstvo - porodica Seada Bektesevica (4 clana, Stokholm) i Mustafa Kobilic sa svojoj suprugom (Mustafa je ovom prilikom obnovio njihovo clanstvo i za sljedecu godinu). Svakako, nadam se da cemo narednog 2.avgusta ispuniti makar dio necijih ocekivanja, a za sada mogu samo reci da uvazavam prijateljske savjete. Vrijeme je najbolji sudija!
Nama se na najljepsi nacin desavaju neke stvari, koje svaka na svoj nacin odslikavaju zivot na ovim prostorima ali sa zajednickim interesom i htjenjem da se doprinese unapredjenju naseg zavicaja kako u kulturnom tako i u svakodnevnom zivotu. Osim za nove clanove, imam potrebu da sve Vas, posjetioce web portala www.gusinje-plav.com, a narocito clanove NVU"Euro za Gusinje", obavjestim da je nase udruzenje dobilo na dar crtez od akademskog slikara Dzevdeta Nikocevica.
HVALA NA POVJERENJU I PODRSCI!
Asmina Omeragic, predsjednica NVU"Euro za Gusinje"
"Ekoloski most" na Ali pasinim izvorima kraj Gusinja.  ( 7. avgust 2011)
Ako ste ovih dana pazljivo pratili pisane i elektronske medije, sigurno vam nisu promakle desetine tekstova i video priloga vezanih za manifestacije odrzane u nasem zavicaju. Svakako jedno od udarnih vijesti je bilo i okupljanje 2. avgusta na Ali pasinim izvorima kraj Gusinja.
Svi koji su imali prilike da pogledaju televizijsku emisiju za dijsaporu, koju je sinoc emitovala RTV Crne Gore, a koja je snimana na Ali pasinim izvorima kraj Gusinja, od ucesnika iste su se mogli samo cuti hvalospjevi i superlativi vezani za turisticku ponudu ovog izletista, odnosno Opstine Plav. Sve tece med i mlijeko.
Samo par metara dalje, gdje su snimani glavni kadrovi sa ucesnicima te emisije, nalazi se najveci drveni most, jedan od nekoliko koji turistima omugucavaju da obidju ovaj prirodni dragulj. I zamislite, taj most preko kojega su prosle na hiljade lica, na opste iznenadjenje mnogih, umjesto betonske stope drzi u vodi jedan stari ŠPORET. Dobro ste procitali. Most drzi stari ŠPORET da se nebi srusio!!! ( kliknite na sliku u lijevom uglu)
Postavlja se pitanje. Nije li i ovaj most kojega podupire ŠPORET jos jedan u nizu ekoloskih bisera u Gusinju, pocevsi od kanazlizacionih cijevi preko terena FK"Gusinje", deponije smeca kraj mezarja, izbor firme koja je pod stecaj za izvodjenje radova na zgradi MZ "2. avgust", koji kako stvari stoje mogu potrajati u nedogled, ... nacin da se Gusinje "sto bolje" predstavi svijetu, a time i Opsina Plav. Ili je u pitanju ona narodna "da komsiji crkne krava", procijenite i sami postovani citaoci.
Zahvaljujemo se Sirhanu Mrkulicu na ustupljenoj fotografiji. (Gusinje Plav Press)
Obavjestenje BKUD "BEHAR" Njujork.  ( 6. avgust 2011)
U maju mjesecu 2011. godine na inicijativu nasih sugradjana iz Plava i Gusinja koji zive i rade u Njujorku, osnovano je Bosnjacko kulturno umjetnicko drustvo “BEHAR“. Cilj ovoga drustva je gajenje kulture i kulturne bastine nasih krajeva, a to su Plav, Gusinje, Rozaje, Sandzak, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija i Makedonija.
U nase drustvo svi su dobro dosli, a cilj nam je da nasu djecu poducimo nasem jeziku, te da ta ista djeca ne zaborave svoje korijene odakle poticu, Cilj nam je izmedju ostaloga da ih naucimo da citaju nase pismo kroz recitacije ilahije i monodrama.
Za nas sve puno znaci da su nasa djeca na okupu, da se druze i spoznaju jedni druge, sto do sada vjerujemo nisu imali priliku. Od osnivanja nase drustvo je u Njujorku imalo dva nastupa: piknik Fondacije Gusinje i na jednoj svadbi. Takodje, grupa nasih clanova su imali zapazen nastup na upravo zavrsenoj manifestaciji "Dani borovnice 2011" u Plavu. Predstoje nam serija nastupa u samom Njujorku izvan njega, a sledece godine planiramo da kompletno drustvo nastupi na ljetnim manifestacijama u Gusinju i Plavu.
Moramo da naglasimo da su svesrdnu pomoc u formiranja drustva doprinijele nase majke iz Plava i Gusinja cak i one majke cija djeca ne idu u folklor. One su darivale starovijekovne jeleke i dijelove nosnji od kojih su neki stariji od 50 godina. Dobili smo zenski fes koji je star 65 godina i to nije sve, jer nas narod i dan danas prikuplja nosnje i sije iste, kako bi nasa omladina, kada izadje na podium blistala od ljepote. Ne mozemo a da ne pomenemo nase donatore - biznismene, ljude dobre volje, koji znaju sta znaci imati folklorno drustvo.
Svi oni koji smatraju da ovaj folklor ima nekakve druge smjernice, neka slobodno dodju u nase prostorije i neka se uvjere u nase sposobnosti i kvalitete. Ponavljamo da nikome nije zabranjen pristup u drustvo, svi Bosnjaci su dobro dosli, odakle god da su.
S'punim postovanjem
Uprava BKUD "BEHAR" Njujork.
Klasicni i moderni glas Venecije  ( 6. avgust 2011)
Pise: Hamo Mulic
Venecija je nesto medju najlepsim sto je stvoreno na zemlji. Od svih mogucih varijanti osmisljenih ideja u stvarnosti uzivanja najprirodnije. Opisujuci neke bitne cinjenice ovoga carobnog grada je samo kap u moru. Ali eto izdvajam tu kap u kontekstu uspomena na posjetu od dva dana. Sa mojom grupom zaljubljenika proputovali smo Italiju, kroz njenu Renesansu od Napulja i Pompeja na jugu, do Florence i Venecije na sjeveru. U Veneciju smo ostali dva dana, a slike i uspomene su ostalo za dugo. Krstareci zavojitim ulicama kroz jezgro grada stiglis mo do Pijace sv. Marka. Zute strelice oznaka na raskrsnice ulica, izvijene kao i kanali Venecije, jer u sustini pokazuju vijugavi putokaz po vodi i dodjosmo do dzinovskog mermernog mosta RIALTO na kanal Grande, preplavljen svetlom sunca... nasavak teksta.
ELMIR - EKICA BICIC (1979-2009)  ( 5. avgust 2011)


Danas se navrsavaju dvije tuzne godine od prerane smrti naseg voljenog i nikad prezaljenog nam Ekice. Istina je surova,tuga velika,rijeci premalo da opisemo koliko nam je tesko zivjeti bez tebe. Svaka ova godina koja je prosla jednako boli,jer nijedan dan nemoze proci bez pomisli na tebe, tvoju ranu i nevino izgubljenu mladost. I ako tako mlad bio si veliki covjek, sto si i dokazao dajuci zivot za drugog, za koga? Ni vrijeme koje je proslo, ni suze koje su istekle nijesu umanjile bol i tugu za tobom. Mi i dalje placemo jer nas i dalje boli, tesko je sto nam sudbina uze onoga ko se dusom i beskrajno voli. Neka ti je vjecni rahmet i da ti Allah dz.s. podari sve ljepote dzeneta.
Zauvjek tvoji: supruga Alma, kcerka Elda, sin Hamo, otac Seko, majka Fata, sestre Edina i Meca, nana Hasnija i stric Jasmin.
Za lica sa posebnim potrebama Opsine Plav od donatora iz New Yorka jos $200.  ( 5. avgust 2011)
Nasa redakcjia je, kao sto smo i objavili, prije desetak dana zvanicno zahvrsila humanitarnu akciju prikupljanja novcanih sredstava za lica sa posebnim potrebama odnosno hendikepiranim i pomenuti novac je vec urucen Semsiji Medunjanin, predsjednici NVU "Help" u Plavu,
Medjutim, osjecaji filantropije medju dijasporom u New Yorku i dalje su prisutni kod velikog broja Plavljana i Gusnjana, posebno kada je rijec o licima rodjenim sa raznim deformitetima na podrucju Opstine Plav. U zelji da svojim skromnim donacijama pomognu ovu akciju, objavljujemo i imena novih donatora: Krcic Z. Sato $ 50, Siljkovic A. Mirsad $50, Radoncic S. Rafet $50, Purisic F. Sajo $50.
U ime NVU "Help" iz Plava i redakcije naseg portala, organizatora ove humanitarne akcije, donatorima se najsrdacnije zahvaljujemo. (Gusinje Plav Press)
Dobrota. ( 5. avgust 2011)
Za Vas pise: Zufer S.Bektesevic, ( Visnjevo - ) Sweden
Ovu kolumnu sam namjenio licno sebi. Zasto? Posto je mjesec Ramadan 1432 po Hidzri (Avgust 2011), a moja malenkost iz meni opravdani razloga ne posti, pa sam sebi dao za pravo da napisem nesto sto moze biti od koristi i onima koji poste.
U svetoj Bozijoj knjizi Kur`anu, ima jedan predivan ajet ( Kur`an 2/256 ) U vjeri nema prisiljavanja. Povod za kolumnu koja nosi naziv "Dobrota", licno me interesuje unutrasnji stav duse covjeka. Sta je dusa? Tesko pitanje za onoga koji ima dusu, ali je u njemu zatvorena velikim katancima, a kljuc bacen tamo daleko da nije potrebno putovati nigdje , jer on je u samoj osobi. Namjece se zatim logicno pitanje: Dal' zivotinja ima dusu? Vratimo se dusi i pitajmo sebe: Kad dusa umire? Ja znam kad budem preselio da i ovo malo duse sto imam, ce preseliti, ali ce ostati onima koji budu zivjeli da pricaju o mojoj dusi, pozitvno ili ... ?
Zato Vam nudim jednu predivnu pricu iz knjige: Ne tuguj, Aid el Karni... nasavak teksta.
Magistar nauka iz nasih krajeva  ( 4. avgust 2011)
Huso Brdakic, od oca Ismeta i majke Ismete je dana 28.jula na Univerzitetu u Beogradu sa svoje 24.godine stekao novo akademsko zvanje MAGISTAR INFORMATICKIH NAUKA (Master of Science). Pred komisijom koju su cinili eminentni profesori i doktori uspješno je odbranio svoj Magistarski rad sa temom „Globalni Distribucioni Sistemi za Avio kompanije“ i to sa ocjenom 10. Odbranom svog magistarskog rada Huso-Beli Brdakic je i pored niza naših intelektualaca i visoko obrazovanih Gusinjana, koji žive i rade u inostranstvu, postao prvi magistar nauka koji trenutno živi u Gusinju, odnosno našem zavicaju, te u tom smjeru želimo blistavu karijeru našem mladom intelektualcu, za kojeg smo sigurni da se nece zaustaviti na ovom stecenom zvanju, vec da ce u doglednoj buducnosti steci i zvanje doktora nauka.
Objavljujemo impozantnu biografiju mag. Husa Brdakica. (Gusinje Plav Press)
Gusinje iz 1865 god, Abdul beg od Gusinja i Ferman od 1389 god, Dosudje i Plav iz 1303 god  ( 3. avgust 2011)
Za vas piše Zufer S. Bekteševic Visnjevo - Sweden
Ponesto je nuzno reci radi objasnjenja naslova ovog clanka, za koje niste imali prilike da citate od predhodnika, koji bi nam utrli put ka istini o Vasem i mom dragom mjestu na ovoj planeti, Visnjevo i moram iz postovanja reci Gusinja. Plavljani nazalost nisu bili historijski poznati velikim silama, ali danas imaju izvanrednu priliku da se kulturno uzdizu. Tako da bilo kojeg Plavljanina pitate: Koje je visine Severina? Koje je tezine? , Koje joj babo? Koje joj majka? Svi bih iz glasa odgovorili. Samo zahvaljujuci prvom covjeku Plava. A da pitamo Severinu da nam na karti pokaze gde je Plav, trebalo bih joj najmanje 120 minuta da pronadje. Zato ona za 120 minuta 30.000 eura.
Ko pita sirotinju Plava, a za Gusinje, ni da postoji. Briga ili tuga oko ishoda izbora prvog covjeka Plava ili bruka ili sramota oko Gusinja, samo ce vas paralisati. Jer ovi koji vode ovaj kraj, ovu bivsu ljepotu, Njima nije stalo do Vas. Ali sta se moze, niko sa ove planete ne odlazi ziv i oni ce otici jednog dana, a doci opet isti. I tako u zacarani krug: Plavsko jezero sve manje i manje, Gusinje u dimu i smradu. Da bolje ne moze biti.
Da se vratim mom clanku. Ovdje mozete vidjeti kolko je bilo stanovnika Gusinja 1865 god, po zvanicnim Turskim (osmanlijskim izvorima)... nastavak teksta.
Ramazanski pokloni iz Holandije.  ( 2. avgust 2011)
Uvazeni sugradjani,
U ime Organizacionog odbora za prikupljanje humanitarnih sredstava iz Holandije cestitamo Ramazan uz zelju dag a u zdravlju, dobru i rahatluku ispostite, takodje das a svim svojima najmilijima docekate Bajram.
Koristimo priliku da Vas informisemo da je organizacioni odbor za prikupljanje humanitarne pomoci iz Holandije kao i uvijek do sada izvrsio podjelu Ramazanskih poklon paketa i to ukupno 36 paketa svim porodicama kojima je najpotrebniji.
Ramazanski poklon paketi su pripremljeni od strane DOO Adil&Dino, vlasnika Zufka Nikocevica. Naravno ovakav vid akcije ce trajati sve do tada dok bude bilo Gusinjana u Holandiji. U to ime Vas srdacno pozdravljamo i zahvaljujemo donatorima koji podrzavaju ovakve akcije.
U ime Odbora,
Ramo Kobilic
Nafija Radoncic rodj. Koljenovic. (1932 - 2011) ( 01. avg. 2011)


Dana 15.07.2011. godine preselila je na ahiret u 79. godini zivota rahmetli Nafija Radoncic rodj. Koljenovic. Dzenaza se obavila dana 17.07.2011. godine na mjesnom groblju u Gusinju.
Ozalosceni: sin Enver, kcerke: Ljuljka, Djuka, Saljka, Naksija i Igbala. braca: Adem i Kadrija, sestra Bahtija, snaha, unucad zetovi prijatelji i ostala mnogobrojna rodbina.
Radoncic Avda Skendo (11 jul 1954 - 31 jul 2011) ( 01. avg. 2011)


U New Yorku je u nedelju 31 jula na ahiret preselio Radoncic Avda Skendo u 57 godini zivota. Zdravoglava se prima veceras u ponedeljak u Ali pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza se klanja u utorak 2 avgusta u 9:30am, nakon cega ce se obaviti ukop na mezarju u Long Islandu.
Ozalosceni: supruga Satka, sinovi Avdo i Sead, kcer Sabrina, braca Dzafer, Enver i Ramiz, sestra Zinka i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Na Sunken Meadow Parku kraj New Yorku, sunca u izobilju, za razliku od Grebaja kraj Gusinja  ( 1. avgust 2011)
I dok je u nedelju u Gusinju organizatorima i ucesnicima tradicionalne manifestacije Dan dijaspore kisovito vrijeme delimicno pokvarilo okupljanje u dolini Grebaje, sa ove strane Atlantika, tacnije u poznatom izletistu Sunken Meadow Parku, sunca je bilo u izobilju. Jos jedno druzenje nase dijaspore, koja je okupljanje u povodu 2. avgusta, nadomjestila lijepim druzenjem, uz turnire u malom fudbalu i kosarci.
Sljedece nedelje, 7. avgusta na istom mjestu u Sunken Meadow Parku bice odigran turnir u malom fudbalu u organizaciji ekipe Dervis Bosna. Sve detaljnije informacije mozete dobiti kod Saja Dervisevica na 718 908 9458. (Gusinje Plav Press)

Odrzani dani dijaspore Grebaje 2011  ( 1. avgust 2011)
Saobracajna guzva koja je uobicajena svake godine mnogima je napravila problem da se od Gusinja do Grebaja putuje automobilom preko 45minuta. Voznja ni manje ni vise od 10 km na sat. Parkiralista sva popunjena pa se parkiralo na putu kojim se vozi a koji je veoma uzak. Ali niko ne odustaje jer zelja da se sretnu i vide sa svima veca je od svega. Okupio se veliki broj nasih ljudi kako iz zavicaja tako i onih koji rade i zive vani.
Igrala se haloturka a svirao je na tamburu Rasim Muminovic. Prisutne je zabavljao i Mahir Burekovic poznati pjevac kao i kulturno umjetnicko drustvo iz Gusinja a sve u organizaciji Gusinjsko leto. Na kraju kisa je primorala pisutne da se skup okonca ranije nego sto je planirano. Naprvili smo i nekoliko snimaka sa ovog skupa. Za web magazin www.gusinje-plav.com iz Gusinja - Senad Sehovic

Ramazanska cestitka Bosansko-Hercegovackog Islamskog Centara NY. ( 31. jul 2011)
Esselamu alejkum poštovana braco i sestre u islamu,
Hvala Allahu dž.š, koji odredi da i ovaj ramazan docekamo, i koji u svome Kuranu kaže : "O vjernici! Propisuje vam se post, kao sto je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili" (El Bekare 183).
Salevat Muhammeda s.a.w. koji u svom hadisu kaže: "Ljudi, dolazi vam velicanstveni mjesec, mjesec pun bereketa, u kome ima jedna noc vrijednija od hiljadu drugih mjeseci.“ Allah, dž.š, odredio je u tome mjesecu post kao strogu obavezu, a teraviju - namaz koji se obavlja u tim nocima - kao dobrovoljni vid ibadeta. Ko se Allahu, dž.š, približi kakvim dobrocinstvom, tretirat ce se kao da je obavio farz (strogu obavezu) u nekom drugom mjesecu. Ko obavi strogu obavezu (farz), tretirat ce se kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. To je mjesec strpljivosti, za koju je nagrada džennet i mjesec pomaganja kada se povecava opskrba vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postaca, bit ce mu to oprost od grijeha i iskup od Vatre, a dobit ce nagradu kao i postac, bez umanjenja njegove nagrade"! Neka je salevat na njegovu porodicu, ashabe kao na vas i sve ostale muslimane koji sa radošcu docekuju ovaj mubarek mejesec! ... nastavak teksta
Radoncic Jakupa Medo ( 1932 - 2011 )  ( 31. jul 2011)

U New Yorku je u subotu, 30 jula na ahiret preselio Radoncic Jakupa Medo, u 79. godini zivota. Zdravoglava se prima veceras u nedelju, u Ali pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza ce se klanjati u ponedeljak, 1. avgusta u 9:30 am, nakon cega ce se izvrsiti pokop na mezarju Long Island.
Ozalosceni: supruga Fatma, sinovi Safet i Ismet, kcer Jasmina, snahe Nevzeta i Nafija, zet Suad, sestre Hajrija, Remzija, Maljica i Hatka, bratanici Rafet, Izet i Nedzad, snaha Nadira, unucad Dino, Denis, Adi, Nedim, Emil i Adela i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Sjecanje na Sajmu Stojkovic rodj. Medunjanin (1962 - 2010)  ( 31. jul 2011)
Lako je obrisati suze, ali je tesko
iz srca obrisati tugu vjecnu.
S ljubavlju i ponosom cuvamo uspomenu na tvoju dobrotu
i plemenitost sa kojom si nas obogatila.
Neka te u tisini vjecnog mira prati nasa ljubav
jaca od vremena i zaborava.

Tvoji najmiliji: majka Milka, suprug Aco, sin Stevan, brat Sead, snaha Edita, bratanicne Arijana i Anela.
TRADICIONALNI TURNIR U MALOM FUDBALU - Sunken Meadow Park, nedelja, 31. jul 2011  ( 30. jul 2011)
Vec je vise od trideset godina u tradiciji da se nas narod u New Yorku i okolini okuplja zadnji vikend u julu ili prvi viked avgusta mjeseca, kao pandan na u svijetu poznati 2. avgustu u Gusinju. Tako ce se i ove godine, u nedelju 31. jula, u Sunken Meadow Parku, poznatom parku i izletistu na obalama Atlanskog okeana, okupiti Gusinjani, Plavljani i njihovi prijatelji, uz dobru zabavu i hranu evociraju uspomene kada su se okupljali na Ali pasinim izvorima.
Ovog dana,(nedelja, 31 jula 20101) odrazace se i TRADICIONALNI TURNIR U MALOM FUDBALU( 5 + 1 ), koji organizuje ekipa "Dervis Bosna". Predvidjene su bogate nagrade, a svaka ekipa je duzna da upalti $250. Turnir pocinje u 11 sati izjutra i mole se svi zaiteresovani da se prijave na vrijeme kod Saja Dervisevica na 718 908 9458. Takodje ce biti odrzan i turnir u malm fudbalu za uzrast do 12. godina.
U nedelje, 7. avgusta, na istom mjestu, takodje ce biti odzan TURNIR U MALOM FUDBALU, a organizaror je ponovo ekipa Dervis Bosna. (Gusinje Plav Press)
Hajtar za Etema Malja Huseinovic - Nedelja, 31. jul, 2011, restoran "Sahara" Brooklyn  ( 30. jul 2011)
Dana 16. jula 2011 u 78. godini zivota preselio je na ahiret Etem Malja Huseinovic. Dzenaza je obavljena 18. jula 2011 u Nju Jersey.
Sinovi: Ragip, Aljo, Safet i Mirsad sa bratstvom Huseinovic, otvaraju hajtar u nedelju, 31 jula od 10 sati izjutra do 5 sati poslije podne u restoranu "Sahara" na adresi;
2337 Coney Island ave
Brooklyn, NY 11223
Info:
718 -2 59 - 8105
917 - 224 - 6371
Redzic Rasim - Rasko porodicno se uclanio u NVU"Euro za Gusinje"  ( 29. jul 2011)
Jedan od najpoznatijih fudbalskih imena, koje je iznjedrio FK"Jezero" iz Plava, svakako je Redzic Rasim - Rasko. Bolji poznavaoci fudbala se sjecaju njegovih briljijantnih partija koje je pruzao u FK"Jezero" i FK "Ivangrad". I ako je danas zakoracio u sestu deceniju zivota, on sa istim zarom po terenima New Yorka i New Jerseya i dalje pika fudbalsku loptu,
Prije par dana, pisac ovih redova, koji je sa Raskom Redzicem imao privilegiju da igra zajedno cetiri godine u FK"Jezero", se susreo snjim i evocirali su uspomene iz dana kada je ekipa za koju su nastupali bila lider Prve Crnogorske fudbalske lige.
Normalno sem fudbala Rasko se dotakao i naseg organizovanja u New Yorku, te naglasio da mu se posebno svidjaju aktivnosti humanitarnog udruzenja "Euro za Gusinje", koje pomaze svoj zavicaj, bilo da je Gusinje ili Plav u pitanju, te je odlucio da uclani svoju sestoclanu porodicu u ovo udruzenje.
Sa novih sest clanova humanitarno udruzenje NVU"Euro za Gusinje" sada broji 639 clanova. (Gusinje Plav Press)
Ramazanska cestitka Odbora IZ i KC Plav-Gusinje Astorija.  ( 28. jul 2011)
Es-selamu alejkum, postovana braco i sestre
U ponedjeljak 1-og avgusta 2011-e godine pada prvi dan Ramazana.Mjesec Ramazana je mjesec blagoslova, ljubavi, postovanja i suosjecanja. Mjesec kada svi pripadnici muslimanskog Ummeta poste. U postu dusa i tijelo postaju jedno u pokornosti Uzvisenom Allahu. Ibadet posta uci covjeka da nije sam na dunjaluku vec da postoje ljudi i stvari oko njega koje treba upoznati. Upoznajmo se bolje i druzimo se i za vrijeme teravija koje ce se ovog Ramazana odrzavati, osim Astorije i u Bruklinu sa nasim musafirima, imamima Rahman ef.Kacar i Ismail ef. Husic. Svima vam od srca zelim sretan Ramazan uz zelje za vase dobro zdravlje, uspjeh u zivotu i licnu srecu. RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN

OBAVIJEST
Teravuh namaz (TERAVIJA) ovog Ramazan mjeseca odrzavat ce se i u Brooklyn'u na adresi Brooklyn Amity School 2727 Coney Island avenue izmedju X i V Av.
Izlozba etno-zbirke plavskog kraja, autor Zahid Lalic  ( 28. jul 2011)
Treci dan vec tradicionalne manifestacije Dani borovnice 2011 bio je u znaku izlozbe etno-zbirke plavskog kraja Zahida Lalica(73). Posjetioci su u holu Centra za kulturu Plav mogli vidjeti jedan mali dio eksponata i razgovarati o svemu sto se tice etno muzeja sa Zahidom.
-" Eksponate sam poceo prikupljati vec od 1947, pune 63 godine i do sada sam prikupio preko 2300 koji se nalaze u etno muzeju moje kuce. Na pocetku sam sve predavao Domu kulture i opstini. Trebalo je sve da se izlozi u kuli Redzepagica ali nisam mogao sa njima postignuti sporazum i sve sam ponovo vratio svojoj kuci prica nam Zahid. Cetiri godine su sve drzali u paketima i da nijesam sve vratio kuci totalno bi se sve rasturilo. Sada je u sve u tijesnom prostoru ali na sigurnom nastavlja on. Obracao sam se ministarstvu kulture da me pomognu finansijski ali od toga nema nista.."
Ulaz u etno muzeju je besplatan. Muzej je jako posjecen. Mnoge TV stanice iz Crne Gore, Srbije, Albanije cak su dolazili iz Praga, Ceska snimimati sve sto je Zahid prikupio, a ima exponata sto datiraju iz prastarih vremena i svega sto se nekad koristilo a danas ne. Napravili smo i nekoliko snimaka eksponata koje je Zahid izlozio u holu Centra za kulturu Plav.
Za web magazin www.gusinje-plav.com iz Plava - Senad Sehovic

Za Mehmedovic Alja iz Jasenice (Plava) donacija iz Njujorka od Dervisevica  ( 27. jul 2011)
Vjerujem da niko na svijetu nije bio ispunjen punim spokojstvom, ako nije prije svega bio ispunjen i osjecanjem filantropije. U neprestanom vrtlogu covjekovog zivota, sumnji, slutnji, iluzija - pomaganje socijalno ugrozenim ljudima je prozorcic na koji ulazi svjetlost u covjekov zivot. Nedavno je na televizija bila reportaza o Alju Mehmedovicu iz Jasenice, covjeku koji zivi na rubu egzistencije sa svojom suprugom i petoro djece. Sa 70 eura mjesecno nije lako prezivljavati, ali postoje ljudi koji mogu i zele pomagati. Nekoliko Dervisevica su prvi, za koje ja znam, prvi i medju sobom pokrenuli "akciju" prikupljanja pomoci navedenoj socijalno ugrozenoj porodici. Oni su: Dervisevic Sacir, Esko, Ragip, Senad, Erdan i Sajo, a njihovoj pomoci su se pridruzili i Tosic Senada i Senad.
Mnogo je nacina za pomoc, samo treba imati mogucnost i zelju... Ocekujemo i Vase aktivno ucesce!
Asmina Omeragic, predsjednica NVU"Euro za Gusinje"

VASVIJA DURAKOVIC, rodj. Mulic (1943 - 2011)  ( 26. jul 2011)

Dana 25.07.2011. god. preselila je na ahiret u 68. godini života rahmetli VASVIJA DURAKOVIC, rod. Mulic. Dženaza se obavila u utorak, 26.07.2011. u 15 casova na mjesnom groblju u Gusinje.
Ožalošceni: sin FIKRET, brat MURAT, sestra SABRIJA, bratanicna, sestricici, sestricine, kao i ostala rodbina DURAKOVIC i MULIC
Lakrdija u Gusinju se nastavlja.  ( 26. jul 2011)
Nazalost, kako smo i predpostavljali, bokada puta prema groblju u Gusinju trajala je veoma kratko. Naime nakon sto su u petak vece celnici MZ "2. avgust" Gusinje, uz pomoc utovarne kasike postavili prepreke od sljunka i prekinuli putni pravac prema gusinjskom groblju, u nadi da ce se koliko toliko naci neko resenje za ovu BRUKU, komunalna inspekcija je u ponedeljak uz pomoc buldozera uklonila pomenute prepreke.
Da zlo bude jos vece, postojecu deponiju su poceli da ravnaju, kako bi omogucili da sanitarni kamioni komunalnog preduzeca i dalje istovaraju smece kraj groblja u Gusinju.
Izgleda nekome je stalo, da se nastavi ova BRUKA, koja je vec dobila i politicke konotacije, na osnovu jucerasnje diskusije na sastanku u Domu kulture u Gusinju, kada se od pozvanih celnika Opstine Plav i IZ Gusinje niko nije pojavio.
Slike su preuzete sa fb profila Ali pasini izvori.coom. (Gusinje Plav Press)

Edis Dervisevic u istoj ekipi sa legendom LeBron James. ( 25. jul 2011)
Iako je zvanicno takmicarska sezona u NBA zavrsena, dotle njeni najpoznatiji kosarkasi nastupaju na promotivnim turnirima. Nista nobicno za nas i prakticno svakodnevna novost u Americi.
Medjutim, putem naseg magazina prenosimo nesto o cemu mnogi sanjaju. Naime, Edis Dervisevic student zavrsne godine i clan kosarkaske ekipe Long Beach State Univerziteta je juce nastupio u istoj ekipi sa LeBron James, legendom americke kosarke, na letnjem turniru u Los Angelesu. Upravo on je i asistirao Edisu kod jednog kosa (usporeni dio snimka). Edis nosi dres sa brojem 13.
Urucene donacije koje je organizivala nasa redakcija.  ( 24. jul 2011)
Ovih dana u Plavu su urucene donacije Udruzenju za osobe sa posebnim potrebama - NVU"Help", odnosno hendikepiranim licima Opstine Plav, kao i za sponzorstvo knjige "Plavsko Gusinjski Rijecnik", autora Ibra Rekovica. Gos. Rekovic se vec zahvalio u pisanoj formi (tekst je vec objavljen) i u licnom razgovoru sa urednikom web magazina.
Prenosimo pisanu zahvalnicu NVU"Help" upucenu putem e-maila:
Postovana redakcijo
U ime roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama opstine Plav upucujemo veliku zahvalnost na odazivu za nasu akciju koja se ogleda u pomoci djeci i omladini sa posebnim potrebama na teritoriji opstine Plav.Posebnu zahvalnost dugujemo Vama koji pratite nasu akciju prikupljanja sredstava i obavjestavate o tome, kolegama iz NVU''Euro za Gusinje'' zatim Zuferr Bektesevic,Zuvdo Sabovic,Hajro Lalic,Muharem Purisic,Coko Z.Krcic.Nadamo se da cete i dalje biti uz omladinu i djecu sa posebnim potrebama.
Predsjednik udruzenja
Medunjanin Semsija-Bela
Dali se nazire kraj BRUKE u Gusinju? ( 23. jul 2011)
Nakon visegodisnje BRUKE, vezane za DEPONIJU SMECA kraj groblja u Gusinju, celnici MZ "2.avgust" iz Gusinja, su povukli potez koji se trebao ranije napraviti. Naime, sinoc, u petak predvece utovarnom kasikom, sa obje strane, put koji vodi ka groblju je zatvoren za motorna vozila. Nezvanicno saznajemo u toku dana pocece i ciscenje same deponije.
Dali je ovo pocetak kraja BRUKE, o kojoj smo u zadnja tri mjeseca, putem naseg web magazina ukazivali i objavili na desetine slika, tekstova i video snimaka, ostaje da se vidi. Slike su preuzete sa fb profila Ali pasini isvori.coom. (Gusinje Plav Press)

Severini Vukcevic 15 hiljada eura za ucesce na "Dani borovnice" 2011.god ( 23. jul 2011)

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina    Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2011 www.Gusinje-Plav.com