Document www.Gusinje-Plav.com

Obraćanje Alena ef. Šabovića
  Poštovana braćo i sestre, es- selamu alejkum.
   Juče su u MIZ- e Gusinje održani izbori za novi saziv odbornika u narednom periodu. Neka je mubarek novoizabranim odbornicima.
   Imam za obavezu da kao čovjek kome je bila ukazana čast da vodi Islamsku zajednicu ukažem na ono što je obilježilo moj mandat.
   Prije svega, želim se zahvaliti mom narodu i sugrađanima koji su mi davali nesebičnu podršku u svemu onome što sam radio sa članovima medžlisa.
   Želim se zahvaliti Reisu IZ- e u CG, h. Rifatu ef. Fejziću, koji je prvi prepoznao i inicirao ideju, da ja mogu voditi MIZ.
   U ovom periodu je bilo itekako puno dešavanja, gdje je vjerski život unaprijeđen dovođenjem eminentnih islamskih predavača i predavačica, horova, KUD, kao i organizacijom izleta u našoj prirodi. Povećan je broj studenata i srednjoškolaca koji upisuju Islamske škole.
   Na polju infrastukture su pokrenuti historijski projekti, koji će obilježiti budućnost naše zajednice i inspirisati ih u životu.
   Pokrenut je najveći NARODNI PROJEKAT do sada u Gusinju, izgradnja Islamskog Kulturnog centra Gusinje, na potezu Ali- pašine džamije na površini od 2080. m². Projekat, uz Allahovu pomoć će biti realizovan, nadam se i do kraja ljeta 2023.g. u to ime, želim se zahvaliti našem narodu u čitavom svijetu, koji su i iz usta svojih odvajali, da bi bili dio IKC Gusinje. Vrijednost projekta je već nadmašio Milion eura, a za završetak će faliti još oko 200.000. eura. Impresivno!
   Realizovan je projekat renoviranja Nove (Radončića) džamije, gdje je uloženo više stotina hiljada eura, gdje ova džamija sad izgleda kao jedna od najljepših džamija, ne samo u CG, nego i šire. Projekat je realizovan pred dušom rahmetli Ismeta Radončića, od sinova Refka i Tefka Radončić.
  Izuzetan angažman je imao naš odbornik Sanel Balić, koji je svo vrijeme davao doprinos realizaciji. Velika zahvalnost braći Refku i Tefku, od strane mene kao imama te džamije, kao i mojih džematlija i naroda Gusinja.
   Bratstvu ČEKIĆA, njihovim rođacima i prijateljima, dugujemo zahvalnost za kupovinu zemljišta za džamiju Čekića, gdje će ako Bog da, nakon završetka IKC, biti sagrađena džamija Čekića. Vrijednost zemljišta je preko 100.000 eura.
   Želim se zahvaliti IZPGNY za pokretanje i ako Bog da, brzu realizaciju projekta izgradnje Sebilja i Sahat- kule, kod trga Vezirove džamije. Vrijednost radova je preko 70.000 eura.
   Pokrenut je projekat renoviranja Vezirove džamije. Izgradnja nove abdesthane, renoviranje krova i munare. Projekat realizuje Saljo Mrkulić, gdje sam se lično založio da on bude donator za ovaj objekat, da bi mu se pružila mogućnost da ispuni želju da uloži iu Gusinju i nema prepreka za to, iako smo imali i drugih donatora koji su to željeli učiniti. Dugujemo mu veliku zahvalnost.
   Želim se zahvaliti mještanima Kruševa koji su u Dijaspori, gdje smo u potpunosti renovirali džamiju i munaru u Kruševu, sa vrijednošću radova od preko 50.000. eura. Džamija će ubrzo dobiti stalnog imama i biti non- stop otvorena.
   Želim se zahvaliti reisu IZ u CG Rifatu ef. Fejziću i mještanima Đonbaljića Vusanje, za rekonstrukciju džamije Đonbaljaja, gdje će sredstva biti obezbijeđena od strane Mešihata IZ u Cg.
   Želim se zahvaliti bratstvu Koljenovića koji su kupili i koji će uvakufiti zemljište za izgradnju hatar - hane u Koljenovićima za potrebu njihovovih mještana( tehnički problemi samo sa prevodom zemljišta).
   Želim se zahvaliti svom našem narodu koji je pružio nesebičnu podršku u nedaćama koje su pogađale Gusinje, od Covida 19, preko poplava, hladnih zima itd. Nažalost, ovaj period je obilježilo i preselenje našeg člana medžlisa, koji je preselio u 29- toj godini života, Admir Mulamekić. Molim Allaha za njegov Dzennet.
   Želim se zahvaliti svim članovima MIZ- e Gusinje, sa kojima smo vodili ovaj saziv MIZ- e Gusinje, bez kojih ovi rezultati, vjerovatno ne bi bili ovako inpresivni.
  Na kraju, želim se zahvaliti gospodinu Rafetu Hotu, koji mi je svo vrijeme pružao mogućnost da obavještavamo naše sugrađane i dijasporu o svim našim dešavanjima, novinama, informacijama. Napominjem, da za svo ovo vrijeme, jedino sajt gusinje- plav je objavljivao zvanične podatke MIZ-e Gusinje.
  Još prije nekoliko mjeseci sam najavio da se neću više kandidovati za predsjednika MIZ- e Gusinje, kao i to da neću više učestvovati u radu organa MIZ-e, iako po službenoj dužnosti sam član istog. Svoj mandat ću povjeriti džematliji, za kojeg vjerujem da će dati doprinos radu MIZ.
  Neizmjerna hvala svakom, ko je dao doprinos na bilo koji način, da naše Gusinje i život u njemu budu ljepši i pružaju ljepšu budućnost.
  Alen ef. Šabović
 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com