www.Gusinje-Plav.com


Od karatiste do slikara - Zuvdija Šahmanović
Pise: Senad Šehović
Zuvdiju Šahmanovića poznavali smo još od malih nogu. Dok su drugi igrali fudbal on je trenirao karate. Bio je jedan od prvih karatista sa ovoga područja kao nosilac crnog pojasa i jedan od prvih saradnika Ilije Jorge, karatiste koji je zapravo ovaj sport i donio u Evropi.
- To nije bilo tako davno, ali evo prošlo je mnogo godina - priča nam Zuvdija, kojeg smo sreli za vrijeme ovogodišnjih ljetnih odmora u Plavu.

- I danas se bavim karateom, ali ne tako aktivno kao ranije. Sjećam se kada sam prvi osnovao karate školu u Plavu i to na potkrovlju tadašnjeg streljačkog doma. Tu su svi počeli kod mene, od kojih su mnogi kasnije postali majstori karatea. Jedino je Ramko Lalić iz Bogaića u to vrijeme bio ispred mene - priča nam Zuvdo.
- Izmedju 1987-1989 kod Ilije Jorge sam dobio crni pojas treći dan, vrhunski shotokan-fudokan stil. Sada živim u Holandiji. Tamo sam upoznao vrsnog Šabanovića koji je i nacionalni selektor ove zemlje u karateu, a njegov sin je svjetski prvak u ovom sportu. Mi smo tu kao instruktori što i danas radimo.

Ali povod našeg pisanja o Zuvdiji Šahmanoviću ovoga puta je slikarstvo. Velika većina njegovih crteža se danas nalaze u njegovoj kući na Glavicama.
Kako to sada slikarstvo, pitali smo ga.
- Još kao dijete imao sam afiniteta prema slikarstvu - kaže Zuvdija. Kada sam otišao u Holandiju imajući dosta vremena, počeo sam da radim na platnu. Od mnogih holandskih stručnjaka gdje sam učestvovao i to na nekoliko jakih izložbi dobio sam pohvale, tako da sam i ja sam došao do zaključka da su moji radovi prilično cijenjeni. Radim realizam, to jest ulje na platnu. Radim i grafiku sa čime se i danas bavim.

Zuvdija je i madjioničar
- Sa tim sam se počeo baviti ovdje u Plavu - priča nam Zuvdo.
Gledajući kao dijete cirkuse počeo sam jesti staklo, ciglu. Tada sam oduševljavao djecu oko sebe. Onda sam otišao na studije i nastavio. Poznavao sam puno trikova koje sam prenosio na generacije.

Ali jedno da ne zaboravimo. Zuvdiju narod poznaje i kao pjevača. Pjesma koju on pjeva "Gdje je omladina Plava i Gusinja" i dan danas se sluša i pjeva tamo gdje ima našeg naroda. Tada je izdao i kasetu "Hej krčmaru". Zuvdija Šahmanović je rodjen 1953 godine. Poslije Plava zivio je u Prištini. Zadnjih 14 godina zivi u Holandiji. Ima dva sina i četvoro unučadi. Trenutno piše knjigu, roman "Muhadžer".
Napravili smo i nekoliko snimaka njegovih crteža u Plavu.

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com