www.Gusinje-Plav.com

Turistička sezona u Plavu krenula planinarenjem i skijanjem sa Tromeđe
   Snijeg na Bogićevici atrakcija u vrelim majskim danima

  Pise: Edin Jadadic
   Turistička sezona u Plavu i na Prokletijama i ove godine krenula je sa Bogićevice. Sa vrha Tromeđa 2366 mnv, gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije. Pohod je organizovan prvog maja, kao i lani, a sezonu su otvorili planinari, skijaši i borderi koji su simbolično predali planine na korišćenje planinarima i katunjanima sve do početka nove skijaške sezone. Međutim, to ne znači da je skijaška sezona završena. Svi oni koji žele da još neko vrijeme provedu na snijegu i uživaju, i da se rashlade nakon prvih vrelih majskih dana, to mogu da urade sve do početka juna, jer na Bogićevici i tada ima dovoljno snijega.

  
Kolona džipova krenula je iz Plava u jutranjim satima, i nakon sat vremena vožnje stiglo se do katune Bogićevice. Zahvaljujući Opštini Plav i Komunalnom preduzeću, put je očišćen i moglo se doći do podnožja doline. Uspon do Tromeđe, preko livada i proplanaka, a kasnije i preko snijega, trajao je oko tri sata. Nakon odmora i fotografisanja, skijaši i borderi su se sa vrha sjurili niz padine Bogićevice.
Većina učesnika ih je pratila, spuštajući se niz sniježne staze na jaknama i rančevima kao na sankama. Nakon povratka, druženje je nastavljeno na katunu gdje su svi učesnici imali priliku da probaju domaće specijelitete vrijednih domaćina.

Već naredne godine očekujemo i učesnike iz susjednih zemalja, i nadamo se da će dolina Bogićevica biti mjesto okupljanja i druženja planinara, skijaša i bordera, fotografa i svih ljubitelja prirode i planina ne samo ove tri države nego i cijelog regiona.

Na ovaj način želimo da promovišemo i skijaške potencijale Bogićevice, koja neopravdano i bez ikakvog razloga već decenijama čeka na prvi metar žičare ili ski lifta. Zašto je to tako mi stvarno ne znamo da odgovorimo, ali je krajnje vrijeme da se neko iz Vlade i Ministarstva održivog reazvoja i turizma ozbiljno posveti ovom pitanju. Žalosno je da planina koja koja uvijek ima najviše snijega, i na kojoj se snijeg zadržava pola godine, još uvijek nema skijaških terena.
Ali, i ovakvoj situaciji, već nekoliko godina padine Bogićevice su nezaobilazna destinacija profesionalnih turno skijaša i snoubordera, i dok ne dobijemo skijalište, moraćemo da se potrudimo da nađemo način da ove skijaške potencijale unaprjeđujemo i razvijamo u ovom pravcu.

Naravno, promjene na bolje već se dešavaju, i to uzima maha. Ali i mi, svi zajedno, našim djelovanjem kroz aktivnosti i projekte trebamo dati još veći doprinos kako bi se situacija u kojoj se nalazimo dodatno poboljšala. I ovaj planinarso-skijaški pohod je događaj koji ide tome u prilog. Turistička organizacija Plav već drugu godinu organizuje ovaj pohod u saradnji sa nacionalnim parkom Prokletije, planinarskim klubovima “Prokletije”, “Hrid”, i skijaškim klubom “Bogićevica” i “Kofiljača” iz Plava. Ove godine ugostili smo i planinare iz Andrijevice i Podgorice, a na pohodu je učestvovao i direktor Turističke organizacije Andrijevica Radovan Đeković, koji je i predsjednik PD “Kom” sa članovima kluba. Vodič uspona je bio predsjednik PD “Prokletije” Zuvdija Bajraktarević.

Osim što predstavlja jednistven potencijal za razvoj zimskog turizma, Bogićevica je atraktivna tokom svih ostalih godišnjih doba. Preko Bogićevice prolazi međunarodna planinarska staza “Vrhovi Balkana”, i biciklistička staza TT3. U blizini je Hridsko jezero, rezervat nacionalnog parka prokletije. Kružna tura (52km) Plav-Babino Polje-Bajrovića katun-Hridsko jezero-Bogićevica-Babino Polje-Plav, idealna je za džip i foto safari. Na katunima Bogićevice uvijek možete probati neki od domaćih specijaliteta, a dočekaće vas vrijedni i gostoljubivi domaćini.


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com