www.Gusinje-Plav.com

Oproštaj profesorice Senade Đešević od maturanata, na maturskoj večeri 19. 6. 2021. godine.
   Dragi maturanti, bilo vas je tako lako voljeti

   Kao osoba koja vam nije bila samo nastavnik, već i vaspitač, osoba od povjerenja, savjetodavac, prijatelj, ocjenjivač; osoba koja je pokušavala da vas razumije, ohrabri, nauči; osoba koja je sa vama patila, plakala, radovala se, putovala kroz razne epohe, otvorila mnoga životna pitanja, nametnula mnoge sumnje, dileme, strepnje; osoba koja vas je kritikovala, praštala, izvlačeći iz vas ono najbolje nagrađivala, pravila od vas autoritete; učila vas ljepoti davanja, dijeljenja, umnožavanja, usađujući vam ljubav kao najljepše osjećanje koje čovjek može da doživi; govoreći često jezikom junaka iz književnih djela, neke davne epohe, nekad „svojim“ jezikom, želim da vas pozdravim i poželim srećan i uspješan završetak srednje škole.

   Prešli ste zastakljeni put, put trnja i zebnje, na kojem je bilo i podviga i padova, ašika i derneka, meraka i sevdaha, uzdaha i strepnje, prolivene suze. Zakoračivši u jedan novi život, koji od vas traži mnogo požrtvovanja i borbe, ne dozvolite da vas, „podmetanjem“ noge, obeshrabre u ostvarenju vaših ciljeva i želja.

   Budite postojani i gordi kao most na Drini, prkoseći vremenu, zlu i ništavilu u ljudskom obliku, ostavljajući za sobom čovječne tragove Susreti sa velikim, strasnim i propalim, ljubavima, poput Romea i Julije, Tatjane, Dafine, Ofelije, Ane, neka vas ohrabre, opomenu, upozore. Poput Sofoklove Antigone, snagom volje, borite se za ljubav i dokažite da je ljubav uvijek ispravna odluka, vrijedna čak i požrtvovanja.

   Gilgameški čuvajte i gajite prijatelje kao najljepši oblik postojanja. Oni su vam potrebni, jer, bez njih ste polovina, koja nije sposobna da živi i traje. Neka vas mladalačke iluzije i požrtvovanost pogrešnim osobama ne navedu da zaobiđete i promašite svoj put, time i život, izgubite nadu, zasanjane snove, poput Čehovljevih Ujka Vanje i Sonje.

   Raširite srce, darujte, udijelite milost, tako ćete ugušiti u sebi Harpagonov i kir Janjin tvrdičluk i egiozam. Ne budite opsjednuti lažnim vođama, poput Domanovićevog vođe niti svojevoljni robovi jednog sistema, koji će vam udariti dangu. Slijedite svoje snove, kao Vuk Isakovič, tražeći svoju plavu zvijezdu. Klonite se licemjernih i podvojenih ličnosti, time ćete izbjegnuti glembajevštinu, hamletovštinu i karamazovštinu.

   Budućnost vam je neizvjesna i mistična. Lomićete se, posrtaćete, padaćete, uspravjaljaćete se, prihvatati zlu sudbinu, poput Ahmeda Nurudina. Ali, ne odustajte, i ne prepuštajte se besmislu i bescilju kao Jozef K., Vladimir i Estargon. Borite se, trajite i stvarajte ni iz čega, kao Zogovićeva maslina, sizifovski gurajući kamen, postavljajući ga na poderanim i ispucalim mjestima neobrazovanja. Praštajte kao Banović Strahinja, volite kao Dante i Laza, trpite kao Sofka, budite neustrašivi kao Hektor, uporni kao Ljevin, hrabri kao Kanjoš.

   Neka vam samoća, čežnja i žal u Bašićevom tuđem gnijezdu i Kostićevoj tišini Visitora, nadomjesti svjetlost jutarnje pomisli i radosti na zavičaj.

   Kao iz kaleidoskopa, neka i dalje izlaze vaša nadahnuća, pregnuća, kreativnost i entuzijazam, koji su krasili vremeplov vaše škole.

   I na kraju, kako reče Mika Antić: “Neka vam i dalje ljubav bude jedini vazduh koji dišete, a osmijeh jedini jezik na svijetu koji razumijete”, uz jedno veliko hvala što ste bili razlog, zbog kojeg, uistinu volim svoj posao.

   Zauvijek naši, srećno!
  

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com