www.Gusinje-Plav.com


U New Yorku obiljezen jubilej 22. godine Armije Republike BiH
Pise: prof. Dzemail Hot
U New Yorku je u nedelju 20. aprila, 2014. godine pred velikim brojem prisutnih, odrzana petnaesta po redu centralana manifestacija obiljezavanja 22 godisnjice osnivanja i razvoja Armije Republike BiH. Na svecanosti pored prezivjelih boraca iz odbranbeno-oslobodilackog rata u BiH 1992-1995. godine, porodica sehida, predstavnika bosnjackih institucija sjeverne Amerike KBSA 2000 i pokrovitelja ove svecanosti Kongresa Bosnjaka Svijeta, prisustvovali su i predstavnici Islamskih zajednica Bosnjaka New Yorka, New Jersy, up state New York, kao i gosti IZ Bostona, Vermonta, Stanforda-Conecticut, Luksenburga, Montreala-Kanada, BiH i medija: BA TV, bosnjacki radio "MG", novinari "Avaz"iz Sarajeva i novinske kuce "Ujedninjena Bosna I Hercegovina".
Na ovom jubileju bosnjackog ponosa koja vec 15 godina ovdje u New Yorku nosi naziv, "Dani otpora agresiji na R BiH-Dani naseg ponosa", glavni gost bio je nekadasnji Ambasadaor BiH pri UN advokat dr. Muhamed Sacirbegovic i bivsi dopisnik TV Sarajevo, publicista Erol Avdovic, inace sadasnji novinar u UN.
Oni su govoreci o njihovom angazovanju na prezentovanju istine i pravedne borbe za opstanak drzave i naroda Bosne i Hercegovine, jos jednom su nas podsjetili na to vrijeme casne borbe u dvostrukoj Agresiji na nasu domovinu. Takodje je s velikim interesovanjem praceno kazivanje bivseg komandanta jedne od slavnih jedinica Armije R BiH Azema Dervisevica zvanog "Zenga", koji je na svecanosti govorio o njegovim aktivnostima u vezi s'oslobodjenjem sarajevske kasarne "Marsal Tito".
Predstavljanje nekadašnjih boraca jedinica, komandi i stabova Armije R BiH iz perioda 1992-1995. godine pozdravljeno je dugotrajnim aplauzom i odusevljenjem prisutnih naovoj svecanosti.
U kulturno umjetnickom dijelu programa ucestvovali su, bosnjacko KUD "Sedef" Astorija te horovi ilahija i kasida "Hud - Hud" B-H IZ New York i muska grupa ilahija i kasida IZ I KC "Plav-Gusinje" Astorija. Orkestar sevdaha u izvodenju Seada Jeine uz tradicionalni splet naših igara i pjesama, bio je po mjeri i ukusu svih, narocito mladih kojih je na svecanosti bilo prilicno u odnosu na prethodne svecanosti.WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: Edvin Hot (J.D.) i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com