www.Gusinje-Plav.com


NA PRAGU PARLAMENTARNIH IZBORA NA KOSOVU
Autor teksta: Sahit Kandic, politicki analiticar - Pec (Kosovo)

Od prošlih parlamentarnih izbora iz 2010 godine, pa do ovih koji uskoro slijede, je bilo dosta politickih turbulencija i prestrojavanja u našoj zajednici, a to dobrano mijenja konstelaciju odnosa i pretenzija, te reflektuje sasvim novu “krvnu sliku” sadašnje politicke zbilje.
Pa i kod vecinske zajednice je došlo do glasackog preorjentiranja a taj proces se ekspanzionisticki i dalje širi a to ce se izravno odraziti na Thaçijevu PDK kojoj su vec okrenuli leda kljucne stranacke okosnice kao Jakup Krasniqi i Fatmir Limaj stvorivši subjekat Inicijativa za Kosovo. Gospodarstvena iscrpljenost gradjanstva, nezadovoljstvo pregovarackim dostignucima oko integriranja sjevera zemlje, dvomandatna monotonija od istog subjekta, korupcija i brojne druge frustracije ce bez dvojbe rezultirat smjenom PDK a u korist Mustafijeve LDK i Kurtijevog pokreta “Samoopredijeljenje”, kao i djelimice oporavit Haradinajevu AAK od pehova sa lanjskih lokalnih izbora. To su bitne pojedinosti kojima se ne “zamara” naš obicni puk, ali o svemu tome moraju razmišljati naši buduci zastupnici koji ce se nadmetati prvo medusobno na izborima a potom sa vladajucim establišmentom na ostvarenju plasiranih obecanja svojim “šticenicima”.

Takmaci i njihov osnovni profil
Cetveropartitna koalicija “Vakat” je na prošlim izborima izlazila ojacana i sa neovisnim intelektualcima i ostvarenim glasovima se održala kao najjaci politicki subjekat sa predenih pet tisuca glasova, no na upravo završenim lokalnim izborima ima slabiju potporu. Prednosti ovog subjekta su širok i uglavnom skladan koalicioni “pakt”, šire obujmljen geografski prostor djelovanja te odmjeren i fleksibilan nastup autoritativnih pojedinaca kojim je pridobijano glasacko povjerenje. Glavne slabosti su pretjerana uzdržanost u odlucnijoj samoobrani stavova (izuzev Cerima Bajramija), nepromišljeno uzastopno držanje ministarstva obrazovanja koje je istoobno i “vruc krompir”, te nedovršen proces kadrovskog osvježavanja. Centar demokratske Unije je “novi subjekat sa starim vodama” koji je dinamicnom predizbornom kampanjom na zadnjim izborima “zgrabio” briljantnih tri tisuce glasova ustolicivši se na drugom mjestu. Ovaj subjekat je nastao kao vrlo obecavajuci pokret, uspješno se “prelio” i na susjednu opcinu, te strukturalno i programski zasnovan na mlade i strucne kadrove. Izazovi sa kojim ce se suocavati CDU su sistematizacija resursa nakon pobjednicke euforije, strateška kratkorocnost i dakako nedorecena ideološka profilizacija.
O Novoj Demokratskoj Stranci se nemože sudit po onom što propagira vec što odraduje. NDS ima konstantno dva odbornika u SO Prizrena a koji su cinili prevagu u korist vladajuce PDK i tim postizbornim partnerstvom su se vještio izdejstvovale mnoge utjecajne pozicije kako na lokalnoj a tako i na cantralnoj razini vlasti. Osim pregovarackih predispozicija, NDS vješto iskalkulira svakom pojedinošcu i prigodom, karakterizira je i izrazita unutarstranacka disciplina kao i politikantska umiješnost. S’druge strane, NDS pretjerano troši energiju na konspiracije, celnicina nestrpljivost nerijetko prouzroci i po nekoliko uzastopnih kontradikcija u istoj izjavi, a osim nje i fejsbukaša Cemailja Smailjija svi drugi su u njenoj sjeni bez obzira na pozicije i dužnosti koje obnašaju…
BSDAK u posljednje vrijeme “nema srece” sa izabranim predstavnicima na zadnjim kako centralnim a tako i lokalnim izborima, naravno da po tome nije izuzetak. Inace, BSDAK slovi za sezonsku instant-stranku jer se aktivira samo oko izbora. No, kad su u pitanju raspodjele pomoci u regionu Peci važi za najaktivniju stranku pa i ako se te zasluge cesto pripisuju drugim subjektima i pojedincima. Stranka je vrlo uticajna u centralnim institucijama Kosova i to bez obzira na izborni kredibilitet. Otvorenog je tipa, no to nije dovoljno jer BSDAK pati od kadrovske neodrživosti, nedovoljne javne zastupljenosti kao i slabog organizacionog potencijala.
GI Sabahudin Cirikovic je troclana lista koja se solidno plasirala osvojivši 394 glasa na lokalnoj razini u Peci. Istodobno, doticni nosilac liste je (sa 328 glasova) pojedinacno najglasaniji kandidat izvan prizrensko-dragaške regije. Šef je Ureda za zajednice i povratak pri opcini Pec, a to je solidna osnova za politicki rad i uticaj. Takoder je bez afera, iskren je i odmjeren u javnim nastupima pa lahko “šarmira” posebice one neopredijeljene birace. Pomalo je nestalan i pretjerano obazriv, ali ipak sa manje mahana od sviju drugih.
A GIBI je nova inicijativa koja je na zadnjim izborima pokazala vještinu na svim poljima i od glasaca adekvatno “poentirana” glasovima, te tako skoro duplo pobjegla sljedecem takmacu bošnjacke provenijencije. Alma Destanovic (nosilac liste) je dužnosnik Ureda za zajednice i povratak u opcini Istok, inace mlada i perspektivna politicarka. Nakon peha sa koalicijom “Vakat” uspješno se reorganizirala i trasirala svoj “put uspjeha”. Kao slabost joj se može pojaviti fakat skromnog baznog izbornog tijela, emotivnost te sklonost solo nastupima.
Od nekad slavnog opcenarodnog pokreta, danas je SDA na Kosovu svedena na samo jednog (i to odbjeglog) opcinskog odbornika. Ovaj subjekat je nastao ’90-te godine na slobodarskim idejama i najplemenitijim vrednotama Bošnjackog naroda s’neopisivim elanom i voljom srcanih i cestitih lafova iz našeg naroda koji su je požrtvovano krvlju i znojem stvarali. Ali ona sad pociva samo na proklamovinju demokraticnosti, a široki spektar beskrupuloznih hazarderskih manipuliranja joj je raspršio slavu i ucinio je totalno zanemarljivim subjektom poput SDP-a. Zato je treba urgentno i temeljito reformirat, te ocistit aferaškog imidža, ideološke zakržljalosti i mizernog mahalsko-konspirativnog politikanstva.
Ujedinjena stranka Bošnjaka iz Prizrena je na prethodnim parlamentarnim izborima bila dio Koalicije VAKAT da bi neslaganjem sa postizbornom preraspodjelom pozicija u vlasti napustila Vakat i na lanjskim lokalnim izborima osvojili nekih 280 glasova, a što je za ovu opcinu zanemarljiv broj. USB bi mogla partnerstvom ojacati neki od subjekata, jezicak je na vagi po pitanju prestiža na lokalnoj razini i ima solidnu priliku da ojaca do predstojecih izbora. Mada je malo vjerojatno da ce poduzeti neki bitan potez zbog unutarnjeg rivalstva brace Zulji, politicki je nedefinirana te karakterizira se izostankom ekspeditivne i ambiciozne politicke akcije.
GI “Za bolji život” iz Rvatske je jedini subjekat koji se uspio domoci odbornickog mjesta na prvim slobodnim kosovskim izborima u Leposavicu. Pokazani uspjeh ce na ovim predstojecim parlamentarnim izborima privuci i glasace neuspjelih konkurenata tako da brojka od 175 glasova ce drasticno biti ojacana. Nosilac liste Mihret Salkovic je iz poznate obitelji kosovskog heroja Šefka Salkovica i kao takav ima solidne šanse da ojaca svoj politicki subjekat te moc i uticaj u kosovskoj vlasti na fonu vrijednosti za koje je stradao njegov bliski rodak rahmetli Šefko. Mihret i osobno ima jaku potporu bošnjacke politicke javnosti, bošnjackog civilnog sektora te ovdašnjih institucija, i samim time dovoljno povoljnosti da izgradi jak utjicaj u vlasti te pomogne svom mjestu koje je do sada bilo veoma zapostavljeno od sviju.
Gradanska inicijativa Gore je na zadnjim lokalnim izborima osvojila jednog odbornika u Dragašu sa 344 glasa. To je subjekat ciji glasovi redovito variraju u zavisnosti kakve se koalicije prave od strane celnih ljudi tog subjekta. Tako je Vezira Emruš zauzimala mjesto bošnjacke zajednice a GIG je dobijao svoje rezervirano mjesto sa samo stotinjak glasova. Isto se desilo i pretakanjem celništva i glasaca u CDU na lanjskim lokalnim izborima, tako da kod GIG-a ima raznih varijacija koje idu u krajnosti i cesto su nepredvidive. Prednosti ovog subjekta su brojnost glasackog tijela i slaba politicka konkurencija kako od SDSG-a a tako i od ostalih. Slabosti GIG-a su politicko šarlatanstvo, podložnost manipuliranjem iz Beograda, politicka getoizacija i regionalna zacahurenost zajednice.

Tri bitna cimbenika
To su bivši i buduci pretendenti a novi izazovi sa kojima se susrecu su u daljem strateškom nastupanju jako bitne pojedinosti i tu trenutacno imamo refleksiju triju dominatna faktora koji redefiniraju dosadašnju politicku konstelaciju u odnosu na sve ranije parlamentarne izbore. Prva bitna stvar koja mijenja raniju pocetnu poziciju je to da su upravo završeni lokalni izbori proizveli još jedan mocan politicki subjekat a to je Centar demokratske Unije, tako da uz Koaliciju Vakat i NBS imamo još jednog ozbiljnog favorita za parlament Kosova a koji drasticno mijenja dosadašnji relativno ustaljen politicki tok.
Drugi bitan element je to da za manjine po ustavu Republike Kosova nastupa “era” garantiranih a ne kao do sada rezerviranih zastupnickih mjesta u parlamentu Kosova, gdje bošnjackoj zajednici pripadaju tri sjedišta za koja se politicki subjekti bore, obzirom da za više nema glasackog potencijala. Model rezerviranih mjesta je favorizirajuci jer su ta mjesta “poklanjena” trima najjacim subjektima, a ako neki od subjekata osvoji i dovoljnim brojem glasova onda i to dobije kao dodatno mjesto. To znaci da ce biti borbe za prva tri mjesta, a pošto su to po rasporedu snaga sa zadnjih lokalnim izbora VAKAT, CDU i NDS koji imaju po 3000 glasova to hipoteticki znaci da je cenzus (ako dodatno ne ojacaju) na preko tri hiljade. Ako i novi nacrt zakona prode sa neustavnim, nepravicnim i nedemokratskim “surogatom” da i za parlamentarne izbore glas dat partiji ide i nosiocu liste, utoliko za nas Bošnjake mnoge stvari (ukljucujuci tu i same izbore) gube smisao jer ce glasaci mimo svoje volje glasati i nekoga ko obavezno ne uživa njihovo povjerenje i potporu.
Treci bitan cimbenik je to što cemo imati stratešku reviziju dosadašnje politike u “razudenim” bošnjackim sredinama kroz novi ujediniteljski politicki subjekat. Zbog razocarenja što pecki region nema zastupnika u parlamentu, ove godine je pokrenuta inicijativa oko stvaranja ovdašnje Jedinstvene Liste za predstojece izbore a koju vec cine; Sabahudin Cirikovic, Alma Destanovic, Osman Cucovic i Senad Dacic i dr. U toku su dogovori sa Nedžadom Ugljaninom i Mihretom Salkovicem oko ukljucivanja, a nakon toga ce se ponudit i ostalim subjektima da se ukljuce ali iskljucivo sa novim i nekompromitovanim kandidatima… Redoslijed na listi je zamišljen da bude zasnovan na pokazanoj pojedinacnoj glasovnoj “težini” kandidata kao najpravednijem modelu pozicioniranja na “skali” glasackog populariteta, a sami izborni plasman med’ tri “sretna dobitnika” ovisi od njihovog iskrenog nijjeta i rada.

Jacanje politickog jedinstva Bošnjaka
Gornji ogled trenutacnog stanja fokusiran je na krucijalne cimbenike u Bošnjackom politickom mozaiku. A moram podsjetit na buduce izazove i rapidno intenziviranje dinamike u politickoj borbi koju diktira novo jacanje uticaja srbskih interesa na kosovskoj politickoj areni i pozicioniranje vecinskog politickog bloka u novoj konstelaciji, gdje se naši politicki reprezenti moraju spremit za grublje “laktanje” jer ocigledno da kao “lahko lomljiva roba” nemogu polagat nadu na srecu i sažaljenje. To znaci da ce “morat” riaktuelizirat Memorandum o suradnji koji su protekle godine ponudili Bošnjacki savjet Kosova i Bošnjacka kulturna zajednica na Kosovu, po onoj mrskoj Njegoševoj izreci “Zla je zima orla nacerala…”


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: Edvin Hot (J.D.) i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com