www.Gusinje-Plav.com

UZNEMIRENE STUKICE BERBEROVOG FIRA
Pise: Becir-Beco Sahmanovic, Svedska

Jedan od najljepsih iglua u MODROM BLATU smjesten je nedaleko od nekadasnjeg OSTRVA. Rijeka STUDENICA koja se uliva u modro-plavu jezersku vodu vremenom je zatrpala uzani preliv tako da je pregradila i odvojila BERBEROV FIR od OSTRVA. Priroda je uradila svoje tako da sada BERBERAC /Tako se krace zove/, poodavno ne prima hladnu i bistro vodu STUDENICE. Odsjecene stukice su bile nezadovoljne jer njihov FIR je ostao bez ciste vode pa su odlucile da protestvuju i da u spomen cuvenom BERBERINU podignu ogroman OBELISK, nalik na nekadasnju KULU u GORNJEM GRADU,smjestenom na brijegu zabite PLAVSKE PALANKE. BERBERIN je upravljao FIROM, JEZEROM i citavom MODROM BAROM preko Skupstina koja se redovno sastaja i donosila najvaznije odluke za sve stukica u reviru. I ne samo u REVIRU vec se vlast BERBERINA s vrermenom prosirila na citavu DUKLEU.

Najbrojniji u LJUGI su bili NEFERI, najsiromasniji, upravo stikice koje su davale najgrcevitije otpore osvajacima tako da je svakome napadacu bilo tesko da osvoji MODRU LJUGU i razvije svoj bajrak na gradsku utvrdu. U SARKINA MODRISU skolovanije i uzdignutije stukice bile su najuticajnije u SKUPSTINI i one su drzale prevlast u svemu, ali nisu bile tako borbene kao NEFERI. No, poznato je da je od vajkada, kako u MODROJ LJUGI tako i u DUKLEI, postojalo rivalstvo izmedju plemenskih poglavica.Postojalo je isto tako rivalstvo izmedju pojedini grupacija u samim plemenima koja su se, da podsjetimo, u nedavnoj proslosti podijelila na BJELASE odnosno ZELENASE. Imena su dobijali po izgledu papira na kojima su pisali i objavljivali svoje proglase. Uvijek je cilj bio da se preuzme vlast,da se osvoji SKUPSTINA.

BERBERIN,o kome se ovdje prica, u novije doba je zabogatio prodajom duhana kojeg su mu kiridzije iz MODRE LJUGE i sire okoline donosile najprije iz prostranog skadarskog okolisa. On je dobro znao da tim novcem okrene trgovinu,pokupuje neke placeva na PLAVIM HORIZONTIMA prekrasnog mora,sagradi u pocetku jedan moderni hotel i tako ostvari biznis koji je ovu cudnovato lijepu DUKLEJU-MONTENEGRO izveo iz siromastva i postavio na mapu poznatih svjetskih destinacija.Nije bilo to drago mnogima pa su poceli napadi i procesi da se BERBERIN smijeni sa mjesta upravitelja SKUPSTINE.

Dvije stukie UVIJUSA I MAMALJIGA prednjacile su u napadima na BERBERINA,okrivljujuci ga za korupciju,nezakonito bogacenje i kradju izbora. BERBERIN se nije mnogo osvrtao na te klevete i ospporavanja. On se pouzdavao prije svega u svoje stukice koje prilikom svakih izbora za SLKUPSTINU IGLUA najvise kruzica ubacuju u njegovu kosaricu na kojoj je pisalo HOCEMO BOLJE,VISE I BRZE.

UVIJUSA je stukica iz jata OPOZICIJE.Sve svoje, ne tako brojne pristase, vodi pod zastavom na kojoj su krupnim slovima napisane skracenice DEM. Zna dobro istoriju svoga porijekla, dobar je orator.
Ona se cesto povezuje sa stukicama URALSKO-VOLGO-MOSKOVSKOG revira,odnosno sa stukicama VELIKOG BRATA.Otuda dobija pomoc i uputstva kako da se smijeni BERBERIN.Njegova desna ruka je MAMALJUGA,dobro obrazovana stukica nemirnog impulsa,raspojasanog ponasanja.Nedavno je nasrnula na SEKURITA koji je obezbedjivao proteste ispred SKUPSTINE, a onda u SKUPSTINI nastavio sa nasrtanjem i vrijedjanjam BERBEROVIH pristasa.

Vama poznata stukica STARKA pratila je sta se sve zbiva u BERBERACU i DUKLEI, zapisivala sta ko radi, kako se ponasa, i sve to unosila u svom notescicu-vama dobro znanom QVADERNU.

Najvazniji zapis stoji na stranic OKTOBAR 16. Sta se desilo toga dana:
- Opozicione stukice iz DEMA, URE i druge na taj dan,sredinom oktobra `16 pozvale su svoje clanove da u sumrak pred SKUPSTINOM DUKLEE protestiraju zbog navodnog DRZAVNOG UDARA. Pozvane su da se okupe ispred SKUPSTINE i da se njihovim poslanicima otvore glavna vrata i omoguci ulaz unutra…Taj UDAR je pripisivan politickoj partiji koju predvodi BERBERIN i manjnskim partijama koje su uz njega.

Opozicioneri UVIJUSA i MAMALJIGA su tvrdili da je objavom vijesti u po dana 16 oktobra uticano da njihovi biraci ne izlaze na glasacka mjesta,odnosno da su zbog toga ostvarili manje glasova u odnosu na prethodna predvidjanja. Ostalo je nejasno da li je ta vijest o DRZAVNOM UDARU takodje negativno uticala na BERBEROVE bitace i da li su i oni ostali u kucama, odnosno da su time otisli u apstinenciju.

STARKA je zapisala kako je glavna stukica iz DUNAVSKO-AVALSKOG-BEOGRADSKOG jata prethodno dojavila BERBERINU kako je svojim ocima i svojim usima vidjela i cula kakvo se krvoprolice sprema DUKLEI. Berberovi operativci su se dali u akciju, priveli su i zatvorili sumnjivce koji su pripremali navodni DRZAVNI UDAR. Kasnije se ,bar kako stoji u nedavno podignutoj OPTUZNICI, otkrilo da su u to bili umijesani agenti iz VOLGOVSKO-KARPATSKOG-MOSKOVSKOG REVIRA odakle su dobijali instrukcije,novcanu pomoc i oruzje. U procesu koji se sada vodi i kojim rukovodi visperna stukica MUGICA jos nije razjasnjeno da li su pritvorenici prvo nabavili i da li su zatim oruzje bacili u neko jezero. Navodno UVIJUSA i MAMALJIGA postavljaju pitanje;
- Kako je moguce izvesti drzavni udar i BERBERINA likvidirati bez oruzja.
STARKA opet sa svoje strane objasnjava da je udar i smjenu vlasti na celu sa BERBERINOM bilo moguce izvrsiti po odavno vidjenom receptu tzv ANTIBIROKRATSKE REVOLUCIJE i to bez oruzja i prisile, sto je vidjeno prije dvadeset pet godina, sto stukice u svim revirima bivse jedinstvene zemlje dobro znaju.

Pred MUGICOM se trenutno ispituju sve okolnosti o tzv DRZAVNIM UDAROM, traze se dokazi o oruzju, ispituju se optuzeni i pritvoreni, slusaju se pitanja i odgovori dvanaestorice advokata koji brane UVIJUSU i MAMALJIGU, citaju se navodi OPTUZNICE koju zastupa vama poznata stukica STARKA.

Sudu ce trebati dosta vremena da razmrsi zagonetni cvor. Vidjecemo-da cekamo.

PS.Mozda je tako sve bilo kako sam napisao, a mozda i nije bilo tako kako sam napisao.Imate li vi svoje misljenje?

S postovanjem Sahmanovic Becir-Beco,Svedska

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com