www.Gusinje-Plav.com


U Gusinju organizovan planinarski pohod na Vezirovu bradu
Vrh Maja Podgojes osvojilo 35 planinara
U okviru projekta „Oktobar na Prokletijama“, koji realizuje turisticka organizacija Plav uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, tokom vikenda je organizovan planinarski pohod u Gusinju. Prekrivena snijegom i okupana suncem planina Vezirova Brada docekala je 35 planinara, koji su uspješno došli do vrha Maja Podgojes, na 2.021 metar nadmorske visine. Na uspon se krenulo iz doline Grebaje, od kuca Ljuljaševica, u osam sati ujutro, a do vrha je trebalo pješaciti oko tri i po sata. Vodic ovog pohoda bio je predsjednik planinarskog društva “Prokletije” Zuvdija Bajraktarevic. On je posebno istakao to da ga raduje veliki broj mladih koji se prijavio za ucešce u ovom planinarskom pohodu.
“Vrijeme nas je poslužilo i pohod je protekao u najboljem redu. Vezirova brada je jedan od najljepših vidikovaca sa kojeg se pruža lijep pogled na dolinu izmedu Gusinja i Plava, i do ovog vrha se može lako doci. To potvrduju i današnji ucesnici pohoda, medu kojima je najviše bilo mladih, što me posebno raduje. Nadam se da ce nam se svi oni, i još mnogo drugih, pridružiti u narednim pohodima koje budemo organizovali, kazao je Bajraktarevic.

Najmladi ucesnik pohoda bio je petogodišnji Džemajlje Rugovac, koji ne propušta nijednu priliku da prošeta planinama sa svojim dedom Bimberom Jadadicem, clanom planinarskog društva “Karanfil” iz Gusinja. Vrh Maja Podgojes uspješno su osvojili i brat i sestra Danis (8) i Ines (13) Omeragic, naravno, uz malu pomoc tate Elvisa.

Predsjednik SO Gusinje Elvis Omeragic je istakao da ce Opština u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti organizaciji i podršci ovakvih i slicnih aktivnosti.
“Prirodno bogatstvo na podrucju Gusinja i Plava, i njegovo ocuvanje i promocija, od posebne su važnosti za Gusinje. Razvoj turizma od velikog je znacaja za buduci razvoj najmlade opštine u Crnoj Gori, a ovakve aktivnosti tome itekako doprinose, naglasio je Omeragic.

Planinari su se na vrhu zadržali oko sat vremena koje su proveli u odmaranju i fotografisanju. To vrijeme potpredsjednik PD “Prokletije” Ahmet Rekovic iskoristio je da ucesnicima pohoda održi predavanje i upozna ih sa planinaskim vrhovima koji se vide sa vrha Maja Podgojes.

U pohodu su ucestvovali clanovi planinarskih klubova “Prokletije”, “Karanfil”, “Hrid”, NVO ”Triton”, ali clanovi bicklistickog kluba “Trojan”, ribolovnog kluba “Plavsko jezero”.

Direktor turisticke organizacije Edin Jadadic je izjavio da ce u narednom periodu organizovati sastanke sa clanovima svih planinarskih klubova u Plavu i Gusinju kako bi se sacinio plan slicnih aktivnosti za narednu godinu.
- Probacemo da odredimo nekoliko planinarskih staza, odnosno vrhova, do kojih bi se uredile, markirale i osigurale planinarske staze, i postavile planinarske kutije sa pecatom i upisnom knjigom, jer ih na vecini vrhova nema. Ako to uspijemo, onda, trebamo odrediti i datume za organizovanje planinarskih pohoda na te vrhove tokom cijele godine, i ustanoviti kalendar planinarskih pohoda na Prokletijama. Samo tako možemo ocekivati da ce se planinarenje na pravi nacin profesionalizovati, popularizovati i omasoviti. A za to nisu potrebna neka velika ulaganja. Siguran sam da ce se svi planinari i ljubitelji prirode prikljuciti tim aktivnostima.
Turistickoj organizaciji ostaje da pokuša da pronade potrebna finansijska sredstva za realizaciju jednog takvog projekta. Najvecu pomoc, naravno, ocekujemo od Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao što smo je imali i za realizaciju ovog projekta. Podršku ocekujemo od Opštine Plav, JPNP-nacionalni park Prokletije, ali i od drugih donatora, na cije pozive I konkurse cemo podnositi naše projekte ideje. Vjerujemo da cemo na ovaj nacin, svi zajedno, doprinijeti stvaranju boljih uslova za razvoj planinarenja i unaprijedenju ponude planinskog turizma na Prokletijama, i znacajno promovisati sve vrijednosti nacionalnog parka “Prokletije”
, naglasio je Jadadic.

Planinarski pohod organizovan je u okviru projekta „Oktobar na Prokletijama“, koji turisticka organizacija Plav realizuje uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, u okviru javnog poziva Ministarstva za organizovanje tematskih skupova i manifestacija u periodu oktobar – decembar 2014. godine.

INFO: TO PlavWWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: Edvin Hot (J.D.) i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic        Mirza Vukelj      Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com