www.Gusinje-Plav.com

ZMIJE I AKREPI IZ CRNE GORE, CESTITALI “9 JANUAR CETNICITETA GENOCIDNE REPUBLIKE SRPSKE”
Pise: prof. Dzemal Hot
   Daytonskim mirovnim ugovorom, u vojnoj vazduhoplovnoj bazi u Daytonu, u decembru mjesecu 1995. godine zaustavljena je Agresija SRJ i paravojnih formacija na medjunarodno priznatu drzavu Bosnu i Hercegovinu, kojim agremanom su pored ostalog u okviru drzave BiH odredjeno da je cine dva entiteta, veci Federacija i manji Republika Srpska koje nemaju drzavno ustavno pravni osnov. Stvarni i pravni Ustavni osnov u svojstvu drzave koja kao legalna clanica UN, u svim oblicima medjunarodnog predstavljanja i zastupanja u unutrasnjem i spoljno-politickim odnosima imaju jedino i iskljucivo pravo drzavne institucije BiH. Dakle predsjednistvo i Vlada Bosne i Hercegovine.
   Drzava BiH Ima svoje pravnike koji su Ustavom regulisani dok ova ustaljena drsko bezobrazna praksa i visegodisnje ponasanje slavljenja entitetskih praznika kojim se velicaju datumi poput 09.Januara kao Dana stvaranja etniteta (“cetniteta”) tzv. Republike Srpske kojeg je januara,09.1992. godine proglasio presudjeni ratni zlocinac,Radovan Karadzic, kojeg je osudio na dozivotnu robiju medjunarodni sud pravde u Den Hagu.
   Sta je bitno za objektivnu i antifasisticki opredjeljenu javnost da zna. Da su medjunarodne institucije i Ustavni sud BiH, 9.Januar, kojeg slave kao Dan stvaranja eniteta RS koji je u okviru drzave BiH, svojim presudama i odlukama proglasili nelegalnim i nelegitimnim , t. j. “Z a b a n j e n i m”. Dakle kao takav datum nije dozvoljen da se proslavlja jer se tim danom slavi cin Agresije na RBiH i izvrseni zlocini nad vecinskim bosnjackim narodom i drugim pripadnicima koji ne pripadaju srpskom narodu.
   Zbog crnogorske javnosti koja je vecinski demokratska i antifasisticki opredijeljena, koja osuduje zlocine koje su u BiH u periodu 1992-1995. godine zvrsile Vojska SRJ i paravojne snage bosanskih Srba, posebno Genocid u Srebrenici, bilo kakvo upucivanje usmenih ili pisanih cestitki zvanicnicima manjeg BiH eniteta RS, u konkretnom primjeru aktuelnog predsjednika Vlade Crne Gore, gospodina Krivokapic Zdravka je drsko bezobzirni cin svjesnog stavljanja na stranu i podrske proslave Dana kada gdje se obiljezava i glorifikuje zlocinacke R. Srpske koji datum je kako sam naveo zabranjem. Na ovaj nacin, oremijer Crne Gore, svjestan i odgovoran sta cini, provocira i vrijedja osjecanja treceg po brojnisti bosnjackog naroda Crne Gore ciji etnicki sunarodnici su u BiH devedesetih godina proslog vijeka su dozivjeli brojne zlocine nad oko 20.000 civila Bosnjaka i Genicid u Srebrenici kao i jos ne procesuirane zlocine na teritoriji Crne Gore.
   Zbog svega navedenog i funkcije koju gospodin Krivokapic obavlja, dodatno zabrinjava Bosnjake i demokratski i antifasisticki opredjeljenu javnost u Crnoj Gori. Posebno je cestitka koja se moze vidjeti na video poruci zhvalnosti koju je medijima dala predsjednika manjeg BiH entiteta RS gospodja Zeljka Cvijanovic, gdje se posebno zahvaljije predsjedniku Vlade Crne Gore gospodinu Krivokapicu na njegovoj cestitci povodom zlocinackog datuma stvaranja tzv. RS kojeg su Zakonom zabranili drzava BiH i medjunarodne instutucije.
   Na osnovi vidjenog u proteklom periodu na prostorima bivse JU, kao i u zadnje vrijeme u Crnoj Gori, cini se da se kazaljke neslavne i krvave istorije ponovo vracaju sa zmijama i raznim akrepima koji imaju skoro isti ili slicne motive namjer.
   Narod bi rekao da nam je Bog na pomoci !!!

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com