www.Gusinje-Plav.com


Seminar "Nasilje u porodici i društvu"
*Razvojni projekat: Od okoliša do porodice*
Plav, 22.03.2012.* - Zavod Krog i Zavod Emma iz Slovenije, zajedno s Centrom za socijalni rad Plav, su danas izveli seminar *Nasilje u porodici i društvu,* u prostorima Kulturnog doma Plav. Seminar je dio razvojnog projekta Od okoliša do porodice koju podupire Ministarstvo za vanjske poslove R Slovenije. Ucesnici seminara su bili strucni saradnici Centra za socijalni rad Plav, predstavnici Opštine Plav, Policije Plav, SOS telefon, nastavnici/ucitelji osnovnih škola Plav, Murino i Gusinje, predstavici Doma zdravlja Plav, Dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama Plav, udruženja Help i Naša inicijativa, te roditelji djece koja su gostovala u Sloveniji prošle godine, u okviru pomenutog projekta. Goste su pozdravili predsjednik Opštine Plav, gospodin Skender Šarkinovic, direktorica Centra za socijalni rad u Plavu, gda Branka Đukic i direktorica slovenacke nevladine organizacije Zavoda Krog, gda Emina Hadžic.

Nakon toga uslijedilo je predavanje o nasilju nad ženama i djecom, u porodici, u školi koji je izvela Dževada Popaja, direktorica Zavoda Emma.Dževada Popaja je istakla da o nasilju treba govoriti, pozvala je sve vladine i nevladine organizacije u organizovano i sistematicno sprecavanje nasilja i nula tolerancije do svih oblika nasilja.
Potrebna je edukacija policije, sudstva, centara za socijalni rad, zdravstvenih službi i školskog osoblja ali isto tako i mediji mogu doprinijeti ka boljoj osvještenosti strucne i laicne javnosti pravilnim i korektnim izvještavanjem o problemu nasilja. Nasilje nad muškarcima takode postoji ali u bistveno manjem broju u odnosu na nasilje nad ženama i djecom. Problem je što muškarci - žrtve nasilja nasilje ne prijavljuju zato što ih je stid i zato što im uloga muškarca u društvu to ne dopušta.

Crna Gora je jula 2010. godine donijela* Zakon o zaštiti od nasilja u porodici *koji jasno govori o postupcima organa i organizacija u slucejevima nasilja, kako do žrtve tako i do pouzrocitelja nasilja. Slovenija je Zakon o sprecavanju nasilja u porodici usvojila 2008. godine, Zavod Emma je sudjelovao pri njegovom oblikovanju.

U drugom dijelu seminara predavala je dipl. psihologinja Ljuba Sredic, o djeci sa posebnim potrebama i njihovom ukljucivanju u razlicite programe školstva i pomoci. Tokom diskusije se je pokazalo da u opcini Plav postoje veliki problemi sa otvaranjem izgradenog i opremljenog Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ali i sa nedostatkom pomoci defektologa koji bi morali djeci sa posebnim potrebama nuditi advekatnu pomoc u školama. Ove probleme je potvrdila i direktorica Centra za socijalni rad Plav, Branka Đukic i rekla kako se nada da ce uskoro svi zajedno iz opštine Plav pokazati volju, želju i napor za otvaranje ovog centra koji ce pomoci djeci sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima.

U okviru projekta ovih dana "Dnevni Centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškocama u razvoju - LIPA" u Plavu primio je donaciju ambulantnog vozila s strane Lions Klub Bled Golf uz posredništvo Zavoda Krog.
Predstavnica Zavoda Krog najavila je gostovanje devetoro socijalno ugrožene djece iz Plava, Gusinja i Murine koji ce ove godine u mjesecu juli ili augustu doci na slovenacku obalu. Ocekuje se i aktivan program, od interaktivnih radionica, škole plivanja, sportskih aktivnosti, animacija do izleta u Ljubljanu, posjete Zoološkom vrtu, posjete Ambasadi Crne gore u Sloveniji, posjete dvorcu Ljubljana (Grad Ljubljana) i Ministarstvu vanjskih poslova R Slovenije. A kako bi djeca stigla na cilj sigurno i u relativno kratkom vremenu, pobrinut ce se Adria Airways i Aerodrom Podgorica. Oni ce djeci ponuditi besplatan prevoz avionom, što ce djeci biti prvo iskustvo.

Emina Hadžic
Direktorica
Zavod KROG izobraževanje, razvoj, dobrodelnost, Koper
Beblerjeva 11
SI - 6000 Koper
M: +386 41 401 619
F: +386 5 905 23 68


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com