www.Gusinje-Plav.com


SNIJEGOM, MECAVOM I MRAZOM OKOVANI PLAV I GUSINJE
Autor: Ibrahim Husejnovic iz Plava
Skoro da smo zaboravili vrijeme surovih i teskih zima u zavicaju, za koje se narod blagovremeno pripremao i istima odolijevao. Sve se to radilo u uslovima kada nije bilo mehanizacije kao sada, ali je bilo puno entuzijama i organizacije da se putna mreza koliko toliko procisti i da zivalj moze biti daleko mirniji i spokojniji. Puno bolesnih i osoba palih postelje mole Boga da im odgodi smrt ovih dana, jer postoji jedno narodno vjerovanje da im kosti mogu ostati ledene ako ih pometeni dzemat bude kleo prilikom obavljanja dzenaze. Kazem mole Boga za odgadjanje smrti na ovu cikovinu, iako bolesnik zeli da se odvoji od duse sto prije, posebno kad ima besare da je za onaj i da nije za ovaj svijet. Za nevolju se kaze da nikad ne dolazi sama, pa i ove snijezne padavine bi se kud i kamo mogle lakse podnijeti da temperature nijesu enormno niske i da se danju ne spustaju od -10 do -13, a nocu dostizu do -20, sve prednje sa vjetrom, mecavom i nanosenjem snijeznih nanosa....

Skole na sirem prostoru CG, posebno one na sjeveru, nijesu u mogucnosti da organizuju vaspitno-obrazovni proces, sa razloga sto su lokalni i seoski putevi neprohodni, a i oni koji se kojim slucajem osposobe odmah budu potrpani jer ih vjetar zaveje pa sve pocinje iznova. Nastava je otkazana u nasoj Ljugi za 3 dana sa realnim izgledima da se produzi takvo stanje jos naredna dva dana ili jos duze. Ogromna vecina stanovnistva trosi zadnje zalihe ogrijevnih drva, jer se bukvalno u svakoj kuci nalaze i dan i noc, pa i pored toga prostorije su neuslovne i nedovoljno zagrijane. Kamenih kuca koje su se ranije gradile za ovakve zime je sve manje, jedino se moze u njima ugrijati kako valja, dok su kuce zidane blokovima 'utra' i pravo mjesto za smrzavanje, posebno ako su jos i spolja neomalterisane. I vas tekstopisac ovih redova dok sve ovo pise potpasao se usred bijela dana sa cebetom 'ambasador' kako mu se tijelo ne bi zaledilo nido' Bog, dok vama pokusava opisati zbilju u kotlini.

Drzava nam nekoliko dana najavljuje da smo na granici vanrednog stanja i da se ono navodno moze svaki cas proglasiti jer za to postoje realni uslovi. Pa ipak se od toga za sada odustaje, jer kako objasnise doslo bi do ogranicenja odredjenih sloboda gradjana, sto oni ipak ne zele. Bericatversi s njihove strane, ako nam je Stvoritelj dao ovoliku dalgu i nevrijeme od kojih ne mozemo ni maknut, nece jos oni da nas dodatno pute i ogranicavaju sa uvodjenjem nekakvog vanrednog stanja i situacija. Bericatversi i dr Sefketu Krcicu koji se prije dan-dva oglasi drzavnoj televiziji i kaza cjelokupnoj javnosti u koji smo hal i da nam niko na trag ne udara. Iz lokalne uprave rekose da sve imaju pod kontrolom, daj Boze da je tako, ali po onome kako izgledaju gradski putevi tesko je povjerovati da je seoska mreza bar nalik na ovu gradsku, ili priblizno njoj.

Auta na parkinzima su potrpana snijegom visine blizu jednog ipo metra, pa onaj ko hoce da iscupa i otkrije svoje auto jedino moze da snijeg sa svog prostora dobaci susjedu, kako bi ga potpuno uhabio dje je svoju makinju ostavio. Prema gradskoj vodjenici otvorena je samo prtina za pjesaka, iako mlinar drzi otvorenu vodjenicu i ceka svoje musterije. Dao Bog pa narod zaboravio na blagotvornost koloboje i na njen znacaj za zeludac i crijeva. No, i oni koji za to znaju, ne pada im na pamet da u ovim enormno otezanim uslovima melju i kukuruzu osiguravaju.

Ono sto najvise u svemu ovome smeta i boli jeste da drzavna televizija veoma malo spominje o stanju na prostoru Plava, Gusinja, Petnice, Rozaja, Ulcinja, Tuzi. Kao da im ne daj Boze nije puno stalo kako je tom narodu u ovoj vanredno teskoj situaciji. I ako posalju nekog reportera to bude na nekim drugim destinacijama kako bi sa lica mjesta izvijestili slikom i tonom. Drzava i njene lokalne uprave bi svojim drzavljanima bez obzira kojeg su nacionalnog ili drugog porijekla morale osigurati ciste i prohodne puteve, snadbjevenost sa hranom, lekovima i drugim potrebstinama. Sve ostalo narod je spreman da podnese, jer ono sto nam je od Stvoritelja je dobro, slatko i prihvatljivo.

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com