www.Gusinje-Plav.com


DA LI CE REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA DONIJETI BOLJITAK NARODU CG I NJENIM MANJINAMA
Pise: Ibrahim Huseinovic - Plav
Vec smo iza parlamentarnih izbora koji su u CG odrzani 14.oktobra. Bili su prijevremeni kako bi se testirala volja gradjana i formirala vlast koja svoju snagu, legalnost i legitimnost crpi iz neposredno izrazene volje gradjana. Takmicile su se koalicije, partije koje su samostalno izasle na izbore i novoformirana partija, a ona stranka koja najvise osvoji glasova stice pravo i mogucnost da formira vlast...

Apsolutnu vecinu ovoga puta nije osvojila Koalicija za Evropsku Crnu Goru iako se to uoci izbora vise manje ocekivalo. Ne zbog toga sto gradjani Crne Gore uzivaju u dobrom standardu i blagostanju, vec zbog toga sto je ova koalicija iznijela na svoja pleca drzavnost Crne Gore, motivisuci i manjinske narode u Crnoj Gori, Albance i Bosnjake, da podrze jedan takav projekat u cemu se el hamdulilah uspjelo i izaslo iz kandzi Beograda.

Relativna vecina medjutim zahtijeva postizbornu koaliciju sa jednom ili vise manjinskih partija, a u ovom slucaju radi se o Bosnjackoj stranci koja je osvojila 3 mandata tj. poslanicka mjesta i Albanskim partijama koje imaju zajedno 2 mandata. Opste je poznato da su sredine u kojima zive Bosnjaci i Albanci u Crnoj Gori najmanje razvijene pa bi ovoga puta prije svega elite Bosnjacke i Albanskih partija trebale da se dogovore o zajednickoj participaciji u vlasti na nacin da sto vise doprinesu razvoju svojih mjesta kroz stvaranje postizborne koalicije, a ne samo da gledaju koliko ce same elite profitirati i osigurati funkcija na drzavnom i lokalnom nivou. Duboko sam uvjeren da je za jednu ovakvu opciju bosnjacki i albanski zivalj u Crnoj Gori, jer su im u kontinuitetu uskracivana ekonomska i druga prava, sto ih je prisiljavalo i danas ih prisiljava da napustaju vjekovna ognjista i srecu traze na sve cetiri strane svijeta.

Nije na odmet jos jednom podsjetiti da su svojinska prava bosnjaka i albanaca duboko povrijedjena i oduzeta, buduci da Drzava na stotine i stotine hiljada hektara zemlje pripadnika islamske konfesije drzi u svom posjedu. Kao jedan od uslova za postizbornu koaliciju Bosnjacka i Albanske partije pod brojem jedan trebaju da stave povracaj zemlje koju je drzava oduzela Bosnjacima i Albancima u Crnoj Gori, a nakon toga traziti proporcionalnu zastupljenost u drzavnim organima i sluzbama i pripadajuci broj ministarskih i drugih mjesta.

Misljenja sam da svi akteri u ovom postupku moraju postupiti krajnje ozbiljno i iskreno. Svako ishitreno i brzopleto istupanje sa bilo koje strane imace za posledicu neuspjeh, jer je ocito da narod ocekuje bolji zivotni standard, pristupanje Evropskoj uniji i odredjenim benefitima u vezi sa tim, ocekuju se nova radna mjesta za dolazece generacije tj. svoju djecu itsl.

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com