www.Gusinje-Plav.com

Kada ce manjinski narodi u Crnoj Gori biti svoji na svome upravom smislu te rijeci?
Autor: Ibrahim Husejnovic

Referendumsko izjasnjavanje prilikom stvaranja crnogorske Drzave je pokazalo sve razlicitosti i podvojenosti koje postoje u Crnoj Gori. Oko 45 procenata protv nezavisnosti i oko 55 posto za nezavisnost, jasan su pokazatelj duboke podijeljenosti i razlicitog gledanja na jedno ovako vazno pitanje. Vjekovna povezanost i bliske veze crnogorskog naroda sa Srbijom i Rusijom na jednoj strani i postojanje zelje i potrebe druge strane da ima svoju samostalnu i nezavisnu Drzavu, zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast i druge povoljnosti i povlastice, dovode do toga da svako vuce u svom pravcu, a ti su pravci drugaciji i sustinski razliciti medju sobom.

Jedna skupina crnogoraca zeli da ima sto jace veze sa Srbijom u kojoj su se mnogi crnogorci pronasli i osigurali egzistenciju za sebe i svoju familiju. A isto i u svojoj maticnoj Drzavi dosta toga zavrsavaju i odradjuju, nekad vriskom i piskom, a nekad vezama i vezicama kojih imaju koliko im draga volja. Hoce oni tako, da kao umiljato jagnje dvije majke sisaju, u cemu u cjelosti uspijevaju. Druga pak skupina crnogoraca hoce svoje elite i svoju Drzavu, za koju dobro znaju i jedni i drugi, da iste ne bi bilo bez glasova manjinskih naroda u Crnoj Gori, Albanaca i Bosnjaka.

Oni koji i dalje prizeljkuju da Crna Gora i Srbija budu dva oka u glavi ili bolje receno jedna Drzava, smatraju da jeste izglasana drzavnost Crne Gore, ali sa jednim velikim hendikepom po njima, jer se u tom odmjeru snaga do pobjede doslo glasovima manjinskih naroda.
Kad bi nekako moglo da se odmjeravanje snaga pravi bez manjinskih naroda, jednima bi to jako godilo, drugi pak zadovoljno trljaju ruke znajuci da su upravo manjine te koje im daju sigurne glasove i objezbjedjuju im ono sto oni zele.

Duboka podijeljenost pravoslavnog zivlja u Crnoj Gori nije nista novo i neobicno, ako se zna za njihove podjele kroz istoriju, medjusobna sukobljavanja i trvenja, podjele na zelnase i bjelase. Suverenisticki i unitaristicki blok samo su produzetak podjela koje se protezu iz proslosti. Manjine sa svoje strane osjecaju jednu tegobu i zebnju zbog ovakve podijeljenosti pravoslavnog zivlja u Crnoj Gori, pa se bez mnogo prostora za biranje uvijek odlucuju za nevolju koja je manja. A u ovom slucaju je manja nevolja po njih ne unitaristicki, vec suverenisticki blok.

Namece se samo po sebi pitanje do kada ce se manjinski narodi u Crnoj Gori morati da opredjeljuju na ovakav nacin i kada ce i da li ce uopste moci da budu svoji i da nijesu vise bilo ciji privesci? Kako bi se posvetili sebi, svojim vecim pravima i slobodama. Da bolji zivot ne izgradjuju van Crne Gore vec upravo u njoj na svojim topracima u Plavu, Gusinju, Rozajama, Bijelom Polju. Pljevljima, Podgorici, Tuzima, Baru, Ulcinju... Posebno ako se zna da se ne radi o nekom zanemarljivom procentu manjinskih naroda, vec o takvom broju gdje svaki peti stanovnik ove Drzave pripada upravo manjinskim narodima.

Postizborna koalicija u koju su predstavnici manjina skorije usli, trebala bi da odgovori na pitanje da li ce se popraviti standard manjinama u Crnoj Gori ili ce se raditi o obicnom dekoru bez rezultata, koje mnogi ocekuju s punim pravom.


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com