www.Gusinje-Plav.com


Javno saopstenje Bosnjackog KUD "Behar" iz Njujorka
Bosnjacko KUD "Behar" iz Njujorka je osnovano prije nepunu godine dana, krajem aprila 2011 god. Formirano sa zeljom da nastavi da njeguje kulturnu bastinu Bosnjaka, kraja iz kojeg poticemo - Plava i Gusinja. Za ovaj kratak period, od osnivanja do danas, uspjeli smo da u svojim redovima okupimo impozantan broj mladih (vise od 150), pocevsi od najmladih kategorija, pa sve folklora za odrasle.
Svakako, ovaj uspjeh smo postigli marljivim radom Odbora i nesebicnom zalaganju roditelja nasih clanova. Takodje, veliku pomoc imamo od brojnih simpatizera i donatora, bez kojih nebismo mogli opstati, zbog troskova, koje iziskuje ovakva vrsta udruzenja.
U nepunoj godini od osnivanja, imali smo nekoliko uspjesnih nastupa na nivou grada Njujorka, a u planu imamo da se nosnjom i igrom predstavimo i sire, van granica grada Njujorka.

Bosnjacko KUD "Behar" je otvoreno za saradnju sa svim udruzenjima, koja postuju nasu specificnost. Upravo iz tih razloga je i uspostavljena saradnja sa KUD "Mladost" iz Utice (NY) i najavljeno nase gostovanje 10. marta u ovom gradu na sjeveru Njujork drzave.
Medjutim, desilo se nesto sto smo najmanje ocekivali. Pojedinim licima, u prvom redu bivsoj predsjednici vecine nasih clanova, koja ih je do juce od miloste zvala "moja djeca", zasmetala je saradnja ova dva udruzenja, kao i nase najavljeno gostovanje i zajednicki nastup sa KUD "Mladost" iz Utice.
Koristeci neprimjeran vakabular, sluzeci se neistinom, podmetanjem i etiketiranjem, vezanih za rad naseg bosnjackog udruzenja, a u zelji da sprijeci najavljenu saradnju i nas nastup, pomenuta osoba, sa par istomisljenika, pokusava da umanji rad naseg Bosnjackog KUD"Behar" iz Njujorka i da nas predstve u negativnom svjetlu, iz njoj/njima znanih razloga.

Pomenutoj osobi/ma zelimo da porucimo, da necemo odustati od zacrtanog cilja. Kao BOSNJACKO udruzenje, ciju okosnicu cini omladina porijeklom iz Plav i Gusinja, nasta smo veoma ponosni, sa jasnim i cistim kao suza BOSNJACKIM identitetom, svima koji nas kao takve prihvataju, uvjek ce imati mjesta u nasim redovima. Svima koji zele da kulturni sadrzaj i nastupe naseg BOSNJACKOG udruzenja koriste u dnevno-politicke svrhe i preko njega sebi grade pozicije i mjesto u koje kakvim organizacijama, a radi licnih interesa i koristi, porucujemo da nece uspjeti. Te i takve "igre" sigurno nece naci pogodno tlo u nasem djelovanju.

Bosnjacko KUD"Behar" iz Njujorka je formirano sa ciljem da okuplja mlade, koji ce cuvati i njegovati bosnjacku kulturu i tradiciju i kao takvo ce opstati. Svidjalo se to nekome ili ne !!!!

I na kraju, bez obzira na sva ova desavanja, kao dokaz naseg merhameta, upucujemo javni poziv KUD "Sedef" iz Njujorka i KUD "Maldost" iz Utice, da budu nasi gosti na svecanosti u povodu jubileja - Prve godisnjice Bosnjackog KUD "Behar" iz Njujorka, koja ce se odrzati Aprila 2012. godine.

Upravni Odbor Bosnjackog KUD "Behar" iz Njujorka,
Suco Markovic, predsjednik
Rasim Pupovic, podpresjednik
Ferat Nikocevic, sekretar
Minka Kastrat, kostimograf
Samir Handanovic, koreograf

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com