www.Gusinje-Plav.com


Cemu služi ogledalo?
Za vas piše Zufer S. Bekteševic - Sweden
Danas, kad postavim pitanje sebi, bas sebi, onda pitam i Vas: Cemu služi ogledalo? Kako Vas mogu pitat, kad i ja neznam, koje izmislio ogledalo. Ko je izmislio ogledalo? Kazu tesko je decidno reci ko je prvi izradio ogledalo ili bolje receno moje ogledalce. Zasto bih se ja ovim bavio. Ja pisem: Cemu služi ogledalo? Ah, o ovom nije problem, kad mogu nesmetano otici na izvore u Gusinje i tamo vidjet sebe i Vas kako se doterujete za noviju tv emisiju ”Gusinje dobija status grada ”. Ova emisija je finansirana od prodaje starog gvodja i propusenog korita, koje je skupljeno na deponiji. Novac sam ja deponovao, iz mog bankovskog dzepnog racuna, jer je iz deponije – cista bankarska posla ” Das i uzmes ” ili ” Vise uzmes manje das ”.
- "Aferim ovima iz MZ ( Medjunarodne zajednice )"- kaze jedan pored mene koji je dosao i on da se ugleda na smaragdnu vodu Alipasini izvora.
- "Ja sebe ne vidim u vodi ovog izvora."
- "Kako mozes sebe vidjeti, kad imas tamne naocare za zavarivanje. Skini to vraze! Da bolje vidis svoje sramno lice u bistroj izvorskoj smaragdnoj vodi ovog naseg Gusinjskog dragulja? Da neces i ovdje pocet' da stvaras deponiju?"
Nikad se nezna? Gluho bilo i nedesilo se, rekoh ja sam sebi. Jezik pregrizao! Mic' se da te moje oci ne vide, nisi od hajra.

Dok sam uzivao u svojoj ljepoti, na smaragdnoj vodi i gleda svoju ljepotu, nista nisam vidjeo sta imam u ovoj mojo coki .Kazu mi da sam ljep ka zlatni ljiljan na snijegu . kazu mi da sam bogat, kao bankomat, kazu mi da sam jedini, ali niko mi nista ne kaze, lose u oci, ali svi bezu od mene, kao mnogi od Gusinj, poput mene. A zovu me da dodjem da im pomognem da iz praznog presipam u suplje, jer su oni izbusili moje korito u kojem sam se kupao kad sam bio mali. A sad i korito na deponiji se bacili, a opanak na krov ostavili kao uspomenu na prosle lijepe dane . Pukni muko od jada!

Preporucujem ovu kolumni sebi i meni da stanem ispred ogledala i da upitam sebe: Cemu ti sluzis moje ogledalo zivota? Ako bude imao hrabrosti nemoj ga slomiti i opet na deponiji. I ako sam se prihvatio pisanje ove kolumne, bio sam potpuno svjestan da se moj cilj i moji pogledi lahko mogu pogresno shvatiti. U tom slucaju postaje sve jasnije da ovaj zivot ne mozemo do kraja shvatiti sve dok stojimo ispred ogledala i divimo se sebi, a ono sto se dogadza s one strane, ili bolje rjeceno u vasem unutrasnjem zivotu , to mi neznamo niti zelimo da znamo. Moze se postaviti pitanje: Sta kaze druga strana s' one strane deponije, koja nikad nista nece ni rijeci, vec ce biti tu pored nje, u jednoj bruki i sramoti. Neduzni nasi mrtvi, koji jos zive kako kod koga. Kao ima postovanja i merhamet, oni jos zive u nasim dusama.

Najbolje ogledalo svih vremena su tvoji Gusinjani i bogami Plavljani. Mene nema ko vise da hvali, ni da kudi Onih dobrih su preselili na onaj svijet i cekaju i mene da los im dodjem. Ovi koji me neznaju i bolje sto me neznaju oni mogu da sanjaju da nikad nece preseliti. Nije problem preseliti – to je slatka kahva sa lokumom sa mezgrom oraha. Ja pisem o smrti, a sam nikad nisam bio blizu smrti, pa ovdje ja Vam pisem kao slatka kahva .Nije problem smrt, vec umiranje. Tu je problem ?

Mnogi ce uvazeni citaoci opet otkrita da ne razumeju ono sto ja pisem o sebi, a zasto ne o Vama. Nadam se da ce Vas ova kolumna ohrabriti da govorite slobodnije.To ce pridonijeti osvjetljavanje najzagonetnijeg lica ljudske duse, ako stanete ne ispred ogledala vec ispred svojih posteni Gusinjana i Plavljana jer oni su najbolje ogledalo Vase proslosti. Kako ces izgledati moj kolumnista kad umres ? To pitanje postavljam sebi otkada mi je jos malo ostalo do kraja puta. Ali uprkos tome sto nas smrt silno zanima , vecina od nas tesko o njoj govori. Tome su dva osnovna razloga. Ogledalo prije smrti i posle smrti. Sta je bitnije za mog kolumnistu koji ces preseliti ? Poslije smrti , jer tada ogledalo je u Vama o meni.

Nije li citav pojam postenog zivota poslije smrti posljedica zelje, za mojim ogledalom ?

Zamoljen sam od strane Visnjevo – Gusinja, koga neznam ali sam u kontaktu s`njime, da napisem jednu mudru pricu za damu iz Hercegovine, kaze mi da je cvijet na zelenoj rijeci koji plovi u daljini, u kome nema kraja. Cvijet je cvijet, pa to bila i Hercegovka koja zivi u nama ?


Džennet moze da priceka


Glavni hodza usao je u Gusinjsku kahvanu i bio je neprijatno iznenadjen kada je vidjeo koliko ”vjernika” sjedi u njoj i piju i samo piju, vodu sa izvora – bezalkohono pivo iz Sarajeva .Pozvao ih je u dzamiji, a nije na deponiji i tamo im rece:

· Svi koji zele u džennet neka istupe korak nazad.
· Svi su istupila dva koraka nazad osim jednog.
· Glavni hodzko pet koraka unazad.
· Glavni Hodzko ga je ostro pogledao i rekao mu:
· Sta , zar ti ne zeliz u džennet?
· Ne! Odgovorio je.
· Da li je moguce ? Ti zaista ne zelis da odes u džennet kada preselis – umres?
· Nemam nista protiv moj glavni hocko, da se to desi kad preselim, ali mozda je sada jos rano za to, jer je deponija pored mezarja tvog i mog jos tu ! Mozda smo za dzehnem, samo ja i ti.
· Svi mi cekamo da odemo hocko samo ogledalo ostade kod koga tebe, mene ili onima koji se prse na sve strane. Kako su oni patrioti i niko vise osim njih i tebe, nas hocko je merhametliji od sviju nas u nase Gusinje i van Gusinja! Aferim Vam bilo!

Cemu služi ogledalo ?

Hvala !

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com