www.Gusinje-Plav.com

Kolumna : SULUDI PROJEKAT "VELIKA SRBIJA".
Pise: prof. Dzemail Hot
SULUDI PROJEKAT "VELIKA SRBIJA". CETVRTI PUT REDOM U USIJANIM GLAVAMA VOZDOVA SRBIJANSKE I POLiTIKE I DAYTONSKOG ENTITETA RS. "ZAMISLITE , U KUHINJI TZV"VELIKOSRPSKE POLITICKE KANALIZACIJE", SVAKIH 30 DO 40 GODINA REDOM STALNO NEKAKAV "VETAR".

Refleksi sa Veternika kraj Novog Sada: neki novi "Gazimestan" umjeston Milosevica , sad u reziji Vucic-Dodik.
Nekad davno: Moljevic, Garasanin, Cosic, Milosevic, sad, Dodik, Vucic i vjeciti san o "Velikoj Srbiji ", ali s koliko i cijim zivotima ???

Nista novo, nista nenadano na brdovitom Balkanu. Nova preseravanja svakih 30 do 40 desetak godina u glavama pojedinih srpskih usijanih politicarskih glavesina. Cini se, da nikako da se opamete , kako srpska vodjstva preko Drine u Srbiji i ona u manjem B-H Daytonskon entitetu RS od ratno huckastih apetita I opasne retorike, i pored zlocina i kazni, cini se da jos nisu odustali???. Ovih dana pustanjem probnih balona svojoj srpskoj ostrascenoj i susjednoj javnosti, kako Vucic i Dodik prije par dana na saboru u Veterniku kraj Novog Sada , rekose i pozvase, histericno na "nuznosti" izrade njima znane "Deklaracije " o "ujedinjenju svih Srba" posebno Srbije I Republke Srpske,srba na sjeveru Crne Gore(cini se da ih je NATO sprijecio) na ocuvanju jezickog i kulturoloskog identita i jos ne znamo cega (ali pretostavljamo).Vucko I Doda to javno najavise na skupu na Veterniku u ravnoj I moguce rovitoj Vojvodini. Na velikom skupu propagiranja novog "neonacizma" iskazan u ruhu " srbizma" koji bar sto se tice srpske elite, zadnjih 100 godina, nije nepoznanica. Jer kako pomenuti srpski vozdovi u Veterniki rekose, biva da su u svakon pogledu I svakim danom "ugrozeni srpski nacionalni i svi drugi nteresi svekolikog srpstva ???". Kao I da im je kucnio cas, sad ili nikad sve srpskog spasenja zbog "vekovne ugrozenisti i aparhejda koja im preti od njiovih komsija u okruzenju". I tako dalje, I tako dalje jer je, njihovo preseeravanje iz politicke I nacionalfasisticke kanalazicaje koju najavise na okupljanju srpskih vozdova iz Beograda I Banjaluke u Vaterniku, za pisca kolumne I vas koji citate tekst, bilo zamorno ali indikativno. Ako se tome jos doda , da su vise puta Putinu na noge prosle, nesto cesce ove godine kod ruskog po vjeri "brata" bili u Moskvi , cas Vucic cas Dodik kako bi dobili mustru KRIM- izacije B-H entiteta RS. Lahko je iz svega toga izvuci zakljucak o cemu se tu radi. Tu bi na neki nacin I svu ovu pricu mogli I zavrsiti jer , avetima koji prizivaju neko novo krvoprolice na stetu Bosnjaka pa i drugih , zbog sulude i nikad ne ostvarene ideje "Velika Srbija" I "Svi Srbi u jednoj drzavi", ciji projekat grobnice svakih 30 do 40 godina od 1878 godine do danas su pokretali grobari srpkih sizofrenih ideja, pocev od Moljevica, Garasanina, Milosevica, Cosica, Karadzica, sad Dodika i Vucica za razumna covjeka je upozaravajuci signal, jer svi slicni izleti kroz historiju rezultirali su prolivanjem krvi neduznih, posebno nezasticene nejaci kojim sem mira i slobode nije nista vise potrebno. Za takve generatore zla narod obicno kakaze: "Budalama je more do clanka...".ili jos jedna narodna, zbog njihove osionisti: "Ovnu ne prilazi s preda, jer mozes nastradati, a ni kobili nemoj prilazi od pozadi ..". Bilo kako bilo, i od jednih i drugih na vrijeme se treba zastiti jer se njihovim rogovovima I kopitama, nikad ne zna I ne treba slijepo vjerovati. Dakle, na oprez raja sto bi rekli u sheheru.

Prije 25 godine daleke 1992. godine u Agresijom okupiranoj medjunarodno priznatoj Republici BiH, nakon nevidjenih zlocina srpskih fasista iz bivse drzavne zajednice SR Jugoslavije, u novijoj povijesti na koncu dvadesetog stoljeca I,nezapamcenih zlocina po izlivu mrznje, velikom broju I civilnih zrtava ,pljacki,razaranja I silovanja kao dio njihove strategije , upitao sam mojeg dugodisnjeg prijatelja I kolegu (rahmetli) Prof. Dr. Ibrahima Tepica (rodom iz Srebrenice) , nekadasnjeg profesora Sarajevskog univerziteta I sefa katedre historije na filozovskom fakultetu, kojem su cetnici ubili preko 50 iz njegove uze porodice I vise od 100 iz sire familije. Pitao sam ga sta dosadasnja historijska saznanja I iskustva ukazuju na tzv "Sindrom fasizma " kojeg pokrecu srpski udruzeni vozdovi pod okriljem "mantije" SPC (Srpske pravoslavne crkve) svakih 30 do 40 godina stoljecima ?.

Profesor Tepic je nakon nabrajanja historisjkih cinjenica kroz povijest, rekao da ,samo u dvadesetom vijeku svakih 30 do 40 godina na ovim nasim prostorima, u Srbiji se pojave zlocinacke ideje pod plastom tzv. "Ugrozenosti Srba" gdje ggod da zive, ili kako isticu , "kucnuo Im je cas " da se "zastite" I "spoje " i zive u jednoj drzavi najprije nevidjenom propagandom u javnosti nastoje opravdati bojazan od njihove vekovne "ugrozenosti". Sve to pravdavajuci da ako ne preduzmu nesta konkretno prijeti im "nestanak ". Putem unaprijed pripremljenih medija i propagande ,stalno isticuci da na to Imaju "Bogom dato pravo" . Nadalje,njihova politicka elita i glavni njihov inspirator i ideoloski vozd SPC (Srpska pravoslavna crkva) isticu da su Srbi jedini "Nebeski narod " i da za ostvarenja pomenutih ideja i projekata nema ogranicenje I cekanja ; da je to njihovo "Bogom dato pravo kojim raspolazu ". "Da cilj opravdava sva sredstva i metode u ostvarivanju ciljeva" i da ih nije briga za intenzitet zla I zrtve koje oni l posebno zrtve podnose. Treba se podsjetiti da je 90 tih godina Dobrica Cosic javno rekao , da za tu svesrpsku stvar nije za njih veliki gubitak zrtvovatu cak "milion Srba..,".

Odgovor na sve to ima historiija nepodmitni sudija vremena .Jasno je potvrdio ugledni profesor Doktor historijskih nauka Ibrahim Tepic. On na osnovi historijsjih cinjenica I argumenata dokazuje; da su samo u zadnjih 100 godina Srbi "Sve ratove koje su poveli iz navedenih motiva , sve do jednog izgubili uz velike ljudske zrtve,razaranja , pljacke I druge oblike zlocina protiv covjecnosti I humanitarnog prava.I kao po pravilu, nakon svega toga, nosioci te sulude zlocinacke politike , nasli su se pred medunarodnim Ili domacdomacim sudovima pravde zbog ucinjenih zlocina. Najsvjeziji primjer takve stupidarne politike "Velika Srbija I svi Srbi u jednoj drzavi" je fijasko koji su dozivjeli Milosevic, Karadzic I njihovo vojno vodjstvo u zadjnjoj njihovoj Agresiji u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu devedestih godina proslog vijeka. Svi protagonisti ratnih kataklizmi od tzv "Srpskih ustanaka "; pa do nadamo se ovog zadnjeg u BiH I na Kosovu, nasli su se na djubristu historije I njihova je politika rezultirala gubicima po svim pitanjima.

Izjave srbijanskog vozda Vucica, malog entitetskog himlera Dode (Dodika) na skupu u Veterniku kod Novog Sada, gdje pozvase na po njima "Novi pir "veshtica" ujedinjenja svih Srba, posebno iz manjeg B-H eniteta Daytonske RS i spajanja sa Srbijom i to na stetu jedinstvene drzave BiH I njenih gradjana, narocito vecinskog Bosnjackog naroda, koji je neduzan najskuplje platio slobodu , dozivjevsi brojne zlocine I Genocid od komsija Srba pomognutim politickim, vjerskim I vojnim potencijalima drzave Srbije. Jedno je sigitno da branioci medjunarodno priznate drzave Bosne I Hercegovine, odlucni su da, nikako ,nikad I nikom nece dopistiti gubitak slobode I drzave BiH,bez obzira na moguce zrtve. Samo sad to vozdovi srpskih suludih ideja , ako se upuste u avanturu secesije bilo kojeg dijela teritorije B-H drzave, naici ce na munjevit, zestok I nepokolebljiv odgovor, kojim ce biti konacno oboren projekat "Velika Srbija". Dakle ruski rulet sindroma KRIM - izacije BiH nikad nece proci bez obzira na ispoljene apetite Vucica I Dodika na Veterniku. Normalnom I onom ko je opredijeljen za mir i suzivot svih gradjana I naroda , drzava Bosna I Hercegovina nije I nece bit tijesna. Nadati se da ce svijest i razum kod vecine Srba prevladati ratnohuskacku I secesionisticku retoriku koju im nude vozdovi sa sabora na Veterniku. Ono sto je sigurno, mir I rad na suzivotu svih naroda i vjera u BiH, nema alternativu. Valja se za tu ideju izboriti mirnim i sredstvima razuma u dijelogu ravnopravnosti po svim pitanjima.
Svaka druga opcija i apetiti secesije teritorije BiH I pripajanja Srbiji,vodi u kataklizmu rata i zrtava koje normalan um ne zeli. Svima nam je znano da se svi ratovi okoncavaju mirovnim ugovorom a zlocinci na medjunarodnim i domacim sudovima pravde. Na kraju, brojni Vucicevi i Dodikovi intervju I u medijima zadnjih dana, kojim najavljuju usvajanje "Deklaracije" o ujedinjenju I zastiti srpskih interesa, s posebnin akcentom na Srbe u manjem B-H entitetu RS,cak pominju Srbe u Crnoj Gori, izmedju redova treba protumaciti, da na "mala vrata " najavljuju "Referendum " o secesiji RS i drugih teritorija i njihovom prIpajanju Srbiji ???". Dakle, treba im bez ustezanja zvanicno reci, procitani ste gospodo Vucic i Dodo. Nece vam se ostvariti prljava namjera trampe teritirije Kosova za teritirij "RS" koja se nalazi u tudjoj za vas drzavi Bosni i Hercegovini. Te namjere je proslih dana izrekao, predsjednik Srbije u intervjuima datim u svojim kontrolisanim drzavnim medijima. On na taj nacin lukavo priprema srpsku javnost , na "Priznanje nezavisnosti Kosova"koje "de facto i de yure" pripada kosovskim albancima . Bez obzira na sve priznanje nezavisnosti Kosova je realonost. Tu knedlu ce kad tad morati progutati.

Predsjednik Srbije Vucic braneci svoj stav,istice da su "Srbi I Albanci najbrojniji narodi na zapadnom Balkanu i da je prijeko potrebno izmiriti se medjusovno i da to nece ici lako ali da je nuznost. Kao i da sa Bosnjacima treba pronaci zajednicki jezik na miran nacin???". Zapitajmo se postovani citaoci ovog teksta. Dali je moguce i pod kojim uslovima graditi suzivot sa onim koji negitaju Genocid, sa onim koji nastoje rusiti drzavu Bosnu I Hercegovinu I sa njima teziti miru,toleranciji, borbi protiv terorizma i glorifikovanja fasizma i licnosti iz prethodnih ratova. Nek mi neko dokaze da je to normalno i da vodi slobodi i boljem I sigurnijem zivotu svih u BiH ??? Umjesto toga,treba kazati predsjedniku Srbije slijedece:
Moze Vucicu ali bez diranja u teritorije drzave BiH. Do pomirenja sa Bosnjacima ce doci kkad priznate da je Srbija izvrsila Agresiju i zlocine Genocida u BiH 1992-1995.godine. Pitamo se, kako sve to Vucic misli realizovati. Zato tzv. retorika "mira " "suzivota" Srba I Bosnjaka u izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vucica, treba tumaciti kao "Dajanske darove" i plan lukave strategije takozvanog "omeksavanja i uspavljivanja" bosnjaskog politickog vodjstva I naroda koji je umoran od "mira " koji najvljuje novokonpokovani Srpski vozd. Neko na portalima nedavno izjavi "Malo morgen" Vucicu I malehni i napuhani zijanceru Dodik, ipak, oni I javnost u Srbiji i srpskom korpusu dobro znaju da, ovo nije 1992. godina niti ima naivnih gradjana kao u proslim vremenima devedesetih godina minulog vijeka. Napokon, pored nas Bosnjaka i svih koji su za suzivot i ravnopravnost svih I jedinstvenu demokratsku BiH, ovaj 4 po redu srpski projekat pokusaja vase pljacke na racun drzave i bosnjackog naroda sigurno nece proci. Svaka avantura koju ste najavili na stetu drzave BiH, moze najvise i dugorocno stetiti srpskom narodu i izgradnji suzivota sa Bosnjacima koji vam iskreno nude ruke mira. Gradjani BiH i medjunarodna Zajednica, posebno Amerika ,garant su mira i opstanka Bosne i Hercegovine. Ruska cizma bez obzira na ohrabrenja koja vam ispraznom retorikom daje,evidentno je da nema "access " u BiH, sto dokazuje nase opredjeljenje za put u evroatlanske integracije, posebno ulazak BiH u NATO I Evropsku Uniju.
Kad do do toga dodje onda "goodbye" ili "ariveriderci" ili "zbogom" suludi projekti tzv "velika Srbijo".


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN
 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com