www.Gusinje-Plav.com


Odrzana komemoracija "Sto godina od crnogorskog genocida i nasilnog pokrstavanja Bosnjaka i Albanaca Plava i Gusinja."
U New Yorku je u subotu, 13. oktobra na vece u Conference Center, na 8 aveniji i 35 ulici, odrzana komemoracija "Sto godina od crnogorskog genocida i nasilnog pokrstavanja Bosnjaka i Albanaca Plava i Gusinja." Dvorana koja je bila specijalno pripremljena za ovu priliku je bila pretijesna da primi sve one koji su zeljeli da prisustvuju ovoj, jednoj u nizu planiranih aktivnosti, koje ce biti nastavljene i pocetkom naredne godine, a sve u cilju da se na dostojan nacin obiljeze zlocini i pokrstavanja nad Bosnjacima i Albancima Plava i Gusinja, koji su se od strane tadasnje vlasti kraljevine Crne Gore desile 1912/13 godine.
Prije same komemoracije, prisutnima su podijeljenje sto ruza, koje simbolicno predstavljaju sto godina od ovog tragicnog dogadjaja u istoriji Plava i Gusinja.
Nakon sto su procitana pisma podrske iz Sarajeva, Novog Pazara, Plava, Kanade,..., organizatorima ovog skupa, prisutnima su o zlocinu pod crnogorskom zastavom i kapom govoriti potomci zrtava genocida i nasilnog pokrstavanja Plava i Gusinja
Prisutnima je takodje predstavljen i projekat "Sehidske dzamije" u Vojnom selu kraj Plava, ciji se zavrsetak ocekuje naredne godine, tacno na sto godina kada su i pocinjeni najveci zlocini i pokrstavanja u plavsko-gusinjskoj dolini.
Na kraju je procitana DEKLARACIJA , koju su potpisali organizatori ovog skupa i koja ce biti upucena najvecim predstavnicima vlasti Crne Gore, kao i predsjedniku Opstine Plav.
Medijski ovaj skup su propratili web magazin www.gusinje-plav.com i revija Fokus. Za one koji nisu bili u mogucnosti da prisustvuju ovom skupu, objavljujemo foto-reportazu od 60 slika. ( Gusinje Plav Press)WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2012 www.Gusinje-Plav.com