www.Gusinje-Plav.com


Pobjeda u posjeti stocaru Haku Djurkovicu iz Gusinja
TURIZAM I STOCARSTVO BUDUCNOST GUSINJA
Gusinje - Na samom ulazu u atraktivnu dolinu Grebaje, na lijevoj strani puta koji vodi ka ovom poznatom turističkom izletistu nalazi se katun poznatog gusinjskog stocara Haka Djurkovica (60), penzionisanog radnika MUP-a Crne Gore. Njegova farma ovaca i krava je jedna od najuglednijih u plavsko-gusinjskom kraju.
Mlijecni proizvodi - sir i kajmak su nadaleko poznati i visokog su kvaliteta. To potvrdjuje i podatak da već dugi niz godina mlijecni proizvodi sa ove farme se nalaze na trpezama u mnogim gradovima Njemacke, Svajcarske, Skandinavije kao i po restoranima ciji su vlasnici ljudi iz ovog kraja, a koji zive i rade u SAD. Odvajkada se ovo poznato domacinstvo bavi uzgojem ovaca i krava, sto potvrdjuje i nas sagovornik.

Stocarstvo porodicni biznis
- Stocarstvo i poljoprivreda su nas porodicni biznis. I moj rahmetli otac Meho se od malena bavio stocarstvom. Tada smo imali po 100 do 150 ovaca kao i dvadesetak krava. Danas je taj fond smanjen, tako da trenutno imam od 60 – 80 ovaca i sest krava. Dosta ako se zeli raditi ovaj posao. U toru je trenutno 20 jagnjadi, a bice ih jos, prica za Pobjedu Hako Djurkovic.
Uza specijalizacija, kako kaze Djurkovic, mojeg porodicnog biznisa je proizvodnja najvalitetnijeg sira i kajmaka, koji u svako doba godine ide kao alva. Veliku podrsku u svemu ovome imam od svoje porodice - supruge Razije, sinova, kcerke, kao i porodice moje brata Jusufa, sa kojim zivimo zajedno. Sin Sulejman studira poljoprivredni fakultet i imam ozbiljnu namjeru da nakon zavrsetka studija, njemu povjerim domacinstvo na upravljanje.

Prodaja jagnjadi i teladi
Sto se tice otkupa sira i kajmaka kako sam vec kazao to ide kao alva, a tu su i redovni turisti koji borave u ljetnjem periodu u dolini Grebaje, koji skoro svakodnevno kupuju mlijecne proizvode, ne pitajuci za cijenu, jer znaju da se radi o kvalitetu. Za otkup jagnjadi i teladi za sada nema nikakvih problema. Sve kolicine prodajem kompaniji "Franca" u Bijelom Polju - gdje je redovna isplata.
- Posebno je vazno da napomenem da se moj stocni fond u ljetnjem periodu povecava za jednu trecinu - jer tada imam izvanredne uslove na planini Popadija nedaleko od ovog katuna, za ispasu moje stoke.

Prijateljstvo
- S obzirom da se u ovoj jedinstvenoj dolini u nasoj zemlji nalaze dva planinarska doma, eko-katun "Grebaje" i eko-katun "Maja Karanfil", ove godine ovaj prostor je bio prosto "okupiran" turistima, ljubiteljima prirode, planinarima i drugim gostima. Stekao sam medju njima veliki broj prijatelja iz Evrope i cijelog svijeta. Posebno im je interesantna tradicionalna striza ovaca koja se organizuje 12 i 13.jula i organizujemo zajednicko druženje. To je za njih - vjerovali ili ne, prava senzacija, prica Djurkovic.

Niko nece u cobane
Vjerujte, dodaje Djurkovic, da posljednjih godina je veliki problem kako obezbijediti cobana, jer niko nece i nije zainteresovan da se ovim unosnim poslom bavi. Mnogo je slucajeva da moje kolege dovode cobane iz Albanije, Kosova, Srbije i iz BiH-e koji imaju dobru platu, besplatnu ishranu. Moja je velika sreca da su pored mene u ljetnjem i moji sinovi, supruga i porodica mojeg brata koji mi i te kako pomazu, je ja sa 60 godina starosti nijesam u stanju da sve sam obavljam.

Problem elektricna struja
Iako se njegov katun nalazi nedaleko od Gusinja, objekti nemaju elektricnu struju, jer su potrebna razna odobrenja, dozvole i papiri.
- Imam namjeru da i ovaj problem rijesim, a najvise bi volio da ako mi odobre postavim solarni sistem. Vjerujem da cu ovo rijesiti uz saglasnost sa nasom opstinom i drugim nadleznim sluzbama, istice Djurkovic.

Ministarstvo
Trazimo, kazao je Djurkovic, od nove opstinske vlasti u Gusinju da se zalozi kod ministarstva poljoprivrede da se nama stocarima pomogne i urede putevi koji vode do planinskih katuna. Angazovanje Minisstra poljoprivrede Ivanovica je za svaku paznju i pohvalu. Ovo je jedan od ministara koji koji dodje kod stocara ili poljoprivrednika kod njegovog domacinstva i o svemu otvoreno razgovara, pruza savjete kako da se pomogne. Drugo, Ministarstvo vodi posebnu brigu o brzem razvoju stocarstva, redovno isplacuje premije, a nadamo se da ce opstina Gusinje, normalno kad stane na svoje noge, imati vise razumijevanja za sve nase zahtjeve i probleme, i da cemo ih zajednicki rjesavati, istice Djurkovic.

Turizam i stocarstvo buducnost ovog kraja
Djurkovic podjeca da je gusinjski kraj vjekovima vazio za mjesto sa brojnim uglednim stocarima i poljoprivrednicima, i nada se da ce turizam i stocarstvo biti buducnost ovog kraja i brzeg ekonomskog razvoja. On posebno porucuje da se bavljenjem porodicnim biznisom moze imati samo koristi i veoma dobro zivjeti.
- Mladi bi trebali da se obavezno okrenu selu, stocarstvu i poljoprivredi, a posebno stocarstvu. Cekanje posla na Birou za zaposljavanje je samo gubljenje vremena. Zato im sa ovog mjesta porusujem da se pod hitno late posla, formiraju farmu stoke, i uz malo vise truda u rada - stvorice uslove za bolji zivot svoje porodice. Ja jedva cekam da moj sin zavrsi poljoprivredni fakultet i da mu predam "rukovodjenje" porodicnim biznisom, jer ce za to biti strucan i kvalifikovan, kazao je na kraju razgovora-Hako Djurkovic, stocar iz Gusinja.
Tekst i foto: R.Gruda


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri:  advokat Edvin Hot i Edin Hot (J.D.)
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2015 www.Gusinje-Plav.com