www.Gusinje-Plav.com

Nevladina organizacija “APUS” uz podršku Ministarstva prosvjete realizuje projekat sa učenicima u Plavu
Škola novinarstva za srednjoškolce

   Nevladina organizacija “Apus” u Plavu od početka ove godine realizuje projekat “Škola novinarstva” u kojoj učestvuje oko trideset učenika srednje škole “Bećo Bašić”. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete u okviru konkursa “Danas preduzetan, sjutra izuzetan”. Cilj programa je podizanje nivoa medijske pismenosti učenika i edukacija mladih u oblasti komunikacije, masovnih medija i novinarstva, kao i sticanje novih, osnovnih, znanja i vještina u okviru ovih oblasti.

   Predsjednik organizacije Adis Pejčinović kaže da je ovo je prvi put da se organizuje škola novinarstva, i da im je plan da i tokom narednih godina, za buduće generacije, nastave sa ovim i sličnim aktivnostim.
  
“U saradnji sa profesoricama maternjeg jezika u srednjoj školi Senadom Đešević i Jasminom Srdanović, formirana je grupa od tridesetak polaznika škole novinarstva koji su i ranije pokazivali slična interesovanja kroz različite školske aktivnosti. To su učenici prvog, drugog i trećeg razreda koji će imati mogućnost da tokom trajanja projekta usvoje nova znanja, prije svega, u oblasti novinarstva, i steknu vještinu pisanja za medije. Naravno, oni će moći i tokom narednih godina da se uključe u realizaciju sličnih aktivnosti naše organizacije, jer planiramo da svake godine organizujemo školu novinarstva, i za buduće generacije srednjoškolaca, i očekujemo da će nam se ovogodišnji učesnici u tome pridružiti, kazao je Pejčinović.
  
Jedan od rukovodilaca projekta novinar Edin Jadadić kaže da je cilj projekta i da se mladi upoznaju sa osnovnim pravilima novinarstva, i da se kroz edukaciju, analizu medijskih sadržaja i praktične vježbe, obuče za pisanje tekstova u okviru određenih oblika novinarskog izražavanja.
  
“Jedan dobar dio edukativnih predavanja smo završili, a kroz analizu medijskih sadržaja učenici su se dodatno upoznali sa određenim novinarskim pravilima. Sada već dolazimo u fazu kada bi mogli da počnu sa pisanjem. Svi oni će već ove nedjelje imati priliku da se oprobaju kao novinari, jer ćemo zajedno prisustvovati promociji romana “Linija života” našeg sugrađanina Rasima Raleta Gutića, koja će biti održana u Centru za kulturu “Husein Bašić” u Plavu. Naravno, njihov zadatak će biti da napišu tekst i pripreme fotografije sa ovog događaja. Na ovaj način ćemo, prateći aktuelne događaje, biti u prilici da zajedno analiziramo ono što budu uradili, i nastavimo dalje učenje kroz praktičan rad i nove zadatke, objasnio je Jadadić.
  
Projekat “Škola novinarstva” podržalo je Ministarstvo prosvjete Crne Gore u okviru Konkursa “Danas preduzetan, sjutra izuzetan”. Ukupna vrijednost projekta, koji se realizuje u periodu od osam mjeseci, je 10.688 eura, od čega je Ministarstvo prosvjete opredijelilo 9.764,30 eura. U okviru projekta, koji će trajati do avgusta mjeseca, nabavljena su određena materijalna i tehnička sredstva za rad, a predviđeno je i pokretanje portala na kojem će učenici moći da objavljuju svoje tekstove. Takođe, među brojnim drugim aktivnostima i radionicama, projektom su predviđena gostovanja određenih novinara koji će budućim mladim kolegama prenijeti svoja iskustva, a planirana je i posjeta učenika Fakultetu političkih nauka-odsjek za novinarstvo.

  
Važno je što ranije informisati učenike o tome šta im fakulteti nude

   Jadadić kaže da će učenici svoje vježbanje i usavršavanje moći da nastave i nakon završetka ovog projekta, tokom narednih radionica i projekata koje NVO “Apus” bude organizovala, i vjeruje da će se mnogi od njih uključiti kao njihovi članovi i volonteri.
“Mi kroz ovaj projekat otkrivamo samo jedan mali dio mogućnosti koji im se pruža, kada je u pitanju nastavak njihovog daljeg školovanja nakon srednje škole. Naravno, želja nam je da neki od njih u bliskoj budućnosti izaberu novinarstvo kao poziv i upišu Fakultet političkih nauka-odsjek novinarstvo. One koji se za to opredijele imaće dovoljno predznanja da i tokom studiranja započnu radni angažman na nekom od medija, objašnjava Jadadić, i dodaje da bisvi učenici srednje škole trebali što ranije da se informišu o mogućnostima koje pružaju pojedini Univerziteti i Fakulteti, kako bi imali dovljno znanja o tome kada se budu opredjeljivali za svoj budući poziv.


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com