www.Gusinje-Plav.com


Plavsko- Gusinjska zbilja
Autor: Ibrahim Husejnovic - Plav
U srcu smo zime sto bi se ono narodski kazalo. Zima nekad laganija, nekad ostrija i surovija, no, u svakom slucaju narod je rezervisao za zimu u sirem smislu rijeci period od pocetka novembra do pocetka mjeseca maja. Malo je domacina u nasoj Ljugi koji su u svojim domovima to jest kucama ugradili parno grijanje, jer ekonomske prilike to ne dozvoljavaju, cime se dodatno usloznjava situacija, buduci da se svi clanovi familije koncentrisu u kuhinji i oko sporta koji se u njoj nalazi. Istina ko ima bolesnika u kuci primoran je i bar jos jednu sobu zagrijavati na drva , buduci da je grijanje na struju skupo i nerentabilno. Musafirske sobe su odavno zaboravljene i zabataljene, prakticno da i nema musafira koji bi u zimskim uslovima ostali noj, dvije ili po nekoliko dana. I ako dodju musafiri, oni se po novim adetima zadrze sahat, dva ili tri uz obavezno najavljivanje i trazenje dozvole. Omladina zbog posrnule ekonomije i bezperspektivnosti je ponovo pronasla kanal za dobijanje viza za Ameriku, cime je na desetine i stotine mladih iz Plava i Gusinja napustilo svoj kraj ili se spremaju da to ucine....

Standard stanovnistva iz dana u dan opada. I oni sto su uposleni jedva krpe kraj sa krajem jer se cijene hrane, pica i raznoraznih usluga enormno uvecavaju, dok plate godinama ostaju zamrznute. Uvodjenjem socijalnih kartona ko bajagi se doslo do tacne procjene ko je u stanju socijalnih potreba, cime su mnogi ostali bez tih minimalnih primanja od kojih su prezivljavali. Ipak, nije iskljuceno da se uoci izbora, vanrednih ili prijevremenih, taj spisak korisnika socijale promijeni kako bi se namaknuo koji glas vise.
Oci stanovnika Ljuge uprte su u dobroj mjeri prema susjednim drzavama, iscekujuci na taj nacin da se povezemo sa Podgoricom i Skadrom preko teritorije Albanije i sa Decanima i Peci preko putnog pravca kroz Kosovo, ciji je pocetak radova skorije ozvanicen.

Porezi i druge otezice su znatno uvecani za 14. i 15. godinu, uzimaju urnek gusinska od plavske opstine i obrnuto. Vec se cuju jadikovanja stanovnika novoformirane opstine da su zapravo dobili ono sto nijesu ocekivali. Birokratija je uvela nova radna mjesta, takozvane izvrsitelje sa ovlascenjima da mogu plijeniti pokretnu imovinu pojedinaca u cilju realizacije to jest naplate previsokog i nerealno odmjerenog poreza.

Preseljenje na ahiret Bejta Smakinog Redzepagica, izazvalo je kod mjestana Ljuge zaljenje i osjecaj da na bolji Svijet odlazi tako mali broj dobrih i cestitih ljudi koji su valjali svom narodu i borili se za njegove interese.
Ukoliko se ukine vizni rezim za Ameriku i druge drzave, zelja je kotlinjana da omladina ima vece sanse da se slobodnije krece, putuje i da zaradjuje na drugim destinacijama, ali i da se vracaju drevnoj Ljugi i ne napustaju je. Da donose novac i da ga ulazu u ovaj kraj kome je Svevisnji dao tolike ljepote kao rijetko kojem drugom kraju. Sada je nazalost takva situacija da nam omladina odlazi zbog besperspektivnosti, a da nam se uvecava broj pasa lutalica koji su "zasticeni". Primijeceno je da nam iz susjednih opstina dovode pse lutalice, medjutim nadlezni nijesu u stanju da takve radnje presjeku i onemoguce. Pa i to se moze nekako istrpjeti, samo da se narod ne obaveze na nova davanja i otezice na ime zbrinjavanja kuca i na ime izgradnje sklonista za njih. Odluka o izgradnji sklonista za kuce je vec donijeta samo treba osmisliti od cijeg novca sve to sprovesti i uraditi.
Jedan je rahmetlija u svojoj knjizi Umorne Zore ispod Visitora, svojevremeno napisao:
Kofiljaca-previjaca; Visitor - previtor; kami nama, medju vama.

Pomolimo se Uzvisenom da nam popravi stanje u svakom pogledu, kako ekonomskom, duhovnom i svakom drugom, amin.


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com