www.Gusinje-Plav.com


OTVOREN DARUL-KUR'AN - SKOLA KUR'ANA CASNOG U PLAVU
(Foto: Sena Vatic)
Danas je u prepunoj Staroj dzamiji u Plavu uprilicena ceremonija svecanog otvaranja Darul-Kur'ana. Svecanost je ucenjem Kur'ana otvorio Alem Music, ucenik Medrese Mehmed Fatih u Podgorici. Prisutnima se ispred Odbora islamske zajednice Plav obratio glavni imam Sinan ef. Latic. On je istakao vaznost ucenja Kur'ana u zivotu vjernika te je napomenuo da svako dobro djelo mora pratiti dobar i iskren nijet.
Prisutnima se obratio i Fuad ef. Cekic, generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori. On je cestitao dzamijama na ovom velikom danu i velikom koraku. Govorio je o vaznosti ucenja Kur'ana u zivotu svakog vjernika napominjuci da bez ucenja Kur'ana i ne moze biti upute. "Allah je obecao da ce sacuvati Kur'an. I tekst Kur'ana je sabran u jednoj zbirci koju nazivamo mushafom. Cuvanje samog izgovora Kur'ana nepatvorenog, onakvog kako ga je ucio melek Džibril je proces koji se svakodnevno realizuje u zajednici muslimana. Upravo to ocuvanje Kur'ana kroz pravilno ucenje bice misija ove ustanove."
Muhamed ef. Cecunjanin, koordinator rada skole Kur'ana Casnog u Plavu podcrtao je da su mektebi najstarije obrazovno-vapitne ustanove u Crnoj Gori koje dosežu do 15 vijeka i kao takve imaju posebno mjesto. Osim rada mekteba Odbor islamske zajednice Plav je obnovio biblioteku Zejnel-beg Dizdar a evo sada otvaramo i skolu Kur'ana. Nekada je vjersko obrazovanje bilo ekskluzivno samo za ucenike medrese. Sada neke od obrazovnih programa zelimo ponuditi svima koji to zele. - rekao je Cecunjanin.
Plan i program Darul-Kur'ana je usklađjen sa planom i programom svih medresa na Balkanu za datu oblast. Konkurs za upis u skolu Darul-Kur'an je otvoren do 1.04.2015. Godine. Na kraju je dovu proucio Sead ef. Jasavic. Prvog dana rada u skolu Kur'ana je upisano 97 ucenika.WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: Edvin Hot (J.D.) i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com