www.Gusinje-Plav.com


Lete stuke ponovo - ZIOCI
Pise: Becir-Beco Sahmanovic (Stockholm)
Jedna omanje jato stukica priblizilo se blize obale PLAVOG JEZERA nedaleko od uzane zelene putace sto vodi preko livada prema MOSTU. ODVIR je velika rijeka sa modrinom koju mjestani zovu SIROKO. Rijeka se nize MOSTA suzava i taj dio je dobio naziv USKO. Na kratkom razmaku, odmah se da zakljuciti, susrecu se dvije suprotnosti: jedne su obale, biva, siroke ruke, druge, naprotiv, sputane, zgrcene, uzane, tvrde, ... Sve je slicno ljudima MODRE BARE. Oni koji su tek naucili da plivaju hvalili bi se kako su preplivali USKO i presli na drugu stranu nadvisene zaravni sa kojom pocinju plodne i znakovite DONJE LIVADE.
STARKA i CUMICA su prisle uz samu obalu zagledajuci se u listove svog notesa, dobro znanog QVAGERNA. Listale su par trenutaka i zausravile se kod natpisa ZIOCI. Pretpostavljale su da stoje naspram njivica sto blago padaju na samu obalu.

- Sta mislis, zastade STARKA, odakle ovo ime?
- Da ti pravo kazem ne mogu ti sa sigurnoscu odgovoriti !

Ona otvori svoj NOTESCIC i poce citati:
- Davno prije mnogo hiljada godina MODRU LJUGU su pokrivali ogromni lednici. Jedan se spustao nanize od GREBAJA prema VISOKIM TOROVIMA. Nosio je pred sobom izlomljene stijene, kamenje. Kad se poslije dugog, dugog vremena otopio ostavio je svoje tragove. Tu, ispred ovih njiva koje pripadaju ZIOCU i dandanas obala je kamenita.

CUMICA zastade za trnutak sa citanjem i pokaza prstom na dio obale koji je dosta cist jer nema sevara, presjice i zutih lokvanjskih listova:
- To ti je, kako smo ga mi zvali PERINO PRISTANISTE. Znas, nastavi ona, da su mladi na putu do MOSTA najvise voljeli da se tu okupaju, da se tu osvjeze, jer nije bilo mulja, nije bilo onih zamsenih travuljina koje su se vremenom rasirile svuda po obalama MODROG BLATA!

- Taj lednjak, nastavi CUMICA, naisao je na veliki, skoro otopljeni led ,tu se zaustavio. Otuda cudnovati naziv USCE.
- Mogusce da si u pravu kad tako rezonujes. Nije nikako u redu da se izvoriste rijeke ODVIR kojom otice voda iz JEZERA naziva USCEM. Za nas ODVIR usce je daleko odavde, na sjever.
- Citaj mi dalje, uporna je STARKA.
- Dobro, da nastavim!
- ZIOCI su zauzeli dio obale i tu se naselili. Po samom imenu, dalo bi se zakljuciti da su bili radise. Obradjivali su zemlju, a livade okolo JEZERA su bile pogodne za ispasu.
Sjecas se kako su dva brata, dva MUMINA-SABKO i ZAJKO obradjivali svoje njivice, koje gledam bas na ovom mjestu povise na. Sa ZAJKOM nije bilo prasioca koji je tako uredno obradjivao svoju njivicu. Kod njega su stabljike kolomboca poslije nagrtanja tako bile poredane, uredno okopane kao da su rasporedjivane po koncu. Zapazila sam takodje koko bi iskopao uredne vije za navodnjavanje...
U susjedstvu su bile njive SAHMANA-DZEMOVA, BEJTOVA, RAMOVA, SELIMOVA, zatim njivice SILJKOVICA, SABOVICA, MEDUNJANA, DJESEVICA…

Nama je poznato da su nasrtljive stukice iz susjedstva KUCI i KLIMENTI kroz dugi niz godina nasrcali i vodili teske napade ne bi li se domogli PITOMINJE ZIOCA.
ZIOCANI su se odupirali, branili se koliko su mogli, ali nisu dali tudjinu svoju zemlju. Vjerujem da je ta upornost proizvela ovo ime ZIOCI. Voleli su svoj toprag i nikome ga nisu dali. I sama znas da su kroz istoriju prolazili izmedju SCILA i HARIBDA. Mnogo je ostalo zapisa o tome.Znas da i danas moses cuti rijeci:

Prokletije da vas Bog ubije,
Nigdje stanka,nigdje smiritka,
Jal od vuka ja lod hajduka…


STARKA i CUMICA zastadose za trenutak. Svjesne su da ne mogu sa sigurnoscu odgovorito otkuda naziv ZIOCI.
- Slusaj, predlozi CUMICA, da mi uzmemo IBROV RJECNIK, da vidimo kako je on objasnjavao rijeci i znamenitosti MODRE LUGE.
Mozda ce nam nakon toga biti lakse da shvatimo ovu lijepu rijec ZIOCI.
Mozda, kazem!
Napisao: Becir-Beco Sahmanovic, 30 marta 2015 u Stockholmu


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com