www.Gusinje-Plav.com


Kurban Bajram - praznik nad praznicima
Piše Ibrahim Huseinovic - Plav
Kurbanski bajram je za pripadnike dini Islama praznik nad praznicima, zajedno sa Ramazanskim Bajramom. Sa ukidanjem halifata ovaj se kao i drugi praznici proslavljaju ne u istim terminima u svim drzavama. Danas je bio prvi dan kurban bjrama u Turskoj, Albaniji i Makedoniji, dok je prvi dan ovog velikog praznika u Saudiskoj Arabiji, Bosni, Sandzaku i drugim drzavama sjutra. Evidentno je da postoji potreba da se iz svih islamskih drzava formira zajednicka komisija za vjerska pitanja, koja ce suzavati prostor za ovakve i slicne situacije.

Bez obzira na gore iznijeto, lijepo je danas bilo pratiti preko TV i interneta bajramsku atmosferu u Albaniji i Makedoniji, gdje su najveci drzavni zvanicnici cestitali ove blagdane reisima ove dvije drzave. U Tirani se danas kurban bajram klanjao i na mjestu gdje ce biti izgradjena najveca dzamija i islamski centar u skladu sa potrebama dzemata, a gradonacelnik Tirane Ljuljzim Basa je saopstio da su se stekli svi uslovi za gradnju ove Bozje kuce i da vise nema nikakvih prepreka u tom pravcu na zadovoljstvo dzematlija i Islamske zajednice.

Za nasu je Ljugu za vjecito pamcenje i od neprocjenjive vaznosti susret delegacije opstine Plav sa premijerom Albanije Salihom Berisom prije neki dan u Tirani, gdje je obecano da ce veze sa Plavom i Gusinjem biti jace i cvrsce. Berisa je prihvatio poziv plavske delegacije da bude u skorije vrijeme gost Plavu i Gusinju, te da ce se zaloziti da put koji se gradi kroz Albaniju od Skadra prema Vrmosi bude sirok najmanje 6 metara i da ce zadovoljavati sve standarde i paramatre magistralnog puta. Sve ce to uciniti da vise ne budemo zadnja posta i da imamo sto bolju komunikaciju sa Skadrom, Velipojom (turistickom destinacijom), Podgoricom...

Odmah poslije Bajramskih praznika je obecana i postizborna koalicija Bosnjacke stranke sa Koalicijom Naprijed Crna Goro, a u tom pravcu je stiglo i ohrabrenje od Bakira Izetbegovica Bosnjackoj stranci, koji je bio u posjetu Crnoj Gori. Za nadati se je da Bosnjacka stranka nece sama uci u pomenutu koaliciju, vec da ce to uciniti u dogovoru i zajedno sa dvije Albanske stranke koje participiraju sa svoja dva mandata. To zbog toga sto Bosnjaci i Albanci dijele gotovo istu sudbinu i sto je prilika da se narodu ove dvije nacionalne manjine izvrsi restitucija tj. povracaj zemlje koju im je drzava u proslosti oduzela i istu prevela na sebe. To je pitanje svih pitanja, a tek nakon toga dolazi proporcionalna zastupljenost u drzavnim organima, sluzbama i dr.

Kurban Bajram ce se u Plavu klanjati u sve cetiri gradske dzamije u dvadeset minuta do sedam. U istom intervalu i u Gusinskim dzamijama.

Neka nam Kurban bajram donese mnogo radosti, srece i blagostanja, a onima koji budu klali kurban da im inshAllah bude kabul.

Eselamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatu hu.

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"