www.Gusinje-Plav.com


DANAS NAM JE RODJENDAN
Autor teksta: Ibrahim Husejnovic - Plav
Danas nam je rodjendan. Tacno prije 82. godine, davne 1933.godine, 12 februara, dosla je na Svijet nasa majka Nailja, rodjena Jadadic, od oca Omer Redzepa i majke Djulje Fetove Redzepagic. Najstarija je od svoje tri sestre, rodjene brace nije imala, a kada joj je bilo 9 godina umro joj je otac od sepse slijepog crijeva u 42. godini zivota. Kaze da joj je borba za zivot bila surova i grcevita, a u svjezem su joj sjecanju razna iskusenja kroz koja je prolazila pocev od ratova i bjezanija pa do nemastina i bolnickih lijecenja. Danas je nasoj majci 82.rodjendan, a ona je u prilici da isti tako kako obiljezi sa svojom uzom porodicom i sestrom Ferkom koja je iz Bara dosla da ju vidi i podrzi da istraje sa godinama i zdravljem u kojem jeste... Svi smo ju prisutni izljubili za njen rodjendan u zelji da nam jos koje ljeto pozivi, a ona iako bolesna, svjesna i duhovno jaka nam na poljupce uzvraca: " Bog Vas poljubio"....

Iskazuje nasa majka zahvalnost za svu paznju koju joj poklanjamo i koju smo duzni pokloniti joj kao nasem roditelju. Prije neki dan sam joj pricao o stanju zdravlja jedne njene prijateljice da je dosta bolesna, pa iako je u stanju da sama nekako ode do kupatila, nije u mogucnosti da se vrati u prostoriju u kojoj borave, usled zaborava koji joj se javio. A moja majka na te moje rijeci sa uzdahom uzvraca da je ta njena prijateljica u svoje vrijeme odusevljavala prisutne svojim duhovitim salama i poucnim pricama koje nikog nijesu vrijedjale....

Sada je nasa majka primorana da preko aparata prima kiseonik na nos koji joj nedostaje u krvi, zbog cega su joj ruke malaksale i prilicno modre. Ostavila je duhan prije nekoliko dana kada je bas bila tesko bolesna i kada smo se pribojavali da ce se tesko izvuci iz situacije u kojoj se nasla. Ipak je uspjela da doceka i ovaj svoj rodjendan EL HAMDULILAH :)

Bolujuci zadnjih pet godina kada su joj naglo u znatnoj mjeri otkazale poslusnost ruke i noge, voljom Stvoritelja Nebesa i Zemlje sacuvala je svoju jaku memoriju, sto joj omogucuje da cesto izjavljuje sehade i da uci dove iz Kur'ana koje je jos u djetinstvu napamet naucila.

Nasa je majka rodjena sestricna Cebe Fetove-prve intelektualke plavsko-gusinske kotline koja je jos za vrijeme II svjetskog rata prosvjecivala mlade u Plavu na albanskom jeziku. Poput svoje tetke, nasa majka Nailja je imala jaku memoriju i viziju zivota, pa sve ono sto nije mogla da priusti za sebe, potrudila se da prenese na svoj evlad kojeg je sa svojim muzem a nasim ocem uzdizala i skolovala u teskim vremenima i uslovima. Danas ona sa ponosom kazuje da je od sedmoro svoje djece iznjedrila i tri profesora.

Koliko god da joj je ovaj dunjalucki zivot bio tezak i manje naklonjen, ona istice da je uvijek imala rjesenje kroz zivot na izazove da se lose stvari prevazidju te da se dodje do boljeg i kvalitetnijeg zivota.
Ipak u svojoj devetoj deceniji zivota kaze da joj mnogo nedostaju osobe koje su preselile, a sa kojima je prijateljevala i provodila tolike metre zivota: sestra Nurija, stricevi Malja i Seco, sestra od strica Sabira,komsinice Emina, Isa, Sahza i Rapka i jos puno, puno dragih joj osoba. Sa slabim i narusenim zdravljem i jakom memorijom nasa majka Nailja danas na svoj 82.rodjendan cini dove pred dusom uze i sire rodbine i moli se za napredak dini Islama, svjesna da je zivot surov a zivotni putevi teski i puni izazova. Ona zeli da se stanje svim bolesnim osobama popravi, te da Stvoritelj bude zadovoljan sa onima koji brinu i pomazu iznemogle, napustene i bolesne.


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com