www.Gusinje-Plav.com

STUKICE IZ QVADERNA
Pise: Becir-Beco Sahmanovic, Stockholm
STARKA I CUMICA su dvije nerazdvojne jaranice. Ovih dana, u toku i poslije izbora u DUKLEI, u MONTENEGRINI, toliko su radile, da sva ta desavanja nisu mogla biti zapi sana u cuvenom dnevniku,u QVADERNU.

- Sta je htio BELI/Nadimak vaseg kolumniste/ sa tom nedavno objavljenom kolumnom CUVAJ SE DAJANACA… priupita CUMICA dosta zabrinutu STARKU.

-Slusajme dobro,poruka je bila jasna: ne ulazi u ortakluk sa onima koji ti stavljaju klipove u tockove. Ne vjeruj lukavcima.

Evo, sad cu ti procitati nase zapise iz QVADERNA koje smo mi preuzeli iz jako starih,ali poucnih knjiga:
- Danajci su bili grcko pleme sa Peleponeza, potomci mitskog kralja DANAJA .Navodno, DANAJCI su bili ti koji su donijeli Trojanskog konja pred kapije Troje. Shodno tome Danajski dar se smatra opasnim, pogubnim poklonom. Kako se opsada Troje razvukla na deset godina, Grci su uvidjeli da cistom silom nece moci savladatai Trojance/Povezite ovo sa nemoci DF, KLJUCA i drugih OPONENATA u CG, kad su oktobra prosle godine organizovali nasilne demonstracije pred SKUPSTINOM CG, odnosno kada su pribjegli sili, ali nijesu mogli da promijene vlast/,pa je lukavi ODISEJ /U plavskom slucju tu ulogu preuzima SABICA, pristasa OPOZICIJE, koji je nalozio da se sa tom OPOZICIJOM pregovara/,smislio ideju o Trojanskom konju.

To je bio ogroman suplji konj koga su napravili Grci da se pomocu njega uvuku u Troju /Zar vam ovo ne lici na neke akcije OPOZICILE /. Konja je istesao i sastavio EPEJ, poznati stolarski majstor. Kada su ga konacno zavrsili, Grci su praveci se da napustaju bojno polje otplovili prema obliznjem otoku Tenedosu, ostavljajuci tako iza sebe samo uhodu SINONA/ U plavskom slucaju OPOZICIONER MEDO/ i konja u kog se uvukla mala grupa vojnika/Citaj –u Crnogorskom slucaju: grupa od dvadesetak PREVRATNIKA koja se nedavno spremala da osvopji SKUPSTINU CG, da smijene legalno izabranu vlast/. SINAN je lukavom uvjerenom pricom uvjerio Trojance, da se radi o poklonu kojim Grci u ime svoje bozicne Atene zele ovjekovjeciti nesavladanosti trojanskih bedema. Trojanci su unatoc upozoravanja svog svestenika LAOKONIJA i KOSANDRE, uvukli konja unutar zidina. Te iste noci agamnenovi ratnici predvodjeni ODISEJOM izasli su iz konja,savladali strazare i otvorili gradskav rata svojim saborcima, koji su se potajice vratili do Troje i razorili je /Takav scenarij razaranja u CG nije srecom uspio jer su bezbjedonosne sluzbe pohvatale i zatvorile aktere planiranog prevrata. Predstoji im sudjenje/. …HUSIKA, glavna riba koja predvodi MANJINSKEI STRANKE, poducena istorijskom pricom o Trojanskom konju, detaljno je proucavala situaciju kada su se lomili glasovi stukica BERBEROVOG FIRA, SARKINA MODRISA, kao i drugih jata koja se dodiruju, ili koje se podudaraju sa vodama MODRE LJUGE. I na kraju odlucila da krene SIGURNIM KORAKOM ,odnosno da se pridruzi SIGURNOM KORAKU koji je na zadnjim izborima dobio najvise glasova.

Nije to islo nikako lako, stavljano je mnogo peripetija, mnogo klipova pod tockovima. Najdalje je otisla jedna jako robusna i jako kocoperna stukica. Poznata je ona i u MONTENEGRINSKOJ SKUPSTINI jer se pridruzila poznatoj stukici-KRIVOJ KAPI, koja je dugo vremena stajala na celu VELIKE MONTENEGRINSKE HURALSKE SKUPSTINE. To je bila poznata stukica,zvali su je SABICA. Doduse, bilo je mnogo onih drugih koji su to ime zamijenili modernijim nazivom-DZEKSIKA. DZEKICA ima svoj IGLU neposredno do obale MODROG BLATA. Ona dugo godina odredjuje sve tokove u MODROJ LJUGI.

STARKA i CUMICA su zapisivale sta se dogadjalo, i sta se sada dogadja bez obrira sto su izbori prosli.

- Zaboravila sam da ti kazem, obrati se CUMICA zamisljenoj STARKI: bilo je velike halabuke kako ce glasati MANJINCI.Vec sam ti odgovorila kako su i za koga su ti MANJINCI glasali. U nedavno objavljenoj kolumni NOVOFORMIRANE VLASTI U U CRNOJ GORI NA POSEBNOJ PROVJERI I ISPITU, koju potpisuje nas zavicajac IBRAHIM HUSEINOVIC trazi da NOVA VLAST odgovori adekvatno postupcima stukica iz MODRE LJUGE kao i stukica iz ostalih revira MONTENGRINA. Receno je da su te MANJINE presudno uticale da MONTENEGRO obnovi svoju vjekovnu postojanost i u maju 2006 godine na jarbol razvije svoju zastavu,svoj grb. Tako bi trebalo da se ucini, ali ne mozemo ocekivati PREMASALA jer se dosadasnja praksa tesko moze preko noci promijeniti. Ali, nadajmo se boljitku. Stukice iz SARKINA MODRISA su zeljele da cuju jos nesto sto je takodje bilo zapisano u QVADERNU. Otvorile su stranicu o MACKU I STAROM MISU.

Stari macak je bio jako nezadovoljan sto jedan od mladih misica cesto izviruje iz podrumske rupice i osmatra, a ponekad, i proseta Klijetom gdje se ostavlja sir, krompir, brasno…

- Ne izlazi iz rupe, cujes li ti seretu majusni. Je li cujes, ponavljao je Stari macak.

Jednog juta radoznali misic, osmotri Klijet i vidi macka KAKO SPAVA. Ucini mu se da ce brzo pretrcati do kace sa sirom.

- Cap-carap, odjeknu snazni skog prefriganog macka,koji se samo pretvarao da spava.

Stari mis okupu preostalu grupu mladih miseva:
- Kad se uverite u necije lukavstvo nema vise toga na svijetu koji ce vas ubijediti da mu povjerujete.Slusali su sa velikom paznjom golobradi misici rijeci starog macka.

Nevjerujem da su ga potpuno poslusali.

Plavska prica moze biti poucna.

P.S.Svaka slicnost sa stvarnim dogadjanima moze biti slucajna. U mnogo cemu moze biti i namjerna, istinita.

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com