www.Gusinje-Plav.com


AFERIM FONDACIJI !
Za vas piše Zufer S. Bektešević, Višnjevo - Sweden
Svima koji citaju ovu kolumnu i svim posjetiocima ove uskoro: 4.000.000 stranice www.gusinje-plav.com zelim cestitat - përgëzoj: Puno zdravlja - shumë e shëndetit, srece - lumturi, ljubavi - dashuria, smijeha - e qeshur, pozitivne energije - energji pozitive, poštovanja- respektimit, a ostalo ce doci samo po sebi i ako niste posjetioc ove stranice - Vaše stranice: www.gusinje-plav.com !

Srećna Nova 2012 godina

Gezuar vitin e ri 2012Oduvijek sam se volio bavit onim što najvise volim, bez da pitam drugu stranu dal oni to vole. Zato ce ova moja kolumna "Aferim fondacijo", za trenutak unesti totalno raspolozenje kod nekih citalaca, koji ovu stranicu www.gusinje- plav.com, kao i mene samog smatraju najvecim krivcem za ono što se dešava tamo daleko od ociju. Što dalje od ociju, dalje od srca, ali kad je u pitanju tudzi dolar onda je blize svom dzepu – Što je sigurno - sigurno je. No, živimo u svijetu koji ima sve manje morala i sve više želje za što vecom legalnom ili ilegalnom zaradom. Tako da nikad nisam sebih postavio krucijalno pitanje:

Kako je onima koji nemaju, rukatku s`mesom ?

Kako je onima sto nemaju, a zeleli bih da imaju ?

Kako je onima koji cekaju poštara na ulaznim vratima pošte ?

Kako je onim visoko obrazovanim sa drzavnih univerziteta, što nemaju posao ?

Kako je onima koji su nemocni, hasta - bolesni ?

Kako je onima, kojima nema ko doci ?

Kolko je to novih radnih mijesta od 5 god ?

Ova "Aferim fondacija" se time nece bavit', to je u nadleznosti predsjednika sa šimik cipelama. Ova uskoro novo nastala fondacija ima za cilj: Kako uspjet sacuvati ili bolje receno brandiranje i zaštitu Gusinjski proizvoda, kao sto su: Gusinjsko jagnje, krompir, kajmak, sir, maslo i med ! Sto se tice pasulja, crnog i bijelog luka, borovnice šangarepe i štapa to je u svojstvu opcine, jer ovi prozvodi su od kapitalnog znacaja za opcinu i ovdje treba specijalno naglasiti zapošljvanje mladosti Plava i Gusinja koja nece dobit posao, ako nema dollara ili nekog u konzularnom predstavništvu u`Kabulu, ili ne daj boze, baba poslanika u parlament EU, mahalom se nebih moglo proci i od hvalje i vidjel ga na BBC, moj bralje, zauzeo cijo ekran.

Kljucno pitanje koje bih hteo postaviti mojim patriotima za zastititu autohtoni Gusinjski proizvoda, je sledece: Kolko cete dati donacije da se ovi proizvodi sacuvaju od zaborava? Oprostite mi na ovoj simplifikaciji. No kad govorimo o zaštite gusinjski proizvoda od krivotvorenja sa one druge strane jezera onda to danas svakako mora biti zaštita po mjeri. Vas koji donirate ili bolje receno patrioti. Ne pardon ! Da ne govorim o izlizanom dzonu - pojmu "patriota" koji gubi svoje izvorno znacenje u Gusinje i na planu , sto dalje od mene .Ja bih to definisao kao:” Dobar gradjanin” - što podrazumeva aktivnu kritiku društva i aktivno ucešce u istom, uz sva prava i obaveze koje se podrazumevaju u gradjanskom društvu.Znaci ne` nego: " Are you ready for deliciousness ???“ riješenje, nego šta : Gusinjski kajmak po ukusu, bez vruceg simita iz furune!

Prvo što mi je palo na pamet kada sam video naslov moje kolumne: "Aferim Fondaciji", odmah sam pomisli da nisam u zabludi. O cemu se radi? E, sad - u cemu se sudara sa mojom logikom ljubav prema Gusinju kojeg nema vise kao nekad bivaktilje i dobri Gusinjana koji sada pocivaju pored deponije. Dal' Podgorica i Reis–ul–Ulema, sigurno znaju a i neznaju i patriota koji pucaju na sva zvona? Da njima bude dobro. Dal' vi znate koje je sjevernije a koje juznije od Gusinja ? Ova fondacija ima za cilj da unese novost u Gusinje, a to je zaštita proizvoda koji nema više. Kako cemo nesto zaštititi, kad ga nema? Znaci ova fondacija ima snage i volje da napiše nešto što je bitno za kraj, kojeg polahko ali sigurno nema ni na karti EU, a kamoli u opcini Plav. A meni je bol u duši. Znaci: raditi, kopati, orati, sijati, znjeti i prodavati. Za ove glagolske radnje potrebno je: snage, volje i umjeca bez da se fondacija uplice u vas rad, da vam kojim slucajem donira, ne daj boze: traktor, seme ili stajsko dzubrivo, a što ne i kravu. Moja Šarkicu , se uskoro udaje u tudjini. Što ne bih bilo loše ni za Podgoricu, jer poznatog Gusinjsko krompira više nema, a za politicare Plava i Gusinja znaju, kao brojno stanje. Kad treba glasati onda ide parola: Izadji iz sale !Imperativ - samo tako i nikako drukše. Kad je status opštine Gusinje u pitanju ?

Al'`i ova "Aferim fondacija" mora i imati edukativnog znacaja, za one koji vide kako onaj prvi, koji vidi, što je isto bilo i sa glavnim, a zna se gdje je završio na dnu ljestvice, kao ova dva buljbulja na slici. Kako došao tako i otišao, malo tezi za koji dollar a bogami i lakši za radno mijesto i obraz u društvu.

Ovi Plavljani nikako nemogu bez Gusinja i Gusinjana u dijaspori sa njihovim mrtvim projektima uvjek cine uslugu Plavljanima. A Plavljani nikako da im se zahvale. Kako to bratko pišeš nakardano? Etoo, takoohhh bratko. Citaj! Iz jednog daha i nemoj pamtit, šta si procitao, samo uzdiši duboko i sanjaj ono što nece biti u Gusinje – nece ti se želja ispunit, pa sanjao do mile volje i Mila na Dubrovniku.

Ograda oko doma u Gusinje moze posluzit da Plavljani stave da se na suncu crni i bijeli luk, suše, kad je depononija na putu ka jezeru, jer bodljikava zica oko hotela u Plav, mogu da se koriste, ali ima opasnost da se ne nabodu oni iz opštine.

Neko napisa tamo davno prije nekoliko godina ca 4 god kako je šetajuci ka Dosudju i ugledao predivne konje ispred doma kulture i napisa: Nije to dobro za vidjet. Nisu konji krivi vec njihov gazda sto ih je ostavi ispred doma, a on u kaficu slusa Bubamaru – Samo naprijed. A konje je pametna zivotinja, gdje nece,ako nece ispred Doma kulture. Ovdje u zemlji na sjeveru kazu za onog koji ima dobro pamcenje: Imaš pamcenje kao konj ili na švecki kako napisa neko tamo: "Du har minne som en häst" Evo vam slike da vam bude jasno. WARNING!!!! - Upozorenje za Plavljane a bogami i Gusinjane, kad bude grmelo, što dalje od ograde, ovo je kovano gvozdze bratko, nisu bagremove proška bralje.Zatim ulozili smo, ne mi, vec vi sredstva da se napravi vjestacki bazen na rijeci Grncaru i projekat dobro došao “Balvani u Drvaru a cepanice u Grncaru“, kome ako ne Plavljanima da peru šangarepu u Grncar, bolje neko u jezero ili ispod Limskog mosta. Cistija je rijeka od jezera. A kad nema pranja onda se mogu daske upotrebiti za torove i da se ograde jagnjad u Gusinje, a bogami i ovnovi, sa ogicem i velikom cingarom. Daleko se mislilo. Zato ce djeca Gusinja novim putem: Put pod noge i na more, u Dobre Vode - ” La vila Faketi ” – Ali bratko ko ima zeljeni šodera, a takvi je u Gusinje, sve manje i manje, u odnosu na Plav, jer oni bralje imaju jezero sa fekalijama i flašama. Evo slike za sijecanje – bazena i kako ce izgledad plavske sangarepe posle kupanja niz vodu – rucnog pranja uz vodu. Gusinjani baca s`mosta a Plavljanin je hvata ispod most – cistu i oprana – mrkva za pjacu u Podgoricu u Titovu carsiju.Vezano za štap on se cuva, u opcininsku blindiranu kasu, kad Severina dodje i štapom mazne 50.000 Eura. Kultura se štapom postize. Taman da stavim tacku na projekte koji nemaju baš nikakvog profita, niti novi radnih mjesta, kad borovnice mi dodzoše na san. Rekoše mi da su suve borovnice skuplje od sirovih, da ne povjeruješ, mislim na mene, koji je operisan od poljoprivrede, kao predsjednik – Habera nemam! Samo se pitam dal' ce ih biti sledece godine, jer ovih nepozvanih gosti ih odraše ni krive ni tuzne borovnice, cupajuci ih celicnim cešljovima (grebenima). Ah` u davno i lijepa vremena, rukom su se bralje moj dobri bralje. Nova tehnika – modernizacija Plava u cešljevima, a nikako u novim radnim mjestima – Nedaj boze, jezik pregrizao kolumnista.

Kad bude zgrada ”Milenijum” u Gusinje gotova, tamo neke 2099, mozete na vrha zgrade, jer ima ravna ploca i tamo ce se sušiti borovnice, uvazeni i postovani Plavljani. Na zgradi bice vidno obelježen - markiran, prostor za sletanje celicne ptice ljeteljice bez krila, a vrti se, kad predsjednik dolazi na sastanke u šaputkama iz Plava, jer autoput na relaciji Višnjevo – Kruševo, se gradi od para za razvoj nerazvijenih sela. Fondacije nije uvidjela korist u izgradnj i ovog kapitalnog puta za mene i moju trnovitu ruzu.

Ovih dana sam se cuo sa mojim dobrim rodjakom, nije Bekteševic, ali je boljih od sto Bekteševica i racunajuci i mene kao 101. Kaze dobri moj rodjak:
- Naš rah. dobri babo – Haljilj Kobiljic, je radio u pilani i pilanskim autobusom bih dosao do vrbe, svima dobro poznata ” vrba ”, oko pola tri sahti i iz autobusa pravo na njivu, iz njive u akšam bi došao doma – kuci. Od te njive bratko, je izdrzavao 10 nas u kuci. A sada bratko u naše Gusinje iz ulice u mahalu taksijem, samo zvrcneš na mobil i eto ti njega.
- Svaki saltanet se placa, moj Saltane,- rece moj rah adzo Rizo - moj Salkan dobri. Ko ima ima, ko nema, nek cita ovu moju kolumnu i nek se sjeca pilane, pilanskog autobusa i srecnih ljudi koji su tamo srecno radili i srecno izdrzavali svoju obitelj i vas koji ste nesto postigli, a zaboravili na: motiku , ašov , grabulju, vilu, naviljak, sofrabes, sofru, šiljte, lavor, posteciju i sahan a bogami i mezar svojih. Kada smo jeli iz sahana bilo nam je slatko, a sada nam ovi politicari u XXI vijeku uskoro nude narodnih kazan. Samo se vodi zucna rasprava u Skupstini Opstine Plav dal' bakarno kalajisani kazan ili od austenitnog celika AISI 304H.- nije magnetican austenit, da grom ne udari u sirotinju. Pa ce Vam biti, gorko slatko i cemerno ukusno , ali ce oni sa balkona, skandirati: Trazili ste i glasali za nas, zato Vam nudimo narodnih kazan, kako u Plavu a bogami nije ni Gusinje daleko od narodnog kazana – kuhinje. Milina boza u XXI stoljecu. Kad ovi današnji sjedoše i cementiraše se na koznu stolicu – pukni muko od srece i crnoga jada. – Što nas sve ceka ? Kako koga bratko.

A sada da se vratim "Aferim fondaciji" koja nudi ono što ste dugo godina prizeljkivali. A to je ovih proizvoda koji ce uskoro biti – Ako bogda, Inšalla ! Ova "Aferim fondacija" ce uskore se prestaviti u javnosti i kazati ko su nosioci ovih ideja. Treba ce dugo vremena da se obeledane njihova imena, ali da vam skratim muke. To ste svi Vi koji zivite u Gusinje i onih koji vole Gusinje bez novcane potpore i titula koje nosite.

Sada vam nudim slike proizvoda koje ce se naci na soframa i stolovim :

Nederlanden, Italy, Kuvajt, Australia, Danska !!!!!


Evo slika i kad pocnu prozvodi da stizu, odmah idu i sledeci projekti za izgradnju kaca za sireve ( pilana u Plavu , plasticni posuda za kajmak, (fabrika u Gusinje ), vrece NE za spavanje, jer vi odavno spavate i imate duseke od slamarice pune dolara, vec za krompire i eto šanse da se put za Podgoricu iskorist u korisne svrhe.Podgoricani Vas zeljno ocekuju.

”Fondacija investira izgradnju puta”


A opština Plava pred bankrotom a CG, aplaudira i klica:Bravo Gusinjani !!!!!, vama opcina nije potrebna, vama je status grada oduzet. Trazite ono sto necete dobit - nova radna mijesta. Evo naši i vaših proizvoda, za bolju buducnost Gusinja, u ovo se isplati investirati u ”Eko hrani”, a ne u: pregrade , ograde, zgrade i tarakovinu.

Kajmak i vruci simitKravlje maslo – smörKravlji masni sirGusinjski medGusinjski delikatesGusinjsko mezimceOva crna beljega je granica izmedju Plava i Gusinja, a ova crvena je deponija - Made in Gusinje.

Pogledajte!

http://www.youtube.com/watch?v=4WWmMsVLZSc&feature=share

”Ako koza laze, rog ne ” a zasto bih ja, kad je ovo iz Plava - CRNO BIJELI PLAV (NRTV Glas Plava). Ova 31 secunda je bitna za Gusinjane. Imal' ili nema ?

No coment !


Halalite mi moji citaoci! Halal Vama bilo! Što ovako ide unazad . Odoh noge lomit do pošte da posaljem jednu narudzbinu za sledecu godinu: Suhu bravecu (ovciju) stelju, cijelu ovcu 200 eura – halal pare, 5 kg sira, 3 kg kajmaka, 5 kg meda i 20 kg krompira ca 300 eura. Poštarina se ne placa, jer: Aferim fondaciji ona casti, samo Vas i nikoga više osim Vas !!!!!!

Ovo se ne odnosi na Vas Aferim fondacijo :

Niko se ne dize tako visoko kao onaj koji zna kuda ide

A.Stendal


Uskoro ide ideja: Ukinuti opštinu Plav.

Osnovati novu opštinu: " Plavo Gusinjsku opštinu Bratski da ne moze biti bolje, mi smo jedno te isto . Plavljani tako kazu. Ako je tako bratko, onda ona stara ”Vukovi siti, a ovce na broju” ( ”Vukovi” su navijaci FC Gusinja, a navijaci FC Jezero su ”Hajvani”, a ovca je ?) Jel' sam u pravu!

Da ili Ne ?
Hvala !

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO GUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"