www.Gusinje-Plav.com


Hamo Mulic i u svedskim novinama
Oni koji citaju "Metro" u Geteborgu (Svedska), imali su ovih dana priliku da procitaju i tekst o nasem Hamu Mulicu. Naslov teksta je otprilike "Najvise mi nedostaje drugarstvo".
U tekstu novinarke Erike Holm, Hamo prica o njegovom dolasku u Svedsku i pocetku njegovog zivota u ovoj sjeverno evropskoj zemlji. Novi zivot je bio tezak kao i svaki pocetak. Poceo sam da radim u jednom kaficu a ponekada i u preduzecu auta Volvu. Kada sam dobio papire zelio sam siguran posao i poceo sam raditi kao vozac tramvaja u Geteborgu. Pored posla poceo sam studirati matematiku a kao mladic u bivsoj Jugoslaviji pocinjao sam studirati i fiziku. Ali i pored svega toga ja sam se uvijek najvise interesovao za fotografiju. Zavrsio sam vise skola za fotografiju i kako je vrijeme prolazilo moje se znjanje povecavalo sto je dovelo do toga da budem respektovan fotograf.
U nastavku teksta Hamo prica da je i sam bio ucitelj fotografije u svedskom ABF-u i tamo odrzavao mnoge kurseve. Slike samslao za mnoge svedske novine kao i za cetiri knjige. Bio sam i clan mnogih foto sekcija koje su bile u sastavu foto kluba PAN. Imao sam i dosta svojih izlozbi i nagrada medju kojim mi je najdraza Stålbergs vandringspris. Ja imam i slike od zadnjih konjskih kola koja su bila nekada u upotrebi u Svedskoj kao i od starih auta. Hamo je radio po danu vozeci tramvaj izmedju ostalih i liniju 8, ali je vozio i po cijelom gradu. Puno se razlikuje nekada i sada prica Hamo u nastavku teksta. Imali smo fine uniforme i konduktere koji su udarali pecate u kartama. Tramvaji nisu bili moderni kao danas ali je vozac tada sjedio kao da je pilot. Tada se vise pomagalo. "Meni nedostaje to drugarstvo i moji prijatelji sa tramvajskih sina".
Hamo Mulic je bio i clan mnogih kulturnih drustava a izmedju ostalog je bio i predsjednik udruzenja Bosna i Hercegovina. Nekoliko godina je bio i privatni ucitelj vozaca auta. Sada sam penzioner i citavo ljeto sam u Crnoj Gori odakle i poticem. Ja volim svedsku zimu ali ponekad sam usamljen i sam i onda mi nedostaju prijatelji u Crnoj Gori. Ali kada sam tamo onda mi opet nedostaje Svedska zavrsava na kraju teksta Hamo Mulic.
Hamo Mulic je penzioner i ima 69 godina. Zivi u Geteborgu sa zenom. Ima troje odrasle djece i sedmoro unucadi. Najvise ga interesuje foto, putovanja, plivanje i istorija. Cita fackliteraturu i neke romane a slusa staru muziku sa svetske top liste. Vozi se kako kolektivnim prevozom tako i privatnim autom.
Senad Sehovic - Svedska, 18. februar 2012. god

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com