www.Gusinje-Plav.com

Ko je kriv? Narod ili lideri? Svi krivi-niko odgovoran. Narod ponavljac, prevaren i opljackan svojom greskom?
  Piše: prof. Dzemail Hot
Narod je u globalu dobar, ali....
Čini se da živimo u vremenu kad ono narod obično kaže "je .. lud zbunjenog". U ovom vrućem ljetnjem vremenu , kad mnogi planiraju ili su već otputovali za domovinu uliti zavičaj kako god hoćeš možete ga nazvati. Većina niti zna šta ih tamo čeka ili na šta će naići. No to je druga tema.

Pored ekonomske problematike i dostojanstvenog života, u moru neimaština s kojim se svakodnevno suočava nas narod , bez obzira na boje i razlike koje mu neki radikalni tupusi nameću.

Boraveći u domovini, bio sam pune četiri hefte preko bare. Sve u svemu, lijep osjećaj sto sam bio u mjesecu Božje milosti , rahmeta Ramazanu, kad se prema izvorima Islama kaže da su u tom svetom mjesecu "shejtani svezani"!!!). Mnogo puta za vrijeme mog boravka, gledajući informativne emisije na TV i čitajući pisane medije , pitao sam se kako u na ovom prolaznom dunjaluku zavezati (djavolje kolo) s' kojim se svakodnoveno srećemo pojedinih prevaranata, hopstaplera, ratnih i drugih profitera koji nemaju ni duše niti srca (a doduše nisu ni imali ) koji u zadnjih 25 godina pljackaju sve sto mogu i to danas čine guleći i onako izguljenu kožu ojađenog naroda. A narod kao narod, znajući sve to nepopravljivo daje glas za te tzv. "kvazi vodje koje nekoliko decenija bira". I poslije svega , narod se žali gundjajuci: " Mi smo prevareni, nas su opet prevarili !!!???". Postavlja se pitanje kako neko može biti prevaren kad svjesno bira one koji ih stalno varaju, obećavajući "bolji život " i to samo da budu izabrani. Oni svojim biračima u svojim kampanjama poručuju kao "da ovi sadašnji u vlasti ne valjaju i da ih se treba osloboditi". Poručujući im, samo "Birajte nas i vidjeti ćete ..". Većina u narodu možda će se sloziti se s takvim konstatacijama. Ali, dragi "paliticari" naši budući "vodje " šta nam sem dosadašnje "političke magle " konkretno nudite , da bi bolje živjeli ??? Šta, šta i dalje Šta???. Odgovor bi bio nista i dalje ništa , prekriženu "0". Pa za koga onda da damo svoj glas ? Za vaše uhljebljenje, za vaše mezimce koji vas čuvaju 24 sata da bi opstali na vlasti. Sto se tiče mene takva lazava retorika nikad i neće proći.

Bolje biti siromah a ne biti prevaren. Bar će ti biti i pred Bogom i narodom savjest čista. A lopovi i svi drugi prevaranti ostaju isti ili čak i gori. Ja sto se tiče mene ne učestvujem u tome, a vi vidite gdje ste. Odlučio sam nakon povratka iz domovine i zavičaja , da ih oba i dalje volim i to mi pravo niko ne može uzeti. U izvorima Islama jasna je poruka "Ljubav prema domovini -zavičaju je dio imana), Od sad sam odlucio isključivo , kad gledam TV ili čitam novine , da pratim samo sport ili gledam crtane filmove jer se tamo uopste ne sikiram.

Ovih dana nakon povratka iz domovine iliti zavičaja, poslije dužeg vremena na kahvi sretoh prijatelja iz ranog djetinjstva , od prije 40 godina. Oboje smo se fizički i estetski izmijenili, sto bi se reklo godine i učinile svoje. No to je normalno za one koji vjeruju u Božje odredjenje. I tako me moj vrli ahbab, nakon sto se ispitasmo o zdravlju i porodici.
Šta je sa ovom politikom u bivšoj nam državi. Znaš da su nam govorili i obećavali da ako sruše socijalizam da će nam biti bolje!!!???"
"Kao biće vise slobode, demokratije, pravde i ekonomskog prosperiteta. Kaže on šta to bi i šta dobismo tim "Demo -promjenama". Htjedoh da najprije eskiviram (zaobiđem) odgovor, ali sam morao odgovoriti, jer se radi o dobronamjernom zavičajcu koji vjeruje mom pravednom prosuđivanju. I još me na kraju prekori dodatnim pitanjem" A sto bi s tobom da nakon 40 godina svog rada i djelovanja , ostavi politiku!!. Koga sad ahbabu, treba mijenjati Narod ili političare ???" Itd. Postavljao bi on još mnogo pitanja da ga ja nekako bratski ne zaustavih kratkim odgovorima. Ne znam dali je otišao kuci zadovoljan ili ne. Ali evo šta sam mu rekao:

- Sto se tiče mojeg odlaska iz politike poslije 40 godina, mislim da sam konačno ispravno postupio. Jer kad sam uvidio Ko se tamo (u domovini) i ovdje (u inostranstvu) sve bavi tim stručnim poslom koji se zove politika. Odlučio sam da ne budem dio te "prdimahovine ". Jer se nisam nikad družio sa neznalicama i onim sumnjivog morala. Nekom medju nas, tu nije mjesto. Mislim da mi je odluka ispravna. Samo da znaš kažem mu još. Kad znam da se tamo (u domovini ) a i ovdje (u inostranstvu) jedan broj političkih Isprdaka" bavi politikom i nije ih stid da bez ikakvog srama u medijima izjavljuju i tvrde, da su nam "Vodje" ili "Ljideri"... Onda treba biti sto dalje od te "infekcije". Jer ta politička kanalizacija iz dana na dan sve vise poprima "Smrad" i zato treba biti sto dalje od te vrste kontaminacije. Na kraju konca, odlučio sam definitivno biti van toga i to sa svojom jedinim ispravnom politikom porodicom, ta "Država (mislim na porodicu) nikad me nije izdala i prevarila a to je porodica".

Pitam te, treba li mijenjati narod ili izlizane političare. E pa opet da se izjasnim obično se kaže "Narod je dobar ali kakvi lideri takav je i narod. Nažalost narod opet ponavljač poslije svih izbora, opet se kune da neće vise...?? Ja znam znatan broj dobrih ljudi ali i insana koje niko i ne pita niti ih bira a imaju sve perfomanse, moralne, stručne i ljudske da bi mogli biti lideri iliti "Ljideri". Šta se tu može, ja samo ovdje znam u mom okruženju bošnjačke komuniti najmanje desetak onih koji se predstavljaju da su nam lideri ili hoće da nas "vode" kao cobani bez "stada" sto bi kolumnista ovog teksta rekao u ovo ljetnje vruće vrijeme " to su da znate politički isprdci" koje ama niko ozbiljan ne uvažava i ne drži do njih. A znam ih bar ovdje desetak takvih. Na kraju, hajde dovalje moj narode do novih izbora i novih - starih nekih lidera iliti "Ljideri" kojim ćeš ti dati svoj glas da te vode. Pa mi nemoj reci poslije da si prevaren. Zato ja neću u to sejtansko kolo i svjesno i dobrovoljno idem iz politike da se nekako zaštitim ako ne mogu tebe, od te političke žabokrečine i političke kanalizacije koja mi nije niti će biti lider ili ti "Ljider"!!! Haj još jednom dovalje moj dobri narode.

GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com