Svi aplikanti za zelenu kartu sada moraju biti potpuno vakcinisani protiv COVID-19

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da će sada zahtjevati podnosioce zelene karte koji se prijavljuju iz Sjedinjenih Država da pokažu dokaz o vakcinaciji prilikom imigracionog ljekarskog pregleda. Ovaj pregled je neophodan korak u procesu podnošenja zelene karte kako bi se osiguralo da podnosilac zahteva nema poznatih zdravstvenih problema koji bi ih učinili neprihvatljivim za život u Sjedinjenim Državama.

Kandidati za zelenu kartu već sada moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji.

zelene karte chicago glasnik

ŠTA MORATE ZNATI O NOVOM ZAHTJEVU

Kandidati moraju biti potpuno vakcinisani i tokom ljekarskog pregleda ljekaru pokazati dokaze o vakcinaciji. Mnoge od dostupnih vakcina protiv COVID-19 zahtjevaju dve injekcije, u razmaku od nekoliko nedelja, radi potpune zaštite. Ako je podnosilac zahtjeva primio samo jednu dozu u vrijeme zakazanog ljekarskog pregleda, dozvoljeno mu je da se vrati i završi ostatak pregleda nakon što je dobio drugu dozu.

Prihvatljivi oblici dokazivanja su:

• Zvanični zapis o vakcinaciji
• Kopije medicinske karte
• Evidencija treba da sadrži datume (mjesec, dan i godinu) kada je podnosilac prijave primio vakcinu
• Naziv ili proizvođač i broj serije treba uključiti ako su dostupni

Laboratorijski test koji pokazuje prirodni imunitet od prethodne infekcije COVID-19 neće biti prihvaćen.

Razlozi za izuzeće od ovog zahtjeva:

Starost: Kandidati koji su premladi za primanje vakcine (od avgusta 2021. godine vakcina Pfizer-BioNTech je odobrena za osobe starije od 12 godina, dok su Moderna i Janssen (Johnson & Johnson) odobrene za one od 18 godina ili više).
Kontraindikacije: Oni koji imaju zdravstveno stanje koje ih sprečava da prime vakcinu.
Nisu rutinski dostupni: Oni koji žive u državi u kojoj postoji ograničena ponuda vakcina protiv COVID-19.
Verska ili moralna uverenja: Podnosioci zahteva mogu zatražiti odricanje na osnovu vjerskih ili moralnih uvjerenja. Oni će morati da podnesu zahtev za odricanje Službi za državljanstvo i useljeništvo SAD (USCIS), a na USCIS -u je da li će odricanje odobriti ili ne.
Ako podnosilac zahtjeva odbije vakcinu čak i ako za to nema medicinskog razloga, obrazac zahtjeva za vakcinu biće označen kao nepotpun tokom ljekarskog pregleda i neće mu biti dozvoljen ulazak u Sjedinjene Države.