www.Gusinje-Plav.com


GDJE SUNCE NE GRIJE - Lete stuke ponovo
Pise: Becir-Beco Sahmanovic - Svedska
Mnoge stukice su se toliko uznemirile da su trazile od vec cuvene STARKE da zakaze zbor svih ribica KOJE GRAVITIRAJU IGLUU zvanom KOLOVRAT /BIJELO POLJE/. Dobro se znalo da je to mjesto, taj IGLU, zapamcen po progonu, s tradanju i raseljavanju ribica koje su imale svoje posebne obicaje, nosnju pa i neke druge karakteristike.

Rijeka koja istice iz MODROG BLATA, iz Oblasti MODRE LJUGE, tamo blizu velikog POLJA, sto ga zovu BIJELIM, u samom zavoju pravi u modrisu kruzne zaokrete, slicno nekakvom grotlu koje, narocito neplivace, za cas povuce na dno. Svi pokusaji da se nesrecnici spase, da se izvuku iz tog kolovrata ostajali bi bezuspjesni, zbog cega je taj vrtlog dobio tako cudno,neuobicajeno ime - KOLOVRAT.

STARKA je stajala ispred brojnog jata odalke se sasvim dobro vidio natpis:
JUSTICIJA, VISI SUDSKI IGLU BIJELO POLJE. Prvo je dato objasnjenje malo poznate rijeci JUSTICIJA. To je, govorila je STARKA, ona Boginja sto u ruci drzi uravnomjereni kantar. Ona se zaklela da ce po Bozjoj pravdi jednako odmjeravati kazne svakome ko narusi obicaje i propise u toj provinciji koja lezi u sklopu drzavice BIRZIMINIJE. Neki je zavu DUKLEA .Drugima je znana kao MONTENEGRINA. Bilo je jos nekakvih drugih imena ali se STARKA nije htjela vracati daleko u proslost i objasnjavati vrijeme, ljude i dogadjanja koja su najcesce bila burna, trnovita i nezvjesna.

- Cudnovat mi je ovaj IGLU,ukljuci se u razgovor, isto tako cuvena stukica, dobro poznata CUMICA. Koliko ja vidim, nastavi ona, KOLOVRAT je dobro utvrdjen. Okolo je obavijen gustom travom slicnoj CEMERIKI. Ispod toga sloja vidim KARAVAJZILJE, sa dugackim bodljikavim listovima. Cudime ko je takodje smislio da tu i tamo, NA ULAZU I IZLAZU stavi cudnu travu- BUNIKU.

- Da ti kazem, objasnicu ti, preuze rijec STARKA. Sef toga IGLUA, kad bi dijelio pravdu koristio je razna sredstva:onog koga je trebao NA PRAVDI BOGA osuditi nudio je mutnim sokom u kome se stavljalo lisce cemerike, dio korijena bunike. Ispitivani bi se tada saplitao i potvrdjivao ono sto mu je stavljano ne teret tako da nije bio svjestan o cemu govori. Onda nije bilo tesko da SUTKINJA ili SUDIJA POJEDINAC, svejedno, donesu presudu kako je to nalozeno od strane glavnog sefa IGLUA.

- Dobro, da vam kazem, mi smo se ovdje skupile da vam procitam dio zapisa iz knjige GDJE SUNCE NE GRIJE. Ne bih mogla,upravo ne bih se usudila cijelu knjigu da vam citam. Ja ne mogu izdrzati do kraja, znam da bi pala u nesvijest. Reci cu vam da je ribica koja je pisala knjigu poznata kao CIKA IBRICA. Optuzena je od strane vec pomenute BJELOPOLJSKE JUSTICIJE da je spremao ustanak u POLJU, zvanom BIJELO, da je bio snaprrista, da je pravio neke organizacije koko bi se to POLJE odvojilo od DUKLEE. A najvise ga terete da je bio SNAJPERISTA.

- Cekaj malo, ponovo se umijesa CUMICA. Ja znam tog covjeka i znam dvadesetak njegovih drugova koji si 1993 u politickom procesu osudjeni navodno zbog pripremanja pobune. Najgore i najsramnije je to sto optuznica tereti gotovo potpuno slijepog CIKA IBRICU DA JE BIO SNAJPERISTA. Vjerujete da mi se stomak prevrtao kad sam saznala tu neistinu. U knjizi GDJE SUNCE NE GRIJE opisane su necuvene torture FOCANSKE KAZNIONE kroz koje je prolazio neduzni IBRICA.

- Odmah da vam kazem, nastavi ona, nije da smo ovih dana samo mi ustale na proteste protiv odluka i necasnog cinjenja BJELOPOLSKOG VISEG SUDSKOG IGLUA, vec se podigla sva intelektualna elita, svi posteni gradjani da osude SUTKINJU ili SDIJU koji stoje iza ovakve odluke da im CIKA IBRICA zbog pisanja knjige plati golemu sumu evroa kao naknadu za pretrpljene dusevne bolove SEFA SUDSKOG IGLUA !!??

- Ja vam predlazem da podnesemo predstavku,nas protest sa zahtjevom da se oni koji su necasno smislili ovu ujdurmu uzmu na odgovornost. Najostrije se protivimo da u buduce sudije koji ne sude po savjesti i vazecim zakonima donose presude U IME NARODA. Trazimo od SUDSKOG SAVJETA DIOKLEJE, da se nepravda ponisti, da pravda vlada uvijek MONTENEGRIJOM. Ja znam da se SUDSKI SAVJET zalaze za pravnu drzavu,da se bore za nesto sto je ludskije, nesto sto ce prihvatiti sve stukice, bilo da su iz SARKINA MODRISA iz BERBEROVOG FIRA,ili iz PASINIH IZVORA, MAREZE, SKADARSKOG BLATA, MORACKIH BRZAKA,i da ne nabrajam dalje.

Sudija ili sudijinica koji su donijeli takve odluke treba da se podvrgnu ispitivanju. Mi stukice donosimo svoju presudu:

- U IME NARODA smjenjuju se sa sudijskie duznosti sudija ili sudijinica, JUSTICIJE VISEG SUDSKOG IGLUA U BIJELOM POLJU koji su osudili CIKA IBRICU s tim da im se ogranici vazenje sudijske licence!

- Vala ti je STARKA svaka rijec na mjestu,upade prikrivena ribica, isto nama znana MAZICA!-

- Pa,sta bi mi drugo uradili nesavjesnim pojedincima? Sta?

Ribice su prije nego sto je MAZICA izustila zadnju rijec pocele svoju grupnu igru PLES NA VODI, udarajuci perajima po povrsini LIMSKE rijeke u znak odobravanja da se sudija ili sudkinja privedu pravdi.

Za casak se vidjela neka skrivena radost na svim stukicama.
Kad PLES malo uspori priblizi se CUMICA vragolastoj MAZICI:
- Sto igraju ove ribice kad od nasih zahtjeva DA BOGDA bude neke fajde?-

- MALO MORGEN! viknu MAZICA i odjuri u prvi IGLU.

Napisao: Becir-Beco Sahmanovic.WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: Edvin Hot (J.D.) i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com