www.Gusinje-Plav.com

STUKICE CITAJU, OCJENJUJU
Pise: Becir-Beco Šahmanovic, Stockholm
Ponovo su zajedno vama znane stukice STARKA I CUMICA. Otvorile su svoj notescis-svoj QVADERNO.Na miru ,u prikrajku BERBEROVOG FIRA,na obali MODROG BLATA, citaju i ocjenjuju sta se sve zbivalo u nekoliko zadnjih mjeseci. Dosta su ispisale. Tako, dok okrecu umrljane listove svog teftera zaustavise se na zadnjoj stranici,upravo na krupni naslov: RAZMIRICE u PiG jatu smjestenom u okolici KIPA SLOBODE, prekobarskog naravno. Ali da vidimo zbog cega se sukobljavaju PREKOBARSKE STUKICE: Stukice BERBEROVOG FIRA, SARKINA MODRISA, VEZIROVOG JATA su jos prije tri-cetiri godine zapocele da grade VELIKI IGLU na najatraktivnoj lokaciji MODROG BLATA, na OSTRVU. Taj iglu je podsjecao na veliku dzamiju sa visokim minaretom sa dvije SEREFE /Uzani, okrugli balkoncic na minaretu odakle hodza poziva vjernike na molitvu/. Ovaj prvi SERAFET bio je uglavnom, poznat kao ZAJEDNICA KULTURNOG CENTRA PiG NEW YORK.

Visociji, gornji, SERAFET dobio je ime SREDNJA SKOLA ASTORIJA. Kao da je pripadao stukicama iz BEGLUKA, GRNCARA, ma da se tako ne bi moglo stopostotno kazati, ali je neko tako naimenovao ovaj SERAFET tim imenom, sto je mogao biti povod za podjele u PREKOBARSKOM JATU. Kazem, mogao,ali ne tvrdim izricito.

- Vidis CUMICE, zapoce razgovor STARKA, doslo je cudnovato vrijeme – ni bracu nemozes vidjeti da su u saglasju, da se medjusobno postuju, da razumiju jedan drugog. A sta da kazes za tolike stukice koje su RACINU i BEGLUK odavno napustile i preselili se u ogromnom broju oko KIPA SLOBODE u dalekoj AMERICI.

- Da ti kazem,nastavi CUMICA: Dok su gradile TRI PiG vjerska centra u NEW YORKU raspolovilo se, bar na izgled, to ogromno PREKOBARSKO JATO i svako je od njih posebno htio da ima neki primat u ovoj dalekoj zemlji i da na neki nacin utice na nasa ponasanja ovdje u sadasnje dvije kaze-PLAV i GUSINJE. Cak je bilo pretenzija da se utice i na neke inicijative koje su dolazile iz daleke,malene zemlje BIRZIMINIJE,poznate takodje po imenima DUKLJA, ZETA i jos po nekim drugim imenima. Stukice su se medjusobno optuzivale ko je vise doprinio da se renovira,da se uljepsa prije svega KULTURNI CENTAR u RICHMOND HILLU, kao i druga dva objekta ISLAMSKE ZAJEDNICE. No, sasvim je jasno da je tada, kao i sada, tesko bilo izmjeriti ko je sve i u kom obimu iz kojih firova MODRE LJUGE doprinosio da se podigne visoki IGLU na OSTRVU, kao i tri objekta u SAD-ma-.
Ovdje je prica o tri objekta koji pripadaju stukicama MODRE LJUGE.Jedni su naglasavali i nadgornjavali se sa drugima da su oni ulozili vise ZELENIH LISTICA, da su dali mnogo vise radnih dana u rekonstrukciji i uljepsavanju sva tri kulturno-vjerska objekta,posebno kad se radilo o KULTURNOM CENTRU RICHMOND HILLU.

- Znas kako smo sa podsmjehom citale razna saopstenja jedne i druge strane,kako se optuzuju,klevetaju,kako u tome nemaju mjere. -Sigurno si i sama pratila napise objavljene u nasem CNN SAJTU GUSINJE_PLAV, obrati se CUMICA svojoj vjernoj drugi STARKI.
STARKA u prvi mah nije imala pravi odgovor,samo je slegla ramenima i nekako cudnovato pogledala CUMICU.
- Da nastavim, zapoce dalje CUMICA:Ovo prvo jato koje je predvodila agilna sukica po imenu SRDANOVIC S. zakazala je i odrzala SKUPSTINU 13 januara ove godine u RICHMOND HILLU. Izabrano je rukovodstvo,uprava,blagajnik i revizori:Citali smo prezimena ODBORA:

SRDANOVIC S.
CEKIC R.
KOLJENOVIC A.
ZILJKIC dr M.
PJETROVIC I.
MUJEVIC N.
TADIC U.
REDZEMATOVIC M.
MACKIC S.
HOT K.
OMERAGIC ef H.

Nije stajala skrstenih ruku druga strana. I ona je izabrala svoju UPRAVU u ASTORIJI:

DELJANIN S.
JULEVIC H.
HOT H.
HOT M.
RADONCIC I.
REDZIC F.
DERVISEVIC H.

U ovom slucasu,u ovoj nasoj prici, radilo se o GORNJEM, DRUGOM SEREFETU,odnosno o lokaciji u ASTORIJI. One zakauju SKUPSTINU svojih pristasa koja se odrzala 14 januara, u prostorijama SREDNJE SKOLE u BROADVAYU, i to samo jedan dan nakon skupa u RICHMOND HILLU. Kao da su htjeli reci drugoj strani:
Da vidite ko smo mi- mi imamo konje za trkanje? I oni su izabrali svoje rukovodstvo, svoje organe, kako smo gore vec naveli prezimena. DELJANIN S. je bio prvi na listi novog rukovodstva.
- Koliko sam ja cula, u medjuvrenenu je doslo do nekog smirivanja zaracenih stukica PiG-a, ali da li je sve rijeseno medju njima ne mogu ti nikako potvrditi-obrati se STARKA zamisljenoj CUMICI. Zatim nastavi: Prije bi rekla da se protivrjecnosti medju njima nastavljaju i samo za jedno krace vrijeme trenutna tisina moze biti prekinuata.Bar tako ja mislim. Mozda nisam u pravu, daj BOZE da tako ne bude.
O tome pise portal BOSNJACI NET,pa mozes procitati i vidjeti kakve komentare dobijaju ova suprostavljana u nasim jatima daleko od MODRE LJUGE.

- Ali cekaj malo,umijesa se STARKA:
Ti znas da su sve ove stukice rodom iz MODRE LJUGE medjusobno povezane rodbinski, komsijski, obicajno, jezicki, familijarno, nacionalno, pa ako hoces i genetski, da je sasvim nemoguce razdvajati bilo koga iz jednog ili drugog jata. Corav je to posao nekoga koji pokusava da to uradi, a nedaj Boze, da tvrdi i dokazuje nesto suprotno. Mislim da sam sasvim u pravu,a ti razmisli i odgovori ako imas nesto da kazes, dosta naglasenim tonom zavrsi STARKA, obracajuci se CUMICI
Ispade, trenutno, neopravdano, da je bas ta CUMICA za trenutak iznervirala uvijek sabranu STARKU. CUMICA nije otvarala usta, ostala je ukopana, zabrinuta, zamisljena…

P.S.
- Nekako ispada da neka NEVIDLJIVA SILA sve to sto ljudi rade nadgleda i sudi.Da podsjetimo na strah, na jako podrhtavanje zemlje u MODROJ LJUGI i to ispod VISITORA i same obale MODROG BLATA,- na kraju prokomentarisa STARKA,okrenuvsi glavu prema vispernoj CUMICI. Valjalo bi se ponekad podsjetiti na tu NEVIDLJIVU SILIU. Kad ona udari nema prastanja,nema milosti.

Napisao:Becir-Beco Sahmanovic, 27 januar 2018 godine, Stockholm

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com