www.Gusinje-Plav.com
Intervju sa Hajrom Lalicem


DOCEK ZA PAMCENJE


Prije nekoliko dana iz Turske se u New York vratila delegacija nasega dzemata, koja je na poziv Hizmet organizacije u ovoj zemlji boravila devet dana. Svi clanovi ove delegacije su prepuni utisaka, koje nose iz ove zemlje. Nepodijeljen je utisak da je rijecima veoma tesko opisati sve ljepote i cari ovog putovanja i da o istima treba danima i danima pricati.
Tim povodom nasa redakcija je odlucila da od aktera ovog putovanja sazna malo vise detalja sa ovog putovanja, koji ce biti interesantni za nase citaoce. Iz razloga sto imamo i informacije da su domacini iz Turske bili veoma darezljivi sto se tice poklona tj donacija za nas buduci Centar. Zato smo za sagovornika izabrali, vodju puta, poznatog njujorskog biznismena Hajra Lalica, koji se rado odazvao nasem pozivu i koji je odgovarao na nasa pitanja.
Tu je i putopis, ciji je autor Abidin Music, koji je na sebi svojstven nacin opisao ovo devetodnevno putovanje u Turskoj, i uz tekst darivao nekoliko predivnih fotografija.
Redakcija agencije Gusinje Plav Press se zahvaljuje nasim sagovornicima, uz zelju da i na drugim putovanjima imaju lijepih vijesti za nas dzemat i vas dragi posjetioci naseg magazina.

Gusinje Plav Press: Nedavno ste vratili iz Turske, gdje ste boravili vise od nedelju dana. Recite nam kako je doslo do ovog putovanja.

LALIC:Na poziv organizacije Hizmet (u prevodu javni servis) iz Turske, delegacija naseg dzemata iz New Yorka, boravila je devet dana u ovoj zemlji. Predstavnik ove organizacije u New Yorku je prije naseg odlaska u Turskoj naglasio da svi koji zele mogu da posjete ovu zemlju, bez obzira na broj, dobro su dosli i da su clanovi ovog udruzenja spremni da prihvate musafire bez obzira na broj. U pocetku je bilo dosta zainteresovanih za ovaj put, da bi na kraju nakon svih odlaganja, konacan broj ove delegacije zakljucen sa brojem 13 ( hadzi Smajo Srdanovic-predsjednik IZ NY, efendja Nedzad Avdovic, hadzi Kemal Sarkinovic , hadzi Ragip Cekic, hadzi Ago Koljenovic Dzeko Mujovic, Haljilj Ljesnanin, Medo Redzematovic, Abidin Redzic, Alaudin Koljenovic, Abidin Music, hadzi Edita Srdanovic, efendija Sead Jasavic iz Plava i vodja puta, moja malenkost Hajro Lalic ) .

Gusinje Plav Press: Bili ste vodja puta. Recite nam ukratko gdje ste boravili i sta ste posjetili.

LALIC:Zaista je tesko u nekoliko recenica opisati gdje smo boravili i sta smo sve posjetili. Ono sto zelim da naglasim je gostoprimstvo domacina, koji su nam od prvog trenutka bili na raspolaganju. Nema tih rijeci kojima se moze opisati njihova srdacnost i zelja da nam izadju u susret prilikom boravka u ovoj zemlji.
Boravili smo u cetiri grada Istambul, Izmir, Bursu, i Kolje. I na svakom koraku imali smo vodice tj prevodioce,, tako da su posjete znacanim institucijama i objekrima u ovim gradovima za nas bile olaksane.
Domacini iz Hizmeta su nam omogucili da posjetimo njihove bolnice, skole, televizijske stanice, redakcije novina, fabrike..itd. Posebno istucem posjete dzamijama u Istambulu, gdje smo ostali zadivljrni ahitekturom i unutraznjim izgledom ovih objekata.
Gusinje Plav Press: Recite nam malo detaljnije kako je protekla posjeta televizijskom studiju.

LALIC:Kada smo posjetili ovu ustanovu, licno nas je docekao Direktor televizijske stanica i pozeleo nam dobro dobrodoslicu. Na njegovom licu se videlo da je bio jako radostan ovom posjetom. U toku razgovora saznali smo da ova TV stanica posjeduje 6 satelita, preko kojih emituju program koji se moze pratiti u cijelom svijetu.
Tada mi je sinula ideja, da ih zamolim da nam ustupe termin na jedom od ovih satelita, makar to bilo simbolicno jedan sat svakog mjeseca. Dobili smo kratak i jasan odgovor, " kada se vratimo u NY da se odmah javimo i da ce oni nama da omoguce emitovanje naseg Bosnjackog programa na jednom kanalu od njihovih satelita".


Gusinje Plav Press: Posjetili ste i jednu osnovnu skolu. Vasa zapazanja .

LALIC:Posjetu smo i jednu osnovnoj skoli, gdje su nas docekali direktor i profesori skole. Direktor skole nam se predstavio da je on u stvari hodza. Jedno dnevni program skole, kako nam je on objasnio, izgleda ovako: ucinici imaju 2 obroka u istom danu i da nastava traje od 8 AM do 4 PM. Od 4 PM do 6 PM imaju sportske aktivnosti. Navece, od 8PM pa mozda cak i do 10 PM, djeca skupa idu kod jednog od roditelja i uce Kuran. Tako rade svaki dan, tj svaku noci domacin se mijenja.
Kroz sva to druzenja, poslije nekoliko godina, momci se zene a djevojke udaju medju sobom. Na moje pitanje koliko kosta godisnja skolarina, direktor je odgovorio $10,000. Svima se to ucinilo da je to mnogo. Ja sam se javio i odgovorio da je to najeftinija skola sto sam ikad cuo, jer majka djece nije obavezna da bude citav dan u kuci, da kuha jela, jer u medjuvremena moze i da radi posao. A sto je najbitnije sto se momci djevojke poznaju toliko godina i sto se zene i udaju medju sobom
.

Gusinje Plav Press: Dali ste posjetili i neku vecu obrazovnu ustanovu?

LALIC:Jedna od posjeta nam je bila i Fati Univirzitetu, koji je danas rangiran na sestom mjestu na svijetu. Docekao nas je Direktor Univrziteta i upitao nas je da se predstavimo. Ja sam mu se prestavio da sam Hajro Lalic Bosnjak iz NY-a. Pitao me kako se osjecamo ovih dana kao gosti u Turskoj, a ja sam mu odgovorio "kao jedno siroce koja ga majka izgubila, pa je to siroce naslo majku u stare dane". On mi je na to odgovorio da se on isto tako osjeca i zamolio da u daljem razgovoru ne koristimo rijeci mi i vi, nego da smo od sad MI i da smo zajedno. Na kraju ovaj direktor Univerziteta je izrazio zadovoljstvo sto je razgovarao sa Bosnjacima koji vode porijeklo iz Sandzaka da mu je ovo najdrazi sastanak sto je ikad imao.

Gusinje Plav Press: Imamo informacije da se iz Turske niste vratili "praznih ruku".

LALIC:Kao sto sam u pocetku naglasio, zaista nemam rijeci da opisem gostoprimstvo, kojim smo bili obasusti prilikom posjete svim tim mjestima. Pri samom izgovoru da smo BOSNJACI, kod njih je izazivalo respekt i postovanje. Vjerujte na svakom mjestu cekali su nas pokloni revnosnih domacina koje smo posjetili.
Ono sto posebno zelim da naglasim je da smo u ime glavnog sponzora i domacina naseg puta, Hizmet organizacije, za nas novi Centar u New Yorku na poklon dobili tj oni su odlucili donirati tepihe za nasu Dzamiju u NY-u,, kompletne lustere (34 ukupno) za nasu Dzamiju i Centar u NY-u, od kojih glavnii luster je visine 6 metara. Zatim su obecali da ce donirati kompletno plocice i mermer za prostorije u kojima je predvidjen ovaj materijal. Inace oni posjeduju svoja stovarista ovog materijala u New Jersey.
Ono sto zelim da naglasim i to da smo kao delegacija posjetili fabrike tepiha i licno izabrali dizajn istih, kao i fabrike lustera
.

Gusinje Plav Press: Dali ste imali prilike stesti Bosnjake, koji vode porijeklo iz nasih krajeva?

LALIC:Najvise iznenadjenje nam je bilo kad su nas posjetila 3 Bosnjaka porijeklom iz Sandzaka, koji su nam dosli iz pravca grada Izmira, Vozili su 5 sati u jednom pravcu da bi nas posjetili i pozvali da budemo njihovi gosti. Proveli smo snjima par sati i onda se zajedno snjima posli u Izmir. A tamo, to je bilo pravo vece, vece za nezaborav. Bilo je tu i suza radosnica i pjesme na cistom nasem jeziku, sto je za mnoge od nas bilo iznenadjenje, da su oni sacuvali svoj jezik, nakon toliko godina boravka u Turskoj. Evocirane su uspomene, interesovali smo se kako zive, kako su organizovani i slicno. Bili smo zadivljeni kako su jedinstveni i kako njeguju svoju tradiciju, obicaje i kulturu, iako su na stotine kilometara od zavicaja.

Gusinje Plav Press: Imateli da porucite posjetiocima naseg web magazina?

LALIC:Jos jedom zelim da naglasim veliko gostoprimstvo nasih domacina, koji su nam bili pri ruci tokom naseg boravka u ovoj zemlji. Neskriveno su izjavili da su spremni da nam pomognu u svim segmentima i izrazili nadu da je ovo samo pocetak saradnje. Ono sto zelim da posebno naglasim, a taj smo utisak stekli svi do jednog iz nase delegacije, je veliko postovanje turskog naroda prema Bosnjacima koji trenutno zive u njihovoj zemlji. A taj osjecaj smo imali i mi, jer se rijec BOSNJAK u ovoj zemlji se izgovarase sa dubokim postovanjem.
Na kraju smo nase domacine zamolili, da u svojstvu delegacije i oni posjete nas zavicaj tj Plav i Gusinje, sto su oni za zadovoljstvom prihvatili.Zahvaljujemo se gos. Lalicu sto je nasao vremena da posjeti nasu agenciju i pruzi nam iscrpne podatke vezane za posjetu Turske, koju je ucinila delegacija naseg dzemata iz New Yorka.

Razgovor vodio:
Rafet Hot
gl.urednik agencije Gusnje Plav Press

New York, 3. avgust 2009
BUDITE UVJEK PRVI INFORMISANI - www.gusinje-plav.com


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot           Selim Cekic     Mihret-MisoRadoncic  Nuki Lucevic      Senad Sehovic,   Huso-Beli Brdakic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com