www.Gusinje-Plav.com

Predsjednik humanitarnog udruženja EURO Gusinje iz New Yorka, Mirza Vukelj, uručio Plaketu Senadi Đešević
  U Plavu je danas, 11. 05. 2022. godine, predsjednik humanitarnog udruženja EURO Gusinje iz New Yorka, Mirza Vukelj, uručio Plaketu Senadi Đešević, nastavnici crnogorsko-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i kniževnosti u JU SMŠ “Bećo Bašić” iz Plava, za nemerljiv doprinos na polju obrazovanja , kulture, entuzijazma, kreativnosti, altruizma i filantropije.
  
Upoznaćemo vas sa jednim dijelom impresivnog rada uvažene nastavnice Đešević, koji je rezultirao višedecenijskim ulaganjem, požrtvovanjem i ljubavlju prema profesiji koju obavlja.

Đešević Senada, nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, rođena je 1967. u Vojnom Selu kod Plava, gdje je završila prva četiri razreda osnovne škole. U Plavu je završila druga četiri razreda osnovne škole, kao i srednju školu. Visoko obrazovanje je stekla na Filološkom fakultetu u Beogradu, odsjek za srpskohrvatski jezik i južnoslovenske književnosti. Kao profesor radila je na Murini dvije godine, u Plavu, gdje i sada predaje crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost u JU SMŠ „Bećo Bašić.“

Saradnik je u JU Centra za kulturu „Husein Bašić“ u Plavu, JU Centra za kulturu u Gusinju, JPU „Dječiji vrtić“ u Plavu i JU Dnevni centar „Lipa“ u Plavu. Ona je odavno prepoznata kao nastavnica čiji je rad sa učenicima kako u učionici, tako i van učionice, prepoznat ne samo u državi, već i u regionu. U okviru literarne sekcije, njeni učenici su ostvarili zavidne rezultate, kako na školskim, opštinskim, državnim i međunarodnim literarnim konkursima, kotirajući se u vrhu samom.

Promovisala, lektorisala i objavila je brojne stručne radove, osvrte zbirki kratkih priča, romana, u časopisima i zbornicima u zemlji i inostranstvu. Objavila je tri priče na Festivalu kratke priče “Zavičajne staze”, “Obraz” u zborniku priča „Bihorska razmeđa“, Petnjica, 2017. i u zborniku „Pjesničko kolo“, Udruženja književnika i umjetnika „Zenit“, Podgorica, 2018. i “Ajšino čevre” u zborniku priča „Bihorske sumnje“, Petnjica, 2018. i u zborniku „Bezvremena tajna“, Udruženja književnika i umjetnika „Zenit“, Podgorica, 2019. godine i priču „Kismet“ u zborniku priča „Odlivanje Bihora“, 2019. godine.

Organizovala je brojne manifestacije, okrugle stolove, tribine, ogledne časove, pozorišne predstave na nivou države. Učestvovala je u mnogim međunarodnim i državnim projektima.

Radi na usavršavanju nastave kroz razne seminare, projekte, radionice, kurseve.

Osnovala je klub filantropa „Solidarnost je naša vrlina“, u okviru kojeg je sa svojim učenicima, organizovala i realizovala mnogobrojne humanitarne i volonterske akcije.

Snimila je amaterski igrani film sa učenicima iz JU SMŠ „Bećo Bašić“ iz Plava, 2016. (u trajanju od 90 minuta), pod nazivom „Mi djeca sa stanice Zoo.“ Film je prvenstveno edukativnog i preventivnog karaktera. Ukupno je imao jedanaest projekcija u zemlji i inostranstvu (šest humanitarnog karaktera). Od 2009. godine radi na prikupljanju narodnih umotvorina na prostoru plavsko-gusinjske doline. Kao nagradu za taj rad, dobila je Specijalnu plaketu časpisa „Komuna“, za očuvanje promovisanje i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore, 2016.

Kao krunu tog rada objavljena je zbirka “Plavsko-gusinjske lirske narodne pjesme” Senade Đešević, u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju, 2019. Zbirka je promovisana u Centru za kulturu “Husein Bašić” u Plavu, u okviru manifestacije“ Dani borovnice”, 2019. godine, u Gusinju u Kuli Nekovića, okviru manifestacije II Gusinje etno-fest, 2019. godine, u Beogradu na Učiteljskom fakultetu u okviru 3. Konferencije najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije, 2019. godine i u New Yorku u Islamskom kulturnom centru 2020. godine.

-Dobitnica je Specijalne plakete za očuvanje kulturne baštine Crne Gore, koju dodjeljuje časopis Komuna, 2016.
-Ambasador Foremost Foundation (World Class Educational NPO) jedne od najvećih nevladinih fondacija iz obrazovanja, Pakistan, 2019.
-Dobitnica je Pohvale Ministarstva prosvjete za snimljeni film „Mi djeca sa stanice Zoo“, 2018.
-Dobitnica je Nagrade Fonda za kvalitet, koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore, 2018.
-Dobitnica je Nagrade Fonda za kvalitet, koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore, 2019.
-Dobitnica je Nagrade Fonda za kvalitet, koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore, 2020.
-Dobitnica je Titule najbolji nastavnik bivše Jugoslavije, 2019.
-Član je ANN YU, Asocijacije najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije, 2018.
-Član je Udruženja umjetnika i književnika „Zenit“ iz Podgorice, 2019.
-Dobitnica je zvanja nastavnik - viši savjetnik, 2019.
-Dobitnica je Svjetske nagrade za jednog od najboljih nastavnika, 2019. godine. Nagrada za najboljeg nastavnika svijeta “Global Teacher Awards” se dodjeljuje nastavnicima koji daju poseban doprinos svojoj profesiji. Ta posebnost se ogleda kroz doprinos nastavničkoj profesiji, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Na takmičenje za najboljeg nastavnika svijeta konkurišu prosvjetni radnici iz 70 država, a među njima se bira sto najboljih.
-Dobitnica je Plakete BANA u New Yorku, 2021.
-Dobitnica je Priznanja Turističke organizacije Gusinje za osvojeno drugo mjesto na Konkursu za interesantne anegdote, priče, mitove i lengende vezane za Gusinje i Prokletije, 2022.
Udata je i majka je troje djece. Živi i radi u Plavu.
Nakon uručene Plakete, nastavnica Đešević se najtoplije zahvalila Humanitarnom udruženju i njenom predsjedniku, gospodinu, Mirzi Vukelju, na prepoznatom radu, uvažavanju i glorifikovanju njenog rada.
  Ovom činu dodjele Plakete prisustvovao je i Husko-Kokan Koljenović, član Upravnog odbora humanitarnog udruženja EURO Gusinje iz New Yorka.
  Koristimo priliku da čestitamo nastavnici Senadi Đešević na zasluženo dobijenoj Plaketi, uz želju, da nastavi na unapređenju obrazovanja i kulture, ne samo u plavsko-gusinjskoj kotlini, već i šire, na opšte dobro, kako učenika, tako i svih nas. Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com