Cijene nekretnina padaju kako kamatne stope dostižu 6%. Evo koliko bi dalje mogle da padaju

Prodaja kuća je pala sedmi mjesec zaredom u avgustu, pošto su rastuće kamatne stope nastavile da odvraćaju potencijalne kupce kuća, a cijene konačno počinju da padaju sa rekordno visokih, jer stručnjaci predviđaju da bi narednih nekoliko mjeseci moglo pomoći da se olakša dugotrajna kriza stambenog sektora.

Postojeća prodaja kuća pala je za 0,4% od jula na sezonski prilagođenu godišnju stopu od 4,8 miliona u avgustu, što je manje u odnosu na 6 miliona pre godinu dana nakon pada širom SAD, prema podacima koje je u srijedu objavilo Nacionalno udruženje prodavaca nekretnina.

U saopštenju, glavni ekonomista NAR-a Lorens Jun nazvao je stambeni sektor „najosetljivijim na“ povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi i rekao da je mekoća u prodaji stanova odražava ovogodišnje eskalirajuće stope na hipoteke, koje su prošle nedelje dostigle vrhunac od 6% i povećale trošak mesečnih plaćanja novih hipoteka za više od 55%, u proseku stotine dolara svakog mjeseca.

Usred pada potražnje, srednja postojeća cijena kuća je pala sa rekordnih 413.800 dolara u junu na 389.500 dolara u avgustu, drugi mjesec zaredom na najniži nivo od marta nakon prekida petomesečnog niza rasta.

Godišnji porast cijena kuća u avgustu od 7,7% bio je najsporiji rast u odnosu na prethodnu godinu od juna 2020., a NAR predviđa da bi srednja cijena postojećih kuća mogla pasti za više od 5% na 380.000 dolara do kraja ove godine.

Forbes