www.Gusinje-Plav.com


LETE STUKE PONOVO - Cetvrti dio
Autor: Sahmanovic Becir - Beco
- Ja cu ostati ovdje u Berberovom firu, a ti produzi i posmatraj sta se desava u Vezirovom jatu. Dobro naculji usi i pomno zapisuj sta ribice pricaju. Posebno obrati paznju na one primjedbe koje se upucuju Starki i bistroj Omerici. Sve to sto sakupimo dobro ce nam doci da se obracunamo sa njima, ako ne odmah, onda kasnije, kad dodje vrijeme. Da se i mi nekako domognemo Sredisnjeg lokvanja na kome se predsjedava i donose odluke. Moras raditi iz prikrajka, ne isticuci se mnogo. Zapamti koje su ribice prevrtljive, a to ces utvrditi za one koje se pocesto poigtaju isticuci svoju bjelicastu kozicu koja pokriva donja peraja. Njima ne treba mnogo vjerovati ,ali to za nas moze biti dragocjen matrijal. Podsjecam te da su mnoge od njih kad je bilo galasanje za deputate Modre ljuge svoje mjehurice ubacivale u protivnicke pologe tako da je malo ko od varoskih kandidata usao u Komunski savjet!- tako Uvijusa isprati svoju jaranicu Krekusu prema Vrelima koja Studenici daju najcistiju i najhladniju vodu.

Obje su one procjenjivala da ce im najbolje biti da cesto kontaktiraju sa dvije mahalske ribice koje, kako se predpostavlja, imaju tajna imena Trojan i Beglukova poljana. U kakvoj su vezi sa Glavnom lelestvicom to niko nemoze odgonetnuti, ali je dosta riba naslucivalo da takva tajanstvena veza postoji. Za ispunjenje svojih planove Uvijusa i Kreka mogu zahvaliti brojnim rijekama i rjecicama koje opkoljavaju ili prolaze uz sami centar Varosice smjestene ispod Prokletih planina.

Vrijeme je prolazilo a Uvijusa i njena druga Krekusa marljivo su upisivale u Qvaderno sta se prica u jatima. Ne samo to nego su se dobrim dijelom bacile na citanje knjiga da bi sto vise upoznale proslost.

Starka i Omerica odlucise da na oba jata porazgovaraju o proslosti i nekim najnovijm zbivanjma koja se s vremena na vrijeme aktuelizuju u vezi sa tom prosloscu i to u sva tri vira-Berberovom, Vezirovom i Sarkinom.

- Stanite malo! - isprijeci se Uvijusa. Nama je najprece da vidimo kako se Starka,kao najstarija riba, ponasala od ranije i sta je propustila da ispravi.

- Evo, da vam ja kazem koje su to glavne falinke Starke i ne samo nje negoi njenih prethodnica!- povika Krekusa i pope se na susjedni lokvanj do same Omerice:

- Sve vi ribe u Modroj ljugi niste vodile racuna da sacuvate Gradsku kulu na Gornjem gradu koja je bila povezana sa Carskim svetilistem. Ispred nje je stajala visoka smrca koja je uz minare simbolizirala svu nasu Ljugu. Nestala su gvozdena vrata. Podzemni hodnici su zatrpani a oni su sluzili da se odbranimo od najezde vecih i opasnijih riba nasrtnica na Jezero i Studenicu. Umjesto toga nosilo se tesko kamenje i velike ploce da bi se pravili privatni iglui bez neke ljepote i prijemcivog sadrzaja. A ta Kula je bila na istaknutom mjestu,mogla je da posluzi kao muzej, da se u noj smjeste knjge. Ravnica oko nje bi dobrodosla mladima da se sastaju, igraju, zapjevaju.

- Dalje!- nastavi ona: Zasto ste srusili Staru citaonicu koja je, mozda, postojala i prije trista godina a bila se scucurila uz sam bok Gradske kule. Sacuvani su samo crtezi ali se o sadrzaju knjznice nista ne zna. Sto je najgore niko to ne ispituje ne traga o nasim tragovima. Ispada da smo mi tek nedavno ovdje. Ne moze tako biti.

- Hajde mi sada recite, kako je unisten gradski park u cemtru Varosi. Na dnu Carsije je bila vodjenica a nad jazom koja je oticala dalje u Varosku rijeku bili su ducani. Pazarnim danom se skupljao svijet. Park im je sluzio da popricaju, da se ugovore udaje i zanidbe, da se pokupuju najvaznije zivotne namirnice. Sad je taj prostor unisten podizanjem Grdaske kafane koja je narusila ljepotu varoskog centra. I mene da pitate slobodno je mozete porusiti a ribice iz Varoskog jata bi bile neopisivo radosne. Hajd recite zar nije tako?

- Na priblizistu Vruje u grad postojala je,bar tako kazu, Pasina Krslja. Bila je to velika utvrda. Zahvaljujuci njoj mnogo puta smo odagnali navaljivace i tako cuvali svoje iglue. Ko me od vas moze povesti na to mjesto i pokazati ostatke tvrdjave? Ko? - hajd recite.

Ribe odjednom utajise pokrete, padose u neko bunilo.

Za nekoliko trenutaka nisu znale gdje se nalaze!

P.S. Uvijusa i Kreka nastavljaju dalja istrazivanja!

Autor:Becir-Beco Sahmanovic,Svedska

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com