www.Gusinje-Plav.com

AKTUELNE STUKICE
Pise: Becir-Beco Sahmanovic, Svedska
Kad se svremena na vrijeme dogode neka znacajna zbivanja, objave znacajne vijesti znaju vama dobro znane stukice STARKA i visperna CUMICA da se iskradu iz iglua BERBEROVOG FIRA i pronadju neki skroviti kutak u modro plavoj jezerskoj vodi MODROG BLATA. Navikle su na razgovor, razmjenu misljenja. U pocetku su zapocele pretrazivati zeljeno mjesto. Redom su kruzile po svim ivicama njima znanih iglua. Mrdjutim, trenutno je tesko naci, tesko prepoznati nekada dobro poznate firove. JEZERO se toliko smanjilo da je sve to sto su one koristile vremenom promijenilo,ili je, jednostavno, zamotano u dugacke izvijene travuljine, lokvanje i preslicu. Kad su stigle do SARKINA MODRISA jedva su uplovile unutra. Rijeka STUDENICA sto prikuplja vode GUSINJSKE KAZE ostavila je nanose tako da samo jedan plitki gajtan preliva ulazi u MODRIS. Pri prelasku dobro su nalegle na pjeskoviti nanos i jedva uplivale unutra. Skrajnule su se duboko do dna i zasjele u uglu izmedju nabacanih grancica, mahovine, i drugog svakojakog nanosa.

Otvorile su svoj QVADERNO i odmah pocele da komentarisu napise dnevnih novina:
List AKTUELNE STUKICE na naslovnoj strani objavljuje tekst sa slikom vlasnika manje farme Dervisevica iz GUSINJSKE KAZE.U narucju vlasnika se vidi mlado jagnje sa sarom na celu i flasicom napunjenom tek pomuzenom varenikom. Lijepa slika-jagnje se primirilo, lagano guta mlijeko. Pastir osjeca toplinu sto dolazi iz tog zagrljaja,koji grije njegove grudi, njegove naslonjene obraze. Na trenutak pogledana na malenu glavicu mladunceta. Osjeca neki smiraj, neko trenutacno zadovoljstvo koje ni sam ne moze opisati. Cini mu se da je okriljen trenutkom sreca, trenutak sto za njega znaci neki neopisivi beskraj koji ga podstice da jos vise stvara, da jos vise razvija svoju malenu farmu.

STARKA okrenu novu stranicu: Znaju ovdje svi za PLANTAZU DZAVIDA SARKINSKOG. Na stolovima su poredani njegovi proizvodi: lubenivce, paprike, grozdje, neke bobice nalik na borovnice, jabuke…
Profesor,veliki zaljubljenik prirode odlucio da svima dokaze kako u LJUCKOM POLJU, gdje raste samo divlja trava, moze uspijevati i sve ono sto uspijeva u plodnoj ravnici oko SKADARSKOG JEZERA. I uspjeo je.

- Okreni dalje, obrati se STARKA svojoj CUMICI:
Ovaj zalublenik sto se zove MICO iz BREZE podigao je ispod samog VISITORA sada vec cuvenu BOTANICKU BASTU. Stotine i stotine raznog bilja, sumskog rastinja moze se naci u njegovoj basti. I sve je oznaceno natpisima na latinskom.
- Zabiljezila sam kako taj MICKO predvodi dvoje planinara koji su pozeljeli da prodje kroz najvisociji vrh doline GREBAJA, kroz cuvena PUSTA VRATA. Ne znam zasto se ovaj cudesni vrh tako zove, ali je odavnina poznato da se do njega tesko dolazilo. Samo hrabri planinari, bolje reci alpinisti, mogu dozavoliti sebi da ostvare takav poduhvat.

-Vidis STARKA,nastavi CUMICA: ja sam odlucila da ti prelistavam stampu i da ti citam samo ono sto je stvarni zivot. Izostavila sam ti price o partijama,o prepucavanjma i pucanjuma.Zelim malo da te postedim. Znas i sama da se sve te partije pozivaju na demokratiju/Latinska rijec:demos,znaci narod,a kratein znaci upravljati/.
Ipak cu nastaviti malo da zapisujem i komentarisem, jer ti znas da sam ja odavnina voljela da pratim politicka zbivanja u MONTENEGRINU i van njega.

Zapisujem najnovije kako KRIVA KAPA,do nedavno predsjednik BIRZIMIJSKE SKUPSTINE ponovo sjedi sa legalno izabranim poslanicima i pritiska na dugme da se CRNA GORA uclani u Sjeverno atlantski savez.Vise KRIVA KAPA ne stoi krivo, sada je ispravljena i stoji ISPRAVNO, pokazuje prednja ivica kacketa da je on usmjeren prema ZAPADU.Nekako mi se cini da je ovim potezom KRIVA KAPA izrazila usmjerenje i zelju najveceg broja crnogorskih stukica.

Drugo, sto sam htjela da ti kazem, ovaj potez KRIVE KAPE mogao bo da oznaci prekid bojkota BIRZIMIJSKE SKUPSTINE. Znas kako bih voljela da svi OPOZICIONI poslanici zauzmu svoja poslanicka mjesta i da u ovom VISOKOM DOMU iznose svoje stavove, bore se za njihovo ostvarivanje, mirno, obrazlozeno, onako kako dolikuje civilizovanim drustvima.

STARKA je pazljivo slusala CUMICU.Kad osjeti da je dosao red na nju ona se ukljuci:
- Vidis CUMICE,i URA je bila saglasna da se MONTENEGRO prikljuci NATO SAVEZU. Doduse, oni bi voljeli da stukice glasaju i svoje mjehurice ubacuju u kosaricu sa natisom- ZA SJEVERNO ATLNTSKI SAVEZ.
- Ja to razumijem, ubaci se u razgovor CUMICA, ali mi se cini da su zbivanja u svjetskim rejonima gdje stukice obitavaju tako zamrseni da je najbolje bilo da se ta prica prekrati, da se u prvom redu vodi racuna o sopstvenim interesima bez obzia na zaziranje od strane stukica VELIKOG BRATA. Nase vjekovne prijateljske odnose sa VELIKIM BRATOM sumnjam da moze poremetiti nasa odluka. Takve odluke su vec poodavno donijeli skoro svi nasi susjedi. Nije pravo, odnosno ne bi bilo pravo da mi strcimo, da se izdavajamo od ostalih nasih susjeda.
- Cekaj malo, prekide je STARKA, sto ne zapises primjedbe OPOZICIJE: prodajemo sve zivo i zemlju i obalu, hocemo vise pravde hocemo da se ukine korupcija, kriminal i neovlasteno bogacenje, hocemo slobodne izbore!
- OK nemam ja nista protiv toga, ali hajde da sjednemo u SKUPSTINU i da zajedno trazimo odgovore, da jedno po jedno pitanje skidamo sa dnevnog reda. Kazem ti i podvlacim ti samo u SKUPSTINI, ja na ulicu, ne uz nerede i halabuku-dosta povisenim glasom zavrsi svoje misli vispretna CUMICA.
STARKA je zastala. U prvi mah nije mogla da nadje pravi odgovor!

Napisao: Becir-Beco Sahmanovic,prvi maj 2017 godine

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com