www.Gusinje-Plav.com


Muzicki instrument, narodna nosnja Gusinja i Plava.
Za vas piše Zufer S. Bekteševic - Sweden
Ovo sto cu Vam uvazeni postovani posjetioci ove stranice www.gusinje-plav.com, ili bolje receno uvazeni Gusinjani i Plavljani ma gdje bili, nije palo s`marsa, niti je pisao marsovac, vec jedan velikan u kulturi i obicaja ljudih sa prostora bivse nam drzave Yugoslavije. Duzan sam ovdje se ponovo zahvaliti bibljoteci u mjestu kojem zivim na jugu Svedske, a posebno zahvalnost ide sefici Britt-Marie Sjöberg, kao postovanom Bo Mĺnssonu i svim uposlenima. Tacka!. Ove dvije knjige, su se nalaze u Stockholmu, ali nisu mi dali na uvid – citanje, jedino sam treba ici na licu mjesta. Zato se postovani Bo Mĺnsson angazovao i knjige nasao u Danskoj u gradu Ĺrhus. Svoje prvo istrazivacko putovanje na prostorima Yugoslavije obavio 1909 god, a da bih Vase mjesto posjetio Plav i Gusinje ucinio 7 avgusta 1930 god. Ko je on ? Matija Murko also known as Mathias Murko (10 February 1861 - 11 February 1952) was a Slovene scholar, known mostly for his work on oral epic traditions in the Serbo-Croatian language (Serbian, Bosnian, Croatian).Sada cu vam dati na uvid sve njegove knjige koje je uvazeni Dr Murko pisao .Ovo je pisac a ne moja malenkost koja samo istrazuje u odnosu na Vas koji ste iz tih lijepih krajeva – nekada bivaktilje bilo i dobrih ljudi, a sad : A landfill in Plav and Gusinje. Svi idu napred moje Gusinje unazad u deponiju, bruka i sramoti: Dal je to moguce djeco dobrih Gusinjana, koji pocivaju na ovom mezarju u Gusinje. Rahmet im dusa !

Knjige koje je Dr Matija Murko napisao, su:

A sada naslov i knjige, uspomena na sina koji je bio u Gusinje i pecat biblioteke u Ĺrhus (radi istine )KARADUZ


Tambura s dvije zice i karaduz sa tri zice iz Tuzle BiH – Gusinje i Plav. Molim Vas procitajte ovo sto pise, polahko u miru i rahatluku, sa casom hladne izvorske vode sa Alipasinih izvora i lokumom od ruze, a moze i hladan jardum – Pardon ! Zatvorite prozore deponija gori u Gusinje, predsjednik MZ i IZ iz Gusinja su na strucnom seminaru u New Yorku: Za bolji ekoloski zivot u Gusinje.

KOMENTAR : Ovdje cu dati jedan moj komentar: Na turskom dva se kaze iki (2), ali na Kosovo se dva kaze ici, evo jos jednog primjera, pas na turskom köpek a na Kosovo izgovaraju cupek. 10 Iz Strumice u Makedoniji potvrdzuje se iketelija. Ppnp I 227.Ciftelija ili Civtelija dobila je ime od turske rijeci cift – paran( dvije zice ), a tek – neparan. Koje zivjeo na Kosovu igralo se sa 6 kugli. bacanje u rupu “ cift - tek “. Isto vazi za Halaturko kolo, nema tog Gusinjanina ko nije cuo za ovo kolo, neki neznaju himnu USA, ali himnu CG moraju znati van CG. Pravi bivaktilje Gusinjani, Halaturko su znali u dusi – dobilo je od turske rijeci Halk – narod – Turk – Turska Norodnotursko kolo. Dal sam u pravu ?

Fes i culjah

Ovdje cu prvo dati da procitate sta pise u ovoj I knjizi u ovim stranicama, a zatim nudim slike iz II knjige – ekskluziva 100% i par slika iz moje dokumentacije. Obratite paznju na otok Hvara i Korculi ( Kada sam tamo neki 1970 god, bio na more - Karadeniz, turkinje se kupase u dimijama ) Na Vama je da sami doneste zakljucak.

A sada par slika: Imal dotirni tacaka sa nosnjom iz Gusinja i Plava ?
Ovo je Bijeljina – BosnaVlasenica je Bosna ponosna.I Han Pijesak je Bosna !I Dobrun je Bosna ! Sve je Bosna.

Ovo je Kosovo – OrahovacFes

NARODNA NOŠNJA DRAGACEVA

Šta su nosili muškarci

Pored fesa sa crnom svilenom kicankom koji su nosili videniji muškarci, najviše se nosila kupasta šubara, pletena od crne vune. Posle 1878. godine pocela je da se nosi šajkaca, vojnicka kapa, krojena od fabrickog sukna. Šajkacu su najpre poceli da nose mladi muškarci, a krajem 19. veka postala je sastavni deo narodne nošnje. Posle Prvog svetskog rata, po ugledu na tadašnju uniformu srpske vojske, šajkaca je pocela da se pravi od sivomaslinaste coje ili šajka.


Vuk


Srpska narodna nosnjaAlbanski svjestenik – pravoslavacPetro Nini Luarasi (Luaras, Oblast Kolonja, Osmansko carstvo, 22. april 1864 — Erseka, Oblast Kolonja, Osmansko carstvo, 17. avgust 1911) je bio sveštenik hrišcanske pravoslavne crkve, ucitelj, novinar i aktista raznih organizacija u okviru pokreta Albanskog narodnog preporoda.

Srpski pjevac ili pevacA sada bijele kape – O ovome je bilo u gornjem tekstu, a sada samo slike.SlikeAromanian shepherd in traditional clothes, photo from the early 1900s, Archive: Manachia Brothers. Cincari (Aromuni, Armani, Armanji, Kucovlasi, Vlasi)Ovo je Bosna bolan - KiseljakOvo je Stara Srbija – KosovoA sada pogledajte ovih par slika : NO COMENT ( Samo jedna i spaljena u XXI vijeku )

Pogledajte i ove cetiri slike

2 x Albanija : BiH : Switzerland ( ovima ne para oci, ova slika Swizze iz XXI vijeka )


A CHRISTIAN LADY OF ALBANIAMostar BiHSwitzerland Corpus Christi procession in Romont “Les Pleureuses”


Za sedam dana uz pomoc gospodina Rafeta Hota ide EXTRA EKSKLUZIVA – MURINA -PLAV, Redzepagici ili Redzepasici, EXTRA slike iz 1930 god ( Kula Saban – bega Redzepasica, najstarija u Plavu, kula Omer bega Redzepasica, kula Emurla–bega Redzepasica odselio 1913 u Aziji, Drvena dzamija, Stari grad - Dizdarevica grad. Kazu mi da pisem knjigu. Kako ja ! Gdje mene da zapadne, kad u Plavu i Gusinju ima doktorica i doktora i akadamika i pisaca za pretek. Ali ovaj clanak ce biti namjenjen dami iz Sarajeva – Plavka, a nije rodjena u Plav, ali je klinicki psiholog - Jasmina Dizdarevic.

Hvala !

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com