www.Gusinje-Plav.com


GUSINJE
Za vas piše Zufer S. Bekteševic - Sweden
Kad se sjetim Gusinja i bilo sta u daljini cujem, sto me podsjeca na Gusinje, odmah emocije pocinju da rade. Dobro zapamtite i provjerite! Prvi put sam se susreo sa Gusinjem 1962 god, petak 20 juli, pazarni dan u Plavu, autobus ide na relaciji Plav – Gusinje, jedan put dnevno iz Plava oko 15:30, a iz Gusinja jedan puta dnevno – rani sabah, mislim da se zvao: Pilanski autobus. Prevozio je radnike iz Gusinja, tamo tih 1962 god. Sada Gusinjani idu na posao svojim savremenim autima: RR, BMW, DODGE, JEEP ili najnovijem u XXI stoljecu: Sjedi kuci nema posla! Takav autobus slican njemu je ispred stadiona Camp Nou -Barcelona. Svi naprijed idu, a Gusinje unazad. Autobus polazi ispred kahvane u Plavu, bila je jedna cesma i potok koji je isao iza kahvane i pravo u vodenicu rahmetli dobrog Maza Medunjanina, gdje smo bili u goste, jer je on dajo moje beglerke, amidza u Plav, a ona kod dobrog daja Maza. Za nas je dosao, ko drugi vec legenda Komesar. Autobus je stao i pored pilane i u njemu su usli umorni Gusinjani, koji su tu zatradjivali posteno svoju koru hljeba i tim parama i krompirima iz njive skolovali svoju dijecu u vecim gradovima. A sada nisu u stanju da dijete posalju u Plav. Aferim im bilo dobri posteni Gusinjani. Vece radosti nije bilo, doci u kraj svojih dragih rodjaka i dobrih Gusinjana, pravo iz autobusa u slasticarnu na burek i kolace kod Kupse.

Oduvjek sam zeleo da napisem knjigu koja bih se zvala: "Kako sam zavoleo Gusinje" , ne radi imena i prezimena na knjizi, vec radi mladosti koja dolazi da procitaju, kako su njihovi stari dobri Gusinjani bili posteni ljudi. Tih godina i Gusinje koje je imalo idealnu prirodu, kakva se moze samo pozeleti, kao u filmove i koja se nije mogla naci ni u zapadnioevropskim drzavama – nazalost, ali danas: NO COMENT.

Ponovni susret sa Gusinjem je bio tamo nekih 70 godina, prosloga vijeka. Moja malenkost je mozda po prvi put u Gusinje organizovala mali turnir u fudbalu i da su u finalu igrali ekipa "Studenti" Jusa Hota i "Martinovici" iz Martinovica. Mislim da je sudio Hot Dzemo i "Studenti" su dobili utakmicu sa 2:1.
Zahvaljujuci mladosti, dobri Gusinjani u Gusinju mojih godina organizovali smo po prvi put igranku u kafvani "BOR".
Pored legende Jusa Hota – centarhalfa FK "Partizan", moja malenkost je igrala turnir u Plavu i u polufinalu ( samo 4 ekipe ) Partizan iz Gusinja nije ucestvovao vec je opet Juso prijavio ekipu Student i sa Sekiricom iz Murine, mislim da je vodio ekipu jedan entuzijasta u fudbalu po imenu Baco, za Sjekiricu su igrali braca Katic i iz Borca Banja Luke, Dzulafic. On sada ima kahvanu na Karamburmi- Beograd ” Kahvana 7 ”. Sudio je fudbaler Sutjeske, Momo Laban, malog rasta . Da se pohvalim moja malenkost je dala dva gola jedan iz kornera direktan gol,rezultat 2:2 i na penale smo izgubili 5:4 (7:6) zadnji penal je promasio, mislim Esko Ferhatovic. Za Student su igrali ako se sjecam dobro: Husko Kastrat, Mulic iz Berana, braca Cekic iz Skoplja Suljo Rasic iz Grnacara, legenda Juso Hot i svi dobri Gusinjani. Nezaboravni dani u Gusinju i Plavu.

Ulazim u emocijama, poceo C9H13NO3 da reaguje, da se vratim clanku koji se zove "Gusinje". Ah, dragi boze, kako da zaboravim, muka me spopala moja, a nase i vase legendarno Gusinjsko korzo – sve ljepsa od ljepse: Mostar, Podgorica, Sarajevo, Skoplje, Pristina, Brcko, Mitrovica, Plav i kako ne bih zaboravio i domace ljepotice, naseg lijepog mista Gusinja – Ah ! Nase zelene oke Gusinjke ovo je: Nuda veritas ! Volens nolens! Uno voce! Evo jednog stiha nasim ljepoticama iz Gusinja:
Sa Grebaja i Maj karanfila,
pogljedat je ljepo,
gdje se ljepota Gusinja,
sada kroz carsiju seta.
Gdje mi moja dusa jeca
i srce cezne za tom ljepotom.
Gusinjsko divo moja,
smaragdu na dlanu mom.
Ti si sada daleko od doma svog,
moj smaragdu, moja ljepoto.


Sva ova dokumentacija se nalazi u orginalu u Pragu

Bogumili – Montenegro

Prije bilo sta ponudim o Gusinju – samo kao uvertira da su na prostorima CG zivjeli Bogumili i da njihovo steciste je bio grad Niksic i Spuz (ovaj grad intereresantan za Bektesevice ”?”. Evo stecka iz Niksica - 2 slike.


Foca – pogledajte ove dvije slike i tekst procitajte ispod slika ( XX sruseno )

U Gusinje posle osam satih nema voznje sa svijetlimaMuhadzeri iz BosneBerlinski kongres 1878 god iz knjige I.Inozemstvo muhadzer iz Bosne i Sandzaka
GUSINJEA sada slike iz Gusinja tacno 1930 god.

Najlepsa slika i ovu sliku sam namjenio onim patriotima koji vole deponiju.
I ova slika zasluzije respekt i divljenje tih 1930 god,Gola istina.
Hteo – ne hteo.
Jednoglasno.
Gusinje i dobrih Gusinjana je bilo nekada.
A sada?
Kraj!

Hvala svima!
Hvala ovoj stranici koja radi na razjedinjavanju istine od lazi.
Dokumenti o Višnjevu, Gusinju, Plavu i Ali Paši.

892 stranice.

2011 – jul - 03


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com