www.Gusinje-Plav.com

STUKICE NA KLACKALICI
Pise: Becir-Beco Sahmanovic, Svedska

Stukice su u vrijeme kad su se otapali gleceri i kad su bile velike vode, zaposjele pitomu dolinu sto se prostirala od PLAVSKOG JEZERA i dalje duz rijeke LJUCE pa save do GRNCARA. Pretpostavlja se, bar kako nam je stari ribar OMER COCA ostavio pricu, da su u pocetku nabrojnije stukice bile u BERBERACU I SARKINA MODRISU. S vremenom su promjene ucinile svoje. Sada kada pogledate JEZERO odmah primjecujete obale koje su zarasle u trave, lokvanje, preslicu, sevar. To sve zatvara prilaze plavo modroj vodi ali je, sa druge strane pogodan teren da stukice prave svoje skrivene iglue odaklle vrebaju, napadaju i love.

Vrijeme je brzo pårolazilo zato su stukice nastojale da u svom notescicu-cuvenom QVADERNU zapisuju promjene, da biljeze znacajnija dogadjanja, da se nekako sve to otrgne od zaborava koji uvijek,kad se dodje do raspravljanja o istorijskim zbivanjima PiG-u, nadjaca onu stranu koja nije zapisivala.

Kad se u najnovije vrijeme pojavila ta takozvana TRANZICIJA dvije krupne ribe u PODGORICKOM JATU napisale su neki PROGLAS neku PLATFORMU pod nazivom BIRZIMINIJSKE /Crnogorske/ MUSLIMANSKE STUKE. Ispod glavnog naslova stajalo je da se STUKICE u BIRZIMINIJI, u CG razlikuju. Glavna stukica koja je stavila potpis na taj PROGLAS zvala se KURPEJIVIC, doktor iz ROZAJSKOG JATA. Ispod njega, kako su primijetile vama znane stukice STARKA i CUMICA, jedva se mogao procitati dosta blijedi potpis drugog autora tog PROGLASA, cinilo im se da je pisalo SABRO /Moracko jato/. Te dvije stukice su formirale SAVJET MUSLIMANA U BIRZIMINIJI. Svi znaju da su stukice svuda gdje su nastranjene u ovim montenegrijskim i drugim vodama jednakog izgleda, imaju na gornjoj vilici ostre zube, zatim jaka ledjna i repna peraja i snazne brze pokrete. Prema teoriji dvojice autora MUSLIMANSKOG SAVJETA u MONTENEGRU stukice ove male drzavice imaju svoje posebne karakteristike i zato su ih obiljezile velikim slovom ”M”.

Oko toga su zapocele zucnu raspravu STARKA I CUMICA.

- Kako moze da se Musliman pise velikim slovom, kad je to religijski pojam. Kako, bila je uporna CUMICA. Hajde mi reci, nastavi ona, po cemu se to razlikuju stukice u BERBERACU od stukica SARKINA MODRISA… ? Drugo, svako zna da su stukice u DUKLEI, u MONTENEGDU koje se oznacavaju slovom B-BOSNJAKINJE imaju svoju BOSNJACKU STRANKU, u koaliciji su sa najjacom politickom strankom u CG i zajedno sa njom cine vecinu u SKUPSTINI. Dosta njenih clanova su ministri u VLADI i tako dalje da ne nabrajamo koje sve polozaje one pokrivaju. Zasto autori pomenutog PROGLASA previdjaju tako jasne i nedvosmislene cinjenice. Zasto?-opet je uporna CUMICA.

Starka je stala, zamislila se, onda nastavi. Nikako se ne mogu praviti podjele na MUSLIMANE i BOSNJAKE. Evo ti dajem jedan ocigledan primjer:

- Kad uzmes u ruku dukat, liru,dinar, ili ma koje druge metalne novcice, okreci ih koliko hoces ali nikako neces uspjeti da odvojis JAZU od TURE,ili PISMO od GLAVE. Meni se zato dopao pristup cuvenog profesora istorije, akademika SERBA R. koji pise o muslimanima sa oznakom velikog slova M/B/ To razumijemo kao MUSLIMAN,odnosno BOSNJAK/. Nikako mi nije jasno kakve su kriterije podastrli svojoj teoriji pomenuti DOKTOR i njegov pomocnik SABRIJA kad razdvajaju jedan te isti narod?

- Neznam ti ja dati precizan odgovor, okrenu se STARKA prema svojoj drugi CUMICI. Sada u toj TRANZICIJI koja i dalje traje svako grabi da dodje do nekakvog dobitka,da skrene paznju na sebe, da izmisli nesto ”NOVO”.

STARKA i CUMICA su nastavile da okrecu stranice svog QVADERNA.

- Ti dobro znas,obrati se STARKA svojoj drugi CUMICI ,da su novine pisale kako sva kretanja na planeti odredjuje KLUB MASONA. Sto je najgore niko ne zna ko su clanovi tog KLUBA i da li on u stvarnosti postoji i ko su njegove zenske pomocnice LELESTVICE. Jedne prilike stukice MODROG BLATA su postavile pitanje vracanja SVJETLOSTI ispred starog i novog hotela. LELESTVICA je dosla i nesto obecala ali od toga do dana danasnjeg nije bilo nista. Jasno je da LELESTVICE rade po strogim uputama,ali ko daje te upute vrlo je tesko odgonetnuti.

Moguce da su i oko ovog pitanja, oko ove MUSLIMANSKE MATICE LELESTVICE uplele svoje konce kako bi ispunile svoje namjere. Kazem ,mozda! Ali znam da su LATINI odavno dobro iskoristili sintagmu-ZAVADI PA VLADAJ! Nisam siguran da su protagonisti MUSLIMANSKOG PROGLASA svjesni posljedica ove devize, ili su, ocigledno zeljeli nesto tako vodeci se sopstvenim dobitkom. KUPEJEVIC I SABRIJA su formirali SAMJET MUSLIMANA. Oni preko pomenutog SAVJETA kontrolisu iglue koji su u njhovoj evidenciji. Kada dodje do izbora za KLUB MASONA, za SKUPSTINU BIRZIMINIJE, ili za neke druge izbore oni usmjeravaju stukice iz svojih iglua da pri glasanju svoje kruzice ubacuju u kosarice sa natpisom zeljene partije. Sve su te partije sa nazivom DEMOKRATSKE/SDP,DPS,DF i tako redom./ Koliko vise kruzica ubace za svoju faforizovanu partiju toliko dobiju ZELENIH NOVCANICA. To je, bar se nama cini, i krajnji cilj predvodnika SAVJETA MUSLIMANA MONTENEGRA. Zna se ko radi sa medom nemoguce je da ne olize prste.

- Hajde sada, molim te nastavi. Sa nekim uvazavanjem izgovori ove rijeci bistra CUMICA okrenuvsi glavu prema STARKI. Bila je tako radoznala da sazna jos kakav podatak,da cuje kakvo novo misljenje svoje starije druge.
- Sto se cudis, nastavi STARKA i kod nas u PiG i mnogo sire od toga prostora mozes naci koliko hoces primjera kako se pojedine stukice prilagodjavaju talasima MODROG BLATA, PLAVOG MORA, ISTOCNIH STRUJANJA… Vidjela si kako pojedine stukice prelaze iz jednog u drugo jato, mijenjaju revire, grade nove iglue sve na konto PREBJEGA. Ali, sta da radimo, medju nasim redovima uvijek se nadje neki Sejdo Bajramovc, Morina, ili neko drugi, svejedno.
Tako nam je sudjeno!

STARKA i CUMICA su se dugo pogledivale ali nisu mogle progovoriti ni jednu jedinu rijec.
Ostale su nijeme!

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com