www.Gusinje-Plav.com


Andrijevica – Murina i Plav
Za vas piše Zufer S. Bekteševic - Sweden
Ovaj clanak pocecu sa starogrckim historicarem Tukididom, koji je napisao: Ne sticemo prijatelje time sto primamo dobrocinstva, nego zato sto ih cinimo. Zato ja ovom prilikom dajem primucstvo i postovanju mjestu Andrijevici i Murini kao komsijama, jer mozda ima dosta Andrijevcana i Murinjana koji posecuju ovu stranicu www.gusinje-plav.com i sam autor Murko dr Matija, koji je posjetio Andrijevicu avgusta 1930 god i uradio par snimaka koje cu dati ina uvid, nema Murine u slikama vec ima tekst i imena. Licno bih bio pocascen kad bih opstina Plav pokrenula projekt pisanje historije Plava – Gusinja. Ujedno bih zamolio da Plavljani – Redzepagici ili Redzepasici daju svoj komentar na slike i tekstove ispod svake slike. Dal' je Dr Matija Murko autor pravilno izneo svoja zapazanja i tacnu informaciju o Plavu i kulama i pojedincima. A sada cu poceti ovim redosledom:
Mapa – karta kojom se kretao Dr Murko od 1909 god do 1932 god Imao je 69 god kada je posjetio ova Vasa predivna mjesta Plav i Gusinje, tada bivaktilje nije bilo deponije, a sad niko ni ne dolazi da bilo sta pise to radi TV Vijesti na jedan predivan nacin novinarski trik ” plati da ti radim ” iz inostranstva.

PUTOVANJA od : 1909 ; 1912 ; 1913 ; 1924 ; 1927 ; 1930 ; 1931 ; 1932 god.A sada putovanja po godinama.Putovanja u Andrijevica – Murina - Plav – Gusinje 5 – 7 . VIII – 1930 godNiksic – Sabovic. Imal u Plav Sabovica – pravoslavaca ?AndrijevicaMurinaPlavBar - obratite paznju na ime Sulija.Sulija Saranovic Crnogorac pravoslavne vjere i ako ima tursko imeSlike iz Andrijevice.

Dragi Plavljani!

A sada Plavljani uz kahvu, kocku secera, na miru i rahtluku gledajte i citajte sta Vam Visnjevo – Gusinje daje na uvid. ” Po prvi put ” Vi Plavljani ne trebate zatvarati pendzere, Vi Plavljani sad imate opcinu a mi Gusinjani deponiju – tu je prednost u odnosu na Vas, muko moja, muko nesposobna.

Najljepsa slika iz PlavaI ova slika je za uramit !

Za sedmicu ili hevtu ide za Gusinjane eksluziva – slag na tortu – sve zahvaljujuci gospodinu Rafetu Hotu . Ovaj sledeci clanak sam namjenio predivnim osobama koje sam upoznao u Hrasnici – BiH, a to su : Tica Nikocevic – Bajrama Cubovog zena – hanuma – humanista. Ona je Plavka ali je prava Gusinjka. Zasto ? Mnogo je zena porodila i ako nije medicinski radnik u vrijemenu kad je bila agresija na BiH, a za mog legendu BAKUSA – mesara mozda u skorijoj buducnost clanak namjenjen specijalno njemu. Veceg meraklije i kavaljera u kahvani od njega nema medzu Gusinjanima. Mnogima je po primanju bio na donjoj lestvici, jer je izdrzavao 6 clanova familije. Ja bih ovim doktorima govorio: kratke ruke a dubogi dzep ili jednom dr, da nemas poskoka u dzepu. Ticu i Bajrama ko cita ovaj clanak nek ih specijalno poselame – dragi su mi bili i ako sam slao selame preko Nuske, cerke Redza Draskovica i ujedno ovim putem ide selam za njeg muza Envera Vukelja i on je legenda od covjeka i nema dlake na jeziku – pravo u brk, njega sam upoznao u Beogradu, predivan Gusinjanin. Bajramove price bice: Slem, votka, par – nepar, hulahop carape, stan – bingo, bifteg mozda i padobran ”desant na Berane” i bez njegove bube koja ide kao svajcarski sat, itd.

Hvala !

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com