www.Gusinje-Plav.com


Zurba i zadrska !

Pise: Becir-Beco Sahmanovic - (Stockholm)
Mucim se dugo kako dati naslov kolumni,odgadjam odgovore na prozivke nasa dva zavicajca:jednog nepotpisanog i drugog, otvorenog, agilnog, gospodina Samira Koljendara.
"Becko, procitao sam neke tvoje komentare i umnogome se slazem sa tobom. Zamolio bih vas da odgovorite ovom gospodinu koji se nije potpisao a koji kaze da se u Plavskoj opstinei nije nista promijenilo za 20 godina. Sve se zasniva na kumstvu i poznanstvu, politicari gledaju svoje interese..."- tako pise Samir. Kad se malo dublje razmisli ovdje bi mi dobro dosla "zadrska" bez obzira sto revnosno pratim nasu VEB stanicu koju uredjuje gospodin Rafet. Nedovoljna su saznanja iz novina / Pobjeda, Vijesti, Dan, Monitor/, jer jako malo pisu o zbivanjima u nasoj Opstini. Telefonski kontakti sa nasim rodjacima i prijateljima nijesu tako iscrpni i potpuni.Prenosi iz Skupstine Crne Gore daju opstu sliku o novoformiranoj drzavi, ali Plav i Gusinje, kaoi uvijek, ostaju po strani. TV takodje prati podrucja koja su pod prioritetom, sto je i normalno. A, sto je najbitnije odavno sam odvojen od zavicaja, tako da je iz daljine tesko osjetiti "puls carsije". Zato i kazem - zastani! Zivot te uci: jutro je pametnije od noci, preskoci baru pa reci hop. Ali, opet, misli su uvijek okrenute prema topragu, prema zavicaj, to je ono sto ti je najmilije i sto je ostalo najduze u sjecanju.
Nije lako naci "karar", mjeru za nmoga zbivanja, dati ocjene a ne pogrijesiti. Kao ono u tamnom vilajetu"" ako uzmes kajat ces se, ako ne uzmes isto tako kajaces se."

Da se nista nije promijenilo za 20 godina bila bi jako nerealna ocjena.Usli smo,kako se to popularno zove, u tranziciju, otvorena su vrata privatluka, malverzacijama i mahinacijama. To me najvise zaboli i u cemu je nepotpisani zavicajac u potpunom pravu.
Jako bi nam prijala "zurba" da otkupljivac plavskih hotela drzi obecanje i objekte osposobio za normalnu funkciju.Ovako,pet godina zjape prazni ,nema nikavog napretka da se naprave odlucni koraci .Ma kakvo objasnjenje mi je neprihvatljivo, jednostavno moze se slobodno unaprijed odbaciti.
"Zadrska" bi mogla dobro doci agilnoj i vispernoj Omeragicki kad se radi o okruglom stolu koji je najavljen za predstojece "Gusinjsko ljeto". Uputno je dobro pripremiti sve relevantne pokazatelje, napraviti potrebne konsultacije, obraditi elaborate, pa donijeti odluku. Pisao sam svojevremeno o tome. Znam da nijesam dobro primljen od mnogih zavicajaca, ali fakta su fakta.
"Pozadi su Mabbegovi tovari", rekli bi iskusni Gusinjani. Sta se dobija sa novom opstinom, je li to zelja ili realnost. Nema tu zurbe, polako, treba izmjeriti guber i vidjeti hoce li izdrzati kritike koje su do sada upucivane.

Volio bih da se zastiti Plavsko i Hridsko jezero, da Alipasini izvori budu konacno valorizovani kao prirodni, turisticki dargulj, da se posebno sacuvaju Grebaje i Bogicevica, da se intezivnije radi na povezivanju Gusinja sa Podgoricom preko Vrmose ,mnogo toga bih jos volio. E, snovi pusti, zurba i zadrska se sustizu i nikad nece biti jasno ko je prvi a ko ostaje pozadi. Ko je taj sto je zivot odgonetnuo. Pjesnik rece: niko srecan, niko zadovoljan. Sve u nekoj halavanti,smjenjuju se zurba i zadrska. Tako zvot prolazi
S postovanjem,Becir-Beco Sahnmanovic,Svedska
Stockholm, 13 juli 2010

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com