www.Gusinje-Plav.com


Niska od merdzana
(Tekst i slike: Sena Vatic)
"...Na sedzdi se zahvalih Bogu, dz.s., sto se rodih pod ovim nasim nebom u ljepoti i toplini sandsacke duse. Da se vjecno ponosim sto me te nase hanume naučise da starijem poljubim ruku, da mu mjesto najbolje ustupim, da im se u razgovor ne utaknem, da za sofrom nikad prva jesti ne otpocnem, da roditelju rijec ne povrnem, da slabom i nemocnom pomognem, da bolesnog obiđjem, da musafira cehretom lijepim pocastim, da glasno ne zborim, svađje se klonim, da zavidna ne budem, saburom da se ogrnem, oprostom uzdignem, da rano hizmet oposlim, da mubarek vodom pragove operem, da evlad na Pravi put usmjerim, rijec gibetnu nikad ne izgovorim, znanjem, mudroscu i amelom dusmane da pobjedim, dovom pomoc od Boga, dz.s., da trazim, Musaf, obraz, adete i sandzacki terbijet kao hamajliju sasuvam...."( SEFKA BEGOVIC-LICINA )
Sinoc je u Centru za kulturu u Plavu uprilicena je promocija knjige "Niska od merdzana" autorice Sefke Begovic Licina.
Prisutne je pozdravio direktor Centra za kulturu Alija Redzematovic, o knjizi je govorio Ibrahim Rekovic. Moderatorka veceri bila je Sena Vatic.
Sefka Begovic-Licina, knjizevnica iz Novog Pazara, ljubav prema pisanoj rijeci gaji od najranijih skolskih dana, kada je na mnogim takmicenjima za svoje literarne radove dobijala prve nagrade. Rekla nam je da, iako je po rodjenju Bjelopoljka, a po odgoju Pazarka, po uspomenama je i Pavljanka i Beranka, da još od vremena kada je ovdje provodila najljepse raspuste kod svojih daidza koje svi pamtimo dr Hasana i Ramiza Paripovica, Plav jos uvijek nosi u srcu kao najljepse sjecanje.
Kao penzionisani sluzbenik "Dunav" osiguranja, posle zavrsene misije odgoja i skolovanja svoje troje djece, Sefka je pocela intenzivno da se bavi književnim radom.
Njena prva knjiga je "DUSA U LEPTIRU" izdata je 2008 god. sa recenzentima profesorom dr Dzemaludinom Laticem, knjizevnicima Fehimom Kajevicem i Safetom Sijaricem. Odrzane su promocije u Sarajevu, N. Pazaru, Tutinu, Plavu, Belgiji, Svajcarskoj u Vicikonu i Cirihu.
Sefka i njen brat Dzavid Begovic, mr elektrotehnike iz Sarajeva izdalali su SANDZACKI RJECNIK, prvi u historiji Sandazaka sa 10.000 riječi i 3000 fraza ciji je glavni urednik bio akademik Muhamed Filipovic, a recenzenti akademik profesor Dzevad Jahic, autor desetotomnog Rjecnika bosanskog rjecnika i dr prof. Ibrahim Pasic. Saradnici su dr prof Bisera Suljić Boškailo, prof dr Džemaludin Latić, dr profesor Hasija Muratagić-Tuna, dr prof Sait Kacapor, dr Husein Zvrko, te knjizevnici Fehim Kajevic, Safet Sijaric i Asmir Kujevic. Sandzacki Rjecnik je po ocjeni kriticara ocjenjen, ne kao književno, već kao naučno djelo.
Njena treca knjiga je "NISKA OD MERDZANA" koja je veceras predstavljena a koja je Zbirka sandzackih prica, inspirisanih po istinitim događajima.
Spremne za stampu su joj knjige " VRISAK KRVI" i roman "BREZĐETKA"
Sefka pise za Magazin Bosnjaci.net u Njujorku, Diwan magazin Luyemburg, Magazin Zehra Sarajevo, Bosnjacke novine Rozaje, Bosansku Sumejju Tuzla, Preporod Sarajevo.
Pise i tekstove za pozorisne predstave, od kojih su joj tri vec prikazane. Pise i tekstove za sandzacke sevdalinke, kao i humoreske,od kojih su joj najpoznatije Edepsuz, Hamalska idara i Jaran i Burko.
Trenutno radi na romanima "MIRIS ĐULA" i "FAHRUDINOV ZAGRLJAJ".


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: advokat Edvin Hot (J.D.) i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com