Amerikancima će biti potrebna ova kartica kako bi putovali avionom unutar SAD

   Počevši od proleća 2025. godine putovanja u Evropu za osobe koje posjeduju američki pasoš biće moguća samo uz ETIAS, pored toga od početka maja 2025. godine za putovanja avionom unutar SAD moraćete da posedujete REAL ID.

   Sve što treba da znate o REAL ID-u:

   Šta je REAL ID?


   REAL ID je federalno prihvaćen oblik identifikacije za domaća putovanja avionom, kao i ulazak u nuklearne elektrane i određene savezne ustanove.

Od kada je obavezan REAL ID?

Od 7. maja 2025. godine sve osobe starije od 18 godina moraće da prilože REAL ID da bi letjeli u zemlji ili posjetili saveznu ustanovu.

Kako se dobija REAL ID?

Osnovni zahtjevi za dobijanje REAL ID-a uključuju vaše puno ime, datum rođenja, broj socijalnog osiguranja, i dva dokumenta koja dokazuju prebivalište.

Međutim, određene države mogu da primene sopstvene dodatne zahtjeve, tako da obavezno provjerite web stranicu vaše države prije podnošenja zahtjeva.

Koliko košta izdavanje REAL ID-a?

Cijene se razlikuju u zavisnosti od države. Na primer, Čikago ne naplaćuje dodatnu naknadu za REAL ID, već samo standardne naknade za podnošenje zahtjeva. Međutim, druge države poput Kalifornije i Nju Džersija naplaćuju dodatnih $35.

Koji dokumenti će biti prihvaćeni kao alternativa za REAL ID?

Prema Ministarstvu za unutrašnju bezbjednost, alternativni dokumenti su EDL ako se izdaje iz Vašingtona, Mičigena, Minesote, Njujorka ili Vermonta, kao i pasoš. Ostale prihvatljive oblike identifikacije pogledajte ovdje.

Koja je razlika između vozačke dozvole i REAL ID-a?

Oni sa vozačkom dozvolom i dalje će moći da voze u zemlji, međutim, bez REAL ID-a neće moći da lete unutar zemlje.

Više informacija možete pronaći ovdje.